PDA

View Full Version : Sae institut u engleskoj

HeatMan
10-04-2008, 02:05 AM
evo, prva stvar zbog koje sam otvorio temu je:

http://www.sae.edu/display_image.php?media_id=198

tapco s8 monitori kojih se odrichem vec neko vreme.. :? to me nasmejalo..

al ajd sad kao, malo ozbiljnosti.. shta vi mislite o ovom fakultetu i diplomi koju dobijate po zavrshetku istog?

moje lichno mishljenje je da ce pojedinac proci isto kako bi proshao i na BK akademiji.. znachi, prolazna ocena (ako ne i jacha) i diploma.. samo shto sa BK diplomom mogu da palim bube po stanu, a sa SAE mislim da cu biti malko priznatiji..

sad, interesuje me pre svega DaBear shta ima da kaze na ovo sve.. poshto je ipak najblizi tom sae institutu (fizichki).. pa ako bi mogao da podelish sa nama par rechi o tome.. i koliko bi ti ta diploma, zapravo, znachila..

hvala puno i pozdrav..

Sale

Arthur
10-04-2008, 03:41 AM
mrak studio!

DaBear
10-04-2008, 10:22 AM
evo, prva stvar zbog koje sam otvorio temu je:

http://www.sae.edu/display_image.php?media_id=198

tapco s8 monitori kojih se odrichem vec neko vreme.. :? to me nasmejalo..

al ajd sad kao, malo ozbiljnosti.. shta vi mislite o ovom fakultetu i diplomi koju dobijate po zavrshetku istog?

moje lichno mishljenje je da ce pojedinac proci isto kako bi proshao i na BK akademiji.. znachi, prolazna ocena (ako ne i jacha) i diploma.. samo shto sa BK diplomom mogu da palim bube po stanu, a sa SAE mislim da cu biti malko priznatiji..

sad, interesuje me pre svega DaBear shta ima da kaze na ovo sve.. poshto je ipak najblizi tom sae institutu (fizichki).. pa ako bi mogao da podelish sa nama par rechi o tome.. i koliko bi ti ta diploma, zapravo, znachila..

hvala puno i pozdrav..

Sale

pa pricalo se o ovome punooo, i to ne tako davno !!

U dve reci - Prevara! (uff..jedna rec!)

Priznatiji ...od koga?? te diplome (ako radis muziku, pop. rap. house..sta bilo) nicemu ne vrede! Ako trazis posao na nekoj TV stanici ili Radiju, onda MOOOZDA vredi nesto malo..ali ja se nebi oslanjao i trosio pare zbog toga.

Boki_R
10-04-2008, 11:09 AM
Iako sam Pariski djak, osecam se prozvanim.

Misljenje koje iznosim je moje licno i ne obavezuje nikoga osim mene.

Skole ma koje struke po default su PREVARA s time sto neke pruzaju mogucnost onima koji to zele da nauce (bar po opremi koju imaju).
Prckam po studijima i live sigurno poslednjih 15 godina i kako kazu prilicno uspesno, ali za konzolu velikog studija sam seo tek pre 4-5 godina kad sam odlucio da ponovo zagrejem skolsku stolicu (do ted sam ih video samo kao muzicar)
Mogao sam sigurno jos pre 20tak godina da se ubacim u pricu volontirajuci u ArTon studiju u rakovici kod "cika Ace", ali jbga, propustene sanse se nevracaju. Pored relativno prgavog mentaliteta, nisam neko ko ce bilo koga da "moli" kako bi se motao po studiju. Za mene licno ovo je najjednostavniji nacin da se poblize upoznam sa nacinom rada na NEVE-u, SSL-u i uposlednje vreme ICON-u (sto je siguran sam za 90% foruma SF).
Ono sto mi je bilo cisto bacanje para je deo studija dok se ne stigne u poslednjih 6 meseci. Rad na mackie1604, behringer EURODESC i slicnim, ali kapiram, za one koji nisu ranije radili to je bio nacin da nauce neke osnovne metode rada. I sam sam vido masu stvari gde sam ranije gresio i provalio da se mnoge stvari mogu uraditi mnogo jednostavnije nego sto sam to ranije radio.

Kako god bilo, SAE je ipak jedna od jacih skola u svetu, ali niko nemoze uciti nekog na silu. Jednostavno, neki ne zele da nauce, dok drugi jednostavno nemaju priliku. Sad, da li je to vredno vise k?... Kad se ima moze i da se trosi, kad se nema...jbga za duplo manje para moze da se formira home studio i uci na greskama.

Ono sto je veliki + u ovakvim skolama je insistiranje na nalazenju "uzroka" za svaki problem i sticanje refleksa za pronalazenje najjednostavnijeg i najbrzeg resenja. Teoretska osnova je jaka, ali nema nikakvog znacaja bez prakticne primene.

Diploma kao parce papira ni ovde neznaci da se poznaje posao. To je jedino dokaz da je neko imao priliku da nauci. Moze omoguciti priliku da se radi, ali nista vise od toga. Za velike poslove jedino sto se gleda je CV, gde si radio, s kim, na kakvim projektima i naravno preporuke od nekadasnjih klijenata.
Put do uspeha u ovom poslu nevodi preko rada u nekom studiju za gazdu, jer cak i da ste vrhunski tonac, krediti idu gazdi studija, a vi ste samo radnik. Po meni, (a i sam tako radim) treba se drzati samostalnih projekata, eventualno zakupiti studio za snimanje i obezbediti uslove za mix kod sebe. Ako projekat prodje, bice i posla.

DaBear
10-04-2008, 11:15 AM
lepo kaze covek !

poslova za koje SAE diploma moze da pomogne, bar u Engleskoj mozda ima 10-ak max godisnje...na nekoliko hiljada studenata koj zavrse te skole!!

Boki_R
10-04-2008, 11:50 AM
Ima tu vise poslova, ali kod svih je zajednicko jedno
Prva greska=zuti karton
Druga greska=crveni:rotfl:

veci faul kao npr neukljuceni mic na vaznijem snimanju (nesnimljen take)= crveni + zabrana igranja (to je ono sto se pre neku godinu desilo bas jednom SAEovcu, a i sami znate da nije tesko da se podvuce tako nesto, pogotovo sto je posao inzinjera da vodi racuna o tome, a ne asistenta):banghead:

Arthur
10-04-2008, 12:18 PM
SAE ili ne, neukljucen mikrofon na snimanju i propusten take zbog njega, je krvavo crveni karton u bilo kojem slucaju...

HeatMan
10-04-2008, 12:28 PM
^to mi se redovno deshava, da sam zaboravio da upalim neshto u lancu.. al dobro, taman da se raspeva vokal da ne moram da ga slusham..

hvala bear-u i bokiju.. isto to sam i mislio.. (iako je par ljudi probalo da me razuveri) a poshto ne nameravam da se bavim radijskim i tv zvukom, preostaje mi da sanjam o berkliju dok ne umrem.. :)

pozdrav (i moze slobodno kljuch na temu)

Boki_R
10-04-2008, 12:53 PM
SAE ili ne, neukljucen mikrofon na snimanju i propusten take zbog njega, je krvavo crveni karton u bilo kojem slucaju... ali sam siguran dase i velikom Arthuru desilo bar jednom:D

Da, ali nema istu tezinu. Kad imas klinca iz kraja za asistenta & segrta neces mu u toj meri zameriti kao nekom ko je dosao sa nekim zvanjem. Sa druge strane, nije li uobicajeni check-list da se provere sve konekcije. Asistent treba da nahrani svinje i nista da nedira. Mislim da je ovde bila prica o zrtvenom janjetu. Taman dobro selo da se svali krivica na nekog ko je vec obucen da radi posao, a samim tim sacuva ugled studija.

Krajnji ishod je - Diploma mozda moze da ti odskrine vrata, ali moze jos brze da ih otvori kad izleces napolje.

Video sam da se pominje Berkli u kontestu skole. Mislim da nema neke razlike, bar sto se tice audio inzinjera. Berkli svoju prestiznost duguje izuzetno kvalitetnoj muzickoj skoli, a na nivou snimacko-mikserskog skolovanja ne odskace nipocemu.
Uostalom, SAE je pre kratkog vremena postala vlasnik AMS-NEVE-a sto ipak ima neku tezinu.

Ah, da, moze kljuc

HeatMan
10-04-2008, 05:30 PM
i koja je onda preporuka? bar zbog diplome? ako nema shta da se nauchi tamo.. :)

mislim, siguran sam da ce jedinka nauchiti neshto ako zeli, i to sigurno vishe nego na bk ali ono.. shta preporuchujete vi onda?

peter the great
10-04-2008, 05:45 PM
shta preporuchujete vi onda?

Ma idemo na SAE u Ljubljani. Ja idem u oktobru, pa ti razmisli o tome. 8-)

HeatMan
10-04-2008, 06:17 PM
teshko brate, imam toliko dugova koje moram da vratim da nisi svestan.. iskreno, meni je samo do diplome, poshto ljudi traze u87, diplomu i lep studio.. :)

a ti bani neki dan, nismo se videli godinu dana..

poz

Boki_R
10-04-2008, 06:34 PM
i koja je onda preporuka? bar zbog diplome? ako nema shta da se nauchi tamo.. :)

mislim, siguran sam da ce jedinka nauchiti neshto ako zeli, i to sigurno vishe nego na bk ali ono.. shta preporuchujete vi onda?
Rekao sam ti vec, sve zavisi od licnog zalaganja. Neznam koga su slovenci angazovali za predavace, ali s obzirom da SAE diploma ipak ima izvesnu tezinu u poslu neverujem da su krajnji dripci. Najbolje da pokusas da kontaktiras nekog ko je bio tamo. Ako imas kinte a nemas vremena ili zelje da visis po studijima kao asistent dobijajuci znanje i objasnjenja na kasicicu...
SAE ili bilo koja druga jaca skola daje ti mogucnost da naucis i stavlja ti na raspolaganje nekog ko moze da ti objasni sve to, ali te sigurno niko nece terati palicom da naucis. Racunaj da ces provoditi minimum 50 sati nedeljno u skoli radeci i istrazujuci, a pri kraju i vise od toga.
Najvise se nauci kad sam pokusavas da nadjes resenje, a toga u studijima koji rade nema. Ne mogu da zamislim bilo koga od Pro clanova kako zaustavlja rad u svom studiju kako bi ti ili bilo ko drugi uspeo da provali iole komplikovaniji lanac, dok u skoli imas svoje vreme pa udri. Nije tajna da sam na SSL AWS900 proveo tri dana ne bi li ga naterao da zasvira kako ja hocu:banghead: ali posle je islo mnogo lakse. Ko je probao, zna o cemu pricam.

PS, na pocetku, medju prvim prakticnim vezbama imas trening usiju. To je mozda i najbitniji deo obuke (shvati ga ozbiljno). Preslusaces brdo audio fajlova u pocetku sa ociglednim razlikama, a kasnije sa skoro neprimetnim. Cuces i gotovo sve "probleme" kako bi znao da ih kasnije prepoznas. Prava dijagnoza je oduvek bila 50% lecenja.

Puno srece!

Boki_R
10-04-2008, 06:43 PM
teshko brate, imam toliko dugova koje moram da vratim da nisi svestan.. iskreno, meni je samo do diplome, poshto ljudi traze u87, diplomu i lep studio.. :)

a ti bani neki dan, nismo se videli godinu dana..

poz

Zavisi ko ti trazi diplomu. Da bude jasno, uslov za diplomu na SAE je 80% od maksimuma, sto priblizno znaci nas fakultetski prosek 8.70. Ako upises, nema nikakve garancije da ces uspeti. Prolaznost je 10-15%
Ako ti je stvarno samo do diplome, postoje mnoge lakse skole od SAE. Kod nasih poslodavaca ako bas traze diplomu, bitno im je samo da je strana, pa makar i iz dopisne skole:D
Bacio sam pogled na neke online skole, i na njihovim diuplomama uglavnom nigde ne pise da su dopisne. Jednostavno, diploma kao svaka druga.

Postoji i opcija "zeleni venac" ili "kalenic". Uradice ti ljudi svaku diplomu i bolju i vecu i stariju:rotfl:a za manje para.

HeatMan
10-04-2008, 10:59 PM
hahah.. ne kapirash brate, ja bih samo da dobijem diplomu koja ce OVDE neshto znachiti.. necu se baviti zvukom u filmu (tj, radim vec neshto malo filmsku muziku, ali necu da pecam po sceni) dosta sam vec nauchio, prakse imam na svojoj opremi kao i na nekoj malo jachoj u tudjim studijima, ali nikad nisam bio za sslom itd.. iskreno, ono shto meni treba je neka vrsta kursa.. AKO mogu josh neshto da nauchim, super.. ako ne, onda bar da imam shta da zalepim na zid..

jbg, nisam takav.. dosta vas me zna, i to mi strashno ide na kurac.. ali kada ljudi gledaju muziku, onda morash da napravish neki kompromis.. znam ljude koji su iznajmljivali rekove samo zato shto su im dolazile poznate zvezde.. i onda upalili tamo sve da sija, i snimali direktno u komp..

vi se zezate, ali stvarno ima i toga..

peter the great
10-04-2008, 11:34 PM
iskreno, ono shto meni treba je neka vrsta kursa.. AKO mogu josh neshto da nauchim, super.. ako ne, onda bar da imam shta da zalepim na zid..

Iz Slovenije su mi poslali broshuru, u kojoj izmedju ostalog pise da imas 25 sati prakse nedeljno u proseku. To je 5 sati dnevno (minimum), mislim da je to sasvim ok.

Koliko god da je neko dobar u ovom poslu, sigurno ima nesto sto ne zna, i naravno da ce napredovati na SAE-u.

HeatMan
10-04-2008, 11:38 PM
znam znam.. al nisu male pare.. :)

peter the great
10-04-2008, 11:45 PM
znam znam.. al nisu male pare.. :)

Nisu. Ali, te pare ti pokrivaju 2 godine na BK, a na SAE-u za te pare dobijes diplomu, pa ti vidi... :)

A jos plus ladno dobijes MACBOOK, sa instaliranim Logic-om i Pro Tools-om! 8-) Naravno, posle skolovanja moras da im vratis Mac, jbg...

HeatMan
10-04-2008, 11:55 PM
pa dok ti zavrshish, vec je zastarela tehnika.. koji ce im onda? :)

kako 2 godine na bk? zar nije 2 i po soma? i plus hrana stan itd u ljubljani.. i plus ja nisam imao ni te pare za bk.. za to sam uspeo da izvuchem stipendiju, koju nikad vishe necu moci, veruj mi.. :) al rado bih ishao tamo sa tobom da privodimo i to.. hehe..

peter the great
11-04-2008, 12:05 AM
kako 2 godine na bk? zar nije 2 i po soma? i plus hrana stan itd u ljubljani.

Sta 2 ipo soma? Na BK je jedna godina 3600, a u Ljubljani je ceo kurs oko 7800 (i naravno, troskovi stanovanja, hrane, itd...)

Arthur
11-04-2008, 12:06 AM
ne zanemarite zivot u sloveniji koji nije uopste jeftin. Drugo, neko rece, ima sigurno da nesto ne znas, e pa to, veruj mi, neces nauciti na SAE ni na jednoj drugoj komercijalnoj skoli . Ne znam sta si zapeo, ti bar imas cistu pistu da nastavis da se zanatski bavis ovim poslom, i imas prilicno pristojan pristup sticanju novih znanja. Za ljude koji su u tvojoj poziciji, neko zvanicno skolovanje sada, bilo bi cisto gubljenje novca i sto je jos strasnije, vremena. Skole su dobre za maturante koji su do pre par dana drkali gitaru u skolskom bendu a sada bi da nauce sta to nadrkani tonci cackaju po mixeti i onda svrsavaju od srece kad nesto nabodu. I pri tom, za maturante koji imaju para.

Boki_R
11-04-2008, 12:52 AM
Heh, ne mogu se bas slositi ni sa ovako cvrstim stavom n i u napadi ni u odbrani da ih tako nazovem "renomiranijih" skola.
@HeatMan - Ako ti je diploma jedini razlog skolovanja, SAE je skroz los izbor zbog male prolaznosti. Ako hoces diplomu mora da si ili dovoljno namazan sa dosta predznanja ili da si streber do koske i pri tome talentovani fanatik u radu. (tada ti ova skola i netreba, uspeces i bez nje)

@peter the great - Nemoj se zanositi da je sve med&mleko. To sam ti jos davno rekao na PMu. Naucices koliko si sposoban da ukrades od profesora. Ako cekas da ti sami kazi, zajebao si se.

@Arthur - Naucices ono sto nedostaje vecini samoukih, a to su osnove. To u radu uvek ostaje za neki drugi put, sto znaci, radi se napamet i otprilike. Mozes nauciti i par finih prakticnih trikova (ali to samo ako ih sam iskopas od profana). Nikad neces nauciti "skupe stvari" kao sto su fini FX setupi koje svaki producent cuva samo za sebe. To znaju samo oni koji rade sa takvim ljudima.

Da ne zaboravim da pomenem kolegu iz klase ispred mene. Sad preko veze radi na izdavanju materijala u jednoj firmi koja ozvucava zive nastupe, (a imao je sve sanse da bude student generacije). Jedini peh koji je imao je sto se nasao sa sluskama maksimalno odvrnutim na usima u trenutku kad je njegov kolega napravio petlju u mikseti, pocepao mu bubne opne i trajno mu ostetio sluh

Ovo poslednje samo da bih predstavio koliko je u stvari glupo utrcati tolike pare za nesto sto ne donosi nikakvu sigurnost. Danas cujes odlicno, a sutra mozes da budes gluv k'o top.

Danny Lou
11-04-2008, 07:39 AM
Ovo poslednje samo da bih predstavio koliko je u stvari glupo utrcati tolike pare za nesto sto ne donosi nikakvu sigurnost. Danas cujes odlicno, a sutra mozes da budes gluv k'o top.

po ovome ne bi uopste bilo potrebno ulagati u sebe... sutra moze da te strefi i grom

Boki_R
11-04-2008, 08:35 AM
Ne, to znaci da sam i ja u sebe ulagao ali potpuno svestan rizika i sa rezervnom profesijom iza sebe. Druga je stvar sto sam ipak odabrao nesigurnost kao nacin zivota.

Era
11-04-2008, 09:20 AM
Interesntna prica sa kojom se potpuno slazem (bar kada je u pitanju SAE , s obzirom da sam nesvrseni SAE - ovac),voleo bih da se u raspravu ukljuce studenti koji su studirali kod nas BK,VETS,Fdu i da kazu svoje misljenje o ovom problemu (odnos ulozenog novca prema dobijenom znanju)

Arthur
11-04-2008, 11:54 AM
Dragi moji i drage moje, malko ste mladji clanovi (po pristupu, a ne godistu), foruma od mene, ova prica se vrti online vec jedno 3-4 godine koliko sam ja prisutan. I zapravo, odgovorno tvrdim, da na forumu nema upucenije osobe po ovom pitanju od mene, jer sam dugo i temeljno istrazivao sve na tu temu, kako domace, tako i strano. Cak sam bacio 3.250e na jednu godinu na BK, bez obzira na svoju opreznost. I stvave koje sad prosipam po forumu, baziram na tom svom poznavanjanju materije skolstva, kao i NAJBOLJOJ NAMERI ka mladjim i zaludnijim clanovima foruma koje prosto svrbi da svoje viskove novca a nedostatak inventivnosti u procesu ucenja, nadoknade papirom, tek nesto vrednijim od vlaznih papirnih maramica (inace,mnogo gotivna stvar, skoro sam je otkrio).
Jedina mera koju sam video da ima smisla, je slucaj jedne mlade koleginice koja ide u sredjnu muzicku, mislim da "Kosta Manojlovic", na cijem teoretskom odseku postoji smer za produkciju. Skola je, naravno, besplatna, a glavni predmetni profesor je D.Petrovic, ozloglasen sa BK akademije, koji tamo besplatno, maloletnicima drzi predavanja ali i vezbe iz osnova snimanja i mixanja zvuka. E ovo je skroz gotivno, i ja da imam 15 godina, ne bi to smatrao bacenim vremenom .

@Boki_R aka SAE Certified
hmmm... osnove jesu kljucna stvar, ali daleko od toga da ih samouki ne mogu nauciti.. zapravo, ne propagiram ja 100% samoukost, vec craftmanship, tojest, zanatski pristup ucenja od starijih majstora, nacin na koji se i preko radi vec decenijama.

boggy
11-04-2008, 12:24 PM
.........
hmmm... osnove jesu kljucna stvar, ali daleko od toga da ih samouki ne mogu nauciti.. zapravo, ne propagiram ja 100% samoukost, vec craftmanship, tojest, zanatski pristup ucenja od starijih majstora, nacin na koji se i preko radi vec decenijama.

Arthure, nevolja kod samoukosti i zanatskog pristupa je nedostatak odgovora na pitanje "zasto?", ako ikakve odgovore dobijas, to su odgovori na pitanje "kako?".

Imao sam priliku da prelistam beleske jednog SAE studenta (UK), na temu akustike... program i predavanja koja imaju su, po meni, jaaako dobri, jer, iako posle tih predavanja nemas dovoljno prenesenog znanja i sigurnosti da sredjujes studijsku akustiku, sebi i drugima, mozes sa lakocom da prepoznas nestrucnog akusticara, jer su predavanja (barem ova iz UK) bazirana na jednostavnim principima i pravilima... koja se skoro nikako ne mogu zaobici.... jednostavno, neko je izvukao te osnove, bez preteranog teoretisanja i sveo to na zanatske principe... (o tome ti pricas) koji ti samo pomazu da se ne udavis u ovom moru zamki... nista vise od toga...

E bas na to mislim, s obzirom na izvore i haos koji na netu postoje po ovom pitanju (studijska akustika), na takav (tvoj) nacin, ne mozes sa lakocom da procenis sta je od svega na netu tacno a sta ne... dok, na primer, u ovim SAE beleskama koje sam prelistao nisam video ni jednu sumnjivu pricu, verovatno zato sto je ta predavanja sastavio neko ko nije SAE student/diplomac, nego je strucnjak za studijsku akustiku, sa akademskim (pred)znanjem, i koji je umeo da izvuce sustinu iz svog iskustva i znanja, a da pri tom ne zamlacuje citaoca/slusaoca njemu nebitnim stvarima za struku kojom ce se baviti. ;)

Pricam samo o kursu iz akustike studija na SAE u UK, zato sto sam tu koliko-toliko kompetentan da ista kazem... za ostalo ne znam.

Drugi je problem kod ucenja bilo cega uciti i stvari koje ne volis, i nauciti ih do nivoa da polozis ispit... kada to radis sam, obicno ih nikada ne naucis, jer nemas ni volje ni zelje da se smaras... i to ti ostanu vecite rupe, mnogo vece nego da te je neko na bilo koji nacin naterao da to ipak barem iscitas do te mere da mozes ispit poloziti. Pri tom ne mislim konkretno na tebe, nego je to jednostavno preterano rasirena pojava... da ljudi neke stvari vole a neke ne... i da obicno treba strahovit karakter da bi se "samostalno" ucilo nesto sto ne volis... a to je retka pojava.

EDIT:
Treci je problem izboriti se sa sopstvenim predubedjenjima, ako su pogresna, odnosno sa ad-hoc stavovima o pojmovima o kojima nemate znanje... mnogo para, znoja i vremena treba da se to sve slozi onako kako mora. :)

pozdrav

bogi

Boki_R
11-04-2008, 01:39 PM
Ocigledno da nema svrhe dalje polemisati jer smo otprilike dosli do istog misljenja. Skola ima nekih pozitivnih strana, ali samo kao produbljenje zanatskih znanja. Jedino redosled moze biti ovakav ili onakav. Niti samouki mogu bez teorije i osnova da postignu vrhunske rezultate niti skolovani mogu bez puno iskustva da prilagode nauceno. Istina je negde izmedju. Bas kao sto ne postoji (ko li vec ono rece) "super sound" dugme, tako ne postoji ni 100% ispravan put.
Jedino sto je sigurno je to da skola ovog tipa mora da ima i dobar deo zanatskog principa, a uvodjenje klasicnih akadepskih predmeta kao sto su visa matematika, kojekakve_druge_nebuloze i slicno samo mogu nauditi zanatu.

boggy
11-04-2008, 01:45 PM
....a uvodjenje klasicnih akadepskih predmeta kao sto su visa matematika, kojekakve_druge_nebuloze i slicno samo mogu nauditi zanatu.
do neke mere se slazem, mada s obzirom na modernu digitalnu obradu signala, i mogucnosti koje ona ima, ako pogledamo digitalne filtre, konvoluciju, wavelet, FFT, "impulsi"... uh... May The Force Be With You! :rolleyes:

pozdrav

bogi

Boki_R
11-04-2008, 01:54 PM
do neke mere se slazem, mada s obzirom na modernu digitalnu obradu signala, i mogucnosti koje ona ima, ako pogledamo digitalne filtre, konvoluciju, wavelet, FFT, "impulsi"... uh... May The Force Be With You! :rolleyes:

pozdrav

bogi

Nema potrebe da se brines, sve je to u programu SAE, a sva matematika koja je potrebna se zavrsava sa par integrala i ostatkom u logaritmima (srednja skola) Zapravo, meni licno najkomplikovaniji deo je bio pretvaranje iz heksadecimalnih u decimalne i u binarne oblike, a koristi se u midi programiranju (moj omrazeni deo audio industrije, koji bez ovoga nikad ne bih ni naceo a kamoli naucio) iz prvih versija Cubase. (u novijim verzijama to sve ide samo od sebe)

boggy
11-04-2008, 01:56 PM
Nema potrebe da se brines, sve je to u programu SAE, a sva matematika koja je potrebna se zavrsava sa par integrala i ostatkom u logaritmima (srednja skola) Zapravo, meni licno najkomplikovaniji deo je bio pretvaranje iz heksadecimalnih u decimalne i u binarne oblike, a koristi se u midi programiranju (moj omrazeni deo audio industrije, koji bez ovoga nikad ne bih ni naceo a kamoli naucio) iz prvih versija Cubase. (u novijim verzijama to sve ide samo od sebe)

Super! Ako i o tome vode racuna... onda je to sjajno...

pozdrav

bogi

HeatMan
11-04-2008, 03:18 PM
ne zanemarite zivot u sloveniji koji nije uopste jeftin. Drugo, neko rece, ima sigurno da nesto ne znas, e pa to, veruj mi, neces nauciti na SAE ni na jednoj drugoj komercijalnoj skoli . Ne znam sta si zapeo, ti bar imas cistu pistu da nastavis da se zanatski bavis ovim poslom, i imas prilicno pristojan pristup sticanju novih znanja. Za ljude koji su u tvojoj poziciji, neko zvanicno skolovanje sada, bilo bi cisto gubljenje novca i sto je jos strasnije, vremena. Skole su dobre za maturante koji su do pre par dana drkali gitaru u skolskom bendu a sada bi da nauce sta to nadrkani tonci cackaju po mixeti i onda svrsavaju od srece kad nesto nabodu. I pri tom, za maturante koji imaju para.

hvala na komplimentu.. :) pazi, ja svo vreme pricham o tome.. i znam da sam vishe nauchio sam cheprkanjem i razmishljanjem.. i ako ne mozesh SAM da shvatish odgovor na pitanje "zashto?" onda ti je pitanje "kako?" suvishno.. poshto vidim da je neko vec spominjao ta dva kljuchna pitanja..

drugo, mnogo sam pokupio od ljudi sa foruma (iako sam doshao ovde kada je je vec pochinjalo zatishje), a josh vishe od ljudi sa strane.. ali opet, kao shto lsvi kazemo.. Uho ti je najvaznije u ovome, a kasnije dovoljna doza kreativne inteligencije.. ili kako to vec da nazovem.. jbg, pre samo 4 godine sam pravio samo takve krsheve (produkcijski).. jer sam znao samo za par stvari.. ali slushanjem drugih (tudjih) stvari, sam shvatio kako to treba da zvuchi.. i dao sam sve od sebe da se priblizim tom zvuku..

e sad, zashto mislim da meni treba diploma? zato shto se sve cheshce susrecem sa ljudima koji me pitaju shta od opreme imam, a ne znaju ni sami hsta sam im nabrojao, pitaju da li imam diplomu, a ja izlozim glavne probleme zbog kojih sam napustio BK akademiju, ali oni bukvalno ne zele da chuju za to..

iskreno, za takve ljude me boli dupe.. ALI takvi malogradjani su spremni da uloze dosta para.. jbg, a nisam takav lik da im se priblizim eufemizmima i da poltronishem radi kinte.. evo, vec nekoliko puta sam izpizdeo i oterao ih u tri lepe.. ali vidim da to tako ne ide..

@HeatMan - Ako ti je diploma jedini razlog skolovanja, SAE je skroz los izbor zbog male prolaznosti. Ako hoces diplomu mora da si ili dovoljno namazan sa dosta predznanja ili da si streber do koske i pri tome talentovani fanatik u radu. (tada ti ova skola i netreba, uspeces i bez nje)

jedino od gorenavedenih je da nisam namazan.. ali da imam predznanje, i da sam fanatik, to ce potvrditi ljudi koji me poznaju..

i ponavljam, znam da mi ta shkola ne treba.. ali ko je dovoljno kratko u ovom poslu, zna sigurno kakvi su klijenti.. onaj koji je dugo tu, ostao je jer je igrao pametno..

i da, znam mogo ljudi koji su uspeli a da ni nemaju diplomu.. mislim i ja sam sa svojih nepunih dvadeset i jednu godinu uradio malo vishe nego moji "vrshnjaci".. :)

ali eto, arti, reci mi da li si zadovoljan sa keshom? da li razmishljash o tome da se "prodash".. ja sam iz priche sa master29kom shvatio da je to najbolje reshenje.. iako sam vec duze vreme mislio o tome na taj nachin.. ali, nekako.. gledao sam na to drugachije. mislio sam da me neki ljudi nece vishe ceniti kao lichnost tako.. medjutim, iz priche sa drushtvom i ostalima, skapirao sam da sam budala shto nisam odmah pocheo sa zabavnjacima nego tek sad.. :)

eto, oko svega toga se vrti cela pricha.. nadam se da ste me razumeli.. meni zbog MENE je najmanje potrebna diploma.. diplomu bih uzeo chisto da bih bio akreditovan od strane gorenavedenih malogradjana kojima je pun dzep.. jer nisam jedan od likova koji ce ici i vuci neka veca imena za rukav i moliti ih da me ubace u te vode. jednostavno nisam takav, a mislio sam da ljudi umeju da cene kvalitet..

i to kazem najiskrenije, i nemam chega da se stidim, btw..

pozdrav svima..

Boki_R
11-04-2008, 06:32 PM
Sad su mi puno jasnije tvoje pobude. Jedna stvar mi je usput zapala za oko, a to je pitanje "prodaje".
Iako javno pljujem na sva usta raznorazne plagijatorske produkcij, privatno moram da se slozim sa vinovnicima tih prevara. Pogotovo sa onim koje su dovoljno kvalitetno uradjene (moj prezimenjak n.p.r.) Slazem se u smislu "treba osisati ovce". Pitanje savesti se moze srediti humanitarnim radom. Niko nemoze da te prinudi da muziku koju volis radis za manju kintu kako bi bila prihvatljivija za "mlad organizam"

Nego, sta se misli o osnivanju esnafskog udruzenja? Nekog organizma koji bi organizovao priznavanje prakticnih znanja i izdavao diplome na osnovu rezultata u poslu. Glupo bi bilo da ta diploma (priznanje) bude obavezan uslov za bavljenje poslom, ali bi bilo mnogo fino da svako ko vredi i po opstem strucnom misljenju zasluzuje odredjeni akademski nivo to svoje pravo ostvari.
U spoljnom svetu postoji dosta takvih organizama koji jednostavno na osnovu vremena provedenog u struci ili postignutih znacajnih rezultata organizuju strucne ispite za priznavanje skolske spreme onima koji su sami sebi bili univerzitet.
Uloga takvog esnafskog udruzenja moze da bude sindikalno-socijalnog tipa. Da kontrolise rad skola, u saradnji sa njima organizuje gore pomenute ispite, bavi se zastitom prava i tome slicno.

Arthur
11-04-2008, 07:14 PM
@Boki
Samo cu ponoviti svoje neslaganje da se bez skole ne mogu postici vrhunski rezultati, jer je vise hiljada puta oborena teza. Zapravo, cini mi se da su medju "mrmotima" kako ih DaBear zove, skolovani veoma retki. Sto ne znaci da svi koji su skolovani nemaju posao, ima i njih, ali stekao sam utisak da su retki, kako kod nas, tako i preko.

@Boggy - mislim da je princijpelno ispravno tvoje razmisljanje, sa tim sto se zanemaruje kolicina vremena i novca koje skole za nasu profesiju iziskuju. Nisam siguran da ne dolazim do odgovora "zasto" jer po mojoj prirodi prvo njega i trazim, a ovo o standardizovanim znanjima i laksem prepoznavanju prevaranat je definitivno tacno. Skole su definitivno preveliki trade-off za vecinu nas u poslu, i eventualno su prilicno pogodne za VEOMA (ispod 20 godina starosti) mlade pocetnike, koji ce do svoje 22-23 uspeti da se iskobeljaju odatle sa solidno pripremljenim osnovama.

@Heatman
Mene skoro svaki klijent pita da li sam se skolovao, ali moj nabusit odgovor da nisam jer nisam imao vremena/para za bacanje, mi uglavnom da mnogo vise poena nego da isucem diplomu sad neku. Mislim da kada budes nabiflovao dovoljno rezultata, taj mali procenat koji bi te hejtovao zbog toga, bi postao jos mizerniji, ili bi jednostavno preskocili to pitanje. Jer ovaj posao se SLUSA. Sto se mene licno tice, zadovoljan sam kintom, veoma, prodao sam se u "motion picture" industry, jedino me i kao i u muzickom biznisu nervira neizvesnost, jer se svi poslovi pogadjaju kao "one deal". Sto se prodaje same po sebi tice, pre vise godina kada sam napustio prvi fax (FON), odlucio sam da mi je cilj dobar ZVUK, i dokle god je to ultimativna borba kojom se bavim, i dokle god su mixeri,zvucnici i ostala oprema moje orudje, ne zanima me ko je sa druge strane stakla, ako mi placa racune. Sticajem okolnosti, jos nisam ucestvovao ni na jednom folk/turbo cak ni zabavnjackom projektu, vec uglavnom rock/metal/alternative pa cak i reggae, sto ne znaci da ne zelim, jednostavno nemam dovoljno kontakata u tom svetu. Jedan posao u mejdzor Turbo studiju sam odbio jer mi je tad uslovljavao napustanje dnevnog posla na televiziji, koji sam posle godinu dana ipak napustio zbog serije na kojoj sad radim.
Za tebe ti kazem, drzi se sebe, radi, kidaj, slusaj, nerviraj se, nikad ne budi zadovoljan, a zainteresovanima nabijaj na nos svoje najmanje "lose" radove, i to manje vise sve sto sad mozes da preduzmes. Studio si napravio, opremu pocinjes da kupujes, sada da se iskljucis na 2 godine, mislim da ti nije mudro.

HeatMan
11-04-2008, 11:44 PM
nisam ni mislio sada da se iskljuchim.. nego za godinu/dve.. prvo da otplatim dugove.. :) inache, mudro zborish.. hvala ti za ovo..

nego, jesi ti radio neshto za crnog gruju?

pozdrav

Arthur
12-04-2008, 01:35 AM
nisam, al moj drugar Lung jeste. Moja motion pic karijera je pocela u oktobru, na "Ponos Ratkajevih" (AVA-HRT)
tek ce ti tad biti glupo da se iskljucis ;) Al neka, proci ce te ko sto je i mene.

HeatMan
12-04-2008, 02:28 PM
ma ja ni ne zelim diplomu.. nezelim da me neko gleda drugchije samo zato shto imam diplomu...

al ono, tu je keva, tu je cale, ortaci (peer pressure) itd.. koji mi sole pamet da ce me za koju godinu gledati ljudi kao josh jednog bolida sa srednjom shkolom.. jbg, lepo kazem boli me uvo, necu da radim sa takvim ljudima koji ce me omalovazavati, ali opet.. hmm.. duboko u sebi se kidam..

iskreno, nadam se da ce me proci, poshto nisu male pare.. :)

Max
12-04-2008, 05:21 PM
..... necu da radim sa takvim ljudima koji ce me omalovazavati, ali opet.. hmm.. duboko u sebi se kidam..

:)

Posalji ih slobodno kod mene ;)

Pozdrav

DaBear
12-04-2008, 05:44 PM
Posalji ih slobodno kod mene ;)

Pozdrav

Kakav si materijalista !!!

Max
12-04-2008, 06:16 PM
Kakav si materijalista !!!

pa kad covek ima problema , pa rek'o da mu pomognem :)

A i mene niko nikad nije pitao nista u vezi diplome ...pa reko ..... mozda je tako lakse :D :D :D

Pozdrav

HeatMan
12-04-2008, 06:38 PM
hahahahah.. shta hocesh? vec delimo klijente... shta bi vishe? :D

aj poz

Max
12-04-2008, 06:44 PM
hahahahah.. shta hocesh? vec delimo klijente... shta bi vishe? :D

aj poz

Daaaaj ..... nije ona klijent , pre sam ja njoj klijent jer lova ide u tom smeru :)

Pozdrav

Arthur
12-04-2008, 06:50 PM
iju iju!

Max
12-04-2008, 06:53 PM
iju iju!

Sram te bilo ! :mad: :rolleyes: :D

Pozdrav

milanCHE
12-04-2008, 06:54 PM
ma ja ni ne zelim diplomu.. nezelim da me neko gleda drugchije samo zato shto imam diplomu...

al ono, tu je keva, tu je cale, ortaci (peer pressure) itd.. koji mi sole pamet da ce me za koju godinu gledati ljudi kao josh jednog bolida sa srednjom shkolom.. jbg, lepo kazem boli me uvo, necu da radim sa takvim ljudima koji ce me omalovazavati, ali opet.. hmm.. duboko u sebi se kidam..

iskreno, nadam se da ce me proci, poshto nisu male pare.. :)

sad cu verovatno uleteti u offtopic,ali donekle i ima veze sa temom.
@HeatMan
po ovom poslednjem citiranom post-u zakljucujem da imas najveci problem sa samim sobom,tj.verovatno neko nezadovoljstvo.ako je tvojoj okolini bas toliko stalo da ne budes "bolid sa srednjom skolom",onda upisuj sta hoces,ako mislis da ce diploma iz korena promeniti sve tvoje probleme i nesigurnosti.evo, javno priznajem : kad saberem sve nebitne i glupe ispite koje sam sa mucenjem ucio(filosofija,sociologija,?....a u pitanju je geografski fakultet),zatim grceve u stomaku,nerviranja....da bih na kraju dosao do diplome <geograf-prostorni planer>(koji, uzgred, ni ne radi posao u struci,jer je ova zemlja u qrcu i sa urbanizmom i sa prostornim planiranjem),onda vise sebe dozivljavam kao bolida(i to diplomiranog) nego nekog zanatliju sa srednjom skolom koji je radio svoj posao,pekao znanje i vredno privredjivao(i jebuckao sta mu podne pod ruku), dok sam se ja drkao po faxu.ima sjajnih ljudi zanatlija na ovom forumu,koji bolje rade nego deset diplomiranih inzenjera i to,koliko sam pratio forum, ima i iskusnih poznavalaca IT tehnologije,i producenata i akusticara...,ne verujem bas da su svi diplomirani elektrotehnicari ili SAE-ovci ili vec kako...a to sto je ovo drustvo puklo po svim savovima pa praznoglavi diplomci sumnjivih privatnih fakulteta trto-mudishu i hvale se istim,to je vec socio-ekonomsko-psiho-patoloski fenomen....a ti radi kako ti volja,ako mislis da ces sa par kila keshovine deficita i parcetom papira(i mozda za truuuunku sirim horizontom znanja)biti srecniji i bolji....super,samo izvoli.diploma je samo dokaz govedje upornosti,ona nema blage veze sa inteligencijom(o.k.mozda par procenata),pogledaj uostalom politicare,sve doktori i magistri,a nacrtanog vola u dupe ne umeju da ubodu...

HeatMan
13-04-2008, 02:00 AM
Daaaaj ..... nije ona klijent , pre sam ja njoj klijent jer lova ide u tom smeru :)

Pozdrav

HAHAHAHAHAHHAAH.. nisi normalan.. al istina je realno...

Arthur
14-04-2008, 02:23 AM
amana kakav se tu pimping odigrava

HeatMan
14-04-2008, 04:06 AM
boje ne pitaj... :) josh da nauchim maxa da C-walk-uje i da se obuche u drechavo i to je to..

Theory
14-04-2008, 11:13 AM
bio ja na sae u ljubljani, diplomiro prosle godine u 11 mj. moje misljenje je da je preskupo za ono sto nude...onda je skola kostala oko 6.000 ? plus stanovanje i benzina za auto8-)
al eto zavrsio iz prve, i sad nemam di radit:shock:, mislim imo bi da trazim , ali ne trazim jer sam si poceo gradit studio pa da krenem u privatnim vodama...
uglavnom mislim da je sae dobra stvar ako imas love za to i ako si voljan ucit i naucit...i isplati se ako si siguran da te negdije ceka posao jer se stvarno nauci puno toga...naravno sve se to nadje i na netu ali na netu ne mozes nac praksu koje tamo imas kolko oces...

Arthur
15-04-2008, 02:37 AM
ima prakse i po studijima, ko ume da trazi, i to jos posle nekog vremena krenu oni tebe da placaju :P