View Full Version : Mix, pomoc potrebna (HVALA)
Ljudi, pomozite. Ja sam mix uradio, ali bih voleo da cujem konstruktivne kritike. Da znate samo, tracking je NO UNDO, osim klavijatura, koje su nebitne u principu, ali mogu se ponoviti ili dodati po potrebi, mix se naravno moze popraviti. Snimano na VETS, pre cele 2 godine, pa doslo na red da konacno odradim i to
Nemasterovan snimak - export, sa timeworksom na master busu
http://rapidshare.com/files/103585960/Wild_rose08_exp1.mp3.html
Konkretno, najvise me zanima sta se desava u basu kod vas koji imate bolje slusanje, a naravno i ostali komenteri vise nego dobrodosli (ali samo na mix, odnose, prostore, boje......aranzman i pesmu ostavljamo po strani)
HVALAAA:)
Bitch
30-03-2008, 09:09 PM
Ljudi, pomozite. Ja sam mix uradio, ali bih voleo da cujem konstruktivne kritike. Da znate samo, tracking je NO UNDO, osim klavijatura, koje su nebitne u principu, ali mogu se ponoviti ili dodati po potrebi, mix se naravno moze popraviti. Snimano na VETS, pre cele 2 godine, pa doslo na red da konacno odradim i to
Nemasterovan snimak - export, sa timeworksom na master busu
http://rapidshare.com/files/103585960/Wild_rose08_exp1.mp3.html
Konkretno, najvise me zanima sta se desava u basu kod vas koji imate bolje slusanje, a naravno i ostali komenteri vise nego dobrodosli (ali samo na mix, odnose, prostore, boje......aranzman i pesmu ostavljamo po strani)
HVALAAA:)
ha, ja prvi :D vidis da sam stigao, osho do studija spakovati kablove za Makedonce, pa da iskoristim priliku.
U globalu - super :) me like it. Production-wise :wink: na stranu vokali, aranzman.... evo nekih mojih 2 cents, ali to je mozda samo 5% od ukupnih 95% dobrog :)
- lupovi na pocetku - nedefinisano mi je, kontam da se islo na "pocinje mrsavo, grunuce soon". Ali malo samo da se nesto desi tu, tanakk mi je taj intro, mozda neki autofilter na loop, sa delay, malo suspens, da utisak introa bude "intrigantno" a ne "kilavo"
- intro loop seci sub, malo je heavy, ili ako uradis nesto kreativno above written, onda ne treba
- akustara gore u intro-u
- dobos mrvica cut na 3.5 khz, seci to, ali jako malo :)
- digni malo 250 hz na dobos
- vokal malko mozda gore
- toms malo masnije (low end)
...malo delay na solo git?
- malo mida na el gitare? 2, 3, 4k?
- bas opseg generalno na ivici da brunda, tako sam ja uradio Sabanov prvi album, jbg nova akustika, negde do jaja, a negde malo brunda. 1db shelvinga dole i na konju si :wink:
sve sto sam napisao je samo subjektivnih ! 5% ponavljam. i bez ovoga zvuci ozbiljno. mislio sam da si radio neki MS master, ali vidim da si napisao da je samo limiter na izlazu, onda eto pohvale za lep panning i stereo sliku :)
sve u svemu, me like it :) cestitke :)
pozzz
Hvala, pre svega na izdvojenom vremenu, a i na lepim komentarima i vise nego korisnim sugestijama. :wink:
Odgovoricu na neke primedbe, samo cekam da se jos neko javi, pa da stavim sve na gomilu
sasaristic
30-03-2008, 09:38 PM
Nije lose...mada imam utisak da postoji neka velika rupa ...kao da si koristio previse nekog spatial enhancera...
Bitch
30-03-2008, 09:39 PM
Nije lose...mada imam utisak da postoji neka velika rupa ...kao da si koristio previse nekog spatial enhancera...
i ja cujem neki mid side, ali cekam imenjaka da vidim sta je to radio :D
Rupa, u smislu prazno u sredini slike?
Nisam, ne koristim to nikad, osim za neke stvari UAdov Roland DD, na Aux-u,
I, da....sklanjao sam pad-ove iz sredine, frekvencijki ih sekao u midu na nekih 200, 300
sasaristic
30-03-2008, 10:01 PM
Delimicno i to..kao da fali neke zdrave mase u centru.....nemam pojma sta je to...verovatno do usnimka, cujem sta si ti radio i to mi se svidja.Mozda da pokusas da sve malo "suzis" , imam utisak da imas previse wide zvukova...pad onda ove akustare ,overhedi...kako si panovao...sve na max ili ??
sasaristic
30-03-2008, 10:03 PM
Ma pricam i ja bezveze...ustvari me iritira malo ovaj arpego synth...ovo je i vise nego ok obzirom da mi je usnimak mnoooogo sumnjiv.
samo napred
pozz
Delimicno i to..kao da fali neke zdrave mase u centru.....nemam pojma sta je to...verovatno do usnimka, cujem sta si ti radio i to mi se svidja.Mozda da pokusas da sve malo "suzis" , imam utisak da imas previse wide zvukova...pad onda ove akustare ,overhedi...kako si panovao...sve na max ili ??
Moguce, obraticu paznju na to... nekako sam se trudio da sklonim iz cenra frekvencije koje ce smetati vokalu, da ne dizem da njemu nezgodnih 200,250 hz. Overhedi jesu skroz siroko, akustare nisu, ali su one do zla boga lose usnimljene (neka kopija Ovationa, na kabl, bas lose)
Ma pricam i ja bezveze...ustvari me iritira malo ovaj arpego synth...ovo je i vise nego ok obzirom da mi je usnimak mnoooogo sumnjiv.
samo napred
pozz
Usnimak sam takodje ja radio, ali pre 2 i po godine, u skoli. Osim bubnja koji je stvarno odlican, ostali instrumenti su prosecni i manje od tog, jedini preamp dbx376, ostalo kroz Soundcraft LX7.
Videcu da uredim neki low cut na tom arpegiu, posebno u drugoj strofi, mozda se stvari malo izbistre
Hvala, svakako
Miha Blaze
30-03-2008, 11:39 PM
evo malo i mene:
sam pocetak mi je malo nebulozan, i sama ideja uletanja na taj nacin u pesmu mi je skroz nelogicna i nepozeljna... da kazem ne opravdana... mozda i znam sta si hteo da izvedes ali jednostavno mislim da pesma nije pogodna za tako nesto...
vokal je kakav-takav, malo mi paraju usi sibilanti... i malo je ceo vokal iznad svega ostalog, suvise je ispred, a opet u nekim delovima pada... mozda je trebalo da ga malo stisnes vise?
prateci vokali, mislim zenski levi vokal mi je nekako prejak i previse je pozicioniran levo... ja bih to dodao samo kao dopunu glavnom vokalu, jedva da se cuje...
noga mi je nekako mutnjikava, mislim da bi dobru stvar dobio kada bi joj digao neki shelf u visokima, ili samo neki siri q na 4,5 khz ;) 1-3 dB-a...
dobos mi nekako iskace iz price, jer je presvetao i nema nikakvu dubinu, fali mu oko 250, 300, zavisi koji je stim, mada mi ne zvuci da je neka velika dubina... mozda cak i 350...
tomovi mi zvuce kao da su iz overheda, zapravo ceo miks mi zvuci kao da je baziran na dobrom pecanju OH-a ;)
inace tomovi su mi praznjikavi, fali im onsnovih frekvencija, zavisi od dubine i stima opet, i naravno FT-u fali basa i suba ;)
ja bih recimo postavio set kao da sam iz ugla bubnjara, znaci kontra panorame nego sto si ti radio, al to je stvar ukusa...
inace ride mi se jaaaako svidja kako je ispao!
dok ostatak cinela mi je skroooz kao iz reverba da dolaze samo.... skroz cudno, jer sam rekao da mi mix zvuci kao da je baziran na OH... a opet mozda, neki odaljeni A-B a opet ne cujem prosoriju?!?! da nisi koristio koincidenciju??? pa ti ispale cinele tise?
bas gitara, malo je mutnjikava, a fali joj sub-a, znaci mozda mali cut na 400 + dodatak u sub-u, + mozda malo da je posvetlis, ne na 1Khz ali na 3khz mozda bi bila prezentnija??? ili gresim?
gitare su mi dobro pozicionirane sto se pesme tice, mislim po nivou, ali im fali malo midova + zrno je jeftino... ali koliko sam skapirao nisu od neke vaznosti u aranzmanu pa moze da prodje...
evo sada slusam opet pocetak, deluje mi kao snimak nekog nabrzaka pocetka svirke, pa se cuje izdizanje delova bubnja i njihovo farbanje... ne svidja mi se... ta ideja...
u globalu, ovo nisu neke velike zamerke, ali moze se srediti da bude jos bolje ;)
nadam se da necu biti lose protumacen, pozdrav...
Nikako:wink:
Sto se tice aranzmana - nije moj.... ideja benda je bila da krene arpegio 4 takta i onda se sve ukljuci i akustare i dist i sve, i tako ide do kraja. Profesor je sugerisao neko desavanje, da bi valjlo izbaciti bass i distove sa 1.strofe, da bubanj ako ostane full frekvencijski, a sam, opet ne valja......
Sad, koliko sam zanatski to odradio, pitanje je, ne svidja se ni meni trenutno, zbog toga cu sve kritike pretociti u Nuendo:D , pa da cujem sta se desava
Dobos jeste malo tanji, moram ga namooditi.....
evo kratko samo
sve uredno, sve skroz korektno, ali...
bash fali mase, tu negde izmedju 300 i 1k najvise
inace iako je sam mix super, nekako mi je neubedljiv... vokal mi je previse suv na prvom mestu, ritam akustare bi digao bar jedno 3-4db gore, pa bi onda bass probao malo da rasirim obzirom da ima mesta za to, dole oce malo da brm brm pa secni taj sub koji mrljavi...
al generalno mislim da ti fali malo MM - masnoce i masivnosti :)
opet, pricam iz svog ugla... kako ja to cujem, ovako mi licno nista ne smeta.. nema da kazes sad nekog propusta u mixu... al jedino sto me "ne radi".. opet, to je cisto subjektivan utisak
pozdrav matori
i mogo bi vec jednom da svrnes malo ;)
spidermusic
31-03-2008, 12:51 PM
Preslusao sa miks i evo nekoliko komentara:
1. Pocetak pesme je malo neubedljiv, cudan. Osecam da je ideja bila da se iz nekog laganog uvoda, intra, udje u razradu, ali ta razrada nije bas uspela.
2. Bas je mutnjikav i brundav. Pozda malo seckanja na niskim frekvencijama, ili ceo bas malo tise.
3. Kick bi mogao da bude malo bolje definisan, iako se na momnete lepo uklapa sa basom, koji pak, kao sto rekoh, dominira.
4. Snare je malo tanak. Fali mu masivnosti. Mislim da ces to lako popraviti.
5. Gitare su zanimljive: akusticna malo ostra, ali lepo postavljena u prostoru, distorzirana dobra, ali joj fali malo konkretnosti (mozda malo visokih frekvencija).
6. Vokal je za moj ukus prejak, ne toliko po nivou, koliko po nekim spicastim frekvencijama. Mozda ga malo utopliti.
Miks kao miks je dobar i uz male intervencije bi mogao da zvuci jos bolje. Ovo je moje skromno misljenje i ne znaci da je apsolutno ispravno.
Ne zameri, ako je kritika bila preostra.Sve je receno iz najbolje namere.
Pozz i svako dobro.
yechmeny
31-03-2008, 02:13 PM
Slushao na svemu shto mi je dostupno, shto ce reci na 4-5 monitorskih sistema.
-skinuo bih taj metal sa dobosha, i pokushao bih da ga produbim malo.
-bas stvarno ponekad muljne, a i generalno bih pokushao da ga malo pomerim navishe (nalik jazz basu); u nekim trenucima se zachuje zvonjava zica basa koja samo iskochi niotkuda, pa bih i to skinuo.
-na 2:11 se chuje ruka preko zica akustare mislim, rekao bih previshe.
-kad pochne solo na akustari imam utisak da se pojavi problem sa fazama na padovima sa klavijature, ili overhedima, ne znam ni ja...
-generalno mi se chini da u sredini postoji rupa koju bih ja nekako popunio, chini se da je vecina energije gore i dole.
S druge strane, chuje se urednost i umerenost, shto mi se izuzetno dopada. Ti si ta ruska shkola mixa! :grin:
E sad, sve je pretezno subjektivno. Nedostaci nisu grubi, izrazeni. Sve je stvar finog podeshavanja, da ne kazem FINE TUNNING-a! :)
Aj ti sad reci shta si tachno zamislio, i shta ti mislish da bi moglo tj. trebalo da se nadomesti. Naravno, subjektivno i estetski.
HeatMan
31-03-2008, 02:53 PM
e offe ne mogu ti reci sad nishta shto se mixa tiche dok mi ne stignu novi monitori.. reci mi samo koja je ova akustara (i koliko koshta otprilike).. poshto mi se svideo zvuk..
Narode, sta da vak kazem, dali ste mi odlicne smernice i mislim da ste u pravu za veecciinu stvari (uglavnom svi primecuju iste nedostatke). Pokusacu malo da nadomestim neke stvari, nesto sigurno moze, a u necemu me aranzman ipak ogranicava...
@Heatman, prijatelju, sacekaj da stignu monitori, ne verujem da ce ti se akustara svideti:( . Mogu da ti posaljem uzorak neobradjene gitare, krsh nevidjeni, neka kopija Ovationa, mislim da je Aplause, tako tnesto, snimano na kabl.... ni tela, ni zvonjave, ni topline, samo neka njanja izlazi iz nje. To mi je i najveci problema, da su one dobre, zdrave, gomilu stvari u sredini su mogle lepo da popune
HeatMan
31-03-2008, 11:17 PM
taj fazon.. nije nemoguce.. slusao sam na nekim mikado slushkama od 5 eura.. :) tako da, verujem ti na rech.. videcu na mojim monitorima kad budem bio u studiu pa cu ti reknem..
poz
Rhino
01-04-2008, 01:35 AM
Evo i ja skidoh pa da se javim:)
Slusano na Hr624+NS10
1. Intro: Slazem se sa pricom vecine
2. El. Gitare: Dodao bih malo 'srednjih' frekvencija
3. Sner: Ne radi kako ja volim (ali se ogradjujem od toga) Moj osobni trip, ja bih da je to 'vece'
4. Zenski Backovi: Fino rashireni, ali bi ja to nize volumenski
5. Lead Vokal: Previshe istaknut po meni.... Mozda bih ja to minimalno 'zamuljao' sa speakerphone-om cak... Neki takav 'touch'
6. Muljanje u najnizim frekvencijama kad odvrnem, ali ne strasno. Po meni dopustljivo s obzirom na nacin svirke generalno...
Meni generalno najvishe smeta dosta istaknuti lead vokal
Evo i ja skidoh pa da se javim:)
Slusano na Hr624+NS10
1. Intro: Slazem se sa pricom vecine
2. El. Gitare: Dodao bih malo 'srednjih' frekvencija
3. Sner: Ne radi kako ja volim (ali se ogradjujem od toga) Moj osobni trip, ja bih da je to 'vece'
4. Zenski Backovi: Fino rashireni, ali bi ja to nize volumenski
5. Lead Vokal: Previshe istaknut po meni.... Mozda bih ja to minimalno 'zamuljao' sa speakerphone-om cak... Neki takav 'touch'
6. Muljanje u najnizim frekvencijama kad odvrnem, ali ne strasno. Po meni dopustljivo s obzirom na nacin svirke generalno...
Meni generalno najvishe smeta dosta istaknuti lead vokal
Ok.... sad cu da krenem u popravku, da bih mogao da nastavim pisanje rada. Na snare-u cu definitivno probati sa nekim PSP VintWar..... on mi je do sada pomagao u slicnim situacijama, ostalo cu u hodu...
Nego, mislis li da je vokal glasan, suv ili prekompresovan? Ja se generalno prudim da pobegnem od sindroma domacih preglasnih vokala, za pratece se slazem da su preglasni, ali tako profa hoce
spidermusic
01-04-2008, 12:25 PM
Hmm, profa je neki junak iz ere slagera. Ako on tako trazi neka mu bude, ali treba se malo odmaci od sablonskih postavki miksa ka modernijem i boljem sound-u.
Pozz i srecan rad, i, naravno, uspesan miks i seminarski ili diplomski rad.
Rhino
01-04-2008, 06:31 PM
@OFF
Nije mi problem u lead vokalu volumenske prirode... Mozda po mom ukusu i jeste malko preglasan ali nisam na to mislio... A ne bih rekao ni da je kompresija problem jer kapiram da je to moralo tako, izvodjac u odredjenim trenutcima pada, pa te to valjda samo po sebi goni na malo jacu kompresiju..
Preporucio sam na prvu speakerphone ili sl da zamulja koji procenat jer ovaj nacin izvedbe dozivljavam upravo kako si rekao (domace) i mozda neki takav 'minimalisticki telefonski' momenat pomogne i zalijepi glas za matricu... Dakle, nesto malo radikalnije da ne bih imao dozivljaj 'obicnog'...
Inace mix sam po sebi je ok... Nikakvih vecih zamjerki ili propusta tu nema sto se mene tice:)
HeatMan
02-04-2008, 03:53 AM
da.. to shto kaze rhino.. mogao bi i da probash da paralelno procesirash glas.. da puknesh spikerfon ili neshto sa malko distorzije na sendu, pa da se igrash.. kao u sexy back od timberlake-a.. slichan trip..ma pun q stvari mosh da uradish da malo istripujesh mix.. jbg, ja volim biti drugachiji.. mozda je to problem.. :)
Imam vec 1176Ln na sendu (sve pritisnuto, naravno:D ), ali ne bih previse kreativno eksperimentisao na vokalu pre svega zbog finalnog zadatka, koji je nesto drugo od kvaliteta mixa
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.