Log in

View Full Version : Korg M3

Dezutilo
20-03-2008, 07:49 PM
Prosviravam ovih dana Korg M3. Zanima me kakva su va?a iskustva glede tog instrumenta?

slowstar
20-03-2008, 09:53 PM
Meni mnogo svidja, razmisljao cak i pored "Rolandomanije" da ga uzmem, al' nesto nemam vremena (time is money) u poslednje vreme.
Prvi Korg, racunajuci i OASYS koji nesto valja, posle duuuugog vremenskog perioda.
Inace, OASYS bio kod mene nedelju dana, dali mi ljubazni ljudi iz SKY music, da probam, prilicno se razocarao, uzevsi u obzir naravno i cenu istoga, tako da sam ga vratio, posto sam iscasio ledja skidajuci ga i vracajuci sa stalka, tezak do bola...Al' zato M3, vrlo prijatno izenadjenje, zvuk, operativni sistem, dizajn,
ukratko, SVE je jako dobro za jedan ROMpler, mada, kada sam video novoizasli
FANTOM G7, vise ne razmisljam o M3, mada zaista je dobar...

Dezutilo
21-03-2008, 09:09 AM
A jesi li proba Motife i EX Yamahe? Kakvi su oni u usporedbi s M3, Extremom i sličnim spravama?

dacko
21-03-2008, 12:11 PM
Takodje sam jedan Rolandovac, doduše ne baš na nivou kao Slowstar... Posedujem XP30, i svaki Korg, čak i ovi noviji Tritoni i kojekakva čuda, mi nemaju "ono nešto" što treba da imaju... Nekako su plastični...

Dok za M3 sam odlepio... :D Znači to mi je ono... vrh u zadnje vreme što se pojavilo... Zvuk, OS, mogućnosti... mnogo je dobra sprava, čak i ta cena nije prevelika za te mogućnosti....

goran ns
21-03-2008, 08:44 PM
Ja imam Extreme vec 2g.
Cim se pojavio M3 otisao sam da ga pogledam i probam, koristio bi ga za studio iz svirku, medjutim dizajn, plastika, i ono drvo sa strane mi se nije svideo.
Tako da zvuk nesto narocito nisam ni probao i ne znam koliko je u odnosu na Extreme kvalitetniji.
Po cemu je kvalitetniji zvuk?

slowstar
22-03-2008, 12:10 AM
Po svemu, dosta novih semplova, sve je "gusce", neke novine u operativnosti,
Ne znam za dizajn, po meni su do M3 svi KORGovi bili neoprostivo "seljoberski" dizajnirani, a M3 je hrabro promenio tu koncepciju...
Ne znam, mozda mi se svidja zbog toga sto je stilski malo "povukao" na apple iMAC, lep, jednostavan, sa onako lepim "nagnutim" delom u kome je elektronika...
Zvuk je neuporedivo bolji od Extrema, znam, extrem je bio kod mene par dana, po meni bruka i ocajanje, a ona lampa u levom cosku, koja je to zvaka za ludaka, to je neopisivo...I sam KORG uostalom negde kaze da je primenjena neka nova AI HD sinteza, i cujno su bolji DACovi, kada se sviraju slicne boje, i porede se. Nisam usamljen po tom misljenju, nekolicina koji su prisustvovali testiranju se odmah slozila sa mnom.

Dezutilo
22-03-2008, 02:11 PM
Ovih ću dana usporedit sound M3 i Extrema. M3 je kod nas oko 2000E ovisno o verziji. Relativno niska cijena u odnosu na Tritone i Extrima kad su se pojavili. Izvedba M3 je dobra za oko, ali pod prstima je katastrofa. Butuni (srp. dugmići) na tastaturi su nekako klimavi, tipka plitka, a ekran mu na dodir reagira sporo. No, ipak je sound na prvo misto!!!!

slowstar
22-03-2008, 03:20 PM
slazem se za "botune", moguce je da je tipka plitka, ali sasvim lepo reagira na velocity, i vecina patcheva se dobro ponasa u odnosu na velocity. Sto se ekrana tice, i to je tacno, ali nisam na to obratio neku preteranu paznju, jer me je impresionirao zvuk, koji je DRASTICNO bolji nego na prethodnim KORG-ovima, tu naravno ne ubrajam OASYS koji je cenom jako daleko, a i tu su preterali, sto su i sami uvideli pa su zato i "lansirali" M3...
P.S. Pozdrav Josku Banovu ako imas prilike da ga sretnes...

Dule A
22-03-2008, 10:19 PM
Moji utisci posle detaljnog ispitivanja (a godinama sam pasionirani KORGoman iako mi se tek nakon sedam osam godina rascistilo u glavi da sam promasio firmu....no prvi sint i te price):
TRITON serija i extreme- na krilima uspesnog trinity-a koji je u svoje vreme bas drmnuo trziste, ljudi pokupovase silne tritone.... Nazalost ili srecu ovaj prosecni sint se ustolicio na neverovatno bitnoj poziciji u svetu te je posao na nebrojene svetske turneje sa najvecima.... (od pop-roka, preko rnb-a, svih mogucih elektronika....)... Godinama izlaze prosirenja , modeli ovi oni.... Prica u principu ista do EXTREM-a koji pakuje best of TRITON u jedan prosecni all rounder....
Ono sto je medjutim sigurno to je da ukupan wave rom koji cini sirovine od kojih su preseti za triton seriju nastali (od pocetnih 32mb na triton clasic pa do max 96mb sa extrem-a) - zvuci lose.... Sound ovih syntova je nedefinisan,niskorezolutan.... Mogucnosti synt su pak druga prica.... COMBI mod i fx procesor u kombinaciji spremni su da znalcu pruze ozbiljne mogucnosti u zgodne knob,pitch,ribon kontrole....
Tako da od TOTO-a pa do RIHANE i ostalih.... triton it was....
No, kad se synt kupi, a Korg ne poznaje..... Uzas.... Gomila ultra kretenskih preseta kojima je uglavnom uzasno povucena sredina, isfercerani visoki i do bolesti bustovan bas na master eq (tako da kad ga pipnes u radnji sint zaurla....a u bendu kad ga pipnes poludis....)....
I tako se ta TRITON serija okoncala (sa sve 25 syntova koji vuku isti wave rom....dajparedajpardajpare....)

OASYS
Brate..... Koja ideja.... da za toliko para ponudis triton koji je opravljen da ne bude horor nego da bude kako valja, sempl jednog koncertnog klavira, hemond i jos par stvarchica simpaticnih kretenoidni rekorder i.... kao to je to... Ne znam.... Imao bih ga rado u sinti varijanti bez ostalog shitovanja za 2500e najvise.....

M3
Mozda to nije losa ideja....
Ono sto je sigurno dramaticno bolje (a ubedljivo je najveca mana extrema po mom misljenju) je velocity mapiranje.... Klavijatura je odvratna pod rukom istina je (nisu li i roland x7 i motif es7 meni jesu, u redu ova je najgora....) ali je zato kad ukljucis sintisajzer i sa tom dirkom krenes da sviras.... osecaj nakon prerioda navikavanja od par minuta, sasvim dobar.... To je kod extrema uzas.... On na prst ima finu dirku ali je velocity mapa ocajna... nikada....ali nikada nisam uspeo ni na jednom presetu da dobijem pianisimo pa fortisimo.... to nema.... Prebacis na vel. curve 3 moze piano..... ne i fortisimo....prebacis na vel. curve 2 moze pianisimo ali je i forte nemoguc.... prebacis na 4- nema piana..... sve krece od meco piano do fortisimo....
ovde lepo ....(kao na starim ozbiljnim djuntama....) dodirnes jedva dirku on lepo izbaci velocity 2 i skoro necujan trag zvuka.... Zabodes ko konj on izbaci 127 i raspadne ti zvucnik... To DOZVOLJAVA da se muzicira, a triton serija to nikako da dozvoli.... stalno neka mutava krompirijada...
Ipak, za moj pojam... Nedovoljno dobra piano(kao i uvek) sekcija, a najvece razocarenje string i brass koji su na opaku zalost (direktno sam poredio...) bolji sa extrema... Ne po soundu ali po mogucnosti da simuliraju pravu sekciju uz pazljivu i vestu svirku.... cini mi se medjutim da samo Korg kao po obicaju nije uspeo da napravi pristojne presete, te da je m3 sposoban da izvede markato string ali on jednostavno nije isprogramiran... Ful brass takodje.... Mislim, evo sad sam se opet razbesneo na te firme... Ljudi 2008god ja odem da probam synt od 2000e i on nema markato string i full stakato brass ....Pa kad misle da ima? 3124?...uh... no da se valjda napraviti...
Sto se samog sounda tice, da slazem se sa Slobom da je podosta bolji sound nego na Triton seriji.... no idalje Korg tu kaska... nije mu tu valjda ni namera da bude prvi... Pa ja stisnem jedan ton na xv5080 i potpuno mi je jasno da se Roland tu bavio rezoluciom...Puno je to cistije i bolje...jos uvek
Sound je, dakle, korektan... jasan, neiritirajuci... Preseti su malo 'primitiva' isprogramirani jos uvek(da tatin sin kaze 'u tata ala radi')...a smisao sekvencera,karme i ostalih ludila....pored softvera koji nam je na raspolaganju...ne vidim...
Zakljucak...Nemate Korg,zelite Korg kupite M3.... Zelite li KOrg?
...ja zelim... valjda zato sto nedam si da odrastem....

Dezutilo
23-03-2008, 12:01 PM
Vidin da me čekaju te?ke odluke. U stvari me najvi?e smeta upravo to ?to u dana?nje klavijature trpaju svakakve zujalice: od new age padova i leadova, loopova, koji su za pop muziku (koju sviran i aran?iran) uglavnom neupotrebljivi.
Boze, kad se sitin impresija s prvog sviranja M1 ili D70, ili PC88... o susretu sa emu semplerom da i ne govorin.
Na kraju ispada da je najbolje uzest nekog bijesnog Kurzweila sa velikom memorijom i napunit da harmonikama, trumbetama, tamburama i ostalim smećen... i to dr?at u narednih deset godina.

Dezutilo
23-03-2008, 12:08 PM
P.S. Pozdrav Josku Banovu ako imas prilike da ga sretnes...

Budem pozdravio Banova. Ko ga pozdravlja?

slowstar
23-03-2008, 12:16 PM
Njegov stari drug iz Beograda, koji ga nije ni video ni cuo odprilike 19 godina, sto je priznaces, obzirom na nas zivotni vek, ipak predugo, a sve to
(ne)voljom nasih dragih politicara...
Moje ime je inace Sloba

mandrak
25-03-2008, 10:43 AM
Dezutilo...apsolutno se slažem s ovim za kurzweila + jedan stage piano i radiš glazbu i ne razmišljaš o gumbima, paternima, điđa-miđama...

Moritz
25-03-2008, 02:02 PM
....
Na kraju ispada da je najbolje uzest nekog bijesnog Kurzweila sa velikom memorijom i napunit da harmonikama, trumbetama, tamburama i ostalim smećen... i to dr?at u narednih deset godina.

Mudra glava :wink:, kad pogledas malo bolje vidis da je sve samo jedno VEEELIKO presipanje iz supljeg u prazno.
Kurzweil K26xx bilo koja verzija i tako mator i pomalo dosadan i dalje shije sve oko sebe.

Kurzweil nego sta :)

Moritz
25-03-2008, 02:06 PM
Dezutilo...apsolutno se sla?em s ovim za kurzweila + jedan stage piano i radi? glazbu i ne razmi?lja? o gumbima, paternima, điđa-miđama...

Bas tako, ne razmisljas o glupostima nego o muzici.

clusterchord
26-03-2008, 01:38 AM
M3 u odnosu na extreme.. ukratko : bolji bandwith daklem svjetliji , manje plastican sound. bolji filter i rezonanca, vise glajda, osjetno kvalitetniji.

meni sto se tice sounda onako na prvo slusanje.

doboro isprogramiran, kao i uvijek kod korga, u odnosu na rolande. isktoriste ga i vise noego sto moze. ostalo su dodaci u kvaliteti sampleova,
kontrolama, sekvenceru, arpegiatori sa KARMA tehnologijom (cirkus maksimus)

da radim estradnu A produkciju sigurno bi dobro dosao, pogotovo kao sketch pad za brze ideje.. stisnes dve harme a ono krene cudo. za ozbiljniji rad, gdje mi trebaju apsolutni top sampleovi i pravi sintesajzeri umjesto aproksimacija, nebi ga bas puno korsitio.

vrlo zanimljivo al brzo dosadi.

Dezutilo
27-03-2008, 08:48 PM
Ono ?to me najvi?e pali kod M3 je glava syntha koja se po potrebi mo?e izvaditi i spojiti na drugu klavijaturu. Bio sam nekoliko puta preko bare, pa kad bi vidio kako mi oni krvnici bacaju klavijature po aerodromu do?la bi mi muka. Ovako bi napravi kuferić za glavu i uzeo je sa sobom u avion.

Inače, ima san puno puta priliku slu?at Kurzweilove i Emulatorove proizvode na velikim razglasima i mogu van reći da ni jedan Korgov ili Rolandov instrument ne izlazi vani tako uvjerljivo.

dekipanter
23-06-2009, 04:04 PM
au dule al si se raspisao..:D
korg j e do aja!!!

bole2o
09-07-2009, 12:59 PM
ljudi,dali ima neko set sredjen za m3 za narodnjak da proda ili menja.
ja sam svoj donekle sredio pa bi menjao ili kupio set od nekoga da iskombinujem sa svojim.
a sto se tice klavijatura imao sam sve od motifa xs6,kurzweila 2000 xp,rolanda fantoma xa,tritona klasika i jos mnogo drugih.
svaka je dobra na svoj nacin,ali m3,motif i fantom ali x6 ix7 su ozbiljnije ,puno ozbiljnije klavijature.
sa m3 sam prezadovoljan,a inace sam cepidlaka za zvuk,tako da bi ga preporucio svima,jel ima puno dobrih svojih zvukova,jedino mi se bas gitare ne svidjaju toliko,a sviram bas i solo,ja sam morao sebi da semplujem bas.
javite se ko je za menjazu seta ili da proda.BOLE iz Vukovara

tuomas
17-02-2010, 01:46 PM
Po svemu, dosta novih semplova, sve je "gusce", neke novine u operativnosti,
Ne znam za dizajn, po meni su do M3 svi KORGovi bili neoprostivo "seljoberski" dizajnirani, a M3 je hrabro promenio tu koncepciju...
Ne znam, mozda mi se svidja zbog toga sto je stilski malo "povukao" na apple iMAC, lep, jednostavan, sa onako lepim "nagnutim" delom u kome je elektronika...
Zvuk je neuporedivo bolji od Extrema, znam, extrem je bio kod mene par dana, po meni bruka i ocajanje, a ona lampa u levom cosku, koja je to zvaka za ludaka, to je neopisivo...I sam KORG uostalom negde kaze da je primenjena neka nova AI HD sinteza, i cujno su bolji DACovi, kada se sviraju slicne boje, i porede se. Nisam usamljen po tom misljenju, nekolicina koji su prisustvovali testiranju se odmah slozila sa mnom.
Boze,kakve li gluposti!!!! A u kom bendu sviras,gde sviras????

zmaj
17-02-2010, 10:42 PM
Ma ne svira nigde... pitanje da li uopste i zna da svira:rotfl:

Brate mili, taj ti se nasvirao vise nego sto ce pola ovog foruma u jos tri naredne reinkarnacije... zato imaj barem zadrzan stav, ako ne respect:wink:

tuomas
18-02-2010, 09:03 AM
Ma ne svira nigde... pitanje da li uopste i zna da svira:rotfl:

Brate mili, taj ti se nasvirao vise nego sto ce pola ovog foruma u jos tri naredne reinkarnacije... zato imaj barem zadrzan stav, ako ne respect:wink:
Upravo sam saznao da sam se obratio ni manje,ni vise,nago gdin-u Slobi Markovicu.E ovako:
Postujem i cenim sve stare i znamenite muzicare stare Yuge,jer je i moj otac jedan od njih,ali,stari muzicari treba da znaju da postoji i penzija,da bi na njihovo mesto dosli mladi,a ne da se ustolice,ili da se ne daj boze uhvate u kolo sa politicarima i da im ne moze niko nista.Uz svo duzno postovanje,ali ja sam na primer,bio platio kartu da gledam Slobu Markovica i Zdravka Colica,i desilo se cudo,Sloba svira na Rolandu xp80,ceo koncert u hali Cair u Nisu,samo na tome!!!????Jeli to posteno?Da li je to tezga?znaci,ako se neko zove tako i tako,njemu je sve dozvoljeno???"Evo publiko draga sa juga,uz Colicev glas,ja,Sloba Markovic,vam pruzam zvuk pravog klavira i hammonda na rolandu XP80"!"Vi deco moja,koji nosite za live dve ili vise klaviatura,ili ne daj boze neki el.klavir,clon hammonda ili neki moog,mora da ste ludi,ili suvise volite to sto radite"!"Vidite valjda mene"!. Pogledajmo Rick Wakemana i dan danas,i njegovog sina Adama...
Inace ja nemam ni M3,ni extreme,ali je "ozbiljna" glupost ona njihova uporedba...
Za mene je od svih starih magova,Misa Komnenic br.1,sto se tice kompletnosti-klavira,hammonda,analogije i workstationa.
Molim da se na ovaj moj post niko ne ljuti,jer je to moje misljenje...

OFF
18-02-2010, 01:15 PM
verujem da si jedini koga je tog dana to zanimalo u hali.... a pod dva, dzaba nekima sto nose i 4 klavijature i dva racka puna modula....eto

nikolicdn
18-02-2010, 01:45 PM
verujem da si jedini koga je tog dana to zanimalo u hali.... a pod dva, dzaba nekima sto nose i 4 klavijature i dva racka puna modula....eto

a sta fali Roland-u XP-80? dao bi dva Korg-a za jos jedan kiborg sa JV zvukom!

balthazaar
18-02-2010, 02:39 PM
Upravo sam saznao da sam se obratio ni manje,ni vise,nago gdin-u Slobi Markovicu.E ovako:
Postujem i cenim sve stare i znamenite muzicare stare Yuge,jer je i moj otac jedan od njih,ali,stari muzicari treba da znaju da postoji i penzija,da bi na njihovo mesto dosli mladi,a ne da se ustolice,ili da se ne daj boze uhvate u kolo sa politicarima i da im ne moze niko nista.Uz svo duzno postovanje,ali ja sam na primer,bio platio kartu da gledam Slobu Markovica i Zdravka Colica,i desilo se cudo,Sloba svira na Rolandu xp80,ceo koncert u hali Cair u Nisu,samo na tome!!!????Jeli to posteno?Da li je to tezga?znaci,ako se neko zove tako i tako,njemu je sve dozvoljeno???"Evo publiko draga sa juga,uz Colicev glas,ja,Sloba Markovic,vam pruzam zvuk pravog klavira i hammonda na rolandu XP80"!"Vi deco moja,koji nosite za live dve ili vise klaviatura,ili ne daj boze neki el.klavir,clon hammonda ili neki moog,mora da ste ludi,ili suvise volite to sto radite"!"Vidite valjda mene"!. Pogledajmo Rick Wakemana i dan danas,i njegovog sina Adama...
Inace ja nemam ni M3,ni extreme,ali je "ozbiljna" glupost ona njihova uporedba...
Za mene je od svih starih magova,Misa Komnenic br.1,sto se tice kompletnosti-klavira,hammonda,analogije i workstationa.
Molim da se na ovaj moj post niko ne ljuti,jer je to moje misljenje...

Druže, što se sviranja tiče - ja bih bio srećan da mi je 10-ti dio čika Slobovog...inače nisam klavijaturista...ALI dobro znam KO je i ŠTA je Slobo! Lično se ne slažem sa njim što se tiče nekih tehničkih preferenicja...ne kapiram njegovu toliku fasciniranost Appleom i Rolandom :) Ali mislim da što se tiče svirke i muziciranja većina ovoga foruma treba da je manja od makovog zrna pred njim!

tuomas
18-02-2010, 06:16 PM
Sto se sviranja tice,to niko nije dovodio u pitanje,samo glupost u vezi uporedbe extreme-a i m3...svako ima pravo na misljenje,pa i uvlacenje i podilazenje gdin-u Slobi Markovicu...
OFF-ne znam dali sam jedini koga je to zanimalo,ali je trebalo da zanima najvise Slobu,to sebi jedan takav svirac na takvom mestu ne sme da dopusti,jer kakvu poruku salje tebi i meni? "Sta ce vam dobar el.piano i pravi hammond,kada moze sve na igracki"???!!!! Na Dzo Cockeru je na pr. bila drugacija prica(ako si bio)... :wink:. zbog cega?sta je to razlicito izmedju ta dva performansa osim jezika?

tuomas
18-02-2010, 06:23 PM
NIKOLICDN-rolandu xp i jv nista ne fali,ali za svadbe i tezge i razne maskare!!! Ovo je bio koncert Zdravka Colica!!!

tuomas
18-02-2010, 06:43 PM
Dru?e, ?to se sviranja tiče - ja bih bio srećan da mi je 10-ti dio čika Slobovog...inače nisam klavijaturista...ALI dobro znam KO je i ?TA je Slobo! Lično se ne sla?em sa njim ?to se tiče nekih tehničkih preferenicja...ne kapiram njegovu toliku fasciniranost Appleom i Rolandom :) Ali mislim da ?to se tiče svirke i muziciranja većina ovoga foruma treba da je manja od makovog zrna pred njim!
Zbog cega treba svi da budemo manji od mahovog zrna?zbog toga sto nasi "veliki" uzori shvataju velike koncerte kao tezgu?Kako onda mi da ih shvatimo? zbog toga sto imaju pravo da govore netacne stvari o npr.korg extreme-u,kojeg ja nemam i ne zanima me,ali je jedan od najboljih i najprostijih workstationa?
Izvinjavam se Slobi sto ovako mislim....

balthazaar
18-02-2010, 07:32 PM
Ja aposlutno nemam nikakvog razloga da se uvlačim Slobu, niti se uopšte sa njim slažem u svemu...ali, nikad ne bih pomislio na to što ti pominješ vezano za njegov izbor instrumenta za nastup...Takođe, zašto je XP30 toliko "tezgaroški" sint? Tritoni kao nisu? Meni je , pravo da ti kažem, nošenje 5 klavijatura na nastup u dosta slučajeva prililčno fejk...muzičar Slobovog kalibra, po meni, sasvim dobro može da odradi sve što treba sa upravo jednom klavijaturom tipa xp30....

Milsim...gluposti...nemam ja potrebe da budem njegov advokat...ali mi je prosto bilo trulo da ga prozivaš na taj način i zbog toga...

nikolicdn
18-02-2010, 08:02 PM
Ja aposlutno nemam nikakvog razloga da se uvlačim Slobu, niti se uop?te sa njim sla?em u svemu...ali, nikad ne bih pomislio na to ?to ti pominje? vezano za njegov izbor instrumenta za nastup...Takođe, za?to je XP30 toliko "tezgaro?ki" sint? Tritoni kao nisu? Meni je , pravo da ti ka?em, no?enje 5 klavijatura na nastup u dosta slučajeva prililčno fejk...muzičar Slobovog kalibra, po meni, sasvim dobro mo?e da odradi sve ?to treba sa upravo jednom klavijaturom tipa xp30....

Milsim...gluposti...nemam ja potrebe da budem njegov advokat...ali mi je prosto bilo trulo da ga proziva? na taj način i zbog toga...

Upravo tako! Slazem se!

nikolicdn
18-02-2010, 08:32 PM
NIKOLICDN-rolandu xp i jv nista ne fali,ali za svadbe i tezge i razne maskare!!! Ovo je bio koncert Zdravka Colica!!!

recimo da je na JV baziranim klavijaturama i modulima, a i bas na XP-u svirana recimo Chaka Khan, George Benson - Absolutely Live, Marcus Miller par koncerata, Stevie Wonder BBC i jos puno koncerata koje sam gledao, od toga ima dosta koncerata izmedju 2005 i 2010! ne bih se slozio da postoji klavijatura (synth), koji bi mogao da okarakterisem kao tezgaroski! recimo Korg PA80 i Roland G-800 mogu biti, jer su namenjene bas za tako nesto!

I dalje su neuporedivo bolji klaviri, brass-ovi itd. sa JV sinteze, nego sa bilo kog Korg-a Triton serije ukljucujuci i M3!

Druga stavka koja me je uvek nervirala kod tih Korg-ova je jeftinoca izrade, losi konverteri koji rezultuju da me jednostavno nema u matrici iako sam se borio praveci performance, patch ili pattern da to sve prozvuchi! Ali sva sreca ispod nekog Korg-a uvek sam imao Roland XP serije na kome za sekund napravim isto to sto prozvuci istog trenutka i imam me taman toliko i u monitorigu i etru pa se izvuchem!

Sva sreca otarasio sam se i poslednjeg Korg-a i nabacio Yamahu, opet ozbiljniji synth!

Rekao bih da svaki synth nadje svoje mesto u raznim varijantama, ali isto tako mislim da XP-80 sa 4 prosirenja je vrlo pouzdana, kvalitetno odradjena, klavijatura sirokog spektra patch-eva koja moze posluziti za razne svrhe!

P.S. Extreme je vrlo dobro napravljen alat za jednog muzicara i ne moze biti prostije rukovati njime, vrlo korisna sprava, ali opet kazem, njegova izrada i dosta jeftin zvuk u nekim slucajevima (patch-evima) su ono sto sto ga cine jednostavno Korg-om!

Nadam se da niko ovo ne shvata licno, jer pricam o spravama i mojim licnim iskustvima!

slowstar
18-02-2010, 10:59 PM
Zahvaljujem na kritikama, a i na pohvalama, mada nisam siguran da sam zasluzio ni prvo a ni drugo. Priznajem da umem da sviram, prilicno solidno, imam i neka znanja iz harmonije, kontrapunkta, orkestracije, i jos ponecega iz muzicke oblasti, a (sto se sviranja tice) svirao sam preko 10 godina u Big Bandu RTS, bio (kao svirac, a i kompozitor - aranzer) na nekolicini medjunarodnih festivala (jazz, eurivision, EBU competition itd itd itd)
Drugo - u bendu Zdravka Colica postoji jos jedan klavijaturista - Zile Filipovic, ODLICAN muzicar, koji je svirao sve osnove, sve "sint' farbe, sve "padove" i tako dalje, a ja sam svirao skoro 90% KLAVIR, i nesto malo "marcato" gudaca, i to obe boje sa tzv "SRX" prosirenja, tako da UOPSTE NIJE POSTOJALA POTREBA da "vucem" bilo koju drugu klavijaturu, koju inace posedujem (trenutno 4 klavijature i 12 - slovima DVANAEST modula, sintova, semplera, ritam boxova, i slicno)
TRECE: i pored toga sto prilicno dobro sviram te klavijature (u zemlji slepaca, coravi je kralj - sto kaze Shakespeare valjda) moja osnovna profesija je Aranzer i kompozitor, a ne klavijaturista, pogotovo ne KAFANSKI klavijaturista, izvinjavam se onima koji to znaju, i ponovo im hvala sto me "brane"
CETVRTO: ja sam ZAISTA u penziji, od 01.01.2009. sa 40 godina staza, od cega 15-ak kao istaknuti umetnik (drugi su me proglasili, ja nisam, i ne mislim tako) tako da "Mladima" ne smetam, naprotiv, trudim se sto vise da ih naucim, i da im pomognem.
PETO: XP-80, inace odlican instrument, s klavirom i gudacima bolji od bilo kog KORGa i dan danas, sam prodao za smesne pare jos pre 5 godina, a sada uglavnom sviram na mom voljenom ROLAND FANTOM G7, a pre njega sam imao i X7, a G7 pristrasno ili ne smatram NAJBOLJOM ROMPLER klavijaturom na trzistu.
SESTO: ponavljam, na Colinim koncertima sam svirao uglavnom sola na klaviru, i nesto malo gudaca (Zika je obavljao najveci deo posla) a ne znam po cemu je Colin koncert znacajan i ozbiljan, bar u muzickom smislu - da se razumemo, Cola mi je prijatelj, i smatram ga jako dobrim covekom a i pevacem, ali njegov repertoar je takav da moze da se svira levom rukom, i to sa 3 prsta, da ne preterujem, ali ne vidim zasto je to ozbiljnija svirka nego neki JAZZ festival, ili sviranje u nekom FUNK-SOUL bendu...
Izvinjavam se na duzini, ali posto sam "prozvan" kao tezgaros, morao sam makar malo da se operem, a i ponovo hvala ljudima koji su me iskreno branili!
Pozdravljam, i zelim SVIMA SVE najbolje!

slowstar
18-02-2010, 11:08 PM
Tuomas kaze, izmedju ostalog:
"Na Dzo Cockeru je na pr. bila drugacija prica(ako si bio)... . zbog cega?sta je to razlicito izmedju ta dva performansa osim jezika?"

Mladicu, nazdravlje ti sluh, muzikalnost, i muzicki ukus, ako zaista smatras to sto si napisao, nemam vise komentara!

tuomas
19-02-2010, 09:47 AM
Tuomas kaze, izmedju ostalog:
"Na Dzo Cockeru je na pr. bila drugacija prica(ako si bio)... . zbog cega?sta je to razlicito izmedju ta dva performansa osim jezika?"

Mladicu, nazdravlje ti sluh, muzikalnost, i muzicki ukus, ako zaista smatras to sto si napisao, nemam vise komentara!
kao profesionalac i muzicar(gori od vas),moram da priznam da mi je zao sto mislite tako.Mogu Coline pesme biti proste,ali one su jako skupe jer su hitovi!Inace,uopste ne slusam Colu. sto se tice Dzo Cockera,za mene je veliki koncert-KONCERT! Mislim da ste na toj turneji trebali nositi klavr(posto ga 90% svirate sa Colom),a Dzo Cocker nije budala sto je doneo i klavir i hammond B3.E zbog takvog shvatanja,nijedan "srpski' koncert nikada nije zvucao dobro,a dodje jedan Toni Cetinski,i odrzi svima predavanje kako treba da zvuci i izgleda jedan koncert! Inace imam odgledano 50 stranih koncerata van zemlje,i nigde takav javasluk nisam video,osim kod nas.Molim bez ljutnje,a voleo bih i licno da vas upoznam,pa da tracarimo o tome.Ipak,mogu sin po godinama da vam budem...

tuomas
19-02-2010, 10:08 AM
recimo da je na JV baziranim klavijaturama i modulima, a i bas na XP-u svirana recimo Chaka Khan, George Benson - Absolutely Live, Marcus Miller par koncerata, Stevie Wonder BBC i jos puno koncerata koje sam gledao, od toga ima dosta koncerata izmedju 2005 i 2010! ne bih se slozio da postoji klavijatura (synth), koji bi mogao da okarakterisem kao tezgaroski! recimo Korg PA80 i Roland G-800 mogu biti, jer su namenjene bas za tako nesto!

I dalje su neuporedivo bolji klaviri, brass-ovi itd. sa JV sinteze, nego sa bilo kog Korg-a Triton serije ukljucujuci i M3!

Druga stavka koja me je uvek nervirala kod tih Korg-ova je jeftinoca izrade, losi konverteri koji rezultuju da me jednostavno nema u matrici iako sam se borio praveci performance, patch ili pattern da to sve prozvuchi! Ali sva sreca ispod nekog Korg-a uvek sam imao Roland XP serije na kome za sekund napravim isto to sto prozvuci istog trenutka i imam me taman toliko i u monitorigu i etru pa se izvuchem!

Sva sreca otarasio sam se i poslednjeg Korg-a i nabacio Yamahu, opet ozbiljniji synth!

Rekao bih da svaki synth nadje svoje mesto u raznim varijantama, ali isto tako mislim da XP-80 sa 4 prosirenja je vrlo pouzdana, kvalitetno odradjena, klavijatura sirokog spektra patch-eva koja moze posluziti za razne svrhe!

P.S. Extreme je vrlo dobro napravljen alat za jednog muzicara i ne moze biti prostije rukovati njime, vrlo korisna sprava, ali opet kazem, njegova izrada i dosta jeftin zvuk u nekim slucajevima (patch-evima) su ono sto sto ga cine jednostavno Korg-om!

Nadam se da niko ovo ne shvata licno, jer pricam o spravama i mojim licnim iskustvima!
"I dalje su neuporedivo bolji klaviri, brass-ovi itd. sa JV sinteze, nego sa bilo kog Korg-a Triton serije ukljucujuci i M3!"
po ovome se vidi da si neozbiljan muzikant...
Pogledaj "this is it",pa onda pricaj takve gluposti...ali pogledaj...
Uopste mi nije jasno,sta znaci to lupetanje?mogu reci da je sa hrvatima mnogo opustenije i lepse razgovarati o muzici. Evo jednog prostog pitanja za tebe. Koji setup Jon Lord najcesce koristi na draw bars-ima na hammondu u Deep Purple-u?Odgovori mi jezikom hammondasa(ako ga uopste znas).

OFF
19-02-2010, 10:21 AM
A ja ne razumem koju ti pesmu sviras od D. purple, pa da ti to treba? Pitam, posto otprilike znam tvoj (vas) 'moderan' narodnjacki repertoar.. .bez ljutnje:)

slowstar
19-02-2010, 11:55 AM
Inace,uopste ne slusam Colu. sto se tice Dzo Cockera,za mene je veliki koncert-KONCERT! Mislim da ste na toj turneji trebali nositi klavr(posto ga 90% svirate sa Colom),a Dzo Cocker nije budala sto je doneo i klavir i hammond B3.E zbog takvog shvatanja,nijedan "srpski' koncert nikada nije zvucao dobro

Svojevremeno, znaci pre oko 20-ak godina, moj se setup sastojao od Hammonda C3 (jos bolji model od B3, svirao ga John Lord i keith Emerson) zatim Rhodes Suitcase 73 piano (modifikovan od firme "Dyno my piano" U.S.A.) zatim Hohner Clavinet D6, pa onda ARP 2600 i Odysey Sintovi, kasnije sam kupio i Oberheim FVS 4, bio sam 4-ti NA SVETU koji ga je nabavio, to je posebna prica, isti sam svirao na ploci "Bitanga i Princeza" - Bijelo dugme. Imao sam i tadasnji verovatno jedini komercijalno dostupan Keyboard mixer "Acoustic" nekada najcuvenija firma, sada vise ne postoji, i sve to je islo kroz 2 Cerwin-Vega zvucnika sa 15inch + horna. Zasto to pricam? prosto zato, sto je sve to tezilo preko pola tone, a trebalo je nositi, montirati, povezivati i tako dalje. Tada, a jos vise danas Apsolutno NE POSTOJE finansijsko - organizacioni uslovi da se nosi gomila instrumenata sirom planete, jer kako je poznato, Cola peva SVUDA, izuzev mozda severnog i juznog pola, i krajnjeg juga Juzne amerike, tako da je to logisticki, a i finansijski prakticno nemoguce, bar kako mi menadzeri kazu. Sam sam vukao Roland XP80, pa zatim Roland Fantom X7, i onaj uzasan "Spider" stalak, koji je uzasno tezak, preko vise od pola planete, po aerodromima, autobusima i kombijima, i veruj mi, smucilo mi se, jer za desetak godina nisam uspeo da nagovorim Coline menadzere da se povedu jedan ili dvojica "Road Managera" da nose te instrumente, jer na sta lici da JA LICNO, u "zrelim" godinama vucem klavijature, i bakcem se sa carinicima i granicarima, i bezbednosnim sluzbama po aerodromima?
Druga, veoma bitna stvar je da sa kvalitetom ozvucavanja Colinih koncerata, umesnoscu tih "Ton majstora" kako FOH, tako i monitor, apsolutno nema veze da li sviram Steinway ili Roland, Hammond B3 ili njegovu "simulaciju" na najjeftinijoj klavijaturi. Da ne bih bio usamljen u svojim tvrdnjama pitaj Zileta (Sinclavier na forumu) za potvrdu ovih mojih reci. Znaci, da nosim par stotina kila samo da bi se "slikali" na bini, a od zvuka se cuje nesto sto lici na Casio deciju igracku, ZAISTA NEMA SMISLA.
Eto toliko, (opet sam preterao sa duzinom) pozdravljam!

nikolicdn
19-02-2010, 12:07 PM
A ja ne razumem koju ti pesmu sviras od D. purple, pa da ti to treba? Pitam, posto otprilike znam tvoj (vas) 'moderan' narodnjacki repertoar.. .bez ljutnje:)

;)

slowstar
19-02-2010, 12:10 PM
Nadam se da ovo nije meni upuceno....Ja ne sviram (sada) nikakvu pesmu, nego sedim u studiju, komponujem, aranziram i snimam...

nikolicdn
19-02-2010, 12:27 PM
"I dalje su neuporedivo bolji klaviri, brass-ovi itd. sa JV sinteze, nego sa bilo kog Korg-a Triton serije ukljucujuci i M3!"
po ovome se vidi da si neozbiljan muzikant...
Pogledaj "this is it",pa onda pricaj takve gluposti...ali pogledaj...
Uopste mi nije jasno,sta znaci to lupetanje?mogu reci da je sa hrvatima mnogo opustenije i lepse razgovarati o muzici. Evo jednog prostog pitanja za tebe. Koji setup Jon Lord najcesce koristi na draw bars-ima na hammondu u Deep Purple-u?Odgovori mi jezikom hammondasa(ako ga uopste znas).

Opusti se malo, popij pivo! Znam ja sta pricam i to je moje misljenje sa kojim ce se dosta ljudi sloziti ili nece!

A nisam znao da ti znas taj "jezik hammondash-a"!

I nemoj da ocenjujes i vredjas molim te, mislim da jos ne bi trebalo to sebi da dozvoljavas! To mozes sa Hrvatima!

OFF
19-02-2010, 12:36 PM
Nadam se da ovo nije meni upuceno....Ja ne sviram (sada) nikakvu pesmu, nego sedim u studiju, komponujem, aranziram i snimam...

naravno da ne, ovo je upuceno gosn. tuomasu, a Vas, ovog puta, apsolutno razumem i podrzavam:). Bio sam svedok kada je tadasnji Colin klavijaturista u radnji hteo da kupi XP30. Na nase pitanje, pobogu, uzmi XV88 ili nesto ozbiljno, on je ispricao ko nosi instrumente i jos neke stvari koje apsolutno potvrdjuju sve to

Bockie
19-02-2010, 03:02 PM
stari muzicari treba da znaju da postoji i penzija,da bi na njihovo mesto dosli mladi

E, tako je propao r'n'r...!

Mladi treba da osvoje to mesto a ne da im se to mesto ustupi. Ta danasnja deca... Daj, pruzi,pokloni,sve na mufte... Rad = 0.
Ovi "stari" su to mesto sami stvarali,nije im ga niko dao i ustupao...

OFF
19-02-2010, 04:27 PM
Elem, mislim da su Sale Sedlar i Marko Kuzmanovic mladji od mene, sram ih bilo, samo sviraju albume i koncerte.... i onaj Dzoni bubnjar, DragAn, braca Antovic, Aleksandra Milutinovic i gomila mladih, uzimaju nama matorima leb (i sol) pisuci pesme i snimajuci ih.... I bre, onaj Georgijev zaposlio onog zutokljunog Vuckovica umesto da dovede neki proveren kadar iz TV Prishtine ili studija 22 RTBa....

:D

tuomas
20-02-2010, 01:26 PM
Svojevremeno, znaci pre oko 20-ak godina, moj se setup sastojao od Hammonda C3 (jos bolji model od B3, svirao ga John Lord i keith Emerson) zatim Rhodes Suitcase 73 piano (modifikovan od firme "Dyno my piano" U.S.A.) zatim Hohner Clavinet D6, pa onda ARP 2600 i Odysey Sintovi, kasnije sam kupio i Oberheim FVS 4, bio sam 4-ti NA SVETU koji ga je nabavio, to je posebna prica, isti sam svirao na ploci "Bitanga i Princeza" - Bijelo dugme. Imao sam i tadasnji verovatno jedini komercijalno dostupan Keyboard mixer "Acoustic" nekada najcuvenija firma, sada vise ne postoji, i sve to je islo kroz 2 Cerwin-Vega zvucnika sa 15inch + horna. Zasto to pricam? prosto zato, sto je sve to tezilo preko pola tone, a trebalo je nositi, montirati, povezivati i tako dalje. Tada, a jos vise danas Apsolutno NE POSTOJE finansijsko - organizacioni uslovi da se nosi gomila instrumenata sirom planete, jer kako je poznato, Cola peva SVUDA, izuzev mozda severnog i juznog pola, i krajnjeg juga Juzne amerike, tako da je to logisticki, a i finansijski prakticno nemoguce, bar kako mi menadzeri kazu. Sam sam vukao Roland XP80, pa zatim Roland Fantom X7, i onaj uzasan "Spider" stalak, koji je uzasno tezak, preko vise od pola planete, po aerodromima, autobusima i kombijima, i veruj mi, smucilo mi se, jer za desetak godina nisam uspeo da nagovorim Coline menadzere da se povedu jedan ili dvojica "Road Managera" da nose te instrumente, jer na sta lici da JA LICNO, u "zrelim" godinama vucem klavijature, i bakcem se sa carinicima i granicarima, i bezbednosnim sluzbama po aerodromima?
Druga, veoma bitna stvar je da sa kvalitetom ozvucavanja Colinih koncerata, umesnoscu tih "Ton majstora" kako FOH, tako i monitor, apsolutno nema veze da li sviram Steinway ili Roland, Hammond B3 ili njegovu "simulaciju" na najjeftinijoj klavijaturi. Da ne bih bio usamljen u svojim tvrdnjama pitaj Zileta (Sinclavier na forumu) za potvrdu ovih mojih reci. Znaci, da nosim par stotina kila samo da bi se "slikali" na bini, a od zvuka se cuje nesto sto lici na Casio deciju igracku, ZAISTA NEMA SMISLA.
Eto toliko, (opet sam preterao sa duzinom) pozdravljam!
Onda se ja duboko izvinjavam i ovo sto sam vas napao pada u vodu,ako ste vi bili taj koji nosi svoj instrument,a ne neki road-i,to je sramota i nepostovanje svojih muzicara od strane Cole,i vama onda definitivno nije bilo mesto tu.Da vas ispravim,hammond C3 nije bolji model od B3,vec su isti,nego se samo razlikuju u kucistu,inace do skoro sam imao C3(kupio ga od Baneta iz Kerbera).sve instrumente u mom bandu nose i voze 2 tehnicara,to je valjda normalno. Mislim da cemo o svemu bolje i opustenije pricati kada se budemo upoznali,a ja to naravno zelim.
Inace da se predstavim:Aleksandar Stanimirovic-Amadeus Band.
OFF,nije stvar u tome sta i koju muziku neko svira,nego kako i sa koliko ljubavi pristupa svemu tome.ovako mi negujemo neke pesme,na primer:
http://www.youtube.com/watch?v=7m2Qg58TU0k
ovo je inace nas bubnjar...voleo bih i nesto tvoje da vidim

tuomas
20-02-2010, 01:47 PM
Opusti se malo, popij pivo! Znam ja sta pricam i to je moje misljenje sa kojim ce se dosta ljudi sloziti ili nece!

A nisam znao da ti znas taj "jezik hammondash-a"!

I nemoj da ocenjujes i vredjas molim te, mislim da jos ne bi trebalo to sebi da dozvoljavas! To mozes sa Hrvatima!
Vidis,ja oupste ne vredjam,samo te pitam da mi odgovoris na nesto sto bi svaki ozbiljan "muzikant" trebao da zna ,ali znam da ne znas,a Sloba sigurno zna...inace taj "jezik hammondasa" sam naucio od jednog starijeg Hrvata,imena velikog kao Sloba Markovic.Zalosno je to sto ti ne zelis da naucis ali ja cu ti ipak reci,mozda ti jednog dana koristi:
888000000+C1,a ukoliko ti bude zafalilo malo ostrijeg zvuka 888004000 ili 888005000+C1. Za "Child in time" 808000000+perc.(ako te zanima koji perc,napisacu ti).... :wink:

nikolicdn
20-02-2010, 02:43 PM
Vidis,ja oupste ne vredjam,samo te pitam da mi odgovoris na nesto sto bi svaki ozbiljan "muzikant" trebao da zna ,ali znam da ne znas,a Sloba sigurno zna...inace taj "jezik hammondasa" sam naucio od jednog starijeg Hrvata,imena velikog kao Sloba Markovic.Zalosno je to sto ti ne zelis da naucis ali ja cu ti ipak reci,mozda ti jednog dana koristi:
888000000+C1,a ukoliko ti bude zafalilo malo ostrijeg zvuka 888004000 ili 888005000+C1. Za "Child in time" 808000000+perc.(ako te zanima koji perc,napisacu ti).... :wink:

Pitanje je totalno bilo van kontexta pa sam ga iskulirao s obzirom na tvoju pretpostavku!

OFF
20-02-2010, 08:26 PM
OFF,nije stvar u tome sta i koju muziku neko svira,nego kako i sa koliko ljubavi pristupa svemu tome.ovako mi negujemo neke pesme,na primer:
http://www.youtube.com/watch?v=7m2Qg58TU0k
ovo je inace nas bubnjar...voleo bih i nesto tvoje da vidim

Ma, tvom bubnjaru svaka cast, nego.... kako se vama zove basista? Bese N5 ili korg t2?

Hladan_kao_Led
21-02-2010, 11:25 AM

Mislim prijatelju da te malo "davi" provincija i da treba malo da se potrudiš to da prevazidješ...svaka čast vašem muzičkom opusu ali ovakvi vaši nastupi na ovoj temi su za svaku kritiku...

Nisam ni mislio da se uključujem u priču,više uživam kao čitalac ali je ovo bilo jače od mene

A na snimku koji ste postavili videh Neverne Bebe i "vašeg bubnjara" ako se ne varam,ne znam šta tu treba da bude reprezentativno što se vas lično tiče kao i ove teme...imate vi i pevača pa ste mogli i njega da nam prezentujete,ako imate šta?

tuomas
21-02-2010, 09:40 PM
Pitanje je totalno bilo van kontexta pa sam ga iskulirao s obzirom na tvoju pretpostavku!
van kontesta je koristiti workstation kao glavnu spravu na nekom velikom koncertu(kao pomocnu ok).E,sada sto sam ispao "glup",i nisam ni pretpostavio da Sloba Markovic svojim rukama nosi svoje instrumente da bi odsvirao koncert sa Colom,ko mi je kriv,priznajem :banghead: .

"LADAN KAO LED" zanima me original setup za hammonda u pesmi "high ball shooter",ali verzija sa Glenn Hugesom...mislim,ako znas,jer ja iz provincije ne znam,a zanima me jako,pa ako mozes pomoci? ali ozbiljno ne znam,pokusavam ga naci na hammondu,al mi ne ide....

tuomas
21-02-2010, 09:53 PM
Mislim prijatelju da te malo "davi" provincija i da treba malo da se potrudi? to da prevazidje?...svaka čast va?em muzičkom opusu ali ovakvi va?i nastupi na ovoj temi su za svaku kritiku...

Nisam ni mislio da se uključujem u priču,vi?e u?ivam kao čitalac ali je ovo bilo jače od mene

A na snimku koji ste postavili videh Neverne Bebe i "va?eg bubnjara" ako se ne varam,ne znam ?ta tu treba da bude reprezentativno ?to se vas lično tiče kao i ove teme...imate vi i pevača pa ste mogli i njega da nam prezentujete,ako imate ?ta?
Pa to me pitaj :)
http://www.youtube.com/watch?v=PUmDzoxpN30&feature=related
zao mi je sto ovakav repertoar retko gde moze da se svira
Ajde daj sada ti nesto tvoje iz,pa cu opet ja,nije fer vodim 2:0 :)
http://www.youtube.com/watch?v=QXAsn82VbCU (http://www.youtube.com/watch?v=QXAsn82VbCU)
Gle 3:0 :wink:

Hladan_kao_Led
21-02-2010, 10:01 PM
Odlično...ovako je već bolje...ali sad ne vidim kakve ovo ima veze sa Korgom M3?

Ja sam zbog toga svratio na ovu temu...ali u svakom slučaju hvala na prezentovanim snimcima

.

"LADAN KAO LED" zanima me original setup za hammonda u pesmi "high ball shooter",ali verzija sa Glenn Hugesom...mislim,ako znas,jer ja iz provincije ne znam,a zanima me jako,pa ako mozes pomoci? ali ozbiljno ne znam,pokusavam ga naci na hammondu,al mi ne ide....

A ovo oko "provincije" je bila više kao opaska na verbalni nastup na forumu,da ne bude zabune...a i nije mi se dopalo vaše obraćanje g-dinu Markoviću,iskreno...

tuomas
21-02-2010, 10:09 PM
Ma, tvom bubnjaru svaka cast, nego.... kako se vama zove basista? Bese N5 ili korg t2?
Ma, ne staj mi na muku,basistu je lako naci,ali je tesko naci coveka,da svoj zivot da Amadeus band-u",niko nije toliko lud... :wink:
N5,samo bass picked 3,sa dodatim exiterom,eq na mixeru of,pod uslovom da mix bude takav da bass drum bude u ferkvencijama nizi(za sada smo to postigli samo sa modelom sonor performer 22x16 i sada sa Dw collectorom 22x18)...stil ozvucavanja,kao recimo Metallica "Black" album.

miki
21-02-2010, 10:15 PM
Ovo ispade dokazivanje izmedju Amadeusa na jednoj strani i svih ostalih na drugoj :banghead:

Msm, tema je otisla u skroz drugom pravcu!

Nesporan je talenat i kvalitet Amadeusovaca, ali ipak trebamo imati respekta prema starijim i priznatim Muzicarima, pa cak i ne docekali penziju istaknutog umetnika kao sto je cika Sloba i slicni njemu...

Ako se ne varam Boki iz Amadeusa je bio na 3k duru, koju bese pesmu pevao?

PS: Vidi sad pa ja, nastavljam sa pitanjima koji nemaju veze sa ovim Threado:ups:

Aleksandre, hvala na Setupu za nogu i Bass, mada vas nisam cuo uzivo!

tuomas
21-02-2010, 10:26 PM
Odlično...ovako je već bolje...ali sad ne vidim kakve ovo ima veze sa Korgom M3?

Ja sam zbog toga svratio na ovu temu...ali u svakom slučaju hvala na prezentovanim snimcima

A ovo oko "provincije" je bila vi?e kao opaska na verbalni nastup na forumu,da ne bude zabune...a i nije mi se dopalo va?e obraćanje g-dinu Markoviću,iskreno...
Ja nisam znao da je to Sloba,a i da sam znao,isto bih postupio...valjda sve iskreno treba reci.Izvinio sam se za xp80,jer nisam znao tu, meni neverovatnu pozadinu pozadinu.Sloba kaze da je Apple zakon,i ja se slazem sa njim,kao i da je mixanje u protoolsu i logicu,prava stvar.Ali reci da je extreme los,je i dalje za mene glupost,ma ko to reko.Isto tako mislim da je Roland daleko najgora firma za workstatione,naglasavam WORKSTATIONE,pogotovu ako u bandu imas mic ksm9,dw collector drums,esp guitar,hammond clon,4 back vokala,Midas mixer,system Xa2,itd,itd....onda rolandova nekvalitetnost dolazi do izrazaja.Ukoliko su ti ovi instrumenti,koje sam naveo losi ili jeftini,e tada rolan razbija!
inace sve sto ovde pisem je dobronamerno i ja volim da ucim,zato su mi Hrvati nekako blizi,jer se tamo i Matei Dedicu obrusi,ako nije u pravu,a i odmah mi odgovore kada ih nesto pitam..:wink:
Meni je samo cilj da svi pozitivno razmisljamo,i guramo prave vrednosti napred.

tuomas
21-02-2010, 10:36 PM
Ovo ispade dokazivanje izmedju Amadeusa na jednoj strani i svih ostalih na drugoj :banghead:

Msm, tema je otisla u skroz drugom pravcu!

Nesporan je talenat i kvalitet Amadeusovaca, ali ipak trebamo imati respekta prema starijim i priznatim Muzicarima, pa cak i ne docekali penziju istaknutog umetnika kao sto je cika Sloba i slicni njemu...

Ako se ne varam Boki iz Amadeusa je bio na 3k duru, koju bese pesmu pevao?

PS: Vidi sad pa ja, nastavljam sa pitanjima koji nemaju veze sa ovim Threado:ups:

Aleksandre, hvala na Setupu za nogu i Bass, mada vas nisam cuo uzivo!
Za nogu ti nisam napisao setup,evo sada cu:visoki 5>khz +2db,spektar srednjih visokih smanjiti skroz,spektar srednjih bassova 100hz -6db,bass(od 100hz pa nadole)+2-3db...tako mi radimo,osim kada live sviramo na tv-u,tada bass bubnju malo dodajes 300hz,zbog zvuka obicnog televizora.
sto se tice Bokija, na you tube,ukucaj Boki 3k dur
:wink:

tuomas
21-02-2010, 10:53 PM

A ovo oko "provincije" je bila vi?e kao opaska na verbalni nastup na forumu,da ne bude zabune...a i nije mi se dopalo va?e obraćanje g-dinu Markoviću,iskreno...
"ali sad ne vidim kakve ovo ima veze sa Korgom M3?"
Pa ima veze,nesto i nama nije tu nije jasno...cela sprava u sobi zvuci dobro,ali u energicnom live performansu nekako ne ostavlja utisak.Primer:brass koji koristi boki za live je semplovan sa Emaxa,dok sam ga imao(to je cuveni emulatorov brass,),i taj brass ne zvuci na M3,kao na extreme-u,horovi takodje,za trubu i ostalo da ne govorim....za mene je m3 generalno dobra sprava,ali u odnosu na extreme,dosta ogranicena,kada je u pitanju muzika koja se svira kod nas...
isto mislim i o yamahy motif xs,u odnosu na motif es...

Hladan_kao_Led
22-02-2010, 12:07 AM
Isto tako mislim da je Roland daleko najgora firma za workstatione,naglasavam WORKSTATIONE,pogotovu ako u bandu imas mic ksm9,dw collector drums,esp guitar,hammond clon,4 back vokala,Midas mixer,system Xa2,itd,itd....onda rolandova nekvalitetnost dolazi do izrazaja.Ukoliko su ti ovi instrumenti,koje sam naveo losi ili jeftini,e tada rolan razbija!
.

A mogla bi se odraditi direktna usporedba Korga M3 npr i Fantoma G u nekoj drugoj temi ako već nije postavljana...ja sam imao prilike da ih direktno poredim prilikom odlučivanja o kupovini i odabrao sam g6 bez mnogo dvoumljenja...a tebi su Rolandi "najgori"...valjda je to i dobro,da se ljudi toliko razlikuju u ukusima,inače bi svi bili kao "klonovi"?

Aco,svirali ste vi i na mnogo lošijoj opremi pa ste zvučali dobro tako da i ta oprema koju pominješ je nebitna sasvim...

OFF
22-02-2010, 12:20 AM
Ma, ne staj mi na muku,basistu je lako naci,ali je tesko naci coveka,da svoj zivot da Amadeus band-u",niko nije toliko lud... :wink:
N5,samo bass picked 3,sa dodatim exiterom,eq na mixeru of,pod uslovom da mix bude takav da bass drum bude u ferkvencijama nizi(za sada smo to postigli samo sa modelom sonor performer 22x16 i sada sa Dw collectorom 22x18)...stil ozvucavanja,kao recimo Metallica "Black" album.

Ne smem da zamislim ovakav bubanj sa buzukijem koji precesto provejava u toj glazbi:ups:

tuomas
22-02-2010, 08:12 AM
A mogla bi se odraditi direktna usporedba Korga M3 npr i Fantoma G u nekoj drugoj temi ako već nije postavljana...ja sam imao prilike da ih direktno poredim prilikom odlučivanja o kupovini i odabrao sam g6 bez mnogo dvoumljenja...a tebi su Rolandi "najgori"...valjda je to i dobro,da se ljudi toliko razlikuju u ukusima,inače bi svi bili kao "klonovi"?

Aco,svirali ste vi i na mnogo lo?ijoj opremi pa ste zvučali dobro tako da i ta oprema koju pominje? je nebitna sasvim...
Sto se tice fantoma G serije,treba ga imati,ali mi je za live,nekako nezan,"precist",dok u studiju je jako koristan...on je po meni,vise za svirace koji sede i ne "divljaju" na na bini...sto se nikako ne moze reci za Bokija,ili recimo Milana Djurdjevica(najboljeg naseg klaviaturistu svih vremena)....mislim da je M3 bez radiasa bezveze....
Inace,oprema je veoma bitna,ali je na zalost,preskupa,a muzicari nikada nisu bili manje placeni,nego danas...
sve u svemu,nisi ze zeznuo,jer ces lakse prodati kasnije fantom G od M3.Korg u septembru izbacuje novi workstation!!!

tuomas
22-02-2010, 08:19 AM
Ne smem da zamislim ovakav bubanj sa buzukijem koji precesto provejava u toj glazbi:ups:
Isto kao i sa gitarom.Dobar bubanj samo moze da prija ljudskom uhu...

tuomas
22-02-2010, 08:23 AM
Za nogu ti nisam napisao setup,evo sada cu:visoki 5>khz +2db,spektar srednjih visokih smanjiti skroz,spektar srednjih bassova 100hz -6db,bass(od 100hz pa nadole)+2-3db...tako mi radimo,osim kada live sviramo na tv-u,tada bass bubnju malo dodajes 300hz,zbog zvuka obicnog televizora.
sto se tice Bokija, na you tube,ukucaj Boki 3k dur
:wink:
A da,stimovanje i spremanje bass bubnja za ozvucavanje je druga prica,pa ako nekog zanima...

Synclavier
25-02-2010, 09:11 PM
Evo da i ja, sa zakasnjenjem, dam mali "doprinos" raspravi koja se rasplamsala i otisla uglavnom u pogresnom smeru...

Elem, najcesce se ne javljam na thread-ove ovog tipa, ne iz nezainteresovanosti ili nekolegijalnosti, vec sto se najcesce tema "izmakne" na samom startu i bude, eventualno, samo kolateralna steta... Posto sam, ipak, i sam pred nekim odlukama o kupovini, a i pomenut sam, sto ja, sto neki moji prijatelji, 'ajd' da i ja primetim po nesto...

Odmah na startu rekao bih da se gotovo 100% slazem sa svim sto su izrekli Dule A (jos poodavno) i clusterchord, kao i sa off-ovim opaskama koje su uvek na mestu:D. Iako zvuci kontradiktorno slazem se i sa dosta toga sto izrekose slowstar (nas Sloba:), ali i tuomas, mada se nikako ne slazem sa njegovim nastupom, ali o tome malo nize.

Posedujem "inkriminisane" Triton Extreme (76key, MOSS, 96MB RAM) i XP80, a trenutno sam u fazi nabavke M3 XPanded (73key, RADIAS, FW), posto sam dobio ponudu SKY Music-a za saradnju (na obostranu korist:wink:). M3 sam dosta detaljno testirao u vise navrata i moji utisci su sledeci:
U odnosu na Triton seriju M3 generalno daje kvalitetniji i transparetntniji zvuk, ali ne i obavezno "gusci" i "probojniji". Sama poboljsanja OS-a, EFF jedinice, dodaci Karma opcije, KAOSS pad-a i drugih novotarija su sasvim ocekivana stvar za "osiromaseni OASYS" po pristojnoj ceni. Ono sto je standardno za Korg su preseti koji su malo bolje isprogramirani od konkurencije i koji izvlace i 110% iz sprave. M3 je zaista dobar "case alat" za brzo razvijanje ideja i za bazu nekakve instant produkcije.

U "svetom trojstvu" (Roland, Korg, Yamaha) uvek se nekako znalo "gde sta treba traziti" medju workstation-ima. Ako vam trebaju kvalitetni instrumenti poput akusticnih klavira, stringsa, akusticnih gitara,itd., kvalitetna sample baza i sample prosirenja, dobra semi-weighted klavijatura... uzimate Roland (idealna "prva" klavijatura u multi setup-u i cest izbor "klasicarski" orijentisanih pop sviraca/producenata); za Korg se odlucuju svi kojima treba live ergonomija, kvalitetan combi mod, dobra poly synth, seq, ethereal, complex, hammond, lead baza, multisempling, "alati za razvoj ideja" poput karme i hibridni tip prosirenja (i sample i modeling (MOSS, RADIAS)) (idealna "druga klavijatura" i cest izbor pop/rock live muzicara i dance producenata); za Yamahu se cesto odlucuju oni kojima treba dobar arsenal preseta kao: pop-rock piano, rhodes/wurly, hammond, lead, odlicno velocity mapiranje i dobar osecaj pod prstima, sjajan izbor "separate synth" i modeling prosiranja (PLG serija), a od skoro i odlicna uklpoljenost u Steinberg okruzenje (po potrebi odlican izbor i za "prvu" i za drugu" klavijaturu, cest izbor rock/fusion muzicara). U ovakvoj situaciji jasno je da ne postoji apsolutno najbolji workstation, vec samo najbolji za konkretnu upotrebu i senzibilitet muzicara.

E, sad malo i da se nadovezem i na neke tvrdnje, pa da kazem i sledece:

Triton Extreme dolazi zaista sa tregikomicno postavljenim master ekvilajzerom u obliku slova U, verovatno da bi fascinirao debelim i probojnim zvukom prosecnog netalentovanog i neobavestenog kupca i time zabasurio neke nesavrsenosti u zvuku. Prvo sto sam uradio, je da sam ispravio tu anomaliju, i, gle cuda, Triton se mnogo bolje smestio u bend, matricu, kako god, tamo gde i treba da bude. Slicna stvar je i sa preteranim kolicinama i duzinama reverba u nekim presetima. Vakuum cevka ugradjena u spravu mozda i jeste "zvaka za ludaka (seljaka?) i marketinski trik za lakoverne, ali vas niko ne tera da je koristite, ja je koristim (opravdano) u oko 5% preseta i vidim je kao cist bonus. Dobro iskorisceno MOSS prosirenje je tajno oruzje ovog synth-a, i tu je najveca razlika u odnosu na Roland koji nikad nije imao nista slicno. Zvuk mu je veoma unikatan, a RADIAS, iako u svemu superioran, takodje ne daje taj zvuk. Iako postujem da neki od workstation-a ne ocekuju (i ne koriste multisampling), Korg je jako dobar sto se tice kompatibilnosti i koriscenja multisemplova i tu mogucnost definitivno treba koristiti ako se ukaze potreba i prilika, ja je koristim i takodje vidim kao prednost. Uostalom, ako ste bas u situaciji da vam je Triton Extreme jedina (ili "prva sprava u setup-u) uvek postoji opcija da tu hronicnu Korgovu manu sa akusticnim klavirima resite tako sto cete RAM memoriju iskoristiti za Korgovu oficijenu William Coakley ac.piano biblioteku. I poslednji bonus u vidu cetiri sample prosirenja koja su instalirana u Extreme ima upotrebnu vrednost i u njima lezi razlog sto zaista neki strings, brass, ali i synth zvukovi zvuce uverljivije nego na M3, naravno uz obilje obrnutih situacija. Sto se dizajna tice, dosta dozivljaja je individualnog tipa, dosta sprava je dizajnirano na ivici kitcha, delim Slobinu ljubav ka MAC dizajnu, ali ako je to ideal, onda je jedan Triton Studio (mnogo) elegantniji, svedeniji i blizi tom idealu nego Fantom. Ne bih komentarisao "seljoberski" dizajn, jer ga naprosto ima, ali nije "ekskluzivno" Korgova znamenitost, cak znam i mnogo kolega kojima Fantom deluje nakindjureno i neukusno.

Bilo je i price o XP80, od hvaljenja do pljuvanja po spravi za "tezge i druge masakre". Moja iskustva su sledeca: Sprava je izasla 1996 (nabavio sam je 1997) i u tom vremenskom okviru je i treba posmatrati. XP/JV seriju smatram jednom od najuspesnijih i najupotrebljivijih u Rolandovoj digitalnoj eri. Bazna sirovina joj je prilicno (i za danasnje okvire) dobra, odlican set prosirenja (mnogi od tih semplova se nalaze i u sledecim generacijama prosirenja) i sve u svemu radi se o odlicnom allround-eru. Klavijatura je zadovoljavajuceg kvaliteta, editing prilicno (po potrebi) dubok uz veoma dobre DAC-ove. Uz to cela ova serija ima svoj prepoznatljiv zvuk i personalitet i obelezila je vise od dekade svetske produkcije. Kombinacija XP80 i Triton Extreme meni je godinama upravo odlicna i komplementarna kombinacija za live uz S90ES.

Generalno, meni prica o M3 i Tritonu lici na slicnu pricu koja se vodila pre dvadesetak godina o M/T seriji i 01W seriji sa druge strane. Iako je najavljivan na sva zvona kao totalno drugaciji i apsolutno bolji, ostalo je na tome da je o1W prirodno, kompletniji i savremeniji, ali da jednostavno nije "nadskup" u odnosu na M/T seriju i da je pitanje primene i afiniteta cemu ce se dati prednost. Tako nista nije smetalo dvojici osvedocenih "korgomana" kao sto su Joe Zawinul i Russell Ferrante da godinama i live i u studiju koriste M1 (Zawinul) i 01WFD (Ferrante) na dobrobit muzike. Nekako se bilo iskristalisalo da je M/T vise za rock/fusion, a 01W za pop, i cini mi se da je i sa Tritonom i M3 nekako slicna prica.

Bilo je primedbi, a i iznenadjenosti" povodom nekih koncerata, izjava, itd., pa da i tu malo "olaksam" brigu...
Iz "prve ruke" mogu reci sledece: navedeni koncert Z.Colica desio se po mom secanju 2003. godine (Sloba je svirao na koncertima XP80 do kraja 2004), i za to vreme zaista ne vidim da je "problem" sto je tada sviran XP80 kao tada sasvim respektabilna sprava. Ne smatram da je neozbiljno imati workstation na velikom koncertu, tim pre sto su i u top produkci na stejdzu oko 79% upravo workstation sprave. OK, naravno da se koriste i "prave" igracke kao stage piano, hammond (pravi ili klon), poneki analogni sunth, itd, ali tada jednostavno nije bilo logistike za to. Uostalom podugacak je spisak bendova iz inostranstva koji su gostovali u BG, Srbiji i okruzenju koji su bas rabili XP80, (cesto bas moj komad :grin: Youssou N'Dour, Ana Oxa, Kool & The Gang,...) da bi tu spravu krstili "neupotrebljivom i nekvalitetnom".
Cak mi iz nekih postova (tuomas) nije jasno kako se taj Rolandov nekvalitet, koji se bas toliko cuje na "vrhunskoj" PA opremi pretvara u kvalitet koji je potreban u studiju. Umesto objasnjenja dobili smo promo snimak bubnjara Amadeus benda (valjda kuci svira M3?) i kratki "masterclass" iz live folk-metal produkcije. Uz to, ne znam kako bih shvatio da je "Simply The Best" tako tesko (sa sve losim engleskim i harmonskim greskama) svirati "na domacem terenu" kad je to obavezni deo repertoara bar svakog drugog splavarskog benda (doduse sa pevacicom:wink:). Sto se tice instrumenata za "divljanje" ne bih ulazio u te podele, svaka se sprava moze koristiti na razne nacine, a ako je je bas toliko bitno i primarno, onda je nekako bolje, rekao bih, imati toljagu nego muzicki instrument :wink:...

Synclavier
25-02-2010, 09:18 PM
I sad totalni off topic (preskocite slobodno), cisto radi potpune istine, a vezano za "zabrinute" za kicmu g. Slobe Markovica. Dakle, (opet) iz prve ruke:
Prateci bend Z.Colica je nastao kao skup pojedinaca, po principu (ne zelim da budem neskroman) - pronaci "best of" (sto je vise moguce) muzicare na svakom instrumentu, dovoljno iskusne i pogodne za saradnju. Koliko se u tome uspelo neka govore drugi. Tako okupljen bend u kom svaki clan radi u jos nekim live kombinacijama, a mnogi i u studiju, ima malo drugaciju organizaciju od benda koji se skupio oko jedne ideje (ma kakava ona bila) i ciji clanovi sem toga ne ucestvuju u necem drugom. U ovoj drugoj situaciji sasvim je prirodno da iole ozbiljniji bend ima svoju prostoriju za vezbanje, instrumente, stalnog vozaca i tehnicare, itd. U nasoj situaciji kad ljudi rade na vise strana, oprema se nalazi na nekoliko lokacija/studija, ljudio imaju drugacije satnice i inicijalni dogovor na pocetku rada je bio da se izvuku maksimalni uslovi sto se tice honorara, uslova putovanja (putuje se samo avionom u inostranstvo), smestaja (vrhunski hoteli), nivoa tehnickih uslova i sala gde se svira (sto je u vise od 90% slucajeva bilo i ispunjeno).Svakom je ostavljeno da po potrebi ima svog licnog vozaca/tehnicara i ja to "pravo i obavezu" koristim vec 11 godina (isti covek je u pitanju). Dragi Sloba ( ne zelim da budem njegov advokat), koji je vise okrenut ka aranziranju i studijskom radu nije imao potrebu da angazuje takvog jednog coveka sto je rezultiralo da je s'vremena na vreme iz svog stana nosio klavijature, i to realno nije zgodna stvar, ali je cena kada se radi na vise frontova. E, sad pitanje je da li je trebalo insistirati na zajednickoj prostoriji za opremu I tehnicarima I koliko bi to svima odgovaralo? U situacijama kada se kompanije koje su radile PA/Light produkciju nisu cesto menjale, medju ljudstvom smo uvek imali tehnicare koji su bili samo na usluzi bendu na i oko stage-a.
Problemi pocinju kad dodje do putovanja u inostranstvo. Nema potrebe da nikog podsecam ko je sve i gde putovao na "velike inostrane koncerte" (citaj tezge) od sredine devedesetih na ovamo - uglavnom narodnjaci. jedini, taj zid je probio upravo Z.Colic, a kasnije Bajaga, Balasevic, Corba, Van Gogh, Joksimovic... U toj situaciji mi smo u 90% slucajeva radili u koncertnim dvoranama, a ne kojekakvim cumezima ili binama "pored trafike" gde ima struje i tako pravili cifre od "hiljada odrzanih koncerata"... U inostranstvu se iznajmljivala celokupna oprema osim gitara i sitne opreme (USA, Kanada, Australija), dok su se u Evropu uglavnom nosile klavijature sto je deo vec opisane Slobine (i ne samo njegove) muke. U situaciji kad u inostranstvo putuje bend od minimalno 7-8 clanova nisu vodjeni ton majstori i tehnicari, (osim u par slucajeva:Pariz, London,...) jer cela organizacija postaje preskupa i preglomazna za vecinu organizatora. Celokupna produkcija sa full ekupom se radi samo u EXYU jer je situacija laksa za transport, organizaciju i produkciju , da ne duzim dalje...

Izvinjavam se na offtopic-u i opsirnosti, moderatori neka brisu, ako smatraju za shodno...

OFF
25-02-2010, 10:03 PM
bravo, odavno nisam procitao bolju, argumentovaniju i nepristrasniju analizu!

mada je i dalje van teme, ne mogu da se otmem da iskomentarisem jos jedan stav kolege Ace.... vezanog za najboljeg klavijaturistu svih vremena u nas (prosla ili pretprosla strana).... a podseti me Synclavier.... Aco, taj koga si naveo nije ni u Valjevu najbolji, da ne idemo dalje (ma sta to bilo najbolji) :D

Izvinjavam se, morao sam:wink:

slowstar
25-02-2010, 10:46 PM
Zile,(Synclavier) hvala ti mnogo, i sada, kao i mnogo puta do sada si me iskreno i objektivno podrzao, i zato za tebe pored ostalih tvojih dobrih osobina kao muzicara, imam samo reci hvale...
Live long & prosper!

sRce
26-02-2010, 01:04 AM
...Boze sta sve ljudi ovde napisase i ostadose zivi... :shock:

p.s. tek sam sad' vid'o thread...

tuomas
26-02-2010, 08:59 AM
I sad totalni off topic (preskocite slobodno), cisto radi potpune istine, a vezano za "zabrinute" za kicmu g. Slobe Markovica. Dakle, (opet) iz prve ruke:
Prateci bend Z.Colica je nastao kao skup pojedinaca, po principu (ne zelim da budem neskroman) - pronaci "best of" (sto je vise moguce) muzicare na svakom instrumentu, dovoljno iskusne i pogodne za saradnju. Koliko se u tome uspelo neka govore drugi. Tako okupljen bend u kom svaki clan radi u jos nekim live kombinacijama, a mnogi i u studiju, ima malo drugaciju organizaciju od benda koji se skupio oko jedne ideje (ma kakava ona bila) i ciji clanovi sem toga ne ucestvuju u necem drugom. U ovoj drugoj situaciji sasvim je prirodno da iole ozbiljniji bend ima svoju prostoriju za vezbanje, instrumente, stalnog vozaca i tehnicare, itd. U nasoj situaciji kad ljudi rade na vise strana, oprema se nalazi na nekoliko lokacija/studija, ljudio imaju drugacije satnice i inicijalni dogovor na pocetku rada je bio da se izvuku maksimalni uslovi sto se tice honorara, uslova putovanja (putuje se samo avionom u inostranstvo), smestaja (vrhunski hoteli), nivoa tehnickih uslova i sala gde se svira (sto je u vise od 90% slucajeva bilo i ispunjeno).Svakom je ostavljeno da po potrebi ima svog licnog vozaca/tehnicara i ja to "pravo i obavezu" koristim vec 11 godina (isti covek je u pitanju). Dragi Sloba ( ne zelim da budem njegov advokat), koji je vise okrenut ka aranziranju i studijskom radu nije imao potrebu da angazuje takvog jednog coveka sto je rezultiralo da je s'vremena na vreme iz svog stana nosio klavijature, i to realno nije zgodna stvar, ali je cena kada se radi na vise frontova. E, sad pitanje je da li je trebalo insistirati na zajednickoj prostoriji za opremu I tehnicarima I koliko bi to svima odgovaralo? U situacijama kada se kompanije koje su radile PA/Light produkciju nisu cesto menjale, medju ljudstvom smo uvek imali tehnicare koji su bili samo na usluzi bendu na i oko stage-a.
Problemi pocinju kad dodje do putovanja u inostranstvo. Nema potrebe da nikog podsecam ko je sve i gde putovao na "velike inostrane koncerte" (citaj tezge) od sredine devedesetih na ovamo - uglavnom narodnjaci. jedini, taj zid je probio upravo Z.Colic, a kasnije Bajaga, Balasevic, Corba, Van Gogh, Joksimovic... U toj situaciji mi smo u 90% slucajeva radili u koncertnim dvoranama, a ne kojekakvim cumezima ili binama "pored trafike" gde ima struje i tako pravili cifre od "hiljada odrzanih koncerata"... U inostranstvu se iznajmljivala celokupna oprema osim gitara i sitne opreme (USA, Kanada, Australija), dok su se u Evropu uglavnom nosile klavijature sto je deo vec opisane Slobine (i ne samo njegove) muke. U situaciji kad u inostranstvo putuje bend od minimalno 7-8 clanova nisu vodjeni ton majstori i tehnicari, (osim u par slucajeva:Pariz, London,...) jer cela organizacija postaje preskupa i preglomazna za vecinu organizatora. Celokupna produkcija sa full ekupom se radi samo u EXYU jer je situacija laksa za transport, organizaciju i produkciju , da ne duzim dalje...

Izvinjavam se na offtopic-u i opsirnosti, moderatori neka brisu, ako smatraju za shodno...
"koji se bas toliko cuje na "vrhunskoj" PA opremi pretvara u kvalitet koji je potreban u studiju. Umesto objasnjenja dobili smo promo snimak bubnjara Amadeus benda (valjda kuci svira M3?) i kratki "masterclass" iz live folk-metal produkcije. Uz to, ne znam kako bih shvatio da je "Simply The Best" tako tesko (sa sve losim engleskim i harmonskim greskama) svirati "na domacem terenu" kad je to obavezni deo repertoara bar svakog drugog splavarskog benda (doduse sa pevacicom:wink:). Sto se tice instrumenata za "divljanje" ne bih ulazio u te podele, svaka se sprava moze koristiti na razne nacine, a ako je je bas toliko bitno i primarno, onda je nekako bolje, rekao bih, imati toljagu nego muzicki instrument :wink:... "<!-- / message --><!-- sig -->
Drago mi je da smo se upoznali Zile,i mogu ti reci da si se kao "tezga" muzicar koji svira sa svima,i svaku svirku koju odsvira vec sutra zaboravi,dosta izlupetao,narocito uporedjivajuci rolanda i yamahu gore...zao mi je sto imas samo workstatione pa ti ono sto sam napisao za hammonda nicemu ne sluzi...pa da ti odgovorim:
Roland u studiju dolazi do izrazaja,zbog toga sto se u Srbiji "mesa" sa Vst instrumentima koji su obicno "Sranje",a juno boje znaju biti korisne,i jedino vredno na rolandu.Poslusaj najnoviji album Amadeus banda,naucices mnogo,narocito,o Svedskoj produkciji. Ja sam dosta naucio...
2.za Simply the best,sam hteo da ukazem najvise na pratece vokale,sto naravno ti ne umes.Za mene,muzicar koji ne peva,bar pratece vokale,a pri tome svira samo workstatione,je samo muzikant!!! Za engleski si potpuno u pravu,i hvala za tu kritiku,a za harmoniju lupetas...
3.Zao mi je sto ne kapiras pozitivno agresivno,i negativno pasivno mlitavo sviranje.
Ti si na bini sa svojim performansom,mrtav,tuzan i meni je zao gledati te,a jos i sedis,a nisi bas toliko star :wink:.
Preporucujem svakom da kupi najnoviji dvd koncert Tine Tarner,gde jedan svira cp33(u kucistu polukoncertnog klavira)+extreme 76,a drugi Hammond B3+motif Xs8+extreme 76...gle nema rolanda,kao na "This Is It",i niko ne sedi.....:wink::rotfl:
Ljudi,bez ljutnje,sve je ovo u pozitivnom smeru :)

tuomas
26-02-2010, 09:03 AM

mada je i dalje van teme, ne mogu da se otmem da iskomentarisem jos jedan stav kolege Ace.... vezanog za najboljeg klavijaturistu svih vremena u nas (prosla ili pretprosla strana).... a podseti me Synclavier.... Aco, taj koga si naveo nije ni u Valjevu najbolji, da ne idemo dalje (ma sta to bilo najbolji) :D

Nije posteno i viteski lupetati tako,o nekom ko nije na forumu sa nama,ovde...
A gde ti sviras,daj nesto sto si radio,bilo sta...ja se ubih pokazivajuci,i uceci vas,a vi nista :rotfl:, Dajte malo dostojanstva prema svom radu :wink:

tuomas
26-02-2010, 09:09 AM
Zile,(Synclavier) hvala ti mnogo, i sada, kao i mnogo puta do sada si me iskreno i objektivno podrzao, i zato za tebe pored ostalih tvojih dobrih osobina kao muzicara, imam samo reci hvale...
Live long & prosper!
Zar vama treba podrska :shock:??? Ja bih to nazvao uvlacenje u .............jer ste vi Sloba. Ja vas jako postujem i cenim,i zelim da vam pruzim ruku,ali ako pisete netacne stvari,ja vam to i kazem,i odmah dam konkretan primer...tako je postenije???

BaneB
26-02-2010, 10:51 AM
Zile je jedan od najboljih muzicara kod nas, i jedan od retkih koji imaju kulturu sviranja, a to je po meni najbitnije, a ne da li je agresivan na bini, ili ne. Ne mora agresivna svirka da bude uvek i pozitivna. Da je vise ovakvih muzicara kod nas, ne bi nam muzika bila ovako agresivno negativna.
A to sto covek sedi je sasvim u redu. Na vecini svetskih koncerata klavirsti/klavijaturisti upravo sede, a i najprirodniji polozaj ruke za sviranje klavira je u sedecem stavu...

OFF
26-02-2010, 11:45 AM
Nije posteno i viteski lupetati tako,o nekom ko nije na forumu sa nama,ovde...
A gde ti sviras,daj nesto sto si radio,bilo sta...ja se ubih pokazivajuci,i uceci vas,a vi nista :rotfl:, Dajte malo dostojanstva prema svom radu :wink:

Ja ne sviram, ja sam muzicki kriticar, to mi je posao.

Odavno nije bila bolja diskusija na ovom forumu, i ja moram da ti se zahvalim sto si je pokrenuo (podigao iz mrtvih)....i da dodam, da si ti prvi pomenuo coveka koji nije na ovom forumu u svojstvu najboljeg medju najboljima i tako se posrao na sve prisutne (ne mislim na sebe, naravno), koji znaju i nesto vise od pentatonskih skala, mlacenja kosom na bini, i davanja samohvalosppevnih intervjua..... Voleo bih da vidis Ziletovu kolekciju sprava inace, da cujes sta ima da ti kaze o svakoj (ja sam imao cast da citam njegove ranije postove pa znam ga i sa druge strane kamere), pa da shvatis koliko si se izblamirao onim sto rece. A trebao bi da pazis, ti si javna licnost, zamisli da ovo neki novinar Skandala procita.... MEGASENZACIONALNO .....

a ljudi sede, verovatno je to navika od klavira... sto ne znaci da mi koji stojimo vucemo traume od harmonike.. ili da?

sRce
26-02-2010, 12:00 PM
Zile je jedan od najboljih muzicara kod nas, i jedan od retkih koji imaju kulturu sviranja, a to je po meni najbitnije, a ne da li je agresivan na bini, ili ne. Ne mora agresivna svirka da bude uvek i pozitivna. Da je vise ovakvih muzicara kod nas, ne bi nam muzika bila ovako agresivno negativna.
A to sto covek sedi je sasvim u redu. Na vecini svetskih koncerata klavirsti/klavijaturisti upravo sede, a i najprirodniji polozaj ruke za sviranje klavira je u sedecem stavu...

Upravo tako... a sto se tice nenametljivosti na bini... to mogu da rade oni gde kvalitet sviranja i muzike nije u prvom planu. (ili jeste... ali u njihovom vidjenju stvari). Pomenuo bih Richard Wright-a (R.I.P) kao najnenametljivijeg klavijaturista u istoriji moderne muzike.

p.s. Subjektivno misljenje

U potrazi za kvalitetom na YT gore pomenutog band-a naidjoh na :shock: http://www.youtube.com/watch?v=G1pqriV5pNI pa se pitah... da li ste ovaj sivi KORG sami pravili ili vam je neko pomagao ? :da:

OFF
26-02-2010, 01:16 PM
U potrazi za kvalitetom na YT gore pomenutog band-a naidjoh na :shock: http://www.youtube.com/watch?v=G1pqriV5pNI pa se pitah... da li ste ovaj sivi KORG sami pravili ili vam je neko pomagao ? :da:

obratiti paznju na 2:35 :shock:

tuomas
26-02-2010, 01:18 PM
1. Zasto mi se sklanjaju postovi???????????????????
To je kukavicki i bezobrazno!!!!!!

diviner
26-02-2010, 01:20 PM
Samo polako...

Toumas (Aleksandre), procitaj PM i bice ti jasno da su postovi sklonjeni iz najbolje moguce namjere :) ...

Sve ostale bih takodje zamolio da imaju razumjevanje za njihove obrisane komentare (koje mozemo da vratimo kad god zelite), samo da pokusamo ovu diskusiju da izvedemo na pravi kolosijek...

tuomas
26-02-2010, 01:30 PM
"Na vecini svetskih koncerata klavirsti/klavijaturisti upravo sede, a i najprirodniji polozaj ruke za sviranje klavira je u sedecem stavu..."
Joj BaneB,reci mi koje si koncerte gladao? Ili,ces me uskratiti za taj odgovor?<!-- / message -->

tuomas
26-02-2010, 02:06 PM

Ako ste kriticar,lepo i kulturno bi bilo da se predstavite...recite zbog cega ja gresim u vezi Milana Djurdjevica?Meni i bratu je pokazivao neke stvari,i ja zato tvrdim i mislim da je on br.1 u zemlji..to sto sam video kod njega,nisam video cak ni kod Mise Komnenica,koji mi je uzor u svemu kada su u pitanju Hammond,piano,workstation i analogija.O toj kompletnosti ja sve vreme govorim...:wink:

diviner
26-02-2010, 02:07 PM
Vraceni su svi obrisani postovi (pokusano je da se diskusija vrati u normalne tokove razgovora)...

Clan tuoman je upozoren na svoje bezobzirno ponasanje (zuti karton), posto i pored naseg pokusaja (sa kojim smo izasli njemu u susret) ne zeli promjeniti stav !

tuomas
26-02-2010, 02:10 PM
Upravo tako... a sto se tice nenametljivosti na bini... to mogu da rade oni gde kvalitet sviranja i muzike nije u prvom planu. (ili jeste... ali u njihovom vidjenju stvari). Pomenuo bih Richard Wright-a (R.I.P) kao najnenametljivijeg klavijaturista u istoriji moderne muzike.

p.s. Subjektivno misljenje

Sami naravno....to je extreme 76,a svi ti staklici su lepljeni 3 dana,i kostali 250e...bas dosadan posao :banghead:

tuomas
26-02-2010, 02:21 PM
obratiti paznju na 2:35 :shock:
Jos i zuti karton dobih zbog vas :wink:
Ako me izbace,nece biti zanimljivo,priznajte drugari :).Vidite ovo sada:
http://www.youtube.com/watch?v=hC2cpZ-t1v8
http://www.youtube.com/watch?v=MbEsoWxFq2I
Ne znam dali vam nesto znaci u drugom klipu marka klavira???

tuomas
26-02-2010, 02:21 PM
Vraceni su svi obrisani postovi (pokusano je da se diskusija vrati u normalne tokove razgovora)...

Clan tuoman je upozoren na svoje bezobzirno ponasanje (zuti karton), posto i pored naseg pokusaja (sa kojim smo izasli njemu u susret) ne zeli promjeniti stav !

Hvala veliko :)

OFF
26-02-2010, 02:27 PM
Ako ste kriticar,lepo i kulturno bi bilo da se predstavite...recite zbog cega ja gresim u vezi Milana Djurdjevica?Meni i bratu je pokazivao neke stvari,i ja zato tvrdim i mislim da je on br.1 u zemlji..to sto sam video kod njega,nisam video cak ni kod Mise Komnenica,koji mi je uzor u svemu kada su u pitanju Hammond,piano,workstation i analogija.O toj kompletnosti ja sve vreme govorim...:wink:

Postujem doticnog, i cenim tvoje misljenje da je on naj (opet kazem, ma sta to znacilo u muzici najbolji).... Postoje forumi gde se isto tvrdi za Kosmajca, Chick Coreu, David Paicha, Jordan Rudessa, Kemisha......

Apelujem na administraciju da ostavi ovo ovako kako je.... ako se samodirektno pomenuti (pre svih Zile) ne budu opravdano bunili

(http://www.dreamtheater.net/news_rudess.php)

Synclavier
26-02-2010, 04:37 PM
.... Ne znam zasto povremeno jasno definisane teme moraju da odu u vid neprijatne rasprave...:confused:

U najkracem:

@slowstar, OFF, sRce, BaneB ( i svi koje sam zaboravio), hvala na lepim recima, prija kad su od kolega, no nije mi bio cilj da dobijam "telegrame podrske" :wink: i da pravimo tabore vec da se razjasne neke stvari. Za svaki svoj off topic se izvinjavam, ali mi je dosadilo legalizovanje ponasanja "glasniji i drcniji je uvek u pravu" ma sta on rekao...

@tuomas: Prijatelju, ne znamo se "bog zna kako i koliko"... Ako me secanje ne vara par puta smo se videli u prolazu na aerodromu i u SC, i ako me secanje ne vara jednom je i pala neka prica o SY99...

- Ako si pazljivo procitao moj (poduzi, izvinjavam se) post mogao si da primetis da sam se sa nekim tvojim tvrdnjama slozio, a sa nekim ne, kao sto je bio slucaj i sa Slobom, mada sam optuzen za nekakvo "uvlacenje u....". Ono sto smeta je tvoj nacin komunikacije, drcnost koja je blizu bezobrazluka (citiram, mozda ne doslovno: "koje budalastine", "lupetas", "gde ti uopste sviras") i tvoja stalna potreba da nam nametnes teme koje nisu na dnevnom redu, a u kojima se ti postavljas kao "tata" (ili "tatko":wink:)... Niko ti ne brani da otvoris posebne thread-ove o Hammondu, folk-metal produkciji i cemu god drugom sto smatras da je bitno ili nekog interesuje, gde ces nam servirati svo svoje znanje i iskustvo... Evo, mozda se javim na Hammond thread sa zanimljivim semama i nacrtima za modifikacije Leslie pojacala...

- Sto se tice "tezga" sviraca i "tezgi" kao pojma, pa, ok, mozda muzicka scena i industrija u Srbiji i okruzenju i nisu u tako losem stanju ako su koncerti u koncertnim halama i prostorima za vise hiljada ljudi i snimanja TV emisija - tezge. Onda svim kolegama, ukljucujuci u tebe zelim takve tezge... Idok sam svirao u cover bendovima svirao sam u prostorima sa binom gde se placao ulaz da se gkeda bend i nisam odsvirao ni "pola narodnjaka" ni prisao splavu, osim da popijem kafu... A sto se tice pesama koje se odsviraju i "odmah zaborave", hmm, pa postoje dva veoma korisna vida "pomoci" koja koriste, valjda, svi ozbiljni muzicari, a to su: notno (makar sturo) zapisivanje programa/deonica koje se sviraju i pojedinacni programing i backup preseta i setup-ova koji se koriste, te zato ne brini...

- Mozda sam ja godinama u zabludi, ili ja na snazi neka nova metodologija za klasifikaciju sta je workstation, ali nisam znao da su: S90ES, JD800/990, D50/550, Wavestation, Norl Lead 2x i 3, Virus TI, Blofeld, RD700SX (doskora), MS200 - workstation-i. Hvala sto si mi otvorio oci. A sto se Hammond-a tice, nikad kao Sloba, Misa i jos neke kolege sa foruma nisam ima pravi, ali sam dugo vremena "rabio" klon Korg CX3 (stari, ne reizdanje) i ne treba mi nikakvo poducavanje o "jeziku Hammondasha"...

- Sto se "svedske produkcije" tice, hvala ne preporuci - poslusacu kad ugrabim vremena, ali, iskreno, taj tip produkcije me ne zanima preterano...

- Sto se pratecih tice, malo pricas (a to ti postaje obicaj) napamet. U nekoliko bendova sam ne samo pevao, veci slagao ceo viseglasni slog za pratece, posto su lead pevaci uglavnom "operisani" od toga... Vidim da su ti stajanje i agresivnost osnovni preduslov zascensko/muzicki dozivljaj, i ok ,ja nemam problem sa tim, u mnogim bendovima sam bio i u tom izdanju i ne vidim u tome neki ogroman znacaj. Jednostavno, u nekim bendovima je to scenski zahtev i apsolutno nema nikakve veze sa sviranjem. Svakako da je lakse i prirodnije (pogotovo ako se svira klavir) da se svira u sedecem polozaju i zbog polozaja ruku i zbog noznih (sustain, expression, switch...) kontrola. To sto sede nista nije smetalo da budu veliki u tome sto rade (osim dvojice vec pomenutih) nekima kao sto su: Chick Corea, herbie Hancock, Tony Banks, Richard Wright, Adam Holtzman, Pat Leonard, Guy Fletcher, Alan Clark, Wally Badarou... Sta je toliko neprofesionalno i nedopustivo u sedenju? Nije mi jasno, kao sto mi nije jasno da su stajanje i agresivnost presudni za live sviraca? Ako me vid ne vara na "Simply The Best" snimku i ti sedis (neprofesionalno, tuzno, mrtvo), a sto se harmonija tice, poslusaj original i naci ces netacna mesta... cak sve to nije i strasno kad cover band svira vise dana u nedelji vise stotina najrazlicitijih pesama, ali ako nesto kao totalni off topic postavis kao "reprezentativno", onda ocekuj kritiku...

- Mislim da ni forumi ovog tipa nisu mesta da se ljudi pljuju, lako karakterisu, potcenjuju i verbalno maltretiraju, cak ni kada je otvoren thread o nekome kao muzicaru, producentu, sta god. Valjda mora postojati neki nivo komunikacije i pristojan i prihvatljiv jezik za kritiku ilio suceljavanje misljenja... Iz mojih usta se nisu (niti ce) culi tako olako i socnim jezikom dati sudovi o kolegama, asvoje licno misljenje o nekima cu zadrzati za sebe ili poneki p.m. sa drugarima. Opremu jos i mozemo da "pljujemo" ili dizemo u nebo, poneki fetish se oprosti, jer je to naprosto ljudski i cak simpaticno. Bezobrazluk medju kolegama nikad nije bio pozeljan...

OFF
26-02-2010, 06:44 PM
..

@slowstar, OFF, sRce, BaneB ( i svi koje sam zaboravio), hvala na lepim recima, prija kad su od kolega, no nije mi bio cilj da dobijam "telegrame podrske" :wink: i da pravimo tabore vec da se razjasne neke stvari. Za svaki svoj off topic se izvinjavam, ali mi je dosadilo legalizovanje ponasanja "glasniji i drcniji je uvek u pravu" ma sta on rekao...

Samo cu kratko...... ni sada, kao ni u 4iljade i nesto postova na ovom forumu (manijak:banghead:) nije mi palo na pamet da drzim nekome stranu, 'pisem telegrame podrske' ili ne daj boze napadam bilo ciju licnost..... jednostavno sam osetio potrebu da se slozim sa onim sto je rekao Zile i da se ne slozim sa onim sto kaze Aca, sto ne znaci da sledeci put nece biti drugacije.... Sigurno ne bi bio ovako sarkastican (kao sto sam par puta u temi i bio) da Aca nije krenuo djonom u klizeci sa 2 noge.... jako mi je zasmetao njegov stav i intonacija sa kojom se obraca, i mislim da je zasluzeno pobrao 'packe' od ostalih. Prvi se jako cesto ne slazem sa gosn. Slobinim stavovima, ali to kazem argumentovano i nekad i ostro ali samo prema stavovima a nikad prema Slobi (ili bilo kome)..... estradni uspeh nikada, bar kod nas, nije bio merilo znanja, umeca, talenta, sto ne znaci da nema i izuzetaka sa obe strane platna..... takodje, postujem svaciji uspeh (najozbiljnije), jer svaki implicira neke kvalitete (sviracke, laktaske, menazerske, pevachke, meshachke, pushachke....)....ali bi bilo lepo da ljudi budu svesni svog mesta i u trzisnom i u svirackom smislu. Meni je ta Amadeus prica zaista super sa stanovista posla... ajde da napravimo bend koji je malo ovo, malo ono, da spakujemo malo orijenta, sa laganim distorzijama, a kao rockeri smo, malo sladnjave pesmice, pa skacemo, pa se loze na nas.... za svaku pohvalu, o tome govori i uspeh benda koji na nasem trzistu zaista ima publiku... ali aman, Aco, budite svesni da ste vi jedan narodnjacki, tezga bend, koji svirka jos po nesto (solidno, verovatno)... meni je to jaaakooo neiskreno foliranje, pre svega prema vasoj publici... kao mi smo rockeri ili sta vec, a sviramo vam narodnjake samo da bi vam uzeli pare.... sviraj brate, smeshkaj se, a kad dodjes kuci ukljuci B3 koli si kupio od turneje po Nemackoj i uzivaj... to mi sve lici na Boru djordjevica (Corbu), koji pise pesme gde neukusno ismeva narodnjake, a onda sa polovinom tih snima duete i pise im pesme..... ja to ne razmem

Synclavier
26-02-2010, 11:39 PM
Posto sam u velikoj zurbi da se nadjem sa prijateljima i stignem na koncert Spandau Ballet pisao poslednji post, izvinjavam se kolegama na neuobicajeno velikom broju slovnih gresaka. Nije mi manir i nece se ponoviti :D :)

@OFF (a i svi ostali kojima sam se zahvalio na lepim recima), nadam se da me nisi pogresno razumeo, prija mi tvoja podrska, vrlo cesto se slazemo u stavovima i razmisljanjima i veoma mi je i lako i prijatno da sa tobom razmenim misljenje. Jedino mi nije bilo cilj da ikoga "privlacim" na svoju stranu, pa da sve pocne da lici na nekakav nepotrebni sukob, te otud mozda nezgrapna formulacija o "telegramima podrske". Izvinjavam se ako je to nekome zasmetalo ili poprimilo nezeljeni kontekst.

OFF
27-02-2010, 12:44 AM
Posto sam u velikoj zurbi da se nadjem sa prijateljima i stignem na koncert Spandau Ballet pisao poslednji post, izvinjavam se kolegama na neuobicajeno velikom broju slovnih gresaka. Nije mi manir i nece se ponoviti :D :)

@OFF (a i svi ostali kojima sam se zahvalio na lepim recima), nadam se da me nisi pogresno razumeo, prija mi tvoja podrska, vrlo cesto se slazemo u stavovima i razmisljanjima i veoma mi je i lako i prijatno da sa tobom razmenim misljenje. Jedino mi nije bilo cilj da ikoga "privlacim" na svoju stranu, pa da sve pocne da lici na nekakav nepotrebni sukob, te otud mozda nezgrapna formulacija o "telegramima podrske". Izvinjavam se ako je to nekome zasmetalo ili poprimilo nezeljeni kontekst.

Nikako:), odlicno sam te razumeo! Samo sam hteo da kazem da nemam nista protiv Ace, samo mi malo smetaju njegovi stavovi. Meni je cast sto ovde mogu da razmenim misljenja (uglavnom da naucim nesto) sa ljudima poput tebe i Slobe (i svih ostalih, naravno)! Ovde se i radi o tome sto niko nije drzao neku stranu, vec smo, vecina, bili u sukobu sa Acinim misljenjem i nacinom na koji ga iznosi

Leba ti, ako vec ides na koncert, kupi 2 kg paradajza da gadjas svirace ako slucajno sede:D:wink:

tuomas
27-02-2010, 11:24 AM
Samo cu kratko...... ni sada, kao ni u 4iljade i nesto postova na ovom forumu (manijak:banghead:) nije mi palo na pamet da drzim nekome stranu, 'pisem telegrame podrske' ili ne daj boze napadam bilo ciju licnost..... jednostavno sam osetio potrebu da se slozim sa onim sto je rekao Zile i da se ne slozim sa onim sto kaze Aca, sto ne znaci da sledeci put nece biti drugacije.... Sigurno ne bi bio ovako sarkastican (kao sto sam par puta u temi i bio) da Aca nije krenuo djonom u klizeci sa 2 noge.... jako mi je zasmetao njegov stav i intonacija sa kojom se obraca, i mislim da je zasluzeno pobrao 'packe' od ostalih. Prvi se jako cesto ne slazem sa gosn. Slobinim stavovima, ali to kazem argumentovano i nekad i ostro ali samo prema stavovima a nikad prema Slobi (ili bilo kome)..... estradni uspeh nikada, bar kod nas, nije bio merilo znanja, umeca, talenta, sto ne znaci da nema i izuzetaka sa obe strane platna..... takodje, postujem svaciji uspeh (najozbiljnije), jer svaki implicira neke kvalitete (sviracke, laktaske, menazerske, pevachke, meshachke, pushachke....)....ali bi bilo lepo da ljudi budu svesni svog mesta i u trzisnom i u svirackom smislu. Meni je ta Amadeus prica zaista super sa stanovista posla... ajde da napravimo bend koji je malo ovo, malo ono, da spakujemo malo orijenta, sa laganim distorzijama, a kao rockeri smo, malo sladnjave pesmice, pa skacemo, pa se loze na nas.... za svaku pohvalu, o tome govori i uspeh benda koji na nasem trzistu zaista ima publiku... ali aman, Aco, budite svesni da ste vi jedan narodnjacki, tezga bend, koji svirka jos po nesto (solidno, verovatno)... meni je to jaaakooo neiskreno foliranje, pre svega prema vasoj publici... kao mi smo rockeri ili sta vec, a sviramo vam narodnjake samo da bi vam uzeli pare.... sviraj brate, smeshkaj se, a kad dodjes kuci ukljuci B3 koli si kupio od turneje po Nemackoj i uzivaj... to mi sve lici na Boru djordjevica (Corbu), koji pise pesme gde neukusno ismeva narodnjake, a onda sa polovinom tih snima duete i pise im pesme..... ja to ne razmem
"ali aman, Aco, budite svesni da ste vi jedan narodnjacki, tezga bend, koji svirka jos po nesto (solidno, verovatno)... meni je to jaaakooo neiskreno foliranje, pre svega prema vasoj publici... "
Da,mi sviramo i volimo, i narodnu muziku...i tu nema nikakve sramote,a publika je ta koja nama diriguje i za koju zivimo i radimo to sto radimo...
Da volimo pare,nasi instrumenti ne bi toliko puuuuuuno kostali,i tu sa razlogom kazem da "lupas gluposti",i da nisi fer...
A sto se tice "packi",naviko sam da ih dobijam od ljudi koji samo,pricaju,sole pamet,a u stvari su obicni foliranti,koji stare,a covek sto vise stari,losije svira,slozices se...
Ja uporno vicem,dajte nesto da naucim,a vi meni "packe"...pa jel to posteno? :rotfl:

tuomas
27-02-2010, 11:47 AM
.... Ne znam zasto povremeno jasno definisane teme moraju da odu u vid neprijatne rasprave...:confused:

U najkracem:

@tuomas: Prijatelju, ne znamo se "bog zna kako i koliko"... Ako me secanje ne vara par puta smo se videli u prolazu na aerodromu i u SC, i ako me secanje ne vara jednom je i pala neka prica o SY99...

- Ako si pazljivo procitao moj (poduzi, izvinjavam se) post mogao si da primetis da sam se sa nekim tvojim tvrdnjama slozio, a sa nekim ne, kao sto je bio slucaj i sa Slobom, mada sam optuzen za nekakvo "uvlacenje u....". Ono sto smeta je tvoj nacin komunikacije, drcnost koja je blizu bezobrazluka (citiram, mozda ne doslovno: "koje budalastine", "lupetas", "gde ti uopste sviras") i tvoja stalna potreba da nam nametnes teme koje nisu na dnevnom redu, a u kojima se ti postavljas kao "tata" (ili "tatko":wink:)... Niko ti ne brani da otvoris posebne thread-ove o Hammondu, folk-metal produkciji i cemu god drugom sto smatras da je bitno ili nekog interesuje, gde ces nam servirati svo svoje znanje i iskustvo... Evo, mozda se javim na Hammond thread sa zanimljivim semama i nacrtima za modifikacije Leslie pojacala...

- Sto se tice "tezga" sviraca i "tezgi" kao pojma, pa, ok, mozda muzicka scena i industrija u Srbiji i okruzenju i nisu u tako losem stanju ako su koncerti u koncertnim halama i prostorima za vise hiljada ljudi i snimanja TV emisija - tezge. Onda svim kolegama, ukljucujuci u tebe zelim takve tezge... Idok sam svirao u cover bendovima svirao sam u prostorima sa binom gde se placao ulaz da se gkeda bend i nisam odsvirao ni "pola narodnjaka" ni prisao splavu, osim da popijem kafu... A sto se tice pesama koje se odsviraju i "odmah zaborave", hmm, pa postoje dva veoma korisna vida "pomoci" koja koriste, valjda, svi ozbiljni muzicari, a to su: notno (makar sturo) zapisivanje programa/deonica koje se sviraju i pojedinacni programing i backup preseta i setup-ova koji se koriste, te zato ne brini...

- Mozda sam ja godinama u zabludi, ili ja na snazi neka nova metodologija za klasifikaciju sta je workstation, ali nisam znao da su: S90ES, JD800/990, D50/550, Wavestation, Norl Lead 2x i 3, Virus TI, Blofeld, RD700SX (doskora), MS200 - workstation-i. Hvala sto si mi otvorio oci. A sto se Hammond-a tice, nikad kao Sloba, Misa i jos neke kolege sa foruma nisam ima pravi, ali sam dugo vremena "rabio" klon Korg CX3 (stari, ne reizdanje) i ne treba mi nikakvo poducavanje o "jeziku Hammondasha"...

- Sto se "svedske produkcije" tice, hvala ne preporuci - poslusacu kad ugrabim vremena, ali, iskreno, taj tip produkcije me ne zanima preterano...

- Sto se pratecih tice, malo pricas (a to ti postaje obicaj) napamet. U nekoliko bendova sam ne samo pevao, veci slagao ceo viseglasni slog za pratece, posto su lead pevaci uglavnom "operisani" od toga... Vidim da su ti stajanje i agresivnost osnovni preduslov zascensko/muzicki dozivljaj, i ok ,ja nemam problem sa tim, u mnogim bendovima sam bio i u tom izdanju i ne vidim u tome neki ogroman znacaj. Jednostavno, u nekim bendovima je to scenski zahtev i apsolutno nema nikakve veze sa sviranjem. Svakako da je lakse i prirodnije (pogotovo ako se svira klavir) da se svira u sedecem polozaju i zbog polozaja ruku i zbog noznih (sustain, expression, switch...) kontrola. To sto sede nista nije smetalo da budu veliki u tome sto rade (osim dvojice vec pomenutih) nekima kao sto su: Chick Corea, herbie Hancock, Tony Banks, Richard Wright, Adam Holtzman, Pat Leonard, Guy Fletcher, Alan Clark, Wally Badarou... Sta je toliko neprofesionalno i nedopustivo u sedenju? Nije mi jasno, kao sto mi nije jasno da su stajanje i agresivnost presudni za live sviraca? Ako me vid ne vara na "Simply The Best" snimku i ti sedis (neprofesionalno, tuzno, mrtvo), a sto se harmonija tice, poslusaj original i naci ces netacna mesta... cak sve to nije i strasno kad cover band svira vise dana u nedelji vise stotina najrazlicitijih pesama, ali ako nesto kao totalni off topic postavis kao "reprezentativno", onda ocekuj kritiku...

- Mislim da ni forumi ovog tipa nisu mesta da se ljudi pljuju, lako karakterisu, potcenjuju i verbalno maltretiraju, cak ni kada je otvoren thread o nekome kao muzicaru, producentu, sta god. Valjda mora postojati neki nivo komunikacije i pristojan i prihvatljiv jezik za kritiku ilio suceljavanje misljenja... Iz mojih usta se nisu (niti ce) culi tako olako i socnim jezikom dati sudovi o kolegama, asvoje licno misljenje o nekima cu zadrzati za sebe ili poneki p.m. sa drugarima. Opremu jos i mozemo da "pljujemo" ili dizemo u nebo, poneki fetish se oprosti, jer je to naprosto ljudski i cak simpaticno. Bezobrazluk medju kolegama nikad nije bio pozeljan...
Ziko,ja se nadam da se ti ne ljutis,jer se ja uopste na tebe ne ljutim,i kada se budemo videli,ja cu ti prvi prici i pozdraviti se sa tobom...ali mozemo valjda malo i medjusobno da da obrusimo jedan drugom,da bude sve zanimljivije,:wink:...
Ja se licno,nikada sladje nisam zabavljao,jer svi mi ovde imamo neku "tezinu" u muzici u Srbiji,i zbog toga je i ova "sala" zanimljivija...
Zamisli da sam rekao,"tako je Zile","u pravu je Sloba","off svaka cast"???
Ti se ne bi ni ukljucio u raspravu,jel tako???
Sve pogrdno sto sam rekao,povlacim,i verujem da su neke "gluposti" koje ste i vi napisali, bile u afektu :),a bilo ih je puuuuuuno.....
Krivo mi je samo sto sam ja dosta ovde dao za videti(bilo lose,bilo dobro),a vi bas Nista,i zbog toga je ispalo da se ja ku....m!!!:cry:...Zbog cega???

tuomas
27-02-2010, 11:51 AM
A da,roland na Spandau Ballet? :rotfl:

tuomas
27-02-2010, 11:55 AM
Nikako:), odlicno sam te razumeo! Samo sam hteo da kazem da nemam nista protiv Ace, samo mi malo smetaju njegovi stavovi. Meni je cast sto ovde mogu da razmenim misljenja (uglavnom da naucim nesto) sa ljudima poput tebe i Slobe (i svih ostalih, naravno)! Ovde se i radi o tome sto niko nije drzao neku stranu, vec smo, vecina, bili u sukobu sa Acinim misljenjem i nacinom na koji ga iznosi

Leba ti, ako vec ides na koncert, kupi 2 kg paradajza da gadjas svirace ako slucajno sede:D:wink:
Ako treba "orkestar" da se svira svadba Zike i Off-a,Amadeus se prijavljuje besplatno :wink::rotfl:

Synclavier
02-03-2010, 04:31 PM
Ziko,ja se nadam da se ti ne ljutis,jer se ja uopste na tebe ne ljutim,i kada se budemo videli,ja cu ti prvi prici i pozdraviti se sa tobom...ali mozemo valjda malo i medjusobno da da obrusimo jedan drugom,da bude sve zanimljivije,:wink:...
Ja se licno,nikada sladje nisam zabavljao,jer svi mi ovde imamo neku "tezinu" u muzici u Srbiji,i zbog toga je i ova "sala" zanimljivija...
Zamisli da sam rekao,"tako je Zile","u pravu je Sloba","off svaka cast"???
Ti se ne bi ni ukljucio u raspravu,jel tako???
Sve pogrdno sto sam rekao,povlacim,i verujem da su neke "gluposti" koje ste i vi napisali, bile u afektu :),a bilo ih je puuuuuuno.....
Krivo mi je samo sto sam ja dosta ovde dao za videti(bilo lose,bilo dobro),a vi bas Nista,i zbog toga je ispalo da se ja ku....m!!!:cry:...Zbog cega???

Ok, (da pokusam) da mnogo ne duzim...

- Uvek je dobro da se sve ucini jos zanimljivijim, ali bitan je i nacin, meni od ovoga pre moze da bude samo muka... Ne govorimo "istim jezikom", nema ljutnje... Ne zamisljam "zabavu" na forumu na ovakav nacin, a naravno da treba da iskazemo svoj stav, ali uz uvazavanje drugih. Moze i da se "odbrusi", ako neko bas oseca toliku potrebu, ali opet postoji mera, a i argumenti nisu na odmet...

- Iako se retko javljam na thread-ove ovog tipa (naveo sam razloge, da se ne ponavljam), svakako bih se javio jer sam bio i pomenut (pozitivno od strane Slobe), a i pojavile su se neke 'zabrinutosti" o radu benda ciji sam clan... Osim toga, meni je M3 zaista u planu i dosta sam ga testirao, pa sam i o tome hteo da podelim poneki utisak (i o ovome sam ponesto napisao). Nikakvo laskanje i potvrdjivanje me ne bi odvratili od toga.

- Kao sto si mogao da primetis, sa vecinom Slobinih stavova se slazem (kao i vec navedenih kolega), sa nekim - ne, ali to je valjda normalno i ne predstavlja nikakav problem i ne bi predstavljalo problem ni sa tobom (sa kojim se, ipak, u manjoj meri slazem, ali delim neke stavove) da ti od pocetka nisi krenuo da "igras djonom" i da nas "ucis pameti". Tu je razlika, cuces ponekad na ovom forumu iskljucive i pristrasne stavove o opremi (sto je podnosljivo), ali ces veoma retko naici na direktno potcenjivanje, pljuvanje ili ismejavanje kolega i vecina to nece blagonaklono gledati ili prihvatiti.

- Evo, ako i prihvatim da mi neko javno na forumu izrekene da sam se "izlupetao", voleo bih da cujem konkretno koji su to bili stavovi i da mi se "otvore oci" nekim egzaktnim cinjenicama ili iskustvima...:D

- Niko ti ne osporava pravo ili zelju da nas "poducis", "edukujes", prosiris vidike, ali cini to na pravom mestu i u pravo vreme, u pravim thread-ovima (koje mozes i sam da postavis), a ne kao gomilu off topic-a koja sve iritira i izgleda kao (neuspesno) samoreklamiranje. Ako je i poslednji video post trebao da nas uveri u kvalitet stage piana (valjda Yamaha CP300, mozda gresim), pre nas je uverio u to da treba "ostati car" na svom terenu i ne mesati se tamo "gde se pipa u mraku", ili bar korektno navezbati "materiju" ("klasicni" deo sa pocetka) da bi se i fakticki opravdala titula "tatko", koju ja uopste ne bih naivno shvatao... :wink:

- Kad smo kod Spandau Ballet, hmm, ne znam da li je propratni smeh u vezi Rolanda vezan za to da li se uopste koristi, ili zbog konkretnog modela, ili sta vec... Na koncertu je koriscen, bar mi tako izgleda po pogledu sa zadnje strane JUNO 106. Koristio sam ga par godina, u odnosu na JP8/JP6, neki bi ga nazvali "osiromasenom verzijom", u odnosu na JUNO60, bio je nova/usavrsena verzija, mada postoji dosta onih koji se kunu da JUNO60 zvuci bolje, uglavnom pitanje ukusa kao i kad se porede npr. OB-8 i OB-X... Meni licno, za ono vreme dok sam ga koristio, je bio nepodnosljiv zbog non-velocity klavijature i ogranicenja u polifoniji, ali je zvucno bio jako dobar komplement za DX7. Medjutim, JUNO106 je samo deo Roland price kad je Spandau Ballet u pitanju, a gomila Promars, JP4/JP8 i JX zvukova sa njihovih albuma je softverski rekreirana i kontrolisana preko (rekao bilh) Novation Remote SL61. Iz daljine se moglo primetiti u rack-u: Digi 003, nesto iz Fostex D serije (delovi matrica u nekim pesmama), Receptor, a mozda i nesto tipa Creamware Noax (nisam siguran). Standardo deo opreme su bili i Nord Stage88 i (nas cenjeni) M3 koji je svoje "zadatke" obavio korektno, ali nista mnogo vise od toga, verovatno i zbog toga sto svi u usima imaju i dalje "originale" synth deonica sa vinil/CD izdanja...

- Hvala na drugarskoj i kolegijalnoj ponudi, ali srecno sam ozenjen vec 10 godina, a i tada (a i kad bih to, "ne daj boze", ponovo radio) nisam imao slavlje sa "zivom muzikom", a pogotovo ne narodnjackom ili "svedskom"...:wink: Uz to, kad bih se svi "zenili" sa kolegama sa kojima imamo korektan odnos, bili bismo uglavnom "multigamisti" sto i ne bi bas bilo dobro za ljudski rod.:rolleyes: A, izgleda da imamo i nepopravljivo razlicit smisao za humor...

I na kraju, ja ne sumnjam ni u kakvu tvoju losu nameru ili netrpeljivost, ali forumi ovog tipa imaju neka svoja ustaljena pravila koja, ispostavlja se, odgovaraju vecini i treba ih postovati. I, dok o ukusima ne treba raspravljati, tolerantna diskusija o koliko-toliko egzaktnim stvarima je ipak moguca uz sva neslaganja.

Toliko, i izvinite jos jednom...

OFF
02-03-2010, 04:39 PM
- Hvala na drugarskoj i kolegijalnoj ponudi, ali srecno sam ozenjen vec 10 godina, a i tada (a i kad bih to, "ne daj boze", ponovo radio) nisam imao slavlje sa "zivom muzikom", a pogotovo ne narodnjackom ili "svedskom"...:wink: Uz to, kad bih se svi "zenili" sa kolegama sa kojima imamo korektan odnos, bili bismo uglavnom "multigamisti" sto i ne bi bas bilo dobro za ljudski rod.:rolleyes: A, izgleda da imamo i nepopravljivo razlicit smisao za humor...

:( a ja se taman ponadao

:D

tuomas
03-03-2010, 10:58 AM
Ziko ti i ja smo ovde bili najiskreniji,i najverbalniji,dok neki nisu...OFF zna da nije bio iskren,i u stvari samo je lozio vatru,a juce sam skapirao ko je i bio mi je u kuci.Naravno da mu ne uzimam za zlo...Sloba je pogresno predstavio extreme,kao sto i pogresno predstavlja sada lampu na sv-1,i pristrasan je u vezi rolanda. Ja sam rekao da je roland najgori workstation,ali ne i juno,jupiter,vr700 combo,rd700gx,a posebno ne vp-550(koga koristim),vp-770 i sada modul vp-7
Da batalimo vise ovaj show,i vratimo se temi.
Mislim da je kupovina M3 sada los potez,jer u septembru izlazi novi korgov workstation(100%),i nadamo se da ce imati u sebi cx3,ili bar vocal harmonizer.Inace ceo moj band ide 23. na sajam u Franfurktu,pa cemo imati informaciju..."(konacno)
Cuo sam da imas yamaha plg dx,pa dali bi ga prodao?Ja imam motifa es8 u studiu sa plg vl i plg an,pa bih uzeo i dx...ili ako znas nekog ko bi prodao?

tuomas
03-03-2010, 11:02 AM
Kada je M3 u pitanju(a to je tema),zaboravio sam da pomenem coveka koji ga jako dobro koristi,i koji je jako puno vremena utrosio da bi od M3 izvukao maximum.On se zove Miljan Davidovic,ako nekome zatreba nesto u vezi M3,ili ostalih workstationa.....

OFF
03-03-2010, 11:09 AM
Ziko ti i ja smo ovde bili najiskreniji,i najverbalniji,dok neki nisu...OFF zna da nije bio iskren,i u stvari samo je lozio vatru,a juce sam skapirao ko je i bio mi je u kuci.Naravno da mu ne uzimam za zlo...Sloba je pogresno predstavio extreme,kao sto i pogresno predstavlja sada lampu na sv-1,i pristrasan je u vezi rolanda. Ja sam rekao da je roland najgori workstation,ali ne i juno,jupiter,vr700 combo,rd700gx,a posebno ne vp-550(koga koristim),vp-770 i sada modul vp-7
Da batalimo vise ovaj show,i vratimo se temi.
Mislim da je kupovina M3 sada los potez,jer u septembru izlazi novi korgov workstation(100%),i nadamo se da ce imati u sebi cx3,ili bar vocal harmonizer.Inace ceo moj band ide 23. na sajam u Franfurktu,pa cemo imati informaciju..."(konacno)
Cuo sam da imas yamaha plg dx,pa dali bi ga prodao?Ja imam motifa es8 u studiu sa plg vl i plg an,pa bih uzeo i dx...ili ako znas nekog ko bi prodao?

Aco, druze, niti sam dolivao vatru, niti bio neiskren. Niti sam imao sta protiv tebe, niti imam..... Rekoh vec, ne svidja mi se nacin na koji si neke stvari rekao, i dalje stojim iza toga. A da se ne znamo licno, makar i na blic, verovatno mi ne bi nista ni zasmetalo. Kada neki anonimusi i pocetnici svasta pricaju, obicno ne citam il ostanem po strani, ali kada ozbiljni ljudi krenu sa neargumentovanom pricom, imam prava na svoj stav. I dalje mislim da klavir i hammond nisu tvoj teren, pogotovo pred Zikom, Slobom i sl.... a takodje, tamo gde si ti dobar, pisi (a ima o cemu), svi cemo te podrzavati. Napravio si nesto, prosao, naucio... podeli to sa drugima, to je smisao foruma

BaneB
03-03-2010, 11:27 AM
Kada je M3 u pitanju(a to je tema),zaboravio sam da pomenem coveka koji ga jako dobro koristi,i koji je jako puno vremena utrosio da bi od M3 izvukao maximum.On se zove Miljan Davidovic,ako nekome zatreba nesto u vezi M3,ili ostalih workstationa.....

Da. Od tog coveka sam kupio Yamahu MO8 i tada sam video taj M3. Zaista zvuci neverovatno. Do tada sam mislio da je moj najprezentniji... :wink: :)

tuomas
03-03-2010, 12:33 PM
Aco, druze, niti sam dolivao vatru, niti bio neiskren. Niti sam imao sta protiv tebe, niti imam..... Rekoh vec, ne svidja mi se nacin na koji si neke stvari rekao, i dalje stojim iza toga. A da se ne znamo licno, makar i na blic, verovatno mi ne bi nista ni zasmetalo. Kada neki anonimusi i pocetnici svasta pricaju, obicno ne citam il ostanem po strani, ali kada ozbiljni ljudi krenu sa neargumentovanom pricom, imam prava na svoj stav. I dalje mislim da klavir i hammond nisu tvoj teren, pogotovo pred Zikom, Slobom i sl.... a takodje, tamo gde si ti dobar, pisi (a ima o cemu), svi cemo te podrzavati. Napravio si nesto, prosao, naucio... podeli to sa drugima, to je smisao foruma
Samo da te ispravim:Apsolutno sam sve sto sam napisao argumentovao,a ti si taj koji nije nista,ama bas nista argumentovao. Zato evo prilike da se ispravis,i posteno kazes da nisi muzicki kiticar,i da mi odgovoris na "bezbroj" pitanja u vezi hammonda i piana,posto kazes da se u to ne razumem.
OVAKO: Ajde postavi mi neko pitanje u vezi hammonda ili piana :wink:

tuomas
03-03-2010, 12:38 PM
Da. Od tog coveka sam kupio Yamahu MO8 i tada sam video taj M3. Zaista zvuci neverovatno. Do tada sam mislio da je moj najprezentniji... :wink: :)
Ja samo posteno kazem i agumentovano,za razliku od nekih :wink:

OFF
03-03-2010, 02:21 PM
Samo da te ispravim:Apsolutno sam sve sto sam napisao argumentovao,a ti si taj koji nije nista,ama bas nista argumentovao. Zato evo prilike da se ispravis,i posteno kazes da nisi muzicki kiticar,i da mi odgovoris na "bezbroj" pitanja u vezi hammonda i piana,posto kazes da se u to ne razumem.
OVAKO: Ajde postavi mi neko pitanje u vezi hammonda ili piana :wink:

Vidi ovako...... tvoj post u kome kazes da dodajes (mislim 200, 300Hz) za tv snimanja je nesto sto mi je korisna informacija, i znam da imas to iskustvo koje cu rado primeniti kad sledeci put sa drugarima budem svirkao na nekoj lokalnoj TV.
piano i hammond me ne interesuju, sem kao slusaoca ili snimatelja... samo iz razloga sto ne zelim da skrnavim te instrumente...... i opet, ako me budu interesovali pitacu npr. Buzgeta, Slobu, Gorana ili slicne potvrdjene u tom poslu.

Dalje, mislim da je besmisleno da se dalje, i uopste i do sada, prepucavamo... ostalo je da smo se nas dvojica 'natakarili' jedan na drugog, sto meni za 5 godina na forumu jos nije poslo za rukom. Uzmi kao konacno moje misljenje da ljudi, sviraci, producenti i sl. nisu svemoguci i svestrani i treba da se drze onoga u cemu so osvedoceno dobri. Ako zele da mrdnu odatle, to je svakako super, ali nisu po defaultu bolji od onih koji su samo u tome ceo zivot. Primerima koje si pustio si samo potvrdio ono sto kazem.
Necu se vise javljati na ovu temu

tuomas
03-03-2010, 03:03 PM
vracamo temu u normalan tok...:wink:

OFF
03-03-2010, 10:32 PM
vracamo temu u normalan tok...:wink:

u tom slucaju krsim obecanje:)

Pitanje - imao sam sve korgove od T3 pa na ovamo (workstation modele)..... Da li je M3 (koji nisam probao) nastavak Triton price, ili blagi otklon od nje?

Synclavier
04-03-2010, 12:20 AM

Ovo je mozda moglo i u neki novi thread posvecen FM sintezi ili PLG ekspanzijama, ali dok se to ne desi da ti odgovorim...

Da, imam ga, ali mislim da ce ti biti sasvim opravdano ako ti odgovorim: Ne, nikako ga ne prodajem!:D:)

Iako projektovan za neka starija okruzenja (i hardverski i softverski), po meni je i dalje najbolje PLG prosirenje za Motif, S, CS, itd serije. Jeste da su mu editing meniji pomalo konfuzni i da uklapanje u ES softver nije idealno (ipak je nastao prilicno ranije), da stize sa ne bas sjajno iznivelisanim presetima, velocity krivama, bez preseta koji koriste EFF jedinicu (to sve moras sam) i poodosta slicnih od kojih treba izbaciti "duplikate", a zatim i pronaci "best of" od skoro 1000 koje imas u editoru... Ipak, zvuk mu je (slozices se) ipak unikatan (iako ne potpuno DX7 "like"), te, cini mi se, vredi uloziti dodatni napor u tweak-ovanje i programing.

Znam da ga je bas pomenuti Miljan (moj dobar kolega:)) skoro nabavio i bas smo se i culi povodom toga. Sto se kupovine tice, na zalost ne bih tu bio preterani optimista, i sam znas da ih Yamaha vise ne proizvodi, a softverski gotovo i ne podrzava, ovo pogotovo odkako se pojavila "zatvorena" XS serija...
Sve se svodi na srecu da nabasas na njega u nekom shopu gde je ostao "zaboravljen" ili na nekoj rasprodaji... Doduse, video sam i primere da na ebay-u gde su likovi, cim je Yamaha prekinula proizvodnju, nudili PLG prosirenja po gotovo dvostruko vecim cenama od poslednjih regularnih, pa ko voli nek' izvoli... Ko ga ima, tesko ce ga prodavati, osim onih koji ne znaju sta imaju pa su se razocarali "na prvu loptu":rolleyes:...

Ako iskrsne neka prilika - javicu, u svakom slucaju - "srecan lov"...

tuomas
04-03-2010, 08:45 AM
Ovo je mozda moglo i u neki novi thread posvecen FM sintezi ili PLG ekspanzijama, ali dok se to ne desi da ti odgovorim...

Da, imam ga, ali mislim da ce ti biti sasvim opravdano ako ti odgovorim: Ne, nikako ga ne prodajem!:D:)

Iako projektovan za neka starija okruzenja (i hardverski i softverski), po meni je i dalje najbolje PLG prosirenje za Motif, S, CS, itd serije. Jeste da su mu editing meniji pomalo konfuzni i da uklapanje u ES softver nije idealno (ipak je nastao prilicno ranije), da stize sa ne bas sjajno iznivelisanim presetima, velocity krivama, bez preseta koji koriste EFF jedinicu (to sve moras sam) i poodosta slicnih od kojih treba izbaciti "duplikate", a zatim i pronaci "best of" od skoro 1000 koje imas u editoru... Ipak, zvuk mu je (slozices se) ipak unikatan (iako ne potpuno DX7 "like"), te, cini mi se, vredi uloziti dodatni napor u tweak-ovanje i programing.

Znam da ga je bas pomenuti Miljan (moj dobar kolega:)) skoro nabavio i bas smo se i culi povodom toga. Sto se kupovine tice, na zalost ne bih tu bio preterani optimista, i sam znas da ih Yamaha vise ne proizvodi, a softverski gotovo i ne podrzava, ovo pogotovo odkako se pojavila "zatvorena" XS serija...
Sve se svodi na srecu da nabasas na njega u nekom shopu gde je ostao "zaboravljen" ili na nekoj rasprodaji... Doduse, video sam i primere da na ebay-u gde su likovi, cim je Yamaha prekinula proizvodnju, nudili PLG prosirenja po gotovo dvostruko vecim cenama od poslednjih regularnih, pa ko voli nek' izvoli... Ko ga ima, tesko ce ga prodavati, osim onih koji ne znaju sta imaju pa su se razocarali "na prvu loptu":rolleyes:...

Ako iskrsne neka prilika - javicu, u svakom slucaju - "srecan lov"...
Znam da ga je tesko nabaviti,inace ja sam ga prodao Miljanu,a kupio od Radetica za 100e.Naravno,to sam uradio iz kolegijalnih razloga,jer mi je Miljan dao za Motifa neke semplove,na kojima je potrosio brdo svog vremena...evo jedne informacije:plg dx,i plg an ima Alek Aleksov,ali kaze da nikako ne moze da ih nadje,negde ih zaturio.E sad,ajmo da trazimo :)...tesko ih je naci i na ebay-u i na www.ricardo.ch (http://www.ricardo.ch)

tuomas
04-03-2010, 09:10 AM
u tom slucaju krsim obecanje:)

Pitanje - imao sam sve korgove od T3 pa na ovamo (workstation modele)..... Da li je M3 (koji nisam probao) nastavak Triton price, ili blagi otklon od nje?
Dobro pitanje,ali ja ne znam da ti odgovorim...Znam da Misa Komnenic prodaje svog(73),sa radiasom i 256mb....

BaneB
04-03-2010, 10:37 AM
Po meni je to veliki pomak za Korga, pogotovo u pogledu klavira, rhodes-a...
Dugo sam svirao Extreme-a, sada sviram M3 i mnogo sam zadovoljniji sa njim. Cak mi i dirka na M3 vise odgovara, mada na prvi utisak mi je delovala kriminalno. Imao sam utisak da mi je Triton LE pod prstima...
Sve u svemu, po meni je M3 super spravica, mada znam dosta ljudi kojima i dalje Triton vise lezi...

tuomas
04-03-2010, 11:46 AM
Po meni je to veliki pomak za Korga, pogotovo u pogledu klavira, rhodes-a...
Dugo sam svirao Extreme-a, sada sviram M3 i mnogo sam zadovoljniji sa njim. Cak mi i dirka na M3 vise odgovara, mada na prvi utisak mi je delovala kriminalno. Imao sam utisak da mi je Triton LE pod prstima...
Sve u svemu, po meni je M3 super spravica, mada znam dosta ljudi kojima i dalje Triton vise lezi...
Sta je bolje na M3,konkretno,u odnosu na extreme? korgova piana nikada nisu bila dobra i na extreme i na bilo koji korg,ukljucujuci i oasys...ne racunaj karmu i 256mb. Znam da me je m3 odusevio sa jednom farbom,koja simulira orkestar sa izrazenim ksilofonom,ostalo,nista posebno....

BaneB
04-03-2010, 12:15 PM
Konkretno, klavir mi je daleko bolji na M3... Ne kazem da je kao Yamahin ili Kurzweilov, ali skroz zadovoljavajuce za jednog Korga. Na Extrem-u mi je bio skoro neupotrebljiv, u bendu se potpuno izgubi i mulja samo, nijedan ton konkretno ne izadje. Na m3 sam napravio zadovoljavajuci klavir posle pola sata editovanja. Kasnije su izbacili novi softver, pa su izbrisali taj prvobitni multisempl klavira, ali postoji mogucnost da se vrati. Ja sam ga vrato, ali nisam bas siguran da je to isti onaj multisempl, ali opet mnogo bolje zvuci od ovog u novom (expanded) softveru...

slowstar
04-03-2010, 02:52 PM
Ne zelim da nastavljam diskusiju po ovom threadu, ali zelim samo da napomenem, da posto sam se vratio iz Budimpeste, gde sam ljubaznoscu MUSIC AP bio gost REE (Roland East Europe) bio u prilici da vidim i cujem nesto sto je zvanicno poverljiva informacija sve do otvaranja Frankfurta - svima koji su u prilici savetujem da probaju, cuju, vide, ili nabave
prosirenje "Super Natural Piano" (za one koje imaju RD 700) ali i da cim budu u prilici probaju V-Piano, ili bilo koji od nove serije HP klavira (302, 305, 307)
Mislim da je prica o klavirima zaista zavrsena, bar za dugo, dogledno vreme. A sto se moga, ponavljam, licno moga misljenja tice, a u vezi sa Korg M3, slazem se da je izuzetno dobra klavijatura (namerno ne koristim nedefinisani izraz "Workstation") ali o zvuku akusticnog klavira na SVIM do sada Korgovima, pa i na Oasysu, ne zelim da diskutujem, jer ukoliko IKO tvrdi da je to dobro, ili bolje od klavira na Fantomu G, namece se cvrst, dokaziv zakljucak da ima ooooozbiljne probleme ili sa sluhom, ili sa predstavom o tome kako treba da akusticni klavir zvuci...
Hvala na prostoru i na poverenju.
P.S. ponavljam, da ne bi bilo zabune, veoma bih voleo da posedujem M3, pa cak i M50, samo nikada ne bih koristio akusticni klavir, gudace i jos po nesto sitno sa bilo kog KORG-a, ali druge boje bi itekako koristio!

BaneB
04-03-2010, 05:18 PM
Klavir je daleko od dobrog, ali dosta dobar za jednog Korga... to je velika razlika. :) Ja sam samo rekao da vidim napredak kod Korga po pitanju klavira (a i svega ostalog), ali slazem se da mu je to zaista najlosija strana i da dosta kaska za ostalim proizvodjacima...
Znam ja kako zvuci akustican klavir, sviram ga skoro svakodnevno od svoje cetvrte godine, kroz nizu muzicku, srednju i akademiju... Voleo bih da ga nikad nisam ni probao, bio bih mnogo zadovoljniji sa digitalnim klavirima, na koje sam osudjen da ih sviram. :banghead:

nikolicdn
04-03-2010, 06:08 PM
Klavir je daleko od dobrog, ali dosta dobar za jednog Korga... to je velika razlika. :) Ja sam samo rekao da vidim napredak kod Korga po pitanju klavira (a i svega ostalog), ali slazem se da mu je to zaista najlosija strana i da dosta kaska za ostalim proizvodjacima...
Znam ja kako zvuci akustican klavir, sviram ga skoro svakodnevno od svoje cetvrte godine, kroz nizu muzicku, srednju i akademiju... Voleo bih da ga nikad nisam ni probao, bio bih mnogo zadovoljniji sa digitalnim klavirima, na koje sam osudjen da ih sviram. :banghead:

Patchevi klavira na Korgu M3 su dosta bolji od onih na Extreme-u, i dalje po mom misljenju ako uporedjujemo sa nekim realnim zvukom kaskaju za ostalim proizvodjacima (Nord, Roland, Yamaha)! Takva je stvar i sa njihovom upotrebljivoscu u LIVE svirci! Sa M3 sam nesto na klaviru i proisvirao na svirci (uglavnom Piano/Pad, Piano Strings mixeve).

Samo ne bih ja toliko uporedjivao pravi klavir sa digitalnim stage-ovima jer to nije dobro, to je nesto potpuno razlicito i na tu razliku se treba navici!

npr. imao sam priliku da sviram na svirci na mom ustaljenom setup-u (XP80 + Motif ES6) plus Roland RD700 GX, za koga sam tripovao da je nesto najbolje sto sam probao od stage klavira, jako priblizno pravom, sto se tice sound&feel-a naravno sa dobrim monitoringom iste sprave.... tj. "k'o pravi"!
Ali ne lezi vraze... nikako sva ta masnoca od farbi kao dok je sviram solo!
Bas konkretno, na Super Natural prosirenjima, stvarno predivan multisample klavir. i dalje imam trip od stvari koje sam probao da je to nesto najpribliznije klaviru, ali skroz sam protivnik njegovog nosenja recimo na svirku (jos i da napomenem da su mi nokti dosta jadno izgledali posle tog iskustva)!

dakle to priblizavanje akusticnom klaviru je meni odaljavanje od odgovarajuceg patch-a u matrici! da li nam treba pravi klavir (ako da onda koji? koncertni, polukoncertni, pianino,steinway, yamaha, bosendorfer, petrof....) ili onaj koji najlepse "izlazi" sto bi se reklo? :)

mladjastojanovic
05-03-2010, 02:25 AM
[quote=nikolicdn;273166]
Bas konkretno, na Super Natural prosirenjima, stvarno predivan multisample klavir. i dalje imam trip od stvari koje sam probao da je to nesto najpribliznije klaviru, ali skroz sam protivnik njegovog nosenja recimo na svirku (jos i da napomenem da su mi nokti dosta jadno izgledali posle tog iskustva)!

Da si vezbao klavir koliko i harmoniku ne bi bilo problema sa noktima

hahahhahhahah
jedna mala
interna sala

nikolicdn
05-03-2010, 11:36 AM
[quote=nikolicdn;273166]

Da si vezbao klavir koliko i harmoniku ne bi bilo problema sa noktima

hahahhahhahah
jedna mala
interna sala

hahahahahaha, nije nego da sam posekao nokte.....
:)

psionic
05-03-2010, 01:00 PM
Ja se izvinjavam sto se ubacujem ovako u temu, samo sam hteo nesto da kazem naravno off topic totalni.

Na ovom forumu svasta moze da se vidi, da se nauci, da se ostvari kontakt i to direktan sa "velikanima" u oblasti muzike... Super! Ali ono sto mi se ne svidja je upravo ovo ovde:

Prvo ako neko stavi alias to znaci da ne zeli da ostatak zna njegov identitet - iz naziva Slowstar ja nikako ne vidim kako neko moze da zna da li je iza Sloba ili neko drugi. To znaci da je doticna persona resila da u stranu stavi svu svoju predhodnu reputaciju i sta vec i da ravnopravno razgovara sa ljudima koji su mozda a mozda i nisu kolege, profesionalci ili projektanti za KORGA licno mozda...Tako da opaska da je tuomas aka Aca bio nepristojan i ne stoji narocito - on nije ni znao da li prica sa petogodisnjim detetom ili sa predsednikom drzave pa je krenuo ostro iz pocetka - mozda malo...

E sad - ako taj neko sa pseudonimom, odvali neku nebulozu, to sto je on projektant KORGa i nije neka argumentacija u raspravi - naravno i ne treba da bude, zato forumi i postoje, da ljudi iskreno iznesu svoja gledista. Ali se ovde posle izvesnog vremena u nedostatku boljeg izosi i taj argument - nemoj meni pricati pa ja sam THE MAN (taj i taj) ... Poenta je da se to sto je on taj i taj ne akredituje ga da prica da je zemlja ravna!
Ne drzim nikome stranu ali ako neko krene u raspravu pod pseudonimom neka ne ocekuje respekt koje mu njegov pravi identitet omogucava. Ovde se racunaju samo reci koje su napisane i zato pre nego sto se upustite u rasprave imajte to na umu!

" Stari putnik je presao hiljade i hiljade kilometara, ali cesto istim putem :) "

BTW dodjoh ovde zato sto volim kako zvuci taj M3 a ne volim KORG generalno - Nekako mu fali malo finalna zavrsnica u kvalitetu... Pa2x, tritoni razni... M3 kao da malo odskace pa htedoh da procitam nesto na tu temu, kad ono - debata :S

tuomas
07-03-2010, 12:36 PM
Ne zelim da nastavljam diskusiju po ovom threadu, ali zelim samo da napomenem, da posto sam se vratio iz Budimpeste, gde sam ljubaznoscu MUSIC AP bio gost REE (Roland East Europe) bio u prilici da vidim i cujem nesto sto je zvanicno poverljiva informacija sve do otvaranja Frankfurta - svima koji su u prilici savetujem da probaju, cuju, vide, ili nabave
prosirenje "Super Natural Piano" (za one koje imaju RD 700) ali i da cim budu u prilici probaju V-Piano, ili bilo koji od nove serije HP klavira (302, 305, 307)
Mislim da je prica o klavirima zaista zavrsena, bar za dugo, dogledno vreme. A sto se moga, ponavljam, licno moga misljenja tice, a u vezi sa Korg M3, slazem se da je izuzetno dobra klavijatura (namerno ne koristim nedefinisani izraz "Workstation") ali o zvuku akusticnog klavira na SVIM do sada Korgovima, pa i na Oasysu, ne zelim da diskutujem, jer ukoliko IKO tvrdi da je to dobro, ili bolje od klavira na Fantomu G, namece se cvrst, dokaziv zakljucak da ima ooooozbiljne probleme ili sa sluhom, ili sa predstavom o tome kako treba da akusticni klavir zvuci...
Hvala na prostoru i na poverenju.
P.S. ponavljam, da ne bi bilo zabune, veoma bih voleo da posedujem M3, pa cak i M50, samo nikada ne bih koristio akusticni klavir, gudace i jos po nesto sitno sa bilo kog KORG-a, ali druge boje bi itekako koristio!
I bre Slobo ti ode na v-piano koji kosta 4000e,eno ga kod Mise,probao sam ga,mada u srednjoj oktavi i ne zvuci bas za te pare...to je ipak "ferari",a mi pricamo ovde o "opelu i mercedesu"
Mi licno koristimo sempl yamahe p200,legendarni model....
mislim da je klavir na rolandu combo vr700,dovoljan kvalitet za svakoga...

balthazaar
07-03-2010, 02:41 PM
Pozdrav za Aca :) U četvrtak smo bili zajedno na bini u Fejsu :)

tuomas
07-03-2010, 02:58 PM
Pozdrav za Aca :) U četvrtak smo bili zajedno na bini u Fejsu :)
E,brate,kako je?

balthazaar
07-03-2010, 03:24 PM
Evo nije loše...gura se...Odlični ste bili! Jesam vas dobro ispratio sa efektima?! :)

tuomas
08-03-2010, 11:40 AM
super,super...

krle666
09-03-2010, 05:39 AM
Evo ja kao novi clan da pozdravim BanetaB (koji je extra muzicar i koji je extra zvucao na m3 i to na losim wharfedale zvucnicima ) :) Nadam se da si kupio mark 2 :) Takodje pozdravljam i Ziku kojeg sam upoznao u Tivtu i koji je sto se mene tice ''profesor'':) Ja uskoro narucujem M3 i mislim da ce odradjivati svirke i da ce uz moju yamahu p80(u koju sam ludo zaljubljen )odlicno da legne :) Pitanje za Tuomasa : Vidim da se jako razumijes u hammond zvuk pa me zanima sta bi mi preporucio da uzmem od ''digitalnih'' i sta mislis o rolandu vk8m Treba mi iskljucivo za live svirku (pop,rock.funk,blues..) Pozdrav !!8-)

Synclavier
09-03-2010, 03:07 PM
@krle666: Hvala puno na komplimentu, prija kad je od kolege...:D
Podseti me samo malo blize kako smo se upoznali... Po "aliasu" bih rekao da se radi o nekom "djavolski" dobrom klavijaturisti:)

Sto se tice tvog zapazanja o P80 ( i celoj P seriji), slazem se da im je zvuk jako zahvalan za bendovsku svirku (pravci koje si naveo) i da im je velocity mapiranje gotovo savrseno. Iako u biti ovi instrumenti nisu "realni" klonovi akusticnog klavira zvuk im je svakako unikatan...
Ako trazis dobar Hammond klon, XK3c je svakako prva preporuka, medjutim posto je "vreme - novac", a svi ponekad kuburimo sa "vremenom" jako dobra opcija bi mogla da ti bude XK1 (10-20% losiji zvuk i leslie simulacija, itd. za gotovo 50% manje novca u najkracem)... Znam da je skoro i Misha Komnenic prodavao VK8m za jako dobru cenu, pa ako ti "igra" modul, eto dobre opcije... Nije bas XK liga, ali je prilicno ozbiljan (po meni bolji od Nord opcije)...

OFF
09-03-2010, 05:00 PM
ako nekome treba nord electro 2 rack, nek se javi na PM:wink:

krle666
09-03-2010, 08:23 PM
-SYNCLAVIER : hahah ma nick sam lupio na brzinu :) Trudim se da vjezbam i napredujem i da naucim sto vise mogu od starijih kolega :) Pa upoznali smo se kad ste svirali na sanku Mai Tai u Tivtu a poslije ste dosli ti .Gorica,Tasa I Gogi u klub mog tate (dok se tek pravio ) pa smo gledali koncert Phila Colinsa na projektoru :)A ja sam te upoznao i davno prije toga kad si pratio Filipa Zmahera u budvi :) Ali tad sam imao 14 god pa se sigurno ne sjecas:) I upravu si za p80 Nije original piano ali ima nesto svoje u zvuku sto me privuklo kad sam ga 1 put cuo :) Tako i teba da se posmatraju klavijature -nema veze jel roland ili kurzweil nego ako nedjes ono sto tvom uhu prija :) Btw meni se dopao rhodes kurzweila iako nije ''thrue'' (a imam fender rhodes kuci pa znam o cemu pricam:) ) i radije ga nekad sviram nego ovaj pravi :)
Hvala ti puno Ziko na savjetu za hammond i kad izracunam koliko mi je ''vremena''ostalo onda cu da se odlucim :) I meni se nekako najvise dopao xk po ovome sto vidim na you tube :)Nord je malo plasstican u visokim tonovima :)

BaneB
09-03-2010, 09:56 PM
Evo ja kao novi clan da pozdravim BanetaB (koji je extra muzicar i koji je extra zvucao na m3 i to na losim wharfedale zvucnicima ) :) Nadam se da si kupio mark 2 :) Takodje pozdravljam i Ziku kojeg sam upoznao u Tivtu i koji je sto se mene tice ''profesor'':) Ja uskoro narucujem M3 i mislim da ce odradjivati svirke i da ce uz moju yamahu p80(u koju sam ludo zaljubljen )odlicno da legne :) Pitanje za Tuomasa : Vidim da se jako razumijes u hammond zvuk pa me zanima sta bi mi preporucio da uzmem od ''digitalnih'' i sta mislis o rolandu vk8m Treba mi iskljucivo za live svirku (pop,rock.funk,blues..) Pozdrav !!8-)
Krle, pa to si ti??? :) Eeee djavole jedan... :wink:
Drago mi je sto si izabrao M3, nadam se da ces biti zadovoljan. Sto se tice Rhodes-a, ipak sam pazario Mark 1, nekako mi je medeniji...

Synclavier
10-03-2010, 12:01 AM
@krle666: Naravno da se secam i tebe i "caleta". Tiho je bas pravi dasa... A, i ovo u Tivtu je bilo, ako se dobro secam, pre sedam godina, nekih skoro godinu dana sam radio sa Goricom, Tasom i ekipom, ali na kraju prica sa dva pevaca u jednom bendu nije imala "srecan kraj", razlicito su gledali na stvari, ali su se bar razisli kao drugari.
Super je sto "guras napred", samo nastavi, ako se dobro secam, na fb sam video i slike tvog benda... Cuo sam i da te ljudi bas hvale, sve u svemu - na dobrom si putu. Mislim da ce ti M3 dobro "leci", cucemo se jos u vezi utisaka...
Veliki pozdrav za tebe i "matorog":wink:!

krle666
10-03-2010, 02:01 AM
-BaneB : Ma ja nego sam stavio ovaj glupi nick :) Super sto si ga uzeo to je prava stvar ! Cestitam rhodes i sa srecom da ga sviras :) Btw svidja mi se sto m3 fino ''izlazi''i kad bend svira glasno Ne gubi se kao fantom x7 koji sam imao 7 dana i vratio ga :)

SYNCLAVIER :Pa hvala puno Ziko :) Eto trudim se sviram sto vise i da napredujem kako sam tako i sa bendom :) Pozdravlja te ''matori'' :) Koji me nagovara da kupim fantom g :)) a ja za inat necu :)hehehe Super je sto su oni ostali prijatelji i poslije razlaza jer su divni ljudi i muzicari Ja cu narednih mjesec dana da posvetim testiranju nekih klavijatura (motif xs,m3,nord...)pa cu da vidim sta ce da da bude (ali mislim da me Bane nagovorio na m3 iako sa korgovima uvijek imam problema sa tasterima koji brzo pucaju i sa dirkama pod koje brzo udje prasina pa stekaju :) A razmisljam se oko ''spider stalka'' jer je AcaAmadeus napisao da mu se polomio i da se ne moze popraviti pa me zanima kako vi prolazite sa njim ?

diviner
10-03-2010, 10:29 AM
Dobrodosao Krle :) ...

Obavezno da podjelis utiske sa nama u vezi tih klavijatura sto ces testirati :) ...

I usput pitanje za sve? Da li neko ima zelju da radi preveiwe (recenzije, testove) klavijatura za rumski (pitanje vazi i za tebe Krle)?

tuomas
10-03-2010, 11:13 AM
ovako:imao sam:oberheim ob3,vk8m,vr760,nord electro 2,nord C1,korg cx3(stari),korg cx3(novi i jos ga imam),a probao sam u Nemackoj vk8,hammond xk1,xk3c....Najbolji od svih je xk3c,a zatim korg cx3(novi,pogledaj "This is it",Robie Wiliamsa,Adama Wakemana...cx3 je najzastupljeniji).Ima dosta masivan ton,cak i od xk3c...inace xk1 je bazveze,jer ima izuzetno tanak ton(sempl)...
Vidim da te zanima modul,pa evo saveta:vk8m je bezveze,fast leslie mu je grozan,pun neparnih harmonica(ako znas o cemu govorim),i leslie ne mozes kontrolisati papucicom,vec samo rukom. Probaj na lap topu VB3,ili modul creamwere noah koji Misa Komnenic prodaje.To je bio moj modul,ali ga nisam probao uzivo,vec samo u kuci...nadam se da sam bar malo pomogao

krle666
11-03-2010, 04:14 AM
DIVINER : Pa hvala :) Naravno da cu podijeliti moja buduca iskustva na forumu kad probam neke sprave na koje sam se nameracio :) I hvala na ponudi za recenzije ali mislim da ovdje ima mnogo iskusnijih od mene za takav posao :) Ja jos uvijek ucim i sticem iskustva sa opremom (iako sam prosao dosta klavijatura i imao dosta opreme u svojim rukama za svojih 25 god imam jos da ucim :) !

TUOMAS: Hvala za odgovor i naravno da je pomogao Zato sam tebe i pitao jer sviras u zivom bendu i imamo slican stil svirke :) Jer jedno je probati klav pored bubnjara ili sam u sobi :) A korg mi je uvijek najbolje izlazio na kraj sa glasnim bendom :) I ja sam se nesto razmisljao izmedju korga cx3 i xk Za vkm sam skontao da nema pedalu za L pa sam odustao jer me mrzi da lemim kablove i prepravljam nesto sto platim 1000e :) Na dosta koncerata sam ga primjetio pa cak i na Rolling Stones kad su bili kod nas :) Pozdrav !! P.S. Kako ti se SPIDER slomio ?!!

tuomas
11-03-2010, 10:12 AM
DIVINER : Pa hvala :) Naravno da cu podijeliti moja buduca iskustva na forumu kad probam neke sprave na koje sam se nameracio :) I hvala na ponudi za recenzije ali mislim da ovdje ima mnogo iskusnijih od mene za takav posao :) Ja jos uvijek ucim i sticem iskustva sa opremom (iako sam prosao dosta klavijatura i imao dosta opreme u svojim rukama za svojih 25 god imam jos da ucim :) !

TUOMAS: Hvala za odgovor i naravno da je pomogao Zato sam tebe i pitao jer sviras u zivom bendu i imamo slican stil svirke :) Jer jedno je probati klav pored bubnjara ili sam u sobi :) A korg mi je uvijek najbolje izlazio na kraj sa glasnim bendom :) I ja sam se nesto razmisljao izmedju korga cx3 i xk Za vkm sam skontao da nema pedalu za L pa sam odustao jer me mrzi da lemim kablove i prepravljam nesto sto platim 1000e :) Na dosta koncerata sam ga primjetio pa cak i na Rolling Stones kad su bili kod nas :) Pozdrav !! P.S. Kako ti se SPIDER slomio ?!!
3 spidera su mi se slomila,dole kod nozica...jako je krt metal u tom delu.sada koristim tro-delni quicklook,i na njega stavljam 4 klav.
Inace korg jeste najbolji workstation,ali kad je M3 u pitajnu,hammondi su mu jako losi,ni izbliza kao na trinity-u...

BaneB
11-03-2010, 05:21 PM
I meni je Spider napukao dole kod nozica. Klavijature su mi dosta teske, a i donji nosac sam mozda previse izvlacio, posto volim da su mi klavijature blizu jedna drugoj. Bio sam ubedjen da je zbog toga dole malo oslabilo, ali moguce je da su napravili propust i da jednostavno ne mogu da izdrze tu kilazu kao sto je deklarisano. Sad planiram da predjem na Ultimate...

krle666
12-03-2010, 03:00 AM
Znaci toliko o ishvaljenom spideru ! E hvala vam puno jer sam ja danas planirao da ga pazarim ali vidim da je moj proel majka !- Jednom sam se cak (u zanosu:) ) popeo na klavijature koljenima na 'Child in time' i on je to izdrzao bez problema a na njemu su bili triton i yamaha p80 Hvala na odgovorima kolege !

tuomas
13-03-2010, 11:22 AM
http://www.keyboardmag.com/article/michael-jackson-/September-2009/99883
Sve najbolje,na jednoj bini.....

krle666
14-03-2010, 05:59 AM
Tuomas : Tnx ! Super link :) Ali sve ove sprave na bini bih dao za pravi hammond :) http://www.youtube.com/watch?v=9YJIgyJFIo0&feature=related

clusterchord
14-03-2010, 05:31 PM
momci, od vas koji imate M3, M50 i sl. iz te generacije.. zanima me dali arpeggiator/karma i sve to, kad se na part u combiju stavi EXT, puca van te midi note ?

naime na Tritonima koje sam imao to je tako radilo.. bila su dva polifona arpegiatora.. i kad bih namjestio na part koji koristi arpeggio, da svira eksterni zvuk, daklem preko midi-ja, a ne interni... midi note i kontroleri od arpeggia bi "?i?ale" van..

prednost toga je da se svi zgodni patterni koji nastanu kad covjek svira korg pod arpeggiom mogu usnimiti kao midi u DAW (s tim da korg dobiva ext midi clock), poslije lijepo editirati/modificirati, potjerat s time mozda neki drugi sint, hardverski, ili vsti.. itd..

to mi je nekad znalo ustedit vremena kod nekih reklama, kad mi je njihov preset beat npr. bio 80% dobar, ali soundovi krivi , ovako bih imao i ovce i novce.. i to brzo.. pa razmisljam o nekoj novijoj spravi u tom smjeru..

jeli M50 ima te ?tosove slicno kao M3 ?

napominjem da mi je koliicina ROM/RAMa za soundove na masini manje bitna, jer cu ionako s time tjerat nesto drugo, u vecini slucajeva.

tuomas
14-03-2010, 05:45 PM
Ja ne znam nista o tome...:cry::ups:

Bitch
14-03-2010, 06:00 PM
@clustershord

moze :) nisam to nesto ganjao, ali moze. Davno sam kod Joksimovica drzao Oasys workshop pa smo se zezali sa tim (KARMA modul arpeggios je slao MIDI u NativeInstruments B4) i zvucalo je vrh.
....s obzirom da je Karma identicna u Oasys-u i M3, to je to :)

pozZ

clusterchord
14-03-2010, 11:05 PM
@clustershord

moze :) nisam to nesto ganjao, ali moze. Davno sam kod Joksimovica drzao Oasys workshop pa smo se zezali sa tim (KARMA modul arpeggios je slao MIDI u NativeInstruments B4) i zvucalo je vrh.
....s obzirom da je Karma identicna u Oasys-u i M3, to je to :)

pozZ

*ebeno 8-):D

?to bi se meni tu najvi?e isplatilo.. ?

e sad podpitanje (znam da si se igrao s virusom :wink:):

jel znas mozda koja je situacija kod Virusa TI/TI2 kod toga, midi out od apreggia?

i jeli virusov arp polifon kao recimo Korg-ovi (ili A6), ili je samo mono kao ono.. simple klasika ?

probao sam ga, al *ebe me senilnost.. zaboravih to da pitam..

Synclavier
16-03-2010, 03:21 AM
momci, od vas koji imate M3, M50 i sl. iz te generacije.. zanima me dali arpeggiator/karma i sve to, kad se na part u combiju stavi EXT, puca van te midi note ?

naime na Tritonima koje sam imao to je tako radilo.. bila su dva polifona arpegiatora.. i kad bih namjestio na part koji koristi arpeggio, da svira eksterni zvuk, daklem preko midi-ja, a ne interni... midi note i kontroleri od arpeggia bi "?i?ale" van..

prednost toga je da se svi zgodni patterni koji nastanu kad covjek svira korg pod arpeggiom mogu usnimiti kao midi u DAW (s tim da korg dobiva ext midi clock), poslije lijepo editirati/modificirati, potjerat s time mozda neki drugi sint, hardverski, ili vsti.. itd..

to mi je nekad znalo ustedit vremena kod nekih reklama, kad mi je njihov preset beat npr. bio 80% dobar, ali soundovi krivi , ovako bih imao i ovce i novce.. i to brzo.. pa razmisljam o nekoj novijoj spravi u tom smjeru..

jeli M50 ima te ?tosove slicno kao M3 ?

napominjem da mi je koliicina ROM/RAMa za soundove na masini manje bitna, jer cu ionako s time tjerat nesto drugo, u vecini slucajeva.

Hmmm, i ja sam to probao sa Tritonom i sve "shljaka", ali par "bagova" nisam uspeo da se resim, a to je da mi ARP LATCH nikad nije funkcionisao preko MIDIja na eksternom zvuku, i obrnuto, u varijanti kada bih spolja pokusao da kontrolisem (bilo u program, bilo u combi modu) zvuk sa Tritona koji ima ukljucen ARP, na remote klavijaturi mi ne bi radila SUSTAIN kontrola (kao 'zamena" za LATCH). Naravno, sve dobro podeseno (MIDI filteri i kontroleri, clock, sync,...) i pokusane sve varijante. Doduse, bilo je davno, mozda probam ponovo ovih dana...., a mozda neko i zna resenje "problema", pa nek' javi...

tuomas
17-03-2010, 02:53 PM

Vidim menjas motif es6 za extreme-a :rotfl:.....
slusaj bre mene i sta ti ja kazem,neces se pokajati :wink:

nikolicdn
17-03-2010, 03:10 PM
Vidim menjas motif es6 za extreme-a :rotfl:.....
slusaj bre mene i sta ti ja kazem,neces se pokajati :wink:

Rekao sam i :

"P.S. Extreme je vrlo dobro napravljen alat za jednog muzicara i ne moze biti prostije rukovati njime, vrlo korisna sprava, ali opet kazem, njegova izrada i dosta jeftin zvuk u nekim slucajevima (patch-evima) su ono sto sto ga cine jednostavno Korg-om!"

Dakle, sada sam i ponosni vlasnik trece Yamahe (S90), pa stoga mislim ako naidjem na neku strava ocuvanu alatku (Extreme-a) ne bi bilo lose da posedujem (vec sam je posedovao) i jednog Korg-a (koristio bih ga 90% kao sampler) naravno uz adekvatnu doplatu! Doduse, malo i ispitujem, nisam jos siguran da ga zelim...

A stojim iza ovoga sto napisak u onom postu i dalje!:wink:

Bitch
18-03-2010, 11:38 PM
a ja ubio dve muve :) evo pored drage mi Yamahe S90, stigao mi i M3 73 expanded sa Radiasom. Sad ce da se druze :) razmisljao dugo, al zaista radi super M3. Da nemam Yamahu, mozda bih isao na Motif XS, eventualno ali eventualno Fantom G, ali ovako, kominacija je mega 8-)

pozZ

p.s. cak sam razmisljao da sacekam septembar - korg izbacuje skroz novi workstation koncept - ali ko zna po kojoj ceni. Ovako, M3 je best buy.

tuomas
19-03-2010, 11:46 AM
a ja ubio dve muve :) evo pored drage mi Yamahe S90, stigao mi i M3 73 expanded sa Radiasom. Sad ce da se druze :) razmisljao dugo, al zaista radi super M3. Da nemam Yamahu, mozda bih isao na Motif XS, eventualno ali eventualno Fantom G, ali ovako, kominacija je mega 8-)

pozZ

p.s. cak sam razmisljao da sacekam septembar - korg izbacuje skroz novi workstation koncept - ali ko zna po kojoj ceni. Ovako, M3 je best buy.
Koliko te kosta takav m3?
Inace,nemam nista protiv yamahe,imam kuci es8 sa plg An i Vl...

Bitch
19-03-2010, 12:43 PM
hehe, mene nov kosta mnooogo manje nego sto je inache :wink: a i za drugare sa rumskog cemo uvek nesto moci napraviti za bilo sta sto ima korg logo na sebi :wink: :)

ja sam vijao es8 kao lud i nigde ga nije bilo. otkako sam kupio s90 video sam bar tri u oglasima :) mada, toliko sam se sad navikao na nulti preset klavira (koga nema na es8) da ga ne bih menjao 8-)

tuomas
19-03-2010, 08:25 PM
hehe, mene nov kosta mnooogo manje nego sto je inache :wink: a i za drugare sa rumskog cemo uvek nesto moci napraviti za bilo sta sto ima korg logo na sebi :wink: :)

ja sam vijao es8 kao lud i nigde ga nije bilo. otkako sam kupio s90 video sam bar tri u oglasima :) mada, toliko sam se sad navikao na nulti preset klavira (koga nema na es8) da ga ne bih menjao 8-)
nulti preset? Treba da dodjes do mene i probas piano p200 i p500(david Byan-bon jovi),na es8 :wink:....
Inace,cekam novi korg u septembru,nadajuci se da ce imati u sebi cx3 ili vocal harmonizer..

nikolicdn
20-03-2010, 12:59 PM
nulti preset? Treba da dodjes do mene i probas piano p200 i p500(david Byan-bon jovi),na es8 :wink:....
Inace,cekam novi korg u septembru,nadajuci se da ce imati u sebi cx3 ili vocal harmonizer..
Covek misli verovatno na 001 patch: 3LayerS700 kojeg nema na Motif-ima i dosta je kvalitetniji u odnosu na Full Grand i sl. sa iste! A koji su to patchevi? Sa prosirenja? Ja ih nemam na Motif-u ES6.

tuomas
20-03-2010, 03:12 PM
Covek misli verovatno na 001 patch: 3LayerS700 kojeg nema na Motif-ima i dosta je kvalitetniji u odnosu na Full Grand i sl. sa iste! A koji su to patchevi? Sa prosirenja? Ja ih nemam na Motif-u ES6.
S700 ima na motifu es8,fabricki ide uz njega cd sa tim klavirom,imam ga,a trebalo bi i ti da ga imas...
A p200 i p500 su legendarni yamahini el.klaviri,a ja imam semplove koje mi je dao moj prijatelj Miljan Davidovic...

ovo je p200...poslusaj lepo do kraja,kako zvuci..

tuomas
20-03-2010, 03:14 PM
a evo kako zvuce klaviri od 50000e na gore :wink:

tuomas
20-03-2010, 03:15 PM
a evo kako zvuce klaviri od 50000e na gore :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=VAf0wUpk1BU&feature=related

nikolicdn
20-03-2010, 06:09 PM
S700 ima na motifu es8,fabricki ide uz njega cd sa tim klavirom,imam ga,a trebalo bi i ti da ga imas...
A p200 i p500 su legendarni yamahini el.klaviri,a ja imam semplove koje mi je dao moj prijatelj Miljan Davidovic...

ovo je p200...poslusaj lepo do kraja,kako zvuci..

ne, nemam sigurno, kao ni nekoliko kolega koji imaju motif es6 ili motif es rack, eventualno ako je es8 nesto drugaciji u odnosu na es6 pa ima jos i to...nisam upoznat da postoji disk sa S700 klavirom za motif es...

OFF
20-03-2010, 06:48 PM
Ima bre neki dobar sample na propratnom disko, ne znam sad koji, ali je bash dobar

tuomas
21-03-2010, 04:52 PM
ne, nemam sigurno, kao ni nekoliko kolega koji imaju motif es6 ili motif es rack, eventualno ako je es8 nesto drugaciji u odnosu na es6 pa ima jos i to...nisam upoznat da postoji disk sa S700 klavirom za motif es...
Trebao si dobiti uz njega cd sa S700,100%.....nema veze,mogu ti ja iskopirati...ako hoces poslacu ti br.telefona na pm.,pa dodjes do mene...

tuomas
21-03-2010, 04:54 PM
Trebao si dobiti uz njega cd sa S700,100%.....nema veze,mogu ti ja iskopirati...ako hoces poslacu ti br.telefona na pm.,pa dodjes do mene...
motif es rack ne moze citati taj piano S700,zato jer nema sempler

tuomas
21-03-2010, 04:55 PM
Ima bre neki dobar sample na propratnom disko, ne znam sad koji, ali je bash dobar
to je S700

nikolicdn
21-03-2010, 07:43 PM
to je S700
pa da , tako sam i mislio, sample da! Ali kao patch ne postoji, dakle nema ga u njegovom WaveROM-u za razliku od S90! Mozda zatreba, imam tvoj telefon obraticu se u tom sluchaju!

dacko
26-03-2010, 10:58 AM
Evo jedno pitanje za one koji imaju M3 verziju sa 61 dirkom (mada mo?da je to problem i sa ostalim verzijama)...

Jel ste primetili da je nemoguće izvući 127 velocity level? Znači koliko god da jako udari? dirku, ili ja barem ne mogu jače :D, nema ?anse da odsvira 127 velocity...

U svirci na većini zvukova to i nije problem, ali kod programiranja bubnja je problem, jer su najbolji semplovi udarca tu pri vrhu uglavnom... 120~127...

Ima li neko re?enje za ovo? Probao sam i da menjam one velocity krive u pode?avanju... ali nije ni to re?enje, jer dinamika se pokvari.

darkstar
26-03-2010, 01:03 PM
Evo jedno pitanje za one koji imaju M3 verziju sa 61 dirkom (mada mo?da je to problem i sa ostalim verzijama)...

Jel ste primetili da je nemoguće izvući 127 velocity level? Znači koliko god da jako udari? dirku, ili ja barem ne mogu jače :D, nema ?anse da odsvira 127 velocity...

U svirci na većini zvukova to i nije problem, ali kod programiranja bubnja je problem, jer su najbolji semplovi udarca tu pri vrhu uglavnom... 120~127...

Ima li neko re?enje za ovo? Probao sam i da menjam one velocity krive u pode?avanju... ali nije ni to re?enje, jer dinamika se pokvari.

Nemam m3, ali mi pada drugo resenje na pamet... zasto ne nadjes semplove koji ti najvise odgovaraju, i napravis svoj drum-kit (user) , pa u njemu uradis sta ce kad da svira , po svom ukusu.

Krivulje , iliti velocity curve (prevod velositi kurve :) bi trebalo da pomognu, mada izgleda da ti to ne odgovara, fakat, gubi se dinamika. Pa opet, probaj da naucis da sviras tako, meni je uspevalo, doduse ne sa bubnjem,nego sa nekim el.klavirima...

Pozdrav !

darkstar
26-03-2010, 01:06 PM
hm , sad mi pada jos jedna ideja na pamet, kapiram da najveci problem imas sa dobosem recimo, zasto ne nadjes koji sempl svira dobos, pa promenis velocity koji ga pokrece ? pa stavis da se taj sample trigeruje izmedju 100-127 umesto 120-127 ?

BaneB
26-03-2010, 02:06 PM
Ovaj problem sam i ja primetio jednom prilikom kad sam povezao M3 modul na Yamahu MO8. Konkretno, svirao sam jednu boju na kojoj mi se wah otvarao samo na najjacem udarcu na dirku, i na M3 klavijaturi nikako mi nije uspevalo da taj wah otvorim do kraja a udarao sam najace sto sam mogao, dok na MO8 sam to uspevao bez problema. Posle sam to testirao na nekoliko boja i svaka mi je mnogo zdravije zvucala kad je sviram na MO8, tako da taj propust kod ovog Korga definitino postoji.
Mislim da je ovo sto je Darkstar napisao mozda cak i jedino resenje. Ja srecom na M3 koristim boje kod kojih mi uglavnom ne treba taj krajnji velocity, mada svakako bih voleo da imam svih 127 na raspolaganju...

dacko
26-03-2010, 04:29 PM
Hm.. kada bi koristio recimo Kontakt i neke svoje semplove, verovatno da to ne bi bio problem... :)

Ali uglavnom koristim BFD ili Superior, kod kojih ba? i nema? mogućnost da remapira? semplove...
Uglavnom... sada nasviram bubanj, pa kad radim quantize , moram da radim i "quantize" dinamike, ?to je onako dosta smarajuće... posebno ?to dok sam koristio starog Rolanda XP30, kao master, nisam imao ovih problema.

Ali da, to je jedna od stvari koja me ba? nervira kod M3ja, pa htedoh to da podelim sa vama... kad već pričamo o tome. :da:

krle666
27-03-2010, 01:45 AM
Pozdrav kolegama! Evo ja prije par dana slucajno probao yamahu motif xs7 i ....jbt ! Kao tenk i zvukom i hardverom A pored nje kurzweil k2661 Zasto mi sad m3 zvuci kao igracka ? :) Jel ima neko iskustva sa motifom xs ? Jer mislim da cu definitivno uzeti ove 2 klavijature :)

darkstar
27-03-2010, 01:50 AM
Hm.. kada bi koristio recimo Kontakt i neke svoje semplove, verovatno da to ne bi bio problem... :)

Ali uglavnom koristim BFD ili Superior, kod kojih ba? i nema? mogućnost da remapira? semplove...
Uglavnom... sada nasviram bubanj, pa kad radim quantize , moram da radim i "quantize" dinamike, ?to je onako dosta smarajuće... posebno ?to dok sam koristio starog Rolanda XP30, kao master, nisam imao ovih problema.

Ali da, to je jedna od stvari koja me ba? nervira kod M3ja, pa htedoh to da podelim sa vama... kad već pričamo o tome. :da:

aaaaaaaaaaaaaaa.... ne skapirah ja da ti govoris o kontroli externih plagova, mislio sam da govoris o svemu tome unutar sprave (korga u datom primeru).

Cekaj, nemoguce da menjanje velocity curve u general settingsu ne doprinosi, i da je bas nemoguce nabosti neki koji radi posao? Mislim da i za to imas user curve, da napravis sam po onome sta ti odgovara.

Pozdrav

dacko
27-03-2010, 01:17 PM
Hmmm.. nisam siguran za user curve... da to mo?e uop?te, pogledaću kasnije...

Ali da, pričam o MIDI out-u, koji nikada ne po?alje recimo 120~127... ma koliko jako udario... Znači probao sam i onako, ba? sivonjski da udarim, ono... rukom, kako i ne svira? nikad, naravno... :D

Ali to je verovatno isto tako i sa njegovim bojama i presetima, osim ?to su one već verovatno tako pode?ene da im to ne smeta.

tuomas
27-03-2010, 05:12 PM
Tako je kod korga,ne moze se do vel. 127.....:wink:

Teodor Wolf
24-04-2014, 07:52 AM
Postovane kolege, znam da je post malo zastareo ali vas najiskrenije molim za pomoc. Kupio sam M3, ali covek koji ga je prodao kaze da ne zna nista o njemu i da ga je kratko koristio, jer ne ispunjava njegove zahteve. Istrazujuci, shavatio sam da mi za muziku koju sviram M3 odlicno odgovara. Ono sto nisam mogao da skontam kada sam kupovao, jeste problem sa kojim sam se susreo, a tada je vec bilo kasno, a od coveka ni traga ni glasa. Vizuelno je odlicno ocuvan, medjutim kada se upali u toku rada pocne da brljavi. Ispod 8 klizaca postoje dugmici karma on-off i karma latch. Kada klikam po presetima i kada dodje na neki preset gde po difoltu pali ova dva dugmeta, desi se da vise nece da ih iskljuci. Kliknem na sledeci preset i tako redom oni se ne iskljucuju. Znaci bukvalno predje 300 preseta a oni ne mogu da se deaktiviraju. Takodje kada udjem u x-y mode , on pobrljavi kada predjem prstom po ekranu i vise ne mogu da se vratim na normalan zvuk.Nesto aktivira, zatim izoblici zvuk i vise nema povratka. Na tutorialima sam glrdao da se zvuk modulira samo dok je prst na ekranu, medjutim on totalno poludi. Ima tu jos nekih stvari, ali vise ne znam da li su greske ili sa mojim ne poznavanjem materije ne znam sta da uradim
Znaci molim vas pomazite, bas sam se izbedacio, da li je to sovtverski ili sta vec...

OFF
24-04-2014, 09:28 AM
Probaj da odradis sistemski reset I da mu ubacis novi o.s..... Obicno to pomogne

Teodor Wolf
24-04-2014, 10:42 AM
Probaj da odradis sistemski reset I da mu ubacis novi o.s..... Obicno to pomogne

Hvala druze, pokusacu tako..., a jel mozes samo da me uputis kako se radi sistemski rest, jer zaista nisam vican takvim stvarima...Uglavnom sam svirao neka stage piana, pa se nisam mnogo bavio softverskim stvarima...

darkstar
26-04-2014, 03:20 AM
Na jutjubu imas sve ...

tillco
30-03-2022, 10:41 PM
Imam jednu molbu za one koji se razumeju u M3, i kojima nije tesko da mi pomognu savetom.
Pre par dana sam kupio M3 Xpanded. Resetovao sam klavijaturu, pobrisao sve sto sam zatekao na njoj... Sa Korgovog sajta skinuo update os-a na 2.0.5, sve to odradio, vratio fabricke boje i kombinacije...
Pitanje glasi: kako da (pored podrazumevanih EXPCM01, EXPCM02 I EXPCM03 - Bras and Woodwinds 1 & 2 i Stereo Grand Piana) na EXB-M256 TRAJNO ucitam i cetvrtu banku semplova sa Korgovog sajta - EXPCM04 / V1 Stereo Piano?
Ja je ucitam i sviram, ali cim ugasim klavijaturu i ponovo je pokrenem ta banka je "Unloaded" na tom RAM2 dodatnom modulu.
Kako se to radi?
Hvala unapred!