PDA

View Full Version : Predlog opreme?

akordeonista
28-02-2008, 12:05 PM
Molio bih sve poznavaoce ove materije da daju svoju preporuku opreme za studio do, okvirno, 10.000 eura.
Studio za koji je potrebna oprema je u stvari vlasnistvo jedne muzicke skole. Prostor je, relativno govoreci, dosta velik i tek ce biti akusticki obradjivan ali to je posebna prica o kojoj cemo pricati kad za to dodje vreme. Sad smo u fazi pisanja projekta za donatore pa nam treba kompletan spisak opreme koja bi se nalazila tu, te vas molimo za pomoc u vezi sa tim.
Skola od opreme poseduje vec neke stvari kao sto su muzicka kartica Edirol FA-101, mikrofoni Shure PG-81 (2 kom.), Beta 58 (2 kom.), Nady CM-88 (2 kom.), stalke i kablove i jos ponesto.
Sve ostalo sto mislite da bi trebalo da se nalazi u tom studiju molimo vas da napisete (po mogucstvu sa cenama).
Ono sto bi sigurno trebalo su dva studijska mikrofona (na pr. Rode K2 ili sl.). Bilo bi dobro da bude i neki od digitalnih miksera kao i dva para monitora (jedan skuplji i jedan jeftiniji).

Hvala i nadam se da ce se neko odazvati ovom pozivu u pomoc!:)

HeatMan
28-02-2008, 12:12 PM
da nije "esra" u pitanju?

spidermusic
28-02-2008, 03:46 PM
Nazalost, najvaznije nam nisi rekao sta i kako cete snimati u tom studiju? Od toga u mnogome zavisi popis opreme, kolicina mikrofona, kvalitet preampova, velicina miksera, kao i sve ostalo.

Oggy
28-02-2008, 06:06 PM
Verovatno je to za potrebe odvijanja nastave na smeru za tonsko snimanje u muzickoj skoli.
Dacu ti ja Aco broj mog kuma koji je to vec ovde uradio u Zrenjaninskoj muzickoj, pa se mozete cuti i ispricati. Ako nesto zapne, pitaces me, ali manje-vise, nije mnogo komplikovano ;)

akordeonista
29-02-2008, 09:49 AM
Hvala sto ste se ukljucili u ovo! Evo jos malo podataka.
U pitanju je muzicka skola u Nevesinju (BIH). Snimalo bi se dosta toga, pocev od solista, preko kamernih sastava i manjih pevackih grupa (etno) pa do mesovitog hora (25-35 clanova). Studio bi se povremeno koristio i u komercijalne svrhe, snimale bi se neke pesme, pravile reklame itd.
Jos jedna vazna stvar je sto je muzicka skola organizator festivala narodne muzike u Nevesinju koji se odrzava poslednje tri godine, na kom ucestvuju pevaci amateri do 20 godina. Pevace uzivo prati orkestar (10-ak clanova) a nastupi bi se snimali. Za sve to, skola ima svoje ozvucenje koje koristi (mix Spirit 1200, desetak zv. kutija, multi core kabl itd.), a ostali deo potrebne opreme iznajmljuje.

Znam da ne moze za malo para da se dobije univerzalni studio i oprema ali nadam se da ce vam pasti nesto na pamet.

Ognjene, cujemo se cim se vratim iz Nevesinja!
Pozdrav!

akordeonista
29-02-2008, 09:51 AM
Zaboravih da kazem, kao sto je Oggy spomenuo, studio bi se koristio i za edukaciju ucenika.

Arthur
29-02-2008, 12:22 PM
Prvo sto mi u letu pada na pamet je da uzmete Mackijev Onyx mixer sa FW opcijom, time resavate AD inpute i monitorg output za solidno pristojnu cenu.
Sto se zvucnika tice skuplji par Mackie hr 842 a jeftniji male Yamahe msp5.
Nekoliko Sm57, barem dve c451, od vecih dijafragmi rode k2, paket uad, ako ostane kinta PoCo i sl.

akordeonista
29-02-2008, 02:37 PM
Hvala na odgovoru Arthure, znas li koja je cena tog Onyx mixera sa FW opcijom?
Da li je on bolji od Yamahe 02R96 V2 ili DM-1000? I one su u nekoj od varijanti.
Sto se mikrofona tice i meni su pale te 57-ice na pamet, ali dobro, one nisu problem, mogu i kasnije da se dokupe a sad nam je bitno ono sto nosi najvise para a to je mixer.

Rhino
29-02-2008, 05:23 PM
o2r96 je digitalni mixer, skuplji mnogo...

Prvo sam vidi sto ti treba, nemoj napamet da uzimas:)

Arthur
29-02-2008, 07:21 PM
pazi, ovo zahteva mnogo ozbiljniji pristup nego sto ti sad imas. Dakle, treba da predvidis koji su zahtevi pred tim studijom, da utrvrdis precizan budzet, pa tek onda da krenes da vrtis kataloge. Onyx sam ti preporucio cisto zbog broja kanala koje mozes da snimis odjednom/cenu koju za to placas. A i zbog toga sto je analogni mixer, pa mozete deci koja dolaze da nesto nauce, makar pokazati kako to uopste izgleda. Za sve ostalo, sa obzirom na budzet i namenu, toplo preporucujem in-the-box pristup, te maximalni akcent na to.

Tribal_kg
03-03-2008, 08:43 PM
A softver? Takva ustanova valjda ne bi smela da dozvoli da koristi nelegalan softver, a to nije nimalo jeftino.

HeatMan
04-03-2008, 12:39 AM
ma daj.. i ekipe steinberga rade na h2o verziji.. :)

pozdrav

akordeonista
06-03-2008, 12:07 PM
Kao sto rekoh, snimali bi se hor, orkestar, raznorazni kamerni sastavi i etno grupe, solisti a studio bi se koristio i u komercijalne svrhe. Dakle, potreban je studio u kom se moze snimati gotovo sve i zato je potreban veci broj ulaza. Sto se budzeta tice, trenutno je oko 10-ak hiljada eura mada se planira da se ne stane na tome vec da se vremenom ta delatnost razvija. S toga, molim da imate u vidu profesionalnu opremu koja nudi visi kvalitet zvuka. U pitanju je ozbiljniji projekat koji ce se jos razvijati i u koji ce biti jos ulaganja a ne kucni studio u kojem treba da bude sve u jednom uredjaju.

Hvala svima jos jednom!

Arthur
07-03-2008, 12:36 PM
Moj predlog ti je da angazujes strucno lice, jer se lako da procerdati 10k eura neefikasno..

akordeonista
07-03-2008, 02:40 PM
Imas li predlog koga?
Sta uopste znaci "strucno lice" i na osnovu cega se ta strucnost da proveriti?

Arthur
08-03-2008, 10:23 PM
Strucnim licem smatram bilo koga ko ima ozbiljnog iskustva sa sto raznovrsnijom studijskom opremom i raznorodnom primenom iste. Strucnost se da proveriti na osnovu radnog iskustva i rezultata iza njega. Toplo bih savetovao zaobilazenje konstultovanja prodavnica i ljudi koji rade za iste. U svakom slucaju, cini mi se da nemata skroz preciznu viziju i ideju sta zapravo (koji tip i funkcije) opreme koje treba kupiti, tako da se brinem da se prevarite u proceni.