View Full Version : konfiguracija hardiskova
yamaha hs50
09-03-2008, 02:59 PM
cao,kako da podesim najbolje hardiskovi dali u raid ili ne u raid koj je najbolja konfiguracija.imam asus p5n-e sli sa pu e6600 4gb rama pa hocu najbolje da sklopim pc za moj studio.hvala svima
zvucna mi je luna 2
diviner
09-03-2008, 03:19 PM
Mozda nisi trebao ici na nvidia cipset, kada imas provjerene intel 965 i p35 platforme za audio. Nvidia tradicionalno ima i losiji hdd kontroler (ne mogu reci da ta tvoja ploca ne valja za raid, jer je nisam probao) tako da se ne preporucuje raid-ovanje!
Koliko HDDova imas, kojom vrstom posla se bavis, radis li dosta komercijalno? Konfiguraciju pravis prema svojim potrebama, tako da sva ova pitanja itekako imaju smisla sa tim.
Ako vec postavljas ovo pitanje, sto znaci da sa time nemas mnogo iskustva, a vec ti dobro radi masina, mozda je bolje da nista ne diras, vec da kasnije procjenis sta ti vise odgovara.
yamaha hs50
09-03-2008, 03:36 PM
imama svoj mali studio tako da ga nazovem gde inace radim vec sto se dosta ozbiljno,imam za sad 2 hardiska po 250gb s ata sad se razmiljsam da uzmem jos jedan tako da imam 1 hardisk da bude za oprativni sistem gde su sve programe a 2 hardisk da bude za vst semplove libery a 3 hardisk cist za audio.
Arthur
09-03-2008, 08:24 PM
ja jos uvek nisam naisao na potrebu za raidom a bavim se profesionalno audiom, sto muzikom, sto zvukom za film/TV.
Mislim da iskuliras, barem dok ne primetis da ti bas fali.
diviner
09-03-2008, 08:44 PM
Raid0 mu svakako nije nephodan, ali recimo moze da podigne agilnost sistema u cjelini (subjektivan osjecaj kada radite za masinom koja nema RAID0 disk i koja ima, jeste da je druga masina brza, iako radi na istim taktovima...sto se tice samog usnimavanja, razlika nema).
Medjutim, ako se mnogo radi komercijalno, veoma je korisno imati RAID1, koji se inace jako malo spominje (valjda zato sto malo nas radi zaista komercijalno, i ne smije sebi dopustiti niti jedan propusten sat, nijedan propusten bajt podataka).
Zato sam gore postavio pitanje: za sta koristis masinu. To je ujedno i odgovor ima li potrebe za raid i kakvom raid konfiguracijom.
Ovo pisem zbog ostalih koji budu citali temu...
korenjak
10-03-2008, 01:56 AM
A sta je sa ostalim RAID 2,5,10 rezimima....tj. kakva je njihova najbolja primena?
poz
Uzgred 0 i 1 pomenuti nije zgoreg za ljude kojima je to novo.
Recimo jedan kratak tekstic?
Arthur
10-03-2008, 10:10 AM
wikipedia.com
korenjak
10-03-2008, 10:14 AM
Ok ali ja sam mislio na primenu ovih opcija u Audio produkciji....tj. koliko su bezbedne i koje su pogodne zbog performansi?Diviner je ipak tata za te stvari...
Tomislav
10-03-2008, 05:26 PM
Ja bi najradije imao sistem 0+1, pa imam i sigurnost i brzinu.
Iako... Nije mi jasno zašto RAID1 ne daje bolje performanse. Zašto ne bi bilo moguće kombinirano čitanje sa dva diska na kojima je zapisana ista stvar? Trebali bi dobiti dvostruko veću brzinu kao i sa 0 systemom-po nekoj logici u mojoj glavi.
diviner
10-03-2008, 05:46 PM
A sta je sa ostalim RAID 2,5,10 rezimima....tj. kakva je njihova najbolja primena?
poz
Uzgred 0 i 1 pomenuti nije zgoreg za ljude kojima je to novo.
Recimo jedan kratak tekstic?
RAID2 nisam vidio da se igdje primjenjuje, dok RAID5 u praksi ne funkcionise dobro sa integrisanim tkz intel matrix storage kontrolerima (nvidia nisam ni probao u raid5 modu, jer ona cak i sa "obicnijim" modovima zna ponekad cudno da se ponasa). Eventualno bi se mogli iskoristiti za webserver upotrebu, gdje je potrebno mnogo citanja, a malo upisa (RAID5 zapravo najsporije obavlja upis, jer je potrebno da se istovremeno kreiraju blokovi za reparaciju u slucaju otkaza koji se kalkulisu realtime, i potrebno je da ih obavlja third party kontroler, sto u slucaju integrisanih bude extremno spor proces. Sa nekom dodatnom npr Areca dedicated RAID karticom, RAID5 vec sluzi i u svrhe video montaze (pa zasto ne i audio).
RAID10 je takodje izvediv na obicnim intel plocama, i funkcionise dobro u praksi (vec imamo 2 ruDAW XTM koji imaju RAID10 sa 4 hdda), i predstavlja najbolji kompromis koji je relativno prost za izvedbu, odrzavanje, a i relativno je jeftino rjesenje, s obzirom na jeftinocu danasnjih velikih diskova.
Za RAID0 i RAID1 sam vec napisao sta zapravo u praksi znace, sto se tice ove branse!
korenjak
10-03-2008, 07:15 PM
tnx
diviner
ja na GA EP35C DS3R ploci imam sve raid rezime sto bi znacilo da ce 0,1 i 10 najbolje raditi...!..?
u sv . slucaju hvala
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.