View Full Version : Albert Hofmann
SHIVA
30-04-2008, 12:38 PM
Dr. Albert Hofmann (11. 01. 1906. - 29. 04. 2008.)
Jucher, nakon 102 godine dugog zhivota, i svega par mjeseci nakon svoje nedavno preminule zhene, preminuo je i Dr. Albert Hofmann.
Uspio je dozhivjeti da se u Shvicarskoj ponovno odobre istrazhivanja koja su naprasno prekinuta 70-ih godina proshlog stoljecha u cijelom svijetu, shto mu je bilo vrlo bitno.
Alberte... puno ti hvala!
alavuk
30-04-2008, 04:26 PM
meni je zao sto je umro jedan naucnik tj hemicar ali sam sretan sto je najveci narkoman otisao u istoriju ...
SHIVA
30-04-2008, 05:32 PM
Ti si bash dezinformiran do besvjesti. :banghead:
Nie bilo vecheg kritichara "rekreativne" upotrebe LSD-a od Albert Hofmann-a. On je naime i savjetovao direktora laboratorija da prestanu prodavati LSD chim je primjetio da je LSD "pobjegao" na ulicu... debelo prije nego shto su vlasti donjele zakonske zabrane. Rechi da je Hofmann najvechi narkoman je dignuti spomenik vlastitoj gluposti :shock:
alavuk
30-04-2008, 07:27 PM
obrati paznju na sta sam prvo rekao o coveku :) , mislim kad god ga pitaju kako je uspeo da doziviti takvu starost misliceci na njegovu poznatu proslost , covek je otvoreno rekao da je lizao lsd ceo zivot , e sad svi se tripuju da se covek ubijao od lsd-a kapiram da je znao za "pravu dozu" lsd-a , a te "guru"-e i sl. koji produbljuju svest drogama nikada nisam shvatao za ozbiljno i sam si valjda probao neke bombone i duvane i sta ti ja znam , pa znas da je realnost totalno drugacija , necu sad da se prepiremo koje narkoman ko je probao sve i svasta i kako to radi super i sl. to je licna stvar , moj stav je iako sam samo duvanio , da to samo oduzima vreme , mnogo mi je zao sto sad slusam od klinaca slicne ako ne i iste price tipa bunt protiv onoga i ovoga a po ceo dan cirkaju vops i duvane , zao mi je sto tih par godina nisam se maximalno posvetio produkciji i sviraju i prosirivanju muzickog "opusa" ali dobro necu sad da placem nad tim , barem sam upoznao to u "potpunosti" , nikad nije ni kasno da se posvetim onome sto najvise volim i sad i radim na tome .
a razlog zasto sa ga nazvao najveci narkomanom jeste sto je kriv donekle sto je otkrio lsd i pomogao nekima da zaglupe ljude i zapoceo najmasovniji talas narkomanije u svetu (nije naravno samo on kriv za to ali je medju najzasluznijima , c eo svet ga pamti po lsd-u nego verovatno mnogo pametnijim stvarima koje je uradio za ceo svoj zivot) , kao pobunio se sto je formula izasla na ulice , malo je to licemerno reci i napisati ...
balthazaar
30-04-2008, 07:42 PM
Svi ste vi sektaši i narkomani! Ja sam zdrav! Doživljavam stond i nirvanu od dobrog ručka - krompira i mesa! Eh, bato! Pa kad padne glava :) Ludaci, drogeri, motoristi, rokeri....bolje vam je mesa! Mesa, mesa! Pa posle mazu od kremića!
xaxaxaxaxaxaxaxaxaxax.... kako posle um radi...otvaraju se razni vidici kad se dobro napapiš....pečenja!
alavuk
30-04-2008, 08:52 PM
ej ti sto ores durmitor i lovcen da bi uplatio net , ucuti :) :) :) :) , jel ti se javio vudu (vrach) ?
SHIVA
30-04-2008, 11:52 PM
moj stav je iako sam samo duvanio , da to samo oduzima vreme
Podsjechash me na jednog Papu... stalno je prichao o sexu o kojem nie nishta znao. Tvoj stav o nechemu s chime nemash iskustva nie tvoj stav. U najboljem sluchaju radi se o uvjerenju, a uglavnom bude predrasuda u pitanju.
Nemam ni najmanju namjeru ulaziti u diskusiju o osobnim tripovima, bilo lds bilo ego tripovima... Tako da ne brinesh. No s druge strane red je da te upozorim da je iznoshenje tudjeg mishljenja pod vlastito mishljenje - propaganda ili ti ga propovjed.
a razlog zasto sa ga nazvao najveci narkomanom jeste sto je kriv donekle sto je otkrio lsd
Nije on nishta otkrio... to isto postoi u drugim oblicima barem otkako postoje i ljudi, samo ne raste u gradovima. Da si prochitao dva odlomka o njemu znao bi da je on zapravo otkrio toplu vodu.
Krivac je priroda, jer desetine biljaka imaju slichno ili identichno djelovanje. Otud je Albertu i "ispao" LSD... nishta on nie izmislio.
...i pomogao nekima da zaglupe ljude i zapoceo najmasovniji talas narkomanije u svetu (nije naravno samo on kriv za to ali je medju najzasluznijima
Narkoman je netko tko je ovisnik. O lsd-u ne mozhesh biti ovisan. Broj konzumenta lsd-a je smijeshan u usporedbi sa konzumentima heroina i ostalih narkotika. Lsd uopche nie narkotik... osim toga... neke normalnije zemlje vech dugo koriste prirodne varijacije lsd-a za ljechenje ovisnosti (ibogain npr.). U vrijeme dok je bilo dozvoljeno, u tu svrhu su koristili i LSD
http://www.ibogaine.net/
http://substanceabuse.suite101.com/article.cfm/lsd___alcoholism_treatment
Dakle, LSD zapravo efektivno lijechi ovisnost... kazhu lijechnici da je to uvjerljivo najefikasnija metoda. Po tome che znanstvena zajednica i pamtiti Alberta, a i svak onaj tko se makar malo informirao.
Nie mi jasno zashto idesh izmishljat informacije tipa "pomogao nekima da zaglupe ljude i zapoceo najmasovniji talas narkomanije u svetu". Branish mishljenje koje ochito nie tvoje i putem izmishljash argumente. kritizirash neshto shto ne poznajesh i to samo zato shto se boish nepoznatog, a boish se i toga da che drugi koi eventualno upoznaju nepoznato biti time u prednosti pred tobom, pa bi bilo idealno da svi ostanu u neznanju i ti da se osjechash sigurno. Divna filozofija, i posebno impresivan pravac razmishljanja.
kao pobunio se sto je formula izasla na ulice , malo je to licemerno reci i napisati ...
obzirom na chinjenichno stanje licemjerno je samo ono shto si ti napisao izmishljajuchi argumente tokom obrane tudjeg mishljenja u svrhu propagande i vlastite sigurnosti.
btw: evo ti par podataka za kontemplaciju:
FRANCIS CRICK, the Nobel Prize-winning father of modern genetics, was under the influence of LSD when he first deduced thedouble-helix structure of DNA nearly 50 years ago. He often used small doses of LSD then an experimental drug used in psychotherapy to boost his powers of thought. He said it was LSD, not
the Eagle's warm beer, that helped him to unravel the structure of DNA, the discovery that won him the Nobel Prize.
http://www.mayanmajix.com/art1699.html
Nobel-prize-winning chemist Kary Mullis told that LSD had helped him develop the polymerase chain reaction that helps amplify specific DNA sequences.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kary_Mullis#Use_of_LSD
Vodeche ljude silikonske doline i razne druge znanstvenike da i ne spominjem. Zadrzhat chu se na nobelovcima... to dovoljno govori o "vjerodostojnosti" percepcije.
Ja ne zagovaram rekreativnu upotrebu bilo kakvih holotropnih supstanci. Apsolutno ne odobravam ilegalno trzhishte takvim "rekvizitima" i smatram da to treba biti predmet STRUCHNE studije, te da se koristi iskljuchivo pod struchnim nadzorom. Kome je stalo do "spoznaje" struchan nadzor mu neche smetati... dapache.
No isto tako ne podrzhavam ni "lov na vjeshtice" i "demonizaciju" vrijednih alata chije moguchnosti plashe pojedince zbog pukog neznanja, predrasuda i propagande.
Ovaj put si stvarno otishao u svatove bez one stvari :banghead:
LACKY
01-05-2008, 12:06 AM
Neka u miru pociva, verovatno je taj covek "neposredno" uticao na muzicko stvaralastvo sa svojim plug in-om (koji i nije bio bas namenjen muzickim stvaraocima, cini mi se da je stoka bila prva u planu, ali su to veterinari posle zabranili, jebem li ga kazu zbog humanosti prema stoci).
No u svakom slucaju i "na svu srecu", njegov trag na covecanstvo i nije tako uticajan(zabranjeno, verovatno napretkom svesti homosapiensa u sagledavanju posledica nekih slucajnih izuma, ili odlukom da su dva ipak previse) kao (na svu nesrecu) trag, prvog Alfreda Nobela , koji i dan danas pokusava da se "iskupi"(dali on posthumno ili u njegovo ime vec radi reda neko drugi?) jer najeba' covek samo zato sto je prvi!
Pogotovo sto je trag(drugog u prici) uticajnijeg gospodina, ostavio mnogo vise posledica na covecanstvo (a pogotovo i u bliskoj proslosti na ovom podneblju), pa nam smao nedostaje jos i legalizacija izuma gospodina Alberta (a od autorskih prava da se formira donatorski fond koji ce nagradjivati zasluzne za izuzetan doprinosa u oblasti nauke i umetnosti), i traga nam vise nece biti uopste (jer nam je vec jedan fond uticajnijeg gospodina i previse, a licemerje nemoze da prevazidje samu sebe, jer bez nas nemoze ni postojati).
Kao sto kaze stara narodna poslovica: Put do pakla je poplocan najboljim namerama!
Svi, pa i ja (malecki), strasno cenimo trud i rad ova dva gore spomenuta gospodina, i Alberta Einsteina, i da nenabrajam dalje.
Njihove namere su bile postene( mudrost je jednostavana, ali nazalost, uvek dodje tek kao posledica),a pokazali smo dali su i nase.
Tako da i nevidim neki specijalni razlog kacenja njegove umrlice, bas na ovom forumu (sem ako nisi pasionirani hemicar).
Mislim da su udruge Veterinara i Hemicara( i mozda fun club-ova pojedinih rano preminulih kantautora i pesnika diskutabilne umetnicke vrednosti) adekvatnije mesto za to.
iatros
01-05-2008, 01:28 AM
Narkoman je netko tko je ovisnik. O lsd-u ne mozhesh biti ovisan. Broj konzumenta lsd-a je smijeshan u usporedbi sa konzumentima heroina i ostalih narkotika. Lsd uopche nie narkotik... osim toga... neke normalnije zemlje vech dugo koriste prirodne varijacije lsd-a za ljechenje ovisnosti (ibogain npr.). U vrijeme dok je bilo dozvoljeno, u tu svrhu su koristili i LSD
Posto vidim da si nacitan i veoma zabrinut za eksaktne podatke; ovo gore u debelim slovima prosto nije tacno!
Po definiciji WHO-a u klasifikaciji bolesti ICD-10 odjelj F, koji opisuje psihicke bolesti, u koje spada i ovisnost o psihotropim supstancama,navodi se pod kljucjem F16.2 i ovisnost i od haluzinogenim supstancama u koje, kao sto ti je vjerovatno poznato, spada i LSD! Tacno je da LSD ne proizrokuje znacajnu psihicku ovisnost ali vodi do blage fizicke neovisnosti i moze da proizrokuje psihozu! Inace vazi ono sto je Lacky rekao! Pozdrav!
... ni kokain ne stvara fizicku zavisnost, a fizicka zavisnost od heroina se resava za prepodne... problem je, kao i kod vecine stvari, psihicke prirode tj. psihicka zavisnost... ni internet ne stvara fizicku zavisnost pa znamo da ima freak-ova koji su zavisni o istom...
@Shiva
... jedna stvar mi je bas bas zasmetala... glupo je reklamirati drogu u bilo koje svrhe... a ti si je izreklamirao, bez obzira sto si posle rekao da ne odobravas upotrebu bez strucne pomoci. Ne vidim poentu u navodjenju ljudi koji su uradjeni uradili nesto u zivotu, jer onda treba navesti i one koji su umrli pokusavajuci (a ima ih mnoogo vise)... LSD JESTE DROGA, i ne treba se zavaravati da ti od nje nece biti nista ako uzmes pravu dozu... od droge ubrzano odumiru sive celije, propadaju svi bitni organi, i to je ono sto treba napomenuti... na koji nivo covek spada u pokusaju da dodje do love za drogu, to citamo svaki dan u novinama... pritom, to nije bezanje od stvarnosti jer je to tako u 99,9999...% slucajeva.
Albertu nek je laka zemlja... reci bilo sta drugo je suvisno...
SHIVA
01-05-2008, 01:47 PM
Posto vidim da si nacitan i veoma zabrinut za eksaktne podatke; ovo gore u debelim slovima prosto nije tacno!
Po definiciji WHO-a u klasifikaciji bolesti ICD-10 odjelj F, koji opisuje psihicke bolesti, u koje spada i ovisnost o psihotropim supstancama,navodi se pod kljucjem F16.2...Pozdrav!
Onda si svjestan da isti dokument, dapache, i isti odjeljak, pokriva i alkohol, duhan, opijate, diazepam i "opsjednutost", te ne navodi nikakav znanstveni podatak o shtetnostima, vech generalizira o "moguchim" posljedicama izmjenjenog stanja svijesti pod utjecajem gore navedenih "supstanci".
Uglavnom ne mislim biti advokat ni Hofmann-u ni lsd-u. Ako koga znaima, google ima sve informacije. Raspravljati s nekime tko nema ni iskustva ni informacija je uzaludno. Jedini lijek protiv propagande i dogmatizma je ignoriranje.
ps: mislim da je Albertovo "dijete" utjecalo na glazbu daleko vishe od svih nas ovdje nazochnih zajedno, a "kumovalo" je i mnogim izumima bez koih nebiste mogli pisati na ovom forumu... No propaganda uvijek zasluge pripisuje kapitalistima i politicharima, a svoju krivnju prebacuje na ljude poput Alberta.
Uglavnom, ako vas smeta ovaj topic... ja nemam nishta protiv da se obrishe!
iatros
01-05-2008, 04:26 PM
Onda si svjestan da isti dokument, dapache, i isti odjeljak, pokriva i alkohol, duhan, opijate, diazepam i "opsjednutost", te ne navodi nikakav znanstveni podatak o shtetnostima, vech generalizira o "moguchim" posljedicama izmjenjenog stanja svijesti pod utjecajem gore navedenih "supstanci".
Uglavnom ne mislim biti advokat ni Hofmann-u ni lsd-u. Ako koga znaima, google ima sve informacije. Raspravljati s nekime tko nema ni iskustva ni informacija je uzaludno. Jedini lijek protiv propagande i dogmatizma je ignoriranje.
ps: mislim da je Albertovo "dijete" utjecalo na glazbu daleko vishe od svih nas ovdje nazochnih zajedno, a "kumovalo" je i mnogim izumima bez koih nebiste mogli pisati na ovom forumu... No propaganda uvijek zasluge pripisuje kapitalistima i politicharima, a svoju krivnju prebacuje na ljude poput Alberta.
Uglavnom, ako vas smeta ovaj topic... ja nemam nishta protiv da se obrishe!
Ne navodi podatak o stetnostima? Pa dobro ti ide to ignoriranje! Da posjetim, radi se o klasifikaciji bolesti, o psihickoj bolesti!
Da, upravu si, iskustva ne postoje, niti ce postojati - nadam se za svakog da ih nema! A sto se tice informacija, tu slika izgleda drugacija - pa kontaj malo, pametan si djecko, google-as mnogo! :rolleyes: Pozdrav!
P.s. Moji podatci nisu sa google-a!
balthazaar
01-05-2008, 07:59 PM
Ne bih da se uključujem u raspravu, al me samo zanima ovaj dodatak "moji podatci nisu sa googlea":confused:
Ša bi to trebalo da znači? Da nisu iz aleksandrijske ili, barem, vatikanske biblioteke....ili ti ih je , čak, izidiktirala direktno neka svemirska inteligencija? A. možda su iz "Politikinog zabavnika ;)" ;)
Svarno mi nije jasna opaska ni komentar za to odakle nekom neki podatak Inače, sasvim nevezano za ovu temu...
alavuk
01-05-2008, 09:51 PM
proverio covek licno , sto te nema na msn-u ??
iatros
01-05-2008, 10:47 PM
Ne bih da se uključujem u raspravu, al me samo zanima ovaj dodatak "moji podatci nisu sa googlea":confused:
?a bi to trebalo da znači? Da nisu iz aleksandrijske ili, barem, vatikanske biblioteke....ili ti ih je , čak, izidiktirala direktno neka svemirska inteligencija? A. mo?da su iz "Politikinog zabavnika ;)" ;)
Svarno mi nije jasna opaska ni komentar za to odakle nekom neki podatak Inače, sasvim nevezano za ovu temu...
Pa to samo znaci, da nije sa neke ljeve, desne ili kako hoces da je nazoves internet stranice nego sa zvanicnog priznatog instituta, sa fakulteta, od priznatog strucnjaka na tom polju! Zao mi je ali nije toliko zanimljivo - kao sto si i ti mozda ocekivo :D - kao neki podatci iz vatikanskog arhiva! Ta "opaska" iz tog razloga zato sto je lako utipkati skorom pa sve u google, kopirati i "propagirati"! A to odakle dolaze podatci je ipak znacajno! Pozdrav!
SHIVA
02-05-2008, 01:04 AM
Taj dokument je javan, i prochitao sam ga na sluzhbenim stranicama WHO-a. Nema reference na konkretna istrazhivanja i govori o cijelom spektru "halucinogenih" uzrochnika među koje pored duhana i alkohola spada i "opsjednutost". Toliko o "struchnosti".
btw: sva istrazhivanja koja su eventualno i uzeta u obzir starija su od 30 godina. Otada je naime zabranjeno istrazhivanje unatoch impresivno dobrim rezultatima. U medjuvremenu su neke normalnije zemlje ipak obavile nekakva istrazhivanja koje u navedenom dokumentu nisu uzeta u obzir. Bitno da ti fluorid u Prozac-u ne smeta... to nie ni opsno ni otrovno :)
iatros
02-05-2008, 10:11 AM
Taj dokument je javan, i prochitao sam ga na sluzhbenim stranicama WHO-a. Nema reference na konkretna istrazhivanja i govori o cijelom spektru "halucinogenih" uzrochnika među koje pored duhana i alkohola spada i "opsjednutost". Toliko o "struchnosti".
btw: sva istrazhivanja koja su eventualno i uzeta u obzir starija su od 30 godina. Otada je naime zabranjeno istrazhivanje unatoch impresivno dobrim rezultatima. U medjuvremenu su neke normalnije zemlje ipak obavile nekakva istrazhivanja koje u navedenom dokumentu nisu uzeta u obzir. Bitno da ti fluorid u Prozac-u ne smeta... to nie ni opsno ni otrovno :)
Neznam sta si htjeo reci u prvom clanku! Naravno da je taj dokument javan, jer se radi o klasifikaciji bolesti, sluzi kao diagnostni prirucnik u medicinskoj praksi! Na osnovu ICD-10 se obracunava u "normalnijim" zemljama trosak za terapije sa strane zdravstvenog osiguranja! Svrha ICD-10, nije da se tu prezentira naucna evidencije vec je ICD-10 rezultat naucne evidencije i konsens naucnika! A to da po ICD-10 duhan i alkohol spada pod isti spektar, naime pod halucinogene supstane, govori mi dovoljno koliko si se snasao u tom dokumentu - procitaj ponovo, pazljivo! Da, u ICD-10 kao i u DSM-IV (=americki pendant za mentalne bolesti od americke psihiatricke asocijacije) su navedeni kriterijumi sa "ovisnost" i "stetnu upotrebu"! Znaci to su definisani termini koji se mogu odnositi na razne supstance! A ako vec trazis naucnu evidenciju, tu postoje mnogo bolje baze podataka, a koje, kako vidim, i nisu ti poznate! Ikad nesto cuo o PubMed-u?
A to da Prozac, fluoxetin, SSRI=selektivni serotinin reupakte inhibor, koji spada u grupu najcesce propisanih antidepresiva, ima takode i negativne effkete je tacno! Jer svaki ljek, koji ima pozeljne efekte ima i nepozeljne, da nije tako, bilo bi sumnjivo dali ima ikakve efekte! Za fluoxetin je jasno dokazan postivan efekat za indikaciju depresije! A koja je ono bila indikacija za upotrebu LSD-a pa se tako zalazes za njegovo iztrazivanje i upotrebu? Da posjetim jos jednom, proizrokuje psihozu! :rolleyes:
Gulanfer
02-05-2008, 01:36 PM
ne mislim da dajem misljenje o temi ( niti mislim da nekoga interesuje :) ) ali bi bio red, uopste , da se daju linkovi za izrecene tvrdnje .
Mislim, tako , svako moze da odluci , koliko je izvor informacije verodostojan za njega....
to , onako , kao predlog, pa kako hocete...
:)
SHIVA
02-05-2008, 03:12 PM
Da posjetim jos jednom, proizrokuje psihozu! :rolleyes:
sorry... ovo mi je kao da o chokoladi pricha chovijek koi chokoladu nikad nie okusio.
A to da Prozac, fluoxetin, SSRI=selektivni serotinin reupakte inhibor, koji spada u grupu najcesce propisanih antidepresiva, ima takode i negativne effkete je tacno! Jer svaki ljek, koji ima pozeljne efekte ima i nepozeljne, da nije tako, bilo bi sumnjivo dali ima ikakve efekte! Za fluoxetin je jasno dokazan postivan efekat za indikaciju depresije!
Zanimljivo:
Prozac has been found to increase the risk of aggressive and suicidal thoughts and behaviors. Antipsychotics may also increase suicide risk by inducing a condition known as akathisia ? a subjective, often-misdiagnosed feeling of inner restlessness that can range from mild anxiety to a feeling of overwhelming doom.
cjeli chlanak:http://www.naturalnews.com/022743.html
...a povrh toga i ne radi uopće po pitanju depresije:
http://www.guardian.co.uk/society/2008/feb/26/mentalhealth.medicalresearch
Imash ti kakav relevantan link bilo o uchincima prozac-a, bilo o uchincima lsd-a (po moguchnosti ne starije od 10 godina)?
iatros
02-05-2008, 04:21 PM
sorry... ovo mi je kao da o chokoladi pricha chovijek koi chokoladu nikad nie okusio.
Zanimljivo:
Prozac has been found to increase the risk of aggressive and suicidal thoughts and behaviors. Antipsychotics may also increase suicide risk by inducing a condition known as akathisia ? a subjective, often-misdiagnosed feeling of inner restlessness that can range from mild anxiety to a feeling of overwhelming doom.
cjeli chlanak:http://www.naturalnews.com/022743.html
...a povrh toga i ne radi uopće po pitanju depresije:
http://www.guardian.co.uk/society/2008/feb/26/mentalhealth.medicalresearch
Imash ti kakav relevantan link bilo o uchincima prozac-a, bilo o uchincima lsd-a (po moguchnosti ne starije od 10 godina)?
DA, tu "cokoladu" nisam nikad okusio, niti, kao sto sam vec rekao, imam namjeru!
A moj clanak nije sa guradian-a, koliko on u strucnim medicinskim krugovima bio priznat :banghead: : Evo ti link o fluoxetinu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15597466?ordinalpos=41&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVDocSum!
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15335304?ordinalpos=43&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15152357?ordinalpos=47&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14517577?ordinalpos=55&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVDocSum link koji govori o tvojoj tvrdnji i riziku suicida pod SSRI!
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636776?ordinalpos=16&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsP anel.Pubmed_RVDocSum ovdje se govori o terapiji depresije kod djece i adolecenata! evo sta se govori o fluoxetinu: Fluoxetine was the only SSRI where there was consistent evidence from three trials that it was effective in reducing depression symptoms in both children and adolescents (CDRS-R treatment effect -5.63, 95% CI -7.38 to -3.88), and 'response' to treatment (RR 1.86, 95% CI 1.49 to 2.32). Where rates of adverse events were reported, this was higher for those prescribed SSRIs!
To su sve linkovi prema takozvanim review-ima klinicni studija! Ima toga jos mnooooooogo! Evidencija da SSRI (stime i fluoxetin i Prozcac) djeljuju protiv depresije je vise nego jasna!
Shiva... u kom si fazonu covece... uopste mi nisi jasan u nameri da velicas ucinak lsd-a... ako se ti radis lsd-em pa pravis super muziku to je tvoj problem... zasto pokusavas jos nekog da nagovoris da je lsd super, da ce pomocu njega napraviti nesto u zivotu itd., kad sve to jednostavno NIJE TACNO... jedino dokle ce nekog dovesti lsd je jadan zivot, okrenut samo ka potrazi za drogom i lovom, lagano otkazivanje organa, psihoza i na kraju smrt.
... i ne mora sve da se proba da bi se znalo da je nenormalno... ajde skoci sa desetog sprata da pokazes kako ne mora bas uvek da se pogine... droga se zna sta je i kakve posledice ima, nema tu probanja da bi se znalo da na neprirodan i stetan nacin utice na mozak i telo... to je otrov i zlo ovog sveta i to si i ti trebao da znas pre nego sto si probao...
Dushan_S
02-05-2008, 06:32 PM
Ne bih se direktno uključivao u raspravu ali generalno me jedna stvar nervira - (mislim da ne idem previ?e u off topic)
"Antinarkomansko du?ebri?ni?tvo"
Nedavno gledam tv i priča kako stoje stvari u holadniji u kojoj ako se dobro sećam, manje tro?e marihuanu i imaju ni?i stepen narkomanije u odnosu na druge evropske dr?ave, iako mo?ete otići u kofi ?op i poduvati d?oint legalno. Mislim da je jedna od najopasnijih stvari stavljanje bilo koje supstance koja se koristi u ilegalu - jer je upravo to način da ta supstanca postane predmet kriminala, način da podzemlje zarađuje novac i način da vlada nema nikakvu kontrolu nad time. Tj, izgleda da odustajanje od prohibicije u USA svojevremeno nije osvestilo ljude od poku?aja da se konzumiranje nečega zabrani jer je "nemoralno" i "razara dru?tvo".
Ovako, stvari su u domenu budala?tine. Ne?to je kao "ilegalno" a svi se razbijaju nekontrolisano od narkotika, i lako se nabavljaju. Sa druge strane, ljudi umiru od alkoholizma, pa niko neće da ukine ljudima alkohol kao psiholo?ki ispusni ventil.
Negde mi je to kao u southpark-u kad ovaj profa ponavlja "drugs are bad", većina ljudi samo to ponavlja kao frazu, a nema pojma o narkoticima. Konačno, sa neke mo?da sumanute tačke gledi?ta, sa jedne strane bi voleli vi?e turista, pa ?ta bi falilo da Beograd ima tuce Kofi ?op-ova i da neko poseje par hektara konoplje umesto kukuruza? Umesto da klinci moraju da se kriju u parku, mogu lepo da dunu na javnom mestu gde se vidi da li su ?ivi i zdravi, ilegalna trgovina time do?ivljava ozbiljan udarac, dr?ava mo?e da zaradi ogromne sume na porezima. Naravno to se neće desiti, jer je u redu da se tinejd?eri skupe u parku i razvale od jeftinog piva i ilegalno nabavljene trave "kr?tene" lekovima, samo ako to njihovi roditelji ne moraju da znaju, ali bi bilo "nemoralno" da se klinci "drogiraju" negde na javnom mestu gde je to vidljivo.
U neku ruku, nalik protivljenju legalizaciji prostitucije, jer je "bolje" da ?ene umiru od polnih bolesti i budu maltretirane i obespravljene, nego da dobiju zdravstvenu za?titu i ličnu bezbednost a dr?ava uzme sebi porez od onoga čime se bave.
I da predupredim neka eventualna nakaradna viđenja mog komentara kao "pro-narkomanskog", ne pamtim kad sam se napio zadnji put, ne pu?im, vutra mi nije ne?to interesantna za konzumiranje, vegetarijanac sam itd. Samo jednostavno ne verujem da zabrana nečega ?to ljudi ?ele da konzumiraju ikada mo?e imati efekat u praksi, ?to bi valjda do sada trebalo da je postalo očigledno.
Dushan_S
02-05-2008, 06:42 PM
Shiva... u kom si fazonu covece... uopste mi nisi jasan u nameri da velicas ucinak lsd-a... ako se ti radis lsd-em pa pravis super muziku to je tvoj problem... zasto pokusavas jos nekog da nagovoris da je lsd super, da ce pomocu njega napraviti nesto u zivotu itd., kad sve to jednostavno NIJE TACNO... jedino dokle ce nekog dovesti lsd je jadan zivot, okrenut samo ka potrazi za drogom i lovom, lagano otkazivanje organa, psihoza i na kraju smrt.
... i ne mora sve da se proba da bi se znalo da je nenormalno... ajde skoci sa desetog sprata da pokazes kako ne mora bas uvek da se pogine... droga se zna sta je i kakve posledice ima, nema tu probanja da bi se znalo da na neprirodan i stetan nacin utice na mozak i telo... to je otrov i zlo ovog sveta i to si i ti trebao da znas pre nego sto si probao...Ja nikada u životu nisam probao LSD, ali je fakat da gomila velikih imena u muzici imaju istoriju konzumiranja haluciogenih supstanci, pa i LSD-a, a najveći deo njih nije umro od toga. Možda je diskutabilno da li bi oni ili ne stvorili to što su tada stvorili, ali malo je bzvz papagajski ponavljati kako droge vode u smrt. Ljudima narkotici ili alkohol preuzimaju kontrolu nad životom kada počinju da beže u njih umesto da se suočavaju sa svojim problemima, i za to im ne treba LSD, brendi, ili odlazak kod neuropsihijatra koji skoro svima odmah prepiše lekove za koje ne vidim suštinski veću razliku u odnosu na narkotike.
E sad ja mogu da mislim da ti stvarno nekim čudom NIKADA nisi doživeo kontakt sa narkoticima, ali od ljudi koje poznajem, barem trećina je probala nešto ilegalno, i u većini su živi i zdravi i u 95% slučajeva ne uzimaju ništa ili uzimaju to što uzimaju na nivou da su otišli u provod jednom u mesec ili dva.
Reći da droge vode u smrt je isto kao reći da piti rakiiju vodi u smrt. Ili da polaganje vozačkog ispita vodi u smrt, pošto nešto kontam da je procenat vozača koji stradaju u saobraćajkama negde egal sa procentom onih koji uzmu ilegalnu supstancu i umru od korišćenja istih.
silicon science
02-05-2008, 09:02 PM
@ Dushan S- Mudro zbris, svaka chast.
Ne bih da ulazim u raspravu, jer je Dushan lepo rekao. Meni je zanimljiva stvar vezana za Tatulu (lat. datura inoxia), kojoj je nadimak "djavolja biljka, korov koji raste svugda i svima je dostupan, ko je imao dodira sa dotichnom biljkom nije se lepo proveo, znam par ljudi koji su se opekli uzevsi je... Ali, indijanska plemena u Meksiku kuvaju chaj od nje, koriste je u raznim magijskim ritualima, i sto je naj zanimljivije, daju je deci u periodu kada ih "uche", tj. u periodu kada postaju "ljudi"... Ima jedna jako lepa knjiga koja se zove "Rechnik svetih i magijskih biljaka", u kojoj je sve to jako lepo objashnjeno. Zanimljivo je recimo da biljka "Lokvanj" sadrzi brojne psihoaktivne alkaloide i ubraja se u sam vrh magijskih biljaka. Problem je bio i ostao u ljudima, koji sve to olako shvataju i uzimaju dotichne supstance da bi se "uradili" i da bi im bilo "veselo i shareno", a pritom nemaju pojma sa chime se igraju... Neke stvari ipak nisu za "obichnog, urbanog choveka"...
A da ne spominjemo to da su neke od droga legalne a ne bi trebale to biti, kao sto je recimo alkohol, koji je u stanju da razjebe ne samo zivote ljudi koji ga konzumiraju, vec i ljude u bliskoj okolini "sjebanog" choveka, dok recimo ne postoji takav sluchaj za nekog ko konzumira marihuanu.
milos
02-05-2008, 09:26 PM
Meni je zanimljiva stvar vezana za Tatulu (lat. datura inoxia), kojoj je nadimak "djavolja biljka, korov koji raste svugda i svima je dostupan, ko je imao dodira sa dotichnom biljkom nije se lepo proveo, znam par ljudi koji su se opekli uzevsi je
Imam ja bunike na njivi koliko hoces :D Svi ste pozvani tamo negde krajem jeseni kada sazri to :rotfl: :rotfl:
Ma imam ja lek za te ljude koji konzumiraju sva ta sranja , lek se zove kineski komunizam - korbach u ledja pa radish ceo dan ko crnac i posle shljake se srusis u krevet , a za dilere droge javno streljanje na stadionu ....
balthazaar
02-05-2008, 09:44 PM
Ljudi, priča o drogama je jedna jako zamršena tema. Teško mogu da se složim sa bilo kojim ekstremom u toj priči - s onima koji u tome vide bilo šta progresivno i korisno, a , bogami, i sa onima koji bi rekli da si posle jednog džointa "mrtav čovjek". Najopasnije što se tiče droge je upravo to što vrlo, vrlo mali broj ljudi može da ima neku mjeru ili sredinu. Obije strane priče nose neku svoju "istinu". Postoje ljudi koji mogu s vremena na vrijeme da se "opuste" i da ima to ne utiče na život, dok je stravično veliki broj onih kojima prvi džoint jeste karata za pakao[/B. Nažalost, jasno je da je ipak dosta veći broj ovih drugih...
Apsolutno bih se složio sa Dušanom u priči oko legaliziacije droge. Tu se krije jedno jezivo licjemjerje , a i ne moraš biti Albert Hofman da bi shvatio o čemu se radi. Nije u pitanju kriminal koji zaradjuje novac od nelegalnosti droge - u pitanju je nešto još stravičnije! Ma kako to vama sad zvučalo - nije teško zaključiti da većina [B]svjetskih vlada i "vladara" jesu upravo glave i suštinska podrška za sticanje milijardi od poslova sa drogom. To je jedna velika isitina! Dakle, dođe se na to da oni sami sebe proglašavaju kriminalcima I drže drogu nelegalnom? Pitate se zašto? Neko bi rekao – čemu to? E, poenta je u tome što bilo koja droga sama po sebi košta daleko manje od cijene kojom se prodaje kao nelegala supstanca. Dakle, nelegalnost droge stvara tu stravično veliku cijenu I zahvaljujući tome što je nelegalna omogućava sticanje milijardi ! U suprotnom bi se mnogo manje zarađivalo. Ne znam postoji li bilo šta licemjernije od takozvanih “borbi I akcija protih narkotika I trgovine istim” ! Sve je to perfidno bacanje prašine u oći javnom mnenju I onim djelovima vlasti koji nisu u igri. Nažalost, očigledno je da su oni koji su “ u igri” puno moćniji I njhovo stajanje na rep (sebi samima!?) je jedna obična ironična predstava. To je jedan kompleksni krug “igre” koja nekad toboš ide protiv sebe, a u stvari sebe time opravdava I ojačava!
Dolazi se na to da su sporedni “krivci” ljudi poput Hofmana, jer neko drugi je taj naučni izum iskoristio kao podroboan za “igru” I sticanje novca. Predpostavljam da samom Hofmanu nije padalo na pamet šta se radi I kako će njegovo otkriće da se iskoristi. Kriviti samog Hofmana je oličenje čiste naivnosti! Na kraju krajeva – I da nije bilo samog Hofmana – našao bi se neki drugi “Hofman” – bez sumnje! Niti je prvo, niti poslednje otkriće koje se upotrebilo mimo prvobitnih namjera samog izumitelja! Hvala Bogu milosnome što nam nije pozanto sve do čega je Tesla došao, jer bi definitivno bilo upotrebljeno da se pržimo I tamanimo! Onda se neki naivci čude šta se desilo sa Teslinim izumima o kojima sad samo možemo da naslućujemo na osnovu pojedinih tragova…Tesla je bio više nego genijalan, pa je vidio kako je iščašen svijet I kojim putem ide…. sve više vjerujem u to da je sasvim svjesno učinio da sve do čega je došlo nama (ovako izopačenim) ne bude jop dugo vremena dostupno!
Čitava priča oko zloupotrebe droga I zarađivanja basnoslovnih novaca na taj račun je usko povezana sa bolesnim stanjem duha na zapadu. Sve se bazira na raznim oblicima propagande , koji iako se ponekad čine nepomirljivi, vrlo često čine jednu sasvim precizno osmišljenu sintezu – a to je novac! Mi živimo pod stalnom paljbom razno – raznih propagandi , a jedna od najzlokobnijih propaganda je ona koja perfidno potura droge kao “oslobođenje” od izopačenog svijeta, neshvatajući da tako pojedinac samo postaje još čvršća karika u tom “planu”! Ne želi niko “osvješćenog” pojedinca , već zombija ispranoga mozga! Nažalost, nešto tako plemenito I uzvišeno kao muzika je na mnogo načina bilo sredstvo za serviranje takvih “poruka”, koje su puno zla nanijele! Živimo u takvom svijetu u kome se sve manje pominju pojmovi kao “ duh”, “dobro” ili “zlo”…Živimo u svijetu u kome ispadaš primitivan I neuk ako si svjestan da postoje I zlo I djavo! Znamo da je njegov najveći trik bio kad je ubijedio čovjeka da ne postoji! I (kao što je rečeno u filimu Konstantin sa Kijanu Rivsom) “ Ti ne vjeruješ u djavola – ne brini! Vjeruje on u TEBE! Mogu da tvrdim da je na osovu svega što se učinilo, droga (iako samo po sebi nije to) uz pomoć čovjeka postala jedan od najbriljantnijih izuma samoga djavola! Ja za djavola ne smatram nikakvu ličnost koja tamo neđe čuči repata, već sve te mračne sile I nagone u čovjeku koji ga tjeraju za zlo! Ko je npr. osjetio na svojoj koži ili u svojoj okolini heroin – zna da je to čisto zlo, ako ga ima! Djavolji prah!
Uh…me mogu više da kucam ;) a tu ima toliko toga da se kaže….strah me samo da ćete me pogrešno shvatit….al dobro….
Moja poenta je bila da ne treba javno reklamirati nesto sto je izuzetno stetno samo zato sto ti (mi, vi oni...) to koristis ili ti se svidja...
Jedno je probati a potpuno drugo je redovno uzimati, pa makar i jednom nedeljno, mesecno ili na dva meseca. Uzimanje droge (pa i pica) da bi se doveo u stanje blazenstva, ili da bi se dobro proveo na zurci, ili da bi shvatio muziku i delo nekoga ko je to i pravio uz takvo dejstvo, pokazatelj je psihicke slabosti i nesigurnosti u povoju. Sta ce normalnom coveku alkohol ili droga da bi se dobro proveo? ako mu treba znaci da nesto nije u redu... a postoji i varijanta gde covek sebe previse umara i mnogo radi uz nespavanje pa mora da uzima neke supstance da bi ostao budan i koncentrisan... ali sve ima svoju cenu... kad neko uzima drogu jednom nedeljno kad izadje u klub ili sl. on stvara sebi podlogu da postane narkoman, jer sutradan kada mu bude tesko u zivotu (iz raznih razloga) pocece da konzumira i preko nedelje, jednom... pa dvaput... pa svaki dan i na kraju nece moci uopste da funkcionise bez toga. Ovo naravno ne mora obavezno da se desi ali postoji velika sansa...
... uopste nemam nameru da vam objasnjavam zasto je drogiranje lose, ako imate potrebu da se radite, samo napred... ali ja sam licno gledao decka koji je odrastao samnom kako uzima praznu konzervu sa zemlje, prstom je malo ocisti od ostataka i u njoj greje heroin da bi se uradio... ne moram da pominjem na sta taj covek lici i sta sve radi da bi dosao do love da se uradi... svi koji konzumiraju drogu kazu da su oni jaki, da mogu da prestanu kad hoce, da im to nista ne znaci nego da uzimaju kad hoce, ne bi se nikad boli iglom - samo smrcu... i sl.... a sve je to gomila gluposti... i video sam mnogo vise njih koji su postali narkomani nego koji su probali i uzimali tu i tamo a nisu narkomani. Lik kojeg sam pomenuo malopre je deset godina postajao narkoman... polako ali sigurno... od dva dima na zurkama do okorelog narkomana...
Evo sada cu da se ogradim... zaboravite da sam se bilo kome licno obratio... ovo je moje misljenje i iznosim ga zato sto mislim da je ispravno... ako mislite da vam droga treba da bi nesto (bilo sta) uradili ili postigli, vec ste gotovi u najavi... mada, evo opet da se ogradim, nekome je to mala cena za postignuto pa je njemu i lepo... ljudi ubijaju da bi dospeli na tv...
I opet da ponovim poentu... nije mi normalno da se droga reklamira kao nesto sto je dobro i sto pomaze kad to nije slucaj... navodjenje likova koji su pod dejstvom droge nesto napravili je cista glupost, jer kao sto sam vec rekao, onda treba pomenuti i one koji su nacisto propali i crkli (adekvatan izraz) pokusavajuci...
Pozz
iatros
02-05-2008, 10:23 PM
Moja poenta je bila da ne treba javno reklamirati nesto sto je izuzetno stetno samo zato sto ti (mi, vi oni...) to koristis ili ti se svidja...
Jedno je probati a potpuno drugo je redovno uzimati, pa makar i jednom nedeljno, mesecno ili na dva meseca. Uzimanje droge (pa i pica) da bi se doveo u stanje blazenstva, ili da bi se dobro proveo na zurci, ili da bi shvatio muziku i delo nekoga ko je to i pravio uz takvo dejstvo, pokazatelj je psihicke slabosti i nesigurnosti u povoju. Sta ce normalnom coveku alkohol ili droga da bi se dobro proveo? ako mu treba znaci da nesto nije u redu... a postoji i varijanta gde covek sebe previse umara i mnogo radi uz nespavanje pa mora da uzima neke supstance da bi ostao budan i koncentrisan... ali sve ima svoju cenu... kad neko uzima drogu jednom nedeljno kad izadje u klub ili sl. on stvara sebi podlogu da postane narkoman, jer sutradan kada mu bude tesko u zivotu (iz raznih razloga) pocece da konzumira i preko nedelje, jednom... pa dvaput... pa svaki dan i na kraju nece moci uopste da funkcionise bez toga. Ovo naravno ne mora obavezno da se desi ali postoji velika sansa...
... uopste nemam nameru da vam objasnjavam zasto je drogiranje lose, ako imate potrebu da se radite, samo napred... ali ja sam licno gledao decka koji je odrastao samnom kako uzima praznu konzervu sa zemlje, prstom je malo ocisti od ostataka i u njoj greje heroin da bi se uradio... ne moram da pominjem na sta taj covek lici i sta sve radi da bi dosao do love da se uradi... svi koji konzumiraju drogu kazu da su oni jaki, da mogu da prestanu kad hoce, da im to nista ne znaci nego da uzimaju kad hoce, ne bi se nikad boli iglom - samo smrcu... i sl.... a sve je to gomila gluposti... i video sam mnogo vise njih koji su postali narkomani nego koji su probali i uzimali tu i tamo a nisu narkomani. Lik kojeg sam pomenuo malopre je deset godina postajao narkoman... polako ali sigurno... od dva dima na zurkama do okorelog narkomana...
Evo sada cu da se ogradim... zaboravite da sam se bilo kome licno obratio... ovo je moje misljenje i iznosim ga zato sto mislim da je ispravno... ako mislite da vam droga treba da bi nesto (bilo sta) uradili ili postigli, vec ste gotovi u najavi... mada, evo opet da se ogradim, nekome je to mala cena za postignuto pa je njemu i lepo... ljudi ubijaju da bi dospeli na tv...
I opet da ponovim poentu... nije mi normalno da se droga reklamira kao nesto sto je dobro i sto pomaze kad to nije slucaj... navodjenje likova koji su pod dejstvom droge nesto napravili je cista glupost, jer kao sto sam vec rekao, onda treba pomenuti i one koji su nacisto propali i crkli (adekvatan izraz) pokusavajuci...
Pozz
Ima mnogo stavova sa kojima se potpuno slazem!
Kao prvo, dobro je poznato da cak prosjecni pusac, ima veci rizik da oproba joint! U daljnem onaj koji koristi cannabinoide, ima daleko vecu predispoziciju da oproba nesto "zesce"! To je rezultat iztrazivanja i sasvim serioznih studija!
Jeste, alkohol i nikotin su daleko veci problem za drustvo! Ali, dali je rjesenje da se sa strane drzave legalizuje jos jedna stetna supstanca! A ona uporedba saobracajnih nesreca i smrtnih slucajevu zbog droga, tu ama bas nista nije ni priblizljivo da se moze uporediti! Saobracaj je neophodan za svakodnevni zivot, ima svoje dobru stranu! Koja je to neophodna, dobra strana cannabinoida? Tu sljede posljedice kao sto je recimo sposobnost upravljana automobilom pod dejstvom cannabinoida! Toliko o legalizaciji trave!
A o legalizaciji opioida, nadam se da niko ozbiljno ne razmislja! Dalje se pitam, za koju svrhu bi sluzili ti legalni cannabinoidi ili halucinogeni? Zasto? Volimo muziku? A nije nam dovoljno taj uzitak u muzici pa bih da intenziviramo dozivljaj sa supstancom koja mjenja stanje svjesti?Ko je onda dozivjeo taj "spoznaj", ja ili supstanca? Gdje je onda tome intenziviranju kraj - kad dodjemo do heroina? To sve pokrene neke automatizme kojima covjek nije ravan!
U ostalom, u evropskoj uniji je trend prema restrikciji duhana veoma jak! Skorom svugdje je zabranjeno pusenje u javnim lokalima! A neki razmisljaju o legalizaciji trave?
balthazaar
03-05-2008, 01:10 AM
A o legalizaciji opioida, nadam se da niko ozbiljno ne razmislja! Dalje se pitam, za koju svrhu bi sluzili ti legalni cannabinoidi ili halucinogeni? Zasto? Volimo muziku? A nije nam dovoljno taj uzitak u muzici pa bih da intenziviramo dozivljaj sa supstancom koja mjenja stanje svjesti?Ko je onda dozivjeo taj "spoznaj", ja ili supstanca? Gdje je onda tome intenziviranju kraj - kad dodjemo do heroina? To sve pokrene neke automatizme kojima covjek nije ravan!
U ostalom, u evropskoj uniji je trend prema restrikciji duhana veoma jak! Skorom svugdje je zabranjeno pusenje u javnim lokalima! A neki razmisljaju o legalizaciji trave?
Zasto legalizacija? Zasto neko uzima milijarde na osnovu te ne-legalnosti? Ne vezano uopšte za muziku...nemoj da me shvatiš kao nekoga ko opravdava drogu (naprotiv, vidio si to ako si pročitao moj dugački post ;) Zar je teško shvatiti tu perfidnu igru koja se igra oko čitave priče vezane za nelegalnost opijata! jedina stvar koja narkoticima daje toliku novčanu vrijednost je ta činjenica da su iliegalani! Ne košta kokain npr. toliko zato što je dragocjen sam po sebi, niti što je to toliko skup proces proizvodnje, već zbog "opasnosti" prodaje!
LACKY
03-05-2008, 01:29 AM
Ja nikada u životu nisam probao LSD, ali je fakat da gomila velikih imena u muzici imaju istoriju konzumiranja haluciogenih supstanci, pa i LSD-a, a najveći deo njih nije umro od toga. Možda je diskutabilno da li bi oni ili ne stvorili to što su tada stvorili, ali malo je bzvz papagajski ponavljati kako droge vode u smrt. Ljudima narkotici ili alkohol preuzimaju kontrolu nad životom kada počinju da beže u njih umesto da se suočavaju sa svojim problemima, i za to im ne treba LSD, brendi, ili odlazak kod neuropsihijatra koji skoro svima odmah prepiše lekove za koje ne vidim suštinski veću razliku u odnosu na narkotike.
E sad ja mogu da mislim da ti stvarno nekim čudom NIKADA nisi doživeo kontakt sa narkoticima, ali od ljudi koje poznajem, barem trećina je probala nešto ilegalno, i u većini su živi i zdravi i u 95% slučajeva ne uzimaju ništa ili uzimaju to što uzimaju na nivou da su otišli u provod jednom u mesec ili dva.
Reći da droge vode u smrt je isto kao reći da piti rakiiju vodi u smrt. Ili da polaganje vozačkog ispita vodi u smrt, pošto nešto kontam da je procenat vozača koji stradaju u saobraćajkama negde egal sa procentom onih koji uzmu ilegalnu supstancu i umru od korišćenja istih.Bata Dule, ja se potpuno slazem sa tobom. Mene da neko pita, ja bih legalizovao sve vrste droge, do onih najtezih ( od heroina,kokain kreka i svih ostalih). I to bi se legalno prodavalo po apotekama (pa jos castis apotekarku sa 50 dindzi da te ufixa potpuno sterilno, da neumres od Side Hepatitisa i ostalih bolesti, od kojih umiru narkomani)).
Poenta price nije u tome.
Poenta price je, kako je umro covek tvorac sinteticke droge koja je ustvari korisna za covecanstvo (ali toga niko nije svestan), a zbog koje su nastala mnoga umetnicka dela (znaci dela pravi LSD a ne covek). I koja usput nimalo zdrastveno nije stetna koliko se prica.
Mogu cak i sa tim da se slozim (sa umerenim konzumiranjem ove hemije mozete da dozivite prirodnu starost)!
Ali da me jebes sa pricom, kako je art Dzima Morisona,Kurta Cobain-a (i jos nekih ovrdouz pokojnika) ostavio veceg traga na istoriju umetnosti (Valda je i muzika neka vrsta umetnost) od Volfganga koji nije popusio cigaru (a kamoli dzoint, pa makar i domaceg gnojiva), e to nemogu da podnesem.
Zivo LSD!: Rece Mikelandjelo, zguta dva "Pink Pantera" i isklesa Davida u cast Albertu!
Everbeatz
03-05-2008, 01:45 AM
... i ne mora sve da se proba da bi se znalo da je nenormalno... ajde skoci sa desetog sprata da pokazes kako ne mora bas uvek da se pogine... droga se zna sta je i kakve posledice ima, nema tu probanja da bi se znalo da na neprirodan i stetan nacin utice na mozak i telo... to je otrov i zlo ovog sveta i to si i ti trebao da znas pre nego sto si probao...
+18-):)
Arthur
03-05-2008, 01:58 AM
Imam ja bunike na njivi koliko hoces :D Svi ste pozvani tamo negde krajem jeseni kada sazri to :rotfl: :rotfl:
Ma imam ja lek za te ljude koji konzumiraju sva ta sranja , lek se zove kineski komunizam - korbach u ledja pa radish ceo dan ko crnac i posle shljake se srusis u krevet , a za dilere droge javno streljanje na stadionu ....
TO JE COVEK!
Nu HARASHO!
SHIVA
03-05-2008, 03:12 AM
DA, tu "cokoladu" nisam nikad okusio, niti, kao sto sam vec rekao, imam namjeru!
Pa tko te tjera uopche!? Ko shto Dushan lijepo reche... jebalo vas antinarkomansko dushebrizhnishtvo.
ps: znash li ti uopche shto je uopche fluoxetin po sastavu. Ja ne znam shto je sporno po pitanju uchinka fluorida. Koliko ja znam koristimo ga kao otrov za shtakore, a i shvabe su ga u konc logorima koristile. Aktivni sastojak prozaca je zapravo fluorid. Pa ako je tebi to OK... ti samo navali... meni je svejedno!
LACKY
03-05-2008, 03:29 AM
Pa sta je ustvari poenta price? Treba da nas jebe narkomanska dusebriznost!
Nemam nista protiv (i u proslom postu sam rekao da bih legalizovao sve vrste narkotika,cisto zarad zdravlja, da ljudi neumiru zbog prljavih igli i spriceva), neka radi ko sta hoce, ali nevidim samo razlog reklamiranju toga.
Niko nije ovde do sada reklamirao ni "suprotno". Pokrenuto je ovim.
Kao kada Delije (navijaci Crvene Zvezde) na gay paradi prebiju pedere!
Pa onda na B92 kazu kako je to vandalizam i nedemokratski.
Slazem se, jeste, ali zamisli da se nas deset skupi na trgu(i da smo manjina) koji propagiramo ljubav prema mindzi, pa nas prebiju pederi(i zamisli da su vecina).
Dali bi to bilo isto? Naravno da bi bilo. Dali bi nas prebili( O tome nemojte da razmisljate. Da su vecina, ne bi nas prebili, radili bi nam gore stvar, bar za mene gore)?
A gde je problem?
Mi se nismo skupili, i ne propagiramio nista, i nemoze niko da nas bije, jer mi jebemo individualno i po kucama (uostalom radimo ono sto je prirodno,a i po bogu).
A to sto se neko firca u bulju (nije bas normalno, ali sam prihvatio, vezbamo demokratiju ili dekadenciju, zavisi kako ko to formulise) , niko mu to nebrani!
Ali nemoj to da propagiras, cim propagiras namera ti nije dobra (a da se nelazemo i navika ti nije bas normalna, pa ni po bogu).
Jer ako cemo da budemo demokrate, i da svi imaju svoja prava, onda i Delije mogu da traze svoja!
Nasilnost, jeste izopacenost!
Ali ni ono prvo nista manja!
PS.Izvinjavam se sto sam malo otisao u off topic, ali tako mi doslo.
Arthur
03-05-2008, 11:06 AM
ja bi te nindza ljubitelje poslo u Kinesku unutrasnjost, na selo, da vide kako se omladina bori za novi sveT!
iatros
03-05-2008, 11:48 AM
Zasto legalizacija? Zasto neko uzima milijarde na osnovu te ne-legalnosti? Ne vezano uopšte za muziku...nemoj da me shvatiš kao nekoga ko opravdava drogu (naprotiv, vidio si to ako si pročitao moj dugački post ;) Zar je teško shvatiti tu perfidnu igru koja se igra oko čitave priče vezane za nelegalnost opijata! jedina stvar koja narkoticima daje toliku novčanu vrijednost je ta činjenica da su iliegalani! Ne košta kokain npr. toliko zato što je dragocjen sam po sebi, niti što je to toliko skup proces proizvodnje, već zbog "opasnosti" prodaje!
Da, razumijem te donekle! Samo ovisnost od opioidnog tipa, u koju nespada cocain, je i psihickog i fizickog karaktera! Veoma brzo se postane ovisan! Nosi sa sobom koliko se sjecam u preko 30% (Nisam siguran, mogu provjeriti) slucajeva i infekciju sa hepatitisom C, hronicna vrsta viralnog hepatitisa! A kad dodje do tog fatalnog stanja, ovisnosti o opioidima, onda je u "normalnim" zemljama, kao sto Shiva rece, terapija prvog reda substitucija sa opiodima (Methadon, Substitol, Buprenorphin, Morphinderivati) upravo zbog razloga da se te osobe nebi gurale dalje u ilegalu, u sumnjive krugove vec da dobiju kontrolirano drogu na recept od svog ljekara! Da se sprjeci taj needle-sharing, koji na kraju krajeva proizrokuje Hep. C, HIV itd itd! Cocain je vec druga prica, ovisnost je psihicke vrste i nije toliko fatalna u mnogim slucajevima ali svakako ne nosi nista dobro sa sobom! Pozdrav!
iatros
03-05-2008, 12:01 PM
Pa tko te tjera uopche!? Ko shto Dushan lijepo reche... jebalo vas antinarkomansko dushebrizhnishtvo.
ps: znash li ti uopche shto je uopche fluoxetin po sastavu. Ja ne znam shto je sporno po pitanju uchinka fluorida. Koliko ja znam koristimo ga kao otrov za shtakore, a i shvabe su ga u konc logorima koristile. Aktivni sastojak prozaca je zapravo fluorid. Pa ako je tebi to OK... ti samo navali... meni je svejedno!
Evo sad sam maloprije procitao svoje post-ove, trazeci negdje pasazu, gdje tvrdim da me neko tjera da uzimam, kako ti eufemisticki kazes, "cokoladu" :banghead: ! Nisam nigdje nasao, aj procitat cu ponovo, pazljivo!
Da, kao colchicin, vinca-alcaloidi, taxani itd. itd. u stvari sva sredstva koja se koriste u chemoterapiji malignih bolesti, tumora! Sve su te supstance, ljekovi, jako jako toxicni al? ta toxicnost je cjena za ljecenje bolesti (u najboljem slucaju), ili produzenje zivotnog vjeka u znacajnoj mjeri! Da ovako kazem, dobra strana ti stvari je mnogo veca nego losa! Pozdrav!
Dushan_S
04-05-2008, 01:28 PM
Problem je bio i ostao u ljudima, koji sve to olako shvataju i uzimaju dotichne supstance da bi se "uradili" i da bi im bilo "veselo i shareno", a pritom nemaju pojma sa chime se igraju... Neke stvari ipak nisu za "obichnog, urbanog choveka"...
A da ne spominjemo to da su neke od droga legalne a ne bi trebale to biti, kao sto je recimo alkohol, koji je u stanju da razjebe ne samo zivote ljudi koji ga konzumiraju, vec i ljude u bliskoj okolini "sjebanog" choveka, dok recimo ne postoji takav sluchaj za nekog ko konzumira marihuanu.
Sla?em se, marihuana je interesantan primer zato ?to je ilegalna a alkohol i duvan su legalni, iako je redovno konzumiranje marihuane manje opasno po organizam nego kada čovek redovno pije puno alkohola ili tro?i dve pakle. Da ne govorim o tome koliko ima tabletomana, ne ljudi koji se drogiraju, već običnih građana koji tro?e tolike količine sredstava za smirenje pa i tableta tipa kafetin i plivadon, da su realno "navučeni" na njih iako se ti računa u "legalno"
Ma kako to vama sad zvučalo - nije te?ko zaključiti da većina svjetskih vlada i "vladara" jesu upravo glave i su?tinska podr?ka za sticanje milijardi od poslova sa drogom.skratio sam ti malo poruku, iako sam pročitao sve, jer hoću da ka?em da se sla?em sa ovim... Mo?da to nisu bukvalno "vlade" ali jesu ljudi koji u nekom lancu stoje iza političara i njihovih partija, i moglo bi se odvojeno pričati o tome kolika je uop?te normalna sprega između vlasti i kriminala, i gde uop?te počinje vlast a prestaje kriminal. Ako porodica Bu? mo?e da se bavi takvim stvarima kakvim se bavi i ako napustimo teorije zavere, onda bar vrlo očigledno, profitira enormno finansijski od nacionalne tragedije, a zatim od rata protiv "neprijatelja demokratije", onda je besmisleno pričati o brizi dru?tva za pojedinca i "ratu protiv droge" kada je ta ista vlast samo eksponent biznisa koji zarađuje na tuđoj nesreći, bila to narkomanija rat ili ne?to treće.
Jedno je probati a potpuno drugo je redovno uzimati, pa makar i jednom nedeljno, mesecno ili na dva meseca. Uzimanje droge (pa i pica) da bi se doveo u stanje blazenstva, ili da bi se dobro proveo na zurci, ili da bi shvatio muziku i delo nekoga ko je to i pravio uz takvo dejstvo, pokazatelj je psihicke slabosti i nesigurnosti u povoju. Sta ce normalnom coveku alkohol ili droga da bi se dobro proveo?Pazi, ja se sa jedne strane sla?em sa tobom. Rekao si rečenicu koja je u skladu sa tim da ja lično mislim da mi nije potrebno ni?ta da bi mi bilo dobro. I sla?em se da ne treba reklamirati. Ali postoji i taj momenat ljudske odgovornosti. To jest, par osoba koje ja znam a da su unishtile svoje zhivote zbog narkomanije su po psiholoshkom profilu bile autodestruktivne. Dakle, kada dru?tvo dopusti da se ljudi uni?tavaju alkoholom, ali ka?e da je nelegalno imati travu u d?epu da li je to licimerje i pro dva, da li je stradanje od droge posledica nebrige za pojedinca, i da je dru?tvo takvo da problemi zbog kojih on uzima narkotike mogu biti sanirani, da li bi onda on uopshte zavrshio kao narkoman? Ako se narkotici tretiraju kao zlo samo po sebi (kao ?to je bio slučaj sa alkoholom tokom prohibicije) dru?tvo je sprečeno da stvori kontrolu i uvid u konzumaciju istih i ote?ava sebi proces u kom bi eventualno regulisalo konzumaciju, pomagalo pojedincima koji imaju problem itd. Dobar primer je recimo da se čovek koji ima problema sa alkoholom drugačije tretira i da ga mo?da vi?e sa?aljevaju dok je Milo? vođen svojim specifičnim smislom za humor na primer rekao da bi on njih sve na prinudni rad, ?to u principu i oslikava postojeći animozitet i gađenje koji postoje prema ?rtvama narkomanije.
ako mu treba znaci da nesto nije u redu... a postoji i varijanta gde covek sebe previse umara i mnogo radi uz nespavanje pa mora da uzima neke supstance da bi ostao budan i koncentrisan... Baj d vej. kroz istoriju ratovanja vojnici su često dobijali sledovanja kokaina, a u Izraelsko-egipatskom ratu su Izraelci namerno preko dilera po maloj ceni "pustili" razne "spu?tajuće" narkotike u egipatsku vojsku, tako da je u trenutku glavnog proboja dobar deo Egipatske vojske bio daleko od borbene gotovosti. Svega ima!
Ima mnogo stavova sa kojima se potpuno slazem!
Kao prvo, dobro je poznato da cak prosjecni pusac, ima veci rizik da oproba joint! U daljnem onaj koji koristi cannabinoide, ima daleko vecu predispoziciju da oproba nesto "zesce"! To je rezultat iztrazivanja i sasvim serioznih studija!
Jeste, alkohol i nikotin su daleko veci problem za drustvo! Ali, dali je rjesenje da se sa strane drzave legalizuje jos jedna stetna supstanca! A ona uporedba saobracajnih nesreca i smrtnih slucajevu zbog droga, tu ama bas nista nije ni priblizljivo da se moze uporediti! Saobracaj je neophodan za svakodnevni zivot, ima svoje dobru stranu! Koja je to neophodna, dobra strana cannabinoida? Tu sljede posljedice kao sto je recimo sposobnost upravljana automobilom pod dejstvom cannabinoida! Toliko o legalizaciji trave! Da se ogradim: Nisam neki ne znam kakav ljubitelj trave, i ?to se mene lično tiče, svejedno mi je da li bi je legalizovali. Ali trava je specifična u odnosu na ostalo ?to praktično ima samo jedno ?tetno dejstvo a to je da ako je uzimaju klinci pre 17-18, izaziva jedan jo? nedovoljno istra?en efekat, pretpostavlja se zbog uticaja na razvoj neuronskih veza, tako da oni koji su permanentno uzimali travu kao jako mladi u proseku imaju manje izra?enu motivaciju za postizanje ciljeva. Inače, nema? nikakve probleme sa travom koje ima? sa alkoholom. Niko ne mo?e da umre od overdose-a, ne uni?tava neuronske ćelije ili bilo koji organ, zavisnost od nje ako se pojavi je vi?e na psihičkom nego na fizičkom nivou, ljudi pod njenim uticajem nisu agresivni i van kontrole kao kada popiju litar ?toka itd. Kada bi gledali iz nekog potpuno neutralnog, medicinskog ugla, skoro da bi ispalo da je alkohol treba zabraniti, ili pu?enje, a da je vutra legalna. Ono ?to dovodim u pitanje je doslednost i moralnost, biranja određenih ?tetnih supstanci da budu dozvoljene a anatemizovanju drugih. Na?a je tradicija rakija i nalivanje istom, a indijanci u ju?noj americi su generacijama ?vakali list koke. I sad odjednom, koka je ilegalna a rakija je prihvatljiva. Da li bi ju?noameričke dr?ave trebale da legalizuju kokain a da zabrane rakiju jer navodi ljude na sva?ta i dovodi do alkoholizma i smrti?
U ostalom, u evropskoj uniji je trend prema restrikciji duhana veoma jak! Skorom svugdje je zabranjeno pusenje u javnim lokalima! A neki razmisljaju o legalizaciji trave?Poenta zabrane pu?enja je i u tome da se ne smeta onima koji ne pu?e. Drugaru u restoranu u Holandiji je pri?ao konobar i zamolio ga da ugasi d?onit jer DIM smeta gospodji za susednim stolom. I on lepo ugasi i svima u redu. Kad pu?i? d?oint, ne tro?i? dve pakle marihuane dnevno, i ne dimi? neprestane, a svaki tren ti je marihuana u rukama jer ne mo?e? bez nje. Kao ?to postoji razlika kada sedne? pa natenane, ritualno, zapali? lulu i toga da se truje? nikotinom tako ?to se razbija? od cigareta.
Bata Dule, ja se potpuno slazem sa tobom. Mene da neko pita, ja bih legalizovao sve vrste droge, do onih najtezih ( od heroina,kokain kreka i svih ostalih). I to bi se legalno prodavalo po apotekama (pa jos castis apotekarku sa 50 dindzi da te ufixa potpuno sterilno, da neumres od Side Hepatitisa i ostalih bolesti, od kojih umiru narkomani)).:rotfl::rotfl::rotfl:
Poenta price nije u tome.
Poenta price je, kako je umro covek tvorac sinteticke droge koja je ustvari korisna za covecanstvo (ali toga niko nije svestan), a zbog koje su nastala mnoga umetnicka dela (znaci dela pravi LSD a ne covek). I koja usput nimalo zdrastveno nije stetna koliko se prica.
Mogu cak i sa tim da se slozim (sa umerenim konzumiranjem ove hemije mozete da dozivite prirodnu starost)!
Ali da me jebes sa pricom, kako je art Dzima Morisona,Kurta Cobain-a (i jos nekih ovrdouz pokojnika) ostavio veceg traga na istoriju umetnosti (Valda je i muzika neka vrsta umetnost) od Volfganga koji nije popusio cigaru (a kamoli dzoint, pa makar i domaceg gnojiva), e to nemogu da podnesem.
Zivo LSD!: Rece Mikelandjelo, zguta dva "Pink Pantera" i isklesa Davida u cast Albertu!Nevezano za ovu temu i Shivina izlaganja, ja negde verujem da postoje kvalitetniji načini da se "otvori svest" i iz čoveka na povr?inu izvuku skriveni talenti. Nedavno mi je bilo interesantno da je čovek koji je ceo ?ivot radnik i nema nikakvo obrazovanje ili ljubav prema umetnosti, mu? jedne ?ene koju znam krenuo na Jogu zbog nekih fizičkih problema. Nakon određenog vremena, počele su da mu se de?avaju čudne stvari. Na primer, on koji nikada nije osetio ni?ta nalik tome, se jedne noći probudio pun nekog čudnog naboja koji nije umeo da objasni (jer nikada nije osetio inspiraciju, niti je znao ?ta je to) i sam zbunjen sobom, seo u pola noći i napisao pesmu, iako ga nikada nije zanimala poezija. Mo?da bi mogao i da zguta LSD pa da mu se to desi, ali mislim da je ovako ipak bolje.
Dushan_S
04-05-2008, 01:40 PM
ps: znash li ti uopche shto je uopche fluoxetin po sastavu. Ja ne znam shto je sporno po pitanju uchinka fluorida. Koliko ja znam koristimo ga kao otrov za shtakore, a i shvabe su ga u konc logorima koristile. Aktivni sastojak prozaca je zapravo fluorid. Pa ako je tebi to OK... ti samo navali... meni je svejedno!Evo tebe odvojeno citiram :D Moram ti reći da tebe ne bih nikada izabrao da mi bude? portparol :D :wink: Kapiram odakle dolazi? ali jako voli? da odvuče? stvari u preteran ekstrem, i ne znam da li si generalno takav, tj da li bi kad bi se raspravljao sa dvojcom ljudi koji hvale LSD bio opet u kontri, govorio da su narkomančine i da treba da meditiraju i da na taj način otvore svest a ne da tra?e "easy way". To jest ti tako izla?e? ponekad u raspravama da ljudi ne mogu da ti se ne suprotstave jer uvek prenagla?ava? ne?to. ?to opet ima i dobru stranu, jer zakuva raspravu i time razbija forumsku dosadu :) :D
Ja recimo lično ne vidim smisao LSD-a, vi?e bih voleo kada bi ljudi na neke druge načine istra?ivali svoj unutra?nji svet. Takođe bi bilo lepo kada bi svi narkotici bili legalizovani a kada bi mi odrastali tako da nas nauče odgovornosti, pa ne bi bilo toliko mogućnosti da neko zastrani... Jer kao i kuhinjski no?, sa njim mo?e? iseći hleb i ubiti čoveka, sva odgovornost je na nama. Na ?alost, nisam siguran da su ljudi u praksi odgovorni da neke vrste narkotika budu legalne, jer bi praktično bile samo zloupotrebljavane, a opet nisam pametan, kao ?to sam i rekao, legalizacijom dru?tvo povećava svoju sposobnost da deluje preventivno, kontroli?e konzumaciju i pomogne onima koji imaju problem, da ne govorimo o tehničkim stvarima kao ?to su porezi, borba protiv kriminala itd.
SHIVA
04-05-2008, 03:40 PM
Evo tebe odvojeno citiram :D Moram ti reći da tebe ne bih nikada izabrao da mi bude? portparol :D :wink: Kapiram odakle dolazi? ali jako voli? da odvuče? stvari u preteran ekstrem, i ne znam da li si generalno takav, tj da li bi kad bi se raspravljao sa dvojcom ljudi koji hvale LSD bio opet u kontri, govorio da su narkomančine i da treba da meditiraju i da na taj način otvore svest a ne da tra?e "easy way". To jest ti tako izla?e? ponekad u raspravama da ljudi ne mogu da ti se ne suprotstave jer uvek prenagla?ava? ne?to. ?to opet ima i dobru stranu, jer zakuva raspravu i time razbija forumsku dosadu :) :D
Prochitan sam kao polu otvorena knjiga :D Ali gledaj... zhelimo li dochi do bilo kakvog zakljuchka moramo pregledati chitav spektar mishljenja, od krajnje "lijevog" do krajnje "desnog". Tek uzevshi u obzir sve perspektive imamo kakvu-takvu shansu donjeti "objektivan" zakljuchak. Dobro si primjetio... ja se ne slazhem nuzhno sa svime shto napishem i cheshto "napadnem" i istomishljenike ako mi se uchini da je njihov stav zapravo dogmatichan... neovisno o tome shto se sa krajnjim zakljuchkom mozhda i slazhem. No nie isto helihopterom se iskrcati na vrh planine i popesti se pjeshke do vrha* (upamti ovu metaforu jer chu se kasnije vratiti na nju).
Ja recimo lično ne vidim smisao LSD-a, vi?e bih voleo kada bi ljudi na neke druge načine istra?ivali svoj unutra?nji svet.
Recimo da se slazhem s tobom, ali istodobno imamo i jedan ozbiljan problem. Pokushat chu ti opisat jednu situaciju i to nam mozhda pomegne dochi do odgovora na tvoje pitanje.
Napravi jedan jednostavan i zabavan eksperiment. Trebaju ti slushalice, ping-pong loptica i crvena sijalica (kao ona u kuhinji Ilije Chvorovicha). Na slushalice pusti "white noise" a ping-pong lopticu presjeci na dvije jednake polovice. Svaku polovicu stavi preko jednog oka i neka ti netko pomogne to prichvrstiti tako da mozhesh slobodno otvoriti ochi i gledati u unutrashnjost loptice. Potom sjedi ispod crvene sijalice, stavi slushalice s white noise-om na ushi i prichekaj 10-ak minuta. Imat chesh iskustvo VRLO nalik LSD-u... ne potpuno, ali jako blizu!
Naime nash mozak je tako "gladan" percepcije da kad deprivirash osjetila (white noise je zapravo nishta, a i uniformno crveno svjetlo takodjer) da nakon shto prekinesh "dotok" informacija mozak pochne projecirati sadrzhaj podsvjesti u percepciju. Nastupaju jake auditivne i vizualne "halucinacije" potpuno jednake onima na vechim dozama LSD-a.
Zashto ti to predlazhem...!? Iz dva razloga. Jedan je samo iskustvo (koje je zanimljivo a ne zahtjeva da koristish LSD) a drugi je argumentacijske naravi. Naime kad ljudi konzumiraju LSD imaju tendenciju misliti da "fabula" iskustva proizlazi iz LSD-a... ali nishta nie dalje od istine. White noise i ping-pong loptica ukljuche taj isti mehanizam... "fabula" dolazi iz nas samih. Postoje deprivacijski tankovi gdje se tegulira i temperatura i pritisak na nachin da se osjechash gotovo kao u bestezhinskom stanju. To iskustvo je identichno LSD-u (primjeti slichnost sa povlachenjima osjetila tokom meditacije).
LSD "pali" receptore tako da ih radi dvostruko vishe nego inache, ali istovremeno sprjechava "popunjavanje" percepcije sjechanjima. Sve shto gledash vidish gotovo kao da gledash prvi put u zhivotu... bez definiranih koncepata, bez predrasuda i bez dnevne rutine. No za razliku od deprivacijskih tehnika LSD ima jedan dodatak... a to je vrijeme trajanja. Ping-pong loptice i slushalice mozhesh skinuti kad god hochesh... LSD iskustvo (50 mic.) traje cca 8 sati. Kada deprivacija postane neugodna (a postat che) prekinut chesh je... LSD ne mozhesh prekinuti. U pravom setu i sa pravim setting-om LSD iskustvo che jamachno zavrshiti "umiranjem". Prestanak rada srca, punjenje plucha vodom, otkazivanje zhivchanog sustava i u konachnici "smrt". Umrijeti i ostati zhiv je iskustvo koje te promjeni iz temelja... Vidjeti iz prvog lica ljepotu i radost smrti znachi nastaviti zhivot neopterechen strahom od umiranja i svjestan svrhe i vrijednosti ovog zhivota. To zauvijek promjeni nachin na koi dozhivljavash sebe i druge... jer i "ja" i "drugi" smo samo razlichiti likovi u lutkarskoj drami, ali lutkar je "jedan". Na kraju predstave lutke se odlazhu, a lutkar izlazi iza zastora, nakloni se publici i ide kuchi.
Sve si to vech tisuchu puta chuo i/ili prochitao... ali vidjeti to iz prvog lica je ipak neshto sasvim drugo. Neovisno o nachinu na koi uspijesh to vidjeti iskustvo je od neprocjenjive vrijednosti za ostatak zhivota koi ti ostaje nakon toga.
Ipak... do vrha planine* se treba popesti sam, ali danas mnogi sumljaju da vrh planine uopche postoi. Vozhnja helihopterom do "vrha i nazad" mozhe uvjerenje zamjeniti osobnim iskustvom. Tada ZNASH ne samo da "vrh" postoi vech znash i gdje je on i kako izgleda... i znash da tamo definitivno zhelish stichi. LSD je poput te vozhnje helihopterom. Jednom kad si otishao do "vrha i nazad"... momentalno odjebi s heliodroma i kreni pjeshachiti tamo kud si i krenuo... ovoga puta bez nepotrebnog osvrtanja, jer sad znash kuda idesh. Helihopterom ne mozhesh stichi do cilja... On te uvijek vrati na heliodrom s kojeg si i krenuo. Teshko je putovati a ne znati gdje zapravo idesh... ovako je lakshe... ali jedna vozhnja je i vishe nego dovoljna. TO je moj stav o tome, a zagovaram pravo na izbor jer je mene to iskustvo toliko dobro usmjerilo da bi bilo krivo drugima uskratiti takvu pomoch... ukoliko je zhele, dakako.
Dakle, da to imash priliku uchiniti legalno i iskljuchivo pod nadzorom lijechnika, zlouporabe ne bi bilo. Ovako to padne u ruke klincima koi bi se zabavljali, a smrt bash i nie zabavna... suocheni s vlastitom smrchu ljudi mogu postati psihotichni... pogotovo kad to ne ochekuju... a nekom rodjendanu ili na partiju. 98% konzumenata je upravo takvog ili slichnog profila.
ps: unaprijed se isprichavam shto nechu odgovarati na kritike mog subjektivnog dozhivljaja od strane ljudi koi nemaju nikakav dozhivljaj vech barataju "objektivnim" informacijama nesvjesni chinjenice da je "objektivizam" tek apstrakcija i misaona imenica. Subjektivnost je u konachnici najobjektivnija.
iatros
04-05-2008, 08:24 PM
Prochitan sam kao polu otvorena knjiga :D Ali gledaj... zhelimo li dochi do bilo kakvog zakljuchka moramo pregledati chitav spektar mishljenja, od krajnje "lijevog" do krajnje "desnog". Tek uzevshi u obzir sve perspektive imamo kakvu-takvu shansu donjeti "objektivan" zakljuchak. Dobro si primjetio... ja se ne slazhem nuzhno sa svime shto napishem i cheshto "napadnem" i istomishljenike ako mi se uchini da je njihov stav zapravo dogmatichan... neovisno o tome shto se sa krajnjim zakljuchkom mozhda i slazhem. No nie isto helihopterom se iskrcati na vrh planine i popesti se pjeshke do vrha* (upamti ovu metaforu jer chu se kasnije vratiti na nju).
Recimo da se slazhem s tobom, ali istodobno imamo i jedan ozbiljan problem. Pokushat chu ti opisat jednu situaciju i to nam mozhda pomegne dochi do odgovora na tvoje pitanje.
Napravi jedan jednostavan i zabavan eksperiment. Trebaju ti slushalice, ping-pong loptica i crvena sijalica (kao ona u kuhinji Ilije Chvorovicha). Na slushalice pusti "white noise" a ping-pong lopticu presjeci na dvije jednake polovice. Svaku polovicu stavi preko jednog oka i neka ti netko pomogne to prichvrstiti tako da mozhesh slobodno otvoriti ochi i gledati u unutrashnjost loptice. Potom sjedi ispod crvene sijalice, stavi slushalice s white noise-om na ushi i prichekaj 10-ak minuta. Imat chesh iskustvo VRLO nalik LSD-u... ne potpuno, ali jako blizu!
Naime nash mozak je tako "gladan" percepcije da kad deprivirash osjetila (white noise je zapravo nishta, a i uniformno crveno svjetlo takodjer) da nakon shto prekinesh "dotok" informacija mozak pochne projecirati sadrzhaj podsvjesti u percepciju. Nastupaju jake auditivne i vizualne "halucinacije" potpuno jednake onima na vechim dozama LSD-a.
Zashto ti to predlazhem...!? Iz dva razloga. Jedan je samo iskustvo (koje je zanimljivo a ne zahtjeva da koristish LSD) a drugi je argumentacijske naravi. Naime kad ljudi konzumiraju LSD imaju tendenciju misliti da "fabula" iskustva proizlazi iz LSD-a... ali nishta nie dalje od istine. White noise i ping-pong loptica ukljuche taj isti mehanizam... "fabula" dolazi iz nas samih. Postoje deprivacijski tankovi gdje se tegulira i temperatura i pritisak na nachin da se osjechash gotovo kao u bestezhinskom stanju. To iskustvo je identichno LSD-u (primjeti slichnost sa povlachenjima osjetila tokom meditacije).
LSD "pali" receptore tako da ih radi dvostruko vishe nego inache, ali istovremeno sprjechava "popunjavanje" percepcije sjechanjima. Sve shto gledash vidish gotovo kao da gledash prvi put u zhivotu... bez definiranih koncepata, bez predrasuda i bez dnevne rutine. No za razliku od deprivacijskih tehnika LSD ima jedan dodatak... a to je vrijeme trajanja. Ping-pong loptice i slushalice mozhesh skinuti kad god hochesh... LSD iskustvo (50 mic.) traje cca 8 sati. Kada deprivacija postane neugodna (a postat che) prekinut chesh je... LSD ne mozhesh prekinuti. U pravom setu i sa pravim setting-om LSD iskustvo che jamachno zavrshiti "umiranjem". Prestanak rada srca, punjenje plucha vodom, otkazivanje zhivchanog sustava i u konachnici "smrt". Umrijeti i ostati zhiv je iskustvo koje te promjeni iz temelja... Vidjeti iz prvog lica ljepotu i radost smrti znachi nastaviti zhivot neopterechen strahom od umiranja i svjestan svrhe i vrijednosti ovog zhivota. To zauvijek promjeni nachin na koi dozhivljavash sebe i druge... jer i "ja" i "drugi" smo samo razlichiti likovi u lutkarskoj drami, ali lutkar je "jedan". Na kraju predstave lutke se odlazhu, a lutkar izlazi iza zastora, nakloni se publici i ide kuchi.
Sve si to vech tisuchu puta chuo i/ili prochitao... ali vidjeti to iz prvog lica je ipak neshto sasvim drugo. Neovisno o nachinu na koi uspijesh to vidjeti iskustvo je od neprocjenjive vrijednosti za ostatak zhivota koi ti ostaje nakon toga.
Ipak... do vrha planine* se treba popesti sam, ali danas mnogi sumljaju da vrh planine uopche postoi. Vozhnja helihopterom do "vrha i nazad" mozhe uvjerenje zamjeniti osobnim iskustvom. Tada ZNASH ne samo da "vrh" postoi vech znash i gdje je on i kako izgleda... i znash da tamo definitivno zhelish stichi. LSD je poput te vozhnje helihopterom. Jednom kad si otishao do "vrha i nazad"... momentalno odjebi s heliodroma i kreni pjeshachiti tamo kud si i krenuo... ovoga puta bez nepotrebnog osvrtanja, jer sad znash kuda idesh. Helihopterom ne mozhesh stichi do cilja... On te uvijek vrati na heliodrom s kojeg si i krenuo. Teshko je putovati a ne znati gdje zapravo idesh... ovako je lakshe... ali jedna vozhnja je i vishe nego dovoljna. TO je moj stav o tome, a zagovaram pravo na izbor jer je mene to iskustvo toliko dobro usmjerilo da bi bilo krivo drugima uskratiti takvu pomoch... ukoliko je zhele, dakako.
Dakle, da to imash priliku uchiniti legalno i iskljuchivo pod nadzorom lijechnika, zlouporabe ne bi bilo. Ovako to padne u ruke klincima koi bi se zabavljali, a smrt bash i nie zabavna... suocheni s vlastitom smrchu ljudi mogu postati psihotichni... pogotovo kad to ne ochekuju... a nekom rodjendanu ili na partiju. 98% konzumenata je upravo takvog ili slichnog profila.
ps: unaprijed se isprichavam shto nechu odgovarati na kritike mog subjektivnog dozhivljaja od strane ljudi koi nemaju nikakav dozhivljaj vech barataju "objektivnim" informacijama nesvjesni chinjenice da je "objektivizam" tek apstrakcija i misaona imenica. Subjektivnost je u konachnici najobjektivnija.
Oprosti, ali neotkupljujem ti tu prica, kao "svo vrijeme sam vas samo pratio, igrao se svama, da iniciram diskusiju itd.", u stilu Sokrates-a, nego imam dojam da patis od toga da uvjek pokazes svoju superiornost! Ljepo je to sto se volis baviti filozofijom, nacitan si ocigledno, ali imaj i vecinu da budes iskren! Kazes da je razlika baviti se filozofijom i ziviti je! Imao sam u skoli ucitelja, koji je bio u istim fazonu kao i ti - doduse mnogo od njega naucio - , tako da sam neke tvoje fore vec vidjeo! :wink:
Evo za kraj nesto sa wiki-a na temu LSD!
Acid is not for every brain - only the healthy, happy, wholesome, handsome, hopeful, humorous, high-velocity should seek these experiences. This elitism is totally self-determined. Unless you are self-confident, self-directed, self-selected, please abstain."
Eto necu napisati od koga je citat ali vjerovatno ce ti biti poznat! Inace, smatram da je sustina onoga sto si ti rekao o tvom "samoiskustvu"! Kao uvjek, bez ljutnje, uvjek pozdravljam zdravu diskusiju i pozdravljam sve ucesnike!
SHIVA
05-05-2008, 03:11 AM
Da... tako je. Ja imam strahovitu potrebu da me ljudi koje ne poznajem dozhivljavaju kao jako pametnog, jer to mi prichinjava strahovito zadovoljstvo i olakshava mi svakodnevni zhivot. Dnevno chitam po 3-4 sata samo da bih mogao josh sljedecha 3-4 sata iznosit novopopijenu pamet po forumima.
Redovito placham i vidovnjaka da provjeri shto ekipa s foruma misli o meni pa da se mogu osjechati u skladu s time. Za svaku "spiku" koju vam prodam dobijem ekstra 100 bodova za samopouzdanje i narednih 50 za karizmu :rolleyes:
Sad sam totalno utuchen jer nisi popushio spiku :banghead:
Mislim... ako che tebi bit tako lakshe... mozheshti to i tako interpretirat :D
alavuk
05-05-2008, 08:30 AM
aj opusteno shivadine , ajd' na pivu i koju rizlu duvana :P :)
iatros
05-05-2008, 10:11 AM
Da... tako je. Ja imam strahovitu potrebu da me ljudi koje ne poznajem dozhivljavaju kao jako pametnog, jer to mi prichinjava strahovito zadovoljstvo i olakshava mi svakodnevni zhivot. Dnevno chitam po 3-4 sata samo da bih mogao josh sljedecha 3-4 sata iznosit novopopijenu pamet po forumima.
Redovito placham i vidovnjaka da provjeri shto ekipa s foruma misli o meni pa da se mogu osjechati u skladu s time. Za svaku "spiku" koju vam prodam dobijem ekstra 100 bodova za samopouzdanje i narednih 50 za karizmu :rolleyes:
Sad sam totalno utuchen jer nisi popushio spiku :banghead:
Mislim... ako che tebi bit tako lakshe... mozheshti to i tako interpretirat :D
:rotfl:
Zaboravio sam da si ti presao na veci nivo spoznaja, uz pomoc "cokolade"! Cinim ti nepravda! Pomoci tvojih velikih spoznaja nece ti biti tesko da mi oprostis moju malu gresku! Evo nabavio sam sebi dvije loptice, rasjeko ih na dvoje a i crvenu lampu sam postavio...Poslje toga nadam se da cu da svjet vidim na drugi nacin! :D Vozdra!
SHIVA
06-05-2008, 04:56 AM
Zar sam ti ja ishta zamjerio da ti imam shto oprashtati :rotfl::rotfl:
Ajde... bitno da se tome mozhemo nasmijati... ja nishta nisam shvatio osobno :)
Dijalektika je zdrava za formiranje mishljenja, ali ne mishljenja o sugovorniku vech o objektu dijaloga. Pozitivno iskustvo i ispravno, "objektivno" mishljenje su zajednichki cilj svih diskutanata. Poanta nie biti u pravu i uvjeriti u to i "drugu" stranu... poanta je dochi do tochnog odgovora, pa kakav god on bio.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.