View Full Version : DIY Apsorpcioni paneli
analog
24-04-2008, 04:08 PM
Iskoristio sam lepo vreme i oti?ao kod drugara koji ima dvori?te da napravim 2 apsorbciona panela za studio. Zavr?ili smo ga za jedan dan uz lagan tempo. Mada da nismo imali električni ?rafiger potrajalo bi par dana :)
Na ?alost nisam čuvao račune niti mogu da se setim tačno koliko na kraju izađe cena jednog da se napravi, s obzirom da je pro?lo određeno vreme, ali mislim ugrubo da je oko 25Eur. Jo? smo dosta skupo platili ?rafove u marketu 'uradi sam' na Karaburmi, verujem da bi ispalo mnogo povoljnije da smo ih uzeli na nekom drugom mestu. Letvice smo takođe uzeli tamo.
Panel se sastoji od dve Azma2 table, letvica, lesonit, ?rafofi, ekseri, kukice za monta?u na zid. Jedna kukica na kraćoj strani i dve na du?oj.
?to se tiče efekta panela.. Ne oseti se neka revolucionarna promena u slu?anju, ali definitivno se pobolj?ala stereo slika, a detalji jo? vi?e.. Naravno ne znam kojim jedinicama da izrazim pobolj?anje tih karakteristika :) Za te pare vrede, i rade posao! :) Ono ?to je vrlo interesantno jeste koliko su smanjili reverberacioni gain.. tako da moram mnogo vi?e da pojačam slu?anje da bih dobio isti utisak glasnoće kao bez njih.
Međutim, odu?evili su me kako rade kada se postave iza mikrofona u akustični ne tretiranoj prostoriji.. Zaista ogromna razlika. Verovatno je to zahvaljujući lesonitu koji sam stavio sa zadnje strane, inače ne bi tako radili, i think.
Evo nekoliko fotografija gotovog panela i za vreme izrade.
Pozdrav
Još dosta češ ih trebati da središ prostor kako treba:)
Ali za početak za nadaljni entuzijazam; svaka čast.
boggy
25-04-2008, 12:35 AM
Super izgledaju!!! :)
pozdrav
bogi
Evo da iskoristim thread posto sam pravio nesto vrlo slicno... drveni okvir, sa jedne strane dupli azmafon od 2cm i preko materijal (neki), u sredini je prazan prostor a sa druge strane Azma AD ploce... ideja je da napravim 4 ovakva (napravio sam 3 do sad) za svaki zid + jos dva manja za plafon... a posle i 4 bas trapa za uglove... samo sto to kod mene ide polako i opusteno :D pa ce verovatno biti gotovo do leta :wink: :D
3453
3454
3455
3456
3457
3458
I naravno nece ostati beli... verovatno ce biti ofarbani u teget boju ili :confused:
Pozz
Kad zavrsim sve (:rolleyes: 8-) :banghead: ) slikacu ih postavljene... a bice i slika od bas trapova...
Pozz
analog
25-04-2008, 10:56 AM
hehe bravo bravo :)
Kako ćeš da ih montiraš? jel imaš betonske zidove? deluje mi da će biti teški :(
Da li znaš da azmafon (i svaki drugi porozni, apsorbcioni materijal) imaju jako slab koeficjent apsorbcije, izuzev na najvišim frekvencijama, kada se postave tik uz čvrstu površinu? Imaj to na umu.. :) Ja bih ipak odvojio azma table jedne od drugih i od zida.. Mada, neka ti neko stručniji to potvrdi, ja sam samo ovo čitao, a nisam imao prilike da testiram u praksi, mada mi zvuči razumno :)
pozz
EDIT: Ja sam skučen sa prostorom, inače bih napravio još dublje apsorbere (više bih odvojio table od zida)
Pa nemam betonske zidove ali nije to toliko tesko, ici ce tiplovi (2) u zid pa malo duzi srafovi, da bi odvojili panel od zida, sigurno nece biti problema...
Odvojicu ih od zida minimum 10cm (ako ne i vise), a u njima je znaci 4cm azmafona (nije bas 4 jer je "malo" sabijen i presvucen materijalom koji mu ne da da pobegne:wink: - otprilike 2-2,5cm) pa onda 3cm prazno pa onda Azma AD ploce, tako da ce postojati "vazdusne rupe"... a planiram i bas trapove da pravim pa ce verujem sve to zajedno dobro ispasti... inace ja sam u podrumu i od poda pa nekih 1,5m u visinu su mi plocice koje prave probleme + plafon koji je 2,1m :banghead: , ali vec sad kad mi stoji Azmafon i AD ploce na podu, onako na gomili, cuje se da bas vise ne divlja onoliko pa kontam da kad sve bude na svom mestu i funkcionalno mora da bude jos mnogo bolje. U svakom slucaju bice mnooogo bolje nego sto je bilo a to mi je bitno...
... samo sto sam ja malo usporen pa to traje... i traje... i traje... ali bice 8-) :wink: :)
Pozz
Miha Blaze
27-04-2008, 04:06 AM
hehe bravo bravo :)
Kako će? da ih montira?? jel ima? betonske zidove? deluje mi da će biti te?ki :(
Da li zna? da azmafon (i svaki drugi porozni, apsorbcioni materijal) imaju jako slab koeficjent apsorbcije, izuzev na najvi?im frekvencijama, kada se postave tik uz čvrstu povr?inu? Imaj to na umu.. :) Ja bih ipak odvojio azma table jedne od drugih i od zida.. Mada, neka ti neko stručniji to potvrdi, ja sam samo ovo čitao, a nisam imao prilike da testiram u praksi, mada mi zvuči razumno :)
pozz
EDIT: Ja sam skučen sa prostorom, inače bih napravio jo? dublje apsorbere (vi?e bih odvojio table od zida)
sjajni su ti apsorberi... odlicno izgledaju!!! dao si mi ideju ;)
pozdrav!
Miha Blaze
27-04-2008, 04:09 AM
Pa nemam betonske zidove ali nije to toliko tesko, ici ce tiplovi (2) u zid pa malo duzi srafovi, da bi odvojili panel od zida, sigurno nece biti problema...
Odvojicu ih od zida minimum 10cm (ako ne i vise), a u njima je znaci 4cm azmafona (nije bas 4 jer je "malo" sabijen i presvucen materijalom koji mu ne da da pobegne:wink: - otprilike 2-2,5cm) pa onda 3cm prazno pa onda Azma AD ploce, tako da ce postojati "vazdusne rupe"... a planiram i bas trapove da pravim pa ce verujem sve to zajedno dobro ispasti... inace ja sam u podrumu i od poda pa nekih 1,5m u visinu su mi plocice koje prave probleme + plafon koji je 2,1m :banghead: , ali vec sad kad mi stoji Azmafon i AD ploce na podu, onako na gomili, cuje se da bas vise ne divlja onoliko pa kontam da kad sve bude na svom mestu i funkcionalno mora da bude jos mnogo bolje. U svakom slucaju bice mnooogo bolje nego sto je bilo a to mi je bitno...
... samo sto sam ja malo usporen pa to traje... i traje... i traje... ali bice 8-) :wink: :)
Pozz
znaci time si napravio neki low/mid apsorber??? nije to lose ;) samo mi nisu nesto lepi :( jest da to i nije od neke vaznosti, nije im funkcija estetska... al vec kad su u kontrolnoj sobi onda steta da ne budu i lepi :ups:
EDIT: e da analogni... kad budes imao vremena i para... uradi jos jedan slican, samo sto na prednju stranu stavi lesonit isto, al ga izbusi sitnim rupicama... npr uzmes burgiju i izburgijas dosta rupica precnika 2,3,4 mm... kolicinski da uzmu nekih 10-20% celokupne povrsine panela, i mozes izmedju da stavis umesto azmafona mineralnu vunu... to ti dodje apsorpcija za srednje.... eto cisto kao ideja... pozdrav!
... samo mi nisu nesto lepi :( jest da to i nije od neke vaznosti, nije im funkcija estetska... al vec kad su u kontrolnoj sobi onda steta da ne budu i lepi :ups:
Cekaj da budu ofarbani i postavljeni... onako kako sam zamislio, meni se bas cini da ce i lepo izgledati... mada opet, to je stvar ukusa... a inace, cak i ako mi se ne svidi uvek moze neki materijal da se razvuce preko azma ploca...
Pozz
Miha Blaze
27-04-2008, 12:16 PM
Cekaj da budu ofarbani i postavljeni... onako kako sam zamislio, meni se bas cini da ce i lepo izgledati... mada opet, to je stvar ukusa... a inace, cak i ako mi se ne svidi uvek moze neki materijal da se razvuce preko azma ploca...
Pozz
tako je ;)
pozdraV!
boggy
13-05-2008, 10:56 PM
stavljeno na "sticky" :)
pozdrav
bogi
nESbo
24-10-2008, 09:50 AM
čisto inormativno, koga interesuje, 267 din je kvadrat azmafona, debljina 2cm. ima ga u termodomu u karađorđevoj, bg.
bezsmisla
24-10-2008, 10:48 AM
Trenutno je to malo vise od 3 eura
boggy
24-10-2008, 10:48 AM
Koliko je 267 din eura?
oko 3.2EUR .... kurs "vrluda" ovih dana....
pozdrav
bogi
p.s. otprilike je to oko 150-170EUR/m3
Uh pa to nije mnogo. Mislio sam da je pamučna vuna skuplja.
U maloprodaji je kamena vuna (tervol u SLO) debljine 10cm, te?ine 80kg/m3 jedan kubik= 120? ili 12?/m2.
Direktno iz tvornice (min. količina 400m2) je 9.24?/m2=92.4?/m3. Sve cijene su sa PDV-om.
nESbo
24-10-2008, 11:04 AM
da i ova cena je sa pdv-om. izvinjavam se zbog dinara, mada i cena je beogradska : )
boggy
24-10-2008, 11:11 AM
Uh pa to nije mnogo.......
:da:
pozdrav
bogi
p.s. Mislim da je cena nesto niza kada naruchis vecu kolicinu direktno iz fabrike, i pri tom ti transportuju i istovare tamo gde im kazes :) (10-15m3, na teritoriji Srbije)
nESbo
24-10-2008, 01:35 PM
to je tačno.
pošto vidim da je na par tredova bilo pitanje gde ima da se nabavi i neki kontakt, evo ovaj na koji sam ja naleteo.
termodom
karađorđeva, beograd (iza brankovog mosta)
011/2633-242
boggy
24-10-2008, 02:40 PM
to je tačno.
po?to vidim da je na par tredova bilo pitanje gde ima da se nabavi i neki kontakt, evo ovaj na koji sam ja naleteo.
termodom
karađorđeva, beograd (iza brankovog mosta)
011/2633-242
Od viska glava ne boli :)
SVA stovarista Termodoma mogu imati Azmafon, posto su distributeri.
pozdrav
bogi
:da:
pozdrav
bogi
p.s. Mislim da je cena nesto niza kada naruchis vecu kolicinu direktno iz fabrike, i pri tom ti transportuju i istovare tamo gde im kazes :) (10-15m3, na teritoriji Srbije)
Simpatično! Ali do SLO je relativno dugi put...
Zanima me zadnje vrijeme najvi?e poliesterska vuna...
Evo napravih ja panele za moj brlog pa da vidite od starta sta sam radio. Lepo su smirili srednje i visoke, nisam merio ni pre ni posle tako da tacne informacije nemam ali lepo cujem razliku nabolje u odnosu na pre a to je meni bilo bitno... fale jos bas trapovi koji su u najavi da smire malo podivljale basove (a plocice na zidovima pomazuuuu :banghead: :da: )... bice i tih slika kad bude gotovo...
... drveni okvir
4126
... unutra stavljen dupli sloj 2cm azmafona (ukupno 4cm)
4127
... preko sam stavio neki materijal, ne znam sta je, imao sam ga pa sam ga iskoristio :) (lici na postavu ali malo deblji)
4128
... okrenut na drugu stranu...
4129
... Azma AD ploce preko okvira (izmedju azmafona i ad ploca ima 3cm)...
4130
... sve AD ploce postavljene...
4131
... ofarbane AD ploce, na slici je jedan prikacen na zid a drugi ceka da se postavi na plafon...
4132
...
4133
Napravio sam 4 komada i postavio ih na levi i desni zid, na zid ispred mene a iza monitora i na plafon. Iza mene nisam morao da stavljam jer ima dosta prostora i nemam problema te vrste.
Eto toliko od mene...
Pozz
zarekg
09-11-2008, 09:44 AM
Pozdrav svima :).
Imao sam skoro prilike da na delu "vidim" Azma ploce i Azmafon (potpuno novi, tek izasli iz fabrike) ali me interesuje nesto drugo. I ploce i Azmafon imaju neki cudan ostar miris koji meni licno smeta. Da li ste i vi imali slicno iskustvo ili mozda taj miris vremenom izgubi jer se ploce (a verovatno i Azmafon) prave presovanjem pamuka pod visokim pritiskom i tempreraturom.
Pozdrav
Darko
Pozdrav svima :).
Imao sam skoro prilike da na delu "vidim" Azma ploce i Azmafon (potpuno novi, tek izasli iz fabrike) ali me interesuje nesto drugo. I ploce i Azmafon imaju neki cudan ostar miris koji meni licno smeta. Da li ste i vi imali slicno iskustvo ili mozda taj miris vremenom izgubi jer se ploce (a verovatno i Azmafon) prave presovanjem pamuka pod visokim pritiskom i tempreraturom.
Pozdrav
Darko
Samo u startu... u stvari pretpostavljam da je tako jer sam nekoliko puta kupovao i jedno i drugo a nijednom nisam osetio nikakav miris (mesecima mi stoji gomila u prostoriji u kojoj sam stalno), tako da taj miris verovatno postoji kratko posle proizvodnje...
Pozz
Ova priča me navela na jedno zanimljivo iskustvo;
imao sam pokislu mineralnu vunu, i staklenu i kamenu, oboje su smrdjele neko vrijeme pa se napokon kroz vreme proluftale...
A poznam jednog gospodina koji kaže da su mu u mansardi (prostor pod krovom) upotrijebili očito vlažnu kamenu vunu i da je još kroz godinu i nešto još"smrdjelo"/ imalo sumljiv duh.
Jer ima mnogo u džepu on se odlučio da sve potrga i napravi na novo.
Smrad je nestao.
Gospodine, a gdje ste nabavili kamenu vunu?
Pa u običnoj trgovini sa gradbenim materijalom.
Aha, pa što ste kupili?
Kupio sam kamenu vunu tervol taj i taj...
Pa vi znate kako skladište tervola izgleda i kako baš ovaj koji se najviše prodaje skladištiju?!
Ne, zašto, je li to važno?!
Pa možda nije, ali tervol ima "glavno skladište" ispostavljeno prirodnim neprilikama, a "nekoliko" paleti direktno sa lagera pod krovom.
Nisam siguran, da je dobio onog nikad nepokislog ili pod krovom.
Evo ironije.
Tribal_kg
03-09-2009, 10:09 PM
Resio sam i ja da se upustim malo u avanturu sredjivanja prostora. :)
Ovako, imam na raspaloganju Azmafon koji stoji kod drugara u garazi, a skinut je iz nekog studija koji je srusen. E sad, moja ideja je da napravim dva panela koje bih prvenstveno koristio pri snimanju vokala. U sobi imam malo jeke i na snimku vokala se cuje malo reverba sto meni smeta. Razmisljao sam o Reflection Filteru ali sam video da je ovo bolje resenje, Gobo Traps princip.
Sto se tice samih panela, pravicu iste kao sto je Analog pravio (zalepljena je tema na ovom forumu) s tim sto bi bili drugacijih dimenzija.
Ono sto mene zanima je sledece:
1. Ima li ko ideju kako bih mogao da resim stalak za ove trapove. Tacnije, da li ih napraviti da budu celom duzinom od poda pa koliko je potrebno iznad mikrofona? Ja sam razmisljao o nekom resenju sa plasticnim cevima za vodu koje bi mogao da rasklopim nakon snimanja i da odlozim da ne smetaju ali ne znam koliko je to izvodljivo.
2. Koji materijal koristiti za zadnju stranu panela? Preko azmafona cu staviti neko odgovarajuce platno. Trebalo bi da propusta vazduh? :)
3. Kolike bi debljine trebalo da budu paneli?
http://farm4.static.flickr.com/3386/3563100267_b738676ea5.jpg
Ovakve bih pravio s tim sto ne bih pravio ovakvo postolje ako ne moze da se rasklopi.
Eto, ako vas ne mrzi, a imate sta da kazete, slobodno se ubacite. :) Nisam hteo da pisem na temi gde je Analog predstavio svoje panele da ne bi tamo pravili zbrku. ;)
Pozdrav!
boggy
04-09-2009, 02:02 AM
....
.....Nisam hteo da pisem na temi gde je Analog predstavio svoje panele da ne bi tamo pravili zbrku. ;)
Pozdrav!
Nije bilo potrebno da startujes novi thread, posto ce cika-analog praviti i postolja za svoje apsorbere... jednog dana...
ako se slazes ja bi ovo prebacio u njegov thread... posto nema smisla da se ovoliko rasplinjavamo...
pozdrav
bogi
Tribal_kg
04-09-2009, 02:36 AM
Naravno, moze da se prebaci posto je ista tema. ;)
Kontaktirao sam vec Analoga u vezi ovoga ali nismo pricali na temu postolja. Voleo bih da kad vec radim da to bude odradjeno kako valja pa odatle stizu i ova moja pitanja.
Pozdrav!
boggy
04-09-2009, 02:44 AM
Naravno, moze da se prebaci posto je ista tema. ;)
.............
Pozdrav!
Uradjeno
pozdrav
bogi
Tribal_kg
02-10-2009, 02:29 PM
Evo, ja sam krenuo polako. Tu je materijal za ramove. Paneli ce biti 162x61cm, a debljina je 5 cm. Dva panela pravim. Kao sto sam rekao, prvenstveno ih pravim kako bih malo ubio reverb pri snimanju vokala.
http://img16.imageshack.us/img16/110/mat1j.jpg
http://img16.imageshack.us/img16/2442/mat2ba.jpg
Sto se tice postolja, ako neko ima bilo kakvu ideju, neka pise. Dobro ce mi doci posto samo taj deo jos nismo razradili. :)
Pozdrav!
Helo
evo ti predlog jedan. ali bi na tvom mjestu radio 10 cm. Ali to kako kome odgovara. Mislim da od viska ne boli glava, narucito ako je za to namjenjeno sta si rekao.
Poz
Denis
Tribal_kg
04-10-2009, 04:16 PM
Hvala na predlogu. Vidjao sam vec ovo, a i ja sam okacio sliku ovakvih panela. "Problem" je sto hocu da napravim montaznu soluciju, da panele stavim na stalke tokom snimanja, a nakon sto obavim posao, da mogu da ih skinem sa stalaka i odlozim na drugo mesto, a stalak u cose. :)
Evo jos nekih slicica sklopljenih ramova.
?teta da nisi, kad si več pravio, napravio 10cm ramove i takvu debljinu kamene vune ali dobro... ako je prostor veči mo?e da dosta separira (ipak bi bilo bolje 10centimetara...) ali kako je sa plafonom, je li nizak?
Onda če ti i on predstavljati problem.
Tribal_kg
05-10-2009, 10:25 AM
Razmisljao sam i ja da stavim 10 cm debljinu ali prostor mi to ne dozvoljava. Inace, nije toliko kriticna soba sto se tice reverberacije. Azmafon uzimam od drugara tako da sam ulozio samo u drvo, pa ako radi - super. Ako ne pomogne pri snimanju vokala, pomoci ce u nekom buducem tretmanu sobe, koji planiram da uradim, koliko - toliko.
Imam jos jedno pitanje, mogu li ovakve panele koristiti za prve reflekcije dok radim mix i slicno? :)
Pozdrav!
xtrinity
21-10-2010, 04:36 AM
Pozz
Pozdrav svima..
Elem,nameravam da napravim slične absorbere, ali mi nije jasno kako da na panel sa Azmafonom, koji je dimenzija 109x92cm staje 6 Azma AD ploča..koje su dimenzije 596 x 596 mm.Na slici koje je postovao '7' user,vidi se 6 takvih AD ploča.Četiri AD ploče su dovoljne, i jo? će da prelaze preko povr?ine čitavog absorbera,jer je on dimenzija koliko je i Azma tkanina,dakle 109x92cm.
Po?to sam nailazio na razne proporcija i informacije, mo?e li jos jednom ukratko o dimenzijama izmedju materijala,ako je to bitno..dakle:
1)Drveni ramovi su u ovom slučaju dimenzija ne?to vi?e od 109x92cm,da bi Azma tkanina legla u ram.Nameravam da stavim 2x2cm Azma tkanine po absorberu,znaci duple, jedna preko druge.
2)Odozgo,preko Azma tkanine bi i?le Azma AD ploče (4kom)koje bi i prelazile preko povr?ine absorbera,jer ne bih ih sekao,vec bih ostavio tako (da li je to dobro?)
3)Zatim,ispod AD ploča i Azma tkanine je potrebno ostaviti neki prostor od koliko cm ?..,ili Azma AD ploče mogu i da nalegnu na Azma tkaninu?
4)Čime se spajaju (lepe) AD ploče za drveni ram/povr?inu absorbera?
5)Ispod duplog sloja dve Azma tkanine(ukupno 4cm) bi bile prečke koje bi dr?ale Azma tkaninu sa zadnje strane.Da li moze tako da ostane,bez da se pozadi stavlja neka panel (?per) ploča ili je potrebno zatvoriti i zadnju stranu (ledja) absorbera ?
6)I na posletku..koji je minimum koji treba ostaviti za zvični gap(prostor izmedju zida i absorbera)..da li optimalnih od 7-10cm ili moze i manje..5cm ?
Hvala svim userima na slikama i objasnjenjima.
tomycrosound
04-12-2010, 11:07 AM
Helo
evo ti predlog jedan. ali bi na tvom mjestu radio 10 cm. Ali to kako kome odgovara. Mislim da od viska ne boli glava, narucito ako je za to namjenjeno sta si rekao.
Poz
Denis
Može li mi netko reć
zašto se ovo (gdje god sam na netu vidio) pravi od 2x8 ili 2x5cm da bi se u konačnici dobilo 8 ili 10 cm? Pravio sam ovo, ali iz komada 10cm,
nisam spajao 2kom od 5cm.
ne znam zašto nije sliku quotao
Vidim da je ?ivahna ova tema, pa eto i da ja malo poka?em ?to trenutno radim!
Taman sam u poslu, nisu jo? gotovi.
Frame od letvi 3.8 x 1.8, unutra je rockwool steprock-c (gustoča 120) debljine 3cm, otraga ga tapeciram s tz. ?uticom - jeftinim poroznim platnom, a s prednje će strane biti mikrofibra.
Na dva aposorbera se vide kockasti izrezi gdje će biti montirana rasvjeta.
Postavit ću ih na bočne zidove na dnu re?ije (duboka je 5.6m pa malo da popravim slu?anje tamo) i to na distanci par centimetara od zida. Moram jo? proračunat koja će biti distanca da pogodim taman za dimenziju ?irine sobe. To ću kad izračunat kad ih tapeciram do kraja...
:wink:
analog
05-12-2010, 12:36 PM
Svaka čast, super igledaju!
Kako si radio ove spojeve drveta pod uglom koji nije 90 stepeni?
Eomsy
05-12-2010, 01:57 PM
Vidim da je ?ivahna ova tema, pa eto i da ja malo poka?em ?to trenutno radim!
Ajde konačno da malo dodatno tretira? svoje slu?anje, uvjek volim DIY :D. Trebao bi koji dan da navratim da vidim kada će biti gotovi ... a ja sam imao havariju u studiju :(. Navrati u moj thread ako te zanima!
P.S. Da ni Vlado imao svoje prste u ovim ramima :D!?
boggy
05-12-2010, 09:09 PM
Shot ... super izgledaju!!! :)
Svaka čast, super igledaju!
Kako si radio ove spojeve drveta pod uglom koji nije 90 stepeni?
Koliko vidim... sekao je krajeve ramova pod uglom pa spajao... verovatno lepkom i stezao ram stegama... ako ne.. onda je koristio srafove i opet lepak. U glavnom .. nije "gerovao"...
mada slike nisu bas toliko jasne u detaljima
pozdrav
bogi
Samo šarafi i rezanje letvi pod kutevima.
Čak nisam nikakve stege koristio. Samonarezni šarafi direkt u letvu (prije toga tanjim svrdlom jer šaraf trga jelove letve!)
Danas sam ih dovršio i montirao u režiju. Izgledaju fantastično. Crvena mikrofibra s prednje strane, ugrađena rasvjeta - ma totalni sex! Nakon što sam ih montirao sam ko kreten pola sata hodao po režiji simo-tamo i slušao. Čini mi se da sam uspio jako dobro izravnat slušanje. Baš dobro zvuči. Totalno se fokusirao zvuk.
Montirao sam ih na dno režije jer je tamo uvijek bilo problema. Napomena je da već imam u režiji sve zidove od knaufa, odvojene od poda i hermetički zatvorene a iza njih je 15 cm mineralne vune. I prije je dosta dobro zvučalo u donjem području ali su se ipak osjetili pikovi i dipovi od stojnih valova. Sad mi se čini da toga više nema, ili je barem ubijeno do te mjere da ne predstavlja problem.
Glupo mi je sad govoriti kako zvuči. Čini se dobro. Al tek za par mjeseci ću sa sigurnošču reći jel dovoljno ovo ili idem u još pothvata.
Za sada još samo moram napraviti dva mala ovakva (60x30) da objesim u mix poziciji na 90 stupnjeva na rub zida i stropa pod 45 stupnjeva. Al to će pljuga jednostavno za napraviti. Ma ustvari ni ovi nisu bili problem napravit al oduzelo mi vremena dva dana... odreži-provjeri-pobrusi-provjeri-probuši-provjeri-promjeni svrdlo-probuši-provjeri-provjeri-provjeri...
boggy
06-12-2010, 04:51 AM
Samo šarafi i rezanje letvi pod kutevima.
Čak nisam nikakve stege koristio. Samonarezni šarafi direkt u letvu (prije toga tanjim svrdlom jer šaraf trga jelove letve!)
.......
koristi i lepak sledeci put jer ce ti se rasklimatati kada se letvice osuse
pozdrav
bogi
p.s. ne trebaju stege ako koristis srafove.. oni su stege
beboplu
20-06-2012, 12:57 PM
Bok, super izgleda apsorber. Imam jedno pitanje pa ce mi biti drago ako mi mozes dati odgovor.
Koju vunu s stavljao u apsorbere no jedno puno bitnije pitanje je :
Kad si stavio vunu u okvir da li si cime zastitio vunu tj stavio nesto preko nje prije stavljanja tkanine koja se vidi ili je samo ta tkanina preko vune? I sto je sa zadnje strane koja ide prema zidu.
Hvala ti unaprijed
Jel imaju efekta ovi apsorberi na stalcima? Ja sam razmi?ljao tako ne?to napraviti za snimanje u obliku harmonike, pa kad se ne?to snima, bacim pjevača/gitaristu i mikrofon unutar tog dijela pa nek pjeva/svira. Po?to ne ?elim cijelu sobu natrpat apsorberima itd zbog toga ?to u njoj spavam, ?ivim, učim i ostalo. I daj mi reci koliki je bio tro?ak za ove sa stalcima?
soundformer
10-12-2012, 02:13 PM
Pozdrav svima,
Detaljno sam prelistao temu, vise puta, ali mi je potrebna pomoc oko nekih detalja...
Odlucio sam da napravim 4 panela, dva dimenzija 100x50 i dva 50x50. Unutra ce ici 2x2cm azmafona, a sa prednje strane neki materijal. Izmedju azmafona i materijala ce biti prazan prostor oko 5-6cm (sve ukupna debljina da bude max 10cm)...
Molim Vas za savet:
- Sta iskoristiti da se zatvori zadnja strana apsorbera, opet neki materijal ili lesonit (kapiram da ako je lesonit onda je sve jedno da li su do zida ili ne, tvrda je podloga). Kakvi ce biti efekti u jednom i u drugom slucaju (vidim da su ovde ljudi radili i jednu i drugu varijantu)?
- Koliko je potrebno da se min/max odmaknu apsorberi od zida?
Hvala unapred! :wink:
soundformer
12-12-2012, 11:16 AM
Nije valjda tema potpuno zamrla :cry:
Max D.
25-05-2013, 06:54 AM
Čitam ovu temu po ko zna koji put i skontam da i mene u ovom trenutku zanimaju odgovori na Soundformer-ova pitanja.. da li neko mo?e da baci bar malo svetla na to?
Also, da li ima poente u stavljanju sloja sunđera za absorbciju zvuka preko povr?ine absorbera? (Azmafon, AD ploča pa preko nje sunđer)
Hvala unapred na odgovoru.
Eomsy
28-05-2013, 11:56 AM
Pozdrav svima,
- Sta iskoristiti da se zatvori zadnja strana apsorbera, opet neki materijal ili lesonit (kapiram da ako je lesonit onda je sve jedno da li su do zida ili ne, tvrda je podloga). Kakvi ce biti efekti u jednom i u drugom slucaju (vidim da su ovde ljudi radili i jednu i drugu varijantu)?
- Koliko je potrebno da se min/max odmaknu apsorberi od zida?
Hvala unapred! :wink:
MAlo sa zaka?njenjem .... radilo se, smetnulo se, previdjelo se ... jbga. :(
Ne zatvarati zadnju povr?inu nikakvim punim materijalom (npr. drvo, lesonit), jer ta povr?ina mo?e rezonirati u nekom slučaju, te pustiti da absorber di?e .... 5 cm vune (po mojem vlastitom mi?ljenju ) vi?e frekvencija (na to mislim srednje) absorbirati nego 2 cm spu?va, otprilike odmaknuti od zida koliko je sam absorber debeo (ako je abs. 10 cm debljine, toliko od zida odmaknuti).
drumm
31-05-2013, 01:02 PM
ja sam bubnjar,pa sam resio malo da "akustikujem" sobu za vezbanje. citao sam sve poruke i skontao da absorber mora da bude odmaknut od zida. A da li je pogresno ako daske pricvrstim za zid(oko 5cm debljine) i na njih stavim azmafon? - ispod sveg toga,tacnije na sam zid cu staviti neki tanak materijal,pa tek onda daske. ta varijanta mi se cini jednostavnijom nego da pravim poseban ram pa onda sve to kacim,jer mi soba nije bas velika,ogranicen sam prostorom :)
ja sam bubnjar,pa sam resio malo da "akustikujem" sobu za vezbanje. citao sam sve poruke i skontao da absorber mora da bude odmaknut od zida. A da li je pogresno ako daske pricvrstim za zid(oko 5cm debljine) i na njih stavim azmafon? - ispod sveg toga,tacnije na sam zid cu staviti neki tanak materijal,pa tek onda daske. ta varijanta mi se cini jednostavnijom nego da pravim poseban ram pa onda sve to kacim,jer mi soba nije bas velika,ogranicen sam prostorom :)
Ne znam kako mislis staviti te daske, ali mora? imati zrak između zida i azmafona, jer se tako poveća apsorpcija. Također udaljenost azmafona utječe na kojoj će? frekvenciji imati najveću apsorpciju. Tak da bi pametno bilo izmjeriti sobu prije nego ?to se baci? na posao. Koliko ja znam najveća apsorpcija će ti biti na udaljenosti d=lambda/4 od zida. A lambda=343/frekvencija. Nadam se da ti nisam ni?ta krivo rekao :D
Eomsy
01-06-2013, 08:53 AM
Kakav tanki sloj, čega? Ako pričvrsti? daskr na zid, dobit će? jo? jednu reflektivnu povr?inu na već postojeći zid koji je ionako reflektivan ... odnosno ne dobije? ni?ta, osim ?to si si oduzeo 5 cm debljine. U akustici nema lakih rje?enja, za sve se treba potruditi. Ako nema? prostora za ekzibicije debljim absorberima, napravi deblji ram, popuni sa azmafonom, presvuči ga sa mikrotkaninom i nasloni na zid, ako ih već ne mo?e? odmaknuti od zida. Veća debljina absorbera, veća absorpcija prema ni?im frekvama .... tanji absorber, absorpcija vjjerojatno samo visokih :rolleyes: Ali kick će i dalje probijati na sve strane bez ozbiljnije absorpcije, na to budi spreman.
Sent from Predator's phone
drumm
01-06-2013, 11:50 AM
ahaa :) kontam. a moj plan je bio da daske debljine 7cm utiplam u zid,znaci dve sa strane i jedna od gore.Donju dasku ne bi stavljao jer ce mi absorber ici do poda. i na taj ram od dasaka,tacnije unutar njega,uz sam zid tanak sloj neke tkanine,tipa prekrivac za krevet,onda stavim sloj sundjera debljine 1cm i preko azmafon. postojace neki medjuprostor izmedju absorbera i zida . znaci to ce imati oblik rama,s tim da mi je to sve pricvrsceno na zid ,a ne odmaknuto od njega. Znam da se oko toga mora potruditi,ali msm da je ne moguce ne stvoriti nikakav efekat sa mojom verzijom absorbera? ,jesam li u pravu? da,da napomenem da mi je soba 3x3.5m2. prvo bi to stavio na zid naspram bubnja,i malo parce iznad njega
Eomsy
02-06-2013, 11:56 AM
Ne razumijem ... malo je odmaknut, pa malo nije :confused:
Ne treba? tkaninu na zidu ako je već priljubljen ba zid. Treba razmi?ljati o zavr?noj tkanini preko absorbera, tako da će ti trebati donja daska na koju će? to pričvtstiti. Prazna baterija, jqvim se jo? ....
drumm
02-06-2013, 01:15 PM
ok,znaci tanku tkaninu ne stavljam na zid,nego preko absorbera. Evo potrudicu se da sto bolje opisem konstrukciju: daske(letve) debljine 7cm utiplam u zid (oblik kvadrata),i u okvir tog rama stavim sundjer debljine 1cm i na taj ram zakucam azmafon debljine 1 cm i preko svega tog tanku tkaninu. Ako su mi letve debljine 7 cm,a sundjer 1cm,postojace neki medjuprostor("luft") izmedju samog azmafona i zidankekih 5-6cm. :) U svakom slucaju ce biti bolje,nego da nista nisam ni radio. tako? :)
Eomsy
02-06-2013, 01:40 PM
ok,znaci tanku tkaninu ne stavljam na zid,nego preko absorbera. Evo potrudicu se da sto bolje opisem konstrukciju: daske(letve) debljine 7cm utiplam u zid (oblik kvadrata),i u okvir tog rama stavim sundjer debljine 1cm i na taj ram zakucam azmafon debljine 1 cm i preko svega tog tanku tkaninu. Ako su mi letve debljine 7 cm,a sundjer 1cm,postojace neki medjuprostor("luft") izmedju samog azmafona i zidankekih 5-6cm. :) U svakom slucaju ce biti bolje,nego da nista nisam ni radio. tako? :)
To ?to će? ti napraviti 5 cm gap između zajedni 2 cm apsorpcije, ne igra gotovo nikakvu ulogu, jer, zaključuje?, će? imati svega 2 cm apsorbcijdkog materijala. Ako nisi jo? ni?ta kupio, rađe nagruvaj punih 7 cm vune, po daskama izbu?i velike rupe (kako bi absorber imao "odu?ak" sa strane - točnu povr?inu koju treba? izbu?iti u daskama ne znam, ali znam da se formula nalazi negdje na forumu u sekciji "Dizajn i konst. Studija" - prelistaj stickyje).
Koliko ti je strop visok?
drumm
02-06-2013, 10:48 PM
uh,nisam mislio da je ovo toliko komplikovano :) kontam da za sve to postoji formula i neka pravila za savrsen studio,meni to nije cilj,nego to najvise radim zbog laminata koji cu postaviti za koji dan,pa po nekoj pretpostavci mislim da ce zvuk biti katastrofa.a pre laminata sam imao samo tepih preko celog poda i nisam imao ne resivih problema sto se tice akustike. ili sam mozda navikao na takvu akustiku pa mi postalo normalno,jer puno vremena provodim tu. :D mislim da ce mi malo azmafona resiti problem u koliko ga bude bilo? ali nikako da mi dodje do mozga kako moze biti isto staviti bar malo azmafona na zid ili uopste ga nemati? :) kupio sam za sata 8 ploca azmafona,svaki mesec cu kupovati po koji komad sve dok ne mislim da je dovoljno.. :) zid mi je visok skoro 3m.
Eomsy
03-06-2013, 12:47 PM
uh,nisam mislio da je ovo toliko komplikovano :) kontam da za sve to postoji formula i neka pravila za savrsen studio,meni to nije cilj,nego to najvise radim zbog laminata koji cu postaviti za koji dan,pa po nekoj pretpostavci mislim da ce zvuk biti katastrofa.a pre laminata sam imao samo tepih preko celog poda i nisam imao ne resivih problema sto se tice akustike. ili sam mozda navikao na takvu akustiku pa mi postalo normalno,jer puno vremena provodim tu. :D mislim da ce mi malo azmafona resiti problem u koliko ga bude bilo? ali nikako da mi dodje do mozga kako moze biti isto staviti bar malo azmafona na zid ili uopste ga nemati? :) kupio sam za sata 8 ploca azmafona,svaki mesec cu kupovati po koji komad sve dok ne mislim da je dovoljno.. :) zid mi je visok skoro 3m.
Strop je dovoljno visok za dobar "cloud", ali ajmo prvo sumirati ?to ti to zapravo hoće??! Sebi urediti slu?anje ili poku?ava? ubiti zvuk koji čuju " susjedi"?
drumm
03-06-2013, 01:22 PM
Pokusavam sebi malo popraviti zvuk u sobi,sa susedima nemam problema. :) Planirao sam da napravim i 2 apsorpciona panela i stavim u ih u uglove sobe. Da li ce mi za tu potrebu biti OK ono sto pravim?
Eomsy
04-06-2013, 04:59 AM
Pokusavam sebi malo popraviti zvuk u sobi,sa susedima nemam problema. :) Planirao sam da napravim i 2 apsorpciona panela i stavim u ih u uglove sobe. Da li ce mi za tu potrebu biti OK ono sto pravim?
Svaka apsorpcija je dobro do?la ... na tebi je samo d aodluči? koliko j e?eli? imati. Makar opet, u kutovima se skupljaju niske frekvencije, a njih sa 2 cm absorpcije neće? ukrotiti :(
drumm
04-06-2013, 09:53 AM
Hvala vam puno na savetima. imam samo jos jedno pitanje. A ako stavim i u samim uglovima jedan sloj azmafona + panel na stalku da li cu mozda dobiti bolji efekat sto se tice niskih frekvencija? :)
Eomsy
04-06-2013, 10:27 AM
+ Kakav panel? Za niske frekvencije je potrebna masa, odnosno puno absorpcije. Prolistaj moj thread na stickyju, vidi koliko sam stavio vune u studio, te poslije vidi kakav je izmjeren odaziv sobe poslije toliko absorpcije, a i dalje nisam rije?io niske frekvencije do nekih 130 Hz-a.
drumm
04-06-2013, 01:00 PM
aha,Svakako cu procitati :) radi se o panelu na stalku,ima o tome na stranici 4 http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682&page=4
Eomsy
04-06-2013, 02:23 PM
aha,Svakako cu procitati :) radi se o panelu na stalku,ima o tome na stranici 4 http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682&page=4
Znači stavljao bi mobilni panel u kut sobe, koji bi već pokrio sa kutnim absorberom od 1 cm debelog azmafona :confused: ?? Di je tu logika? Za?to onda jednostavno ne napravi? SuperChunkove u svakom uglu sobe, a mobilne pretvori u stajaće abse na zidu!?
drumm
04-06-2013, 02:35 PM
hvala na ideji :) od kakvog materija se prave super chunkovi?
Eomsy
04-06-2013, 03:47 PM
hvala na ideji :) od kakvog materija se prave super chunkovi?
Ajde da ti ne ka?em ba? sve kao npr. dimenzije u mm kako će? ?to izrezati, poka?i malo respekta prema članovima ovoga foruma (pa će i oni iskazati svoje znanje i vrijeme, kada vide da se netko trudi), pa opće pojmove akustike studija nađi ovdje u ovoj sekciji pod Sticky temama, kao Superchunk, cloud, difuzor ...;) ... ima? i search, pa te pojmove istra?i - onda mo?emo dalje :)
Max D.
01-07-2013, 10:16 PM
Prateći uputstva sa ovog threada, napravih (skoro kako treba) jedan absorber.. 120x60 cm ram (čamovina), lepljen, heftan i ekserisan na uglovima; na njega su i?le dve AD ploče (lepljenje i heftane za ram), dva sloja Azmafona od dva cm i presvučen je nekim random materijalom kojeg sam imao vi?ka.. Jo? dva ovakva ću raditi na zimu (za cloud) pa ću ovaj ponovo presvući nekim lep?im materijalom.. za sada mi stoji na improvizovanom mestu iza kompa, odmaknut 5 cm od zida (da li je to dovoljno?) i mogu reći da se ne?to malo primeti veća detaljnost u zvuku i malo lep?a stereo slika..
BlasterMaster
02-07-2013, 01:47 AM
@Max D.
Na cemu ti ovo stoje zvucnici? jel su to novi mackie mr? gde ti se nalazi komp u odnosu na bocne zidove?
Max D.
02-07-2013, 11:27 AM
@Max D.
Na cemu ti ovo stoje zvucnici? jel su to novi mackie mr? gde ti se nalazi komp u odnosu na bocne zidove?
Stoje na DIY absorbcionim padovima (koji i nisu ne?to efektivni); da, Mackie MR5 mk2; na oko 1,5 m sa svake strane od zidova.
U kuci imam jedan hodnik+stepeniste i kompletno je prazan a nema bas mjesta da se popuni s necime osim slika. Ugrubo je visina oko 4 metra od vrha stepenica do krova (knauf + kamena vuna iza sto mi se cini da apsorbira barem mali dio niskih frekvencija kao membranski apsorber), a kvadratura oko 10m2. Posto je to goli zid, sve odzvanja i buka je ogromna tak da navecer moras pazit kak otvaras vrata i palis svjetlo. E sad, ja sam mislio napraviti dva apsorbera/sliku dimenzija 1.5x2.5. Sad me muci sto da koristim, vunu ili spuzvu akusticnu (piramidalno) koju nude na ebayu? Mislio sam to ubaciti u nekakav okvir i presvuc nekim platnom.
No posto bi kroz platno moglo prolazit cestice vune, zar ne bi trebala jako tanka folija bit isto dobra. Nekako mi djeluje logicno da velik dio zvuka zapravo prolazi kroz tanku foliju i da bi se svejedno tak uspjelo apsorbirat veliki dio energije. Vjerojatno ce doci do refleksija iznad 10khz, ali to ionako nije veliki problem jer VF nema toliku energiju da stvara buku.
Druga opcija je ova spuzva plus platno, ili neki mikrofiber pa tu i tamo usisem prasinu sa apsorbera, valjda ce uspjet nesto izvuci prasine iz spuzve.
Uglavnom, meni je cilj smanjiti buku prostorije, koja je uglavnom do 10khz ako i toliko (koraci, prekidac, vrata, kvaka). Da li bi to funkcioniralo ovako i da li bih mogao znatno smanjiti odjek? Preko sabinove formule sam ugrubo sracunao da bih vrijeme odjeka mogao smanjiti i do 1s, ali sto je s bukom?
BlasterMaster
02-07-2013, 02:26 PM
Stoje na DIY absorbcionim padovima (koji i nisu ne?to efektivni); da, Mackie MR5 mk2; na oko 1,5 m sa svake strane od zidova.
aha. ucinilo mi se da je ovo levo cosak zbog ovog izgleda zida (ne znam sta mu ovo dodje cudno mi izgleda)
pa ne bih da nesto namecem misljenje, ali mislim da ti ovi padovi i nisu nesto pozeljni... ne znam dal imas dole i sub, ali definitivno ne bi trebali da stoje na nekoj soft podlozi... mislim da ti je najbolje resenje za popravak zvucne slike da im napravis neke masivne stalkove/standove i da pravilno rasporedis monitore u odnosu na sobu, osu, bocne zidove, prozore itd... pa tek onda da radis (ako si u mogucnosti prvo merenje ne tretirane sobe da bi video i cuo sta trebas da popravljas) pa tek onda akusticki tretman koji je u granicama tvojih finansiskih i prostornih mogucnosti za one freq koje prave dzumbus... i onda posle opet izmeris i podelis sa nama ovde da neki iskusniji clanovi daju po koji savet sta ti je ciniti...a visoke ces lako obuzdati tim panelima, to je bar lako...
Max D.
02-07-2013, 03:15 PM
aha. ucinilo mi se da je ovo levo cosak zbog ovog izgleda zida (ne znam sta mu ovo dodje cudno mi izgleda)
pa ne bih da nesto namecem misljenje, ali mislim da ti ovi padovi i nisu nesto pozeljni... ne znam dal imas dole i sub, ali definitivno ne bi trebali da stoje na nekoj soft podlozi... mislim da ti je najbolje resenje za popravak zvucne slike da im napravis neke masivne stalkove/standove i da pravilno rasporedis monitore u odnosu na sobu, osu, bocne zidove, prozore itd... pa tek onda da radis (ako si u mogucnosti prvo merenje ne tretirane sobe da bi video i cuo sta trebas da popravljas) pa tek onda akusticki tretman koji je u granicama tvojih finansiskih i prostornih mogucnosti za one freq koje prave dzumbus... i onda posle opet izmeris i podelis sa nama ovde da neki iskusniji clanovi daju po koji savet sta ti je ciniti...a visoke ces lako obuzdati tim panelima, to je bar lako...
Padovi imaju gornjih par mm meke podloge, ostatak je čvrst, malo rade na tome da se vibracije ne prenose na sto (veoma malo ali ipak rade). Rekoh improvizovano mesto jer ovako moraju da stoje jo? par meseci dok ne krenem u ozbiljan rad na tretmanu sobe ( http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=44161 ) a sve to već imam u planu, ne brini :) Ovo je sad samo kao prva pomoć i test kako će ispasti absorber kad se zavr?i.. Hvala na mi?ljenju i pomoći :)
BlasterMaster
02-07-2013, 10:55 PM
naravno, uvek :)
konkretno mislim da ako ti stoje kutije na stolu, neminovno je prenositi vibracije, cak da ne prenose vibracije ti ne bi cuo (tj osetio) bar cetvrtinu zvucnog spektra... i najveci problem bi bila ta dubina, kasnije ti problem predstavljaju kickovi, pa lejerujes da to ispravljas, pa bas nije kao sto treba itd itd... po meni to je nepozeljno, ponovo ogradjujem se, moje misljenje, potrebno je preneti te nize frekvencije i rezoniranje preko cvrstih i masivnih povrsina na pod pa sa poda na celu sobu...pogotovo sto su to mr5, znaci ne verujem da idu efektivno ispod 50 hz...
stalkovi sto masivniji, da smanje aksijalno pomeranje i da ne rezoniraju i pravilno postavljanje cini 30 posto... posle lepo sredis (koliko si u mogucnosti) panelima i dobijes malo profesionalnije okruzenje...
samo napred!
poz
Eomsy
07-07-2013, 09:08 PM
Sory, malo kasnim ..... :(
U kuci imam jedan hodnik+stepeniste i kompletno je prazan a nema bas mjesta da se popuni s necime osim slika. Ugrubo je visina oko 4 metra od vrha stepenica do krova (knauf + kamena vuna iza sto mi se cini da apsorbira barem mali dio niskih frekvencija kao membranski apsorber), a kvadratura oko 10m2. Posto je to goli zid, sve odzvanja i buka je ogromna tak da navecer moras pazit kak otvaras vrata i palis svjetlo. E sad, ja sam mislio napraviti dva apsorbera/sliku dimenzija 1.5x2.5. Sad me muci sto da koristim, vunu ili spuzvu akusticnu (piramidalno) koju nude na ebayu? Mislio sam to ubaciti u nekakav okvir i presvuc nekim platnom.
Vuna ti je jeftinija, samo malo vi?e posla i ne bilo kakva tkanina, nego mikrotkanina .... pa poslije mo?e? presvuči sa bilo kojom tkaninom s uzorkom. Dobit će? ne?to ART.
Uglavnom, meni je cilj smanjiti buku prostorije, koja je uglavnom do 10khz ako i toliko (koraci, prekidac, vrata, kvaka). Da li bi to funkcioniralo ovako i da li bih mogao znatno smanjiti odjek?
Ja vjerujem da bi, a mo?e? i jo? koju takvu sliku dodati (recimo jo? dve), pa će biti jo? bolje :) ..... pa recimo strop sa slikicama. Mo?e? nać neku firmu koja printa velike formate na platna (par kuna vi?e), pa na stropu ima? preko cijeloga stropa sliku :wink: ...
Max D.
23-07-2013, 12:41 AM
Pitanje u vezi sa plafonskim absorberom (da ne kažem cloud): koliko prostora treba ostaviti između plafona i absorbera (ako je absorber sa 4 cm azmafona i jednom AD pločom što se debljine tiče)?
(absorberi bi bili na plafonu iznad pozicije slušanja, na mestu prvih refleksija)
Kad sam već krenuo po pitanjima, da li neko zna gde se mogu naći AD ploče trenutno? Bilo ih je u Azmi ali ih oni više ne rade..
Eomsy
23-07-2013, 09:49 PM
Pitanje u vezi sa plafonskim absorberom (da ne ka?em cloud)
A ti slobodno ka?i .... :)
...: koliko prostora treba ostaviti između plafona i absorbera
Koliko ti je debel absorber, toliko i prostora ostavi? ....
Max D.
23-07-2013, 10:26 PM
......cloud! :D
Tako sam i mislio al' nisam bio siguran.. hvala Eomsy!
Dexxy
07-10-2013, 08:01 AM
Pricao sam sa Bogyjem pre neki dan... imam malo prostora 210x270. I tu mi treba sto manji (Bogy kaze da jos nije izmisljena farba za akustiku :))materijal necega da sredim prostoriju koja sluzi za mix i mastering.
Predlozio mi je staklenu vunu od 10 cm sto mi smanjuje i onako mali prostor...
Zidovi su rigips 16 cm punjeni sa staklenom vunom i piano akusticnim plocama. Na plafonu imam isto audio akusticne ploce koje sam imao i u studiju rade dobro....
Sta da radim ? :confused:
Sent from my Note 2
BlasterMaster
07-10-2013, 03:26 PM
staklenu vunu? mislis na kamenu vunu? :confused:
Dexxy
07-10-2013, 08:40 PM
staklenu vunu? mislis na kamenu vunu? :confused:
Da
Sent from my Note 2
Dexxy
07-10-2013, 08:41 PM
Sta je bolje kamena vuna ili azmofon...sta daje bolje rezultate a da je sto tanje?
Sent from my Note 2
Granata
07-10-2013, 09:18 PM
Sta je bolje kamena vuna ili azmofon...sta daje bolje rezultate a da je sto tanje?
nema neke bitne razlike u absorpciji, azmafon je skuplji.
Dexxy
07-10-2013, 09:22 PM
Znam da je skuplji pa sam mislio i da zbog toga radi bolje...
Sent from my Note 2
tomycrosound
08-11-2013, 07:41 AM
Pozdrav!
"Home studio" iz djecje sobe (sa absorberima od kamene vune) sam preselio u podrum.. Manji prostor, nizak, pod - plocice. Sve postavio i okacio; problem koji nisam imao u staroj sobi - boost na 70hz...
E sad, prvo sto mi pada na pamet jest napravit od poda fo plafona bas trapove (superchunk?) u coskovima lijevo i desno od monitora. Mogu li bit siguran da ce to ubit mojih 70hz!? Da se ne bi desilo da ubije sve oko 70, a 70 da ne takne?
Hvala.
Nocni-Ekspres
08-11-2013, 08:14 AM
Reci mi sta planiras da radis u toj prostoriji snimanje ili za miksanje?
kao prvo koliko ti velika prostorija sto nize prostorija sto losje da se nesto uspe da se odradi sto viselje sto bolje.A te bas trapove mora od poda do plafona ali ne samo leo i desno nego u sva 4 coska da bi se neki rezulat dobio.Ali najvaznije da se od prosotorije na pravi skiza i onda mora mrenje frekvecnije sa secijani program i mikrofon i pomocu diagrama se pravu akusticni elementi.A plocice na podu ni kako jer dobijes mnogo reflekcije tih plocica.Najbolje na podu da imas laminat ili ako nisi u mogucnost onda tepih neki tanak da nebi pokvario frekvenicje viske itd.
Eomsy
08-11-2013, 06:25 PM
Pozdrav!
"Home studio" iz djecje sobe (sa absorberima od kamene vune) sam preselio u podrum.. Manji prostor, nizak, pod - plocice. Sve postavio i okacio; problem koji nisam imao u staroj sobi - boost na 70hz...
E sad, prvo sto mi pada na pamet jest napravit od poda fo plafona bas trapove (superchunk?) u coskovima lijevo i desno od monitora. Mogu li bit siguran da ce to ubit mojih 70hz!? Da se ne bi desilo da ubije sve oko 70, a 70 da ne takne?
Hvala.
Mo?e? probati sa membranskim absorberima tjuniranim na 70 Hz-a ili sa Helmholtz u kutovima (makar bi trebao izmjeriti gdje je tih 70 Hz-a najizra?enije za njih)... SC-i će sigurno pomoći, no da li će u potpunosti rije?iti tvoj problem?! Nisam siguran u to ....
Granata
08-11-2013, 06:28 PM
A te bas trapove mora od poda do plafona ali ne samo leo i desno nego u sva 4 coska da bi se neki rezulat dobio.Ali najvaznije da se od prosotorije na pravi skiza i onda mora mrenje frekvecnije sa secijani program i mikrofon i pomocu diagrama se pravu akusticni elementi.A plocice na podu ni kako jer dobijes mnogo reflekcije tih plocica.Najbolje na podu da imas laminat ili ako nisi u mogucnost onda tepih neki tanak da nebi pokvario frekvenicje viske itd.
ne mora.
Ugaoni bas trapovi jesu najefikasnije reshenje, al ne postoji pravilo da mora bar 4 il 8 ... I jedan bass trap daje neki rezultat. Shto vishe bass trapova to su i rezultati bolji. E sad u konkretno u ovom sluchaju 2 su verovatno nedovoljna da reshe problem.
Plochice mogu biti pozeljnije od laminata i tepiha. Merenje nije obavezno al je pozeljno.
Granata
08-11-2013, 06:40 PM
Da se ne bi desilo da ubije sve oko 70, a 70 da ne takne?
Bass trapovi ne ubijaju :), oni samo ispravljaju (bar kad se ne govori o savrshenoj akustici koja koshta bogatstvo u poredjenju s ovim), sve shto upiju je ionako djubre od basa koje ti ne treba ako ti je cilj transparentno slushanje.
I ti vuneni paneli inache deluju u shirokom pojasu frekvencija tako da se moze samo desiti da na 70hz deluju malo manje.
Pozdrav, upit!
http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=13706&stc=1&d=1384277271
Evo nashkrabao sam sobu u kojoj si slazem studio za produkciju i slusanje glazbe.
470x420, visina stropa je 300cm.
Skuzit cete, s jedne strane su vrata, s suprotne prozori uvuceni u zid i tu ce ici jako debeli zastori, jako naborani. Ormar je s strane susjeda. A stol bi stavio metar ispred ormara prema praznom zidu.
Za taj zid radim bass trapove / 150x40, kamena vuna debljine 10cm i jos radim 4 panela 100x70 za zid, kamena vuna 10cm. Tu bi u sredini jos trebao doci kauc i mali stolic na isti zid. Pod je drveni, moram staviti tepih.
Pitanje jest, jel sve skupa zgleda ok.. Trenutno je soba prazna (nema nit zastora nit tepiha) i ima metalni echo dugi kad pljesnem rukama.
Granata
12-11-2013, 06:33 PM
Pa moguci problem je shto ti tu sedish bash na sredini sobe, valjalo bi da mesto slushanja ide malo napred ili nazad.
Pozeljno bi bilo radi simetrije da imash isti materijal sa obe strane (u ovom sluchaju zastor), i da li bash mora taj ormar? Mozda je bolje staviti ga pozadi ili staviti sto na drugu stranu, a mozda i poprechno po duzoj dimenziji sobe (treba poslushati kako bolje zvuchi).
Bass trapove bi valjalo staviti u sve uglove a ne samo pozadi, ako nema materijala dovoljno, pre ga skoncentrisati u uglove nego ravno na zid, a na prve refleksije mogu da prodju i malo tanji paneli.
I gledao bih da iskoristim ta 3m visine, to je blago, dosta neiskorishcene zapremine, to mozesh pola metra da spustish sa absorpcijom opushteno.
Eomsy
12-11-2013, 07:02 PM
Pa moguci problem je shto ti tu sedish bash na sredini sobe, valjalo bi da mesto slushanja ide malo napred ili nazad.
Pozeljno bi bilo radi simetrije da imash isti materijal sa obe strane (u ovom sluchaju zastor), i da li bash mora taj ormar? Mozda je bolje staviti ga pozadi ili staviti sto na drugu stranu (nadodajem - malo odmaknut od zida, a ne tik uz njeg), a mozda i poprechno po duzoj dimenziji sobe (treba poslushati kako bolje zvuchi).
Bass trapove bi valjalo staviti u sve uglove a ne samo pozadi, ako nema materijala dovoljno, pre ga skoncentrisati u uglove nego ravno na zid, a na prve refleksije mogu da prodju i malo tanji paneli.
I gledao bih da iskoristim ta 3m visine, to je blago, dosta neiskorishcene zapremine, to mozesh pola metra da spustish sa absorpcijom opushteno.
Potpisujem .... :thumbsup:
zarma
26-09-2014, 01:10 PM
Pozdrav,evo moje skice za tretiranje akustike u mom sobnom studiju.Glavna boljka mi je oko difuzora tacnije oko pozicije,ne razumem se mnogo u akustiku i putanju zvuka (samo najosnovnije) pa me recimo brine dal uopste ima smisla stavljati vise difuzora po sobi ili je bolje imati jedan veci a vise upijaca?Gde je bitno da stoji u ovom slucaju (iza mene nije moguce jer su prozori na tom zidu).Dal je bolje praviti kombinaciju difuzije i upijanja na desnom zidu ili bolje ici samo sa upijanjem? :da:
http://i58.tinypic.com/ru9ppe.jpg
Rhino
26-09-2014, 05:42 PM
Kako god da si naumio, apsorber mora ici ispod difuzora..
Dakle za pocetak se skoncetrisi na to..
Mada... Krevet i namjestaj ti nisu najsrecnije rijesenje u sobi.. Sto zbog zvuka/prostora, sto zbog zdravlja od vune.. Pretpostavljam da si naumio da radis apsorbere od kamene/mineralne vune?
Sent from my iPhone using Tapatalk
zarma
26-09-2014, 06:20 PM
Pa od kamene ili od azmafona,ne znam sta bi bilo bolje ?
Rhino
27-09-2014, 06:50 PM
Od vune je po meni lakse doci do odredjenih rezultata..
Pogledaj u sekciji akustika, imas sve potrebne informacije..
Ali racunaj na to da ces osjetno smanjiti prostor u sobi. Jer ako pravis panele od vune, imas debljinu vune u ramu (ne preporucujem ispod 10cm), i treba da ostavis isto toliko airgapa iza rama (tj izmedju zida i rama).
Dakle smanjio si prostor za 20cm automatski sa jednim ramom... S obzirom da je u akustici simetrija jedna od bitnijih stavki, trebas to uraditi i na zidu 'preko puta'... To ti dodje po 40cm po sirini i duzini...
Sent from my iPhone using Tapatalk
komsho24
27-04-2018, 12:50 PM
Pozdrav svima!
U pitanju je kucni studio, tacnije soba od 16 kvadrata. 4x4
To je soba u kojoj je planirano i snimanje (gitara i vokala) te mixanje, dakle nista ogromno, ne planiram praviti od prostora nista toliko profi, nego cisto mali home studio, da rijesim akustiku (kolk'o, tolk'o).
U sobi planiram postaviti par akusticnih panela, tacnije napraviti ih. To bi bilo za pocetak bila 2 panela: 1m x pola metra, debljine 5 cm, koje bih stavio u coskove, a poslije bih napravio jos par koje bih stavio na zidove.
Ono sto mene zanima je, koje platno preporucujete? Jer neki govore platno za presvlacenje namjestaja, onda cak i ovo za izradu kisobrana, pa vise ni sam ne znam :D jer kako sam procitao bitno je da ne bi dolazilo do rasipanja sitne prasine iz kamene vune.
Dakle planirao sam ovako
OSB Ploca (Visina 1m, sirina pola metra i debljina 5cm)
Kamena vuna (Visina 1m, sirina pola metra i debljina 5cm)
Platno (koje platno preporucujete?)
Da li je po vama bolje da ne bude samo ploca kao pozadina, nego da i sa strana napravim okvire. Jer vidim da ima raznih varijanti, sa i bez okvira.
Svaki savjet je dobro dosao! Hvala mnogo svima!
4m X4m je slaba solucija, podvajanje modalnih (visina?)
Ako je prostor od betona ili cigli treba češstručnu pomoč.
Trebat če ti membranski absorberi.
komsho24
29-04-2018, 10:58 PM
Hvala na odgovoru.
Ono sto sam nasao na netu vezano za platno kaze ovako:
The last important item is choosing a fabric to cover the panels with. Any good craft store will have a good selection of fabric designs to choose from. Just be sure to pick something of high quality. The rule of thumb is you should not be able to see through the fabric, and that it is breathable.
If you can put your mouth up to the fabric and breathe through it, that means the sound waves will be able to also pass through to the sound insulation.
Rule of thumb je mikrotkanina 300g/m2, i da se ne vidi skroz - jeste... ali kad duvneš neka ima neki otpor, može i nekoliko jači.
komsho24
09-05-2018, 02:02 PM
Rule of thumb je mikrotkanina 300g/m2, i da se ne vidi skroz - jeste... ali kad duvneš neka ima neki otpor, može i nekoliko jači.
Hvala mnogo druze!
komsho24
03-10-2018, 06:45 AM
Ekipa,
Kada se odlucite sami praviti panele, napraviti ram, ubaciti kamenu vunu, staviti preko tkaninu... da li je po vama to stetno? Citao sam dosta po internetu, neki kazu da je stetno za zdravlje a neki kazu da nije..
naime u mom slucaju postavljanje tih panela se vrsi u sobi u kojoj ne samo da snimam, mixam... nego i cesto boravim, spavam itd.. bukvalno receno panel bi mi dosao iznad glave u cosak, na zid.. radi rasporeda sobe, krevet je blizu coska/zida, kako god da okrenem.... tako da se ne bih igrao bas sa tim ako imalo postoji mogucnost da cestice kamene vune izlaze van.
Iako da napomenem da to nije soba u kojoj se desava neka velika buka, ne snima se bubanj, ne rade se bendovske probe.. to je jednostavno soba/studio za snimanje gitara, vokala i mixanje.
... sada dobiješ mineralnu vunu koja nje iritantna (verovatno nije ljekovita:) ), pogledaj Knaufinsulation stranicu - ECOSE technology.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.