PDA

View Full Version : 6-7 cm audio tretmana. Sta uraditi?

Audiosoul
09-04-2008, 12:07 AM
Pozdrav svima. Imam problem i mislim da ovog foruma nema boljeg mesta na kojem bih mogao da ga izlozim. :D

Zivim u novogradnji i naravno, akustika je hororicna. Upravo pravim "zvucno apsorpcioni" plan (AD ploce, bass trapovi...) i mada mi je taj deo nauke prilicno jasan, izolacija zida koji me deli od komsije mi zadaje probleme. Nemam dovoljno mesta da uradim ono sto je najbolje pa eto, hocu da vas pitam sta je najbolje uraditi kada prostora za tretiranje zida nema vise od 6-7cm. Znam da je prilicno neozbiljno, ali za sve situacije postoji najoptimalnije resenje, jel. :ups:

Da razjasnim...nisam bas potpuno lud, kapiram da problem niskih frekvencija u ovom stanu nikada necu resiti. Prvenstveno hocu da pohvatam srednje frekvencije koje prolaze iz stana u stan, najtacnije, hocu da eliminisem ljudske glasove. Verujte mi, u gluvo doba mogu da cujem razgovor u stanu komsijinog komsije :rotfl:i jednostavno ne mogu da zivim u takvim uslovima :mad:

Trenutno me drzi ideja da na zid (puna cigla i malter) uvrnem rigips metalne profile od 5cm, tih 5cm ispunim azmafonom i preko svega stavim rigips plocu od 1.25cm. Da li bi tim nesto resio? Ne znam sta azmafon od 2cm u zidu uopste moze da uradi? Da li ga treba vise ili je bolje staviti nesto drugo?
btw, gips ploce mi deluju prilicno neozbiljno, a opet, ne znam sta bih drugo mogao da upotrebim u ovoj situaciji.

Eto. Ako mozete da smislite neko resenje za moj problem bicu vam zahvalan.

Hvala :)

RetroMan
09-04-2008, 12:19 PM
... da na zid (puna cigla i malter) uvrnem rigips metalne profile od 5cm, tih 5cm ispunim azmafonom i preko svega stavim rigips plocu od 1.25cm. Da li bi tim nesto resio?
Da, pod uslovom da ne uvrnes direktno u zid, vec preko neceg sto ce apsorbovati vibracije.

Ne znam sta azmafon od 2cm u zidu uopste moze da uradi?
Da spreci rezonacije vazduha unutra.

Da li ga treba vise ili je bolje staviti nesto drugo?
Jeftinije ti je da stavis 5cm neke gusce kamene/mineralne vune, posto ce gipsane ploce ionako hermeticki zatvoriti - spreciti cestice vune da izadju napolje i udju u pluca.

gips ploce mi deluju prilicno neozbiljno
Varas se, jedino sto je bolje od gips ploce, su dve gips ploce. :wink: sto ce ti oduzeti ukupno 7.5 cm prostora, a to se uklapa u tvoje mogucnosti.

RM

Audiosoul
09-04-2008, 03:55 PM
Da, pod uslovom da ne uvrnes direktno u zid, vec preko neceg sto ce apsorbovati vibracije.
Ok. Cenim da ce gumene trake u sirini profila uraditi posao. Procesljacu po forumu sta ste pricali o tome ;)

Jeftinije ti je da stavis 5cm neke gusce kamene/mineralne vune, posto ce gipsane ploce ionako hermeticki zatvoriti - spreciti cestice vune da izadju napolje i udju u pluca. Da li je 120 dovoljna gustina ili se zvucno "isplati" ici i na guscu?

Varas se, jedino sto je bolje od gips ploce, su dve gips ploce. :wink: sto ce ti oduzeti ukupno 7.5 cm prostora, a to se uklapa u tvoje mogucnosti.E sad si me naveo na sustinu: Da li je bolje da u tih 7 cm idem na :

1. Vise gipsa. Naprimer, sendvic od dve deblje ploce, sa obe strane profila po jedna i 2 cm kamene vune izmedju)

2. Vise vune/azmafona. Da idem na tanje ploce (ili jednu plocu) i 5 cm vune/azmafona unutra.

Da li mozes da pretpostavis koja od te dve kombinacije bi u istoj zavrsnoj debljini bila efikasnija?
Hvala ti na odgovoru ;)

RetroMan
09-04-2008, 05:28 PM
Da li je 120 dovoljna gustina ili se zvucno "isplati" ici i na guscu?
50 - 60 kg/m3 za tu svrhu.

Da li je bolje da u tih 7 cm idem na :

1. Vise gipsa.
Da, to je ono sto sprecava prolaz zvuka (veca masa).

Naprimer, sendvic od dve deblje ploce, sa obe strane profila po jedna
To nece valjati, posto ce u tom slucaju jedna ploca biti, prakticno, naslonjena na zid, i time gubis njen efekat. Najbolje bi bilo zid, pa razmak (10 cm), gips, opet razmak, pa opet gips, a izmedju vuna, ali s obzirom da imas samo 7 cm, 2 cm razmaka izmedju ploca nebi mnogo znacilo, a znatno bi ti iskomplikovalo postavljanje, i bolje je da ide zid, pa razmak 5 cm popunjem vunom, pa onda dve ploce (da bi povecao masu).

Ako posle i dalje budes imao problema sa komsijom, napravi to isto i sa njegove strane zida. :wink:

RM

Audiosoul
09-04-2008, 07:18 PM
Izgleda sam bio na pravom putu dok sam razmisljao o 5cm azma.+ gips. ;)
Znaci old school. Masa je majka, kakva definicija :rotfl:

Kazes 50 - 60 kg/m3? Verovatno ta gustina najbolje upija srednje? Zanima me, sta bi se dogodilo (frekvencijski) ako bih u zid nagurao duplo guscu vunu?

Jos jedno pitanje, ima li smisla skinuti laminat pri tom zidu, razvaliti estrih ispod njega sve do betona, pa praviti izolaciju odatle, "na chisto" ili da se manem corava posla i jednostavno postavim gips od estriha do plafona? :)

NLP
09-04-2008, 07:42 PM
...ili kvarcni pijesak (masa) i neka ploča (gips, OSB, MDF,...), bolje dupla ploča i između neki limp mass.

RetroMan
09-04-2008, 10:02 PM
Kazes 50 - 60 kg/m3? ... Zanima me, sta bi se dogodilo (frekvencijski) ako bih u zid nagurao duplo guscu vunu?
Nista narocito, osim sto bi te to duplo kostalo.

ima li smisla skinuti laminat pri tom zidu, razvaliti estrih ispod njega sve do betona, pa praviti izolaciju odatle, "na chisto"
Ima smisla, ako te ne mrzi da se zezas.

RM

Arthur
10-04-2008, 03:38 AM
potruj komsije :twisted:

RetroMan
10-04-2008, 09:50 AM
potruj komsije
To je samo kratkotrajno resenje, doci ce mu nove komsije, mozda i gore od ovih. :peace:

RM

Audiosoul
10-04-2008, 03:43 PM
Pupupu...ne prizivaj lol

Ima smisla, ako te ne mrzi da se zezas.

Ne mrzi me ako ce rezultat biti merljiv, ne bih se cimao za placebo efekat :wink:

...ili kvarcni pijesak (masa) i neka ploča (gips, OSB, MDF,...), bolje dupla ploča i između neki limp mass.

Sva ta prica sa peskom i limp masama me privlaci vec neko vreme, ali gde god da sam se raspitivao za limp mase svi su me gledali belo. Sve u svemu, stekao sam utisak (nadam se pogresan) da u ovoj drzavi tako nesto ne moze da se nadje, a da placam transport i carinu na tu tezinu, mnogo je.
Ako na nasem trzistu ipak postoji nesto, prosvetlite me please :)

...ili kvarcni pijesak
Kako bih mogao da ga zarobim u mom zidu? Zbog nedostatka prostora ne mogu da dozidam shuplju ciglu, bar ne one koje sam ja vidjao. Sve su znatno sire od mog limita.

NLP
10-04-2008, 06:07 PM
Da dosta skupo je recimo green glue iz Amerike do Europe. I bez toga je skup.
Moja mala tajna:D je da upotrijebi? "gumi" lijepilo na bazi kavčuka ili silikona i po jednakim principom kao green glue razma?i po gips ili "drvenoj" ploči (meni su dra?e "drvene" ploče kao OSB, MDF, iverica,... i masivnije su od gipsa te lep?e se na njih pričvr?čavaju te?ki elementi). Ne ?krtari sa lijepilom:)

Da sa kvarcnim pijeskom bi najbolje eliminirao buku od/do kom?ija, jer situacija/ manevrirni prostor 6-7cm je zbilja malo.

Postavi? distancirane profile od kom?ijskih stijena kamo če? dati prvu ploču. Profile posvuda lepo podlo?i sa gumom (kao ostali ro?tilji na forumu), da prekine? zvučne mostove.

Pričvrsti prvu ploču, napravi koliko treba rupa (ne prevelike!) i unutra sipaj najfiniji kvarcni pijesak. To če dugo trajat, stalno tupkaj da se dobro posjede... Rupe gdje si sipao zagipsaj drvenim kitom (u trgovini sa građevinskim materijalom ima), a da ne curi pijesak van imaj pripremljene gumijaste ?tople/ poklopce (ne znam kako se ka?e, nisam odavde).

Onda naljepi drugu ploču kao ?to sam prije napisao.

Audiosoul
19-04-2008, 03:06 PM
Izvinjavam se, ali pritislo sa svih strana, pa nisam stigao da odgovorim.

Hvala na savetima NLP. U medjuvremenu sam pronasao dobavljaca kvarcnog peska, iznenadio se cenom (2000din - 3000din m3 http://www.arsa123.somee.com/kontakt.htm, vrlo ljubazan i susretljiv lik) ali sam ipak odustao od toga. Ubacicu mineralnu vunu, pa sta bude. Ispod tog zida je noseca greda cija je armatura presecena na jednom mestu (a ne bi trebala biti) pa se plasim da je opteretim kojom tonom peska.

Ostaje samo da vidim da li je povoljnije da pravim drveni rostilj ili da koristim metalne profile i krecem u posao.

NLP, svidja mi se tvoja silikonsko/kaucukova tajna :D Hvala ti ;)
Reci mi molim te, kada kazes da ne skrtarim na lepilu, koliko bi debelo trebalo namazati da bi bilo efekta?

NLP
19-04-2008, 10:09 PM
nema na čemu:)

Znam da princip sa pijeskom jest ponekad nerealan u nekim situacijama.
Onda daj čim te?u vunu. Prijedlo?io mi ti 10cm vune, pa dupla iverica (između ono ljepilo) pa 10 cm vune pa opet dupla iverica.
Znam rekao si 6-7cm ali razumi da to je stvarno malo!
Neki kompromis je i 5cm vuna/ dupla iverica/ 5cm vuna/ dupla iverica i ako mo?e i kakav airgap...
Drveni ros?tilj je skuplji ali ipak mnogo bolji od različitih "knauf sistema".
Za količinu namaza ljepila na ploče je stvano relativno kod specifičnog ljepila. Ako hoče? da je neki efekat sa tom "limp masom" onda daj toliko, da ba? ne curi previ?e (jedna ljepila su previ?e tekuča)... ili ako hoče? komplicirat i doseči nekoliko bolje rezultate, daj ploču na pod, dodavaj sloj po sloj pa čekaj da se prija?nje nanesen sloj osu?i dovoljno da mo?e? dodati sljedečeg... sa vrijemenom. ako dovoljno trenira?, če? dobiti neki "feeling":grin:

Audiosoul
23-04-2008, 04:07 PM
Razumem da je malo, nije problem u tome, vec jednostavno nema vise mesta za manevrisanje:mad: Verujem da su tvoji predlozi odlicni, ali...tu sam gde sam i moram da smislim nesto bez airgapova i "mushkih" slojeva.

Elem, imam nesto novo :grin: , otkrio sam materijal zvani AZMAVIB (http://www.azma.co.yu/azmavib.php). Ne znam kako to ranije nisam primetio, ali cini mi se da bolju limp masu ovde necu pronaci.
Danas sam razgovarao sa nekim inzinjerom iz Azme i covek mi rece da je Azmavib prilicno tezak...1 m2 vise od 5kg (3mm debljine), a verzija od 2mm debljine vise od 3kg. Mislim da cu njim podloziti ceo roshtilj, a verovatno i razvuci pokoji sloj preko celog zida, samo me brine to sto ga dosada bas niko nije pomenuo, da ne bude sad "e prijatelju, to nece da radi" :grin:

Sve u svemu, planiram da dobro dampujem roshtilj sa 3mm azmavibom, pa da na njega stavim 5cm vune (70~120kg m3) na koju bi sa OBE strane prethodno nalepio/pricvrstio 3mm azmavib, dakle kao neki sendvic, apsorber izmedju dve barijere. Preko svega toga gips/mdf ploca i dobro gitovanje.
Voleo bih i da sa obe strane vune dam po par cm airgap-a, (izmedju vune i azmaviba) ali nemam mesta. Razmisljam ipak, neki dupli prozori i vrata imaju prilicno male airgapove (oko 1cm) a oni ipak doprinose izolaciji.
Da li ima ikakvog smisla izvesti tako mali airgap izmedju vune i limp mase ili da to ne radim?

NLP
23-04-2008, 05:46 PM
Provjereno dobra sendvič varijanta je ta več opisana: stijena/ mo?e airgap/ vuna/ dupla iverica (između limp mass)/ vuna/ dupla iverica (između limp mass).

1cm airgapa je pomalo trivialno... odluči sam.
Te?ko lijepilo je bolji limp mass jer i stri?ne sile/ pomiki (mo?da nisam pravilno napisao rečenicu jer ne znam kako se ka?e) se dampuju i je amortizer u svim smjerima te usto doda svoju masu.
Kao ?to sam več vi?e puta naveo ovaj link: http://www.greengluecompany.com/
Nije samo reklama za green glue proizvod ali je i zbilja bogat sa primjerima različitih konstrukcija i ideja...