Log in

View Full Version : Koji midi upgrade za Jupiter-8 rev.1 ?

goasia
25-05-2008, 06:21 PM
evo jedno pitanje za znalce , koji midi upgrade za Jupe 8 prvu verziju?
koliko je 12 bit DAC losiji u odnosu na taj od 14 bit u novijim verzijama, tj koliki je drfting ...
... neke informacije oko cena tih instrumenata u skoroj proslosti ?...

Don Solaris
25-05-2008, 06:37 PM

Jako skupo. :(

4500$ i 4000$ zadnja dva prodana u odličnom stanju. Bio je jo? jedan, ali hrđav - to sam reko roginatoru da bida, ali spu?io je.

Ja uskoro idem po svoj Jupiter 8 u Beč. (Ima več ugrađen midi.)

silicon science
25-05-2008, 06:38 PM
J
Ja uskoro idem po svoj Jupiter 8 u Beč. (Ima več ugrađen midi.)

Jel to onaj sto je izgreban jako:(

roginator
25-05-2008, 06:55 PM
nisam spusil
nisam ni bidal :D

trenutno imam pametnijih stvari od JP8 :wink:

jednostavno taj sint zelim ali ne za 5000 $

za te pare kupim ozbiljan modular ( mali ali ubojica)
recimo moog ...ima nasao ja :)..pa se pregovaramo ..

Don Solaris
25-05-2008, 07:07 PM
Jel to onaj sto je izgreban jako:(

Jeste. Ali zaboravlja? koji luđak ga kupuje. Vidio si slike od ostalih synthova koje sam uredio i koji su sada novi kao iz fabrike. Tako će biti i Jupiter 8. Zna? da sam dovoljno lud.

Bender sekcija (metal) je hrđava. Jebiga. Ali.... srećom, ta sekcija se skida dolje cijela u kompletu!! Znaći ide na fino bru?enje (?mirgla). Potom ju lakiram. I kasnije ju dam na graviranje natpisa. I to je to. Sprava sređena.

A bočne stranice uzimamo i ja i clusterchord da nam majstor napravi od nekog kvalitetnijeg metala. Ja bih uzeo bru?eni aluminij za avione. A Cluster je rekao neku perverziju slo?it - tako da će se vidjet packe, pa ko god zapacka, dobit će sa ?ibom po prstima!

Mada mislim da će i Cluster na kraju uzeti bru?eni aluminij (military grade) kad vidi kako jebeno dobro to izgleda u?ivo!! (to nema veze sa onim aluminijem koji smo naviknuli gledat - od kojeg se rade antene i to... Ovaj je svemirska tehnologija)

alavuk
25-05-2008, 07:09 PM
ja taj bruseni aluminijum vidim na avionima :))))

silicon science
25-05-2008, 07:12 PM
@Don
Super super, ne sumnjam da ce biti BOLJI negoli nov. Jedva cekam da ga vidim kad ga zavrsis:) :) :)

clusterchord
25-05-2008, 07:44 PM
evo jedno pitanje za znalce , koji midi upgrade za Jupe 8 prvu verziju?
koliko je 12 bit DAC losiji u odnosu na taj od 14 bit u novijim verzijama, tj koliki je drfting ...

Encore radi sa svim verzijama. ja ga imam i radi odlicno. arpeggio synca sa midijem itd. midi cc u filter.

nisam nikad svirao 12bit verziju, ali neznam koliko drift ovisi o broju bita, vec o stanju kapaciteta i ostlaog. mislim da bilo koju verziju da uzmes, neces pogrijesiti.

goasia
25-05-2008, 07:52 PM
napokon , odgovor na pitanje ..
pa ja bih radije onu 8a sa dcb , pa mi najjednostavnije kupiti Kentonov dcb midi interfejs , to sto sam nasao je rev jedan , i to je to sto ga ne mogu probati ... a ako ga mi posalju i budem imao problema nema niko da ga dovede u red .. i trece , cena ... no neverujem da ce cena Jupe-a padati ...
uzecu sad ili j8 ili xpander ..kriza:gaah:

silicon science
25-05-2008, 07:52 PM
@Cluster
Jesil dobio PM, poslao sam ti par komada al ne odgovaras... JEsu li ti upotrebljivi oni semplovi?

Don Solaris
25-05-2008, 08:31 PM

Nisam vidio ovo. Ispričavam se.

Da. Ima jedna jako bitna stvar! A ta je da su prvi Jupiteri imali bug sa svojim CPU-om i problema sa tjuningom!!! Zato oprez! Traži čovjeka serijski broj i to bi trebalo da izgleda otprilike ovako.

030101 - ovo ti je prvi Jupiter ikad proizveden.
030525 - ovo je 25-ti Jupiter od prvih 500, znaći 425-ti.
...

Ja ti poznam čovjeka koji ima šesti proizveden Jupiter (nije zajebancija) i zanimljivo, on nema problema sa tjuningom. Takođe znam lika koji ima 18. Jupiter i opet nema tih problema.

no neverujem da ce cena Jupe-a padati ...uzecu sad ili j8 ili xpander ..krizaImam ti ja jedan Xpander u Americi $2000. Za mene je cjena $1800. Ako trebaš, javi, to je bagatela sad kad je dolar nisko. A i poznam čovjeka pa se može dogovoriti oko shippinga & stuff.

Znaći sredim ti ga za $1800 ali pod jednim uslovom. Da mi ga prodaš jednog dana - kada ti dosadi - po toj istoj cijeni. :grin:

goasia
25-05-2008, 09:17 PM
za Xpander se cenkam tu sa jedno tri tipa ali ninako da se nadjemo , kad bi bio taj Xpander , gde , i za koliko eura kompletno?
serial za JUPE8 je 212317

Don Solaris
25-05-2008, 09:52 PM
Uređaj je u NYC.

?to se tro?ka po?tarine tiče: www.usps.com

goasia
25-05-2008, 10:04 PM
bice mi laksa neka EU varijanta , taman sto bi ustedeo na razlici kursa , pltio bih na troskove slanja i carinu ...
nadam se da cu ga zavrsiti sa 1600-700 eu

sRce
25-05-2008, 10:12 PM
Ljudi kupujte Jupitere ako to volite i imate para. Znam tipa koji ih restaurira i prodaje po 4500-5000e... tako da cena tom uredjaju ce rasti iz godine u godinu kao sto je slucaj i sa Yamahom CS-80 kojoj je sad cena cca 14-15.000$.

clusterchord
25-05-2008, 11:28 PM
Da. Ima jedna jako bitna stvar! A ta je da su prvi Jupiteri imali bug sa svojim CPU-om i problema sa tjuningom!!! Zato oprez!

Ja ti poznam čovjeka koji ima šesti proizveden Jupiter (nije zajebancija) i zanimljivo, on nema problema sa tjuningom. Takođe znam lika koji ima 18. Jupiter i opet nema tih problema.

znam i ja ljude koji imaju te stare 12-bitne i novije 14-bitne jupitere, NIKAKVIH problema. i nikakvih razlika kazu. jbi ga daklem to je sve relativno, dok sam ne probas. od previse citanja tudjih postova na webu je slaba vajda. prema tome, nemoj plasiti ljude kategoricnim izjavama, ako nisi 100% siguran u to sto govoris. :wink:

Imam ti ja jedan Xpander u Americi $2000. Za mene je cjena $1800.ako mislis na John Browna, za sve je cijena $1800. stavio je oglas na AH i VSE.

@Goasia: uzimaj Jupiter8 sad dok se jos moze, i opcenito za mjuzu koju radis, on je brz kao munja. i mocan. Xpander je spor. ali ima svojih prednosti/posebnosti i ja ga isto zelim za ambient (da upotpuni sveto OB trojstvo; obx-obxa-xp 8-)).

najvaznije, bit ce ih jos. nije nestasica. i cijena se jos, barem u americi, drzi do 2 soma dolara. a ako ne kupis Jupiter8 u roku 6 mj. vejrojatno ga neces nikad ni kupiti, jer cijene lete gore ko blesave. otici ce jos gore u pe em.

clusterchord
25-05-2008, 11:45 PM
napokon , odgovor na pitanje ..
pa ja bih radije onu 8a sa dcb , pa mi najjednostavnije kupiti Kentonov dcb midi interfejs , to sto sam nasao je rev jedan , i to je to sto ga ne mogu probati ... a ako ga mi posalju i budem imao problema nema niko da ga dovede u red .. i trece , cena ... no neverujem da ce cena Jupe-a padati ..

... serial za JUPE8 je 212317...
uzecu sad ili j8 ili xpander ..kriza:gaah::D znam kako ti je.. hehehe

daklem, po podacima koje imam, encoding je promjenjen sa 12- na 14-bita na broju 171700. prema tome imas drugu verziju. DCB je ubacen na 282880.

moj je 272866 i 14-bitan je, bez DCB-a.

ali ukratko; jbes DCB, jbes Kenton ! Encore je 5 puta bolji MIDI retrofit u svakom slucaju. brzi, tocniji, vise ima midi controlera. midi clock. a u slijedecem update-u (downloada se BIN i ispeces prazni eeprom), imat ce potpunu podrsku za transmit i receive sa panela, svih slidera i potova 8-)8-). total midi automation. 290 dolara.

@silicon: dobio sam. nisam stigao pogledati.. javim.

Don Solaris
26-05-2008, 12:01 AM
od previse citanja tudjih postova na webu je slaba vajda. prema tome, nemoj plasiti ljude kategoricnim izjavama, ako nisi 100% siguran u to sto govoris. :wink:

Da te malo podsjetim:

-- Priču o lošem tjuningu starih Jupitera sam čuo od Tebe.

Toliko o izvoru tih informacija.

:wave:

Don Solaris
26-05-2008, 12:38 AM
ako mislis na John Browna, za sve je cijena $1800. stavio je oglas na AH i VSE.

Originalna cijena po kojoj ga je prodavao protekla tri mjeseca je bila $2000.

Izvor: http://acapella.harmony-central.com/forums/showpost.php?p=26758498&postcount=1

(post je editiran zanji puta prije dva tjedna)

Pošto su čovjeku u međuvremenu maznuli novčanik, kreditne kartice & stuff, vjerovatno mu se žuri sa prodajom, pa je spustio cijenu na $1800 i stavio ga na AH. Ali zadnja tri mjeseca cijena je bila $2000 - i svo to vrijeme mi ga je nudio za $1800.

clusterchord
26-05-2008, 12:53 AM
Da te malo podsjetim:

-- Priču o lošem tjuningu starih Jupitera sam čuo od Tebe.

Toliko o izvoru tih informacija.

:wave:

drago mi je da ti je vazno moje misljenje, ali..

ja ti nisam rekao da sam u ista od toga siguran. nego ti prenio sto sam ČUO o tuningu, i sto se meni od toga svega cini (da je nebitno). nisam nastupio kao da stopostotno ZNAM sto je posrijedi, kao sto ti uvijek nastupas, naš svjetski strucnjak za Jupitere :rolleyes: ili za sto sto god drugo bilo tema. a sine, nit si luk jeo, nit miriso..

i naglasio sam ti da nisam nikad probao 12-bitnu masinu, prema tome da je sve to nagadjanje - mozda suptilna, ali nemala razlika izmedju informiranog misljenja i direktnog iskustva. to bih htio da uocis, ako je moguće.

eto, prijateljski ti pokusavam dat do znanja, da ne nastupas toliko autoritativno o stvarima koje si iskljucivo pročitao. ili čuo. to moze nekog navesti na krive poteze, pogotovo sto ovdje ima ljudi kojima je vazno tvoje misljenje. a kad se radi o stvarima koje znam da poznajes, a pojma nemam - i meni. :wink:

Don Solaris
26-05-2008, 08:26 AM
drago mi je da ti je vazno moje misljenje, ali..
Eh, pa vrlo jednostavno. :) Ja nemam JP. I kada si spominjao Jupitere u Staroj Savi nisam imao drugog izbora nego zaključit stvar u stilu: "Jebiga, čovek zna ?ta priča, ima Jupiter i pozna problematiku! Svaka čast!".

I prihvatio sam podatak o bug-u starih Jupitera kao fact. Do tada POJMA nisam imao da uopče postoji 12 bitni Jupiter. Čak sam te i pitao "zar postoje 12 bitni?" :ups:

redroom
26-05-2008, 09:32 AM
a sad oboje u saborski kafic pa rjesite ispravke krivih navoda u 4 oka :D