PDA

View Full Version : Problem sa ne znam chim:D (verovatno hard)

Jan
20-04-2008, 02:30 AM
Izvinite, mozda je glupo pitanje, ali mislim da mi jedan od hardova umire.

Naime, tokom miksa jednog projekta u Nuendu "disk cache usage" divlja i projekat se kochi, dok je upotrebljenost procesora na nekih 60-70%, ovako nesto mi se nije ranije desilo.
I cini mi se da hard previse krchi, imam dva harda jedan je ATA a drugi SATA, sa tim ATA hardom sam vec imao problema, i kad sam zadnji put defragmentirao diskove prijavio je neku gresku koju ne moze da ispravi....
Elem, da li to divljanje "disk cache usage"-a i samim tim i kochenje projekta znachi da hard disk umire, ili moze biti i nesto drugo u pitanju?
Otvorio sam i jedan drugi projekat i on radi normalno...Postoji li neki tool kojim mogu da proverim da li su hardovi u redu pa da trazim problem na drugoj strani?
Hvala.

cAAc
20-04-2008, 02:46 AM
hardovi su izgleda najpotrosnija roba ,par godina i vrisne,da li ih namerno tako rade ili sta ,u svakom slucaju bekap jer moze da ti se desi sutra da ga nema(tako sam ja odlagao dok ne utvrdim sve moguce probleme) .

Jan
20-04-2008, 07:55 AM
hardovi su izgleda najpotrosnija roba ,par godina i vrisne,da li ih namerno tako rade ili sta ,u svakom slucaju bekap jer moze da ti se desi sutra da ga nema(tako sam ja odlagao dok ne utvrdim sve moguce probleme) .

Ovo, ako se radi o tom ATA hard-u, onda je sve bezbedno jer na tom hardu sem filmova i muzike nemam nista...

Mancha
20-04-2008, 02:38 PM
Imas test utility svakog proizvodjaca diskova sa kojim mozes proveriti ispravnost. Napisi ko su proizvodjaci hardova koje imas, pa cu te uputiti na linkove.
Poz!

opustenzy
20-04-2008, 02:58 PM
sygate 320 gb 4000 i nesto dinara imtel.co.yu

Jan
20-04-2008, 03:12 PM
Ljudi hvala na odgovorima, ali problem je bio tako morbidan da je to strasno...Sad sam otovorio neke druge projekte koji su ono prenabudzeni i sve radi normalno...I otvorio opet projekat na kome mi se to desilo i opet se kochi, i posto sam na 7 kanala koristio Nuendov onaj time stretch sto ga on sam stavlja (ona notica) reko aj da to iskljucim, i iskljuchim i sve radi normalno...Izgleda da to guta neku memoriju, pojma nemam o cemu se radi, sad sve radi okej...

alavuk
24-04-2008, 03:24 PM
onda proveri tu ram memoriju moguce je da polako i ona vrisnjava :S