PDA

View Full Version : Studio, moze li..? Hitno

OFF
20-03-2008, 09:22 PM
Ljudi, pomoc

Bio sam u prici za jednu kucu u kojoj je trebalo zivim sa porodicom i radim studio (ziv bubanj, i sl zahvati), pa me ljudi ispalili u poslednji cas. Sad sam nasao drugi prostor, koji je ok za stanovanje, a ima tavan koji se da ovako urediti, otprilike. Prvi put nesto crtam, ne zamerite na gomili gresaka, samo da se vidi - MOZE li ovo da bude ok?

Spoljni zidovi treba da se zidaju (cvrst blok verovatno), i moze najvise jedan cvrst zid unutra, ostalo mora (kosine, plafon koji nisam ni crtao) montazno (gips ili drvene ploce). Komsiluk je miran, nema puno saobracaja..... a sutra treba da javim liku da li kupujemo ovo (kredit:banghead: )

Moze li ovo da se sredi (znaci, sad postoji samo crep sa gredama i ploca)? Ne mora ovako da bude, izuzev WCa, koji mora biti onde, i cvrstog zida unutra, koji jedino moze tu, gde je

HVALAAAAA

Reinhardt
20-03-2008, 11:18 PM
ako tu mislish snimat akustichki bubanj,a dole familija- zaboravi

al opet, na tebi je

ja nebi

ebiga

boggy
21-03-2008, 01:22 AM
.....
Moze li ovo da se sredi .....

moze

pozdrav

bogi

Arthur
21-03-2008, 04:11 AM
ej bre, pa tebi je ovo 7x4 metara! pa milina sine :D doduse nije neka kubatura, al boze moj ;)

spidermusic
21-03-2008, 07:15 AM
Ako je cena za taj stan i tavanski prostor povoljna, a u ponudi nemas bolju opciju, onda je ovo najbolje resenje. Sigurno je mnogo bolje nego da radis u dnevnoj sobi.

Prostor mi deluje korektno i uz adekvatne intervencije i adaptacije se moze srediti i privesti nameni.

Povedi samo racuna o funkcionalnosti. Kada to kazem mislim na raspored prostorija unutar samog studija kao i na lakocu ulaska i izlaska muzicara i gostiju. Zapravo, na kom spratu ti je stan? Da li muzicari treba da prodju kroz celu zgradu od 6 i vise spratova, a onda i kroz tvoj stan,da bi stigli u studio ili je situacija drugacija?

Funkcionalnost, lakoca pristupanja, lakoca unosenja i iznosenja opreme su takodje vazni momenti na koje treba da obratis paznju.

Pozz i srecno.

OFF
21-03-2008, 08:17 AM
Hvala svima na komentarima i sugestijama:)

Prvo, da odgovorim, pa da pitampar stvari

Ovaj prostor je tavan porodicne kuce, koja ima samo prizemlje, tako da je sto se tice prilaza sve ok, dakle iz dvorista sepenicama pravo u studio (kasnije bi verovatno okrnjio deo sobe za snimanje za jedno 4m2 nekog predprostora). Sto se tice bubnja i buke - bubanj se u najboljem slucaju snima 10-15 dana godisnja, ne verujem da ce biti vise posla za to (3, 4 albuma tog tipa, dosta je). Sa 'komsijama' ispod - zena i beba, nema problema, njih cu da podmitim:D . Kuce su okolo na pristojnom odstojanu, a ako bude buka stetila poslu, mora se dodatno ulagati u sendvich zidove u tom prostoru.

Rezija je u osnovi 7,6x4, kosina krece od 1,3m visine, a plafon moze i preko 2,9 (moze i da se radi kos spusteni plafon) s' tim sto bi bile vidljive grede od krovne konstrukcije.
Ovakav raspored sam improvizovao na brzinu, mada zbog simetrije rezije ne verujem da moze drugacije (ako se radi chvrst zid unutra), a ako se pregrade rade og gipsa, onda moze i drugacije, ali nisam ljubitelj te varijante

Par pitanja:

Zadnji zid u reziji bi takodje bio nakoshen (od 1.3m krece kosina). Da li je to ok (kako postaviti difuzore na to i da li su neophodni u tom slucaju?)

Zna li neko, koja je izolaciona moc sendvica gips-min.vuna-gips (njime bi se zatvarale kosine, verovatno)

HVALA!

spidermusic
21-03-2008, 10:27 AM
Sve se moze napraviti uz detaljno sagledavanje situacije.

Obavezno u akusticku obradu ukljuci i toplotnu izolaciju krova, ako planiras da tu radis i leti. Na odmet ne bi bio i neki prozor, ako vec ne postoji, radi provetravanja i prirodnog svetla.

OFF
21-03-2008, 10:46 AM
Sve se moze napraviti uz detaljno sagledavanje situacije.

Obavezno u akusticku obradu ukljuci i toplotnu izolaciju krova, ako planiras da tu radis i leti. Na odmet ne bi bio i neki prozor, ako vec ne postoji, radi provetravanja i prirodnog svetla.

Da, krov se obavezno ora odraditi, najmanje folijom i min. vunom (koja ce valjati i za zvuk, kako tako). E, sad, podascavanje krova je velika investicija, a ne znam kakva je varijanta lepiti neke plce (osb, gips) na njega.... mada, otom po tom, da vidim oko cene prvo:(

NLP
21-03-2008, 11:13 AM
...pa mo?e, ako su kom?ije podkupljene:)

tvoje pitanje - primjer: double leaf knauf sistem - dupla 12.5mm gips ploča, te?ka mineralna vuna, airgap, te?ka mineralna vuna, dupla 12.5mm gips ploča - cca- Rw= 60-70dB.

plagenplay
21-03-2008, 11:33 AM
Prostor ti je odlican! Ako mozes uzimaj. ima potencijala da se odlicno akusticki obadi, dovoljno je veliki a i kosi plafoni igraju vrlo vaznu ulogu. ako ti treba neki savet kako da ga obradish pishi :)

OFF
21-03-2008, 11:59 AM
...pa može, ako su komšije podkupljene:)

tvoje pitanje - primjer: double leaf knauf sistem - dupla 12.5mm gips ploča, težka mineralna vuna, airgap, težka mineralna vuna, dupla 12.5mm gips ploča - cca- Rw= 60-70dB.

Uh...... to je prilicno debelo za ove kosine, a verujem i skupo. JEdino sto su susedne kuce 2 preko ulice, i jedna na 8 m pored cvrstog zida. Ono sto je olaksanje, sto se ti 'glasni' termini mogu namestati na neko normalno vreme, npr 17-22h

NLP
21-03-2008, 12:11 PM
To je ukupno 215mm debeline za taj naveden sistem, mo?e biti modificiran... ali slabih 22cm za stijenu stvarno nija dosta... ni da bi bila u tvom slučaju i 30cm...

AVT
22-03-2008, 06:58 PM
ako imas dobar osecaj povodom te kuce, kupuj!

prostor izgleda odlicno za te namene i nase uslove. opis komsiluka je takodje ok!

a kada udjes u posed, pametno, lagano, bez zurbe i ima da bude sve ok!!

korak po korak...

veliki pozdrav!!

OFF
22-03-2008, 07:39 PM
Hvala, cika AVT:)

Zahvaljujuci i vasim ohrabrenjima, pokusacu da uzmem prostor, ali ce biti gadno oko papira (jednom sam se vec opekao i ostao kratkih rukava:( )

SandRob
24-03-2008, 09:53 AM
meni ovo izgleda super :da: