View Full Version : Gluva soba unutar rezije u potkrovlju - a da te ne ubiju komsije...
tillco
08-03-2008, 06:42 PM
Evo, drustvo, imam problem i trazim savete jer nemam nikakvog iskustva.
Odlucio sam da od jedinog preostalog prostora u svom stanu napravim sebi prostor za rad. Stan se nalazi u potkrovlju cetvorospratnice na periferiji grada; soba je, kako mi se cini, katastrofalnog oblika. Neophodna mi je gluva soba /nevelika - vokal, ac.gitara i sl/ i nikako ne znam gde da je ovde pozicioniram, kako da je "ogluvim", koje dimenzije da joj postavim...
Komsija odozdo krvi mi se napio. Kako da umanjim buku koja se prenosi nanize, do njegovog stana, kroz pod? Gde da postavim slusanje, sto, pc? Dajte savet...
Evo slika:
tillco
08-03-2008, 06:45 PM
Na osnovu ovoga molim sve ljude dobre volje da mi pomognu svojim kreativnim idejama koje ce mi zaista puno znaciti...
spidermusic
08-03-2008, 07:22 PM
Daj nam dimenzije cele prostorije.
Ne vide se dimenzije koje si ti postavio.
Reinhardt
09-03-2008, 12:14 AM
kompromisi.. (kao i u svemu u zivotu)
-prostoriju koja je prva na ulazu-rezija
-prostoriju kod balkona-vocal booth
-monitori na strani gdje je prozor,
dakle u booth se ulazi, gledano iz kuta tonmajstora, s ljeva
eto, ovako na brzaka
plagenplay
09-03-2008, 12:12 PM
Dimenzije......???
tillco
09-03-2008, 01:23 PM
Dimenzije se ne vide... tek sad kuzim.
Evo: oko 3.65m x 4.30m minus 1mx0.9m /levo od ulaza/;
Nije bas velika. Slobodni zidovi:
1 - 1.85m
2 - 3.55m
3 - 1.30m
4 - 1.55m
5 - 1.75m
6 - 0.9m
7 - 1m
U odnosno na sliku 2 - to je to.
plagenplay
09-03-2008, 03:40 PM
Evo ja se bacam na racun pa ti dajem svoj predlog... :)
RAcunam ti visinu da je 2,5 metra...
plagenplay
09-03-2008, 06:29 PM
Uf soba je katastrofalnija nego shto sam mislio :)
Najveci problem je shto je mala, ali ajde da pokusamo neshto.
Problem u sobi je shto se neke dimenzije ponavljaju odnosno vrlo su slicne, zbog ovoga je raspodela sopstvenih frekvencija rezonancije losa. To ce uticati na kvalitet zvuka u prostoriji ali hajde sada da resimo izolaciju. Sa obzirom da je prostorija mala, predlazem da zidove oblozis gipsom, ako mozes duplim plocama, naravno podrazumeva se da napravish neki roshtilj cime ces da odvojish gips od zida (gedaj da gips vezujesh sa shto je manje moguce shrafova) Prazninu izmedju zida i gipsa ispuni azmom. Pod ti je najkriticniji pa ce biti super ako imash budzet da napravish plivajuci. Postoje ploce od azmafona koje su bash za to. Postavish te ploce na pod i na njih izlijesh betonsku kosuljicu. vodi racuna da prilikom livenja betonske kosuljice ni na jednom mestu je ne spojis sa zidovima. Ako pak nisi u mogucnosti da lijesh plocu od betona, mozes da napravish roshtilj i na patosu i da na njega postavish ploce od krupne iverice. Kada budesh postavljao roshtilj najbolje bi bilo da gredice lepish za beton. Ako ipak imash parket onda mozes i da ih srafish u parket ali postavi izmedju gredice i parketa neku gumu. Prostor izmedju ploca i poda napuni azmom (ili nekom kamenom vunom). Bilo bi dobro da i izmedju ploca i gredica isto postavish neku gumu. Ako se ovo dobro odradi mislim da ti komsija vise nece smetati.
A sad neshto o kvalitetu zvikuka koj ces dobiti u prostoriji datih dimenzija. Losa je raspodela sopstvenih frekvencija rezonance same prostorije. Malo cesh je poboljsati sa promenana dimenzija koje ce se desiti kada budesh radio izolaciju ali ne mnogo. ovo se tesava tako shto se zidovi postave da budu ne paralelni ali bi u tvom slucaju to smanjilo vec dosta mali prostor. resenje za ovaj problem bi bilo da iskosish plafon. Dakle da nije paralelan sa podom nego da se lagano spushta sa jednog kraja sobe ka drugom (slicno kao u nekom potkrovlju sa kosim plafonima). Poshto ces verovatno i ovo da radish sa gipsom ne morash da uzimash dvostruki gips poshto koliko sam razumeo ti si na poslednjem spratu. Prostor koj budesh dobio izmedju plafona i postavljenog gipsa ispuni kanemom vunom.
E sad, poshto cesh imati prostoriju za snimanje i prostoriju za slusanje (reziju) moraces drugacije da ih akusticki obradjujes. Kod prostorije za snimanje trebalo bi da je vreme reverberacije shto manje (ogluvi sobu). to mozes postici tako shto ces napraviti preko gipsa koj ti si postavio na zid radi izolacije postaviti josh jedan roshtilj. Ispuni prostor kamenom vunom i oblozi nekim platnom (shto poroznijim). To ce resiti visoke frekvencije. Bilo bi lepo da po zidovima u visini pevackog miktofona umesto platna koristish perforiranu plocu (izbusen gips, daska). To ce resiti srednje frekvencije. Za niske cesh morati da koristish mehanicke rezonatore. jedino gde mozes da ih postavish a da ti ne smetaju je ugao izmedju zida i plafona.
Soba za slusanje ne bi trebalo da bude toloko ogluvljena, naime trebalo bi i da ima neke reflektujuce povrsine da bi se sacuvale visoke frekvencije. znaci nemoj da oblazes kamenom vunom celu povrsinu zida kao u prostoriji za snimanje.Ostavi negde i da se vidi gips. Poshto visoke frekvencije imaju karakteristiku da se odbijau od prepreka kao i svetlo(pod istim uglom pod kojim su i pale na prepreku) bilo bi lepo da na te povrsine koje su ostale gole stavish difuzore. Koristi i celije na zidovima sa perforiranom plocom kao i u sobi za snimanje, kao i mehanicke rezonatore za niske frekvencije.
Pitaj josh neshto ako te zanima a mozda sam propustio.... :)
Ja bih osobno predlo?io da napravi? cijelu prostoriju po principu "sobu u sobi"/ ro?tilj. Tako če? se izolovati od kom?ije koliko je moguče.
Onda neka soba bude čim mrtvija, jer neče? imati prijatne koloracije zbog malog prostora. Jo? uvijek mo?e? dodavati umjetno reverb itd....
Onda i ne treba? difuzore kad si sve apsorbirao. Difuzori u malim prostorima ne dolaze do izra?aja (cca. lambda x 3 - primjer: difuzor projektiran za 500-600Hz nagore, treba cca. slaba 2 metra da razvije efikasno difuziono polje...)
tillco
10-03-2008, 01:17 PM
:cry:
Gde bih trebao da pozicioniram gluvu sobu /u odnosu na sliku 3,4 ili 5/ i koje bi joj bile dimenzije? Ako Vam nije tesko, miolim Vas, ucrtajte to na slici i okacite je...
Isto vazi i za poziciju rezijskog stola i slusanja...
Pa ka?em, sve neka bude jedna gluva soba! Nema? dovoljno veliku sobu, da bi je razdvojio na dve manje.
Vocal booth mo?e? onda imati bilo gdje, poma?e? si sa gobo panelima za separaciju od tehničara (priporučujem tako separiranu poziciju povr?ine kod stijena 4,5,6).
Mix poziciju mo?e? locirati s pogledom na stijenu 2 ili dijagonalno/ s pogledom u čo?ak stijena 2/3. To je moj predlog.
plagenplay
10-03-2008, 06:53 PM
Pa da slozio bih se da pregradom odvojish deo kod terase. Prosto sam oblik prostorije namece resenje :)
Poshto ces tako dobiti dve akusticki male prostorije morash im dosta ozbiljnije pristupiti. Vec sam ti naveo nekoliko resenja, dakle ja bih napravio drugacije akusticke uslove za sobu za snimanje (prostor kod terase) i prostorije za slusanje, rezije. Poshto su prostorije za razlicite namene zahtevaju i razlicite akusticke uslove.
Ja bih ipal koristio difuzore, ali naravno samo u reziji. Poshto je prostorija mala, za niske frekvencije vec postoji difuzno zvucno polje ( pod uslovom da uradish ono sa kosim plafonom). Ja bih stavio difuzotre koji su projektovani za visoke frekvencije. Recimo od 2kHz pa na vise...
Pa dobro, da bi malo odr?ao ambijent, mogao bi imati difuzore na ključnim mjestima (uglavnom iza leđa) koji su projektovani za iznad 1kHz (1 metar udaljenosti od njega je dovoljna).
A da upotrijebi? i terasu i napravi? nek zimski vrt sa razgledom i u kojem se mo?e i ?to snimiti:)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.