View Full Version : Kompresija audio kompresije
Imam zadatak da pravim pet minuta informativnog programa koji bi Internetom trebalo da saljem nekoj radio stanici pa me zanima koji je najbolji nacin da se od wav-a prethodnopomenutih gabarita napravi najmanji moguci fajl a da se pritom ne izgubi drasticno na kvalitetu.
Da li je prebacivanje u mp3 pa u rar jedino resenje ili moji drugari imaju bolji recept?
Danny Lou
27-02-2008, 02:40 PM
najbolje rjesenje je mp3 sa mozda malo vecom kilobitazom od standardne recimo, mada ni sa obicnom se nece primjetiti nesto posebno jer ipak je samo glas u pitanju... a rar ti poslije mp3 i ne treba
boom.trass
27-02-2008, 02:43 PM
Kompresuj na 256kbps, mp3 file. To ce zadoviljiti svakog, pod uslovom da je wav dobrog kvaliteta (jer, to sto je nesto wav nije dovoljan parametar da bi bilo kvalitetno, slazes se?). Godinama saradjujem sa nekoliko radio stanica sirom zemlje. Saljem im reklame, putem interneta. Niko do sada nije imao zamerke na kvalitet 256kbps mp3 file-ova. Ima i onih koji zahtevaju iskljucivo wav, ali ne bih rekao da postoji neka znacajna razlika u kvalitetu, kada je radio program u pitanju.
Generalno, ja snimam na 24bit, 44,1kHz u Nuendu, pa to preko Wavelab-a prebacim (dither-ujem) na 16bit, 44,1kHz, i na kraju kompresujem u 256kbps mp3. Mozda neko poznaje bolji nacin?
Pozdrav!
ma mp3 na 256, mozda cak i na 192...
Arthur
27-02-2008, 07:01 PM
FLAC
googlaj
freeware je
nije da sam ga uporedjivao sa mp3kama, ali kazu zlobnici da je on po koncepciji "lossless" kompresija.
FLAC je deo Sonarovog paketa. Probam... Javim se...
Danny Lou
27-02-2008, 09:06 PM
ima i LAME... a inace konvertujem preko audition-a, ima dobru opciju batch processing
silicon science
27-02-2008, 11:17 PM
FLAC
googlaj
freeware je
nije da sam ga uporedjivao sa mp3kama, ali kazu zlobnici da je on po koncepciji "lossless" kompresija.
FLAC je naj bolji, ali nije bas "mali". Otprilike 1/2 od Wave-a. I jeste lossless kompresija. Ja uveliko bekapujem audio diskove u FLAC:wink:
FLAC je naj bolji, ali nije bas "mali". Otprilike 1/2 od Wave-a. I jeste lossless kompresija. Ja uveliko bekapujem audio diskove u FLAC:wink:
A sto ne bekapujes u rar ???
Pozdrav
A sto ne bekapujes u rar ???
Pozdrav
Zato sto ga rar ne smanji duplo. FLAC je gotovo matematicki polovina fajla bez ikakvog gubitka.
rar zna da bude dobar kada pakujes kanal po kanal da saljes netom, jer on svuda gde je tisina, automatski samo zabelezi info koliko ona traje i to , prosto receno, kasnije nadoknadi, pa fajl bude drasticno manji. U suprotnom, nekada ne uspes ni 1/4 da ga smanjis.
I ima jos jedna stvar. Licno mi se par puta desilo da neke stvari koje sam bekapovao u rar (sva sreca, nikad nista vezano za posao), kasnije nisu htele da mi se raspakuju.
dexyco
28-02-2008, 12:31 AM
Zaboravi na mp3, on je zastareo i za kucnu upotrebu, koristi flac...
kejkz
28-02-2008, 06:01 AM
Flac ako veličina nije problem, ogg ako jeste.
Danny Lou
28-02-2008, 06:23 AM
I ima jos jedna stvar. Licno mi se par puta desilo da neke stvari koje sam bekapovao u rar (sva sreca, nikad nista vezano za posao), kasnije nisu htele da mi se raspakuju.
ne mozes takvog gremlina imati u kompu...:shock:
neki rar-ovi mi se nisu htjeli otvoriti jer je disk bio fizicki sjb ali tako iz cista mira ne...
neki rar-ovi mi se nisu htjeli otvoriti jer je disk bio fizicki sjb ali tako iz cista mira ne...
Naravno...
Ali obican disk kada se zezne, recimo, ostanes bez jednog fajla, a ako je u pitanju rar ili zip, ostajes bez paketa. Nisam se dovoljno precizno izrazio. Malo sam bio umoran sinoc.
U normalnim uslovima, radi, naravno.
Posto volim da overim svaki post koji nacnem, premda ova formula ne mora biti amin, iole neosakacen a najmanji po memorijskim merilima audio fajl je u... ...ogg vorbis formatu, na 96kbps, 441000Hz plus rar kompresija. Pet minuta cirka 1,2 MB.
kejkz
03-03-2008, 03:54 PM
tako je, a kvalitet zvuka je odlican... za tako mali fajl, naravno...
Imam zadatak da pravim pet minuta informativnog programa koji bi Internetom trebalo da saljem nekoj radio stanici pa me zanima koji je najbolji nacin da se od wav-a prethodnopomenutih gabarita napravi najmanji moguci fajl a da se pritom ne izgubi drasticno na kvalitetu.
Da li je prebacivanje u mp3 pa u rar jedino resenje ili moji drugari imaju bolji recept?
Par saveta iz mog iskustva.
MP3 na 256kbps ti je sasvim ok i kvalitet i gabarit kada su radio i te duzine u pitanju.Ja licno saljem na 320kbps,zadrzi se nesto vise dinamike,ali to ti, ako je samo glas u pitanju,nece nesto osetno i cujno promeniti izmedju te dve kilobitaze,malo se oseti ako je u pitanju recimo dzingl gde ima i muzike i fx.
Ne bih razmisljao o drugim formatima,jer oni uglavnom svi emituju u mp3 formatu,pa se moze desiti da neko nema neki kodek u kom si ti poslao file,i onda si sam sebi iskomplikovao zivot.
Ja idem logikom da je bolje da sam konvertujem u mp3 jer sam tako siguran da ce biti dobro,nego da to prepustim nekim naucnicima po radio stanicama(cuo sam svasta da puste u emitovanje).
Rarovanje zipovanje i sl.u principu funkcionise ok,ali po Marfiju,nekoliko puta sam imao rock&roll zbog toga.Ponekad (Google mail, recimo)web mail nesto sjebe prilikom kodiranja,pa me onda kad otvore file, zovu izbezumljeni saradnici i kazu da sam im umesto reklame poslao zvuk Aliena koji je pokvario stomak,tako da sam prestao da pravim rar i zip.
Malo duze sacekam dok ode,ali ovako, kad mi jave da im je stiglo,mogu mirno da odem dalje svojim poslovima.
Pozz
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.