View Full Version : KRK RP-5 + KRK RP10S ili KRK RP-8
Proximus
08-04-2008, 06:28 PM
koja varijanta je bolja?
da cujem vasa misljenja.. nadam se da je neko imao iskustva sa RP10S subwooferom
Mika Technika
08-04-2008, 07:10 PM
ja imam krk rp 8 i jako sam zadovoljan, a ovo sto si napisao krk rp 10 to ti je subwoofer koji jako valja!
moja preporuka 8!
Proximus
08-04-2008, 11:28 PM
a jel ima neko iskustva sa subwooferima?
plan mi je da sad uzmem KRK RP-5 pa za 6-7 meseci kupim i subwoofer KRK RP-10S...
Boki_R
09-04-2008, 01:13 AM
Bilo koji da je sub, ako je usamljen mozes imati velikih problema sa akustikom CRooma. Bilo kakvi da su ti rezultati, probaj mu naci mesto koje ce praviti najmanje problema. Sub sam po sebi ne ucestvuje preterano u spacijalizaciji zvuka, tako da ti je svejedno gde se nalazi.
Proximus
09-04-2008, 12:25 PM
ja kapiram da su RP-5 siromashni na basu i niskim frekvencijama i da ce doticni sub to da nadoknadi ili se varam?
inace sto se prostorije tice radim u potkrovlju od 24 m kvadratna (6x4)...
Ako nemas akusticki sredjenu sobu mnogo sigurnija varijanta ti je da ides na manji zvucnik.Sub-u strpljivim experimentisanjem moras naci sto idealniju poziciju.24m2 nije toliko mali prostor i mislim da ne bi imao problema sa 10" sub-om,dobro pozicioniranim.Osmica na rp8 daje mnogo veci i deblji zvuk ali i glasniji pa ako nemas akusticki sredjen prostor samo ces dobiti vise stete nego koristi.Sto veci zvuk to je zahtevniji.
Danny Lou
09-04-2008, 02:50 PM
ja kapiram da su RP-5 siromashni na basu i niskim frekvencijama i da ce doticni sub to da nadoknadi ili se varam?
inace sto se prostorije tice radim u potkrovlju od 24 m kvadratna (6x4)...
ne znam da li si probao ove monitore ali oni definitivno nisu skrti u basu!
Mika Technika
09-04-2008, 03:11 PM
ja sam vec rekao, sa rp8 ces resiti bilo koji problem sa bass-om, i nece ti trebati woofer, tacnije neces imati potrebu za wooferom, ako si u kucnoj varijanti.
DADDY Z
09-04-2008, 03:12 PM
ja radim sa subom(Genelec 2029+7050) vec godinama i nemam problema.Po meni ti je sub NEOPHODAN samo ako radiš elektronsku mjuzu,u ostalim slučajevima možeš komotno bez njega.
ja radim sa subom(Genelec 2029+7050) vec godinama i nemam problema.Po meni ti je sub NEOPHODAN samo ako radiš elektronsku mjuzu,u ostalim slučajevima možeš komotno bez njega.
Slazem se,za elektronsku muziku je gotovo neophodan ali mnogo znaci i svakom drugom zvuku koji se mixa na malim nearfieldima koji korektno sviraju opsege iznad low basa a nedostaje im samog low-enda pa kad se lepo pozicionira,merenjem nadje tacka rezanja rezultati budu veoma pristojni.Ipak je low-end podrucje glavni nosioc dinamike bez obzira na vrstu muzike i jasan uvid u njega je i vise nego koristan.
Pozdrav
Proximus
09-04-2008, 08:04 PM
narawno da radim elektroniku... ;)
hwala wam alen, mika, Z mnogo ste mi pomogli....
uzecu petice plus sub !
Plonk
09-04-2008, 08:10 PM
kolika je cena krk rp10s...tj. ukupna cena:)
Proximus
09-04-2008, 08:13 PM
cena RP-5 u artistu je 290evra... to znam provereno... za sub mi nisu danas odgovorili na mail al kapiram da je i on oko 250-300evra.... zvacu ih sutra da pitam...
yoloko
09-04-2008, 08:22 PM
a jel ima neko krk v12 sub?
jel bih uopste mogao 12" da shljakam u 12 kvadrata pitam se?
Plonk
09-04-2008, 08:28 PM
a yamaha hs50m i hs1oW....jel zna neko za ovu varijantu
Proximus
10-04-2008, 12:59 AM
a jel ima neko krk v12 sub?
jel bih uopste mogao 12" da shljakam u 12 kvadrata pitam se?
sudeci po tudjim pricama to bi bilo prewise za tu prostoriju
yoloko
10-04-2008, 08:27 AM
da verovatno,
ustvari potrazio bih malo kvalitetniji sub,
ima neko neki predlog?
i koliko je pametno uzimati sub razlicitog proizvodjaca od nearfild monitora
(u mom slucaju krkv6)???
Pa gledajuci generalno mozes staviti bilo koji sub za koji znas da ispunjava
neke studijske da kazem norme,na prvom mestu linearnost.Svakom frekfenciju rezanja podesavas sam prema potrebi svog prostora i donjeg opsega tvojih full range zvucnika.E sad tu je jako bitno upariti velicinu Sub-a sa velicinom full range zvucnika,kao i jedno i drugo sa velicinom prostora u kojem ceo sistem treba da svira.Sto je veci drajver na subu to mu je niza tacka sviranja pa zna da se pojavi frekfentna rupa ako je recimo sub prevelik u odnosu na full range zvucnike.Ako ne mozes sam izmeriti probaj naci grafikone frekfentih karakteristika tvojih zvucnika pa ih uporedjuj sa grafikonima subova koji su ti interesantni .Bitno je da sub linearno svira do tacke gde pocinje opadati frekfentna linija full range zvucnika da bi bio siguran da ces moci naci idealnu crossover tacku.Uglavnom tesko je jako na neslusano predvideti kako ce to raditi u nekom prostoru a da nisi jako dobar akusticar.
yoloko
10-04-2008, 09:11 PM
razumeo,,, zahvaljujem
Proximus
11-04-2008, 09:45 PM
zanima me jos jedna stvar... dali ovi monitori mogu biti na drzacima montiranim u zid...
citao sam dosta da monitori moraju biti odmaknuti od zida... al kapriam da to vazi za one koji imaju rupu pozadi... KRK RP serija ima rupu na dnu sa prednje strane...
planiram da ih montiram na ovim drzacima kao na slici iznad radnog stola (koji je igrom sluicaja pricvrscen za zid) u visini ushiju kad sedem i medjusobnom razmaku 180cm...
http://img88.imageshack.us/img88/8964/dsc0026wj2.jpg
isto tako me zanima dali sub moze ici ispod stola na sredini blizhe zidu.... (dimenzije stola su 180x80)
DADDY Z
11-04-2008, 09:51 PM
nemoj ispod stola..bolje i negde sa strane nego ispod stola..baci pogled da li na KRK sajtu ima uputstvo za pozicioniranje sub-a.Proizvođač obično daje nekoliko peporuke gde staviti i kako.
Proximus
12-04-2008, 02:26 AM
a ovo sto sam pitao za monitore jeli ok? posto planiram da ih montiram u nedelju...
Proximus
12-04-2008, 02:35 AM
nashao sam zanimljiv tekst na netu....
Where To Put The Sub?
Positioning the sub isn't difficult but it should ideally be in front of the listening position and close to, but not at, the centre of the wall behind the main monitors. If necessary, a sub can be positioned well off to one side without compromising the stereo image since the human hearing system is relatively insensitive to positional information at bass frequencies.
A good tip for finding the best sub location is to first stand the sub on the floor where you normally place your listening chair. Then, with some well-balanced music playing, sit on the floor in all the different positions where your sub could go. One of those positions should give the most even bass level (no obviously loud or quiet notes) so that's where you put your sub. Where the sub is fitted with a phase switch, try both settings to see which sounds most natural. Avoid putting subs under desks with enclosed sides as the cavity created by the desk may resonate.
srecom moj stol nema zatvorene stranice (montiran je uz zid + 2 stuba s prednje strane) prema tome mislim da sub moze da ide ispod stola... stvarno nemam predstavu gde bih drugo mogao da ga smestim.....
Proximus
16-04-2008, 09:26 PM
zanima me jos jedna stvar... dali ovi monitori mogu biti na drzacima montiranim u zid...
citao sam dosta da monitori moraju biti odmaknuti od zida... al kapriam da to vazi za one koji imaju rupu pozadi... KRK RP serija ima rupu na dnu sa prednje strane...
planiram da ih montiram na ovim drzacima kao na slici iznad radnog stola (koji je igrom sluicaja pricvrscen za zid) u visini ushiju kad sedem i medjusobnom razmaku 180cm...
http://img88.imageshack.us/img88/8964/dsc0026wj2.jpg
jel moze neko da mi odgovori na ovo?:)
Mika Technika
16-04-2008, 10:26 PM
ja ne znam koje krkove mislis da uzmes, ali znam da stalak nece izdrzati rp8 :D
Proximus
17-04-2008, 05:18 AM
KRK RP-5 ce izdrzati... samo me zanima dal je to ok s obzirom da je njima rupa napred?
Mika Technika
17-04-2008, 02:47 PM
pa iskreno, sam moras slusati i naci gde najbolje zvuce u tvojoj sobi.. ja na primer sam uskracen sa prostorom pa moje osmice stoje tamo gde moraju, al ako imas veliku sobu, trazi najbolji ugao za njih.
boggy
17-04-2008, 02:58 PM
jel moze neko da mi odgovori na ovo?:)
Evo mogu ja :)
Nisam citao ceo thread, ali videh ove drzace za zid...
Monitori, ako sluze za nesto bitno, ne bi trebali na ovakav nacin da se fiksiraju za zid, niti da budu ovoliko blizu zida, bez obzira da li su kompresioni ili sa "rupom" napred ili pozadi (svejedno je).
Za kafice, cekaonice, prodavnice itd.. gde treba samo da se ista cuje... tu se ovakva i slicna montaza koristi...
To znaci da ti niko ne brani da ovako okacis monitore, ali treba da znas da to nije najsrecnije resenje koje postoji...
pozdrav
bogi
Proximus
17-04-2008, 07:55 PM
narawno da znam da nije najsrecnije... al nemam puno izbora jer je radni stol montiran uz zid....
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.