View Full Version : Rode k2 vs NTK
Rodeovci, :D
Da li je neko uporedjivao K2 i ntk. Poslednjih dana sam imao 2 bliska susreta sa k2, i nije los mikrofon, e sad, NTK bi po specifikacijama i svemu, trebalo da je tu negde osim sto je fixno kardioida. Sa NTK sam radio pre 4, 5 godina (kao i da nisam), a jeftiniji je dosta, pa reko..........
fala
Skinuli smo te sa digi ja , jos da te skinemo sa AKG a i nas si !!!! :wink: :grin:
Pozdrav
Eto, kad necete vi, mora jedan AKGovac da pojasni:D
Ipak se razlikuju i kapsule u K2 i NTk, tako da to nisu isti (ni na papiru) mikrofoni gde je K2 sa promenljivim polar paternom a NTK kardioida.
Takodje, NT1000 i NT2000, su ono sto je za Numann TLM serija (transformless) sa istim kapsulama kao ove cevne Rode, ali sa, naravno, drugacijom elektronikom. NT1000 ima istu kapsulu kao NTk, a NT2000 kao K2
E, sad, kako to zvuci u praksi..... ako je neko poredio....
hvala
Kupis K2 i ne razmisljas :D
Pozdrav
Ad Fines
04-03-2008, 09:00 AM
Ja kupio i koristio sam ga do sad na jedno 5 vokala.Neki su ga usporedjivali sa solidtube i kazu da je akg bolji(kad je "gljiva"), a zanimljivo je da je polovan solidtube jeftiniji 100€ od novog k2.Meni nije krivo jer sam zadovoljan mikrofonom.
Voliko bih probat solidtube.
Ja sam u slicnoj dijemi...... znam da mnogi pljuju Solid tube, cuo sam 2 hvalospeva iz 2 extra (BG i NS) studija, i goooomilu pljuvanja, a nisam imao prilik da ga probam (imao sam, ali je falio kabl:( ). K2 je stvarno dopadljiv na usnimku, bar....kad se poredi flat sa c414 u startu je lepsezvuceci. E sad, verovatno je meni zaista K2 bolja varijanta, za vokale koji se ne vole sa AKGom, a vecina likova koje snimam slozi blagotelecu facu kad cuje sebe kroz AKG:ups:
Ja sam u slicnoj dijemi...... znam da mnogi pljuju Solid tube, cuo sam 2 hvalospeva iz 2 extra (BG i NS) studija, i goooomilu pljuvanja, a nisam imao prilik da ga probam (imao sam, ali je falio kabl:( ). K2 je stvarno dopadljiv na usnimku, bar....kad se poredi flat sa c414 u startu je lepsezvuceci. E sad, verovatno je meni zaista K2 bolja varijanta, za vokale koji se ne vole sa AKGom, a vecina likova koje snimam slozi blagotelecu facu kad cuje sebe kroz AKG:ups:
Veruj mi na rec , bezi od Solid Tube a koliko te noge nose , njega vole naradnjaci , verovatno zbog njegove velicine ( imaju utisak da je profi , ako je veliko ) ali sam se dosta zaigravao sa njima ..... i retko kad su mi se dopali ( doduse retko kad mi se dopala i 414 ica :( )
Pozdrav
FrankoPanko
04-03-2008, 10:21 AM
Rode u principu ima "svijetli" zvuk i treba biti oprezan zbog sibilanata koji vecinom zahtijevaju de-esser u lancu. Imam skupocjenog Rode Classica i tu je stvar bila ista uz sve vrhunske komponente koje su u njemu ugradjene:( ! Preporodio sam se kad sam kupio Peluso CEK-67 kapsulu (membranu) koja je inace direktni replacement za Neumann U-67, ima tamniji zvuk i pase na sve vokale koje sam poslije snimao!:) Kosta oko 180-200 eura i treba samo imat malo muda za rasturit novi majk ali rezultati su fantasticni! Zvuk je sada blizi Neumannu U-67, a de-esser vise nisam nikad upalio!!! 8-)
Rode u principu ima "svijetli" zvuk i treba biti oprezan zbog sibilanata koji vecinom zahtijevaju de-esser u lancu. Imam skupocjenog Rode Classica i tu je stvar bila ista uz sve vrhunske komponente koje su u njemu ugradjene:( ! Preporodio sam se kad sam kupio Peluso CEK-67 kapsulu (membranu) koja je inace direktni replacement za Neumann U-67, ima tamniji zvuk i pase na sve vokale koje sam poslije snimao!:) Kosta oko 180-200 eura i treba samo imat malo muda za rasturit novi majk ali rezultati su fantasticni! Zvuk je sada blizi Neumannu U-67, a de-esser vise nisam nikad upalio!!! 8-)
Slazem se , ali probao sam 3 rode kod mene Classic 2 , K2 i Nt2a ( koji je najsvetliji ) i uvek u mixu moram da dodajem 3 - 4 db na visoke ...... probao i preko Avalona 737 i preko Api 512 c i drugih preampa .... uvek ista prica ...... to mi je nejasno .....
Pozdrav
I meni Rode uvek deluju preosetljive na sibilante, ali mislim da MAx nema taj dojam, jer uglavnom radi sa odlicnim pevacima, za razliku od mene.....razmisljao sam cak i logopeda da zaposlim u studio:banghead:
Franko, moze li ta kapsula u nesto drugo sem classic 2?8-)
jace od 3 godine imam Rode NT2 i imao sam problema sa sibilantima, tek u zadnjih 6 meseci sam ukapirao sta treba da uradim da u lancu ne bih koristio deesser, ima vec 3 meseca kako ne koristim deesser uopste.
La notte
04-03-2008, 11:47 AM
Veruj mi na rec , bezi od Solid Tube a koliko te noge nose , njega vole naradnjaci , verovatno zbog njegove velicine ( imaju utisak da je profi , ako je veliko ) ali sam se dosta zaigravao sa njima ..... i retko kad su mi se dopali ( doduse retko kad mi se dopala i 414 ica :( )
Pozdrav
Solid Tube mi je super majk za acc gitaru s metalnim zicama. Do sad najbolji! Vrlo dobro radi i na zenskim vokalima.
Ntk ima vrlo dominantni saund i rijetko ga koristim za vokale. Zapravo, u zadnje vrijeme sam ga koristio samo za klavir i harfu ( uz 2komada 451) i tu je radio fenomenalno.
FrankoPanko
04-03-2008, 04:55 PM
@ Off
Kapsula o kojoj sam pricao moze u bilo koji majk koji koristi dvostranu membranu samo pitanje je gdje ce radit bolje a gdje losije.
Postoji Pelusov model CEK-367 koji je replacement za Neumanna U-87 i CEK-89 koji nudi i jednostranu membranu. Nije neka lova i vrijedi pokusati. Ako nista, barem ti ostane membrana za rezervu. :D
Evo linka: http://www.pelusomicrophonelab.com.au/parts.html
Ovo u vezi dobrih pjevaca mislim da nema previse veze. Moj frend ima Classic-a i Avalon 737, radi sa vrhunskim pjevacima i opet vokali zvuce spicasto i dosta svijetlo.
@ Off
Kapsula o kojoj sam pricao moze u bilo koji majk koji koristi dvostranu membranu samo pitanje je gdje ce radit bolje a gdje losije.
Postoji Pelusov model CEK-367 koji je replacement za Neumanna U-87 i CEK-89 koji nudi i jednostranu membranu. Nije neka lova i vrijedi pokusati. Ako nista, barem ti ostane membrana za rezervu. :D
Evo linka: http://www.pelusomicrophonelab.com.au/parts.html
Ovo u vezi dobrih pjevaca mislim da nema previse veze. Moj frend ima Classic-a i Avalon 737, radi sa vrhunskim pjevacima i opet vokali zvuce spicasto i dosta svijetlo.
Nisam mislio na boju, i dobri i losi pevaci ce na svetlom mikrofonu zvucati svetlo.... problem koji ja imam sa klijentima, je sto je deo njih neskolovan pevacki, nema elementarnu tehniku pevanja, disanja, a izgovor pojedinih suglasnika im je kriminalan.
Bitch
05-03-2008, 12:19 AM
sve Rode default malo ostrije i svetlije, taman malo manje posla u mixu. Super odnos cena kvalitet. 414 isto malo mozda precenjena (ali samo za vokale ! odlican multi purpose majk ! ) e sad solidtube... to je ono da ga imas pa kad ti zatreba, i ako znas za sta oces da ga koristis, zablista! Nikako nije za main vocal mic, zvuci cesto jako slinavo i kilavo, ali odlicno lezi nekim "promuklim" pevacima, tada nastaje haos, ima zvuk vrh! iako cesto zna da omane...jednostavno nije allarounder. Meni je ultradobar solidtube za neke stvari , i naravno da je cevni Neumann bolje resenje ali kosta :D za te pare je super, ali nikako kao main
... i mene zanima da cujem NTK. za sada u lepom secanju Classis i K2. super odnos cena kvalitet
pozzz
Moram priznati da iako sam mrzitelj Solidtube-a, onaj Dadov vokal zaista lepo zvuci, sto jos jednom potvrdjuje tezu da zvuk ipak mnogo vise zavisi od ljudi nego od sprava...
...... onda drugacije cujemo :(
Ja sam to dozivljavao sa vokalima snimljenim sa C 12 , ali dosta sam se susretao sa vokalima sa K2 i Classic 2 i uvek sam morao da dodajem bar po 2 - 3 db na visokim ....
Pozdrav
Malo sam poredio NT1000, koji je posle 100god opet kod mene, sa K2 (imam neke take-ove sa k2 u kompu, ja blejao:D )....... Nt1000 je puuuuno svetliji mic, neuporedivo. Verovatno je i NTK otvoreniji od k2 (ista kapsula kao nt1000)
Arthur
05-03-2008, 07:45 PM
ja sam dobio snimak sa 737 i C414 al onaj gold, valjda je c-12 membrana unutra, i bio je bolno presvetao.
Mikrofon sa kojim sam najvise radio je Neumann TLM170, i zanima me dal se negde moze kupiti i za koje pare, kao i sta mu je adekvatna zamena?
Uskoro bi trebao po 3 put da snimam ortaka Sudanca poreklom (crn ko zemlja) i ima taj autenticni crni vokal, dubok i prelep. Uspesno sam ga snimio prvi put sa tlm170 na obicni voicebox od focusrite-a. Sledeci album smo snimali preko Amek-ovog mixera (Amek Big), i nije valjalo.
Ovog puta se kanim da pozajmim/pazarim lanac pa da ga snimam u svom ateljeu, i za sada jedino sto mi je na raspolaganju je SolidTube i Voicemaster Platinum PRO.. da li je vredno pokusaja? Sta bi eventualno preporucili za kupovinu? Spreman sam da platim do 500e za jedno ili drugo (ako kupim mic, kacio bi ga na focus-a, ili da kupim preamp pa da furam solidtubea? )
ja sam dobio snimak sa 737 i C414 al onaj gold, valjda je c-12 membrana unutra, i bio je bolno presvetao.
JA sam imao primer C12 preko SSL 4000 ...... neugodno svetlo ...... jedva se izvukoh .....
Pozdrav
Ma.... jedino ako je neko cackao eq na avalonu, meni je c414 sve, samo ne svetao, mada ume da zabrlja sa neugodnim sibilantima
Manley
05-03-2008, 08:35 PM
tvoj trident i rode.....
alaaa ces da deessujes prijatelju moj
:D
DrumstickBass
12-03-2008, 04:53 PM
I sto sad covjek da zakljuci? Svjetlo-Tamno-Svjetlo-Tamno-Svjetlo-Svjetlo-Tamno-Tamno-Svjetlo :confused:
Arthur
22-03-2008, 10:43 AM
jace od 3 godine imam Rode NT2 i imao sam problema sa sibilantima, tek u zadnjih 6 meseci sam ukapirao sta treba da uradim da u lancu ne bih koristio deesser, ima vec 3 meseca kako ne koristim deesser uopste.
bi podelio tu vestinu sa nama? :D
e, tek sam sad video post.Pa kod mene je glavna kvaka u setovanju attack-a i release-a, da sad ne bih pricao od koje startne tacke krecem sa attack-om i releasom jer bi me neki napali ovde kako gresim, najbolje bi bilo da okacim parche nekog snimka.
drzox
25-03-2008, 08:42 PM
Jedan moj dobar prijatelj inace vrhunski producent iz sarajeva stavi eq prije deesera digne ssss frequenciju 5-6 db i onda tek ukljuci deeser,tako da deeser djeluje ISKLJUCIVO na sibilante i to dosta prirodno.Probao sam i fora je fenomenalna.Vjerovatno ste to znali ali barem neki neznalci kao ja nek procitaju.:banghead: :)
Jedan moj dobar prijatelj inace vrhunski producent iz sarajeva stavi eq prije deesera digne ssss frequenciju 5-6 db i onda tek ukljuci deeser,tako da deeser djeluje ISKLJUCIVO na sibilante i to dosta prirodno.Probao sam i fora je fenomenalna.Vjerovatno ste to znali ali barem neki neznalci kao ja nek procitaju.:banghead: :)
hmmmmm .... probacu , ali mi kao ideja zvuci lose .... s' obzirom da je deeser u stvari kompresor na odredjenoj frekvenciji , on deluje samo kada se pojavi ta frekvencija i komprimuje je ...
Ekvilajzer je konstantan u vremenu i onda kad deeser ne radi ti jednostavno imas + 5-6 db na 5 - 6 Khz ..... sto je po meni lose .....
Ali sto kazes .... ajd' da se proba , mada mi kao ideja zvuci lose .....
Pozdrav
P.S. osim ako ne koristi SC kompresor ... tj digne tu frekvenciju koja pali kompresor ... ali to je onda isto kao i deeser , samo koristi ( verovatno ) kvalitetniji kompresor
drzox
25-03-2008, 09:57 PM
Pa u principu jeste neka vrsta sidechaina eq+deeser,ali nije na 5-6 khz ,koliko sam uspio vidjeti sibilanti (zenski) a i ja uglavnom (90%) radim zenske vokale su na 9khz.
drzox
27-03-2008, 06:24 PM
hmmmmm .... probacu , ali mi kao ideja zvuci lose .... s' obzirom da je deeser u stvari kompresor na odredjenoj frekvenciji , on deluje samo kada se pojavi ta frekvencija i komprimuje je ...
Ekvilajzer je konstantan u vremenu i onda kad deeser ne radi ti jednostavno imas + 5-6 db na 5 - 6 Khz ..... sto je po meni lose .....
Ali sto kazes .... ajd' da se proba , mada mi kao ideja zvuci lose .....
Pozdrav
P.S. osim ako ne koristi SC kompresor ... tj digne tu frekvenciju koja pali kompresor ... ali to je onda isto kao i deeser , samo koristi ( verovatno ) kvalitetniji kompresor
Mozda si u pravu za SC i 100% u pravu za konstantnost u vremenu eq-a ,on radi u protoolsu i pali digijev deeser koji imaju sc opciju ,nisam o tome razmisljao.
STUDIOTON
27-03-2008, 06:44 PM
ja sa k2 u vezi sa avalonom m5 nemam problema .. niti koristim deeser ..
offe .. sacekaj amethyst .. imam strasno dobar osecaj oko tog mica :)
ja sa k2 u vezi sa avalonom m5 nemam problema .. niti koristim deeser ..
offe .. sacekaj amethyst .. imam strasno dobar osecaj oko tog mica :)
Ma naravno, ovaj topic sam startovao pre te varijante:wink: . A Rode......mozda se nekad vrate
STUDIOTON
27-03-2008, 07:42 PM
inace,ja i off cemo biti uskoro jedni od retkih vlasnika violet amethyst mica ovde kod nas .. eto da se pohavalim :da:
Nabijem vas na Amethyst .... obojicu :D :D :D
Vec vidim kako mi izbijate pare iz dzepa .... zadovoljno se smeskajuci :)
Kako bre tolike pare da zaradim ????? :banghead:
Pozdrav
Nabijem vas na Amethyst .... obojicu :D :D :D
Vec vidim kako mi izbijate pare iz dzepa .... zadovoljno se smeskajuci :)
Kako bre tolike pare da zaradim ????? :banghead:
Pozdrav
Nisu to neke pare, ako pitas moju zenu, ja sam dao NT 1000 i doplatio 50e8-) :rolleyes: .
Begs Demijan I
28-03-2011, 07:32 AM
Nisu to neke pare, ako pitas moju zenu, ja sam dao NT 1000 i doplatio 50e8-) :rolleyes: .
:haha:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.