PDA

View Full Version : Jako cudan problem!

korenjak
30-04-2008, 02:20 PM
Radio sam na utisavanju starog racunara sistemom eliminacije...

Dakle prvo sam zamenio hladnjak na procesoru koji se extremno drao.....buka je i dalje bila jaka....

..te sam stavio graficku sa pasivnim hladnjakom i tako sveo buku graficke na nulu...

medjutim sve vreme se cuje neki zvuk kao neko visoko cvrcanje........jako visoko cvrcanje

ne mogu da tkrijem odakle izvire ovaj zvuk...nikako

Zaustavljao sam ventilator od napajanja i od procesora istovremeno.....tako da u tom trenutku nije postojao nijedan vent koji radi u racunaru.... a taj zvuk se i dalje cuo...!!!!:confused:

pomislio sam da nije HDD ili DVD rom...pa sam i njih iscupao...ostala je samo gravicka napaanje ..ram i procesor .....ukljucim
opet cvrciiiiiii

izloodeo sam...nemoguce da se cuje procesor.......ili ram......

AMD athlon xp1600+ je u pitanju......titan vanesa hladnjak....ali kazem zaustavljao sam vent od hladnjaka i i dalje se cuje

ako iko zna
nek pomaga

pozz:(

Mancha
30-04-2008, 02:31 PM
Cuje se iz zavojnica.
Nazalost, pitanje je da li ces bez zamene ploce uspeti da resis problem.
Meni je polazilo za rukom ili blagim pomeranjem zavojnica, ili ponekad zamenom napajanja nekim jacim, ali u vecini slucajeva obe metode nisu pomagale.

diviner
30-04-2008, 03:04 PM
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1420853&postcount=19

Potvrdjujem...piste PWM chipovi, jer im se mjenja frekvencija pulsnog baznog signala kojim regulisu napon, struju ili sta vec (zavisno od tipa i namene PWM regulatora, ali i od opterecenja i potrosnje uredjaja, u ovom slucaju grafickih karti), a ne zavojnice (najcesce ne)! Isti je slucaj i kod nekih maticnih ploca, kao i napajanja!

Mi smo recimo morali da se odreknemo mnogih komponenata ukljucujuci i graficke karte, jer su iste pistale (a inace su bile sasvim zadovoljavajucih performansi) kada smo i kada biramo i testiramo komponente koje ce uci u sastav ruDAW-a. Primjera radi P5B PLus ploce u ruDAW ONE, imaju obicaj da piste (odnosno da im piste mosfet PWM regulatori) kada su pod maksimalnim opterecenjem (ne pretjerano glasno naravno), ali to na srecu nase rjesenje zvucne izolacije kucista uspjesno i u potpunosti rjesava.

korenjak
30-04-2008, 03:15 PM
Hvala DIVINER i MANCHA

Mogu li nekako da otkrijem sta zaista pishti...da li je ploca napajanje ili graficka?????

Uzgred, onda sam imao mnogo srece kad sam kupovao novi komp ....jer on ne pishti uopshte!!!:rolleyes:

Mislim da su ovo vrlo korisne i bitne informacije za sve drugare ovde

pozz

tnx

p.s. ploca je neka stara gigabyte GA-7ZXE

diviner
30-04-2008, 03:20 PM
Hvala DIVINER i MANCHA

Mogu li nekako da otkrijem sta zaista pishti...da li je ploca napajanje ili graficka?????

Uzgred, onda sam imao mnogo srece kad sam kupovao novi komp ....jer on ne pishti uopshte!!!:rolleyes:

Mislim da su ovo vrlo korisne i bitne informacije za sve drugare ovde

pozz

tnx

p.s. ploca je neka stara gigabyte GA-7ZXE

Pa najvjerovatnije je napajanje izvor cvrchanja. Moraces slusanjem da odgonetnes sta je uzrocnik problema (prislonis uvo redom na sve sumnjive komponente, pa odakle dolazi glasnije cvrchanje, taj je uzrocnik, mada postoji mogucnost da recimo ploca i napajanje u kombinaciji proizvode taj zvuk. Stare graficke se uglavnom ne cuju i ne posjeduju ovaj fenomen.

korenjak
30-04-2008, 03:40 PM
Hvala pokusacu da odgonetnem slusanjem!

napajanje je chieftec GPS 400AA-101 A

lesha
30-04-2008, 09:24 PM
i ja pretpostavljam da je napajanje.
probaj da nadjes levak i nakaci crevo na njega kako bi mogao slusanje da usmeris i provalis odakle pistanje dolazi.

izgleda sasavo, ali deluje :D

LACKY
30-04-2008, 11:51 PM
Napokon dolazimo do samo jednog od detalja, zasto ja preporucujem RU DAW. A mnogi se pametnjakovici jave sa pricom: Pa mogu i ja to da sastavim za 100 evra manje.
U RU DAW-u nista ne pisti i tisi je od labtopa, da, i sve radi vrhunski i sa garancijom(da vidim koji ce trgovac da ti prizna garanciju na plocu koja radi, a samo malo pisti sto on u servisu i necuje).
Da me pogresno neshvatite, nije ovo reklama za RU DAW. Nego samo hocu reci da spakovati namenski comp (za odredjenu namenu) nimalo nije tako jednostavno.
Verovatno da spakuju masinu mom komsiji arhitekti bi imali gomilu problema, jednostavno jer su tu zahtevi drugaciji.

korenjak
05-05-2008, 12:42 PM
pa zato sam ja i reko da sam imo srece sa noivim kompom, jer nisam znao da neke komponente mogu da cvrce i piste...

srecom i moja nova mashina je tisha od laptopa

...bice da mi u starom kompu pishti napajanje ....tako bi reko po slusanju....i malko hard....