View Full Version : Obracun poreza i doprinosa po osnovu ugovora o autorskom delu?
boom.trass
28-02-2008, 05:24 PM
Jedno grozno pitanje...
Da li neko zna koja je vrednost `koeficijenta za preracun za bruto iznsos?` :banghead:
Prica je sledeca...Pre nekog vremena uradio sam radio reklamu za jednu firmu, a angazovan sam bio od strane radio stanice sa kojom sam saradjivao X puta. I tu nije bilo nikakvih problema sve do danas. Problem se sastoji u tome, da doticna firma zahteva ugovor za tu reklamu, ali ne sa radio stanicom, vec samnom. A, ja..ja sam fizicko lice.:)
E, sad...Ja sam pokusao da im objasnim da se `taj neki` ugovor zove `ugovor o autorskom delu` i da oni kao pravno lice trebaju to meni da dostave. Nisam naisao na razumevanje, tako da ostaje ili da im poklonim reklamu, ili da ja njima dostavim ugovor o autorskom delu, sa sve obracunom poreza i doprinosa.(Najgore, kad covek mora da razmislja umesto nekoga. A taj neko, nezainteresovani, boli ga d..e.)
Kako imam gomilu ugovora o autorskom delu sa live nastupa benda, interesuje me da li mogu takav model obracuna poreza i doprinosa da primenim na ovaj slucaj? Konkretno, da li je koeficijent za preracun za bruto iznos u oba slucaja 1, 4832...?
Reklama sadrzi autorsku muziku, sto mogu da koristim kao temu ugovora...
Sta kazete?
PA radio stanica mora da ima svoju sluzbu koja sklapa ugovore. Ti im kazes neto iznos, a oni neka pisu sta god hoce posle toga, ti potpises i sve OK. Nikada drugacije nisam radio. Cak ne znam ni koji se ugovor kako zove, jer nikada nije bilo problema oko toga.
Tvoje je da im das broj svoga racuna i licne podatke.
boom.trass
28-02-2008, 07:01 PM
Oggy, znam da bi to trebalo tako da funkcionise. I funkcionisalo je, uvek. Ali trenutno je negde zapelo, a ja kao pokusavam da poguram. :banghead: Stvarno je ruzno, kad moras nekome da pomazes da nadje nacin da ti isplati ono sto ti sleduje. A, to sto mi sleduje je za takvu jednu firmu prava mizerija.
Najgore je to, sto se uvek trudim prema svima njima da budem fin, ali ovoga puta cu definitivno morati drugacije.:mad:
Ako je tako, idi u bilo koju firmu koja pruza usluge knjigovodstva i zamoli ih da ti sroce ugovor na brzinu. Oni to rade svaki dan i to im je bukvalnih 5 minuta. Mozda ti nista ne naplate, a mozda ih nesto castis... Oni znaju tacno i stope i koeficijente i kako ugovori treba da izgledaju. Samo im kazes koliko tebi treba da ide "na ruke" (neto).
Joyba
28-02-2008, 07:42 PM
nisam razumeo sta tebi treba ugovor o delu ili OPJ obrazac?
mozes da iskoristis te stare ugovore ;)
razlika u koeficijentima moze biti u zavisnosti kako primas zaradu kao:
zaposlen (samo PIO i porez),
kao ne zaposlen (PIO,porez,zdravstvo)
poljoprivrednik(nisam imao taj slucaj)
ne znam napamet koeficijente,mogu sutra sa posla da ti ih dam.
Braca
28-02-2008, 08:41 PM
Moram da se umesam, Oggy nisi u pravu uopste, hajde malo logikom, znaci agencija za knjgovodstvo se bavi knjigovodstvom, po toj logici zasto da agencija za knjigovodstvo se ne bavi i masteringom, nije tako, i to je poznati Srpski sindrom da svi sve znaju. Ja sam definitivno protiv toga. Naravno da ti nisi namerno napravio ovakvu gresku, ali stvar je u sledecem, ugovr treba da napravi neki pravnik,advokat ili bilo ko se stvarno razume u pravo. To je jedna stvar, druga stvar je upucena onome ko je pokrenuo ovaj thread. Krivica je i tvoja jer si poprilicno usao naivno u posao. Prvo kad se nesto dogovoris onda o tome i napravis ugovor, svejedno je ko ga radi, da li ti ili firma za koju si radio, znaci to je nezbiljan posao koji si sklopio i za to snosis i ti delimicnu krivicu, predpostavljam da si neiskusan. Ja ne kritikujem vec samo ukazujem na jedan problem sa kojim se verovatno susrece dosta forumasa. Ono sto si ti postavio kao problem ustvari jeste posledica. Obracun poreza na autorski honorar je stvar tehnicke priride koji resava svaka racunovodstveni radnik prilikom isplate, sto znaci da je trebalo da se dogovris za neto iznos. Ja ne znam tacno ali mislim da je na 100 dinara poreza nesto oko 30%, koliko ja znam, mmoguce da gresim, ja sam tako ranije radio, a sada radim drugacije hehehehe da ne otkrivam bas jer nije bas sasvim u skladu sa zakonom.
Naravno da je to "stap i kanap", ali koliko kosta da ti advokat sastavi ugovor? :)
A njemu je bitno samo da izvuce svoje pare, posto je posao vec uradio. Sukcesivno sklapanje ugovora je vec samo po sebi budalastina, a ljudi koji se svakodnevno bave uplatama i isplatama, zaista znaju sve stope i sve "sta mora" da stoji (u tom nekom finansijskom smislu) u ugovoru.
To da li je on pravno "ovakav" ili "onakav", prestaje da bude briga coveka onog momenta kada uzme lovu ;)
Izvinjavam se sto se laicki mesam, ali u praksi, ovo zaista funkcionise. Ono sto braca kaze je "po zakonu" i naravno, mnogo ispravnije od onoga sto sam ja napisao.
Braca
28-02-2008, 11:41 PM
Bas tako kao sto kazes Oggy, u tome je i bila moja poenta da ne radimo preko stapa i kanapa, nego da svako radi svoj posao najbolje sto ume, ja znam da je to zato sto smo siromaasni generalno, i nije dobro da gledamo ko koliko uzima, sve je stvar opredeljenja, dobri kompozitori zaradjuju vise od advokata recimo. Povrsnost nije dobra, vec specijalnost za nesto, to donosi i novac i zadovoljstvo.
boom.trass
29-02-2008, 12:10 AM
U sustini, taj ugovor je meni bitan samo pro forme. Cifra je usmeno dogovorena na samom startu i tu ne dovodim u pitanje isplatu. Jednostavno, drugoj strani treba neko pravdanje, koje ce proci kroz njihove knjige. Ta papirologija je mene uvek zaobilazila u sirokom luku, sve se po tom pitanju zavrsavalo na relaciji klijent-radio stanica. Medjutim, ovoga puta ne znam zasto, mozda zbog necije greske u komunikaciji, ili necijih strahova, klijent insistira da mu ja dostavim nekakav racun. A, ja mislim da je `ugovor o autorskom delu` jedino sto mogu kao fizicko lice da mu ponudim, tj. da mu nametnem kao resenje i ustedim muka i njega i racunovodje i knjigovodje, a sebe spasim daljnjeg nerviranja.
Bilo kako bilo, drustvo hvala vam na savetima i na strpljenju! Resio sam, sutra cu otici na radio stanicu i zahtevacu da oni to rese kako znaju, pa cak i po cenu obustavljanja daljeg emitovanja reklame. Sitan novac je u pitanju, ja necu da se j..avam zbog toga, a oni nek nadju neko resenje.
idekius
29-02-2008, 03:46 AM
Svi moji ugovori tog tipa (koje nisam ja pisao) su radjeni na vece cifre, tj. tako da ja ne placam nikakve poreze, prireze, zareze, sa jasno na znacenim datumom do kada treba da se izvrsi uplata i vremenom koliko moj rad moze da se koristi!
Obrati paznju! Muzika je intelektualna svojina i ona je neotudjiva! Nisam siguran, ali mislim da po zakonu i ne moze biti napravljen ugovor za vjek i vjekova... Kada ugovor istekne, duzni su da te kontaktiraju da bi se ugovor obnovio (i da ti opet plate)!
Takodje, narucilac posla ti placa ona chuda na birou za zaposljavanje itd. za taj mesec (ako ti to nesto znaci). Tj. Barem je u mom slucau tako...
Bas tako kao sto kazes Oggy, u tome je i bila moja poenta da ne radimo preko stapa i kanapa, nego da svako radi svoj posao najbolje sto ume, ja znam da je to zato sto smo siromaasni generalno, i nije dobro da gledamo ko koliko uzima, sve je stvar opredeljenja, dobri kompozitori zaradjuju vise od advokata recimo. Povrsnost nije dobra, vec specijalnost za nesto, to donosi i novac i zadovoljstvo.
Tacno tako kako kazes Braco.
Samo ima jedna stvar kroz koju ja posmatram celu ovu pricu...
To su prilike u Zrenjaninu.
Jako dobro znam koliko moze (ili bolje receno "ne moze") da se uzme za tako neki posao, te kada bi jos platio nekoga da mu sklapa ugovore, malo bi mu sta ostalo.
Upravo je to glavni razlog sto par godina nisam uradio ni jednu reklamu u Zrenjaninu. Nije da nece i nije da ne pitaju, ali kada im kazem cifru, uvek se sve zavrsi na recenici: "Pa oni na radiju za 2000 din mi snime i reklamu i daju mesec dana(lupam) emitovanja..." (pri tom se misli na muziku u pozadini i spikera koji procita telefone i adresu firme... :banghead: ). Ja tu kazem "Ok, takvu ponudu ne treba da odbijate....:) ". Ne daju ljudi pare, a i to sto daju, nije nista ;)
idekius
29-02-2008, 11:06 AM
...pri tom se misli na muziku u pozadini...
...koja je opet uzeta mimo zakona, posto takvi misle da se muzika bere na drvetu i da slobodno moze da se "pozajmi" sa bilo kog CD-a :banghead:
Prosto pozelim da nekoga od njih ODERU od kazne!
boom.trass
29-02-2008, 11:22 AM
Tacno tako kako kazes Braco.
Samo ima jedna stvar kroz koju ja posmatram celu ovu pricu...
To su prilike u Zrenjaninu.
Jako dobro znam koliko moze (ili bolje receno "ne moze") da se uzme za tako neki posao, te kada bi jos platio nekoga da mu sklapa ugovore, malo bi mu sta ostalo.
Upravo je to glavni razlog sto par godina nisam uradio ni jednu reklamu u Zrenjaninu. Nije da nece i nije da ne pitaju, ali kada im kazem cifru, uvek se sve zavrsi na recenici: "Pa oni na radiju za 2000 din mi snime i reklamu i daju mesec dana(lupam) emitovanja..." (pri tom se misli na muziku u pozadini i spikera koji procita telefone i adresu firme... :banghead: ). Ja tu kazem "Ok, takvu ponudu ne treba da odbijate....:) ". Ne daju ljudi pare, a i to sto daju, nije nista ;)
Hahahaaa...:rotfl: . Da, to su (ne)prilike u Zrenjaninu. Istina je surova. Rvem se sa svima njima, vec dugo, dugo.... Ali, malo sam prosirio frontove, pa me ima i u Bg-u, Ue-u, Hn-u...tako da uspevam da popravim prosek.
Izvucicu ja vec nekako taj novac. U svakom slucaju Oggy, BICE ZA PICE! Jos jednom, hvala vam na savetima!
Braca
29-02-2008, 03:11 PM
E bas lepo se zavrsava ovaj thread optimizmom, to je jako dobro, evo i j pozivam na pice u ime muzike i MCI
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.