PDA

View Full Version : Program za korekciju i merenje za Live svirku

Manley
11-05-2008, 04:37 PM
treba mi dobar program za korekciju i analizu prostorije u slucaju live svirke, pogledao sam ovaj EAW SMAART V6.

Voleo bih par predloga od kolega, ako imate neki drugi program na umu i da li je erthworks M30 ao mikrofon dovljno dobar za ovu situaciju i naravno da li mi je potreban stereo par ili jedan vrsi posao...

HVALA UNAPRED I POZDRAV

dvuckovic
11-05-2008, 05:03 PM
Smaart je standard, mada dosta likova koristi i SpectraFoo... Earthworks je sigurno ok, a imas i Smaart cijeli kit za mikrofonom i SPL kalibratorom. Za Mac imas i Spectre koji isto nije los...

Bitch
11-05-2008, 08:05 PM
Smaart je standard, mada dosta likova koristi i SpectraFoo... Earthworks je sigurno ok, a imas i Smaart cijeli kit za mikrofonom i SPL kalibratorom. Za Mac imas i Spectre koji isto nije los...

Word. Sta vise reci, to je to. Mada za live aplikacije, svakako na prvom mestu Smaart, koji je purpose built bas za to. Tu su pored Spectre i Foo-a i onaj Electroacoustics toolbox...
... A Earthworks je ludilo za to, gomila ljudi radi i na Behringer merni mic :)
pozz

Manley
11-05-2008, 08:36 PM
e sada pitanje jer ide stereo ili je dosta jedan mikrofon

pojma nemam o ovome, a trebace mi uskoro

dvuckovic
11-05-2008, 09:47 PM
dovoljno ti je jedan, cak i Meyer Sound SIM se radi sa jednim micom. Uostalom, ako oces da uporedis strane sistema, uradi mute jedne pa druge. Isto tako mozes da pogledas IVIE ako ti je bitno da je portable, mada je skuplja solucija.

OFF
11-05-2008, 09:59 PM
Postoji li neka free varijanta tih programa, za manje ozbiljne PA sisteme?

boggy
11-05-2008, 10:07 PM
Earthworks M30 zadovoljava zahteve (ako ne prevazilazi).

Merenja se mogu vrsiti sa vise mikrofona, ali tada moras imati algoritam na koji nacin ces analizirati ono sto ti svaki od tih mikrofona izmeri, sto ne ocekujem da ti je cilj. Pri tom merenja sa dva i vise mikrofona nemaju nikakve veze sa stereo ili surround snimanjem, samo to da dodam.

Znaci, u tvom slucaju, predpostavljam, meri se samo jednim mikrofonom i ako imas visekanalno ozvucenje (recimo stereo) onda meris kanale posebno, svaki posebno u istom merenju (posebno levi i posebno desni, ako je stereo).

Merenjem oba kanala istovremeno (jedan ili vise mikrofona, svejedno!) neces dobiti podatke koji te zanimaju. Odnosno dobices podatke koje ne mozes pravilno interpretirati.

To bi bilo sve iz oblasti mog iskustva i dometa u dizajnu zvucnika i studijske akustike.

Dalje vec spekulisem.... (nagadjam)
Naime, softver/hardver kojim bi trebao da radis akusticku korekciju prostorije MORA imati razradjenu metodologiju merenja (pise verovatno u nekakvom uputstvu), jer je tesno povezan sa algoritmom korekcije.... a zavisi od slucaja do slucaja. Ovo nacelno govorim posto nisam imao konkretnih iskustava sa doticnim "korektorima", i ovo poslednje sto pisem je ono sto sam usput saznao iz razloga nekakve akademske "znatizelje", te to treba proveriti.

O ostalim stvarima ne bih ni da nagadjam....

pozdrav

bogi

Manley
11-05-2008, 11:23 PM
Merenjem oba kanala istovremeno (jedan ili vise mikrofona, svejedno!) neces dobiti podatke koji te zanimaju. Odnosno dobices podatke koje ne mozes pravilno interpretirati.

pa to sam kapirao da dobijem ponasanje prostorije i oba kanala istovremeno u jedan kanal :confused:

nekako se kosilo sa mojom logikom

boggy
11-05-2008, 11:45 PM
pa to sam kapirao da dobijem ponasanje prostorije i oba kanala istovremeno u jedan kanal :confused:

nekako se kosilo sa mojom logikom

hm... nije isto kao miksanje, .. odnosno sabiranje signala u mikseru... postoje fazne razlike koje ce ti se pojaviti u vidu comb filtera, kada pustis oba kanala u prostoriju, i to jeste neko merenje, medjutim.... taj comb filter NE TREBA da korigujes.... jer je to posledica same stereo reprodukcije, a nase ushi ne primecuju taj comb filter, naprotiv.... sasvim je sve to ok... tako je stereo zamisljen...

Znaci, meri se jedan kanal u jednom trenutku,... barem ja tako merim prostoriju.... pa imam odziv jednog i drugog kanala,... pa ih posmatram na istom grafikonu jedan pored drugog...

Kada radim korekcije, u bilo kom smeru, ali ne softverske... resavam jedan po jedan zvucnik... da bude kako ocekujem da moze biti...

Eto to je neka tehnika...

A sto se tice softverske korekcije.... mislm da je najbolje procitati u uputstvu za spravu s kojom to nameravas da uradis... ne bih se upustao u njihove metodologije, jer ih ne znam.

pozdrav

bogi

p.s. madaaa.. moze i oba kanala da se mere ako sam softver/hardver generise specijalan signal za merenje... najbolje je procitati uputstvo!

RokStudio
18-05-2008, 02:44 PM
Postoji li neka free varijanta tih programa, za manje ozbiljne PA sisteme?

www.hometheatershack.com/roomeq (http://www.hometheatershack.com/roomeq)

besplatan