PDA

View Full Version : problem prozora u studiju

funksoulbrother
21-03-2008, 10:27 AM
sredjujem mali studio u kuci, no ne znam kako rijesiti problem prozora.
naime soba je dimenzija 2,85 x 2,85 x 2,50, a tocno na polovici istočnog zida nalazi se jednokrilni prozor dimenzija 1,20 x 1,20, dok su na sredini suprotnog, zapadnog zida, vrata.
http://img530.imageshack.us/img530/8431/skicatlocrtagg5.th.png (http://img530.imageshack.us/my.php?image=skicatlocrtagg5.png)
pošto cu stol smjestiti prema sjeveru, prozor i vrata ce mi se naci tocno na mjestu gdje bih trebao postaviti apsorbere.
za prozor - postoji li nekakav pomicni apsorber koji se baš proizvodi kao takav, a ne da moram sam kemijat s nekakvim spužvama?
ako ne, s kakvim spužvama, ili nekim drugim materijalom možda, bih to mogao riješiti?
za vrata - vrata su drvena, ne premasivna, al prilicno cvrsta. na njih sam mislio postaviti apsorber. jel to okej? bi li drvena vrata trebalo tretirati na neki poseban način?
svaki dodatan savjet i mimo mojih pitanja dobrodošao je.
unaprijed hvala!

u studiju se nece snimati vokali, nit zivi instrumenti, osim direkt u komp.
dakle rijec je o sobi za mixanje ustvari.

plagenplay
21-03-2008, 11:38 AM
Moj ti je savet da napravish apsorber koj moze da se pomera. DA bude na tockicima i da bude malo veci od prozora, tako da mozes da ga prislonish uza zid. shto se tice vrata ako budesh mogao napravi na njima ram od gredica i nashrafi jednu ivericu na to.Unutra ispuni nekim apsorpcionim materijalom. Ne stavljaj tapetarski sundjer poshto on ne valja nishta. ako hoces sundjer nadju akusticku penu ili nadji recimo kamenu vunu.

funksoulbrother
25-03-2008, 04:33 PM
hvala!

funksoulbrother
25-09-2008, 04:50 PM
evo, napokon sam "sredio" prostoriju, i uselio aparaturu u sobu u kojoj cu, nadam se uskoro, osposobit kucni studio. skicu sam vec stavio, dosta ranije, ali sad me zanima gdje bi najbolje bilo postaviti stol, odnosno monitore, u ovoj sobi. trenutno je postavljeno tako da mi je prozor s lijeve a vrata s desne strane. mislim da sam tako procitao negdje na forumu ili nekom drugom sajtu prije dosta vremena.

boggy
25-09-2008, 06:31 PM
evo, napokon sam "sredio" prostoriju, i uselio aparaturu u sobu u kojoj cu, nadam se uskoro, osposobit kucni studio. skicu sam vec stavio, dosta ranije, ali sad me zanima gdje bi najbolje bilo postaviti stol, odnosno monitore, u ovoj sobi. trenutno je postavljeno tako da mi je prozor s lijeve a vrata s desne strane. mislim da sam tako procitao negdje na forumu ili nekom drugom sajtu prije dosta vremena.

ako su ti na skici razmere u redu, pokusaj i poprecnu varijantu (da gledas kroz prozor, kad sedis na mestu slusanja)
S obzirom da difuzore pozadi ne planiras.... svejedno ti je da li su ti vrata iza ledja ili ne.

Pozicioniranje moras uraditi sam, na ushi... niko ti sa sigurnoscu ne moze odrediti poziciju bez merenja/slusanja.

pozdrav

bogi