View Full Version : Internet pretrazivac
LACKY
22-03-2008, 12:55 AM
Probajte ovaj pretrazivac, stvarno je vrhunski.http://www.apple.com/safari/download/
dvuckovic
22-03-2008, 01:09 AM
10, 9, 8, 7,....Slobo?! Jos te nema? :)
lesha
22-03-2008, 01:11 AM
cudi me lacky da si tek sad saznao da postoji i pc verzija..
Everbeatz
22-03-2008, 01:30 AM
dobar je mada mi je malo tesko da se odma naviknem na fontove
LACKY
22-03-2008, 02:06 AM
cudi me lacky da si tek sad saznao da postoji i pc verzija..
Znam da postoji, koristim odavno Lisicu tako da me mrzelo da probam.
Skinuh ga pre dva dana, pa rekoh ajde da vidim.
Naprosto sam odusevljen, stvarno je jednostavan i dobar. Vise ga nemenjam.
alavuk
22-03-2008, 07:21 AM
jel ovo instaliranje toolbar-ova u beskonacnost namerno da bi svi presli na mac-a????
LACKY
22-03-2008, 11:48 AM
Meni nije trazio nikavo instaliranje toolbar-ova, a i koji ce mi djavo.
lesha
22-03-2008, 12:29 PM
jeste brz, ali je suvise prost. kao i sve na macu :D
ne menjam ja operu, jedino ako ugrade mouse gestures i widgete u safari.
slowstar
22-03-2008, 12:30 PM
Samo vas posmatram...
Pa naravno da znam sta je SAFARI, i instaliran mi je po defaultu, a imam ga cak i u "apotekaru" mada tu koristim Firefox, koji je kopija Safarija, i to za razliku od viste, USPELA kopija necega sa MAC OSXa
slowstar
22-03-2008, 12:32 PM
Usput, ako zelite nesto ZAISTA KVALITETNO da prebacite sa Wavea na mp3, savetujem da uvek koristite iTunes, po meni zvuci ubedljivo najbolje od SVIH mp3 konvertora koje sam cuo, ukljucujuci i one koji se placaju. Odlicano radi, cak i na apotekaru
Manley
22-03-2008, 12:33 PM
godinama koristim i super je. kao sto lacky kaze jednostavan, brz...kod mene je default
LACKY
22-03-2008, 12:35 PM
Slowstare dodjavola u pravu si!
idekius
22-03-2008, 02:35 PM
...mada tu koristim Firefox, koji je kopija Safarija...
Pre moze da bude obrnuto...
Ako neko ima iskustva u izradi web browsera, onda je to Mozillin tim.
Oni su radili jos Netscape Navigator, koji je nekada bio browser br.1, dok Microsoft nije integrisao internet explorer u Windows 98.
Netscape ih je zvog toga tuzio i dobio na sudu, ali, kao sto vidimo, explorer se i dalje isporucuje uz operativni system.
Istorija Mozille pocinje jos 1994-te, kada je ekipa koja je stvorila prvobitni Web browser Mosaic i prvi Web server ncsad formirala kompaniju Netscape.
Browser su krstili Netscape posto su mislili da ime Mozilla nema mnogo sansi na trzistu.
Microsoftov explorer je lansiran 1996-te i nije imao nikakve sanse da pridje Netscapeu dok Microsoft nije zaigrao kvarno (pomenutim integrisanjem u win 98) i potopio Netscape.
Mislilo se da je Mozilla tim gotov po pitanju browsera, dok nisu napravili bum sa Mozilla Firefox (ovaj put nisu trazili mekse ime :) ) i barem delom vratili milo za drago :D
Malo postovanja prema iinternet veteranima. :wink:
Koristim Firefox i zbog toga sto fenimenalno radi, a i zbog postovanja prema tim laureatima koje je Microsoft na kvaran nacin umalo unistio :)
dexyco
22-03-2008, 03:28 PM
Safari ima poprilicno zamrljanu boju i slova ili je lose podesen fabricki tako, nisam se nesto trudio da ga sredjujem ako i ima tu opciju... U svakom slucaju se gubi na verovatno najbitnijoj stvari kod pregledanja neta - samoj preglednosti...
Mogli
22-03-2008, 06:41 PM
Usput, ako zelite nesto ZAISTA KVALITETNO da prebacite sa Wavea na mp3, savetujem da uvek koristite iTunes, po meni zvuci ubedljivo najbolje od SVIH mp3 konvertora koje sam cuo, ukljucujuci i one koji se placaju. Odlicano radi, cak i na apotekaru
Ja konvertujem uvek u Wavelab-u! Nije valjda da iTunes to bolje odradi?
idekius
22-03-2008, 06:48 PM
Ja konvertujem uvek u Wavelab-u! Nije valjda da iTunes to bolje odradi?
Radi codec, a ne program u kome se radi. Koristim Fraunhofer, na 192, u podesavanjima stavim najmanju brzinu, najveci kvalitet. Koristim ga u raznim aplikacijama, medju kojima i WaveLab...
E sad... kvalitet delimicno moze da se degradira i prilikom grebovanja sa CD-a (ako se radi mp3 sa CD-a). To vec zavisi od samog CD-a, optickog uredjaja i na kraju programa kojim se radi.
alavuk
22-03-2008, 07:02 PM
jel je joint stereo ? :]]]] hehhehe
lame rulez !
Mogli
22-03-2008, 07:07 PM
Radi codec, a ne program u kome se radi.
A ja sam mislio da Wavelab valjda ima neki svoj codec!:confused:
idekius
22-03-2008, 08:07 PM
jel je joint stereo ? :]]]] hehhehe
lame rulez !
.. i ne zveckaj vise sa tim jointima po forumu... ovo je uzorna institucija! :)
alavuk
22-03-2008, 08:28 PM
hahahaha ma nemoj ... sve se pusi od tog mp3-a kompresovanom tom metodom ! sta da kaze komsiluk tj patrola na natpis varim auspuhe jednog lokalnog automehanicara ! ali to varim pise preko cele haube tj skoro cele
alavuk
22-03-2008, 08:31 PM
elem da se vratimo kompasu ... nista specijalno , pitanje mac korisnicima jer moraju sve aplikacije da lice na skin od quicktime-a ??? ona siva boja ko iz moc-a ...
idekius
22-03-2008, 08:31 PM
hahahaha ma nemoj ... sve se pusi od tog mp3-a kompresovanom tom metodom ! sta da kaze komsiluk tj patrola na natpis varim auspuhe jednog lokalnog automehanicara ! ali to varim pise preko cele haube tj skoro cele
Auuuu... definitivno je krajnje vreme da se smanje malo JOINT stereo metode :D
A sto se MP3 kompresije tice, opet treba naglasiti i tradiciju :) Fraunhofer je i stvorio mp3 ;)
alavuk
22-03-2008, 08:49 PM
da jeste , doduse lame mp3 kodek ga je odavno premasio prema mom misljenju
dexyco
22-03-2008, 10:07 PM
Radi codec, a ne program u kome se radi. Koristim Fraunhofer, na 192, u podesavanjima stavim najmanju brzinu, najveci kvalitet. Koristim ga u raznim aplikacijama, medju kojima i WaveLab...
Da, Fraunhofer je kao sto si i rekao posle i odradio prvi mp3 kodek (i relativno skoro odrao sudski Microsoft, koji se opet nasao tu da prisvaja tudje), bez obzira na to koliko je mator, ubedljivo je najbolji, a lame je budzevina koja je radjena da se na vestacki nacin smaknu nedostaci, ali su time napravili jos gore... BTW, mp3 i jeste prevazidjen, kao sto je cini mi se keks negde spomenuo, vorbis je daleko ispred za tu kompresiju... :)
No, vratimo se chasovnicharu...
idekius
23-03-2008, 12:40 AM
Posto sam uklavirio da i Slowstar voli Artur Klarka, evo nasao sam kako je poceo ceo problem... :rotfl:
Slobo, ne zameri, ovo je jace od mene :D
http://www.youtube.com/watch?v=nHJkAYdT7qo&NR=1
slowstar
23-03-2008, 12:06 PM
ne samo da volim, prosto sam opsednut njegovim romanima, a bogami i naukom. Ne znam da li znate, ali on je igrao PRESUDNU ulogu u razvoju radarske tehnologije, prakticno zapoceo konkretne planove za lansiranje telekomunikacionih satelita, bio jedan od najcenjenijih naucnika-futurologa, neka od njegovih predvidjanja su se ostvarila zaprepascujucom tacnoscu, toliko da ne mogu a da trackom svesti ne posumnjam da se on ipak pomalo "druzio" sa mojim drugarima, koje nekli zovu "mali zeleni" iako vecina njih nije ni mala ni zelena, ne pitaj me otkud znam...
Inace Deki, mnogo ti hvala na linku za Tube, ODLICAN je, i afirmativan za moju malu plantazu jabuka.
P.S. sta bi sa tvojim obecanjem? "nit' pisma, nit' razglednice"
idekius
23-03-2008, 12:08 PM
P.S. sta bi sa tvojim obecanjem? "nit' pisma, nit' razglednice"
:ups: Ups! Zaboravio sam se malo zbog guzvice koju sam imao. U narednih nekoliko dana to resavamo. :wink:
Samo da vas razocaram ..... ( mada ovo znalci vec znaju 100 god ) ime HAL je nastalo tako sto IBM pomerite za jedno slovo :)
Da se palio na APPLE ..... onda bi se zvao BRRMF :D :D :D :D :D ( jes' da sam okrenuo naopacke .... ali nema slova pre A ;) )
Pozdrav
idekius
23-03-2008, 12:24 PM
( mada ovo znalci vec znaju 100 god ) ime HAL je nastalo tako sto IBM pomerite za jedno slovo :)
:shock: Nikad mi nije palo na pamet, a Hal 9000 mi je omiljeni comp, odmah iza W.O.P.R. (War Operation Plan Response) iz filma "Ratne Igre".
slowstar
23-03-2008, 12:29 PM
Samo da vas razocaram ..... ( mada ovo znalci vec znaju 100 god ) ime HAL je nastalo tako sto IBM pomerite za jedno slovo :)
Da se palio na APPLE ..... onda bi se zvao BRRMF :D :D :D :D :D ( jes' da sam okrenuo naopacke .... ali nema slova pre A ;) )
Pozdrav
Maxe, pa zar ti to MENI pises za slovnu permutaciju HAL = IBM?
pa to i vrapci znaju, a osim toga, ne zaboravi da je u jednom od mojih sadasnjih APPLE-a
procesor IBM G5, ipak dakle ima dodirnih tacaka...
Pozdrav
slowstar
23-03-2008, 12:35 PM
Jos jednu stvar zaboravih:
HAL znaci Heuristic ALgoritmic, kako kaze njegov "vaspitac" profesor Chandra
(vidi pod druga odiseja, budjenje zaspalog HALa)
Jos jednu stvar zaboravih:
HAL znaci Heuristic ALgoritmic, kako kaze njegov "vaspitac" profesor Chandra
(vidi pod druga odiseja, budjenje zaspalog HALa)
Nisam toliko strucan , ali gledah tv emisiju gde gos'n Clark to licno kaze .... IBM ...pa slovo pre .....
Verovatno su posle dodali nesto pametnije :)
Pozdrav
SHIVA
23-03-2008, 11:35 PM
ne samo da volim, prosto sam opsednut njegovim romanima, a bogami i naukom. Ne znam da li znate, ali on je igrao PRESUDNU ulogu u razvoju radarske tehnologije, prakticno zapoceo konkretne planove za lansiranje telekomunikacionih satelita, bio jedan od najcenjenijih naucnika-futurologa, neka od njegovih predvidjanja su se ostvarila zaprepascujucom tacnoscu.
Ovo su ti vrlo nesmotrene izjave... previshe chitash popularnu beletristiku i nauchnu fantastiku, a pre malo ozbiljne autore i nauchne radove.
Radare su njemci imali davno prije britanaca, a Clark je savjetovao britance utoliko shto ih je uputio da potrazhe pomoch od amerike i njihovih znanstvenika. To jest bilo presudno za razvoj primitivnog britanskog radara, ali ne spada bash pod "razvoj radarske tehnologije". Vishe je u domeni konzaltinga :D
Clark je predvidio buduchnost utoliko shto je prochitao knjige koje shiroke mase ne zanimaju pa je kroz popularne i relativno plitke SF priche prenio ono shto je prochitao od drugih. Tipovi poput Tesle i McLuhana su pisali o tome davno prije nego se Clark uopche rodio. Ne kazhem da tip nie bio nachitan, svestran i dobro upuchen koristechi veze iz masonskih lozha (kao i Stanley Kubrick, David Copperfield i slichni mega poznati zabavljachi za shiroku publiku), ali definitivno nie bio prorok. Njegov posao je "entertainment", a ta rjech je slozhenica pojmova "enter" i "tenet" i nema nikakve veze sa zabavom.
"Anyone who tries to make a distinction between education and entertainment doesn't know the first thing about either."
Marshal McLuhan
Da si malo pazhljivije chitao Odiseju 2001. i njene nastavke shvatio bi to i sam... tamo je naime sve lijepo objashnjeno onome tko razumije metaforu iza plitke SF radnje. Odiseja 2001 je komprimirana povijest i upozorenje za buduchnost.
Ne kazhem da je Clark losh tip... dapache... jedan je od rijetkih upuchenih koi su si dali truda uputiti i nas ostale u "male tajne velikih majstora", ali vechina njegovih fanova shtuje lichnost Clarka a ne vidi u chemu zapravo jest vrijednost njegovih radova.
Nego jesi znao da je Odiseja u kinima prikazivana na platnu drugachijeg formata od uobichajenog (barem u americi i britaniji)... Platno je bilo proporcija jednakih monolith-u... jesi dokuchio shto je zapravo monolith i gdje se odvijaju zadnje sekvence filma kada se monolith zadnji put pojavi na ekranima?
Izvinjavam se zbog off topic-a, ali moe namjere su iskljuchivo edukativnog karaktera :D
Nego jesi znao da je Odiseja u kinima prikazivana na platnu drugachijeg formata od uobichajenog (barem u americi i britaniji)... Platno je bilo proporcija jednakih monolith-u... jesi dokuchio shto je zapravo monolith i gdje se odvijaju zadnje sekvence filma kada se monolith zadnji put pojavi na ekranima?
Super post ....
znam da je 1 na kvadrat x 2 na kvadrat x 3 na kvadrat ..... ali me zanima sta znaci ????
Pozdrav
slowstar
23-03-2008, 11:51 PM
Kljucni deo modernog (tada) radarskog sistema se kako su mi rekli zvao "magnetron" i Clarke kao inzenjer je igrao dosta vaznu ulogu u njegovom razvoju. Naravno da sam metafore razumeo, to se podrazumeva, a sto se monolitovih razmera tice (kvadrati prvih celih brojeva) i to je jasno.
Kada kazem predvidjanja, mislim na opise Jupiterovih meseca - satelita, i to poprilicno detaljne, PRE nego sto je fotke poslao valjda "Voyager"- prosto su neverovatno tacni, u slucaju Ioa, Ganimeda, Iapeta, Europe, i tako dalje. Njegova predvidjanja su dakle ne toliko naucna, koliko "prorocka". Teslu ne bih da poredim sa Clarkeom, jer je Tesla malo naucnik, a vise inzenjerski prakticar, koji je mnoge svoje patente, nadajuci se komercijalnom uspehu, prijavio, ali nista novo nije doneo po pitanju fundamentalne nauke, sto ne znaci da ga ne treba ceniti - dapace.
Lepota Clarkeovog poetsko-filozofskog nacina izrazavanja, mitska vera u "Drevne" koji su se oslobodili "okova materije" a potekli kao i mi iz "mulja toplog, primordijalnog praokeana" na svojoj rodnoj planeti, njihova zudnja za bracom po razumu, sejanje inteligencije po galaksiji, ITD ITD ITD, simbolika uzdizanja ka uzvisenom, sjedinjavanje sa Bogom u tacki "omega", Otpor prema oficijelnoj religiji, koja zaista JESTE VELIKO ZLO, i jos mnoge druge teme o kojima je pisao, cine ga velikim, bar u mojim ocima...
idekius
24-03-2008, 12:24 AM
Jedino sto mogu da kazem da je A.Clark definitivno posecivao Beoviziju, cim je napisao:
"All is full of stars" :D
alavuk
24-03-2008, 12:35 AM
novi mac-ov proizvod i pod monolith :]]]
http://www.daviddarling.info/images/artifacts.gif
http://www.youtube.com/watch?v=P95NWAHWLrc
http://www.youtube.com/watch?v=CiXR-pUrldw&feature=related
master29
24-03-2008, 03:37 PM
novi mac-ov proizvod i pod monolith :]]]
http://www.daviddarling.info/images/artifacts.gif
http://www.youtube.com/watch?v=P95NWAHWLrc
http://www.youtube.com/watch?v=CiXR-pUrldw&feature=related
FAAAAAAAAAANTASTICNO
idekius
26-03-2008, 01:04 AM
Nesto mi pade na pamet... sta bi bilo da je Hal 9000 proizvod IBM-a...
Prvo bi Diviner skontao da on kad se malo clockne moze zapravo da radi kao Hal 9800 i prckao bi po preplasenom samomislecem Hal-u, budzio mu razne stvarchice... :D
"Nista se ti ne brini Hal, sad cu ja da ti malo svirnem FSB i malo podignem napon, pa ces da sljakas kao sat, ali ako si los primerak, ima da izgoris ki licna." :D
Elem, to bi bila prava blagodet po Hala u odnosu na ono sto bi preziveo zahvaljujuci postupcima proizvodjaca... Ajde sto bi mu smanjli cenu cim bi izasla nova serija tipa Hal 2, Hal 2+..., pa bi nesrcnik kostao citavih 40-ak eu (sa PDV-om) :D , vec bi ga nadrndani klinci chupali sa maticne ploche motorcanglama i bacali u smece, ne bi li upgradeovali mashinu. A kad postavi svoje cuveno pitanje "Hocu li da sanjam?", dobijao bi odgovore tipa: "Naravno da neces, glupane! Konzerve ne sanjaju". :)
SHIVA
26-03-2008, 01:57 AM
Super post ....
znam da je 1 na kvadrat x 2 na kvadrat x 3 na kvadrat ..... ali me zanima sta znaci ????
Pozdrav
klipovi dobro objashnjavaju monolith... on doista JEST ekran. Suprotno sugestiji autora klipova ja vjerujem da je okretanje svjetala iz okomitih u vodoravna zapravo hipnotichki signal da iz exterijera prelazimo u interijer. Posljednji kadrovi filma deshavaju se unutar uma. Interijer je sterilan shto simbolizira "univerzalnost" tijela, ali sadrzhaj interijera je vrlo kontrastan... renesansni namjeshtaj oblih linija simbolizira "individualan" sadrzhaj "univerzalnog" interijera.
Chasha vina koja pada na pod je opet (manja) metafora "univerzalnog kontejnera". No iako se chasha razbije vino ostaje na podu... "individualan" sadrzhaj "kontejnera" ne ovisi o kontejneru... on ostaje i kad se "chasha" razbije. Bash u tom trenutku nash "junak" shvacha poshto je doshao i dovrshava "posljednju vecheru"... lijezhe u krevet i monilith se pojavljuje po zadnji put... "junak" pokazuje "thumb up" kao da govori "OK, shvatio sam... vrijeme je, idemo". I tada se radja "star child"... sad putuje svemirom bez svemirske letjelice...
A mozhda ja samo brijem :D
LACKY
26-03-2008, 02:02 AM
Super. Upravo u suprotnosti Apple logice. U sustini slusas mp3, a u biti placas skupu ambalazu.
Moram priznati da se i meni dopada ta ambalaza, ali necu joj robovati po svaku cenu.
idekius
26-03-2008, 02:09 AM
Shiva? Jesi li ti odgledao i 2010?
Ona je "modernije" uradjena, komercijalnije i banalnije... pa se mnogo lakse kapira i mnogo je manje nedorecenosti.
Ni 2010 ne objasnjava sta je tacno monolit, ali definitivno ima veze sa stvarajem svetova... i onim koji ih stvara i sprecava postojece svetove da se uplicu u njihovu sudbinu.
2010 objasnjava i zasto se Hal "pokvario" i krenuo da ubija posadu broda.
SHIVA
26-03-2008, 05:42 AM
Shiva? Jesi li ti odgledao i 2010?
Ona je "modernije" uradjena, komercijalnije i banalnije... pa se mnogo lakse kapira i mnogo je manje nedorecenosti.
Ni 2010 ne objasnjava sta je tacno monolit, ali definitivno ima veze sa stvarajem svetova... i onim koji ih stvara i sprecava postojece svetove da se uplicu u njihovu sudbinu.
2010 objasnjava i zasto se Hal "pokvario" i krenuo da ubija posadu broda.
nisam gledao nastavak, ali 2001 je cijela pricha... nishta ne fali. Potrazhit chu ako negdje nadjem nastavak pa javim...
slowstar
27-03-2008, 10:34 PM
Shiva, cenim tvoj um i analitiku, veoma, ali si u slucaju 2001 skroz preterao, naime shvatio si mnogo, mnogo vise no sto je autor hteo da kaze, u stilu Juzno Americkog generalisimusa koji kaze: dajte mi bilo koja 2 stiha BILO KOG pesnika, i ja cu ga na osnovu toga oterati na streljanje zbog veleizdaje.
Mislim da bi ipak trebalo da pogledas i 2010, a od svega bi bilo najbolje da si das truda i procitas CELU SAGU, koja se sastoji od 2001, pa 2010 "druga odiseja" pa 2064 "treca odiseja" i najzad 3001 "finalna odiseja" tada je sve objasnjeno, cak i oni "mitski" delovi...
Opet, priznanje na "analitickom trudu" - ko zna, sve je moguce...
Poz.
SHIVA
28-03-2008, 01:50 AM
Shiva, cenim tvoj um i analitiku, veoma, ali si u slucaju 2001 skroz preterao, naime shvatio si mnogo, mnogo vise no sto je autor hteo da kaze
Imash li soundtrack od filma? Znash li tko je Zaratrustra i shto je on govorio u "tako je govorio Zaratrusta". Znash li u koim sekvencama filma se pojavljuje Strauss-ov "Thus Spake Zarathustra."
Znash li tko je napisao knjigu "tako je govorio Zaratrusta" i jesi li je ikada prochitao? Misli? li da je tim odabirom glazbe Kubrick mozhda sugerirao neshto?
A shta ako Odiseja nie jedina takva pricha gotovo istog sadrzhaja... ako ti kazhem da je pricha zapravo prastara ali preprichana na vrlo moderan nachin, i da je Clark-ova Odiseja samo paravan za podlogu koja je u biti mitoloshka. S time da mit nie "pricha iz davnina"... to su legende... Mitovi su pretecha filozofije... i Nietzche-ov "zaratrustra" je pisan na pomalo sličan (mitolo?ki) način. I "vodič kroz galaksiju za autostopere" priča istu priču kao i Kubrick... i "gospodari prstenova" i "ratovi zvijezda" takodjer.
Prijatelju... sve to su vrlo mashtovite mitologije i sve prenose jednu te istu prichu, ali na vrlo razlichite nachine. Pravo znanje se oduvijek prenosilo metaforama i simbolikom. Slova i bukvalni opisi postoje tek par tisucha godina... simbolichni jezici su u opticaju nekoliko stotina tisucha godina, i za razliku od rijechi chije znachenje se mozhe proizvoljno interpretirati simboli nisu podlozhni interpretaciji... crveni krug je uvijek crveni krug... nema diskusije... Ali recimo rijech "bog" svatko tumachi na drugachiji nachin. Zato mnogi autori pribjegavaju simbolichkom i metaforichkom izrazhavanju, a povrshinska radnja, specijalni efekti i dijalozi su tek "celofan" oko priche.
Shto se tiche Kubricka, on samo posebno dobro sakrije znachenje i gotovo sve prenosi na podsvjesnoj razini pa je vrlo teshko otkriti pravi sadrzhaj u njegovim filmovima. Nemoj misliti da sam do toga doshao blejechi u njegov film sto puta... Podsvjesna komunikacija, podsvjesno "ubjedjivanje", posthipnotichke i subliminalne sugestije, simbolika... s time zaradjujem radechi svega dva - tri sata dnevno da bih ostatak dana mogao posvetiti glazbi. Vjeruj mi na rijech... Kubrick je MASTER u tim disciplinama kakav ja ni u snovima ne mogu biti. Kod Kubricka radnja na ekranu NIKAD nema veze s prichom "ispod ekrana".
Nego josh da prokomentiram Clark-a i njegova prorochanstva o Jupiterovim mjesecima... shto ti zvuchi vjerojatnije:
a) uspio je pretpostaviti toliko tochnih informacija pukom srechom ili nadnaravnom "vidovitoshchu"?
b) slike s Jupitera su stigle na Zemlju davno prije nego smo mi za njih chuli, a Clark i Kubrick su jedni od rijetkih ljudi koi su imali pristup takvim informacijama puno prije nas?
Ne znam za tebe... ali meni opcija B zvuchi daleko vjerojatnija i jednostavnija. Pogotovo obzirom na chinjenicu da su vojne tehnologije i dan danas (u doba interneta) dobro chuvane tajne.
Clark nam je (kao i Kubrick u Clockwork Orange i Eyes Wide Shut ili Huxley u brave New World ili Orwell u 1984.) na njemu svojstven nachin pokushao diskretno to dati do znanja - a vi od njega napravili proroka :D
Free your mind - ako ti se chini da je objashnjenje komplicirano to znachi da nisi dovoljno razmislio o problemu. Svijet je (za razliku od Kubrickovih filmova) daleko jednostavniji nego shto se to na prvi pogled chini ;)
Sorry na predugachkom postu, ali chinish se kao sasvim lucidan i OK tip, pa vjerujem da josh stignesh "pohvatati konce" i to shto si prochitao i dekodirati kako treba... isplati se ;)
idekius
28-03-2008, 03:25 AM
Znash li tko je napisao knjigu "tako je govorio Zaratrusta" i jesi li je ikada prochitao? Misli? li da je tim odabirom glazbe Kubrick mozhda sugerirao neshto?
Pa nije da nema logike... Ma bih rekao na drugi nacin, ali... to ne mozemo saznati, jer nismo bili u njihovim glavama, a svako ko radi tako veliki poduhvat, kao sto je jedan film, radi inspirisan razlicitim stvarima, tj. inspirise ga vise stvari. Nije iskljuceno da je "Zaratustra" jedna od tih inspiracija. "Zaratustra" govori o nadcoveku kao o iducem stupnju evolucije. (ne onako kako je Hitler to protumacio, pa napisao "Mein Kampf" i napravio nesrecu, ma da nije jedini, jer mnogi destruktivci su krivo tumacili Nietzsche-a).
Cak i kada se "ispravno" tumachi, Friedrich Nietzsche ima stvarno siroki spektar gde sve moze da se "primeni", pa zasto ne bi nekim delom inspirisao i Clark-a.
Ipak, reako bih da je osnovna crta Nietzsche-ovog rada borba protiv laznog morala i religije, jer je verovao da su i religija i moral osigurani nemoralnim sredstvima. Vizionar tog vremena, kojeg su na kraju zloupotrebili cak i nacionalisti, pocev od njegove sestre Elisabeth.
"Odiseja" se bavi necim drugim.. . i cak podstice religiju, posto se u 2010-oj javlja sam tvorac, diskretno (ili mozda i ne diskretno?) se koketira i sa zagrobnim zivotom i to cak i za racunare (posto se "vecna lovista" obecavaju cak i Hal-u :) )...
Definitivno trebas da pogledas i 2010... ali to ti ne preporucujem kao dobar film, jer je vise zabavnog karaktera i nije onako sadrzajna kao 2001, moze se reci cak i komercijala, ali, ipak razjanjava neke nedoumice iz 2001.
Ostale "Odiseje" nisam ni ja pogledao... jednostavno mi nisu pale saka, a verujem da ni u njima nije zabelezen pun pogodak kao u 2001... nadam se da su barem u klasi 2010...
SHIVA
28-03-2008, 04:40 AM
Pa nije da nema logike...
Ipak, reako bih da je osnovna crta Nietzsche-ovog rada borba protiv laznog morala i religije, jer je verovao da su i religija i moral osigurani nemoralnim sredstvima. Vizionar tog vremena, kojeg su na kraju zloupotrebili cak i nacionalisti, pocev od njegove sestre Elisabeth.
"Odiseja" se bavi necim drugim.. . i cak podstice religiju, posto se u 2010-oj javlja sam tvorac, diskretno (ili mozda i ne diskretno?) se koketira i sa zagrobnim zivotom i to cak i za racunare (posto se "vecna lovista" obecavaju cak i Hal-u :) )...
Divno je naletjeti na producenta koi je chitao Nietzche-a... danas je to prilichna rijetkost ;)
Dobro si sazheo osnovu Zaratruste (koliko je to uopche moguche sazheti u par rechenica) ali mislim da ti je poneshto promaklo u Odiseji
1) "Zakon jacheg" (majmun koi ima kost) je zapravo lazhni drushtveni moral koi opravdava uporabu mochi za osobnu korist i postaje (na zhalost) temelj drushtva. Oshtra ali vrlo ispravna metafora.
2) Religija Odiseje je znanost, tj. tehnologija. Umjesto lazhnog autoriteta boga imamo HAL-a koi jedini "zna" smisao, a ljudi su tu tek da mu sluzhe na "putovanju".
<style type="text/css">.wysiwyg { background: rgb(27, 27, 27) none repeat scroll 0%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; color: rgb(179, 179, 179); font-family: verdana,geneva,lucida,'lucida grande',arial,helvetica,sans-serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; font-size: 10pt; line-height: normal; font-size-adjust: none; font-stretch: normal; } p { margin: 0px; }</style>3) Iskljuchivanje boga u Zaratrusti je eksplicitno:
There cannot be a God because if there were one, I could not believe that I was not He... A boga mi :D je i HAL iskljuchen u Odiseji
4) Radjanje super chovjeka kao (izmedju ostalog) indirektna posljedica iskljuchivanju boga je ekvivalent radjanja "star child-a" zbog (izmedju ostalog) iskljuchivanja HAL-a
Zapravo vidim sve bitne komponente koje si (ispravno) naveo kao karakteristichne za Nietzche-a.
Kubrick je doista zajeban igrach... voli se poigrati konceptima i njegove su metafore chesto toliko bizarne da nisu intuitivne i ochite. To se posebno dobro ogleda u "sterilitetu" tehnoloshke ere (tokom putovanja prema Jupiteru) kad astronaut odgleda roditeljsku chestitku za rodjendan bez ijedne vidljive emocije, lezherno se "sunchajuchi" na sterilno bijelom i chistom brodu. Stavljeno u kontekst metafore za religiju poruka je vrlo uznemirujucha i drastichna... bash kao i kod Nietzche-a, s time da i tehnologija nosi isti rizik kao i religija od ternutka kada je vishe ne razumijemo a oslanjamo se na nju.
Carl Sagan je to prekrasno opisao:
We've arranged a civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology.
We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces.
Anyway... razveselio si me postom u ove gluhe sate ;)
ps: pogledat chu i nastavke... ako kazhesh da vrijedi, vjerujem ti nakon ovog Zaratrustre ;)
alavuk
28-03-2008, 06:05 AM
evo i ovi momci tj mladici govore o zaratustri
http://www.muzika.hr/images/Rubrika_4/20070626_P6220025.jpg
Dushan_S
28-03-2008, 01:12 PM
@Shiva
Sve je to u redu, ali pretpostavljam da si čitao Fukoovo Klatno? Ako je neko kao autor blizu izvora nadahnuća, ne u intelektualnom smislu već na jedan drugi način, prirodno je da se određene dublje istine prelamaju kroz njegov rad, to ne mora biti svesna radnja i trud da se te istine, mitovi, hiperbole ili ?ta već predstave simbolički u umetničkom delu. Kao ?to to lepo pokazuje U. Eko, mo?e? dublje istine iskopati i u kanti smeća pronalazeći dublju povezanost između dimenzija ispra?njene konzerve koka kole i kore od banane. Na jednom nivou taj zaključak iako izveden na osnovu banalnog primera, biće istinit. Dakle to ?to si ti video u filmu ili knjizi mo?e vi?e govoriti o tome kako razmi?lja?, kakav si, i o tvojoj sposobnosti da vidi? određene stvari i neku univerzalnu povezanost i sinhronicitet u onome ?to te okru?uje nego o tome da su Klark ili Kjubrik imali zaista, promi?ljenu, svesnu nameru da prika?u ono o čemu ti priča?.
SHIVA
28-03-2008, 03:59 PM
@Shiva
Sve je to u redu, ali pretpostavljam da si čitao Fukoovo Klatno? Ako je neko kao autor blizu izvora nadahnuća, ne u intelektualnom smislu već na jedan drugi način, prirodno je da se određene dublje istine prelamaju kroz njegov rad, to ne mora biti svesna radnja i trud da se te istine, mitovi, hiperbole ili ?ta već predstave simbolički u umetničkom delu. Kao ?to to lepo pokazuje U. Eko, mo?e? dublje istine iskopati i u kanti smeća pronalazeći dublju povezanost između dimenzija ispra?njene konzerve koka kole i kore od banane. Na jednom nivou taj zaključak iako izveden na osnovu banalnog primera, biće istinit. Dakle to ?to si ti video u filmu ili knjizi mo?e vi?e govoriti o tome kako razmi?lja?, kakav si, i o tvojoj sposobnosti da vidi? određene stvari i neku univerzalnu povezanost i sinhronicitet u onome ?to te okru?uje nego o tome da su Klark ili Kjubrik imali zaista, promi?ljenu, svesnu nameru da prika?u ono o čemu ti priča?.
Apsolutno si u pravu... rekao bih da su obje varijante paralelno tochne. Tj. zamisli (chisto razumijevanja radi, ne ukazujem nuzhno na stvarnost) da je svaki od nas oblika visokog korneta za sladoled. Na "zemlji" smo tek tochkica na kojoj kornet stoji, ali "iznad" zemlje ima josh par "katova". Na zemlji smo Idekius, ti i ja dosta udaljeni medjusobno, ali na drugom "katu" se Idekius i ti "preklapate", a ja sam jako blizu. Na trechem katu se vas dvoje preklapate i samnom, a recimo osmi kat je "mjesto" gdje se svi preklapamo. Osmi kat mozhe recimo biti kat s kojeg ideje padaju na pamet "kornetima" na prvom katu... Jer ideje ne izmishljamo... one nam doista "padaju" na pamet, zar ne?
U tom scenariju i tvoja i moja pricha su jednako tochne... razlika je samo u tome s kojeg kata ih promatrash i opisujesh. Stoga i ne chudi da i na prvom katu kopanjem po konzervama u smechu mozhesh dochi do univerzalnih istina, jer "osmi kat" zapravo znachi "kvantnu spregu" svih tochaka na svim katovima... ako pogledamo dovoljno pazhljivo u svakoj tochki vidi se svaka druga tochka. Svaki djelich holograma prikazuje chitavu sliku. Jesu li Kubrick i Clark "svjesno" dogovorili "nastup" ili su bili vodjeni metodom "padanja na pamet"... zapravo i nie neka bitna razlika.
Nego... do nedavno me ubijaste komentarima da ne folozofiram, a sad samo shto ne padnem u nesvjest kad vidim shto se sve chita na Rumskom :shock: :wink:
Gulanfer
28-03-2008, 06:26 PM
:thumbsup:
Safari je uzhass ,mnogo mi se svidelo kako iz\gleda al prva stvar koja me je iznervirala je ta sto nije mogao da se konektuje na yahoo ,druga stvar je ta da kad sam poslao novi tred uopste ga nije video kao ni neke druge tredove koji su poslati u medjuvremenu .Fora sa Bukmarkom je odlicna ali verujem da ce i to mozila da resi ,e da i dosta mi sporije otvara strane .
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.