PDA

View Full Version : Alpha channel ili Amek 9098eq?

player
01-05-2008, 04:07 AM
...ako bi mogla mala pomoc please....imam u ponudi SSL Alpha channel i Amek 9098eq ,cena je skoro ista -oko hiljadarke $.Amek nije bas u nekom super stanju (zbog krstenice verovatno:))a SSL tek sto je raspakovan (ako je to uopste vazno)E sad,sta bi bio bolji deal?Nesto ne mogu da pronadjem bas puno kritika za SSL.Ajd' ako je neko cuo/radio sa ovim spravama nek napise koju rec,dok nije otislo.Usput ....kakvi su konvertori na SSL-u?Hvaaalaaa

Manley
01-05-2008, 04:19 AM
amek

bezi od alpha channel-a

LACKY
01-05-2008, 05:45 AM
Zavisi za sta ti "njavise treba, preamp ili eq.
Amek, pristojan preamp i vrhunski eq.
SSL, malo pristojniji premap( za odredjene stvari, zice generalno) i ? eq.

Moritz
01-05-2008, 10:19 AM
Amek , kao sto rece Manley bezi od Alpha channel-a.

Pre na Ameku je mnogo vise nego pristojan

player
01-05-2008, 11:47 AM
HVALA.....u medjuvremenu SSL otisao $100 dole($900!) sto i nije losa cena ali ...:cry:,vidim da nemate neko lepo misljenje o njemu. Planirao sam zapravo uzeti Api512 posto je isto imao ok cenu ali ovo izletelo pa sam mislio .....videcu jos mozda i sacekam za API

Manley
01-05-2008, 12:30 PM
API je odlican, pitanje je sta zelis da snimas sa njime?

player
01-05-2008, 07:55 PM
API je odlican, pitanje je sta zelis da snimas sa njime?
Paaaa...uglavnom za vokal,mada najbolje bi bilo neki na koji bih mogao da guram sve i svasta:) i usput da probam da proguram i ceo mix kroz njega(naravno u dual varijanti).I ovo je previse ulaganja s obzirom da se radi o hobiju.Nemoj samo da me pitas koji bi mic kacio na to posto je to sledeca stavka u kupovini...

Manley
01-05-2008, 08:26 PM
Paaaa...uglavnom za vokal,mada najbolje bi bilo neki na koji bih mogao da guram sve i svasta:) i usput da probam da proguram i ceo mix kroz njega(naravno u dual varijanti).I ovo je previse ulaganja s obzirom da se radi o hobiju.Nemoj samo da me pitas koji bi mic kacio na to posto je to sledeca stavka u kupovini...

onda dva P1 modula ili jos bolje Avedis

player
01-05-2008, 08:38 PM
onda dva P1 modula ili jos bolje Avedis
Hvala ti,pogledacu...
btw..."vinatage king" ima(imao) dobru ponudu -2 bilo koja modula i Adesign rack za 1/2 cene,medjutim za sada mi to lici samo na marketinski trik posto ga trenutno nemaju :D.Navodno dobice ga u junu....sa napomenom da ce API podici cene svojih modula u maju:D:D za po $100

Manley
01-05-2008, 08:43 PM
Hvala ti,pogledacu...
btw..."vinatage king" ima(imao) dobru ponudu -2 bilo koja modula i Adesign rack za 1/2 cene,medjutim za sada mi to lici samo na marketinski trik posto ga trenutno nemaju :D.Navodno dobice ga u junu....sa napomenom da ce API podici cene svojih modula u maju:D:D za po $100

imaju ga, ali je problem sto ubijaju sa posiljkom 400us$ za rack!!!!! ej bre, pa to nije normalno, jevtinije je na kraju u evropi da ga kupis

player
01-05-2008, 08:49 PM
imaju ga, ali je problem sto ubijaju sa posiljkom 400us$ za rack!!!!! ej bre, pa to nije normalno, jevtinije je na kraju u evropi da ga kupis
Jesu malo skuplji sa shippingom....Za relaciju US-Canada traze oko$110 za rack i dva modula.Cene modula im i nisu lose,maalo su jeftiniji od ostalih cini mi se.Jedino sto nece da naznace manju vrednost posiljke:banghead: za carinu.Trazi nek ti posalju sa USPS regularnom postom-ne sa UPS.

Manley
01-05-2008, 08:52 PM
Jedino sto nece da naznace manju vrednost posiljke:banghead: za carinu.

ozbiljna firma, ja sam zaovoljan, sem cene posiljke sve je bilo ok do sada

fosnex
02-05-2008, 01:15 AM
[quote=player;202221]HVALA.....u medjuvremenu SSL otisao $100 dole($900!) sto i nije losa cena ali ...:cry:,vidim da nemate neko lepo misljenje o njemu. Planirao sam zapravo uzeti Api512 posto je isto imao ok cenu ali ovo izletelo pa sam mislio .....videcu jos mozda i sacekam za API[/quote

ja se iskreno ne bih gadio toliko od tog ssl preampa,radio sam i na jednom i na drugom sve zavisi od kombinacije mic/preamp ja sam cuo taj ssl sa neuman u149 jako je dobro zasviralo a onda sam cuo isti taj neuman na druga predpojacala i bilo je je losije a isto smo ga napljuvali u startu bili...,a i gitare koje sam trekao kroz njega su bile jako dobre nije to toliko hrdjavo samo nije za svu radinost... taj amek sam cuo vise puta i nije mi to nesto spektakularno moram priznati jako fin eq onako mek fino za usnimavnje vokala za ostalo i ne znam bas... Po meni najbolje ako mozes skupi pare pa kupi API to je mnogo mnogo zajebanije od obije ove sprave,ali bas za klasu!! tvrdo brzo i glavu:D

slowstar
02-05-2008, 02:11 AM
Mislim da kod Ameka i SSLa nema poredjenja, Amek je toliko superioran, narocito u EQ, da je besmisleno porediti, ali doduse ja jedino znam "ugradjene" u mixere, a ne kao posebne module, pa ako to ima neke veze....
Mislim da bar po mome misljenju, nisam cuo bolji "kanalni" EQ od 9098...
ali naravno, ko sta voli....sto se API-a tice, ne znam ga "licno" ali mnogi ljudi, cak i oni koji ga vole, kazu da ima malo suvise "personality", sto znaci malo vise "farbanja". Licno bih voleo da probam neke EQ-ove iz 500 serije, pa cak i onaj interesantan graficki, bas je jedinstven, bar po slici...

Rajko? sta kazes?

Max
02-05-2008, 02:17 AM
Imam ih ja ...... u Lunch Box u ( tako da uvek mozes da prbas , ako pozelis ) Za par dana stize i Great river ....

Poredjenje ..... koliko volis .... :grin:

Moja iskustva su jako cudna ..... nekad Api proradi i nista ne moze da mu pridje .... a nekad ( bas tamo gde mislis da je jedino resenje ) proradi nesto apsolutno drugo ....

Iako ih imam vec neko vreme ..... jos uvek nisam uhvatio sva " pravila " ....

Ali posto je luch box vrlo zgodna izmisljotina ..... lepo pod ruku .... i testiras gde god zelis :)

Pozdrav

player
02-05-2008, 04:51 AM
Ok kad ste raspolozeni za pricu...mozete li napraviti poredjenje eq na Amek-u i na ISA220 (posto to vec imam)?

Moritz
02-05-2008, 10:19 AM
Ok kad ste raspolozeni za pricu...mozete li napraviti poredjenje eq na Amek-u i na ISA220 (posto to vec imam)?

AMEK je ( po meni) za klasu iznad po EQ , ako ne i vise.

gregor z
02-05-2008, 12:10 PM
imam kod sebe u studiu dva Ameka 9098 EQ/Preamp, par Neve 33114 EQ/Preamp, Avalon VT737SP, imao sam dva Focusrite Producer Packa 430mk2......+ jo? brdo prepojačala koje sam probao kod sebe ili u drugim studijima.

Meni je Amek 9098 jedan najboljih tracking/mixing preamp/eqa!!

Mislim da sam u poslednjih 5 godina 70% stvari snimao i procesirao sa njim...

Sve na njemu se mi dopada, jedini dosad koji mu je veoma sličan je Summit Element 78 , navodno je design skoro isti i kad sam radio sa njim u nekom studiu dobio sam takav dojam, mo?da je bio Summit malo čistiji i precizniji....

Manley
02-05-2008, 01:55 PM
Meni je Amek 9098 jedan najboljih tracking/mixing preamp/eqa!!

dobro sad, toliko dobar bas i nije, ali je ok, niza high end klasa

gregor z
02-05-2008, 05:01 PM
dobro sad, toliko dobar bas i nije, ali je ok, niza high end klasa

Ali MENI je jedan najboljih......jednostavno i veoma brzo i sigurno mogu postiči dobre rezultate....u večini primjera svidja se mi njegov karakter i boja......ima super notch, hipass/lopass, veoma muzikalan EQ, odlično distorzira ako ga preteraš..........i ima dovoljno headrooma......a naravno nije baš za sve stvari......naprimer ribboni ne rade baš najbolje s njim.....nema dovoljno gaina za njih.....preamp je malo prljaviji :D , nije baš za neku klasiku.....inače.......:da: :da: :da:

I još to....nema to nikakve veze sa Amek CIB (channel in a box), 9098 zvuči prilično drugačije....

Max
02-05-2008, 05:07 PM
Hmmm ..... ja sam bas stekao utisak da je to cist pre bez nekog karaktera ..... cak pomalo sterilan ...... ali sam radio sa njim svega 20 sati .... doduse i meni se on dopada .... ali nisam imao prilike da ga uporedim sa ozbiljnijim preampima ....

Eq mi se jako dopao ...

Pozdrav

Moritz
02-05-2008, 05:17 PM
U studiju je pored AMEK 9098i i BUZZ ARC 1.1 , ISA 428. AMEK je najobojeniji od medju njima, prosto receno je najagresivniji i prilicno brz sa dosta kolora.

U prvi mah, kada je bio jedini preamp cinilo se da je prilicno clean, ali vremenom smo shvatili da je sve samo ne cist i sterilan, vec na protiv.

Mnogo bolje zvuci kada se izlaz sa preampa tera na izlaz EQ-a posto je na tom izlazu trafo dok ga na direkt izlazu iz preampa nema.

Max
02-05-2008, 06:21 PM
U studiju je pored AMEK 9098i i BUZZ ARC 1.1 , ISA 428. AMEK je naj obojeniji od medju njima, prosto receno je naj agresivniji i prilicno brz sa dosta kolora.

U prvi mah, kada je bio jedini preamp cinilo se da je prilicno clean, ali vremenom smo shvatili da je sve samo ne cist i sterilan, vec na protiv.

Mnogo bolje zvuci kada se izlaz sa preampa tera na izlaz EQ-a posto je na tom izlazu trafo dok ga na direkt izlazu iz preampa nema.

Isti je utisak ostavio i na mene ( uz nedostatak uporedbe ) sam pomislio da je cist ... i onako za pop vokale i akustare ... ali provaljujem da sam pogresno skapirao ....

Jos sam i pomislio da je cistina posledica nesdostatka trafoa ....

Za sta mislis da mu boja odgovara ?????

Pozdrav

Moritz
03-05-2008, 12:35 AM
Koliko sam do sada provalio, definitivno mu ( 9098i ) pase nesto dinamicno i brzo, ne bih rekao da je za balade vec za nesto tvrdje.
Bubnjevi, rok gitare, muski vokal...sve sto ti treba tvrdo i kompaktno teraj kroz njega, ima definiciju i vrlo dobro stoji u miksu.

Jos ako mu malko odvrnes EQ na donjem delu spektra onda pocinje :mase:, probaj i neces se pokajati. EQ je jako muzikalan i prijatan, i koliko god ga shrafio nece ti smetati.

Moritz
03-05-2008, 12:36 AM
Mogao bi i kapetan Oggy da se javi posto i on ima 9098i.

LACKY
03-05-2008, 12:40 AM
Cudi me, ja sam taj 9098 godinama koristio(jos od 97'), i moj je utisak da je jako mekan i prijatan (uostalom kao i mixer 9098), i daleko od toga da je za nesto tvredje.

Max
03-05-2008, 12:44 AM
Cudi me, ja sam taj 9098 godinama koristio(jos od 97'), i moj je utisak da je jako mekan i prijatan (uostalom kao i mixer 9098), i daleko od toga da je za nesto tvredje.

Bas tako .... i ja sam stekao taj utisak .... evo sad teram 512 c .... i to je tvrdo i rock ..... ono mi se ucinilo dosta mekse ...... ali ponavljam ipak ekipa ima mnogo vise iskustva sa 9098 i od mene , a i nisam imao prilika da A/B uporedim ......

Za eq se slazem ..... odlican je !

Pozdrav

LACKY
03-05-2008, 12:49 AM
To i ja kazem, ima drugih i iskusnijih. I da pitam Moriza kakva je ISA 220, jer sem ISA 110 nisam ima prilike nijednu drugu da probam.

OFF
03-05-2008, 01:48 AM
To i ja kazem, ima drugih i iskusnijih. I da pitam Moriza kakva je ISA 220, jer sem ISA 110 nisam ima prilike nijednu drugu da probam.

A kakav je ISA110?
Mene to jako zanima zbog ovog novog 'aparata zza varenje' koji ima taj pre u sebi

LACKY
03-05-2008, 02:47 AM
E da, da, zaboravio sam! Bio je i onaj Isa drukara, Nedicev policajac u seriji Otpisani.
Tako da se broj Isa u mojoj karijeri povecao.

Oggy
03-05-2008, 03:55 AM

I ja bih rekao da se vrlo slazem sa ovime sto Laki rece.
Lep i mekan. Odlican na vokalima, akustarama, akusticnim instrumentima generalno. Kroz njega 57 zvuci tako da ponekada i sam tesko primetim razliku izmedju njega i LDC
U sustini, Ok je za treking i jacih gitara, ali nikako ne direkt, vec sa pojacala, mikrofonom jer ima zaista velik headroom i dobro podnosi visoke nivoe.
Bass recimo, snimljen kroz njega, mora da se dodatno uprlja u mixu, a sve cesce snimam direkt sa Galien Kruegera direkt u konvertor jer brze dobijam konacan ton.
EQ odlican. Potpisan kao "Rupert Neve", e sad da li jeste ili nije, ali radi zaista dobro.
U svakom slucaju, da opet kupujem samo jedan preamp u rangu 1000-1500 evra, kupio bih njega.

Moritz
03-05-2008, 08:08 AM
Moj komad 9098i je poslednji sa lagera u Thomann-u, vizuelno se razlikuje malo od starih 9098i e sad da li se razlikuje i po zvuku ne bih znao da kazem jer nisam cuo ni jedan stari komad, tako da mi je jedina refenca ovaj moj novi.

Mozda ste u pravu sto se tice mekoce, jer svi ostali preampi BUZZ, ISA 428, TLA PA1 u poredjenju sa amekom zvuce mekse.

Ceo dizajn 9098i je Rupert Neve i eq i preamp, njegov takozvani TransformerLessAmplifier, otvarao sam ga i mogu vam reci da izgleda vrlo ozbiljno i kvalitetno napravljeno.

ISA 220 sam slusao kod drugara u studiju, koliko sam imao prilike da ga slusam i kao preamp i kao eq ( tokom godinu dana dok ga nije prodao) nisam ostao nesto impresioniran, cak na protiv.
Kao preamp mi nije nista posebno , potpuno ne zanimljiv, eq koliko se secam je bolji nego preamp ali hladan i ostar.
Proslo je dosta vremena od kada sam ga slusao poslednji put ali to je neka impresija koja mi je ostala u glavi.

idekius
04-05-2008, 03:46 AM
Taj 9098i je dokaz da preamp ne mora da ima ulazni trafo da bi imao dobar zvuk... Posto mi tu sad svi nesto tripujemo na trafoe :)

Reinhardt
04-05-2008, 10:39 PM
da bi imao dobar zvuk... :)

pa trafo daje 90% definicije, boje, karaktera..
ono sto mi zovemo dobrim zvukom

dobar dizajn prea bez trafoa automatski cilja na linearnost (sto veca-to bolja)
najbolji primjer je milenijin dizajn koji se najvise koristi u..

..ma znamo svi to..

eto,cini mi se da kod micprea ima najvise misperceptions (zabluda),
jer nije sve direktno vezano za zvuk,tj. neke stvari se uopce ne primjecuju
dok ne dodje do problema(los izvor napajanja, nekvalitetni kablovi, blizina grijacih tijela-pojacala, vlaznost, zadimljenost... you name it

btw, znate li da postoje step atenuatori(npr, DAC) koji su cijenovno blizu nekih micprea srednje klase :shock:

dakle, zvuk prije svega, ali cijelo vrijeme koristenja- ISTI ZVUK
(bez obzira na okolne utjecaje)

to je ustvari cijena pravog hi-enda

Arthur
05-05-2008, 01:39 AM
pravi high-end sucks!:rafal:

Reinhardt
05-05-2008, 11:38 AM
pravi high-end sucks!:rafal:

Arthura za precjednika!
:D