View Full Version : Preamp vi?e ?umi zbog lo?ije struje?
analog
22-04-2008, 08:01 PM
Probao sam isti preamp kod mene (na RME HDSP 9632) i kod prijatelja (na Presonus FIREPODu) koji ?ivi u drugom delu grada. Test sam vr?io tako ?to nisam ni?ta utakao u ulaz preampa, već samo snimao izlaz (?um). U dva testa sam podesio gain preampa na isti nivo i dobio različite rezultate. Kod drugara je ?um bio ni?i za ~12dB. Moj RME je setovan na +4dBu input level, presonus nema nikakvo pode?avanje, ali predpostavlja se da je +4dBu.
Ne znam ?ta bi moglo biti uzrok ovakvog rezultata, 12dB je ipak značajna razlika. Da li je u pitanju lo?a struja? ?ta se tu mo?e učiniti, osim selidbe u drugi deo grada? :)
Hvala
Pozz
Probao sam isti preamp kod mene (na RME HDSP 9632) i kod prijatelja (na Presonus FIREPODu) koji ?ivi u drugom delu grada. Test sam vr?io tako ?to nisam ni?ta utakao u ulaz preampa, već samo snimao izlaz (?um). U dva testa sam podesio gain preampa na isti nivo i dobio različite rezultate. Kod drugara je ?um bio ni?i za ~12dB. Moj RME je setovan na +4dBu input level, presonus nema nikakvo pode?avanje, ali predpostavlja se da je +4dBu.
Ne znam ?ta bi moglo biti uzrok ovakvog rezultata, 12dB je ipak značajna razlika. Da li je u pitanju lo?a struja? ?ta se tu mo?e učiniti, osim selidbe u drugi deo grada? :)
Hvala
Pozz
Pa ako je + 4 .... a njegov bio na - 10 , onda je razlika 14 db , sto je prilicno blizu onom ocitavanju koji ste imali ......
Koliko ja znam zbog struje mozes imati zamo zujanje a ne sustanje ( slobodno me ispravite ako gresim ) a svakako mislim da razlika ne moze biti 12 db .....
Trebali ste da snimite neki signal pa da vidite da li je razlika 12 db i u signalu , onda bi ste znali da je lose podeseno ......
Pozdrav
analog
22-04-2008, 08:28 PM
jesi ti beše imao presonus firepod?
Nisam uspeo da nađem da li je -10 ili +4, a na njemu nema da se podesi
boggy
22-04-2008, 11:28 PM
Probao sam isti preamp kod mene (na RME HDSP 9632) i kod prijatelja (na Presonus FIREPODu) koji živi u drugom delu grada. Test sam vršio tako što nisam ništa utakao u ulaz preampa,
Shum mikrofonskog preampa se ne meri tako, ne smes ostaviti ulaze da "plivaju", ako zelis iole relevantne rezultate. Pogledaj po netu, imas informacija na tu temu...
već samo snimao izlaz (šum). U dva testa sam podesio gain preampa na isti nivo i dobio različite rezultate. Kod drugara je šum bio niži za ~12dB. Moj RME je setovan na +4dBu input level, presonus nema nikakvo podešavanje, ali predpostavlja se da je +4dBu.
S obzirom na red velicine razlike u sumu, pogledaj koliki je maksimalni ulazni signal za rme i presonus, bez obzira na to sto su ti podesavanja "ista"... +4dB vazi za RMS vrednost signala, treba pogledati koliki im je headroom na ulazima ... kod mene je na lynx L22 maksimalna vrednost ulaznog signala +20dBu (rms!) i TAJ NIVO daje 0dBFS na pik-metru miksera... setovanja su postavljena na +4dB, naravno... razlika od 16dB je headroom... znaci +4dBu daje kod mene -16dBFS!
Ne znam šta bi moglo biti uzrok ovakvog rezultata, 12dB je ipak značajna razlika. Da li je u pitanju loša struja? Šta se tu može učiniti, osim selidbe u drugi deo grada? :)
.....
Osnovni problem kod bilo kog merenja, je "dobiti relevantne merne rezultate", tako da ako te ovo bas mnogo brine, da si dosao cak do selidbe, mozda nije lose pre tog koraka, prouciti nacin merenja shuma sprave koju si merio, kao i prouciti kartice s kojim zelis da meris... mada ne vidim smisla u merenju s dve razlicite kartice, ako je jedna (RME) ispravna... isuvise se razlikuju "stilovi" izrade (pogotovo) oko definicije "+4dBu" od proizvodjaca do proizvodjaca, da bi mogao olako da se oslanjas na njih...
Znaci, pre svega treba kalibrisati instr... pardon... karticu kojom meris ;)
pozdrav i srecno merenje ;)
bogi
p.s. pazi i na nebalansirane i balansirane ulaze/izlaze...
jesi ti be?e imao presonus firepod?
Nisam uspeo da nađem da li je -10 ili +4, a na njemu nema da se podesi
Nisam ga imao .... ali bi trebalo da je u nekom set up u .....
Jednostavno je da bilo koji zvuk snimis na jednoj i na drugoj karti .... ako je snimak isti , onda je stvarno veci shum .... a ako je signal na kartici koja ima veci shum jaci za 12 db , onda ste drugacije setovali ......
Ono sto Boggy prica ima puno smisla , ali sam gotovo siguran da razlike nisu toliko drasticne kao sto ih ti imas .....
Pozdrav
analog
23-04-2008, 12:41 AM
...
Šta se tu može učiniti, osim selidbe u drugi deo grada? :)
....
tako da ako te ovo bas mnogo brine, da si dosao cak do selidbe, mozda nije lose pre tog koraka, prouciti nacin merenja shuma sprave koju si merio
....
nisam još toliko poludeo :D
Kupio sam neki preamp koji mi se čini da mnogo više šumi nego što bi trebalo, još se plus čudno ponaša u nekim situacijama (npr. okretanje pota privremeno shiftuje offset). Već sam ga reklamirao, prodavnica ga testirala, rekla da se ponaša normalno kod njih i da proverim na nekim drugim mestima, jer je moguće da je do moje struje ili kartice (?)
Pa bih malo detaljnije da proverim pre nego što drugi put vratim.
da li meni podatak iz specifikacije o SNR: 115dB "A" weighted @ minimum gain, ne znači nešto konkretno o realnom nivou šuma jer ne znam na koliko je dBu je limit njihovog mernog instrumenta? Za SNR se uzima odnos najvećeg nedistorziranog signala i šuma. To znači da što im je veći headroom (koji je nepoznat?), veći je SNR.
Ili grešim?
hvala
pozdrav
EDIT:
Aha, nadjoh
"In audio engineering, this reference signal is usually a sine wave, sounding a tone, at a recognized and standardized nominal level or alignment level, such as 1 kHz at +4 dBu (1.228 VRMS)."
EDIT2:
Hmmm...
ili mi opet to ne znači ništa, posle boggy-jeve priče o headroomu, ili nisam siguran da sam razumeo objašnjenje :)
boggy
23-04-2008, 12:50 AM
.......
Pa bih malo detaljnije da proverim pre nego ?to drugi put vratim.
.....
.....
Hmmm... jedino sto mi pada na pamet je RMAA (RightMark Audio Analyzer (http://audio.rightmark.org/index_new.shtml))..
I ako imas samo jedan kanal tog preampa... onda ukljuci mono mod...
To znaci da ces izlaz iz svog RME da dovuces na ulaz preampa (pazi na fantomski napon!!!! Mora biti ugasen!!!), a izlaz iz preampa na ulaz rme-a..
kada i ako uspesno podesis gainove da dobijes punu rezoluciju.... ako treba smanji izlaz i iz rme-a, ako ne mozes smanjiti gain na pre ampu vise....
Programcic ce ti uraditi seriju bitnijih testova, a izvestaj moze sastaviti u html formatu sa grafikonima.. pa onda postuj rezultate ovde....
Pre toga uradi slicna merenja samo RME-a... cisto da ga proveris... imas uputstvo (http://audio.rightmark.org/downloads/RMAA%206.0%20User%27s%20Guide.pdf) na sajtu...
pozdrav
bogi
boggy
23-04-2008, 01:03 AM
........
EDIT2:
Hmmm...
ili mi opet to ne znači ništa, posle boggy-jeve priče o headroomu, ili nisam siguran da sam razumeo objašnjenje :)
Prvo moras znati gde se nalazi "clip point" za tvoj rme, to se moze razlikovati od proizvodjaca do proizvodjaca... za "ista" setovanja +4dBu.
Zasto je to vazno, pa zato sto ces SVA "merenja" citati u XXdBFS, a da pri tom ne znas koliki nivo izaziva na tvojoj karti 0dBFS, odnosno ne znas gde ti je referentni nivo.
Postoje dva oficijelna standarda za AD/DA konvertore, jedan (USA) kaze da je 0dBFS +25 ili +26dBu, ne secam se tacno, a drugi (Evropa) kaze da je 0dBFS +20dBu...
Po mom iskustvu, cela srednja klasa "profesionalnih" audio kartica varira oko ovih vrednosti... cast nekolicini izuzetaka koji postuju (neki) standard.
Poenta je naci preslikavanje izmedju realnih nivoa izrazenih u dBu, i virtuelnih, izrazenih u dBFS, za konkretno tvoju kartu i taj presonus.
pozdrav
bogi
p.s. za konkretan RME i Presonus, nemam predstavu koliko im iznose ovi podaci koje navodim... znam samo za lynx L22.
boggy
23-04-2008, 01:15 AM
Evo sta pise za RME HDSP 9632 na njihovom sajtu:
Maximum input and output level (0 dBFS @ HiGain): +19 dBu
a i to je za decibel manje od (Evropskog) standarda...
valjda je bilo od pomoci...
pozdrav
bogi
analog
23-04-2008, 02:18 PM
Uradio sam merenja.. i nisam dobio drugačiji rezultat od onog na peak metru u sound forge-u, po pitanju nivoa šuma :)
http://www.goranmilosevic.com/testovi/RME%20i%20preamp.htm
U manualu preampa piše:
SNR: 115dB "A" weighted @ minimum gain
THD: 0.02% @ minimum gain (THD is below noise floor at most higher gain settings)
Freq response: 20Hz-80kHz; +0; -1dB
To znači da je šum preampa manji od signala greške kvantizacije na RME koji iznosi -108dB (A)
Međutim na testu je šum preampa na minimum gainu -97.5 dB (A)
----
A evo ga i test RME kartice unutar Windows Vista.
U Control Panelu>Sounds>Playback_device_config nisam uspeo da namestim karticu da radi na 24bit, samo 16bit. Valjda je to razlog što testovi sa 16bit i 24bit nemaju očekivanu razliku nivoa signala greške kvantizacije :confused::confused::confused:
http://www.goranmilosevic.com/testovi/Rme%2048kHz.htm
pozdrav
P.S. Testirao sam samo jedan kanal u MONO modu unutar programa
boggy
23-04-2008, 04:08 PM
Uradio sam merenja.. i nisam dobio drugačiji rezultat od onog na peak metru u sound forge-u, po pitanju nivoa ?uma :)
http://www.goranmilosevic.com/testovi/RME%20i%20preamp.htm
U manualu preampa pi?e:
SNR: 115dB "A" weighted @ minimum gain
THD: 0.02% @ minimum gain (THD is below noise floor at most higher gain settings)
Freq response: 20Hz-80kHz; +0; -1dB
To znači da je ?um preampa manji od signala gre?ke kvantizacije na RME koji iznosi -108dB (A)
Međutim na testu je ?um preampa na minimum gainu -97.5 dB (A)
----
A evo ga i test RME kartice unutar Windows Vista.
U Control Panelu>Sounds>Playback_device_config nisam uspeo da namestim karticu da radi na 24bit, samo 16bit. Valjda je to razlog ?to testovi sa 16bit i 24bit nemaju očekivanu razliku nivoa signala gre?ke kvantizacije :confused::confused::confused:
http://www.goranmilosevic.com/testovi/Rme%2048kHz.htm
pozdrav
P.S. Testirao sam samo jedan kanal u MONO modu unutar programa
Sta god, ovi testovi nisu ni namenjeni za to sto ti hoces da izmeris, ali ono sto vidim da ti nemas nikakav problem sa ispravnoscu tog preampa.. takav je kakav je... filtracija, odnosno potiskivanje harmonika koji poticu od napajanja je pristojna, da ne kazem posteno odradjena (komponente na 50, 100. 150, 200Hz barem ne "vire" iz noise floor, kada signala nema)
Drugo, u loopback testu koji si uradio, ukljucen je i noise od RME DAC-a koga takodje pojacavas, zajedno sa sopstvenim sumom preampa.... oni su u ovom slucaju sabrani...
Drugo imas uvek definisan nekakav gain u tom ampu.... jer ni jedan mic preamp, koliko ja znam, nema mogucnost da mu gain bude 0dB, cak ni u krajnjem levom polozaju.... obicno je 10-20dB minimalni gain.... sve to se mora uneti u racunicu, da bi se izvukla karakteristika samo mikrofonskog pre-ampa...
Po ovome sto vidim... nema nicega neispravnog u lancu... sve izgleda ok.
A specifikacije... paaa... za m-audio i ostale iz te klase... specifikacije mozda pise marketing, vise o tome mozes pronaci na Rane (http://www.rane.com/) sajtu, odnosno... kako bi trebalo specificirati specifikacije.... znaci... nisam se preterano udubljivao u to sta su oni svojim specifikacijama zeleli da kazu...
Ovo sto si testirao je bilo dovoljno da se ustanovi da li ti je nesto (grubo) neispravno... i da li spravu treba da vratis ili ne.
Toliko,
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.