PDA

View Full Version : Etno grupa TRAG

Tiki the Boyler
31-05-2008, 01:38 PM
Etno grupa "Trag" je vokalno-instrumentalni sastav koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana. Djeluje od 2003. godine kao jedna od sekcija Kulturno umjetničnog društva "Slavko Mandić" iz Laktaša. Nastupali su na mnogim značajnim manifestacijama u Republici Srpskoj, BiH i šire. Pored niza manjih nastupa posebno se izdvajaju cjelovečernji koncerti u Herceg Novom, Laktašima, Sarajevu, Mostaru i veliki koncert u Banskom Dvoru u Banjaluci povodom tridesetogodišnjice postojanja KUD-a "Slavko Mandić". U ovoj godini su nastupili na "Dučićevim danima" u Trebinju, kao i na velikom humanitarnom vaskršenjem koncertu u Banjaluci, povodom obnove manastira "Đurđevi stupovi". Sa folklornim ansamblom učestvovali su na međunarodnim festivalima u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Grčkoj, Bugarskoj itd.

Članove sastava je okupila ljubav prema narodnom stvaralaštvu. U želji da izvornu muziku spasu od zaborava, ali i približe uhu današnje publike, tradicionalne ritmove i melos utkali su u sopstvene aranžmane. Pjesme koje izvode su se, kao dio narodnog predanja, vijekovima prenosile sa koljena na koljeno i živjele u narodu. Pri tome su svaka generacija i svaki pojedinac u njih unosili dio sebe bogateći ih time i čineći da ostanu uvijek jednako žive i lijepe. Slijedeći tragove narodnog predanja, grupa "Trag" je, izvodeći te pjesme, u njih udahnula svoj lični izraz, kao i duh našeg vremena, oživljavajući ih time, ali i ostavljajući ih u amanet budućim generacijama suštinski nepromijenjenim i uvijek narodnim...

Period od februara do maja 2008. godine, članovi grupe "Trag" su proveli u studijima "Digital Boyler" i "Studio 4" u Banjaluci; kada je i nastao njihov album prvenac, pod imenom "Zvuci Balkana" koji vam ovom prilikom predstavljam...

http://www.jannemecek.net/files/Trag-Omot.jpg

Album je prije nekoliko dana ugledao svjetlost dana, pod okriljem izdavačke kuće Alfa Media Group d.o.o. iz Šamca, a na njemu možete naći ukupno 15 kompozicija.

1. Prelete soko
2. Veseli se, kućni domaćine
3. Sedam sati udara
4. Karanfil se na put sprema
5. Splet pjesama iz Crne Gore
6. Mesečina
7. Sve ptičice zapjevale
8. Šetnala se Kuzum Stana
9. Sude mi e vedro nebo
10. Marijo, deli bela kumrijo
11. Udade se Živka Sirinićka
12. Vrbice, vrbo zelena
13. Nas tri sestre zapjevati znamo
14. Oj, Krajino
15. Kreći kume kićane svatove

Sve kompozicije su živo svirane, a aranžmanski i produkcijski dio su u potpunosti plod domaćih autora.
Produkciju albuma potpisuje moja malenkost, te naš drugar Dragan Bošnjak - Bole.

CD je izdat u luksuznom pakovanju, koje uključuje booklet sa tekstovima pjesama i veliki broj fotografija...
Za fotografiju je zaslužan Vladimir Milaković, a dizajn omota je uradio Dragan Grahovac - Graha.

Koncertna promocija albuma je planirana za 10. juni ove godine u koncertnoj sali Banskog Dvora u Banjaluci.
Osjećajte se pozvanim.

p.s. CD se već nalazi u prodaji po promotivnoj cijeni od 4EUR. Ukoliko ste eventualno zainteresovani za kupovinu istog slobodno se obratite na etnogrupa@gmail.com a možete kontaktirati i mene putem PP.

diviner
01-06-2008, 01:00 AM
Sve pohvale....Uzeo bih disk, pa ces mi poslati prvom prilikom isti.

Bilo bi dobro da postoji neki preview pjesama, kako bi i mozda i druge zaintrigirali...

Poz :) .

Tiki the Boyler
01-06-2008, 10:24 AM
Gledaću da okačim nešto...

Malo je teško ljudima objasniti zašto je potrebno rezultat njihovog rada okačiti na internet da ga neko slobodno skida, duplicira itd.

alavuk
01-06-2008, 10:31 AM
a sto ga ne prodajete preko rumskog ? :] eto ideje da rumski bude i online prodavac diskova

"7"
01-06-2008, 12:35 PM
... a ne moraju da se postave cele pesme... po dvadesetak sekundi od par (svih) pesama cisto radi promocije...

Tiki the Boyler
01-06-2008, 08:00 PM
Vidjeću da možda čak večeras okačim bar jednu cijelu pjesmu, a neke fragmente možete poslušati kod mene na Space-u
www.myspace.com/digitalboyler

Tiki the Boyler
01-06-2008, 08:42 PM
Dio kompozicije "Prelete Soko" koja otvara album je uploadovan na www.myspace.com/digitalboyler
a kompletnu devetu numeru "Sude Mi E Vedro Nebo" (bugarska narodna) možete poslušati ovde (http://www.box.net/shared/vcsgr9z0gs).

U obe pjesme sam se pored snimateljsko produkcijskog posla, latio i bass gitare...