View Full Version : Nuendo mikser pitanje?
akordeonista
26-05-2008, 09:09 PM
Zna li neko od poznavalaca Nuenda gde mogu da vidim koja funkcija nosi koju CC poruku?
Konkretno me zanima Nuendov mikser, hteo bih da kontrolisem Level klizace sa midi kontrolerom. Naravno, ima jos stvari koje bih voleo da idu preko midi kontrolera samo kad bih znao kako doci do njih!
alavuk
26-05-2008, 10:44 PM
mislio si kao cc da kontrolises nuendov mixer ???? pa tesko ... ustvari ako imas ikakav midi kontroler sa midi learn funkcijom mozda uspes nesto da provalis ...mada mislim da je to totalno drugaciji protokol od midija ... i ako koristi midi to su verovatno one "nevidljive" vrednosti iznad 127/128 (ovo sam sad nalup'o)
redroom
26-05-2008, 11:01 PM
mislio si kao cc da kontrolises nuendov mixer ???? pa tesko ... ustvari ako imas ikakav midi kontroler sa midi learn funkcijom mozda uspes nesto da provalis ...mada mislim da je to totalno drugaciji protokol od midija ... i ako koristi midi to su verovatno one "nevidljive" vrednosti iznad 127/128 (ovo sam sad nalup'o)
u pravu si sta se tice toga. sa ReMote Sl controllerom mozes kontrolirat Cubase/Nuendo transport (Play, Stop, Rec, Loop, Rew, Ffw) ali ne i mixer. Midi learn opcija, koliko ja znam, ne postoji, a koji message protokol koristi mixer ne znam
jedino sta sam uspio nac je ovaj savjet (http://www.novationmusic.com/answerbase/article.php?id=404) na Novation Answerbase stranicama
akordeonista
26-05-2008, 11:25 PM
Zar ne moze nigde u Nuendu/Cubase-u da se vidi koja komanda je koja midi funkcija?
LACKY
27-05-2008, 12:07 AM
Mislim da to nije midi, kod ozbiljnikh kontrolera koji se povezuju lanom(sa kojima mozes kontrolisati takve detalje u programu) ide ne drugu foru, midi mozes dodeliti samo za neke osnovne funkcije, kao sto je covek naveo.
@akordeonista
Napisi koji kontroler hoces da koristis pa mozda nadjemo neko resenje.Klizaci u Nuendu se pokrecu midi kontrolom kao i u Logicu,samo sto ovaj ima i learn midi.U epromu midi kontrolera se takodje mogu dodeliti midi komande uz pomoc programa midi remote,zato te i pitam koji je?Na nekim spravama nema smisla cackati po epromu,onda je jedino resenje neki kontroler sa spiska cubasea,ako to nisu malo unapredili do sada.
redroom
27-05-2008, 08:42 PM
i akordeonista i ja imamo controllere iz ReMOTE SL serije, s time da on ima Zero, a ja 37 model (sta je u biti isti koortz sta se tice ove price:)) pa ako imas neko rjesenje - super :D
clusterchord
28-05-2008, 12:27 AM
ispricavam se na malom off topicu, (iako sam u nuendu jos nisma nika dpokusavao remote control..)
daklem, redroom i akordeonista - kako ste zadovoljni sa SL ?
nabrzaka sam preletio preko jednog u ducanu, i cinilo mi se, a i citao sam o tome, da nije bas prekvalitetno napravljen, ali jbs to... zanima me sto misli o njemu neko ko ga koristi na dnevnoj bazi...
i jel se isplati?
osnovna ideja zasto hocu bas SL je jer podrzava SYSEX, tako da mi postane klavijatura i knob interface za moj microwave1, i jos neke spravice iz davnih sysex vremena.. i da pritom editiram da mi pokazuje parametre na onom multi displayu.. nego, jel se to dobro vidi, pod kutem kad ga sviras ??
dankezeeer
PS svidja mi se terminologija "isti koortz" hahahaha :D
SumAnuT
28-05-2008, 12:36 AM
Jeste probali sa generic remote funkcijom?
alavuk
28-05-2008, 01:25 AM
u pravu si sta se tice toga. sa ReMote Sl controllerom mozes kontrolirat Cubase/Nuendo transport (Play, Stop, Rec, Loop, Rew, Ffw) ali ne i mixer. Midi learn opcija, koliko ja znam, ne postoji, a koji message protokol koristi mixer ne znam
jedino sta sam uspio nac je ovaj savjet (http://www.novationmusic.com/answerbase/article.php?id=404) na Novation Answerbase stranicama
mozes i 8 kanala preko bcr-a 2000 koji ima midi learn :) , jedina mana jeste sto hvata samo 8 kanala tj nema next page (tj sledecih 8 kanala) kao na houston-u/mackie bez obzira da li je audio/midi ili ne kanal ... inace bcr-a sam privezao kao mackie control protokol ...
alavuk
28-05-2008, 01:28 AM
ispricavam se na malom off topicu, (iako sam u nuendu jos nisma nika dpokusavao remote control..)
nabrzaka sam preletio preko jednog u ducanu, i cinilo mi se, a i citao sam o tome, da nije bas prekvalitetno napravljen, ali jbs to... zanima me sto misli o njemu neko ko ga koristi na dnevnoj bazi...
i jel se isplati?
osnovna ideja zasto hocu bas SL je jer podrzava SYSEX, tako da mi postane klavijatura i knob interface za moj microwave1, i jos neke spravice iz davnih sysex vremena.. i da pritom editiram da mi pokazuje parametre na onom multi displayu.. nego, jel se to dobro vidi, pod kutem kad ga sviras ??
dankezeeer
pa bolje kupiti bcr2000 ili nesto mnogo mocnije a ne neko srednje resenje ...bcr2000 moze mnogo sto sta ... jedina mana koja mu je jeste sto nije motorizovano ili da pamti odakle da krene sa filterisanjem , onaj ko koristi abletone live zove pick up mode , steta sto to nije reseno i u nuendu a mozda i jeste samo ja ne znam ...
SumAnuT
28-05-2008, 02:10 AM
ftp://ftp.steinberg.net/Download/Cubase_Studio_4/Docs_English/Remote_Control_Devices_Studio.pdf
i akordeonista i ja imamo controllere iz ReMOTE SL serije, s time da on ima Zero, a ja 37 model (sta je u biti isti koortz sta se tice ove price:)) pa ako imas neko rjesenje - super :D
Mislim da vam je isti koortz sto se volume fejdera tice radili sa ovim kontrolerom ili sa misem.
redroom
28-05-2008, 09:02 AM
i jel se isplati?
dankezeeer
clusterchorde brale, otkad imam ovaj ReMOTE 37SL ne mogu zamislit rad sa nekim drugim controllerom.
Da li je kvalitetno napravljen? I da i ne. Mozes mu nac dosta zamjerki, ali dobrih strana ima daleko vise.
Klavijatura bi mogla bit bolja, ima onaj standardni plasticni feeling MIDI controllera, ali mi je npr. bolja od frendove klavijature na Korg Radiasu pa cak i na MS2000.
Touch Pad je super dodatak (to ce mi super dobro doc kad stigne Voyager RME) i mozes assignat bilo koji parametar na njega.
LCD display je jako dobar i vidljivost mu je pod razumnim kutem dobra s time da jakost displaya mozes podesavat.
Mozes sam radit svoje template i imenovat parametre koje kontroliras i to je, kako bi ono rekli u onoj reklami - neprocjenjivo :D
Pridodaj tome da ima standardne MIDI In/Out/Thru portove i jos jedan MIDI out port! U nekoj suludoj live situaciji kad npr. imas spojena 2 rack/desktop syntha preko 2 MIDI Out porta i treci softverski preko USB porta znaci da jednostavnom promjenom templatea switchas izmedju njih troje!
Ako ga koristis u kompu moze radit na USB, inace ide na standardni 9V adapter, moze na baterije, a radi i na rechargeable baterije koje mozes punit u njemu preko USB porta!
I na kraju, najbolje od svega - Automap Universal:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
Dakle, kad to instaliras imas dojam da te u drugoj sobi ceka gola Jennifer Lopez :)
Samo da imas Plug-In manager je dovoljno. Pri prvome startanju software ti skenira sve pluginove u kompu i poslije jednostavnim povlacenjem misem iz jednog u drugi okvir ih automapiras, tj. kad ih otvoris u Nuendu mozes ih kontrolirat pomocu ReMOTE-a. Ovde mislim i na VST instrumente i na efekte! Nisu bas svi VST instrumenti i efekti idealno mapirani, ali to sam namjestis.
Da li se isplati?
Kad bi tako krenuli gledat jako malo se toga isplati sta imamo doma :D
ali dobro, da ne bjezim od teme. Malo je skup, ali kad pocnes radit s njim i vidis koliko ti se ubrzao rad, zaboravis na ulozeno. Ti i ja smo u slicnome poslu pa znas da koji put vrijeme zbilja znaci novac.
Na kraju krajeva registriran si ko i ja za to sta radis pa ga odbijas od PDV-a:D
Imam ga skoro 2 godine i prezadovoljan sam. Svirao sam s njim i uzivo, koristim ga svakodnevno u studiju i sprava radi bez greske.
Novation non-stop izbacuje neke updatove i firmware za njega. Doduse toga ce vremenom bit sve manje, jer normalno, bacaju akcent na support novih proizvoda koje su u medjuvremenu izbacili, ali ovoj spravi fakat ne treba vise ikakav update jer zbilja ne znam sta jos mogu izmislit Novation freakovi :)
Moja ti je preporuka 37SL, a ako si bas ono, "dvije ruke svirac" ili ga zelis koristit kao master kontroler uzmi 61SL
milos
28-05-2008, 09:22 AM
A sta je sa BCF2000 ? Da li je u Mackie modu i on onemogucen da "skoci" u drugu banku pa da kontrolise vise od 8 kanala?
Verujem da barem vredi tih 170 EUR koliko kosta :) :D
I kakav je taj Mackie mode-kako se kontroler onda ponasa i sta sve moze da kontrolise? Da li se mogu kontrolisati fx na insertu preko kontrolera?
dejankuki
28-05-2008, 09:35 AM
Zna li neko od poznavalaca Nuenda gde mogu da vidim koja funkcija nosi koju CC poruku?
Za ovo mogu da ti pomognem...
http://i154.photobucket.com/albums/s250/dejankuki/CCporuke.jpg
Na ovoj slici, kad duplokliknes MIDI traku izadje ti ovaj prozor. Gde je obelezeno Crveno kliknes na strelicu pa sasvim dole imas "setup"...
I onda izaberes neku od 127 funkcija za CC poruke..
ali ovo je samo za CC poruke po kanalalu..
Konkretno me zanima Nuendov mikser, hteo bih da kontrolisem Level klizace sa midi kontrolerom. Naravno, ima jos stvari koje bih voleo da idu preko midi kontrolera samo kad bih znao kako doci do njih!
E ovde kontam da bi mogao da svaki kanal namestis da ti volume salje na kontroler i obratno.
Opet, ovo je samo za MIDI trake... a audio...
Mozes samo da pokusas da instaliras kontroler preko menija "Devices> MIDI device manager.. pa instal device... tu izaberes sta sve hoces da ti salje/prima... i tako...
akordeonista
28-05-2008, 03:37 PM
i jel se isplati?
dankezeeer
Evo da kazem i ja koju!:grin:
Ja sam Zero SL uzeo prvenstveno zbog kontrole VST instrumenata - prvenstveno na zivoj svirci a onda i u kucnom studiju. S toga i ono moje pitanje u vezi kontrola u Nuendu.
Posto sam tek ukljucio spravu na komp i ne poznajem je jos dovoljno ne mogu da dam potpune informacije ali na prvu ruku mi se cini da je to bas ono sto sam trazio. Njime mogu da kontrolisem i softver i hardver uredjaje a za klavijaturu uzmem ono sto meni pod rukom odgovara (u mom slucaju Technics WSA-1, koji ima odlicne dirke i duple midi konekcije).
Sto se cene tice, ja sam preko jednog prijatelja iz Nemacke narucio preko eBay-a paket u kom su se, osim Novation Remote Zero SL, nasle i slusalice AT M-20 i kutija od 100 Verbatim CD-ova. Paket je narucen iz Milvokija (SAD) i sa placenom carinom u Nemackoj kostao je 235 eura! Stigao je za 4 dana iz Amerike a u mojim rukama je bio dve nedelje kasnije! Kod nas sam trazio ovaj kontroler u Artistu i rekli su mi da mogu da ga nabave po ceni od oko 300 eura (samo kontroler), morao bih da ostavim kaparu pa da oni tek onda poruce isti a nakon mesec do dva bi poruceni kontroler stigao kod njih u radnju tj. do mene.
Ovo nije od velike pomoci ali ne moze da skodi, a sto ne skodi...:wink:
U svakom slucaju moze da da ideju nekome!
akordeonista
28-05-2008, 03:43 PM
Paki, kako da dodjem do midi learn funkcije u Nuendu (za klizace u mikseru - midi i audio kanali)?
milos
28-05-2008, 04:29 PM
A sto je lepo reseno midi mapiranje u Liveu ctrl+m i samo oznacis i zavrnes i mapirano je....:)
Paki, kako da dodjem do midi learn funkcije u Nuendu (za klizace u mikseru - midi i audio kanali)?
Pa koliko ja znam to tamo nema.....napisah da u Logicu ima.Drugar mi je pre par godina napravio kontroler samo za volume i uz pomoc midi remote programa smo ga lepo podesili za cubase,zato znam da cubase ustvari prima midi poruke za fejdere ali koje su,zaboravih.Mislim da je banka "7" volume ali me nemoj drzati za rec."2" bi trebalo da je solo.....jebem li ga.Kontroler koji mi je napravljen je imao profi fejdere i skroz ok radio ali nije imao motore pa sam ga zato batalio,ko ce svaki put crtati gde je sta bilo:banghead: kada se ide iz pesme u pesmu.Za volume bolje kada se ukaze prilika da uzmes nesto sa motorima pa iskombinujes sa kontrolerom koji vec imas.
akordeonista
29-05-2008, 09:53 AM
Hvala Paki!
akordeonista
29-05-2008, 10:57 AM
ftp://ftp.steinberg.net/Download/Cubase_Studio_4/Docs_English/Remote_Control_Devices_Studio.pdf
Mislim da je ovo upravo to sto nama treba ali necu moci da proverim do vikenda da li funkcionise kako treba jer sam odsutan ovih dana!
U svakom slucaju, hvala SumAnuT-om na ovome!
clusterchord
29-05-2008, 05:47 PM
hvala Redroom i Akordeonista na informacijama. moracu otic to pogledat malo poblize.. imam zvijer skrivenu u wladorf microwave-u, koju preslabo koristim jer gubim vijreme na njegovom malom displeju..
kad bih nabavio odgovarajuci kontroler, vjerojatno bih kupio jos jedan microwave - da imam de facto 16 x 2wavetable oscilatora, plus 16 CEM analognih rezonantnih filtera.. NIRVANA !! 8-)8-)8-)
akordeonista
30-05-2008, 07:02 AM
Mislim da ti je najbolje da, ako imas od koga, uzmes i isprobas da li ti odgovara ova sprava. Meni se dirke nisu svidele pa sam zato uzeo Zero SL a njega mozes nakaciti na bilo koju drugu spravu.
akordeonista
01-06-2008, 11:54 PM
Samo da kazem da je ovo sto je SumAnuT rekao upravo ono sto nam je trebalo!
Ovako funkcionisu svi Audio kanali ali ne znam kako da kontrolisem Volume Midi traka. Usput, na displeju Zero SL-a mi ocitava Volume vrednosti Midi traka kada ih menjam misem ali kada to pokusam njegovim slajderima - corak! Ima li neko ideju sta bi moglo biti u pitanju?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.