Log in

View Full Version : koriscenje delay-a za sirenje stereo slike

kalson
20-03-2008, 02:33 PM
interesuje me da li je "zdravo" da se koristi mali delay tipa 20ms na out-u za sirenje stereo slike. primetio sam ovo kod mnogih producenata, no zeleo bih da cujem vase misljenje.

Arthur
21-03-2008, 04:08 AM
ako ti zvuci dobro i ne boli te glava, niti ti se jebe za mono kompatibilnost, slobodno ;)

u svakom slucaju, nije najprirodnija pojava bas, al ko kaze, mozda je to sad tako

kVu
21-03-2008, 04:38 AM
interesuje me da li je "zdravo" da se koristi mali delay tipa 20ms na out-u za sirenje stereo slike. primetio sam ovo kod mnogih producenata, no zeleo bih da cujem vase misljenje.
to ti i nije bas mali delay

al probaj, sto da ne... ja sam malo eksperimentisao sa tim u ozone-tu i nie lose kad nabodes sta hoces...

samo mnooooooooogo obracaj paznju na mono kompatibilnost... da ti se ne "izede" pola farbi ;)

alavuk
21-03-2008, 06:17 AM
@kalson

sefe sta ti je sada palo na pamet ???? :D

kalson
21-03-2008, 01:10 PM
@alavux, haha kao sto vidis bas ovo :)

primer na snare-u, mnogo mi je zdravije prositi stereo delayom nego nekim stereo meterima etc.
no nema nikakve smetnje, prebacio sam bio i u mono mix nista se nije izgubilo.

Ogi
21-03-2008, 01:19 PM

Iskreno - ne znam da li "mnogi producenti" koriste delay (svejedno mali ili veliki) na master out-u...
Mozes da probas da stavis "SAMPLE delay" (ne znam u kom programu radis, u "Logic"-u postoji plug-in koji se zove "sample delay" i veoma jednostavno izgleda).
Jedan od kanala (bilo levi, bilo desni) "zakasnis" za 120ms... to bi trebalo da bude solidna pocetna pozicija, onda eksperimentisi - koliko se secam, to ne razbuca mono kompatibilnost, a "prosiri" stereo sliku. Ne preteruj i OBAVEZNO proveravaj da li u mono slusanju nista ne nedostaje...

DaBear
21-03-2008, 01:24 PM
to je jedan od najstarijih trikova...samo ne za stereo mix!! odmah ces ga osetiti na bubnju itd..

ja imam delay na desku koji stalno koristim za to..za giter, sintije, padove, sta vec..super je. I bolje mi radi nego neki pseudo-stereo fx sa dazama.

i najbolje radi ako ga stavis samo na jedam instrument u miksu, ako ga narokas na sve onda gubi smisao.....:(

kalson
21-03-2008, 02:17 PM
to je jedan od najstarijih trikova...samo ne za stereo mix!! odmah ces ga osetiti na bubnju itd..

upravo to... nisam toliko pametan ali kada odradim to frekvencije ispod 350-400 se ne sire, samo preko, i najvise se oseca na frekvencijama iznad 3500k

Max
21-03-2008, 02:44 PM
Izotope Ozone ..... imas tamo po frekventnim opsezima .....

Pozdrav

SHIVA
21-03-2008, 05:47 PM
sve 5 - ali 120 ms je pun qua!!!