Log in

View Full Version : machinedrum

ipomea
21-04-2008, 08:18 PM
evo vjerovatno pitanje za mika tekniku.
planiram kupiti navedenu mashinu, pa me zanima koliko se moze usporediti sa microtonicom u smislu sarolike mogucnosti dobivanja raznih zvukova. meni je osobno microtonic odlican vst, vjerovatno i najbolji od vst drum machina. naravno sve osim kika, a i efekti po saundovima ne bi bili losa ideja.
takodjer me zanima koliko se islati davati dodatnih 500 eura za jadan 2,5 mb sampler(uw opcija, nikada mi nece biti jasno ovako mala kolicina memorije), i zapravo uz uw opciju dobivas jos jednu banku perkusija, zar ne? jel se isplati to sve?

i jos jedno pitanje.
da li se moze machinedrum koristiti samo kao efekt, znaci nekakav audio input i koristenje efekata pa cak i filtera...?

pozdrav

Mika Technika
21-04-2008, 08:31 PM
e tu te cekam :) ja se inace igrao sa malstromom iz reasona, i kasnije sa microtonicom, i mogu ti reci da je malstrom fenomenalan za beat, tacnije za experimentalniju mjuzu, a ako si vesht, moze za sve, a microtonic takodje, samo sto kad bih ga poredio sa malstromom za nijansu bi preovladao malstrom, ne znam zasto ti se ne svidjaju kick-ovi koje mozes napraviti u microtonic-u, meni je vrh sta radi sa kick-om!!!... a sada glavna stvar: machinedrum je EXTRA!!!! nema sta ne mozes, od perkusije pravis synht.., a efekte mozes da koristis sa drugom opremom preko audio in, mozes da namixavas machinedrum sa gramofonima ili cd-ovima ili sa"sta god da ti padne na pamet" mozes da semplujes direktno dok radis live ili dj set, i da sacuvas u ram ili rom memoriju. Ako zelis u ram memoriju, to onda znaci da: kad ugasis machinedrum nema vise to sto si snimio od audio fajla tj. treka sa cd-a ili vinila, a rom memorija: znaci da je sacuvano dok ti ne pozelis da obrises, inace ram mozes iskopirati u rom i obratno, to je ako zelis da sacuvas taj audio fajl sto si snimio iz ram-a u rom. i tako to, mogu da ti pricam jos puno, al kazi koji mjuz zelis da radis pa cu ti reci nesta vise. inace ni ne treba ti vise memorije, sve mozes da napravis u njemu, a ta memorija moze da ti posluzi ako zelis da ubacis neke sempl efekte koje gotivis, i ne mozes bez njih ili semplove sa kojima volis da radis, mada ja ti kazem, SVE MOZES DA NAPRAVIS!!!

p.s. ja sam dodao tih dodatnih 500 e i uzeo taj novi machinedrum, za svaki slucaj :) ti izaberi sta ti najvise odgovara!

Mika Technika
21-04-2008, 08:46 PM
jos jedan savet, odes na sajt http://www.elektron.se/

skines u pdf-u manual, i sam pogledas sta i kako, i vidis da li je to to sto zelis, tako sam ja uradio!

Mika Technika
21-04-2008, 09:20 PM
jos jedna stvar: razlika izmedju predhodne i nove verzije ne samo u 2.5mb vec i u step paternu, na staroj mozes da programiras 1/32 a na novoj 1/64, opet kazem da sve zavisi od mjuze, ako zeli techno ili house ili bilo koji pravac sa 4\4 beat, ne treba ti vise od 1/32 dok za idm, electro, breakbeat.. je pozeljno ali ne i neophodno 1/64, zbog raznolikosti(promena) i konstantnog lomljenja beat-a. jos jednom napominjem: PROCITAJ UPUSTVO SA SAJTA, PRE NEGO KUPIS BILO STA!!!

submaster
21-04-2008, 09:21 PM
evo vjerovatno pitanje za mika tekniku.
planiram kupiti navedenu mashinu, pa me zanima koliko se moze usporediti sa microtonicom u smislu sarolike mogucnosti dobivanja raznih zvukova. meni je osobno microtonic odlican vst, vjerovatno i najbolji od vst drum machina. naravno sve osim kika, a i efekti po saundovima ne bi bili losa ideja.

pozdrav
ni meni ovo nije jasno...ja ga uglavnom za kik koristim...cesto mi se desava da mi se kik sa nepheton-a i drumazon-a izgubi u mixu....ali kik sa mTonica je uvek tu ......malo distorzije i eto cuda...meni radi poso...najbolje do sad...

Mika Technika
21-04-2008, 09:39 PM
ma vrh je! ja upravo zavrsio trek, mozete cuti ma mom spejsu mikatechnika u prvom treku ide kick iz microtonic-a i ostale perkusije su iz njega, i jako je masan i mocan i dubok!

ako se ne varam everlast mi rekao da je malstrom i microtonic radio isti lik!

Everbeatz
21-04-2008, 10:16 PM
Istina:)

Mika Technika
21-04-2008, 10:36 PM
allleee!!! znaci jos me sluzi pamcenje! :)

ipomea
22-04-2008, 11:10 AM
pa ne znam, kik u microtonicu mi je sterilan nekako, nema mi karakter. mozda nisam u pravu, ili jedostavno nemam dovoljno znanja da ga isfuram kako treba.
dobre rezultate sam znao dobiti ukoliko stavim na kik http://youwashockvst.googlepages.com/ i http://refinedaudiometrics.com/products-clas.shtml.
mika pitao si kakvu muziku radim, pogledaj na www.myspace.com/goranandlar. (http://www.myspace.com/goranandlar)
mozda bolje da sikines live(30-ak minuta), kvalitetnije je i novije, u about rubrici imas link. stvari u plejeru su malo stare, pa time i losiji saund, vrijeme je za update...

sto se tice machinedruma, bas mi odgovara 64 stepa. listao sam vec njegov manual, nije losa ideja pogledati ga prije kupovanja, u pravu si. pa bas mi se radi toga ucinilo da su u mogucnosti ogranicene, cini mi se kao tipicne kontrole na sampleru, pitch, decay, noise, distortion, filter.
al evo gledam opet cini mi se da ovaj fm_md sint ima puno vece mogucnosti..
e12 sint ide samo sa uw?
da ne bi ove moje tvrdnje ispale smijesne, jer moje znanje u svemu ovome jos nisu na nivou vecine ljudi ovdje.. zato i pitam

pozdrav

Mika Technika
22-04-2008, 12:11 PM
pa na novoj imas efm synth sto je jako slicno ako ne i isto fm: "The EFM Kit is based on FM algorithms" ako me to pitas, ako sam ja razumeo.

ipomea
22-04-2008, 12:37 PM
ma uzimam ga definitivno. vec duze vremena citam o njemu, i uglavnom se pozitivno prica. jos moram naci najjeftiniji nacin...

u svakom slucaju, hvala na pomoci

Mika Technika
22-04-2008, 12:45 PM
samo napred! i nek te sluzi lepo, kad budes uzeo:)

nema na cemu :) uvek

ipomea
23-04-2008, 01:09 PM
a efekte mozes da koristis sa drugom opremom preko audio in
da li ovo ukljucuje i filter, reci da...

Mika Technika
23-04-2008, 02:14 PM
ne mogu ti potvrditi, nisam jos isprobao, :)

Mika Technika
23-04-2008, 02:31 PM
pazi ovako, pa uvek mozes da usemplujes to sto hoces, i onda puknes filter na to, i to mozes da uradis direktno dok radis live, a da pritom ne moras da gasis ili zaustavljas mjuz.

ipomea
23-04-2008, 03:26 PM
aha. tu sam malo sumnjicav oko tog filtera. preko manuala ne mogu skuziti..
ako budes u situaciji da probas, molim te javi.

u slucaju da radi rijesio bih si problem sa liveom, koristio bih ga kao efekt. ne bi morao kupovati dodatno nista.
jesi probao editor za machinedrum? negdje sam na internetu naletio na nekakav nesluzbeni editor za machinedrum

ipomea
23-04-2008, 04:18 PM
pazi ovako, pa uvek mozes da usemplujes to sto hoces, i onda puknes filter na to, i to mozes da uradis direktno dok radis live, a da pritom ne moras da gasis ili zaustavljas mjuz.

dobra ideja

Mika Technika
23-04-2008, 06:21 PM
cim budem probao javljam :) al sigurno moze, neki ga i koriste kao efekat..

ne znam kakav editor mislis?

ipomea
23-04-2008, 07:04 PM
pc editor za machinedrum. prikljucis machinedrum preko usb_a na komp. tako mozes na kompjuteru preko softwarea editirati kontrole, sejvati presete itd. to nije losa stvar kod hardwarea koji imaju malo knobova kao machinedrum.
uostalo evo link

http://www.bl-project.com/Ivity.html

ja imam groovebox yamahu dx200 koja takoder ima editor, i puno je lakse editirati na ovaj nacin nego preko kojekavih shortcutova na samom instrumentu. ista je stvar sa virusom koji ima jos bolju opciju, a to je da se otvara kao vst.

Mika Technika
23-04-2008, 07:44 PM
ja koristim njegov c6 program za te stvari, i dobio sam uz machinedrum turbomidi ili skraceno tm-1 i sve radi kako treba! :)

ipomea
28-04-2008, 04:11 PM
cim budem probao javljam :) al sigurno moze, neki ga i koriste kao efekat..

"The effect system consists of the TRACK EFFECT system and the STEREO MASTER
EFFECT System. The TRACK EFFECT system supplies Amplitude Modulation, 1-band
EQ, Resonant lo/band/hi-pass filter, Sample Rate Reduction and Distortion tied to each
THE STORY OF THE MACHINEDRUM
3
audio track. These effects can be used tightly together with the machines to form the
sound.
The STEREO MASTER EFFECT system consists of a delay, a reverb, an EQ and a
dynamics compressor. These effects operate on the mixed main output signal.
"

znaci filter samo na trakama, nema na masteru. to vjerovatno znaci da ne mogu koristiti na audi in i filter.

Mika Technika
28-04-2008, 04:23 PM
pa pazi ovako, ako taj audio in stavis na 16-ti kanal, ili bilo koji drugi, znaci trebalo bi da mozes da koristis, zavisi koje opcije ce on dati na kanalu kad prikljucis audio in. na primer kao i sa semplovima, na nekima imas start envelope, a na nekima nemas, na rom semplovima imas, dok na gnd ako se ne varam(na poslu sam, a nisam poneo md) nemas, i tako to.

silicon science
28-04-2008, 08:00 PM
Pre neki dan imao sam chast da sa gosn Mikom chachkam Machinedrum i, u naj manju ruku sam odusevljen.. Razlozi?
Kao prvo, zvuk, koji je vrlo prezentan i "masan", sto se i moze ochekivati od sprave koja toliko kosta. Mogucnost lejerovanja ti dozvoljava da napravis monstrouzne sub kikove, koje nisam imao prilike da cujem na drugim ritam masinama. Super stvar je sto je masina predvidjena i za sound design, od ponudjenih wave formova tu su noise(white valjda) i sine wave. Za tili chas mozes napraviti kick, snare ili percussion po zelji... Tu su i real time write, koji kada zabelezi zeljenu modulaciju, pravi razne random varijante od uradjene automatizacije-mega dobra stvar za live... Takodje je bitno pomenuti i mogucnost ubacivanja svojih semplova, koji su podlozni totalnoj manipulaciji tipa envelope itd. Od efekata vredi spomenuti distorziju koja je brutalna, u stanju je da razori kick i da dobijes bass...
Ukratko, sprava vredi i vise nego sto kosta, i prilicno je nezahvalno uporedjivati je sa starim vintage ritmuljama, koje imaju neku svoju char i specifican zvuk, ali ne i bolji. Da imam novca, ne bih ni sekundu razmisljao da li da kupim spravu...

Mika Technika
28-04-2008, 10:34 PM
:thumbsup:

ipomea
10-05-2008, 01:21 PM
stigla machina.. uzeo sam uw verziju i dobio je uznenadujuce jeftino. gotovo 400 eura ispod cijene. narucio sam od firme direktno, i posto nisam u eu platio cijenu u dolarima(1690 dolara tj. oko 1000 eura). i jos 100 eura poreza i carine.

imam pitanje, vjerovatno za miku.
nemam previse vremena ovih dana da se igram, ali skuzio sam vecinu. muci me jedino sistem cuvanja paterna sa kitovima. malo su ga zakomplicirali cini mi se, a i malo sam nestrpljiv, doduse preletio sam manual, ali tebalo bi malo ukljuciti vijuge.

znaci sacuvao sam nekoliko kitova sa paternima, u pocetku nisam pazio na extend/clasic,ali kasnije sam sejvao u extend modu. kako god, kasnije koji god bi loadao kit on ne bi vise bio isti (vjerovatno mu patern nije ostao, pazio sam na zvjezdicu). znaci morao bi jos loadati svoj pattern? ako da, kako? pokusavao sam naci preko pattern selection, ali to je isto nemoguca misija, jer kako znati pod kojim je patternom(A-H) spremljen moj. brojevi kitova i patterna nemaju veze jedno sa drugim.
i tako pokusavao sam razne kombinacije, i cini mi se da se stvari (kitovi i paterni) stalno pomicu, preklapaju itd..

pomoc molim..

Mika Technika
11-05-2008, 05:12 PM
ukoliko jedan patern sa kitovima koje si sacuvao, koristis u jos nekom paternu i menjao primer: a1 patern i kit i taj isti kit koristis i u a2paternu, a na a2 si pomerao parametre tog kit-a, onda se menja i na predhodnom paternu, napomena: uvek radi u extended mod-u. i kad loadujes kitove proveri da li je aktiviran extended mod!

ukoliko sam razumeo to sto me pitas, onda sam ti dao pravi odgovor :)

ipomea
15-05-2008, 04:03 PM
hvala na odgovoru.
ok, ovo sam skuzio sto si rekao. ali jos malo da gnjavim...
recimo, sviram i radim u jednom paternu+kitu i sada mi dosadi, zelim se vratiti na neki drugi pattern+kit koji sam prije napravio pod drugim imenom na drugom mjestu, i otvorim ga, nije vise isti. da li se dogodilo ovo sto si mi prethodno opisao tj. da sam promijenio kit?
gotovo ni jedan kit koji sam spremio vise nije isti, stovise cini mi se da je svaki put drugaciji.radim u extend modu.
po kojem on principu baca ta imena po paternima, jedanputa mi je na c12 jedan kit, drugi puta drugi kit.

pozdrav

Mika Technika
15-05-2008, 04:29 PM
pazi ovako primer: ja sam uradio a1 patern i napravio kit za taj patern, cim sam to uradio save-ovao sam kit i nazvao ga mika-a1, da bih znao da je to kit za a1 patern, i posle toga sam uradio jos neke i sve ih sacuvao primer: mika-a2 i mika-a3, i kad sam to sve uradio, otisao sam u song mod, i tamo namestio koliko puta da se ponavlja(opcija repeat) svaki od tih paterna, i sacuvao sam sve to kao song i nazvao mikatechnika, i svi paterni mi stoje kao jedna pesma, sve do "f" paterna:) ... znaci kad sve uradis, sacuvaj kao song, ili ih pozivaj preko precice "bank pa ako hoces od a do d kliknes na banku dok ne zasvetli lampica na "d" i onda na mute dugme sto bi znacilo da biras patern a i onda na triger pa izaberes koji hoces broj od a paterna. kad bi tako birao banku, onda bi ti ostao bpm iz predhodnog paterna, zato ih pozivaj iz song mod-a i svima im dodeli bitazu koju hoces, i save-uj u song mod kao jedan trek, ne bitno koliko paterna imas.

napomena: svaki put kad promenis nesta u kit-u, obavezno moras da sacuvas, da bi kad sledeci put budes pozivao taj kit, dobio to sto si napravio, znaci a1kit mala izmena i odma save na taj isti kit ukoliko ti se svidja to sto si izmenio, kazem odma da ne bi kasnije zaboravio da save-ujes!

ipomea
06-06-2008, 04:29 PM
ajd, recimo da sam savladao patterne + kitove, iako me malo nervira sto nece automatski kad biram preko banke npr. G11 otici automatski na mojkit_g11, al dobro skuzit cu s vremenom
sad me zanima sljedece, cini mi se da nema u manualu.
recimo imam jedan sound slozim mu pattern, ali recimo da hocu na MD sekvenceru odsvirati notu dole notu gore, ili recimo svirati taj sound preko klavijature, cak i akord. npr. odsvirati nekakvu bas liniju.
kako to funkcionira?

pozdrav

Mika Technika
06-06-2008, 07:52 PM
vidis to nisam ni probao, ja sve to sviram na monomachine a na machinedrum-u sviram sa pitch-em :D

a ovo prvo sto si rekao, ne moguce je da ti ne poziva kitove zajedno sa paternom, ili nisi sacuvao to kako treba ili ti ne valja machinedrum! on jedino sta ne poziva preko patterna to je bpm(njega poziva iz song moda)! sve ostalo mora da poziva!!!!

ipomea
06-06-2008, 10:21 PM
to i ja pomisljam da nesto nije ok sa machinedrumom. pokusati cu ga restartati ako je moguce, pa onda ispocetka.
mozda mi se poremetilo kad sam stavljao u njega neke user sysex fileove. stavljao bi ih u neki recimo prazan pattern ali neki sysex fileovi su bili kao song sa vise paterna, pa se nekako cini mi se pomaklo sve..
neznam pogledat cu