View Full Version : Monitoring - Leveli i tehnike
Edi Prog
28-04-2008, 11:21 AM
Koliko glasno slusate dok mixate? Dali radite konstantno na istom levelu ili stalno mjenjate levele? Koja je najcesca glasnoca kojom mixate?
Recimo da mixate 5 sati jednu pjesmu. Dali mixate npr tako da 30 sekundi slusate jako glasno pa 15 sekundi tiho pa 30 sekundi malo glasnije ili dali u sat vremena jednom promjenite glasnocu i to na mozda jednu minutu?
A je pitanje pravo.... :grin:
Vec kad govorimo o levelima bilo bi lijepo navesti trikove kod slusanja npr. slusanje kroz zatvorena vrata, slusanje na zvucnicima od laptop-a itd...
Arthur
28-04-2008, 11:38 AM
radim na 824, dok namestam expresivne elemente (kick,snare, bubanj generalno), slusam na prilicno glasnim nivoima, dok farbam ostatak (gitare,vokali, sintovi), slusam na umereno glasnim nivoima, dok u fazi slaganja glasnoce sredjenih elemenata, slusam na prilicno tihom nivou. U toku ovih podfaza retko menjam jednom zadati nivo, koji je od prilike do prilike razlicit. Sto vreme mixa vise odmice, slusam sve tishe, a mixeve proveravam na maloj glasnoci na NS10, kao i off-axis (ustanem, setam po sobi) jer barem kod mene, 824 imaju nesto losije definisan centar panorame ("upadaju" mi vokali i ostali elementi centra spram bocnih izvora).
DADDY Z
28-04-2008, 03:22 PM
generalno mixam na nekoj normalnoj jačini (da možeš da razgovaraš dok svira mjuz). jedina prilika kada slušam dosta glasnije je kad radim sa niskim frekvencijama (kick,bass) i kompresijom istih.Napominjem da se bavim elektronikom pa zbog toga imam ovu neku filozofiju pristupa (kick i bass su po meni najbitniji elementi u klubu-diskoteci gde će naravno svirati na vrlo glasnim sistemima).Kada radim za tv (reklame,špice,itd...) onda slušam na vrlo tihom ili na jačini priblišnoj kako će je prosečan gledalac slušati.
HeatMan
28-04-2008, 04:28 PM
isto i kod mene.. dodushe, ja kada "farbam" kanale ja slusham uvek glasno.. ali ne hmm.. preglasno.. neka normalna jachina.. nikad nisam bash otpanjio volume iako radim te klubske varijante.. ako ga smiksash (relativno) tiho da je sve ok, onda ce biti ok i kada se pojacha.. kick, snare i bass slusham najglasnije dok ne dobijem zeljeni zvuk koji drma jetru.. i naravno, dok farbam sve soliram (jedno po jedno) pa uporedjujem sa mixom.. da vidim kako ce upasti.. i na kraju kada sam zadovoljan, stisham na neku normalnu jachinu.. i tada mixam.. mada, iskreno ni ne pridajem tome previshe paznje.. to je sve mahinalno kod mene. nisam to chuo ni od koga, nego eto.. jednostavno sam osetio da mi je tako najlakshe..
pozdrav
UglyKid
28-04-2008, 06:58 PM
imam i ja pitanje slicno ovome.
koliko panjite aktivne monitore na samim monitorima? tj. da li, kao i ja, otpanjite monitore do kraja a onda mu ga dajete po level-u na mixeru??
Koliko glasno slusate dok mixate? Dali radite konstantno na istom levelu ili stalno mjenjate levele? Koja je najcesca glasnoca kojom mixate?
Recimo da mixate 5 sati jednu pjesmu. Dali mixate npr tako da 30 sekundi slusate jako glasno pa 15 sekundi tiho pa 30 sekundi malo glasnije ili dali u sat vremena jednom promjenite glasnocu i to na mozda jednu minutu?
A je pitanje pravo.... :grin:
Vec kad govorimo o levelima bilo bi lijepo navesti trikove kod slusanja npr. slusanje kroz zatvorena vrata, slusanje na zvucnicima od laptop-a itd...
odvalim zvucnike do kraja tokom 90% mixa, a kad smanjim to je zbog provere odnosa.. jednostavna logika, vise ce mi sve smetati sto ne valja kad se otpanjim :)
Arthur
29-04-2008, 12:16 AM
imam i ja pitanje slicno ovome.
koliko panjite aktivne monitore na samim monitorima? tj. da li, kao i ja, otpanjite monitore do kraja a onda mu ga dajete po level-u na mixeru??
hmm, moji mackie 824 imaju neki input sensitivity koji kad drzim na nekom zljebu (a to je otrpilike polovina), i dalje mogu da ga nateram da pali zastitu od overload-a. Doduse, ovo je postalo jos lakse od kad sam sa 9632 presao na FF800.
opustenzy
29-04-2008, 12:20 AM
Mixanje traje pola sata pre podne, pola sata popodne i sat vremena uvece i na kraju sugestije saradnika.
Iskljucivo tiho, jer kad grune onda sve zvuci, a kad je tiho ili se cuje ili se ne cuje.
Naravno mixas onog trenutka kad znas sta zelis kad i kako da cujes.
LACKY
29-04-2008, 01:04 AM
Napokon cujem pravo pitanje(a ne kako da mi mix bude super i kako da operem mix od prljavstine,Faxom?)!
Kada mixam slusam u svim rezimima glasnoce od najjace moguceg do jako tihog(pogotovo ako imas komoditet vise vrsta monitora, near, main itd).
Naravno extremne vrednosti su u razlicitim fazama. Naj glasnije u pocetnoj fazi (kada sam vec sredio sliku u glavi sta imam i sta bih hteo sa tim) sredjivanja elemenata (tj. instrumenata) do zadnje faze kada slusam tiho (odnosi instrumenata i td. mislim reverb i fx). A 70% ostalog vremena je neka "zlatna" sredina.
I naravno na kraju(posle pauze, moze i u obliznji kafic na kafu) odvrnem do koske, i ako me radi, to je to!
A moze da traje od 1 sat pa do koliko neces(nije sve do mene nesto je i do kompzitora, pevaca,aranzera,vremenske prognoze,lose struje, i do jos neznam sve cega, jebem li ga)!
Zboravih pivo.
kravadinka
29-04-2008, 01:23 PM
Svako preterano pojacavanje monitora rezultuje i menjanjem boje samih zvucnika, dakle kad se zvucnik optereti davace mnogo veci punch nego kad se slusa na maloj snazi i to moze predstavljati veliki problem kad se rade tranzientne stvari, kao sto je kick, ili kad je u pitanju bass koji onda svira mnogo bolje. To dosta zavisi od konstrukcije i snage zvucnika, ali generalno ce kick zvucati bolje kad ispuni zvucnik, nego kad se slusa tiho, lagace.
Realno trudim se da slusam sto tise dok pravim odnose i dok radim eq, kasnije malo pojacam s vremena na vreme da vidim jesam li preterao sa niskim frekvencijama. Kasnije kad zavrsim mix slusam i tiho i jako da vidim izlece li sta i da li treba da se koriguje, a na kraju OBAVEZNO bacim to na neku plastiku od komp zvucnika, ili lose slusalice i tu cujem najbolje gde sam i sta ispromasivao ako jesam, a obicno jesam. :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.