PDA

View Full Version : Da li imate iskustva sa genelec monitorima

psionic
23-05-2008, 12:32 AM
Skoro sam nabavio Genelec 1031A monitore...

Imam sledeci problem : Kada radim neki mix, on na njima zvuci kao lud, ali kad ga pustim na necem prosecnom - tipa obican HIFI - uzas... Sve sam parametre pokusao da prilagodim - tipa bass rollof, high cutoff, i tako dalje, ali on kao da 'cisti' zvuk. Kao da suvise 'boji' rezultat. Pokusao sam fore tipa da mu nadjem rezonantnu frekvenciju pa da na slusanju skinem tu freq malo, ali to je vec za mene krpljenje - ako je monitor - onda je monitor. Necu valjda i njega da bojim ???

Da li sam ja navikao na staro ili u cemu je fora :confused:

p.s. imao sam neke - handmade monitore, sa njima sam postizao solidne rezultate - mozda zato sto su bili kao i ostali jevtini hifi zvucnici...

Rhino
23-05-2008, 12:36 AM
Tretirana soba, ili ne?

Navikavaj se.... Sta da ti kazem?

psionic
23-05-2008, 12:56 AM
Kobajagi... ili kaobojage kakogod - radio je neki 'nadri - akusticar' ( :) ) u pitanju je Beogradsko Dramsko Pozoriste...

master29
23-05-2008, 01:54 AM
Kobajagi... ili kaobojage kakogod - radio je neki 'nadri - akusticar' ( :) ) u pitanju je Beogradsko Dramsko Pozoriste...

Tp su odlicni monitori,bar za mene.Prvi put cujem da Genelec uslovno laze,ili ti daje kontra sliku.Mora da se naviknes na njih,ja koristim Genelec i jako sam zadovoljan.Kakav ti je prostor(rezija) mozda je tu problem:confused:

Everbeatz
23-05-2008, 11:17 AM
Treba dosta vremena da naucis kako monitori sviraju...slusaj puno razlicite muzike na njima, posebno onu koju dobro poznajes..

Mislim da treba dosta vremena da se nauci zvuk monitora zajedno sa sobom u kojoj stoje da bi mogao da uradis mix koji je dobar..ta varijanta, nabavio sam nove i odma cu da uradim super na njima ne stoji..

Manley
23-05-2008, 11:30 AM
Nazalost to je genelec, tu nema pomoci, ili se navikavaj ili prodaj, same po sebi nece bolje da zasviraju

Tribal_kg
23-05-2008, 02:26 PM
A mozda jednostavno nije do monitora nego do tebe?

Viktor car
23-05-2008, 02:40 PM
Alo tamo, pa čuo sam već da Geneleci zvuče kao fol dobro ?to god da se na njima miksa. radio sam na genelecima ali nisam primjetio ni?ta posebno, jer sam na kraju mikseve zavr?avao na Dynaudio monitorima.. nezam za?to ali nikad ne bih kupio Genelec monitore. Neki ka?u da ne bi Dynaudio ali ja sam se navikao na Dynaudio u tom prostoru gdje miksam. stvar navike, kad sku?i? "karakter" tih monitora, i zvuk svoje sobe ili gdje već miksa?, onda će bit okej.. ili ih prodaj. tu ustvari ima toliko puno faktora da ti nitko ne mo?e pomoći ba?, osim pa?ljivog slu?anja i puno rada..
:)

Mika Technika
23-05-2008, 02:55 PM
dj z ima neke dzeneleke(pazi kako sam napisao:rotfl: ) i ja sam bio odusevljen kad sam cuo trek na njima a kasnije i kod mene na krk rp8 isti trek i sve zvuci kull! a i z-ova produkcija na njima i na drugim monitorima kad pustis nema nekih bitnih razlika:) moze samo da bude jos bolje :) z javi se!

Arthur
23-05-2008, 03:44 PM
radio sam na 1032, 8030 i 8020 - prvi su uzas (ulepsavaju, lazu na sve strane), na 8030 sam se uspeo navici posle dva meseca, i prilicno lepe rezultate postizao, a 8020 su smejurija. 1031a su hvaljeni, mada generalno i ja znam za dzeneleke da nisu preterano tranzitivni zvucnici (u smislu da se mixevi uspesno prenose na druge sisteme slusanja)

psionic
23-05-2008, 05:09 PM
hvala na svim ovim odgovorima... Sudeci po njima, ovi monitori bi trebalo da su OK...

Da, delom je i do mene, jer sam navikao na one stare zvucnike... Neko je vec rekao - treba islushati dosta muzike koju znam kako je ranije zvucala. To ce biti problem (bar meni) jer na tim monitorima uglavnom provodim radno vreme, pa nema vremena da sedim i slusam poznatu muziku (sem ako ne mislim da se uselim tamo za stalno :D )

Ton kabina je izdampirana absorberima, ali nista od nagnutog plafona i zakosenih coskova... Mada ima dosta dobru gluvocu, monitori su nekako preblizu uglovima - oko 20cm... Pogotovo mi je bass jak iako sam ga dip-switchevima sveo na minimum... Ne znam. Cuo sam da su odlicni - a i 'odlicno' kostaju. Od geneleka sam jos jedino cuo 1030 - sem sto su manji - ista stvar - jos mi se cini da oni brundaju na negde oko 60Hz, dok ovi nemaju to brundanje, ali subsonicne frekvencije kidaju na njima - kick izlazi kao slon :) - sto je dobro, ali malo nerealno...

Izgleda da ja nisam navikao da radim po takvom standardu :) al' sto kaze nas narod - na dobro se covek navikne lako :)

pozdrav i hvala...

IK
11-08-2008, 11:23 AM
Mislim da je pitanje odabira monitora apsolutno najindividualnija disciplina u kompletnom procesu, a da se oko niti jednog branda nije javilo toliko dijametralno suprotnih misljenja kao sto je slucaj sa Genelec-ima serije 10xx..

Svatko ima svoju osobnu percepciju i afinitet, iako bi referentni studijski monitori trebali isporucivati frekvencijski potpuno ravnu krivulju i dinamicki nepromijenjen audio signal.

Do prije 3 godine koristio sam Hafler TRM8.1 monitore i s njima sam bio zadovoljan dok apetiti nisu porasli i nadogradio ih sa TRM 12.1 subwooferom. To je definitivno jedan od najpodcijenjenijih monitorskih zvucnika koji se mogao naci na trzistu. Uz los marketing, nije opstao.. Ja sam prve 2 ploce miksane uz pomoc subwoofera isporucio kao ostre i jako tanke, pa sam shvatio da radim nesto krivo i prodao sub. (isti ima opciju podesavanja faze po 90 st, i sensitivity...).

Ukratko, sve smiksano na Hafleru je radilo super na hafleru. Morao sam u startu kompenzirati neke nedostatke sobe i zvucnika u glavi kako bih dobio dobar mix i na drugim sistemima.

Nakon toga sam kupio monitore oko kojih se lome koplja. Ali moje iskustvo je potpuno suprotno; Oni su ostri, fali im low enda, sve na njima zvuci lose, ali miksevi koje sam napravio na njima rade svugdje. Radi se o Genelecu 1032a.
Za mene je to odlican alat koji obavlja funkciju monitora i ne budi emocije kao npr Adam ili s druge strane PMC. Ne mozes se zaljubit u njihov sound (kao ni u design npr Hilti busilice s udarnim cekicem), ali meni odradjuju posao neusporedivo bolje i predvidljivije nego npr Dynaudio AIR 15 kakvih imam na poslu (3 mastera, 2 slavea, AIR Base2) na jednom sistemu ili pak Hafler TRM 6.1 na drugom.
Geneleci su ugradjeni u soffit konstrukciju i de-amplificirani (zbog hladjenja pojacala), te imaju prilicno sirok soundfild. Kao drugi i treci par imamo Mackie HR824 i male Yamahe MSP 5.
Moj partner i ja slozili smo se da kombinacija 1032 i msp 5 zadovoljava nase potrebe za mix. Rezija nije ( a ni budjet) dovoljno velika da bi se islo na neki ozbiljniji full range..

Ono sto zelim reci je iskustvo iz prve ruke (a svatko od nas ima svoje); Preslusao sam nebrojeno monitora i na puno sam njih radio. Volio bih imati NS 10 kao drugi par cisto za provjeru levela unutar midrange-a, gdje je ionako vecina informacije.
Ukoliko zelim emocionalno pristupiti zvucniku, onda govorim o Hi Fi spikerima, a za to vise nemam vremena ni volje (citaj: viska novca).

Ukratko, Osobno nikako se ne osjecam kao kod kuce sa spikerima poput Dynaudio (posebno Bm 6 i BM 15) ili Krk (V6 i V88, druge nisam probao), sto ne znaci da nisu dobri. Svidja mi se sound od PMC (Shote, pomagaj! Kako se zove onaj trosistemac s ravnim bass driverom), Klein und Hummel O300, ali to ne znaci da cu ih kupiti. Imam bager koji obavlja posao, izgleda i zvuci ruzno, ali radi :)

Boggy, vjerujem da su te razlike o kojim pricamo ipak vezanije uz tvoju specijalnost :)

BTW. svi koji koristite 10xx Gense, isprobajte varijantu sa ugradnjom u soffit. Nije jeftino, ali moje iskustvo je da ovi zvucnici tako bolje rade.

Arthur
11-08-2008, 12:08 PM
Ja sam par godina morao da radim na 1032a, i mogu ti reci da ima oprecnih rezultata. Moj mentor je uspesno smixao nekolicinu ploca (ne bez muke i revizija mixeva), dok sam ja imao 2puta imao situaciju da u 1h nocu, posle celodnevnog mixa sa prisutnim klijentom, dobijem telefonski poziv od istog, sa pitanjem sta se koj moj desilo sa mixem? I to ne u optuzivackom smislu, nego su ljudi bili prisutni samnom u reziji dok smo radili, i dok nismo napravili da mix zvuci odlicno, a potom kod kuce preslusali, i doziveli majku svih neprijatnih iznenadjenja. JEdnom, dvaput, jedino logicno je bilo optuziti zvucnike, i od kad sam ih promenio, takvih iznenadjenja vise nisam doziveo. Trenutno radim na mackie hr824, i nije da ih obozavam, ali uspem sloziti stogod. Inace, muzika kojom se bavim je prvenstveno gitarskog tipa.

IK
12-08-2008, 08:40 AM
Slazem se. To se dogadja, ali nisam se dosada susreo sa sistemom koji je cijepljen protiv tog fenomena. Imaju jos jednu karakteristiku (koju srecom nisam susretao na drugim monitorima), a to je zamor usiju. Ja svakih 45 min do sat vremena uzimam pauze kada radim s Genelecom. Moje skromno iskustvo govori da se nije rodio par monitora uz koji mi nije potreban jos jedan par koji bi isti materijal prikazao malo drugacije i ukazao na moguce propuste.
Iako, danas u nekoj modernoj skoli miksa, cvrsto se propagira jedan referentni sustav, ja se osobno najugodnije osjecam sa 2 do 3 (ako mi materijal prosvira na 1032 i msp5, pa jos uz to na slusalicama koje nisam stavio na glavu nego nenormalno poglasnio, jos samo ostaje test laptopa i loseg audio sustava u twingu :)).

Thread je zapoceo sa pitanjem o 1031. Jedan moj poznanik (danas slavni techno producent) ih je godinama imao uz NS10 kao kao glavni par u studiju i u svoje vrijeme, podizao je standarde mixa u plesnoj glazbi (svoje najpoznatije stvari je isprogramirao i smixao na njima). Nije lud da se zaljubi u njih, ali su odradjivali posao. Istina, danas taj isti producent ima neki ogromni i ultra skupi full range od Quested-a...

Arthur
12-08-2008, 12:05 PM
jest, rodio se, i zove se Mayer Audio :) :) jedino se gubi samopouzdanje posle preslusavanja ..

a da, slazem se o mixanju na vise sistema, definitivno imperativ.

IK
12-08-2008, 12:21 PM
Mayer audio? to su razglasni sistemi? Ili ima jos neki Mayer audio?

lesha
12-08-2008, 12:37 PM
verovatno je mislio na ovo ;)

http://www.meyersound.com/products/studioseries/hd-1/

IK
12-08-2008, 12:44 PM
Cini se ozbiljno. Biljezim se za slusanje ako se negdje u blizini pojavi. 3333 Eura za komad na Thomannu.

boggy
12-08-2008, 12:48 PM
Mayer audio? to su razglasni sistemi? Ili ima jos neki Mayer audio?

Verovatno je mislio na mEyer SOUND.

Oni pmc-jevi koje si spominjao su IB1 ili IB2.

Obicno gresite u prevelikim ocekivanjima da nesto sto vam zvuci "tacno", mora biti "idealno" ravno, te ako nesto nije "tacno", da se to na zvucnicima lako da izmeriti... daleko smo od toga... pogotovo kod zvucnika... jer... cujete cak i razlike izmedju DA konvertora koje se merenjem (SAMO) frekventnog odziva ne mogu uociti...

Jedino objasnjenje, kojim to sebi rasvetljujem, je adaptivna sposobnost ljudskog sluha, kojom covek moze da percipira detalje koji su, sami za sebe, 20-60dB ispod nivoa glavnog i osnovnog "talasanja" vazduha u sobi. Posle duze vezbe i rada... nezeljeno, nehotice, taj nivo detalja se jos vise smanjuje, i pocinju se uocavati pojave ispod 60dB, sto bi realno trebalo da NE bude domen "interesovanja" mixing inzenjera, jer to ne cuje vecina populacije, niti ih zanima... ali ostaje u domenu kvalitetnog odradjivanja posla, jer se, pogotovo veliki i kvalitetni projekti, ne rade samo za vecinsku populaciju nego i za sve ostale koji isto tako dobro cuju "tihe primese"...

Znaci... hocu da kazem da se, prilikom merenja gotovog zvucnika... vec tesko mogu uociti anomalije koje poticu od drajvera ako je ta anomalija slabija od 20dB od nominalnog nivoa. Takve anomalije se mogu uociti prilikom merenja uticaja samo tog drajvera dok su ostali iskljuceni.. i.. pitanje je samo politike firme koliko ce skretnicu da komplikuje i poskupi...
Pri tom, ove pojave nemaju veze sa konkretno materijalom membrane zvucnika.. koji se takodje cuje, pogotovo iskusniji to cuju... to, po mom misljenju, spada u pojave koje su "ispod 60dB" od nominalnog nivoa

Vas subjektivni osecaj da vam je to "veliko ko kuca" i "razlika je ogromna" je adaptivnost ljudskog sluha... po meni ljudski sluh i merenje su potpuno drugaciji prostori... koordinatni sistemi... sadasnje merne metode ga mozda "pogadjaju" samo 20-30% (spekulisem, posto nema mere kojom to mogu proceniti, osim, opet, mog subjektivnog osecaja i iskustva u radu sa vama)

pozdrav

bogi

Arthur
12-08-2008, 12:57 PM
jes vala, hd je u pitanju, a ja sam imao "ne"prijatno iskustvo sa njima u Barbi prilikom pokusaja masteringa.. izgubismo celu noc da mu pogodimo svaku dlaku, habl teleskop je manje detaljan od njih :banghead: ko voli da se nervira oko svojih gresaka,nek ne zali pare.. ostatak sveta moze mirne duse da kupi i genelece... ;)

boggy
12-08-2008, 01:16 PM
jes vala, hd je u pitanju, a ja sam imao "ne"prijatno iskustvo sa njima u Barbi prilikom pokusaja masteringa.. izgubismo celu noc da mu pogodimo svaku dlaku, habl teleskop je manje detaljan od njih :banghead: ko voli da se nervira oko svojih gresaka,nek ne zali pare.. ostatak sveta moze mirne duse da kupi i genelece... ;)

Drugi je problem, koji se logicno namece, je sto nastavkom rada na NE-detaljnim monitorima,... sposobnost uocavanja sicusnih detalja postaje sve veca i veca... jer se mozak prilagodjava, ako je coveku stalo da istera najbolje... a vecini jeste, a informacije za to su mu "oskudne"... drugim recima, po mom misljenju ni to nije resenje. (Razlike su relativne, drugim recima, i na HD-1, onaj ko radi na njima svaki dan, ima manje problema sa detaljima, jer se navikao na njih, i jos pride, manje se smara, napinje mozak)

Na veliku kolicinu detalja se covek navikne posle nekog vremena cim pocne da kapira sta je tu bitno a sta ne....

Znaci u pitanju je baratanje informacijama, a ne "imam li ih ja uopste".

Drugo je pitanje da li vam klijentela uopste ceni taj trud i ulaganje (hoce da plati to "ekstra", jer jeste ekstra!)...

pozdrav

bogi

p.s. taj problem koji si imao u Barbi, definitivno govori da bi sve potpuno drugacije miksao... znaci... gresaka bi bilo manje... naravno, posto bi neko vreme utrosio na navikavanje....

psionic
13-08-2008, 10:01 PM
Pozdrav...
Dali ste mi dosta odgovora na temu, koja je, nadam se, interesantna i mnogo vecem broju ljudi.

Potpuno se slazem sa onim sto je boggy rekao - a to je da se na dobrim monitorima razaznaju detalji i da sa dodatnom informacijom, covek dobija dodatnu dimenziju mixa. I sve to o psihoakustici... Sve je to u redu ali...

Problem je u tome sto se na njima upravo cuju svi ti detalji - npr. kada stavim reverb na nesto i dam mu mix sa suvim signalom tako da samo podvuce neki zvuk, on zvuci odlicno, jer ima ono sto sam hteo... E sad - sta tu ne valja ?

Kada to neko odnese kuci, pa odrapi na nekom SONYju, taj reverb se jednostavno - ne cuje. I to ne radi se o nijansama, nego ja to mora dobro da odvrnem kod mene da bi izaslo nekako na obicnom razglasu. Vazi i za bas podrucje i za visoke, kao i za srednje (narocito)... I to je moj veliki problem. Dakle ja na zvucnicima ne jurim mix koji mi prija, vec moram da mislim 'unapred' i radim napamet. Psihoakustika... :)

Pokusao sam da oborim osetljivost basa pomocu DIP SWITCHa i dobio sam da ako zelim da cujem dobar bass na njima, moram da u mixu izguram jaci bas nego sa podignutim DIPom, gde mali bas u mixu zvuci jace. Nisam siguran koliko je ovo pametno, ali probacu sa sledecom matricom. Inace na njima radim muziku i bitno mi je kako za odabir boja, tako i za mix.

Ne mislim da su genelec zvucnici problem. Oni imaju osetljivu membranu i odaju mnogo manje varijacije napona na njima, dok home sistemi to ne rade, prilicno su neosetljivi na manje razlike u zvuku, ima rupa u opsegu pokrivenosti i sta ja znam sta jos... Slusanje na vise sistema upraznjavam i ja i tako sam i dosao do ovoga. Dugo sam imao neprofesionalnu opremu i mislim da sam naucio da slusam muziku na pogresan nacin - licno ne volim da sve pliva u reverbu i da bass trese stomak i na nizim snagama - ili nisam navikao :)

Da li je resenje da kupujem monitore manje osetljivosti ? Ako ne cujem da sempl nije ispravan, on ce lako zavrsiti gde ne treba - u pesmi. Dakle - nije.

Sto se klijenata tice - meni ne smeta da slusam svoj mix koji lepo izlazi kod mene, ali bi i oni voleli to da cuju kuci... Ma uostalom, ko ih j*** neka kupe i oni genelec ili nesto slicno :D :D :D

psionic
13-08-2008, 10:06 PM
... Mozda bi mogao da postujem neku glupost koju sam nabrzaka smixao pa da mi date vasa misljenja - jedan mix bih radio na genelecu, a drugi na mojim
'good old faithfull' rucnim radovima :)

HeatMan
14-08-2008, 01:38 PM
zato je dobro imati dva para monitora.. jedne na kojima mixash (referentne) i druge na kojima birash boje, i pravish zvuke kakve zelish da imash u pesmi.. a ti su uglavnom mnogo veci i skuplji..

eto ja sad imam vh2108 quested i tapco s8, i razmishljam o adam a7micama ili nechem slichnom.. da budu shto priblizniji home sistemima, sa malo vishe detalja, dodoushe.. al ns10, kolko god bio dobar, ne mogu vishe da svarim.. nikako.

"7"
14-08-2008, 07:46 PM
zato je dobro imati dva para monitora.. jedne na kojima mixash (referentne) i druge na kojima birash boje, i pravish zvuke kakve zelish da imash u pesmi.. a ti su uglavnom mnogo veci i skuplji..

eto ja sad imam vh2108 quested i tapco s8, i razmishljam o adam a7micama ili nechem slichnom.. da budu shto priblizniji home sistemima, sa malo vishe detalja, dodoushe.. al ns10, kolko god bio dobar, ne mogu vishe da svarim.. nikako.

hmmm, meni Adam A7 ne zvuci ni priblizno kao home sistem... ako hoces sto pribliznije da cujes kako ce tvoj rad drugi cuti, uzmi dobre hi-fi zvucnike posto monitore vec imas... imho

Pozz

lesha
14-08-2008, 07:49 PM
slazem se, adam definitivno ne zvuci kao hifi.

psionic
14-08-2008, 08:01 PM
U kom smislu ne mozes svariti taj ns10? Ja ih nisam cuo - ustvari mozda i jesam,ali ih se ne secam kako zvuce, ali njih uglavnom hvale 'stare kajle' mixa... :) Cak sam se nosio mislju da ih nabavim, ali meni oni na slici vise lice kao neki HiFi na steroidima, nego na monitore... Koliko su oni ustvari detaljni ?

DaBear
14-08-2008, 08:42 PM
Problem je u tome sto se na njima upravo cuju svi ti detalji - npr. kada stavim reverb na nesto i dam mu mix sa suvim signalom tako da samo podvuce neki zvuk, on zvuci odlicno, jer ima ono sto sam hteo... E sad - sta tu ne valja ?

Kada to neko odnese kuci, pa odrapi na nekom SONYju, taj reverb se jednostavno - ne cuje. I to ne radi se o nijansama, nego ja to mora dobro da odvrnem kod mene da bi izaslo nekako na obicnom razglasu. Vazi i za bas podrucje i za visoke, kao i za srednje (narocito)... I to je moj veliki problem. Dakle ja na zvucnicima ne jurim mix koji mi prija, vec moram da mislim 'unapred' i radim napamet. Psihoakustika... :)

Pokusao sam da oborim osetljivost basa pomocu DIP SWITCHa i dobio sam da ako zelim da cujem dobar bass na njima, moram da u mixu izguram jaci bas nego sa podignutim DIPom, gde mali bas u mixu zvuci jace. Nisam siguran koliko je ovo pametno, ali probacu sa sledecom matricom. Inace na njima radim muziku i bitno mi je kako za odabir boja, tako i za mix.

Ne mislim da su genelec zvucnici problem. Oni imaju osetljivu membranu i odaju mnogo manje varijacije napona na njima, dok home sistemi to ne rade, prilicno su neosetljivi na manje razlike u zvuku, ima rupa u opsegu pokrivenosti i sta ja znam sta jos... Slusanje na vise sistema upraznjavam i ja i tako sam i dosao do ovoga. Dugo sam imao neprofesionalnu opremu i mislim da sam naucio da slusam muziku na pogresan nacin - licno ne volim da sve pliva u reverbu i da bass trese stomak i na nizim snagama - ili nisam navikao :)

Da li je resenje da kupujem monitore manje osetljivosti ? Ako ne cujem da sempl nije ispravan, on ce lako zavrsiti gde ne treba - u pesmi. Dakle - nije.

Sto se klijenata tice - meni ne smeta da slusam svoj mix koji lepo izlazi kod mene, ali bi i oni voleli to da cuju kuci... Ma uostalom, ko ih j*** neka kupe i oni genelec ili nesto slicno :D :D :D

[/quote]

jesi li ti dobro povezao te zvucnike?? ako ti se stvari necuju uopste na drugim zvucnicima, mozda imas neku "protiv fazu" ili sta vec..?

Drugo, ako radis na monitorima manje od recimo, 6 meseci...normalno je da ne zns sta radis.

A ima ih i koji posle nekoliko godina neznaju sta da rade / slusaju...:rolleyes:

OFF
14-08-2008, 09:01 PM

Probaj NS10 sa dobrim pojacalom... uradi par mixeva na njima, i zaboravi na boraniju tapco i sl, mislim da ti pored questeda tapco samo trosi struju

Arthur
14-08-2008, 11:59 PM
jedinstveno su specifični ti ns10. Koristio sam ih u više studija u kojima sam duže radio, i navikao se na njihovu specifičnu primenu, kontrole dinamike, reverberacija, a u kombinaciji sa Mackie 824 mi dosta pomažu u raspetljavanju middle zavrzlame koju mackii baš ne kontaju.

Miha Blaze
15-08-2008, 02:40 AM
... i razmishljam o adam a7micama ili nechem slichnom.. da budu shto priblizniji home sistemima, sa malo vishe detalja, dodoushe...

ne znam koje si ti A7 slusao (mozda neke "pokvarene"), al vec iz par tvojih postova shvatam da imas totalno pogresno misljenje tj. stav o istima... ili jednostavno te reci koje koristis za opis, koji je naravno subjektivan, nisu adekvatne, da ne kazem pogresne...

pozdrav! ;)

boggy
15-08-2008, 03:35 AM
.... ili jednostavno te reci koje koristis za opis, koji je naravno subjektivan, nisu adekvatne, da ne kazem pogresne...

pozdrav! ;)

Ako dobro shvatam... ti se ne slazes sa njegovim subjektivnim misljenjem, i ne zelis da mu nameces svoje, opet, subjektivno misljenje? Ili gresim!? :rolleyes: :)
O'li se mozda nekakav zvucnik uvrediti zbog neadekvatnog opisivanja... jes... vala... moze da rikne iz protesta...

:D

pozdrav

bogi

HeatMan
15-08-2008, 10:45 AM
Probaj NS10 sa dobrim pojacalom... uradi par mixeva na njima, i zaboravi na boraniju tapco i sl, mislim da ti pored questeda tapco samo trosi struju

ma radio sam jedno vreme samo na njima, i nije mi bilo dobro.... ne znam, verovatno je problem u meni hsto vishe ne volim te paper coned drajvere.. tapco nije ukljuchen, mada bio je taj prelazni period izmedju s8mica na questede.. pa je trebalo navici se..

ne znam koje si ti A7 slusao (mozda neke "pokvarene"), al vec iz par tvojih postova shvatam da imas totalno pogresno misljenje tj. stav o istima... ili jednostavno te reci koje koristis za opis, koji je naravno subjektivan, nisu adekvatne, da ne kazem pogresne...

pozdrav! ;)

nem pojma.. meni su veoma priblizni hi fi-u.. mislim na ove nove minilinije i tako te gluposti koje obichni smrtnici imaju.. inache razmishljao sam o tome da nabodem matore matore aiwa-ine zvuchnike.. jako su dobri, i uz njih sam rastao.. oko 25 godina matori.. i naravno, iako imaju po 3 drajvera i 1 bass reflex, idu do 100 hz max.. :)

Miha Blaze
15-08-2008, 11:45 AM
Ako dobro shvatam... ti se ne slazes sa njegovim subjektivnim misljenjem, i ne zelis da mu nameces svoje, opet, subjektivno misljenje? Ili gresim!? :rolleyes: :)
O'li se mozda nekakav zvucnik uvrediti zbog neadekvatnog opisivanja... jes... vala... moze da rikne iz protesta...

:D

pozdrav

bogi
sve je to jako pipavo :P

pozdrav! :)

master29
16-08-2008, 06:42 AM
jedinstveno su specifični ti ns10. Koristio sam ih u vi?e studija u kojima sam du?e radio, i navikao se na njihovu specifičnu primenu, kontrole dinamike, reverberacija, a u kombinaciji sa Mackie 824 mi dosta poma?u u raspetljavanju middle zavrzlame koju mackii ba? ne kontaju.

Istina,a zamisli u osnovnoj(prvobitnoj verziji)je ns-10 bila hifi kutija.....i izborila je mesto ama bas u svim profi studijima....danas je parametar za dobro slusanje taj isti ns-10 a yamaha u startu nije ni racunala na takvu revoluciju.

Moritz
16-08-2008, 08:45 AM
Najbolji monitoring je onaj na koji se naviknes.
Koji god to zvucnici bili ako ti na njima pravis ono sto zelis to je onda to.
Onaj ko ima para kupi skuplje ( nisu neminovno i bolji) onaj ko nema zadovolji se sa onim koje moze da priusti.
Uvo (uho) sa navikne na sve a male sive celije vremenom nauce da iskompenzuju sve "nedostatke" u slusanju.
Monitoring je prilicno subjektivna stvar.

DADDY Z
16-08-2008, 12:02 PM
Iz sopstvenog iskustva a koliko sam uspeo da zaključim na osnovu priče i pisanja drugih,rekao bih da su Genelec ODLIČNI monitori za elektroniku-dance-house-šta god u tom domenu...za ostalo ne bih smeo da tvrdim
I potvrđujem ovo što rekoše Everlast/Moritz...
dodao bih samo da zaista nemam problem sa zamaranjem prilikom rada ili uopšte slušanja mjuze (imam 2029+sub7050)

Reinhardt
18-08-2008, 01:44 PM
Najbolji monitoring je onaj na koji se naviknes.

+1

Rhino
18-08-2008, 11:22 PM
E ljudi ja sam ovih dana igrom slucaja bio prinudjen da radim nesto na genelec 8020, i mogu vam reci da to po mom ukusu nema VEZE S MOZGOM!

Mislim... Jesu to manji i jeftiniji zvucnici, ali to bas nema VEZE S MOZGOM! Ja da sam neki menadzer geneleca ili sta ti ja znam bih poslao javno izvinjenje u ime firme:)

Arthur
19-08-2008, 12:24 PM
a evo kolega DJ mi je pre 2 dana rekao da je odlepio na 8020, jer sta god gajbi sredi i smixa na njima, u klubu RAZBIJA! (inace decko radi house)

silicon science
19-08-2008, 12:50 PM
E ljudi ja sam ovih dana igrom slucaja bio prinudjen da radim nesto na genelec 8020, i mogu vam reci da to po mom ukusu nema VEZE S MOZGOM!

Mislim... Jesu to manji i jeftiniji zvucnici, ali to bas nema VEZE S MOZGOM! Ja da sam neki menadzer geneleca ili sta ti ja znam bih poslao javno izvinjenje u ime firme:)

Preterujes i to zestoko prijatelju... Da se radi o Alesis ili Alto kutijama pa ajd, ali ovo nema veze sa realnoscu sto ti govoris. Jasno je da je to ultra subjektivno misljenje, ali objektivno Genelec nije los, naprotiv...

milance
19-08-2008, 01:08 PM
A jel ima neko ozbiljnija iskustva sa 8050,dal ih je neko malo duze slusao-radio na njima?? thanks

Rhino
19-08-2008, 06:49 PM
Preterujes i to zestoko prijatelju... Da se radi o Alesis ili Alto kutijama pa ajd, ali ovo nema veze sa realnoscu sto ti govoris. Jasno je da je to ultra subjektivno misljenje, ali objektivno Genelec nije los, naprotiv...

Pa i pretjerujem vjerovatno, ali sam ocekivao vise od njih. I to dosta.. Nisam u ni jednom trenutku rekao da 'to nisu monitori vec mudo od vola' i da sam imao problema sa nekim osnovnim stvarima. Ali o nekim vecim detaljima ni govora...

A ovo sam upravo i ispricao zbog toga sto je to genelec.. da je alesis ili alto (mada nemam ni pojma kako alto zvuci) ne bih...

silicon science
19-08-2008, 07:04 PM
Pa i pretjerujem vjerovatno, ali sam ocekivao vise od njih. I to dosta.. Nisam u ni jednom trenutku rekao da 'to nisu monitori vec mudo od vola' i da sam imao problema sa nekim osnovnim stvarima. Ali o nekim vecim detaljima ni govora...

A ovo sam upravo i ispricao zbog toga sto je to genelec.. da je alesis ili alto (mada nemam ni pojma kako alto zvuci) ne bih...

Ma okej, nisu to ni skupe kutije pa da kazes da je prevara

Rhino
19-08-2008, 07:49 PM
Pa i naveo sam da nisu skupe... Ali opet, po mom subjektivnom misljenju moze bolje da se prodje i za slicne pare... Yamaha msp5 recimo:)

Nego da ne hejtujem vishe. Nije mi ni bila namjera...