View Full Version : OT: Analogni snimači
Don Solaris
14-03-2008, 05:56 PM
Ili ti magnetofoni.
Ajmo da čujemo iskustva. Koji su najbolji za snimanje analognih synthova. Koji se najvi?e isplate. Koji se mogu koristiti kao "real time" efekti za bojanje zvuka (snima? i u isto vrijeme to semplira?) & stuff.
clusterchord
14-03-2008, 07:18 PM
ja sma koristio A77 i B77, i kod nikse A80. sve mi to dobro zvuci. pogotovo za tracking. zato su mi jos ko klincu sintevi i drum masine zvucale velike ko kuca zobg toga a nisam ni znao zasto. dok nisam preso na DAW.. bljuv..
sto se tice stereo mastera, traka nije za svaki stil glazbe. recimo masterirao sma mjuzu za jedan oromo filnm od INe, kod Nikse na njegovom A80. sve stvari sa gitarama i akustik bubnjem su hebale majku na uranku, mejdutim trance i trip hop borj nisu mi dobro zazvucale.. mozda smo malo pretjerali u crveno.
traka polijepi ali treba biti oprezam koliko se gazi..
mislim da za stereo bus, za modernu elektroniku , gdje ima svega i svacega u i nenormalno punchy signala.. jedan dobar stereo bus kompressor je bolja opcija - api, smart, ssl itd itd..
sigurno namjeravam nabaviti jedan PR99 ili mozda i samo B77 u dobrom stnaju, radi trackinga.. pogotov analogija na tome zvuci ko iz snova... OGROMNO.
spidermusic
14-03-2008, 07:34 PM
Sve sto sam ikada snimao zvucalo je cvrsce, punije i toplije na Tascam-u 38. Jos uvek je tu, ali se slabije koristi, jer mu sleduje dobar servis. Ne mogu zaboraviti bubnjeve, violoncelo i akusticne gitare. Zvucalo je savrseno. Dakle, Tascam 38 sa trakom na 1/2 incha nije los izbor.
Don Solaris
14-03-2008, 07:34 PM
A bio je jedan koji sam vidio. Jako je malen, srebrn, znam da mu traka stoji na vrhu, i onako na boku su mu komande, ima jako puno gumbića i analogni metar ... nedavno se često pokazivao po oglasima vani (vjerovatno je novi?), ali nikako da se sjetim imena.
EDIT:
Mislim da je to taj !!!!
http://www.khulsey.com/yukio_miyamoto_nagra.jpeg
Jel to šta valja?
spidermusic
14-03-2008, 07:41 PM
To ti je cuvena, na televizijama i radiju, cesto rabljena NAGRA. Dobra sprava, ako je ocuvana i ustelovana.
LACKY
14-03-2008, 07:49 PM
Da a i jeftina je.
roginator
14-03-2008, 07:52 PM
hehe LACKY sto kuris DONA
jos bu kredit trebao dignut za mali magnetofon :D :D :D :D
LACKY
14-03-2008, 07:55 PM
To govance je kostalo kao novo 11 000 $, mogao si kupiti 2 dvokanalna A 80 za te pare.
Don Solaris
14-03-2008, 07:58 PM
Ne mogu vjerovati. To staro đubre ko?ta 2100 EUR ????
http://cgi.ebay.de/Nagra-Stereo-Profi-Recorder-IV-S-Wie-Neu-Traumzustand_W0QQitemZ170196701016QQihZ007QQcatego ryZ19604QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
LACKY
14-03-2008, 08:02 PM
Nije to djubre, i dandanas ga filmadzije koriste. Pogledaj samo koje karakteristike ima to govance na baterije, kao i bilo koja velika studijska makina.
sinewave
20-03-2008, 11:59 AM
@Don Solaris:
ako si mozes priustiti Nagru, svakako to ucini, neces pozaliti. Ja imam onu najjeftiniju, mono varijantu i uzivam raditi s njom. Uglavnom snimam po vani, u prirodi ili u gradu. Nisam je jos koristio za snimanje analognih sinteva, ali vjerujem da i tu briljira. Druga stvar, moze ti posluziti i kao dobro mikrofonsko predpojacalo. Trece, jako je bitno kakvu traku koristis jer s losom trakom ta sprava zvuci jaako lose. Kada sam prvi put stavio ispravnu (novu) traku na nju, tek tada sam shvatio kako dobro moze zvucati. Mislim da je Ampex svojevremeno proizvodio 1/4" trake na metalnom kolutu bas za Nagre, ne mogu se tocno sjetiti koji su to modeli bili.
Nedavno sam nazalost propustio rasprodaju Nagrinih "E" modela za 600 Eura! Imali su ih jos 50tak komada u tvornici i naravno da su se odmah razgrabile. Probaj s vremena na vrijeme posjetiti njihove stranice, mozda opet iskrsne nekakva rasprodaja za neki drugi model.
@Spidermusic:
da, i ja imam 38icu i jako je volim. Mislim da je to takodjer dobro rjesenje...
A o ovim velikim studijskim magnetofonima ne treba trosit rijeci... to jednostavno valja.
roginator
20-03-2008, 07:43 PM
Ne mogu vjerovati. To staro đubre ko?ta 2100 EUR ????
http://cgi.ebay.de/Nagra-Stereo-Profi-Recorder-IV-S-Wie-Neu-Traumzustand_W0QQitemZ170196701016QQihZ007QQcatego ryZ19604QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
oces li mono i li stereo nazovi imam TATA :da: :da: :da: :da:
Don Solaris
21-03-2008, 11:20 AM
Mo?e. :grin:
Da? mi ga za neku lovu kao protuusluga ?to sam ti rekapirao, kalibrirao i tjunao MS-20 - po?to bih ti taj posao naplatio 200 EUR.
8-)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.