View Full Version : Pomoc u odabiru sinta
dogmeat
29-04-2008, 06:31 PM
cao,
lomim se vec izvesno vreme izmedju dva sinta,
microkorg i waldorf blofeld, e sad, treba mi savet, vec mi je jedan drugar pomogao malo, ali bih voleo da imam vise misljenja kako bih mogao da napravim adekvatan izbor.
elem, bavim se elektro muzikom (uglavnom je lo-fi), znaci tu upadaju neki elektrokles, darkwave i sl. cena izmedju alternativa koje imam su prilicno slicne, pa samim tim to i nije neki odlucujuci faktor.
znam da ce mnogi reci blofeld blofeld, jer je to ipak nova igracka, ali bih voleo da mi dogovorite u okviru nekoliko parametara koji su mi bitni jer odredjuju nacin upotrebe instrumenta koji necu primarno koristiti ja nego i moja zena, koja je sa jedne strane muzicki mnogo skolovanija od mene, ali je mrzi da istrazuje sintezu zvuka i slicne stvari.
e da, da ne bude zabune, vec posedujem korga x5d, tako da bi on bio master klavijatura i za blofelda i za microkorga (kad imas nekoga ko je zavrsio muzicku skolu, oni oglavnom gledaju na stvari koje imaju manje od 300 dirki kao na igracke, a microkorg nam da ima plastikaner dirke)
znaci bilo bi idealno ako bi mi oba instrumenta ocenili na skali od jedan do deset za sledece parametre:
1. lakoca koriscenja (bez koriscenja editora na pc-ju, znaci modifikacija samo sa faceplate-a)
2. sirina mogucnosti (tj primena na razlicite zanrove, tj koliko je odredjena klavijatura gimmick ili igracka)
3. mogucnost upotrebe pri komponovanju elektra (znaci stakato-i, arpeggio i ostale shtake za muziku)
4. mogucnost upotrebe na gistro-ozbiljnu muziku (ambijentala i sl, tu su mi bitne polifonije i sl)
ja sam inace malo analno regresivan, pa vas zato pitam da mi odgovorite u ovom formatu jer ce svi odgovori ici u excel tabelu gde cu moci da ih detaljnije analiziram....
hvala momci und devojke!
silicon science
29-04-2008, 07:17 PM
Polifonija:
Blofeld-16
MicroKorg-4
Oscilatori
Blofeld-3 (1 va i 2 wavetable)
MicroKorg-2 (va)
Izrada:
Blofeld-Metal
MicroKorg-Plastika
Eksterni audio ulaz:
Blofeld-nema
MicroKorg-ima
Usb konekcija i PC editor
Blofeld-ima
MicroKorg-nema
Blofeld ima ozbiljniju FX sekciju.
Oba sinta su odlicna za elektro, + sto je Blofeld fenomenalan za ambijentale koje si spomenuo, imas mogucnost lejerovanja zvukova, sto nije slucaj kog Korga... IMO uzeo bih Blofelda bez razmisljanja,
alavuk
29-04-2008, 07:57 PM
lepo covek rece , blofeld !
Mika Technika
29-04-2008, 08:29 PM
i ja se slazem blofeld, ali nije bas odradjen za brzo programiranje, tj. dugo ti treba da se snadjes po njegovom meniju, a i nema salate :D
lesha
29-04-2008, 08:58 PM
i ja se slazem blofeld, ali nije bas odradjen za brzo programiranje, tj. dugo ti treba da se snadjes po njegovom meniju, a i nema salate :D
ajd definisi brzo snalazenje
Mika Technika
29-04-2008, 09:02 PM
pa preglednost ekrana, i dugmici! :) hteli su sve da stave u par knobova, da sa njima kontrolises displey funkcije, al im nije uspelo, posto snalazenje u meniju+knobovi stvaraju konfuziju! trebali su onda barem, ako su vec hteli da smanje na sto manje knobova, da naprave pregledniji displey, tj njegove funkcije ispisane na njemu:) eto!:D
lesha
29-04-2008, 09:37 PM
displej je vrlo pregledan, daje graficki prikaz u realnom vremenu, i do parametara se brzo dolazi.
Mika Technika
29-04-2008, 09:49 PM
pa svaki displey daje sliku u realnom vremenu, ali je ovaj mali i nepregledan, zato sto kad izaberes opciju primer: za filter ili neki envelope, ti vidis samo taj parametar i mozes samo njega da cackas, a da bi mogao ostale ti moras da izadjes iz odredjenog dela menija i onda tek, to jako usporava rad i experiment!
lesha
29-04-2008, 10:12 PM
ok, ima dovoljno videa na youtube pa nek covek sam zakljuci.
HrastProgrammer
30-04-2008, 06:38 AM
ali je ovaj mali i nepregledan
U svakom slucaju je puno pregledniji od MicroKorg-ovog "display-a" :)
Moj glas za Blofeld. Imao sam MicroKorg-a jedno kratko vrijeme i u vecini stvari je puno losiji od Blofeld-a. Jedina prednost je audio ulaz pa se mozes igrat s vocoderom, ali sve drugo je dosta slabije (zvuk, sinteza, polifonija, efekti, user interface, kvaliteta izrade, ...)
Imao sam prilike isprobat Blofeld-a prije par dana i mogu potvrdit da mu za te novce nema ravnog. Za sada ga nemam namjeru kupiti posto vec imam QRack/32, a u dolasku je Q+ Phoenix, ali nikad se ne zna ...
Moja jedina primjedba bi bila vezana uz polifoniju: Posto Blofeld ima manje RAM-a od starije brace (Q i Q+) onda se polifonija moze spustiti na samo 3 glasa ako se koriste Wavetable oscilatori i/ili Comb filteri koji zderu dosta memorije - potvrdjeno na Waldorf-ovom forumu. I audio input bi dobro dosao - nije mi jasno zasto ga nisu ugradili jer to sigurno ne bi bitno podignulo cijenu.
Mika Technika
30-04-2008, 12:42 PM
ovde se ne uporedjuje displey blofelda sa korgovim, bar ja nisam imao nameru to da uradim, jer korgov displey nije namenjen kao blofeldov za preglednost parametara koje kontrolises, korg mozes kontrolisati preko njegovih kontrola(knobova) a da ni ne koristis displey, a blofeld ne mozes, na blofeldu da bi znao sta koristis treba ti dislpley koji ti ispisuje gde se trenutno nalazis u meniju i sta trenutno pomeras od opcija, i jako je smesno i jadno da su tako siromasno napravili, kao sto sam rekao, uzmes da pomeras neki osc i samo osc vidis na displeyu, a kad bi hteo neki drugi parametar da kontrolises pored osc-a ti moras da izadjes iz osc menija i da aktiviras taj parametar, jako jadno! ne kazem da je tako za sve funkcije, ali u glavnom za vecinu. necu vise da se javljam na ovu temu, ja sam rekao sta sam imao :)
redroom
30-04-2008, 12:53 PM
pa svaki displey daje sliku u realnom vremenu, ali je ovaj mali i nepregledan, zato sto kad izaberes opciju primer: za filter ili neki envelope, ti vidis samo taj parametar i mozes samo njega da cackas, a da bi mogao ostale ti moras da izadjes iz odredjenog dela menija i onda tek, to jako usporava rad i experiment!
Ko da su puno bolji displayi na Elektronima :)
Doduse vidis svih osam parametara/botuna na displayu ali koliko su veliki bilo bi bolje da je svaki u svome screenu :)
Mika Technika
30-04-2008, 02:37 PM
Ko da su puno bolji displayi na Elektronima :)
Doduse vidis svih osam parametara/botuna na displayu ali koliko su veliki bilo bi bolje da je svaki u svome screenu :)
nisi u pravu, rad i preglednost na elektronima je mama i tata za displey i preglednost na blofeldu!!! dodji pa probaj!
clusterchord
01-05-2008, 01:47 AM
boli me uvo za display. bitan je sound. a to je , po meni, totalno na strani blofeld-a. makar su razlicitog karaktera i sinteze, svejedno blofeld ima siri spektar od mKorga, i .. jednostavno mi zvuci bolje i uvjerljivo u onome sto radi. a i toliko je jeftin da uzmes lijepo uz njega neki mali novation ili axiom i deres potovima po parametrima kako oces.
jedino sto sam cuo da mi se svidjelo na microKorgu su oni "rastimani" drum n bass basevi. super. ostalo sve vise manje plastika. ali, ako bas hoces klasicni "VA", tj. imitaciju analogije, sto blofeld nema, onda zaboravi plasti-korg, i uzmi si rabljenu Nord Lead dvojku staru.
instrument modovi: sibnite ovo pod "klavijature" molim. ;)
Don Solaris
01-05-2008, 08:38 AM
boli me uvo za display.
:rotfl:
Pazi kad se sad ukljući Roginator sa svojim jadikovkama (i sagama) o Mirage-u.
silicon science
01-05-2008, 10:41 AM
Vala lepo kaze Cluster, nadji Nord 2 u racku i "bog da te vidi":rotfl:
Imao sam spravu i zao mi je sto sam i nju morao prodati:banghead: Sjajan zvuk, dizajn jos bolji (mislim na raspored potova i dostupnost pod rukom)...
Covek se na greskama uchi, zarekao sam se da vise niti jedan sint necu prodavati...
roginator
01-05-2008, 11:35 AM
Pazi kad se sad ukljući Roginator sa svojim jadikovkama (i sagama) o Mirage-u.
jessss
to se zvao najebitis
prvi sampler sint i odma 200 parametara na 2 tipke i 2 segmentnom lcdu
aaaaaaaaaaa:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
ovo sve je laganini danas
roginator
01-05-2008, 11:36 AM
boli me uvo za display. bitan je sound.
instrument modovi: sibnite ovo pod "klavijature" molim. ;)
tako je pajdo
najbolji su oni bez displaya:D :D :D :D :D
minimoog, obxa..........:da: :da: :da: :da:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Mika Technika
01-05-2008, 01:28 PM
nista vi niste razumeli zbog cega se pominje taj displey.. al rekao sam da necu vise da pisem na ovu temu.
lesha
01-05-2008, 01:33 PM
pa ako ti treba za live drkanje 10 kontrola odjednom, onda blofeld nikako :p
slowstar
01-05-2008, 02:20 PM
Ne znam zasto mi ne stize, porucio 2 komada, ima vise od 2 meseca, i "isporucioc" se ne javlja....
Navodno ima i lista cekanja, kako kazu po nekim USA forumima
Mika Technika
01-05-2008, 05:42 PM
@dogmeat: skines u pdf-u manual za obe sprave, dobro procitas sta i kako, odes na youtube, cujes sta mogu, al to nije sve, jer kad uzmes onda mogu jos vise :)
evo jedan snimak korga: http://www.youtube.com/watch?v=eFwVC47pOig&feature=related
i jedan blofeld-a: http://www.youtube.com/watch?v=Xyabb-8iWjI
odluci se sam, nemoj da ti mi govorimo, kasnije ce neko od nas biti kriv ako nisi doneo pravu odluku :D
dogmeat
01-05-2008, 06:08 PM
hejh!
hvala na odgovorima,
slusao sam na youtube-u i jedan i drugi sint i sigurno da ne bih nikoga drugog krivio za pamet sopstvenog izbora.
ipak sam se na kraju odlucio za microkorga, prvenstveno znajuci ko ce ga na kraju krajeva primarno koristiti i za koju svrhu je namenjen, uostalom blofeld ostaje kao neka buduca opcija, ukoliko ne skupim pare za virusa ili nekog nord-a.
hvala enivej momci na trudu :)
alavuk
01-05-2008, 06:46 PM
pa ako ti treba za live drkanje 10 kontrola odjednom, onda blofeld nikako :p
moze i 32 tj 24 parametara ako imas bcr naprimer :) tako da ... mislim blofeld je generalno "expanzija" necemu sto ti nedostaje tvoj omiljenom sintu / spravama , porediti mikrokorga i blofelda je smesno ...
lesha
01-05-2008, 07:00 PM
naravno, uz eksterni kontroler sve moze..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.