PDA

View Full Version : skica - ajmo znalci

makaay
15-05-2008, 12:22 AM
Sredio bih gara?u (to je trebala biti prije nekoliko godina).
Skica je napravljena prema stranama svijeta. Trenutno stanje je: temelj, betonska ploča, zidovi (osim pregradnog koji će se nalaziti kao na skici). Sve je rađeno blok ciglom 29*19*19. Visina soba je oko 240cm (bez ro?tilja).

Za prvu ruku radim samo "Control Room" (istočna, veća soba) gdje je i glavni ulaz. Izvana (kao zvučna i termo izolacija) idu stiropor "5" i fasada. Prostor bih akustički dotjerivao, pa sam u skici tome namijenio 20 cm s unutarnje strane (sa, recimo, dva ro?tilja).

Radio bih, vjerojatno, i plivajući pod.

Na pregradnom zidu se nalaze vrata (ulaz u zapadnu sobu koja bi trebala poslu?iti snimanju) i prozor (odličan, rabljen).

Čitao sam starije postove, pa bih samo htio da me netko ispravi ako grije?im.

Recimo da mi je dostupan AZMAFON i AZMA AD ploče. Spreman sam to pokriti financijski. Sviđaju mi se fizička svojstva ovoga materijala kao i zavr?no rje?enje. Izbjegao bih stakleno/kamene vune ukoliko je AZMAFON po vama bolji (a, meni se čini da to nije ba? puno skuplja varijanta, ako uopće i je).

Pitanja:

1. Da li ću pogrije?iti ako uradim dva ro?tilja (tamno crvena boja na skici): na prvom AZMAFON, a na drugom AZMA AD ploče?

2. Kolike airgap-ove ostaviti?

3. Bass trap-ovi bi "oteli" po 50 cm sa svakog zida i mislim ih dignuti do stropa (220cm), a zatvorio bih ih gipsom - da li je to u redu?

4. Svaki otvor (vrata i prozori) bi imali svoj mobilni absorber (većinom kao pomoćna vrata). Na skici su onačeni zlatnom bojom.

5. Ako bi to pridonijelo, spreman sam nakositi strop za 30 cm i raditi difuzor na zadnjem zidu (iznad trosjeda).

6. Na bočne zidove (istočni i pregradni zid) bih stavio i zavjese.

7. Piramidalna spu?va - po potrebi.

Prostor bi slu?io najvi?e za svirku (probe), demo snimanja, jingle-ove, reklame i sve ?ive eksperimente. Unutra bi svirali KRK RP8 sa aktivnim sub-om (mix) i RCF 522A (proba). Napominjem da prostor radim sebi za gu?t (do?ao do neke love) i nije mi ?ao. Volio bih ga dotjerati ?to je vi?e moguće s ovih nekoliko zahvata, a nisam siguran da sam sve dobro slo?io, pa pomagajte MOLIM!!!

NLP
19-05-2008, 11:53 AM
Prečitaj sve stickyje i ostale. Mislim da ima? puno odgovora.

mad
25-05-2008, 03:38 AM
U startu imas nekoliko vrlo bitna problema u layout-u desne (vece) prostorije. Prvo, dimenzije su takve da ces imati gotovo totalno ponistavanje na jednoj bass frekvenciji zato sto ti je sirina i dubina sobe gotovo ista. Drugo, svi zidovi su ti potpuno simetricni, trece simetricno postavljeni prozori i vrata u polju slusanja gde bi trebalo da uradis RFZ (reflection free zone). Pitanja koja si postavio nisu nebitna ali podpadaju pod "fine tunning" unutrasnje akustike koja ti nece pomoci nista sa ovim problemima. Probaj malo da porazmislis na tu temu a moj iskreni savet je da nabavis odredjenu literaturu kao na primer "Build it like a pros" od autora Rod Gervais-a. Gotovo sve odgovore ces naci tamo a onda se vrati pa priupitaj ako ti nesto nije jasno.:wink: Nadam se da ti je moj savet od koristi...Cheers , S