View Full Version : Sonar vs ostali
allegrosteva
15-04-2008, 12:27 PM
Duugo sam koristio sonar i bio sam stvarno zadovoljan-totalno intuitivan program,nikad mi se nije desilo da se pitam gde sta treba da kliknem-ideje su maltene same iz gleve prelazile u projekat.Medjutim-zbog toga sto mi dfh superior nije radio u sonaru, i zbog kompatibilnosti sa drugim studijima(tad sam radio samo aranzmane)malo po malo presao sam na cubase.Pitanje je-da li cu izgubiti na kvalitetu zvuka ako se vratim na sonar.Neki kazu da hocu neki kazu da necu.Da li je neko imao priliku da uporedi ova dva programa (od starta znaci-mixdown (bounce) midija u audio, kvalitet real-time efekata,krajnji mixdown...
Duugo sam koristio sonar i bio sam stvarno zadovoljan-totalno intuitivan program,nikad mi se nije desilo da se pitam gde sta treba da kliknem-ideje su maltene same iz gleve prelazile u projekat.Medjutim-zbog toga sto mi dfh superior nije radio u sonaru, i zbog kompatibilnosti sa drugim studijima(tad sam radio samo aranzmane)malo po malo presao sam na cubase.Pitanje je-da li cu izgubiti na kvalitetu zvuka ako se vratim na sonar.Neki kazu da hocu neki kazu da necu.Da li je neko imao priliku da uporedi ova dva programa (od starta znaci-mixdown (bounce) midija u audio, kvalitet real-time efekata,krajnji mixdown...
Nego sta ces ! Cubase je zbog svoje strukture daleko inferiorniji od svih programa ..... a narocito Sonara ! To bi trebalo da cujes cim ukljucis program .... nije mi jasno kako nisi do sada ????
Inace mi nije jasno zasto se uopste vode ove price oko programa .... kad je potpuno jasno da Pro tools najbolje zvuci , odmah iza njega je Logic .... posle ide sonar .... a na samom dnu stoji Nuendo 4 , pa onda malo losiji nuendo 3 , a Cubase ( bilo koji je najvece djubre za amatere ) .... ko to ne cuje ..... ne znam zasto se uopste bavi ovim poslom ....
Pozdrav
Arthur
15-04-2008, 03:37 PM
a sto ne bi ti probao, pa sa nama podelio sta si cuo? Mislim da je to konstruktivnije, nego izazivati opet polemike koje forum jedva ceka :cool:
a sto ne bi ti probao, pa sa nama podelio sta si cuo? Mislim da je to konstruktivnije, nego izazivati opet polemike koje forum jedva ceka :cool:
Ni ti nemas pojma ..... ti radis u Nuendu !!!!
Pozdrav
Arthur
15-04-2008, 03:48 PM
:banghead: :rafal:
:ass:
allegrosteva
15-04-2008, 06:02 PM
Nema mesta za nervozu :)
Vec sam rekao da dosad nisam imao priliku da uradim isti projekat u jednom i u drugom programu from d skrech, i da neko prenese utiske (ustedeo bi mi puuuuno vremena).
A ne volim da se prepucavam cak ni sa tashtom
Ma bre ..... sve je isto ...... ;)
Nego nisam mogao vise da slusam po 10 000 put isto pitanje :D
Pozdrav
HeatMan
15-04-2008, 06:26 PM
upravo sam hteo da kazem da se max zajebava.. te priche nemaju veze sa mozgom.. pt mozda moze bolje da zvuchi zbog same karte (digi02/03 itd) i njenih ad/da konvertera.. ali interno, koliko sam upucen, sve zavisi od matichne i procesora.. mada, iskreno, sumljam i u to.. al ae..
dakle, shljakaj na kom god hocesh programu (izuzev acida, fl-a, reasona i njima slichnim) :) i bice verno prenesena zamisao...
pozdrav
allegrosteva
15-04-2008, 06:30 PM
eto jednostavnog odgovora
lesha
15-04-2008, 08:21 PM
vise nije pitanje koji najbolje zvuci, mada i tu ima nijansi, vec u kojem se najbolje snalazis i najlakse/najbrze dolazis do rezultata.
dakle, shljakaj na kom god hocesh programu (izuzev acida, fl-a, reasona i njima slichnim) :) i bice verno prenesena zamisao...
pozdrav
A sta fali Acid-u? :confused:
Konkretan odgovor - ja sam testirao sve Steinberg Sx varijante - Cobase od 1.02 do 3.11 i Nuendo od 1.6 do 3.2 i sve imaju identicnu sumu, kao i ProTools LE.
A pitanje za Sonar-a uopste nije naivno, jer on je prvi sa 32bit float. point presao na internih 64 bita (od neke verzije, valjda 5 ili 6) i moze da bude razlike u njegovu korist (teoretski)
Steva, aj' se javi vezano za ono, da znam:confused:
kejkz
15-04-2008, 10:35 PM
Od svih programa, uvek najbolje zvuči onaj koji nema?.
Ima jedan detalj po kojemu se eventualno mixdowni mogu razlikovati!
PANNING LAW!!!
Sjecam se da je stari Logic, dok je jos bio i za PCa, imao 0db panning law. Dok recimo Nuendo koristi -3db. Mozebitno se softveri razlikuju oko toga. Inace, taj panning law je princip kako se s paniranjem nekog kanala mijenja njegov volume. Recimo, u jednom programu ako su dva ista kanala panirani L-R oni zvuce jednako glasno, kao i kada ih se oba stavi u centar (-3db panning law), dok u drugom ako ih se stavi u centar oni se zbroje i daju (otprilike) +6db vise volumena.
A ta prica o razlici u zvuku od softvera do softvera se vuce vec jako dugo. Isto kao i prica da li kopirani audio cd zvuci isto kao original. Meni se dogodilo da sam bio zakleti zagovaratelj da oba cd-a zvuce isto, i onda me sje*bao jedan kolega kad je donio na test dva cd-a i morao sam (ne bas drage volje) priznati da razlike u zvuku ima (a prije toga sam morao ulupati ogromne pare u nove monitore i akustiku da to uopce cujem, heh jbg).
allegrosteva
15-04-2008, 10:58 PM
Hvala puno svima sa dobronamernim odgovorima.Na kraju cu izgleda ipak morati da odvojim vreme da uradim istu stvar na ova dva programa (uf)
Ok.... ne bih da pokrecem raspravu, ali mi je nelogicno tvrditi da su bash svi isti, isto koliko i da su svi razliciti. Ja sam se uverio da su oni koji koriste 32bit floatin point identicni u sumi, ali stvarno ne smem nista da tvrdim za 48bitne i 64bitne. To ne znaci da bih presao na Sonar cak i da se uverim da bolje zvuci
HeatMan
15-04-2008, 11:21 PM
taj fazon.. mislim da je tih 64 bita stvarno preterivanje... bar trenutno.. mislim, vishe od 24 bita ne mosh chuti ni sa ko zna kojim spravama u studiju.. :?
ma ne moze.. nema potrebe.. tachka. :)
@oggy: ne znam, ima jako chesto trip da sjebe stereo snimak i napravi kontra fazchinu samo takvu.. ne volem ga ni malo.. :)
dvuckovic
15-04-2008, 11:25 PM
Nisu to tih 64 bita...
Everbeatz
16-04-2008, 12:29 AM
Koliko ja znam u Nuendu moze da se podesava pan-law,a da zvuk zavisi od njega zavisi do neke mere, mada je moj utisak da svi imaju neku "boju" po kojoj se razlikuju. To sto testovi pokazuju je jedna stvar, na neki nacin matematicki jeste isto, ali razlike postoje
Moj utisak nije nikad bio da svi zvuce isto.
HeatMan
16-04-2008, 01:59 AM
Nisu to tih 64 bita...
nemam pojma o chemu sad prichash..
@everlast: da da.. treba na lomachu i nauku i matematiku..
pozdrav
Everbeatz
16-04-2008, 02:16 AM
@everlast: da da.. treba na lomachu i nauku i matematiku..
pozdrav
Da, pogotovo kad studiras masinski fax ima se taj osecaj..:)
Evo, ovde je Boggy objasnio dosta toga
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=107384&postcount=10
Arthur
16-04-2008, 12:52 PM
bravo off-e, ovo je bio legendarni post! :)
Aj' kad smo se dotakli teme - da li je logicno sledece razmisljanje: Nece biti razlike izmedju 32bit interne rezolucije i npr 48bit interne res za manje od 8 kanala sabiranja?
Nemam mogucnost to da probam (u stvari imam:grin: ....), ali teorijski bi trebalo da do 8 sabiraka nema razlike
Jos jednom, ne pitam ovo iz nekih muzickih razloga, niti me briga sta je bolje
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.