View Full Version : Mala soba pa problemi!!
S.a.m.u.e.l
26-04-2008, 08:04 AM
Pozdrav drustvo..
Uzeo sam si solidne monitore - Adam A7, al mi svejedno pizdarija jer situacija mi takva da imam 4 kvadrata prostora u "studiju".. jbg!! :cry:
Iz pocetka sam imo nekakve reflekcije, pa sam sobu nakrko apsorberima koji su sad neminovno ubili neke frekvencije koje ja podsvjesno guram eq-ingom, pa na kraju normalno nevalja, i tako.. (vijerujem da je vecina vas imala te probleme).. Jer tesko je crtati precizno, ako ne vidis dobro.., jel da?!
Ovoga, zanima me je miksa ko na sluhe? (to nisam probo), i jel ide to uopce? (znam da se faza prilagodbe mora proci), al nesto se mislim ako je nesto referentno, jebe mi se sto su mi usi utrnule...
Ako to ide, mozete mi odmah i preporuciti koje sluhe da uzmem..
Hvala
Pozdrav
Hmmm... dobar si...
Uzeo si lepe monitore ali u 4m2 neces nista moci da uradis... a na sluske i ne pokusavaj... nije to za mix...
Pa moglo bi se skoro reci da za "velicinu" tvog prostora mozda nisi ni imao bolje resenje od monitora koje si izabrao.
Tako mali prostor tesko ces ikad i uz ozbiljna finansijska ulaganja zaista akusticki srediti,ali mozes ga malo poboljsati.
Mislim da ti je stuacija sledeca(iz licnog iskustva): treba da ti prodje neko vreme u slusanju svojih(a i tudjih)stvari i mixeva,uporedo,u tvom prostoru,pa onda na raznim spravama u raznim prostorima levo desno,da bi cuo razliku i naucio gde i koliko tvoj prostor laze,pa se onda u svojim mixevima vodio za tim saznanjima,dok ne dodjes do boljeg prostora.
ps
na sluske kao glavni alat za mix,zaboravi,a ako ih i koristis,pazi da to ne bude duze od pola sata,neovisno o snazi na kojoj ih slusas,mogu jaaako da ti ostete bubne opne.
A ne slazem se da na 4m kvadratna neces moci nista da uradis...
Pozz
Color
26-04-2008, 08:33 PM
Ljudi, ja mislim da u 4m2 nikako ne moze da se mixa... nerealno je.. Jeste da slusalice nisu bas referentne za mix ali i to je bolje resenje...
Ljudi, ja mislim da u 4m2 nikako ne moze da se mixa... nerealno je.. Jeste da slusalice nisu bas referentne za mix ali i to je bolje resenje...
Ne moze da miksa ozbiljno svakako,ali da postavi aranzman pa da ga na kraju negde smiksa(a i proveri u smislu izbora nekih instrumenata u frekventnom smislu) sigurno moze.
Samo mi malo obeshrabrujuce deluje reci coveku da zaboravi na rad u4 kvadrata(iako sam siguran da nije iz lose namere),radili su ljudi u svakakvim neuslovima,pa su uspeli da naprave i dobre stvari.
Miha Blaze
27-04-2008, 03:59 AM
dobro si izabrao... mali prostor = male kutije...
preporucujem da miksas na adamima sa cestim "konsultacijama" sa "dobrim" miksovima poznatih sveCkih izvodjaca slicnog ili istog zanra... i naravno kontrola i na slusalicama...
a posle nekog vremena ces se i sam navici da nesto zvuci tako kako zvuci... i naravno, najbitnija stvar, sliusaj UVEK na istom nivou ;) a to je nivo koji ti najvise prija za slusanje, tj miksovanje... moze biti bilo koji nivo, samo da je stalno isti ;)
EDIT: sad tek procitah i ostale postove... pusti ti ove sto misle da ne moze da se miksa u 4kvm... naravno da moze samo treba se privici... video bih njih... samo bi seli, miksali i cutali...
samo napred, vozi i slusaj, pa proveravaj i preslusavaj... samo tako ;)
pozdrav!
S.a.m.u.e.l
27-04-2008, 06:18 AM
Miha hvala na optimizmu (mixati cu nego sta, pa cak i u gorim uvjetima) ... Al se ne slazem s tobom vezano za nivo slusanja, mislim da ga se mora mjenjati (od naj tisega do naj glasnijega) i pogledavati mix svih mogucih slusnih aspekata.. Ja cak i izadjem van iz prostorije a prethodno dobro pojacam, i iza vrata slusam.. (malo je blesavo, a vjerujte mi da i na tu foru dobijes kojekakvu informaciju)
Vly sad si me sjebo.. Ja sam se i odlucijo opremiti si mini studijo bas zato sto nisam bijo zadovoljan niti aranzmanima a niti mixovima ljudi koji su mi do sad radili pjesme.. Ove aj nazovi "face" su sklone podcjenjivanju (ispocetka se ne cini tako , al malo polije...) mislim, vecinom udovolje samo svojim prohtjevima...
A to da se moram naviknuti na nedostatke prostorije (i ostaloga) su mi manje vise svi rekli, al ja nekako sam dojma da tako kvarim uho!! Nekako mi nije to drago, ne znam.. Nesto cu morati raditi, a ziv ne znam sta cu..
Volijo bi da svima koji su pesimisticni vezano za moju situaciju mogu reci da su se zaje...., i da cu uskoro napraviti solidan mix u svoja 4 m2, al kako mi se cini.... tesko..
Pozdrav
Arthur
27-04-2008, 11:38 AM
dobro si izabrao... mali prostor = male kutije...
preporucujem da miksas na adamima sa cestim "konsultacijama" sa "dobrim" miksovima poznatih sveCkih izvodjaca slicnog ili istog zanra... i naravno kontrola i na slusalicama...
a posle nekog vremena ces se i sam navici da nesto zvuci tako kako zvuci... i naravno, najbitnija stvar, sliusaj UVEK na istom nivou ;) a to je nivo koji ti najvise prija za slusanje, tj miksovanje... moze biti bilo koji nivo, samo da je stalno isti ;)
EDIT: sad tek procitah i ostale postove... pusti ti ove sto misle da ne moze da se miksa u 4kvm... naravno da moze samo treba se privici... video bih njih... samo bi seli, miksali i cutali...
samo napred, vozi i slusaj, pa proveravaj i preslusavaj... samo tako ;)
pozdrav!
stvarno neznam odakle ti ta ideja o slusanju na istom nivou?? To mozda meni za peglanje dijaloga, ali za muziku nikako.
Miha Blaze
27-04-2008, 12:03 PM
stvarno neznam odakle ti ta ideja o slusanju na istom nivou?? To mozda meni za peglanje dijaloga, ali za muziku nikako.
za slusanje SVEGA ;) ali SVEGA ;)
najnormalnija stvar... a ti ako si navikao drugacije, tako radi ;)
Miha Blaze
27-04-2008, 12:14 PM
Miha hvala na optimizmu (mixati cu nego sta, pa cak i u gorim uvjetima) ... Al se ne slazem s tobom vezano za nivo slusanja, mislim da ga se mora mjenjati (od naj tisega do naj glasnijega) i pogledavati mix svih mogucih slusnih aspekata.. Ja cak i izadjem van iz prostorije a prethodno dobro pojacam, i iza vrata slusam.. (malo je blesavo, a vjerujte mi da i na tu foru dobijes kojekakvu informaciju)
Pozdrav
kapiram ja sta si ti hteo da kazes... i ja slusam i najtise i najglasnije i onim nivoom kojim slusam sve mikseve, a to za "kroz vrata" mi je mnogo puta i pomoglo da cujem nesto sto nikada nisam!!! deluje blesavo ali jeste... ali kada miksam neku pesmu, tj od kada krenem da podizem kanale pocevsi od noge i da insertujem plaginove i dodajem efekte od tada miksam samo na jednom nivou (zbog cinjenice da se uvo drugacije ponasa shodno nivou koji slusa... odnosi su obicno uvek u redu, samo kada cujete moj miks a da nesto ne valja sa visokima ili basevima to znaci da sam cas slusao tiho, cas glasno, cas srednje... ne valja to, barem meni a i kapiram da je to jedno od vaznijih pravila pri produkciji muzike...) i ne menjam ga dok ne smiksam... tj, dok nisam zadovoljan miksom a to se dogodi tek posle provere sa nekim "referentnim" miksevima...
e sada, koliko je to decibela ne mogu da kazem, nije preglasno i nije bas tiho... mozda osamdeset i nesto ;)
pozdrav!
kao dodatak!
http://www.maurograziani.org/text_pages/maxmsp/primer/lesson02/fletcher.gif
jedna slika 1000 reci ;)
pozdrav!
za slusanje SVEGA ;) ali SVEGA ;)
najnormalnija stvar... a ti ako si navikao drugacije, tako radi ;)
Ovo je jako pogresno .....
Miha please nemoj davati savete ako ne znas vise o tome ....
Pozdrav
Slazem se!
Upravo zato sto se zvuk ponasa razlicito na razlicitim glasnocama, moras da proveravas mix u svim uslovima moguce exploatacije.
Na odredjenim glasnocama, odredjene frekvencije cak ne mozes ni cuti da su problematicne, te ih neces ni doterati da budu kako treba.
Isto kao sto je dobro da snimak proveris na vise slusanja, tako je korisno i da ga proveravas na razlicitim glasnocama.
Oprezno sa savetima ;)
Ja znam jednog profesionalnog akrobata koji ?ivi na pola kvadratna metra:D
Bitch
27-04-2008, 06:34 PM
Ovo je jako pogresno .....
Miha please nemoj davati savete ako ne znas vise o tome ....
word :wink:
Miha, to sto tebi ne radi, ne znaci da nije dobro :wink:
pozzz
Edi Prog
27-04-2008, 06:42 PM
Na vise mjesta sam procitao ono sta Miha kaze da je ispravno. Konkretno, potrazio sam broj od Future Music-a di je tema "Perfect Monitoring".
Citiram autora:
"Only one, or possibly two monitor levels will be used. When you want to monitor at a reduced level, the "dim" switch should be engaged"
Obrazlozenje bi bilo u laickom prevodu da se uho navikne koliko je ustvari mix glasan i na taj način valjda bolje kontroliras dinamiku miksa jer se uho navikne uvijek na isti level i onda "zna" koliko je nesto glasno.
Poslije isto pise ovo:
"This helps eliminate problems such as ear fatigue and psycho-acoustic perception changes with varying loudness".
E sad dali se treba drzati toga sta oni pisu, pojma nemam. Ali nekog smisla ima.
Bitch
27-04-2008, 06:52 PM
Na vise mjesta sam procitao ono sta Miha kaze da je ispravno. Konkretno, potrazio sam broj od Future Music-a di je tema "Perfect Monitoring".
Citiram autora:
"Only one, or possibly two monitor levels will be used. When you want to monitor at a reduced level, the "dim" switch should be engaged"
Obrazlozenje bi bilo u laickom prevodu da se uho navikne koliko je ustvari mix glasan i na taj način valjda bolje kontroliras dinamiku miksa jer se uho navikne uvijek na isti level i onda "zna" koliko je nesto glasno.
Poslije isto pise ovo:
"This helps eliminate problems such as ear fatigue and psycho-acoustic perception changes with varying loudness".
E sad dali se treba drzati toga sta oni pisu, pojma nemam. Ali nekog smisla ima.
He, da se mi drzimo Future Musica, gde bi nam kraj bio :D
eto recimo to ima smisla, ali evo ja sam mnogo puta usrao mikseve bas zato sto sam konstantno slusao na istom nivou! pa sad da li da verujem editorijalu FM-a ili svom iskustvu? ... biram ovo drugo :wink: bas zato sto se uvo "umori" i navikne, mnoge stvari ti promaknu ! Ta FM varijanta mi jedino pije vodu u filmu, gde si non-stop na istom SPL-u i moras da dramski odrzis kontinuitet... kad sam asistirao na miksu filma, bilo je tako, fiksni SPL 85db i DIM-ovani level (...42 db, tako nesto...)
pozzzz :)
Pri pojacavanju signala .... ne pojacavaju se sve frekvencije linearno bas i visoke frekvencije se pojacavaju vise nego srednje ..... isto tako se i smanjuju .....
Loudnes je i izmisljen da bi se kompenzovao gubitak tih frekvencija pri tihom slusanju ...... ali je to proizvelo i drugaciji zvuk , jer je ljudima pod loudnesom sve zvucalo bolje i pri visokim nivoima ......
Sa druge strane , moras uzeti u obzir i svoju prostoriju i zvucnike ..... tako da je slusanje pri samo jednoj snazi lose , jer nemas pojma kako ce se snimak ponasati pri pustanju na raznim drugim snagama ....
Isto se odnosi i na slusanje na razlicitim zvucnicima ......
Mrzi me dalje da pisem , posto sumnjam da ce to nekome koristiti
Pozdrav
Edi Prog
27-04-2008, 08:41 PM
"My recommendation is that you do all of your active mixing and decision making at a single, predetermined level, to reduce confusion, fatigue and the possibility of extra errors in your work. Second, your listeners will almost definitely play back your recordings at different levels than you mixed them at. You must check the mix at those levels to make sure that it sounds OK at the different equalizations those levels bring with them."
Izdvojeno od ovdje:
http://www.moultonlabs.com/more/about_playback_and_mixing_levels_levels_management _ii/P2/
Max, tematika je zanimljiva i rado bi da se raspravi o tome. Normalno da ne postoji pravi ili krivi pristup, svakom pase kako radi. Mislim da se ovdje radi o tome sto gore pise, dakle radis uvijek na istom levelu a provjeravas na razlicitim levelima. Slikovito, 90 % vremena radis na istom levelu ili eventualno 2 levela. Dali to ima smisla?
Miha Blaze
27-04-2008, 10:08 PM
Slazem se!
Upravo zato sto se zvuk ponasa razlicito na razlicitim glasnocama, moras da proveravas mix u svim uslovima moguce exploatacije.
Na odredjenim glasnocama, odredjene frekvencije cak ne mozes ni cuti da su problematicne, te ih neces ni doterati da budu kako treba.
Isto kao sto je dobro da snimak proveris na vise slusanja, tako je korisno i da ga proveravas na razlicitim glasnocama.
Oprezno sa savetima ;)
dal se nisam izrazio kako sam mislio ili sta, ali... nisam rekao da ne treba slusati na razlicitim nivoima... ja to radim uvek ALI u trenutku miksa ne diram nivo slusanja, tacnije svaki pomeraj nekog reglera radim na ISTOM nivou, dogadja se da stisam nesto na skoro minimum i pojcam na 100+ dB-a, izadjem iz sobe, odnesem na drugi komp gde imam neke 2.1 zvucnike, odnesem u neki studio, na faks, pustam na razglasu, sta god... ALI OBAVEZNO VRATIM na moje slusanje... e sad, Max-e objasni meni zasto ovo sto sam sada rekao ne valja???
mozda gresim...
mislim da sam se sada dobro odrazio i molim za reply ako sam pogresio ili slicno... da me neko uputi ko zna vise ;)
Miha Blaze
27-04-2008, 10:10 PM
"My recommendation is that you do all of your active mixing and decision making at a single, predetermined level, to reduce confusion, fatigue and the possibility of extra errors in your work. Second, your listeners will almost definitely play back your recordings at different levels than you mixed them at. You must check the mix at those levels to make sure that it sounds OK at the different equalizations those levels bring with them."
Izdvojeno od ovdje:
http://www.moultonlabs.com/more/about_playback_and_mixing_levels_levels_management _ii/P2/
Max, tematika je zanimljiva i rado bi da se raspravi o tome. Normalno da ne postoji pravi ili krivi pristup, svakom pase kako radi. Mislim da se ovdje radi o tome sto gore pise, dakle radis uvijek na istom levelu a provjeravas na razlicitim levelima. Slikovito, 90 % vremena radis na istom levelu ili eventualno 2 levela. Dali to ima smisla?
eto!!! lik rece bas ono sto sam i ja hteo da kazem... znaci objasnio je tacno moj pristup miksu...
ne znam kako sam propustio ovaj post... verovatno sam se zabrinuo jer su svi udarili na mene kao da sam retardiran i da ne znam nista...
pozdraV!
EDIT: @MAX: moj ti je savet da maaaalo pazljivije citas postove drugih ljudi, ne moras da imas 100+ godina da bi znao sve o svemu... danas je drugacije vreme, sve moze da se nauci ako zelis... shvati da ima i mladjih koji nesto znaju ;)
Zasto sve uvek mora da preraste u merenje kita... :banghead:
Miha...
Niko nije "udario na tebe", vec smo svi odreagovali na savet koji si ispucao kao da si mixao do sada 100 top albuma, coveku koji ocigledno ima manje iskustva, obzirom da pita za savet.
Max, Buzge (Bitch) i ja zivimo od ovoga. Radimo puno i svakodnevno. Susrecemo se sa raznim problemima i prevazilazimo ih svako na svoj nacin. Ali ako se nezavisno slozimo oko necega, mora da ima necega u tome, zar ne? :)
Da produkcija ili kako bi vec sve ovo nazvali, moze da se nauci citajuci clanke, gde bi nam svima kraj bio...
Lepo je uciti i lepo je citati, ali kada svaki dan 10 do 15 sati provedes radeci ovaj posao, neke stvari potpuno drugacije percipiras nego kad citas on-line lekciju ili neki tutorijal. Svaka gitara radi drugacije, svaki bass drugacije seda u snimak, ti sve to moras da prevazidjes u nekom "roku isplativosti" (videti gde Vrac prica na tu temu) i da dobijes kvalitet koji su ljudi voljni da ti plate.
Neki mixevi traju 5 sati, a neki 2 dana. Ima ih laksih, a ima i tezih, boljih i losijih, drazih i onih manje dragih, ali ipak neizbeznih. U svakom od njih mora da se desi jedna stvar. DA ZVUCI DOBRO. Inace niko nece da ti plati za to...
Da ne ispadne da ti prodajem sad neku tesku filozofiju... Sva trojica spadamo u red "mladjih" od ljudi u poslu na ovom forumu i ima mnooogo iskusnijih od nas ovde, ali ipak bih rekao da ne brljavimo svasta po forumu, vec pokusavamo ljudima da prenesemo neka svoja iskustva i pomognemo im u sticanju znanja. Dakle, namera nam je dobra.
Pa ako je vec tako, pokusaj da to barem uzmes u razmatranje pre nego sto nastupis ovako u nekoj "samoodbrani", bez obzira sto te cak niko i nije napao, vec smo samo izrazili svoje neslaganje sa onim sto si rekao.
Muzika, kao i svaka umetnost ima veliku dozu apstrakcije, pa tako se ne mogu nametnuti neka stroga pravila. Koga sve ovo zanima, ima dva oprecna misljenja, neka uzme sve u razmatranje, isproba sta mu vise odgovara, pa neka sam zakljuci za koju bi se soluciju opredelio.
Bez ljutnje ;)
Arthur
28-04-2008, 12:57 AM
eto lepo ste se objasnili, i spustili loptu, sad bih vas zamolio da se niko vise ne mesa u ovaj topik osim ukoliko nema da kaze nesto sto bi pomoglo ovom decku i njegovim 4kvadratna metra zivota. Pozz ! ;)
Edi Prog
28-04-2008, 09:26 AM
eto lepo ste se objasnili, i spustili loptu, sad bih vas zamolio da se niko vise ne mesa u ovaj topik osim ukoliko nema da kaze nesto sto bi pomoglo ovom decku i njegovim 4kvadratna metra zivota. Pozz ! ;)
Na kojem podforumu da nastavim Thread?
Ovdje nije rijec o "mjerenju kita" nego me jednostavno zanima kako ljudi miksaju jer sad sam u dilemi.
Mislim da nije bas dobro da se pokopavaju rasprave samo zbog toga jer ima suprotnih misljenja.
On topic: Dali bi pomoglo da digne monitore na visinu iznad glave i da ih ukosi prema usima? Na taj nacin mislim da bi makar donekle izbjegao stojni val izmedju poda i stropa.
Arthur
28-04-2008, 10:49 AM
offtopik : za sta god te zanima, slobodno u tehnikama produkcija napravi novu temu - tipa nivoi slusanja dok mixamo i sl. ;)
ontopik: hmm, mislim da su osnovne frekvencije koje prave stojne talase dosta unidirekcione jer su jako duboke , te da mu krivljenje zvucnika nece pomoci po njihovom pitanju, ali mu mozda moze pomoci oko nekih visljih refleksija tako da vredi probati.
Četiri kvadrata je izuzetno malo, ?to i sam zna?.
Nemam boljeg obja?njenja nego da napravi? prostor potpuno mrtvim, koliko se mo?e.
Tako če? bar moči u mixu čuti detajle, ne da soba razma?e zvuk. Ali morat če? provjeravat mix na ?to vi?e drugih sistema u različitim prostorima, i to verovatno zna?.
Na četiri kvadrata če? te?ko postiči ozbiljniju absorpciju izpod 100Hz ali bolje tako nego neobrađena prostorija.
Moj prvi studio je bio ba? zbog malih dimenzija (cca. 3,25X2,5mX2,10m-visina) potpuno mrtav do cca. 70-80Hz, imao sam i tada alesise koji ne idu puno ni?e pa nisu uzbuđivali ni?e frekvencije. Znam da ljudi ka?u da je osječaj grozan u mrtvim sobama ali meni se je počelo dopadati i sa vremenom sam se naučio praviti normalne mixove.
Dobar mozak i u?i su najbolje akustičko rje?enje:D , tek onda sve ostalo.
S.a.m.u.e.l
29-04-2008, 01:18 AM
Ok, hvala drustvo..
Samo, jos bi vas nesto pitao., zanima me jeli ko imo kakva iskustva s ovim
http://www.krksys.com/ergo/intro.php ili necim slicnim??
Pozdrav
Aktivnih korekcijskih sistema ima nekoliko (več svaki drugi zvučnici: jbl,genelec,te ovi krk,focal,tannoy,k&h,...pa pluginovi npr. ikm...) ali to ni u najmanju ruku nije dobra solucija kao normalan akustički tretman!
Čitaj: http://www.realtraps.com/art_audyssey.htm
pecass
01-05-2008, 10:08 PM
Ajd malo pozitive :-)
1.primacustic.com
2.Ja radim u kubnoj kocki 3*3*3 i zahvaljujući onompod 1. imam iza sebe već
dosta izmasterovanog i smixanog materijala bez puno glavobolje :-)
3.Radim na Genelec 8040,Tannoy NFM8mk2,Sonus Faber FMII,Pyramid - i sve je to stalu u istu 3*3*3
4.Adami tra?e dosta mesta iza sebe ali mislim da sa postavljanjem primacustic
studio wall-a puno toga mo?e re?iti!
5.Ne - ne radim za istu firmu :-)
6,Pitaj Igi-ja u Artistu - oni su im distributer
Srećno!!!!
Ipak moglo bi se uraditi i bolje, zar ne? Uop?te u malim prostorijama su modalne frekvencije vrlo vrlo dominantne.
Bolje akustičke elemente koristite, bolji je rezultat. Ako smo ba? kod primacoustics onda priporočujem ove: http://www.primacoustic.com/index-broadway.htm, http://www.primacoustic.com/index-trap.htm i http://www.primacoustic.com/razorblade.htm. Studio kit kompleti iz pijene su mnogo slabiji stoga manje efikasni ili uop?te ne u donjim frekvencijama naravno.
I jo? ne?to: kad radi? u golom malem prostoru zna? da ima? ozbiljne problem sa translacijom, kad doda? makar pijenu, zvučni do?ivljaj se potpuno mijenja i sad čuje? "istinu"... e pa to je jedva "entry level" ka dobro zvučno balansiranoj sobi za slu?anje.
Svejedno predla?em - zbog vrlo malog prostora; čim mrtviji prostor, jer ?ivost koju bi ostavio bi bila nepo?eljna, ta "?ivost" je sastavljena iz previ?e bliskih frekvencija koje se sabrajaju sa izvorom zvuka/ zvučnicima... premali RT60, predominantne nizke modalne frekvencije kamo "studio kit kompleti" ne se?u...
A jest istina: bolje i?ta nego ni?ta ali ne očekuj onda čuda.
pecass
02-05-2008, 11:08 AM
Naravno i najjeftinija kombinacija - Azmafon (i naj ru?nija pored jajo-trapova ala Borivoje ?urdilović) !
S.a.m.u.e.l
03-05-2008, 05:30 AM
Znaci pecass ti stavljas atak na apsorbere.. Volijo bi da mi tocno kazes sta imas od apsorbera u sobi..
Kod mene je unutra sve sem trapova za bas (doduse nije od primacoustic, ali nije ni neka jeftina pizdarijica.. u njemackoj sam to uzeo na nagovor lika komu sam objasnijo sta imam od monitora i kakva mi je soba..) Nemam nekog iskustva u ciloj igri, al mi se cini da ovi apsorberi dobro rade jer mi se sad desava da kad smiksam imam pun k... visokih srednjih i visikih unutra.. (to su bas te frekvencije sta ti apsorberi sta ih imam apsorbiraju, oni rade od 500 Hz pa gore..). Ne znam, nikako da prodjem tu fazu navikavanja k vragu.. Probati cu uskoro i bas trapove staviti unutra, pa cu vidit na sta ce izici..
Bez da me se shvati pogresno, al volijo bi da mi se javi i cika Boggy (ukoliko je moguce), cito sam neke postove gore i dojma sam da je kompetentan..
I svi drugi koji se jave molijo bih bez rezerve, tako tako i tako.. (bez ublazavanja) jer svakako cu vremenom osvijestiti situaciju, tu sam se i javijo s tim problemom jer trebam iskreno misljenje kompetentnih tipova..
Pozdrav
pecass
03-05-2008, 05:54 PM
Malo cu se baviti fotografisanjem da ti lakse objasnim - elem ja imam 5 bas trapova i jos stosta te sutra ce da bude foto seshn.
Licno sam se i ja privikavao oko 4-5 meseci al kad se naviknes - no problemo!
Svi mi imamo svoje načine kako prevazići problem te tako je bolje učiti na gre?kama i pogodcima drugih nego sam3*u zid ;-)
S.a.m.u.e.l
06-05-2008, 11:26 AM
Malo cu se baviti fotografisanjem da ti lakse objasnim - elem ja imam 5 bas trapova i jos stosta te sutra ce da bude foto seshn.
Licno sam se i ja privikavao oko 4-5 meseci al kad se naviknes - no problemo!
Svi mi imamo svoje načine kako prevazići problem te tako je bolje učiti na gre?kama i pogodcima drugih nego sam3*u zid ;-)
Jel se fotic pokvarijo?
boggy
06-05-2008, 04:54 PM
.....
Bez da me se shvati pogresno, al volijo bi da mi se javi i cika Boggy (ukoliko je moguce)...
.....
Evo, ukratko... pogledaj zalepljene teme (sticky) koje su pokrenuli clanovi Ivan i Dr. Ru ... tamo imas islikano kako to otprilike izgleda i kako su oni to radili.... ne ocekuj spektakl, jer ga ne mozes dobiti nikako sto zbog sobe (koja je premala da bi se ista uradilo da zavredi investiciju), sto zbog tretmana koji je takav da se cenovno uklapa u neveliki budzet... a pri tom ima odlican odnos cena/kvalitet.
Primacoustic kompleti su otprilike u tom istom cenovnom rangu za dati prostor... ako gledamo njihove preporucene pakete (bez prosirivanja i povecanja kolicine) i pri tom je jedina prednost primacoustic paketa sto se lako montira... par sati otprilike treba... u odnosu na ova navedena azmafon resenja... (Ivan i Dr. Ru resenje daje vise za manje ulozenog novca, uz vise rada) najvise zbog realne kolicine apsorptivnog materijala koji se dobije za isti novac, a i zbog efikasnijeg rada, jer se azmafon ne lepi na zid, nego na drveni rostilj... odmaknut od zida... itd..
Ima po Forumu dosta pisanja na tu i slicne teme.. te odgovor lezi i u pracenju postojecih diskusija, koje su se vec desile, pogotovo sto se u medjuvremenu, od trenutka kada su napisane, nista spektakularno nije desilo... problemi su isti... tretiranje problema takodje...
Citajte to sto su ljudi pisali na Forumu do sada... skoro da nema teme koja nije obradjena a da se tice konstrukcije studija, a da je, pritom, vecini clanova dostupna finansijski (sto je po mom licnom misljenju i smisao ovakve sekcije na Forumu).
pozdrav
bogi
S.a.m.u.e.l
06-05-2008, 09:35 PM
OOoooo... Cika Boggyyyy... :bounce2: :bounce2: :jupi:
Jako mi je vazno da mi kompetentan covijek kaze sta misli...
[quote=boggy;202844]Evo, ukratko... pogledaj zalepljene teme (sticky) koje su pokrenuli clanovi Ivan i Dr. Ru ... tamo imas islikano kako to otprilike izgleda i kako su oni to radili.... ne ocekuj spektakl, jer ga ne mozes dobiti nikako sto zbog sobe (koja je premala da bi se ista uradilo da zavredi investiciju), sto zbog tretmana koji je takav da se cenovno uklapa u neveliki budzet... a pri tom ima odlican odnos cena/kvalitet.
Da, detaljno sam propratijo Ivanovu, Dr Ru, SandRob-ovu takodjer situaciju itd, no ti ljudi su radili ispocetka, i svi imaju veci prostor nego ja.. (te je meni ko laiku za akustiku odmah nejasno dali je tretman isti bez obzira na dimenzije sobe), pa mi evo neki dan pecass rece da ga je Primacoustic spasijo, NLP veli da skroz umrtvim prostor, itd.. To je vec par varijanti, ne znam..
Primacoustic kompleti su otprilike u tom istom cenovnom rangu za dati prostor... ako gledamo njihove preporucene pakete (bez prosirivanja i povecanja kolicine) i pri tom je jedina prednost primacoustic paketa sto se lako montira... par sati otprilike treba... u odnosu na ova navedena azmafon resenja... (Ivan i Dr. Ru resenje daje vise za manje ulozenog novca, uz vise rada) najvise zbog realne kolicine apsorptivnog materijala koji se dobije za isti novac, a i zbog efikasnijeg rada, jer se azmafon ne lepi na zid, nego na drveni rostilj... odmaknut od zida... itd..
Ova informacija mi je jako vrijedna.. Iskreno, mislijo sam da se kvalit Primacoustica i Azmafona ni slucajno ne moze mjeriti (konto sam da Primacoustic neuporedivo bolje radi, i umalo ga neki dan ne naruci).. Sad cu se vjerojatno odluciti za Azmafon ili neke slicne materijale, kad krenem raditi.. (jel u dijaspori sam momentalno, a koliko znam ovde mi Azmafon konkretno nije dostupan). Vidit cu..
Samo, ni slutijo nisam da je soba toliko vazna... :banghead:
U svakom slucaju HVALA druze!! :wave2:
Pozdrav
Zna? u bistvu svi govorimo jednakim jezikom. Mali prostor - mrtav. Veliki - drugi pristup, srednje (odvisno od namjere, bud?eta, specialnih ?elja...).
Velike prostorije ka?e Boggy jo? nisu ovdje prisutne, srednje... e to je relativno:D
Kad sam omenio primacoustic dao sam i linke, to nisu pjene (sli?no ko Auralex), nego prave akustičke elemente kao realtrsapsovi. Cijene nisu za uspoređivati sa pjenastim kit kompletima!
Boggy uspje?no radi sa azmafonom, ja sam upotrebljavam kamenu vunu. To je to.
boggy
07-05-2008, 02:09 AM
.....
.....(jel u dijaspori sam momentalno, a koliko znam ovde mi Azmafon konkretno nije dostupan). Vidit cu..
Ne znam gde se nalazis, ali ono malo nemackog "azmafona" sto videh, kosta kao "suvo zlato"... u tom slucaju Primacoustic ti se isplati!
Samo, ni slutijo nisam da je soba toliko vazna... :banghead:
hm... mnogo je vazna.
U svakom slucaju HVALA druze!! :wave2:
...
Nema na cemu. :)
pozdrav
bogi
pecass
10-05-2008, 06:50 PM
Izvinte na kasnjenju - poso me ubi...
S.a.m.u.e.l
11-05-2008, 07:11 AM
Izvinte na kasnjenju - poso me ubi...
Sve 5... samo radi.. :)
Hvala za fotke..
Pozdrav
Kad stigne? napravi jednu akustičku analizu sa tim bezplatnim programčičom: http://www.hometheatershack.com/roomeq/ pa okači slike.
upotrijebi največu rezoluciju! i mjeri do cca. 300Hz.
S.a.m.u.e.l
15-05-2008, 02:19 AM
Kad stigne? napravi jednu akustičku analizu sa tim bezplatnim programčičom: http://www.hometheatershack.com/roomeq/ pa okači slike.
upotrijebi največu rezoluciju! i mjeri do cca. 300Hz.
Ok frend.. Ovih dana cu nastojati to napraviti, pa cu okaciti..
Pozdrav
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.