View Full Version : Sennheiser MD 441 - cena?
akordeonista
07-05-2008, 11:31 AM
Interesuje me po kojoj ceni se kod nas moze naci ovaj mikrofon nov ili polovan (ali da je u extra stanju)?
I kakvo misljenje imate o njemu za snimanje zivih instrumenata?
Braca
07-05-2008, 11:52 AM
Odlican 5+
spidermusic
07-05-2008, 12:10 PM
Imam jedan takav, odlican, koristan i vrlo upotrebljiv mikrofon. Cena? Cena je relativna, kao i sve kod nas. Uglavnom zavisi od onih koji ga prodaju, ako ga uopste prodaju.
Mislim da bi se polovni nalaze izmedju 100 i 150e, ali ih retko ima
Tribal_kg
07-05-2008, 12:53 PM
Ja sam pre 2 godine (cini mi se) prodao ovde na forumu Mladji (Manley-u) za 100E. Moram priznati da je bilo bas dosta interesovanja.
Steta sto ga nisam poslusao da ga NE PRODAJEM! :banghead:
Moritz
07-05-2008, 01:23 PM
Odlican mikrofon, zovu ga jos i Dinamicki kondenzarac.
Izuzetno detaljan ali i osetljiviji nego ostali dinamicki mikrofoni.
Nov ide izmedju 600 i 800 eura.
Gulanfer
07-05-2008, 01:38 PM
Kao sto Moritz kaze ...
Ja ga slucajno kupio od nekog tipa za 50 € u extra stanju i lepo se iznenadio kako to radi. Cak sam i vokale snimao sa njim ( meni radio bolje od Shure SM 58 ) . A kad sam video cenu novog :shock: , tek onda mi bilo milo oko srca ...
Moritz
07-05-2008, 02:30 PM
Pa da uglavnom te verzije sto "ispadnu iz kamiona" :) kostaju smesno malo para, jer onaj ko je to kupio pa kasnije hoce da ga proda sigurno ga nece dati za 50 -150 eura. Dakle - ko pre devojci....sam u nju upada :grin:
akordeonista
07-05-2008, 05:24 PM
Ima li neko iskustava sa njim za snimanje instrumenata (akusticna gitara, harmonika, drveni duvaci)? Kako se tu ponasa, mozete li ga uporediti sa nekim mikrofonom a da nije Shure SM58?
Uz svu cast ovom poslednjem, mislim da nisu ni izbliza ista klasa ni po kvalitetu ni po ceni!
Moritz
07-05-2008, 06:26 PM
Tacno je SM58 ( svak mu cast ali ) nije ni blizu 441.
Sve akusticne stvari jako dobro izlaze preko 441, zicani instrumenti posebno....
Pored AKG c414 i (po meni) Sennheiser 421 441 je najsvestraniji mikrofon,tako da ne mozes da pogresis ni u kom slucaju .
opasan mic! ima "mesa" sta god da snimis, kao i 421...
UglyKid
08-05-2008, 09:36 AM
Pored AKG c414 i (po meni) Sennheiser 421 441 je najsvestraniji mikrofon,tako da ne mozes da pogresis ni u kom slucaju .
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22782
akordeonista
08-05-2008, 04:10 PM
Video sam da prodajes 421-ice ali sam pre zainteresovan za 441. Da nemas slucajno neki primerak za prodaju?
Pretpostavljam da je ipak u maloj prednosti u odnosu na 421!
UglyKid
08-05-2008, 11:05 PM
nazalost imam samo jedan koji koristim.. a voleo bih dva.. :banghead:
LACKY
09-05-2008, 01:59 AM
Svi su ovde kojesta rekli o ovom mikrofonu, ko ga je stvarno ozbiljno probao?
Taj smo mic. prevashodno upoznali preko drzavnih radio i televizijskih stanica (koje su opremu nabavljale jako davno). U osnovi je to spikerski mikrofon (jako skup, 80-tih je kostao oko 700-800 maraka) i negde je Evropski pandan Americkom RE 20, kako po ceni tako i po nameni.
U biti jako osetljiv mokrofon ( dovoljno je da jednom padne i da je neupotrebljiv) a i karateristika usmerenosti miu je jako specificna. tako da je (sto se tice nas u muzickoj produkciji) tesko upotrebljiv. Pokusavao sam ga u mnogo navrata koristiti za usnimavanje, sto u studiu, sto za live. I veruj mi da je za malo sta koristan (obzirom na svoju cenu) jer su 3x jeftinije Shurke (u svim situacijama) mnogo bolje odradjivale posao.
Jedina primena, a gde je lepo radio (za muziku) je bila botom od snara.
Ajme Lacky, uopce se ne slazem s tobom!
Meni je 441 jako jako upotrebljiv mikrofon. Za pocetak, nema mi boljeg mikrofona za floor tom na bubnju. Probao sam i shure-ov set za bubanj i to mi je totalna plastika od zvuka u usporedbi sa 441. S druge strane, probao sam 441 i na snare staviti (gore i dole) i tamo mi ne radi najbolje. On daje sjajan zvuk ali ima taj problem sto je konstrukcija njegovog tijela takva da neminovno kupi jako puno hihata. A to mi je smrt za miks ako iz donjeg snarea procuri hihat previse! Zato mi je neupotrebljiv tamo.
Zatim... fantastocno je zvucao kada mi je bio jedan tip koji je svirao akusticnu gitaru i istovremeno pjevao. Stavio sam mu 441 na vokal (dole su bile dvije oktave 012 na gitari) i to je bilo bolje od bilo kojeg kondenzatora. Fantasticno je odradio posao, dao neku patinu na vokal... ma bomba!
Isto ih dosta koristim na udaraljkama jer daju fini tanzijent, skoro kao neki kondenzatorski mic, ali bolje podnose glasne izvore i ... ne znam... nekako mi bolje zvuce! (mislim prvensveno na bongose, congu i timbalese)
Imam ih dva komada, i jos dva komada 421 i vjeruj mi da su to izuzetni mikrofoni! U muzickoj produkciji su jako jako upotrebljivi.
Moritz
09-05-2008, 01:18 PM
Svi su ovde kojesta rekli o ovom mikrofonu, ko ga je stvarno ozbiljno probao?
.........................
Pre bih rekao da ga ti nisi ozbiljno proba, bez uvrede, ili si imao pokvaren primerak. :wink:
Apsolutno nisi u pravu, osetljiv jeste i to je istina, ali sto se kvaliteta tice tu ne mogu da se slozim sa tobom.
Usmerenost mu nije specificna vec Hyper cardioid, sto ces naci kod vecina multipatern skupljih mikrofona.
Live!!! kao izmisljen bas zbog polarnog paterna jer mnogo manje skuplja sa strane.
Sto se tice Electrovoice RE20 , takodje ne mogu da se slozim sa tobom. Nemaju puno veze jedan sa drugim.
LACKY
10-05-2008, 04:03 AM
Naravno, kako ti kazes.
Moritz
10-05-2008, 08:47 AM
Naravno, kako ti kazes.
Na koga se odnosi ?
akordeonista
10-05-2008, 04:36 PM
Dobro ljudi, nemojte zapocinjati svadju!
Mene je interesovalo kakvo misljenje imate o ovom mikrofonu posto sam ga davno video (cak drzao u ruci:cry:) ali nisam imao prilike da radim sa njim. Istina je da sam ga najvise vidjao na TV-u ali oni tada, iako sad vec davno, nisu nabavljali bilo kakvu opremu pa s` toga mislim da ni toliko ovih mikrofona nije slucajno uzeto! A koristili su ih koliko znam i za svirke uzivo i za studijska snimanja. Uostalom, dobar mikrofon je dobar i tad i sad, zar ne?! Ne bi se toliko vremena proizvodio da nije tako.
Nego, mozete li malo da uporedite 441 i 421? Koja je razlika u zvuku, cemu je namenjen prvi a cemu drugi (odnosno, za cega ih najvise koristite)?
Moritz
10-05-2008, 05:17 PM
Nije svadja nego razmena misljenja :), e sada ako to neko tako protumaci zaomi je.
Vidjao si ga vise na TV-u iz razloga sto je usmeren i sto vrlo malo ulazi zvuka sa strane ( sto je bitno u TV studiju ili mitinzima:grin: ) , veoma dobru definisanost - rezoluciju zvuka, daleko iznad regularnih dinamickih mikrofona blize kondezarcima a opet nije toliko osetljiv kao kondenzarci.....nadam se da si me razumeo :)
Sto se razlike tice mozes iz prethodnih postova da zakljucis neke osnovne razlike, mada dok sam ne probas sve to ti nece mnogo znaciti.
Isprobaj na cemu god ti padne na pamet i neka tvoje uvo odluci za sta valjaju.
idekius
10-05-2008, 08:47 PM
(odnosno, za cega ih najvise koristite)?
Za skupstinsku salu, ozvucavanje hora dok peva "Uz marshala Tita, junackoga sina...."...
MD 421 mi je bio prvi mic u zivotu koji sam kupio, 441 drugi... a i danas imam jedan MD421, 1973 godiste...
Glas naravno u zivotu be bih snimao sa njim.... Hvale ih za timpane (sto je i logicno, ako se uzme u obzir njihova karakteristika)...
Ja MD 421 najcesce koristim za gitarsko pojachalo, ali istovremeno sa SM57, jer je MD421 dosta svetao mic i u bassu mi se mnogo vise svidja klasicna 57-ica. Na "M" nije bas toliko zashiljen, ali opet... svetao je... dosta... i samo sa njim, ne bih ozvuchavao pojachalo.
Primenljiv je i za razne druge stvari... tacku na bass bubnju, midlaski bass (bass pojachalo), dobro mi se pokazao a
kao gornji mic prilikom ozvuchavanja kavala (onaj pored usta kavaliste, koji vise kupi vazduh...)... itd... itd...
Pozeljni mikrofoni za imati, ali ne i obavezni (narocito za one koji ne ozvuchavaju bubanj).. svakako ne kao "prvi mic" koji bi sluzio za snimanje lead vocala.
Cena se obicno prebudzuje u prichama, a u realnosti redovno ispadaju razne kombinacije za male pare, jer je to neko lopatama ubacivao u zemlju (RTS.. itd). Nedavno sam gledao i proveravao jedan beli md421 sa starim tipom konektora, u perfetnom stanju, startna cena 80 eu. S' vremena na vreme... neko ponudi...
Niko ovde nije pomenuo da potoji MD 421 II i MD 421, a nekada su prodavani i pod Telefunkenom. MD 421 II je replika novijeg datuma.
441 je sjajan mic!
Ako ti naleti povoljno ispravan,nemoj da propustis.
Za contrabas mi je vise puta uradio super posao,za perkusije je odlican,sto se tice gitara,mandolina,tambura,ili gudaca,negde ce da legne super,a negde ne,ali tamo gde se potrefi dobro, imas dobar posao.
Nije allrounder bas kao 57mica,ali uvek dobro dosao u arsenalu.
master29
10-05-2008, 09:24 PM
441 je sjajan mic!
Ako ti naleti povoljno ispravan,nemoj da propustis.
Za contrabas mi je vise puta uradio super posao,za perkusije je odlican,sto se tice gitara,mandolina,tambura,ili gudaca,negde ce da legne super,a negde ne,ali tamo gde se potrefi dobro, imas dobar posao.
Nije allrounder bas kao 57mica,ali uvek dobro dosao u arsenalu.
Imam 4 komada,dobio na poklon.Do duse nikada ih nisam upotrebio.jbg nemaju bas neki prostor pored u-87 i solidtube-a bar za mene.Imam i neki stari hagsorm mislim da se tako zove,ko zna sta je moze mi malo pomoci.Pozz
master29
10-05-2008, 09:27 PM
Evo kako izgleda pa ko zna vise o njemu bilo bi lepo da mi kaze koju rec:)
Manley
10-05-2008, 11:06 PM
441 je jedan od bolji dinamickih mikrofona na trzistu, pase uz dosta instrumenata i ponekad prvi izbor za glas...za te pare, ne moze bolje
Manley
10-05-2008, 11:07 PM
Evo kako izgleda pa ko zna vise o njemu bilo bi lepo da mi kaze koju rec:)
najbolje ubodes u pre pa probaj, sta te briga kako se zove i kako izgleda kada dobro radi :wink:
Imam 4 komada,dobio na poklon.Do duse nikada ih nisam upotrebio.jbg nemaju bas neki prostor pored u-87 i solidtube-a bar za mene.Imam i neki stari hagsorm mislim da se tako zove,ko zna sta je moze mi malo pomoci.Pozz
Super,prodaj meni 2:wink:
Sto se tice "neznanog" mic-a,to je onaj sto sam ga zagledao kad sam bio kog tebe u studiju.
Hagstrom pravi gitare,to znam.ali da su pravili mikrofone to nisam znao ili je to nesto sto mi je promaklo?
Pozdrav.
ps
pretece me manley,takodje htedoh da pitam,el si ga ubo,i prob'o?
master29
10-05-2008, 11:26 PM
Super,prodaj meni 2:wink:
Sto se tice "neznanog" mic-a,to je onaj sto sam ga zagledao kad sam bio kog tebe u studiju.
Hagstrom pravi gitare,to znam.ali da su pravili mikrofone to nisam znao ili je to nesto sto mi je promaklo?
Pozdrav.
ps
pretece me manley,takodje htedoh da pitam,el si ga ubo,i prob'o?
Nisam,pazi to je Akg mic ali ima oznaku Hagstrom nisam ga nasao na netu,star je puno i o njemu relativno neznam nista.Pojma nemam.Vly jes to mic sto si gledao u studiju.pozz
Nisam,pazi to je Akg mic ali ima oznaku Hagstrom nisam ga nasao na netu,star je puno i o njemu relativno neznam nista.Pojma nemam.Vly jes to mic sto si gledao u studiju.pozz
Hm,pazi on lici na d 12 e,ali me zbunjuje taj hagstrom na njemu:confused:
akordeonista
11-05-2008, 12:20 AM
Jel` bi mozda prodavao jedan komad?
master29
12-05-2008, 12:38 PM
Jel` bi mozda prodavao jedan komad?
Nebi,sad cu setapovati bubanj,imam zelju da uzmem bas dobar set pa uz pomoc ljudi sa foruma da ga namestim.Da se nebi je..o vise sa postavkama.Te donesi te odnesi bubanj.Tu izgubim dosta vremena.Pozz
tex viler
31-03-2011, 10:09 AM
Kakav je za hi hat? to jest? na čemu je najbolji na bubnju?
spidermusic
31-03-2011, 07:57 PM
Moze kao donji mic za snare, moze za hi-hat, pa i za tackicu na bas bubnju....
Arthur
31-03-2011, 10:43 PM
Po meni, malko je preglomazan za uspešan prilaz bubnju, i ima potpuno drugačiju dinamičku reakciju na tranzijente od 57ice koji je istorijski gledano najpopularniji za to. Tek za hajhet nisam siguran da bi valjano pasovao, pošto se oni tradicionalno ozvučavaju malim kondenzatorskim dijafragmama. Ali, 441 je meni omiljeni mikrofon za timpane, žao mi je što imam samo jedan komad, takođe je ultimativni ubica na limenim duvačima, a jednom sam uspešno snimio i vokal sa sa njim, i to za ceo album.
Po meni, malko je preglomazan za uspe?an prilaz bubnju, i ima potpuno drugačiju dinamičku reakciju na tranzijente od 57ice koji je istorijski gledano najpopularniji za to. Tek za hajhet nisam siguran da bi valjano pasovao, po?to se oni tradicionalno ozvučavaju malim kondenzatorskim dijafragmama. Ali, 441 je meni omiljeni mikrofon za timpane, ?ao mi je ?to imam samo jedan komad, takođe je ultimativni ubica na limenim duvačima, a jednom sam uspe?no snimio i vokal sa sa njim, i to za ceo album.
Truba u 441 pa u API 512c, meni vrh kombinacija, takodje, donji za snare.... extra.... probacu ga za jednu reggae pesmu na hi-hatu..... da malo probam dobiti onako frekvencijski svediniji hh..... mozda upali....bojim se da mali kondenzator bude puno svilen
Arthur
01-04-2011, 01:41 AM
vidiš nisam ni pokušavao na donjem sneru, al moguće je. Meni je za tu namenu jedini mikrofon u istoriji valjano poslužio AT4050, i to je jedan od glavnih razloga zašto sam ga na kraju i kupio :da:
vidi? nisam ni poku?avao na donjem sneru, al moguće je. Meni je za tu namenu jedini mikrofon u istoriji valjano poslu?io AT4050, i to je jedan od glavnih razloga za?to sam ga na kraju i kupio :da:
Uuuu! Pa nisi probao 421 ispod snera!! Meni je to favorit!
A nikad mi nije palo na pamet staviti kondenzator na tu poziciju! Pa zar to ne skuplja previ?e ostalih elemenata (kick, kick pedalu, fus...)??
Arthur
01-04-2011, 02:07 AM
ja sam ranije držao sm57, c451 i c414 dole, i retko kad ih dizao u mixu. U Studiju 6 Radio Beograda čika-Zoki mi je skrenuo pažnju na neki kockasti Sony kondenzatorac koji smo tad iskoristili i raspametili se. Od tad traje moja potraga za adekvatnim LDC mikrofonom koji bi to dole radio. Trik je upravo u tome što AT4050 ima 8icu kao jednu od mogućih paterna, i time se maximalno izoluje njen mrtvi ugao koji podesiš tako da mikrofon gleda tačno u sner, a doboš okreneš tako da mu kick, pedala i sve ostalo, budu pod uglom od 90%, tojest u najmrtvijoj zoni. Ono što kao cenu dobiješ jeste refleksija poda ispod doboša, koju nešto i ne primećujem, il mi bar ne smeta, a doboš dobije divnu krispavost, i "telo" zvuka, koje mi gonja koža retko kad daje sama, a ostali mikrofoni i tehnike donjeg doboša, uglavnom nisu davale.
Bockie
01-04-2011, 03:25 AM
Taj Sony je zlo zala!!!!
Meni tu ispod snare-ta BETA 57 razbija! Kombinacija 57 i beta 57 jebe keve!!!!! Sigurno i 421 radi, ali i kosta sramota para....!!
Ma tu, ako znas sta hoces, radi sve zivo... ...moze i d112 ispod..!!!
Gmile
01-04-2011, 06:40 AM
Da ne otvaram novu temu... Postoji li neka razlika između bijelih i crnih 421? Imam jedan crni i dva bijela, na tomovima, crni postavljam na indijaner, dva bijela su naprijed, čisto iz estetskih razloga...
sasaristic
01-04-2011, 08:51 AM
Ima je sigurno.
Dosad sam imao nekoliko razlicitih serija belih..vintage vs new, i razlika je poprilicna.Stariji rade vise u srednjem opsegu i zvuce za dlaku toplije ....novije verzije imaju balansiraniji zvuk , ali nemaju smek starih.U svakom slucaju razlika nije mala.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.