View Full Version : Divius - TR808 klon (pic & video)
Fibra
23-03-2008, 10:33 PM
Kao sto u naslovu kaze, Divius je klon legendarne Rolandove analogne ritam masine TR808. Sint je napravljen 1:1 prema originalnoj semi a sam sekvencer je potpuno novi i uzasno je mocan. Ako uvecate sliku videcete neke od funkcija koje su dodeljene step tasterima.
Poznavaoci originala ce primetiti daleko vise potova nego sto ih 808 poseduje. Dizajn nije finalni pa kontrola mozda bude i vise ako ubacim neke efekte ispod haube. ...videcu jos kad sve bude gotovo.
http://img213.imageshack.us/img213/8258/diviusoo7.th.jpg (http://img213.imageshack.us/my.php?image=diviusoo7.jpg)
Nakon dosta rada kompletno su zavrseni i testirani bass i snare drum. Za ostali glasove mi fale potenciometri ali i to ce biti uskoro. Spojio sam par potova na ove dve sekcije i mozete cuti kako otprilike zvuci. Snimano je mikrofonim sa digitalne kamere koji nije bas najbolji za prezentaciju audio opreme ali bolje ista nego nista. Kad sve zavrsim nadam se da cu naci vremena da ga valjano predstavim. Zapoceo sam i drugi primerak koji ce biti ponudjen na prodaju. Toliko za sada.
Posto administrator nije omogucio embedovanje youtube-a na forum, evo URL: http://www.youtube.com/watch?v=DQA_I5BbiRU
clusterchord
26-03-2008, 07:55 PM
zanimljivo. zvuci mi dosta dobro ovako na prvu. jedino (mozda je to zbog mob kamere) nesto mi timing flaksa tamo pred kraj kad ide opet sa 16 na 1 step.. .. kao da nije skroz tocan.. kazem, mozda zbog medija..
imas neki link za taj PCB.. ako sam dobro shvatio to je neki DIY project koji vec postoji ,, ima nekih detaljnijih podataka o specifikacijama, dodatnim kontrolama, sekvenceru.. dali su svi sound generation circuits identicni sa roland originalom?
moze3 li se sinhornizirati sa vanjsim midijem, i/ili sa Din Sync24 ?
sto se tice drugog primjerka, ja bih mozda bio (vrlo) zainteresiran.. kad za to dodje vrijeme.. 8-)
Fibra
27-03-2008, 11:31 AM
zanimljivo. zvuci mi dosta dobro ovako na prvu. jedino (mozda je to zbog mob kamere) nesto mi timing flaksa tamo pred kraj kad ide opet sa 16 na 1 step.. .. kao da nije skroz tocan.. kazem, mozda zbog medija..
Naravno da je tacan! Timing je besprekoran i daleko bolji nego da povezes racunar sa nekom spravom. Ako pogledas jos neke youtube snimke bice ti jasno da je youtube nije bas najkvalitetniji servis, ali je zato napopularniji.
imas neki link za taj PCB.. ako sam dobro shvatio to je neki DIY project koji vec postojiTako je, vec postoji samo je batch za ploce odavno zavrsen pa ih vise nema. Sorry.
Vise detalja na; eight-oh-eight.org
dali su svi sound generation circuits identicni sa roland originalom?Jesu. Samo je sekvencer drugaciji... mnogo drugaciji i napredniji.
moze3 li se sinhornizirati sa vanjsim midijem, i/ili sa Din Sync24 ?Naravno! Moze da ima 4 nezavisna MIDI izlaza koja mogu da se konfigurisu po zelji + Sync24 ali samo out . U svakom slucaju ne verujem da ces slave-ovati ritam masinu na npr. TB303 Scenarijo ce verovatno biti obrnut.
sto se tice drugog primjerka, ja bih mozda bio (vrlo) zainteresiran.. kad za to dodje vrijeme.. 8-)mozda/vrlo :D
Drugi primerak sam vec poceo da pravim neki dan, sekvencer je vec zavrsen. ;)
DADDY Z
27-03-2008, 12:02 PM
reverb? filter?
niiiiceeee !!!
po ovome ?to se mo?e čuti (a nije ba? sjajan kvalitet) zvuči odlično...bilo bi cool ako bi nam stavio mali wav. 2-3 takta...pa da čujemo sound kako treba...
inače pozdravljam napor i nadam se da će? realizovati projekat do kraja..
Fibra
27-03-2008, 12:15 PM
reverb? filter?
niiiiceeee !!!
Reverbi su prilicno suptilni, nista drasticno. Ali ostali modovi su dosta zanimljivi. Planiram da i neke dodatne. Steta, kad vec pravim sve from scratch da ih ne ubacim. Sve mi uredno stane na panel.
po ovome što se može čuti (a nije baš sjajan kvalitet) zvuči odlično...bilo bi cool ako bi nam stavio mali wav.
E, posto ovde niko nije bio reagovao na post, nisam ni stavio dopunu... ovaj drugi video ima direktan audio zalepljen za isti snimak:
http://www.youtube.com/watch?v=CVvOzCjiGX0
Javi kako ti se cini. ;)
2-3 takta...pa da čujemo sound kako treba...
inače pozdravljam napor i nadam se da ćeš realizovati projekat do kraja..
Hvala, realizovacu oba samo je stvar prioriteta. Ovo je trebalo da bude radjeno nakon x0xb0x-a, ali kako nisu stigli svi delovi jos uvek malo sam promenio redosled.
kalson
27-03-2008, 12:28 PM
svaka cast!
verujem da se svaki ulozeni minut isplatio.
Fibra
27-03-2008, 12:50 PM
Hvala, dali se isplatio videcemo kad zga avrsim, za sada su samo 2 glasa testirana. Inace ovo mi je najdosadniji projekat u zivotu. Ploca je uzasno lose isprojektovana tako da je rad na istoj nocna mora za onog ko radi. Oznake za elemente se cesto ne vide, neki elementi su pogresno ili nisu uopste oznaceni. Los footprint pa je neophodno malo improvizacije...
Takodje svi potovi nisu u horizontalnoj ravni i sl. Ma, gomila propusta koji se tesko tolerisu ako si perfekcionista kao ja, ali ono sto je bitno jeste da je sam engine istovetan sa originalom. Kako bih ispravio ove propuste u dizajnu ploce, i apsolutno pomanjkanje osecaja za ergonomiju, prisiljen sam da pravim jos jednu stampanu plocu na kojoj ce se nalaziti sve kontrole koje inace idu direktno na plocu. Uzasno mnogo bespotrebnog rada, ali ne pravi se svaki dan 808 ;)
DADDY Z
27-03-2008, 02:28 PM
Reverbi su prilicno suptilni, nista drasticno. Ali ostali modovi su dosta zanimljivi. Planiram da i neke dodatne. Steta, kad vec pravim sve from scratch da ih ne ubacim. Sve mi uredno stane na panel.
E, posto ovde niko nije bio reagovao na post, nisam ni stavio dopunu... ovaj drugi video ima direktan audio zalepljen za isti snimak:
http://www.youtube.com/watch?v=CVvOzCjiGX0
Javi kako ti se cini. ;)
Hvala, realizovacu oba samo je stvar prioriteta. Ovo je trebalo da bude radjeno nakon x0xb0x-a, ali kako nisu stigli svi delovi jos uvek malo sam promenio redosled.
ma video sam ja odmah i taj drugi video na youtube ali i to je kompresovan audio...tako da ostajem pri wav opciji (ako nije problem)
Fibra
27-03-2008, 03:06 PM
Nije problem, mada sam prvo hteo da zavrsim i ostale glasove, pa tek onda. Potrudicu se kad stignem. Stigao mi je materijal juce, moram da pravim jebeni plakar da zena ima gde stvari da stavi, a ne volim da radim tu veliku stolariju :banghead: Prosla su vremena kad sam mogao da drzim "zice" svuda po sobi
balthazaar
28-03-2008, 12:41 PM
Svaka čast!
clusterchord
28-03-2008, 07:53 PM
Naravno! Moze da ima 4 nezavisna MIDI izlaza koja mogu da se konfigurisu po zelji + Sync24 ali samo out . U svakom slucaju ne verujem da ces slave-ovati ritam masinu na npr. TB303 Scenarijo ce verovatno biti obrnut.
mozda/vrlo :D
Drugi primerak sam vec poceo da pravim neki dan, sekvencer je vec zavrsen. ;)
mene zanima MIDI ulaz, dali moze da "slusa" midi clk, ili song position pointer i sl.. odnosno MTC.. ?? da mogu da ga sinkam sa DAW-om ako/kad zatreba.
voilo bih ako postoje negdje detaljnije specifikacije o syncu i o sekvenceru.. neki link ako imas.. jako me zanima..
drugi primjerak..
super javi mi kad dodjes u fazu cijene itd. imam drugare u BG, mozemo uvijek nesto iskombinirati..
DEMONIO
28-03-2008, 08:03 PM
Opako zvuci! :)
Me like it...
Pretpostavljam da se ne bi cimao da pravish josh jedan ovakav za neku finansijsku nadoknadu ili mozda bi...?
Fibra
28-03-2008, 08:52 PM
mene zanima MIDI ulaz, dali moze da "slusa" midi clk, ili song position pointer i sl.. odnosno MTC.. ?? da mogu da ga sinkam sa DAW-om ako/kad zatreba.
voilo bih ako postoje negdje detaljnije specifikacije o syncu i o sekvenceru.. neki link ako imas.. jako me zanima..
Dao sam ti vеc link. Ako te zanima bacices se na citanje. :wink:
drugi primjerak..
super javi mi kad dodjes u fazu cijene itd. imam drugare u BG, mozemo uvijek nesto iskombinirati..NP.
@DEMONIO
Sta, imas delove i plocu koju treba polemiti?
clusterchord
29-03-2008, 04:20 AM
Dao sam ti vеc link. Ako te zanima bacices se na citanje. :wink:
ima dana kad sam retardiran :D, previdih ovo eight-oh-eight.org jer nije bio klasicni html link..
odo da citam.. :da:
Fibra
29-03-2008, 06:33 AM
Uzivaj ;)
DEMONIO
30-03-2008, 03:19 AM
[quote=Fibra;197344
@DEMONIO
Sta, imas delove i plocu koju treba polemiti?[/quote]
Imam zelju (i finansije) da imam jednu ovakvu spravu :)
Fibra
30-03-2008, 07:40 PM
Imam zelju (i finansije) da imam jednu ovakvu spravu
Jednu masinu cu sigurno prodavati aukciono, ali ne mogu da ti napravim po narudzbi. Retke delovi i mogu nekako da nabavim ali ploca vise nema. Dali ce ih i kada biti neizvesno je. Licno nisam motivisan da pravim svoje ploce bar za sada jer imam nekoliko zanimljivih projekata na cekanju. Takodje bi voleo da si napravim jednu 909ku kad pozavrsavam ovo.
Inace, ja sam imao ludu srecu da je jedan lik odustao od ploca i ponudio mi ih,, a nisam imao pojma da se nesto organizuje.
Fibra
31-03-2008, 09:05 AM
Evo jednog od rezultata celodnevne subotnje laser seanse. U pitanju je laserski secen pod-panel od akrila na koji ce da se montiraju potovi kao i control surface stampana ploca i BPM display. Mozda sam trebao malo vecu da je napravim da se bas ne stiscem ali jbg. sad... uvek nesto hocu da pravim sto manje uredjaje sto mi dodatno komplikuje izradu.
http://img360.imageshack.us/img360/490/img0925qb6.th.jpg (http://img360.imageshack.us/my.php?image=img0925qb6.jpg)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.