View Full Version : transformerLess?
Arthur
22-03-2008, 10:54 AM
Sta ovo konkretno znaci u zvuku mikrofona? Lampasi su mutniji i masniji, obicni kondenzi svetliji i nezniji, a sta rade ovi transformerless-i?
Danny Lou
22-03-2008, 11:07 AM
to znaci da mikrofon NE moze da se pretvori u malog robota :grin:
To mu dodje kao LE (light edition):D
LACKY
22-03-2008, 11:41 AM
To ti je recimo TLM serija mikrofona kod Neumana.
I nema veze dali je kondenzator, dinamicki a imas i stare lampase tog tipa.
Transformerless znaci da je Mic. bez transformatora. Trafo ima dvojaku ulogu kod Mic.-a, prvo da galvanski odvoji membranu od Phantom napajanja tj, istosmerne komponente kod dinamickih Mic.kova a kod kondenzatora takodje da se istosmerna komponenta nebi vracala nazad i za balansiranje voda. Transformator utice i na kolorit i tranzijentnos Mic.-a, moja pretpostavka da TLM Mic.-ovi po prorodi stvari trebali biti interesantniji kao ambijentalci.
Konkretno kod Neuman-ovih TLM Mic.-ova balansiranje je uradjeno elektronikom bez trafoa.
Vecina Mic.-ova ima trafo a ako nema onda je upravo tako oznaceno.
Iskren da budem jedino sto sam probao tog tipa su TLM-ovi od Neuman-a.
Ovaj pokusaj objasnjenja je mozda suvise laicki, tako da se neljuti neko ko se ozbiljnije bavi elektronikom ako ovo procita.
Arthur
23-03-2008, 03:43 AM
dosta sam radio sa tim TLM170 nojmanovim, kao lead vokal mikrofonom, i veoma mi se svidja. Sad mi nesto ulece NT1000 za sitne novce koji je takodje transformerless pa cisto da se informisem sta to koj moj znaci
Konkretno kod NT1000 - KApsula kao kod NTK, ali elektronika drugacija (jeftinija- nema trafo i lampu), pa je i on jeftiniji od NTK. E, sad zvucno.....bem li ga, najbolje oba staviti na crtu, pa videti da li vredi razlike
Konkretno kod NT1000 - KApsula kao kod NTK, ali elektronika drugacija (jeftinija- nema trafo i lampu), pa je i on jeftiniji od NTK. E, sad zvucno.....bem li ga, najbolje oba staviti na crtu, pa videti da li vredi razlike
Meni se NT1000 nikako ne svidja u visokim tonovima...Imam NT2, radio sam i sa NT2-a i NT2000 i sa NTK i K2, i razlika izmedju NT1000 i NTK je ono nebo i zemlja...Na NT1000 mi se cini da pri snimanju jacih zvukova se javi neka rezonanca na visokim tonovima, nikako mi se ne svidjaju visoki sa NT1000.uf...Inace mi se ne svidjaju visoki na Rode mikrofonima previse ih ima, ali na NT2 i NT2-a ih nekako ukrotim, dok mi na NTK ne smetaju...Ali po mojoj proceni NT1000 nije dobar mikrofon, posebno zbog toga kako sam ja procenio ne podnosi previse jake zvuke.
Danny Lou
24-03-2008, 07:13 AM
osim ako ne snimas mlaznjake sa 10 metara...
Ali po mojoj proceni NT1000 nije dobar mikrofon, posebno zbog toga kako sam ja procenio ne podnosi previse jake zvuke.
Da... Ja sam zato snimao i gitarsko i bass pojacalo njime.
Moze da se dobije lep usnimak vokala njime i akustare lepo snima.
Jedino je osetljiv na sibilante, pa nije zgodan izbor za pevaca koji kuburi sa istima, ali opet, ako pevac nema prenaglasene sibilante, radi lepo. Za te pare, bolje nema.
Ako ga imas po dobroj ceni, uzmi i ne razmisljaj.
Da... Ja sam zato snimao i gitarsko i bass pojacalo njime.
Moze da se dobije lep usnimak vokala njime i akustare lepo snima.
Jedino je osetljiv na sibilante, pa nije zgodan izbor za pevaca koji kuburi sa istima, ali opet, ako pevac nema prenaglasene sibilante, radi lepo. Za te pare, bolje nema.
Ako ga imas po dobroj ceni, uzmi i ne razmisljaj.
Pa ako vec ima neki bolji mikrofon, ne vredi mu bacanja para.Ali tacno je da za te pare nema boljeg
osim ako ne snimas mlaznjake sa 10 metara...
pffff...
Danny Lou
25-03-2008, 08:22 AM
pffff...
:wink:
clusterchord
25-03-2008, 07:23 PM
Lacky, super si objasnio. nesto od toga sam znao ali ne bas precizno.
opcenito "Transformerless", kod preampa i kod mikrofona, u danasnje vijreme kad je marketing sve, naglasava dizajne koji su cisti, bez imalo saturacije odn. nelinearnosti koju donosi transformator. dali je to pozeljno ovisi o namjeni.
s time da je to kod jeftinog dizajna to u biti mana, jer je napravljeno iz ustede, i sa jeftinim elektronickim balansiranjem. a kod vrhunskih npr. GML ili Millenia, znaci spravu za aplikacije gdje je potrebna apsolutna cistoca i linearnost. recimo gudacki kvartet, etno instrumenti ili snimanje atmosfera u filmu itd..
Arthur
25-03-2008, 11:42 PM
Meni se NT1000 nikako ne svidja u visokim tonovima...Imam NT2, radio sam i sa NT2-a i NT2000 i sa NTK i K2, i razlika izmedju NT1000 i NTK je ono nebo i zemlja...Na NT1000 mi se cini da pri snimanju jacih zvukova se javi neka rezonanca na visokim tonovima, nikako mi se ne svidjaju visoki sa NT1000.uf...Inace mi se ne svidjaju visoki na Rode mikrofonima previse ih ima, ali na NT2 i NT2-a ih nekako ukrotim, dok mi na NTK ne smetaju...Ali po mojoj proceni NT1000 nije dobar mikrofon, posebno zbog toga kako sam ja procenio ne podnosi previse jake zvuke.
evo danas sam ga malko iz ruke testirao (1000ku), cini mi se skroz ok za taj kesh. Da, ima tu neku zujku na visokim kada se napanji, ali zapravo nije ga lako overiti, urlao sam muski al dzaba.. skroz ok mikrofon, sada za 17000din u Artistu
evo danas sam ga malko iz ruke testirao (1000ku), cini mi se skroz ok za taj kesh. Da, ima tu neku zujku na visokim kada se napanji, ali zapravo nije ga lako overiti, urlao sam muski al dzaba.. skroz ok mikrofon, sada za 17000din u Artistu
Kazem ti, upravo miksujem vokale snimane na njemu jednog MC-ija koji je ono glasan da ne mozes da zamislis, Trip-R iz grupe CB4 je u pitanju, i ono koliko vidim sinusiuda je zdrava, znaci nije probijao u inputu tamo gde je snimao i to, ali zujanja nekog ima, narocito na a,o,e vokalima, dok kad sam ga ja bio snimao na NT2-ojci apsolutno nikakvih problema te prirode nije bilo...Tako da sam iz toga steko taj utisak, a i miksovao sam jos neke stvari na NT1000 i nekako mi nije to to, narocito u visokim...Ali za te pare nema boljeg, ali mislim da je bolje da skupis jos manje od 100E i da uzmes NT2-a, nego NT1000.
analog
26-03-2008, 12:40 AM
Da, transformator unosi određenu tromost u tranzijentnom odzivu i koloraciju, što može da prija ili smeta u zavisnosti od izvora koji se snima.. Za slične pare možeš uzeti i Oktavu MK219 ili 319, ako ti treba najviše za vokal.. Imam 219, mogu da ti dam da probaš.. To je dizajn sa trafoom
Da, transformator unosi određenu tromost u tranzijentnom odzivu i koloraciju, ?to mo?e da prija ili smeta u zavisnosti od izvora koji se snima.. Za slične pare mo?e? uzeti i Oktavu MK219 ili 319.. Imam 219, mogu da ti dam da proba?.. To je dizajn sa trafoom
Izvinite sto se mesam, a jel je i AKG C3000B isto transformless?
LACKY
26-03-2008, 01:38 AM
Ako jeste pise, ili na njemu ili bar u uputstvu.
slowstar
26-03-2008, 04:10 PM
Svaki trafo, koji se nalazi u kolu audio elektronike MORA da iskrivi, izoblici zvuk, e sad, nekome ili nekima se to svidja a nekome NE, tako da u snimanju tzv. "ozbiljne" muzike, prakticno i ne postoje majkovi sa transformatorom, izuzev ako nisu neki "vintage". Karakteristicno izoblicenje, makar i najkvalitetnijeg trafoa se na osciloskopu veoma jasno vidi kao "overshot" a finije ga usi mogu razlikovati, cak i kada je nakvalitetnije izveden. Ta i takva izoblicenja i "kvarenja" su danas veoma "fancy" kao i stari analogni sintovi, pa cela sekcija audio industrije pocinje da zivi od toga, praveci uglavnom neuspele, ili (skupe) a uspele kopije originala.Po meni, JEDINO opravdanje za lampu i trafo postoji kod gitarskih pojacala, koje na sebi svojstven nacin "kreiraju" ili stvaraju novi zvuk, ali kod audio tehnike i snimanja zvuka ja licno ne volim nista sto je lampa, ili izlazno-ulazni trafo, po meni treba snimiti najcistije moguce, pa ga naknadno "kvariti" ako se ukaze potreba za akvim "umetnickim izrazom"...
Arthur
26-03-2008, 06:55 PM
@jan
skoro sam mixao snimke (mozes naci preko mog spejsa) gde je devojka pevala dve razlicite pesme na nt1 i na nt2.. mnogo mi je bio prijatniji rezultat sa nt1, na NT2 je imala dosta nekih cuda po midlu koje sam morao da eliminisem
@jan
skoro sam mixao snimke (mozes naci preko mog spejsa) gde je devojka pevala dve razlicite pesme na nt1 i na nt2.. mnogo mi je bio prijatniji rezultat sa nt1, na NT2 je imala dosta nekih cuda po midlu koje sam morao da eliminisem
Onda nesto nije bilo u redu sa mikrofonom.
Mada i sam znas da razlicitim ljudima odgovaraju razliciti mikrofoni...Ja sa NT2-ojkom imam problema pri snimanju jednog vokala, uvek mi zvuci kao da covek prica kroz cevku, ma kolko ga priblizio ili odaljio od mikrofona, dok od prilike nemam problema sa ostalima, i sa zenskim vokalima nikad nisam imao problema...Al opet, ne lezi svakome svaki mikrofon, verovatno ovo sto sam ja miksovao na NT1000 nije lezalo ovome, a mozda i nije prikladan za closemiking, od kud znam
Reinhardt
26-03-2008, 10:41 PM
Svaki trafo, koji se nalazi u kolu audio elektronike MORA da iskrivi, izoblici zvuk, e sad, nekome ili nekima se to svidja a nekome NE, tako da u snimanju tzv. "ozbiljne" muzike, prakticno i ne postoje majkovi sa transformatorom, izuzev ako nisu neki "vintage". Karakteristicno izoblicenje, makar i najkvalitetnijeg trafoa se na osciloskopu veoma jasno vidi kao "overshot" a finije ga usi mogu razlikovati, cak i kada je nakvalitetnije izveden. Ta i takva izoblicenja i "kvarenja" su danas veoma "fancy" kao i stari analogni sintovi, pa cela sekcija audio industrije pocinje da zivi od toga, praveci uglavnom neuspele, ili (skupe) a uspele kopije originala.Po meni, JEDINO opravdanje za lampu i trafo postoji kod gitarskih pojacala, koje na sebi svojstven nacin "kreiraju" ili stvaraju novi zvuk, ali kod audio tehnike i snimanja zvuka ja licno ne volim nista sto je lampa, ili izlazno-ulazni trafo, po meni treba snimiti najcistije moguce, pa ga naknadno "kvariti" ako se ukaze potreba za akvim "umetnickim izrazom"...
ako smijem uletiti..
za iskusne snimatelje, producente, ljude koji znaju tocno shto i kako dobiti, pogotovo u editingu, slozio bi se sa tobom
(veliki headroom moderne opreme=upitnost limitera u chainu)
ali za mene je taj trafo (i lampa) od velike pomochi, sto zbog umjetnickog, sto zbog tehnickog razloga (prirodna kompresija priblizavanju plafona+nelinearnost)
na kraju krjeva i ljudsko uho slusha nelinearno, prirodno komprimira, maskira neke tonove, neke ne..
na nama je da prirodno
dovedemo u slushno stanje
ot,btw, imam feeling da nova produkcija sve vishe ide na ono
"fix in the mix":(
Rhino
27-03-2008, 03:22 PM
A ja te 'jeftinije' rode i ne volim generalno za mc-je....
Mada opet sve zavisi od slucaja do slucaja
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.