View Full Version : Mackie hr 824 ili Yamaha msp7
Goransi
01-04-2008, 03:33 PM
Kupujem nove monitore, po vashem mishenju, iskustvu koja su bolja od ova da modela i zashto?
pre sam koristio Tapco s8, ali nisam bio zadovoljan sa njima
hvala :)
alavuk
01-04-2008, 03:58 PM
mackie hr824 i ne razmisljaj :]
spidermusic
01-04-2008, 04:39 PM
Imao sam i koristio HR824 i ne bih ponovo. Uopste nisu bili adekvatni za moj prostor i potrebe. Previse basova i visokih, kao da su kutije pravljene za diskoteku, a ne za monitoring.
To je moje misljenje, koje ne mora da bude ispravno, jer znam neke clanove foruma koji ih sa velikim uspehom koriste.
Pozz i srecno.
HeatMan
01-04-2008, 04:46 PM
ako ti se nije svideo S8, nemoj uzimati mackie.. ja kad sam uzimao moje s8mice radio sam uporedni test medj s8 i mackie hr824 i iskreno tapco mi se vishe svideo na slushanje.. al dobro, tad bejahu mlad i zelen.. sad bih uzeo mackie, ali mislim da ne vrede tih para.. i da stvarno nisu tako dobri monitori.. realno nije neka enormna razlika izmedju njih i tapco s8 monitora.. a na ovim yamahama nisam radio, tako da ne mogu da ti kazem nishta pametno..
zato, reci ti nama, kojom vrstom muzike se bavish i kolika ti je soba.. (i naravno da li si radio akustichki tretman u istoj)
pozdrav
Goransi
01-04-2008, 05:26 PM
ako ti se nije svideo S8, nemoj uzimati mackie.. ja kad sam uzimao moje s8mice radio sam uporedni test medj s8 i mackie hr824 i iskreno tapco mi se vishe svideo na slushanje.. al dobro, tad bejahu mlad i zelen.. sad bih uzeo mackie, ali mislim da ne vrede tih para.. i da stvarno nisu tako dobri monitori.. realno nije neka enormna razlika izmedju njih i tapco s8 monitora.. a na ovim yamahama nisam radio, tako da ne mogu da ti kazem nishta pametno..
zato, reci ti nama, kojom vrstom muzike se bavish i kolika ti je soba.. (i naravno da li si radio akustichki tretman u istoj)
pozdrav
pa sobom zaista imam veliki problem, ona je poprilicno velika 6 sa 5, visoka 3 m. Akustika je ovde uzas sve odzvanja, nemoguce je ishta raditi u njoj od silnog reverba koje stvara soba, zato radim u nekoj drugoj koja je bash pretprana svim i svacim i tu je zvuk zaista dobar. Ono shto se meni svidelo kod Tapco s8 jeste visoki, zaista mi je delovalo precizno i cisto, ali mozda su bili previshe izrazeni cak i za moj ukus. Ono shto mi se jako nije svidelo kod njih jesu srednji, delovali su mi shuplje. Bass je bio ok.
muzika koju sad momentalno radim jeste neka vrsta funky psy trance, sa jako puno detalja, puno fx zvukova...
e sad radio sam na mackie monitorima par puta u pravom studio, i zaista mi je delovao nekako mocno. Ali opet cena i nije tako mala. Pa me zanima mozda cak ima bolji monitori i za manju cenu. Neko mi je predlozio ove Yamahe ali nemam blage kakve su.
Mozda vi znate za neke bolje od ova dva modela. Tu kod nas bash i nema neki poseban izbor ali posho sam sa severa backe verovatno cu pazariti u budimpesti jer mi je blize...imam josh mesec dana dobro da razmislim
A za koju lovu moguda se nadju MSP7?
Rhino
01-04-2008, 05:35 PM
Nisam nikad cuo msp7, ali jesam msp5 i ok su....
Imam mackie, doduse ne vise 824 nego 624 sad! (824 otisle u razmjenu za nesto drugo)
Glupo mi da ti preporucujem monitore preko foruma, ali sam poprilicno ubijedjen da bi mackie dobro radili posao za psy zvuk....
Checkiraj josh i adame u tom cjenovnom rangu....
Nije sve do monitora, ponesto je do uva, mozga i kreativnosti:rolleyes:
Goransi
01-04-2008, 05:42 PM
http://www.yamaha-europe.com/yamaha_europe/uk/20_proaudio/70_speakers/10_no_category/20_studio_monitors/20_active_msp_series/11_msp7_studio/
evo ih :)
neko mi rece da su 700 eura u zagrebu
Pravi takmaci HR824 su Yamahe MSP10, s' tim sto bih ja verovatno pre odabrao i MSP7 (a pogotovo MSP10), na osnovu lepog iskustva sa malim, slatkim msp5
Mackie ti nece raditi u sobi koja je vec sama po sebi problematicna. Ako je akustika sredjena, mozemo pricati o ukusima, ali u obicnoj, vec kriticnoj sobi, 99% je da se neces usreciti. Mozda bi tvoj ulog trebao malo drugacije usmeriti, pa umesto monitora da dovedes sobu u kojoj radis u red. Kasnije ces vec videti gde si. Moguce je da ti je midl supljikav bas zato sto su ti basovi i visoki prenaglaseni od raznih deformacija koje ti pravi soba.
Moze se desiti da potrosis pare, a da ne dobijes nista sto vec nisi imao i cuo... :wink:
Goransi
01-04-2008, 06:19 PM
Mackie ti nece raditi u sobi koja je vec sama po sebi problematicna. Ako je akustika sredjena, mozemo pricati o ukusima, ali u obicnoj, vec kriticnoj sobi, 99% je da se neces usreciti. Mozda bi tvoj ulog trebao malo drugacije usmeriti, pa umesto monitora da dovedes sobu u kojoj radis u red. Kasnije ces vec videti gde si. Moguce je da ti je midl supljikav bas zato sto su ti basovi i visoki prenaglaseni od raznih deformacija koje ti pravi soba.
Moze se desiti da potrosis pare, a da ne dobijes nista sto vec nisi imao i cuo... :wink:
kao shto rekoh, ne radim u toj sobi :)
alavuk
01-04-2008, 06:24 PM
oggy , radio i slusao sam sa mackie 824 u tretiranoj sobi (strip studio) i kod maxa , isti osecaj , tj nema greske u sviranju , kod maxa sam mozda cuo neke svoje greske koje sam radio u strip studiju ali dobro necu biti toliko grub prema sebi pa da ih nazovem greske ali pocetnicki propusti , sa totalno razlicitim audio setapom tj kartama , razlog zasto uvek biram hr 824 jeste zato sto neko rece gore imas osecaj da si u diskoteci , eto nisam ni znao da se decko bavi psy trance-om i sto ce mu to dosta pomoci da dobije kakvu takvu "zvucnu sliku" na boombox-u , evo i moja je soba akusticki ne tretirana pomeren sam totalno levo od slusanja pa znam sta se desava na mojim malecnim tascamima , znaci soba nije bitna toliko , na kojoj insistiras , vec sta cujes ako sumnjas da dobro cujes preporucujem posetu otorinolaringologu tj audiogram , rezonance i ostalo mogu se lako srediti i ignorisati i mogu se koristiti kao neka vrsta "markera".
@ heatman
kako crni sale mozes porediti tapco i hr seriju ? :S :rotfl:
spidermusic
01-04-2008, 07:39 PM
Kada sam govorio o HR824, pretpostavio sam da se radilo o akusticki sredjenoj prostoriji. Svakako, ne treba posebno govoriti da je najpametnija investicija, i to na samom pocetku, pre bilo kakvih kupovina, akusticki tretman prostorije predvidjene za reziju. To je bas ona velika u kojoj sada ne radis. Nakon akusticke obrade, valja razmisljati o nabavci opreme. Tada do izrazaja dolaze ukus i nijanse u zvuku monitora.
oggy , radio i slusao sam sa mackie 824 u tretiranoj sobi (strip studio) i kod maxa
Ja verovatno nisam, zato sam i pomenuo... :rolleyes:
Kod Maxa, kutije pod naj cudnijim okolnostima (uska, mala soba),rade dobro, ali se i tamo cuje da kutija ispucava veeeliku kolicinu basa, iako se to kod njega ponasa veoma stabilno. To nikako ne znaci da se u sobi koja nije tretirana nece desiti katastrofa.
To o cemu ti pricas se zove u pesimistickoj izvedbi "i corava koka ubode zrno" ili u optimistickijoj izvedbi "ja sam cudo prirode", ali nema mnogo veze sa realnoscu. Navici se na pogresno slusanje je ekvivalento tome da izgubis sluh, jer ako podjes od pretpostavke da neces u svojoj sobici provesti ostatak zivota ili da eventualno imas ambiciju da radis i nesto izvan nje, onda je ucenje uha na lose parametre pogubno. Ili si ti jedini izuzetak...
Decko hoce da trosi pare jer nije zadovoljan zvukom, a niko mu ne pominje da je i najlakse i njjeftinije kupiti zvucnik, ali kada ne znas gde ces sa njim, to moze da te izadje dosta vise love...
Evo, da ne bude da drobim i ja u prazno, savetujem ti da uzmes manji zvucnik, jer ti je time i manja mogucnost da se zajebes u akusticki nesavrsenim uslovima. Veliki zvucnik je super, kada ga imas gde, ali kada ne valja, moze da ti zada puno glavobolja. Uzmi Adam A7 za 600-700 evra par i radi. Rade pristojno za te pare, a uvek mogu da ti ostanu kao drugo slusanje kada vidis da li ti treba (i skupis love za) nesto vece.
Hajde kad me pomenuste ..... Moja soba je uzas .... monitori su na pogresnom mestu ..... ali sve funkcionise
Takodje su mi bilo drugi monitori i zvucali su losije od 824
Cuo sam i kod Arthura 824 i tek sam onda shvatio kako neko moze lose da misli o tim kutijama , jer ih ja jako volim
Uporedjivao sam direktno msp7 i 824 .... i 824 je bar za klasu bolji ( bar .... ako ne i vise )
A basevi ..... ono gde ljudi grese ( ovo je moje misljenje ) je da 824 jednostavno ide vrlo duboko .... a ja volim da cujem sta se desava na 40 - 60 Hz .... i ovde cujem , dok na drugim monitirima ne cujem ....
Meni su 824 zaista ( a radio sam na mnogim monitorima ) najbolja kupovina u tom rangu cena .....
Pozdrav
alavuk
01-04-2008, 11:07 PM
@oggy
postoji li savrsena nota / melodija ??? postoji li savrsena prostorija ? postoji li savrsen monitoring ?
ja nisam radio u nekim velikim studijima sem stripa , to priznajem ali sam od milana mnogo toga naucio i ono najglavnije a to je da slusam , kao i od zeljka kao i od svih vas ovde (peruna ne racunam previse je takav kakav jeste :]]]] :P ) kad nesto ne znam nije me sramota da pitam , inace moji tascami su preglasni za moju sobu ali me nije mrzelo da ih smanjim a pretpostavljam da i mackie-i mogu da se smanje (zar ne?) da ne bi svirala soba imam gomilu dip switcheva da podesim da mi ne bi svirala soba , evo ja te pozivam na druzenje i kafu ili sta volis da cirkas da ih slusamo , ponesi neke referetne audio diskove pa da diskutujemo gde ja to gresim .
ja sam ustao i uvek glasam za mackie-e iz razloga koje je max naveo i sto su jednostavno stvoreni za dance elektroniku jer tu treba da se cuje 40-60 hz-a . eto toliko
Goransi
01-04-2008, 11:36 PM
a jel prodaje mozda neko polovne 824?
Arthur
02-04-2008, 02:26 AM
824 definitivno dobro rade samo u sobama dizajniranim za njih, i kod Maxa kuci. Definitivno nisu za gitarsku muziku (za sta ih ja pokusavam rabiti), ali ozbiljna cifra DJeva i producenata elektronske muzike po jEvropi ih fura, i kunu se u iste. Neki su cak pomerali granice zanrovke produkcije na njima (Noisia npr).
Rhino
02-04-2008, 03:16 AM
824 definitivno dobro rade samo u sobama dizajniranim za njih, i kod Maxa kuci..
Max? Osh mi poklonit kucu?:rotfl:
Sto vam je ljudi? Ok su mackie, bar meni... Ima ko ih ne voli, to shvatam i zasto...
HeatMan
02-04-2008, 03:36 AM
824 definitivno dobro rade samo u sobama dizajniranim za njih, i kod Maxa kuci.
hahahahhaahah..
@alavuk: sad tek brate vidim shta bi on da radi.. i iskreno, meni su mackie-i zvuchali loshije od s8mica kada sam pustio gilmoure-a i chriss rea-u na njima.. i jesu malko chudni na midovima, i jesu oshtri u pich na visokima, ali su zato na basovima dobri.. a meni je bash ta kombinacija godila u to vreme.. verovatno bih uzeo mackie da sam malo ukljuchio mozak.. al jbg, prelazio sam sa altec lansing 5.1 na "studijske" monitore i ovo mi prvo prijalo.. nem pojma, za psy ce ti proci.. ali nikako za ostale vrste muzike.. ni za hip hop mi nisu.. jednostavno, lepo zvuchi, a nemam pojma shta se deshava.. o gitarskoj muzici da ne pricham.. to mogu spider i artur da vam kazu..
Bre bas lupetate :D ( zezam se ;) )
Pa radim i jazz i rock i pop i svasta .... a namanje elektroniku ..... jednostavno su odlicni monitori ( bar meni ) .... sta drugo da kazem .....
Poenta je da na njima cujem detalje , a to mi je najbitnije ..... eto ....
Uostalom imate na my space sta radim pa poslusajte ...... sve je to mixano na 824
Pozdrav
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.