View Full Version : Koje trzalice i zice koristite?
LAMPASH
07-03-2008, 12:54 PM
Posto smo na ovom forumu ispricali i prepricali mnogo toga o bitnim stvarima za gitaristiku red bi bio da procaskamo i o malo manje bitnim stvarima,o trzalicama i zicama koje koristimo.
Malo je ovaj forum o gitarskoj produkciji postao zaboravljen pa da ga osvezimo malo.:)
Evo sta ja koristim vise od 10 godina:
Jim Dunlop Stubby(male) 3.0mm i JD .46mm sa Dean Markley Blue Steel (LT9-42) zicama na Ibanezu RG550.
zvincic
07-03-2008, 04:43 PM
crvene dunlop jazz3 i tortex od 1.0 i 1.14mm
zice, d'addario 09-46
dadson
07-03-2008, 05:12 PM
Dunlop trzalice obicne nylon standard, sive .60MM ili .73MM.
Nekad koristio Maxima zice ali su se prestale proizvoditi. Sada koristim D'Addario .010-.046 ili .012-.052
stigma
07-03-2008, 05:34 PM
Dunlop 2.0 i EB superslinky 09
boom.trass
07-03-2008, 07:30 PM
DR zice 10-46(pure blues, hi-beam, tite fit), u poslednje dve, tri godine.
Prezadovoljan sam. Probajte....
Trzalice...Dunlop...Kozik(tortex)1mm i Dunlop Delrin 1.14mm za struju
i, nesto mekse od Dunlopa-a za akustiku
Reinhardt
08-03-2008, 09:24 AM
i zice i trzalice biram po dimenziji, ne brandu.
zice: 10-49
trzalice:uglavnom deblje i zaobljenije, ovisi dali je ritam ili solo
shigumicu
08-03-2008, 09:58 AM
Trzalice Jim Dunlop jazz III XL series (uglavnom), a zice Blue Steel 10-46 (uglavnom):)
dandi
08-03-2008, 07:19 PM
trzalica Jim Dunlop XL series jazz III
zice za gitaru: Ernie Ball Skinny Top Heavy Bottom 10/52
a za bass: Elixir Nanoweb 050/105
rekao bih malo deblje u odnosu na rumski standard :D
korenjak
08-03-2008, 10:05 PM
Dunlop Nylon nepoderive!!!!
Zice neke jevtine
a dobre....
martin
earthwood
bla bla
za bas neke tanje 040 da bude meksi
za elektricnu desetke bolji je ton i jaca se ruka
za akustaru jedanes ako su metalne retko desetke
ima i onih kompleta pola desetke pola jedanaestice za vise basa
floyd rose ne volim jer kad oces u drop da prestimujes rastimuje ti se cela gitara, a kamo li da spustis ceo stim
bla bla:gaah:
MUzzY
10-03-2008, 11:23 PM
Do skoro sam koristo standardne Ddario 09, onda sam presao na roto sound pinky isto 09 i odusevio sam se! Ekstra izbalansirane i "ciste" zice. Sad mi trenutno na novom peavey-u stoje dadario 10ke ali cu u sledecem cugu da stavim ernie ball 10... samo ne znam koju kombinaciju.
Sto se trzalica tice do pre pola godine me uopste nije interesovalo koja je trzalica samo da je lepa i da je 0.9 ili 1.0. Od kad su izasle planet waves by satriani bacam pare na ove komplete :D (sta ces...)
buzUki
29-04-2008, 09:33 PM
Koristio sam onaj Erniball paket 10ki i ql su,dugo traju ako se chiste,ali sad od skoro uzeh GHS 10 na 11 to je onaj Eric Johnson model zica navodno,za ibaneza 1570 na kome je lanen vrat al ko ga j*be,drop C shtim 8-)8-)8-)
Od trzalica samo Jazz 3 i crvene i crne male a i velike kad malih nema,mada izbegavam lopatu jer su mi manje zgodnije
dejankuki
30-04-2008, 08:33 AM
Moje iskustvo me je naucilo da su nama najpogodnije zice D'Addario. Do skoro 0.008 koplet, a od skoro 0.009 komplet. A po meni najbolje zice koje sam koristio su SIT (ili Stay in Tune) najduze su trajale, imale cist ton dugo, dugo.. i neverovatno su izdrzljive...
A trzalice... pa Dunlop nylon .60mm (one sive) najmanje "pucaju" dok sviram.
http://www.americanmusical.com/images/d/p569d.jpg
http://www.sitstrings.com/images/products/7_brand_photo.jpg
darkofly
03-05-2008, 09:23 AM
Sto se trzalica tice planet waves by Satriani i Jim Dunlop 1.14mm<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Sto se zica tice D'Addario EXL120 0.9-0.42 na Ibanezu rg370 za sada
Dushan_S
04-05-2008, 01:44 PM
Jazz III, mada da sam poznat i popularan :D i da me dunlop snabdevaju, koristio bih verovatno mali bucmasti stubby. On ima onaj vrh u obliku kupe, koji je savr?en za hi tech svirku, ali se jezivo brzo tro?i, tj trzalica mi le?i sjajno, ali nakon 10 minuta vi?e ne mogu da sviram kako treba jer se vrh istupeo.
Jazz III je ono, čest izbor i verovatno najprodavanija trzalica kod nas, ne znam kako stoje stvari napolju. Meni je ok, jer je dovoljno "sitna" za fine radove, a mo?e i da se jače udara sa njom ritam.
Ernie Ball regular slinky(010),vec godinama(na Stratu)na drugim gitarama uglavnom D'addario jazzlight flatwound 011 ,trzalicu takodje godinama Dunlop Big Stubby 2.0 mm.
LAMPASH
04-05-2008, 11:20 PM
Jazz III, mada da sam poznat i popularan :D i da me dunlop snabdevaju, koristio bih verovatno mali bucmasti stubby. On ima onaj vrh u obliku kupe, koji je savršen za hi tech svirku, ali se jezivo brzo troši, tj trzalica mi leži sjajno, ali nakon 10 minuta više ne mogu da sviram kako treba jer se vrh istupeo.
Eh sad Dule za 10 minuta,pa ti ih bas ocrni:DTacno je da se brzo trose,ali recimo 3.0mm malo duze traju od "dvojke".Koristim ih preko 10 godina i verovatno sam do sada potrosio tonu Dunlopove plastike:).Sjajna trzalica!
MUzzY
05-05-2008, 04:38 PM
Ja se nisam makao dalje od 0.9mm ... sto gladje to bolje. Planet waves by satriani (... da, da, bla bla... al' jesu super).
Koja je prednost sa tolko debelim trzalicama? Ja nista ne mogu da izvucem sa tolikom debljinom. Kao olovkom da sviram.
LAMPASH
10-05-2008, 06:04 PM
Jazz III, mada da sam poznat i popularan :D i da me dunlop snabdevaju, koristio bih verovatno mali bucmasti stubby. On ima onaj vrh u obliku kupe, koji je savr?en za hi tech svirku, ali se jezivo brzo tro?i, tj trzalica mi le?i sjajno, ali nakon 10 minuta vi?e ne mogu da sviram kako treba jer se vrh istupeo.
Pa Dule,eto jos jednog razloga da postanemo popularni i poznati:)pored dobrih riba,sportskih automobila,ogromnih vila,velikih racuna u banci tu su i JD Stubby:D
Pozdrav!
nenad
11-05-2008, 12:57 AM
ha....... zice : svirao sam dugo Dean Markley, dok nisam probao Erinie ball... velicina je klizna, a desi se i da imam totalni hibrid na gitari....malo ovo malo ono .......trzalice : proizvodjac mi nije bitan, bitno mi je da lepo legne na zicu.....neretko koristim dno jogurtske case. Makaze i plastika !!
"Milan Blagojevic" je na mene ostavio naj, naj utisak sto se tice trzalica.......A Ernie, je po meni, najbolja zica na planeti.....bar za sada....... Eto ...:)
Miha Blaze
11-05-2008, 02:27 AM
Zice: Ernijevo jaje 10-46 mada uskoro prelazim na 11-ice...
a trzalice zavisi... nekad pokupim od ovih stranaca In Tune GP 1.00mm a nekada crvenu jazz3...
to je to ;)
lemy777
13-05-2008, 12:16 PM
Meni su neprejebive zice Ernie Ball (010),a sto se tice trzalica,bravo Dule ,Big Stubby 1.0mm,(za jednokratnu upotrebu)i to u crvenoj boji,posto providna kad mi ispadne nikad je vise ne nadjem:D
Epidemic
08-07-2008, 11:50 AM
Od zica koristim Ernie Ball (kad naletim na nesto deblje od 0.11), in ace najcesce za po kuci D'Addario XL 0.13-0.56 :nosepick:(kontam da nisu bas bajne, ali ih uvek svuda ima u svim dimenzijama,bojama i oblicima)...
Trzalice, osim kad poludim i napravim sebi od CDa po 20tak komada :D, uglavnom variraju od JimDunlop 0.71-1.14 (za neko rendanje):harmonikas: do JD Stubby 1.5-3.0 (to kad bas ocu da sviram)...:guitar:
MUzzY
15-07-2008, 03:21 PM
Ok... jes da ja sviram violoncelo pa mi nije totalno nemoguce da zamislim pritiskanje takvih zica, ali ... kako bre? :D 0.13!!! :)
buzUki
16-07-2008, 12:15 PM
Trzalice Jazz 3 male i crne i crvene sta nadjem
A zice uglavnom 10 earnie ball a ako nema to onda neki fulsh tipa drndario neko najsocish djubre...
LAMPASH
02-08-2008, 02:07 PM
Ok... jes da ja sviram violoncelo pa mi nije totalno nemoguce da zamislim pritiskanje takvih zica, ali ... kako bre? :D 0.13!!! :)
Da li si probao da ozvucis violoncelo i taj zvuk "distorziras":)?Ako mogu oni likovi iz Apocalyptice mozes i ti:wink:
MUzzY
05-08-2008, 03:52 PM
Probao i zvuci ko ... ona stvar :D
Ne treba se zezati sa prirodnim savrsenstvom zvuka kakvo ima cello. Ok, malo reverba :D
LAMPASH
04-10-2008, 06:42 PM
Danas sam posle dugo godina koriscenja Dean Markley Blue Steel stavio na gitaru njihove zice "NickelSteel Electric"9-42 i posle nekoliko sati "razradjivanja" skinuo sam ih jer su obicno djubre!Mutne su i u odnosu na BlueSteel imaju manje sustaina.Eto,ja sam se sada zahebao zato nemojte i vi.
HeatMan
04-10-2008, 07:15 PM
dadario zice.. jer nemam zivaca da trazim ostale.. 12tice za akustaru a 10ke za strat-a, al sad sam uzeo 13tice za strata i bash me interesuje kako ce to da zvuchi hahaha
btw, posle dosta godina kupio sam nove trzalice.. i mogu vam reci da sam odushevljem satrianievim medium trzkama, u kombinaciji sa mojom akustarom..
pozdrav
al sad sam uzeo 13tice za strata i bash me interesuje kako ce to da zvuchi hahaha
Verovatno nikako, posto ces ih uzasno tesko svirati, a takodje moras da podesis vrat i sve sto uz to ide za takvu debljinu zica da bi sve bilo regularno (pod uslovom da vrat moze da ih drzi bez posledica...)
HeatMan
05-10-2008, 01:27 AM
mislish da ce biti problema? :? o tome nisam razmishljao haahahahah.. jbg.. dva tri dana.. pa onda vozdra.. mada ima onu shipku u sebi.. zaboravih kako se zove.. valjda se nece kriviti.. da ga jebem.. :?
poz
shigumicu
05-10-2008, 10:39 AM
Nego sta ce se nego kriviti.
Ja takodje imam stratocaster i jedno vreme sam se pravio badza pa sam stavljao 12-ke i posle dva meseca poceo je da mi se krivi vrat na gitari. Morao sam je nositi kod majstora da to sredim.
Cak ce ti i 11-ke vremenom iskriviti vrat ako ih konstantno koristis (ovo pricam za stratocaster za koji inace mislim da je jedna od najtolerantnijih gitara sto se debljine zica tice)
Fenderi su obicno fabricki podeseni za 10-ke i tu nema potrebe za bilo kakvim podesavanjima, dok za bilo koju vecu debljinu mora se vrat stelovati.
shigumicu
05-10-2008, 10:44 AM
P.S.
I prednja kobilica na stratu je fabricki uradjena za 10-ke, tako da bi teoretski trebalo i nju menjati ako stavljas deblje zice.
13-ke sigurno nebi lepo lezale u standardnoj fenderovoj kobilici.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.