View Full Version : carina na opremu u hrvatskoj
funksoulbrother
24-02-2008, 04:49 PM
koliko se placa na zvucnike kad ih se unosi iz slovenije u RH (carina, porez)?
trazim na netu nekakve tarife al ne nalazim. doduse nasao neku tablicu
u excellu, al nisam bas shvatio sto je pjesnik htio reci. :rolleyes:
mandrak
24-02-2008, 05:14 PM
koliko se placa na zvucnike kad ih se unosi iz slovenije u RH (carina, porez)?
trazim na netu nekakve tarife al ne nalazim. doduse nasao neku tablicu
u excellu, al nisam bas shvatio sto je pjesnik htio reci. :rolleyes:
Mislim da se plača 22% poreza.. a za carinu neznam uostalom tko to jo? plača:rolleyes:
roginator
24-02-2008, 05:59 PM
evo ovako
UDRUGA KOJA SE ZOVE CARINA u HRVATA NAS DEBELO REKETARI skupa s spediterima, a svi zajedno ( cast izuzecima ) vrlo su ne educirani, egoisticni i
i da se vulgarno izrazim NEDOHEBANE BABE!!!!!
jako sam ljut na njih
ne samo da su mi sje par aparata i nisu priznali Osiguranje, naravno jer imaju sistem da te odhebu!!!
primjer
KUPIH MOOG Voyager..
platih 1500$ + shiping i osiguranje sve 1640$$$
stigo aparat
ja prilozio racun na 1640 $ jer taj stroj trebam za upis u firmu pri otvaranju ( znaci trebam dokumente i sve po pravilu)
a oni meni
a) da to nije instrument jer nema klavijaturu
b) da sam svercer i dilam s time ( mislim :D :D :D ) salim se za mene je
c) poslali me na spediciju, pa taxe, pa lezarina, pa neki dodaci i porez na kraju pa sam na to platio skoro 2800 Kuna sto je oko 520 $
znaci oko 33% ..nevidjeno ...mrzim IH!!!!!!
znaci racunajte ako je nesto skuplje od 3000 kuna idete na spediciju i HEBU vas needucirane blese...cisti reket
a ako ste ispod 3000 kuna obicno vas neka nedohebana carinka izmaltretira do kraja...mislim da je i Don to prosao!!!!
znaci
Carine nema
PDV se mora
a racune se da fekat u Html editorima pa navalite
ako vi njih ne zaskocite ONI CE VAS 100%
:da: :da: :da:
redroom
24-02-2008, 06:11 PM
roginator ima pravo
samo sta je mene zakacila spedicija na iznos daleko manji od 3000 :(
kupovao sam svojedobno neki software i na ukupnu vrijednost od 230 eura platio sam na kraju 62 eura troskova (PDV + carina, pristojbe i najjace od svega "Slobodno po čl.51 točka 10 Pravilnika" 50 kn)
najvise me razbjesnilo sta tuku PDV i ostale namete na bruto iznos, tj. ne na samu vrijednost placene robe nego i na iznos iznos postarine. to mi je vrhunska debilana!!!
i jos sam morao gospodi prevodit original otpremnicu sa njemackog na hrvatski
to na kraju ispadne nekih 30-33% posto cijene
po racunu kojeg gledam vidim da se placaju carinske pristojbe
Don Solaris
25-02-2008, 03:11 PM
Ja sam pro?le godine htio prevariti carinu, tako ?to sam tra?io prodavača dva računa. Naravno na carini su to otkrili. Največa budala u cjeloj priči sam JA ! Idem raditi dva računa zato da u?tedim 25 EUR razlike u carini. Stvarno sam kreten !!!! :banghead:
No dobro... objasnim im da se ne bavim preprodajom i da je za mene. Mogu slododno doći kod mene i vidjeti da posjedujem oko 30 synthesizera. Uglavnom, dođem drugi dan sa pravim računom (dakle, punim iznosom). I priznam da sam ih htio prevariti itd. (inače to je prvi puta u ?ivotu da sam i?ao varati carinu, i ba? me tada uhvate - nemo? vrjerovat!)
Da skratim priču.
PLAČAJTE CARINU i POREZ i nemojte ih ni u ludilu poku?ati varati !!!
Ja sam na?alost to osjetio na vlastitoj ko?i. Mene su poslali na ?pediciju (iako po iznosu nije trebalo) i jo? su mi zaprijetili da je globa za varanje carine 15 000 kuna (2000 EUR). Uz to ide i prijava Poreznoj Upravi (dakle provjera imovinskog stanja, posjedovanje opreme...).
Obzirom da sam priznao počinjeno djelo, oprostili su mi ovaj puta, pa nisam morao platiti globu. Nisu me niti Poreznoj prijavili. Dobro, Porezne Uprave se niti nisam bojao po?to nisam ?vercer. A sva oprema koju sam ikada uvezao unazad 15 godina, je doma, kod mene. Znači - kupljena za vlastite potrebe. Nikakva preprodaja (ili bogaćenje na račun toga) ne dolazi u obzir.
UPUTA:
Kada kupite ne?to na eBayu, tra?ite kupca da isprinta onaj račun od eBaya, NA PUNI IZNOS (uređaj + po?tarina) i ubaci to u paket. Kasnije to carina provjeri na eBayu i obračuna 22% PDV-a. Platite. I to je to. Mirno spavate, i nema brige!!!
roginator
25-02-2008, 03:14 PM
Ja sam pro?le godine htio prevariti carinu, tako ?to sam tra?io prodavača dva računa. Naravno na carini su to otkrili. Največa budala u cjeloj priči sam JA ! Idem raditi dva računa zato da u?tedim 25 EUR razlike u carini. Stvarno sam kreten !!!! :banghead:
No dobro... objasnim im da se ne bavim preprodajom i da je za mene. Mogu slododno doći kod mene i vidjeti da posjedujem oko 30 synthesizera. Uglavnom, dođem drugi dan sa pravim računom (dakle, punim iznosom). I priznam da sam ih htio prevariti itd. (inače to je prvi puta u ?ivotu da sam i?ao varati carinu, i ba? me tada uhvate - nemo? vrjerovat!)
Da skratim priču.
PLAČAJTE CARINU i POREZ i nemojte ih ni u ludilu poku?ati varati !!!
Ja sam na?alost to osjetio na vlastitoj ko?i. Mene su poslali na ?pediciju (iako po iznosu nije trebalo) i jo? su mi zaprijetili da je globa za varanje carine 15 000 kuna (2000 EUR). Uz to ide i prijava Poreznoj Upravi (dakle provjera imovinskog stanja, posjedovanje opreme...).
Obzirom da sam priznao počinjeno djelo, oprostili su mi ovaj puta, pa nisam morao platiti globu. Nisu me niti Poreznoj prijavili. Dobro, Porezne Uprave se niti nisam bojao po?to nisam ?vercer. A sva oprema koju sam ikada uvezao unazad 15 godina, je doma, kod mene. Znači - kupljena za vlastite potrebe. Nikakva preprodaja (ili bogaćenje na račun toga) ne dolazi u obzir.
UPUTA:
Kada kupite ne?to na eBayu, tra?ite kupca da isprinta onaj račun od eBaya, NA PUNI IZNOS (uređaj + po?tarina) i ubaci to u paket. Kasnije to carina provjeri na eBayu i obračuna 22% PDV-a. Platite. I to je to. Mirno spavate, i nema brige!!!
a ja cu i dalje fake bills
redroom
25-02-2008, 03:25 PM
Evo fri?ki primjer: jutros mi stigao paketić iz Thomanna i na iznos od cca 1450kn platio sam 382kn PDV-a, carinskih pristojbi i svega ostalog i to na kraju ispada 25% cijene. ?ta se tiče ?pedicije, ne postoji novčani iznos od kojeg se mora anga?irat ?peditera. Bez obzira na cijenu ?pediter se mora anga?irat ako uvozi? ne?to na firmu, obrt i sl. i ponavljam, iznos nije bitan. Tako su mi rekli danas na carini i jo? sam super pro?ao jer kad sam zatra?io original Thomann fakturu i rekao da kupljeno pravdam u tro?kove ovi su me prvo blijedo pogledali, a onda progledali kroz prste za ?peditera i ostala s*anja.
roginator
25-02-2008, 06:30 PM
nije istina
na sve skuplje od 3000 kuna bez obzira ko si i sta si moras uzet speditera inace ti carina nece carinit robu!!!
zvincic
25-02-2008, 06:47 PM
nije istina
na sve skuplje od 3000 kuna bez obzira ko si i sta si moras uzet speditera inace ti carina nece carinit robu!!!
tehnicki ni to nije istina
carini je bitno da napravis JCD, a sad, hoces li to ti radit ili spediter... :wink:
redroom
25-02-2008, 07:16 PM
valjda mislis na UCD - uvoznu carinsku deklaraciju?
ma ustvari nije bitno, samo se zamaramo ovde o detaljima. zakoni su tako napisani da ih mentoli na carini mogu primjenjivat kako oce, a da ne govorimo o zakonskim klasifikacijama robe i njihovim tumacenjima:
danas su mi recimo kompresor i PVC pokrivka za synth ocarinjeni kao djelovi gitare :rotfl::rotfl:
redroom
25-02-2008, 07:18 PM
pa sta nisi fake bills :D na cifru ispod 3000kn?
nije istina
zvincic
25-02-2008, 07:20 PM
zakoni su tako napisani da ih mentoli na carini mogu primjenjivat kako oce
ovo je tocno
sjecam se da sam upravo nedavno na glazbenom forumu komentirao kako carinici imaju previse toga pusteno njima na volju...
sto je nekad dobro, nekad lose
ono sto je mene iskustvo naucilo jest....samo treba biti pristojan...na kraju krajeva i oni su ljudi sa poslom, radnom vremenom i svime sto se oko toga vrti :wink:
roginator
25-02-2008, 07:22 PM
pa sta nisi fake bills :D na cifru ispod 3000kn?
jesam ali nisam sve pakete :wink:
zvincic
25-02-2008, 07:29 PM
btw. redroom, vidim da si iz splita
ne znam kakva su tvoja iskustva, no ja zbilja ne mogu reci nista lose o ljudima koji rade u "nasoj" carini :)
da ne spominjem da mi "sitnice" redovito dolaze bez ikakvih davanja
dok recimo gledam zalopojke nekih kolega na zagrepcane i njihovu cuvenu branimirovu :D
redroom
25-02-2008, 07:34 PM
pa da, sigurno nemos doc sa voyager rackmountom na carinu i rec da si ga platio po kikiriki tarifi :wink:
cast izuzecima, ali generalno je*oimjamater
jesam ali nisam sve pakete :wink:
redroom
25-02-2008, 07:43 PM
ma cuj, ovisi na kojeg naletis. ima ih okej, uglavnom stariji pred penziju pa ih vec lagano boli neka stvar, a ima jedan mrgud izbrijane glave, onako gornje tridesete, beskrajno glup i tup, vidis mu odma u pogledu pitanje "a di si ti bija devedesprve?". taj je totalna sirovina kojega total boli koortz sta ti imas rec u svoju obranu i fakat uziva zaje*avat. taj je ocito poznat ekipi sa splitske scene jer su mi ga spominjali i pajtaši iz leut magnetik i tbf.
sta se tice pristojnosti to si u pravu: pristojnost uvik i svugdi upali. ne samo na carini. naravno, pod uvjetom da je osoba s kojom komuniciras normalna.
HrastProgrammer
26-02-2008, 09:23 AM
Zbog svega prije navedenog ja sam u svim slucajevima uzeo speditera jer mi je zadnja stvar s kojom bih se htio bavit to da se objasnjavam s carinicima. Dobro, prakticki sve sto sam uvozio je bilo za firmu pa bih ionako trebao speditera, no i kada sam jednom osobno uvozio neke pedale i yoke za Flight Simulator opet sam uzeo speditera. Jednostavno mu posaljes dispoziciju na kojoj napises o cemu se radi (da je za opremu, osobne potrebe ili sto vec), prilozis kopiju racuna (original mora bit u paketu), nakon sto spediter sve obavi za tebe onda platis carinu/PDV/... i to je to. Istina, skuplje je 300-njak kuna, ali ja se za 300 kn zbilja necu natezat s carinicima.
A ovo da se stalno mulja i prilazu nekakvi fiktivni racuni i slicne bezvezarije - to mi pomalo vec ide na zivce. Zbog toga se vjerojatno i vecina carinika ponasa tako kako se ponasa i sve po default-u tretiraju kao potencijalne lopove. Da nema takve muljaze onda bi posten covjek dosao na carinu, pokazao racun, platio sto treba i nosio doma bez ovakvih "trauma" kakve se opisuju. Mozda je vrijeme da se neki ljudi zapitaju da li je problem u carini ili u njima samima i tko je doveo do ovakve situacije. Nije sve bas crno-bijelo kako se nekima cinilo ...
Da nije sve crno-bijelo dokazuje i slijedeci primjer: Prije nekih 8 godina uvozio sam nesto opreme. Angaziram speditera i mislim kako sve ide svojim tokom kad me zove carinik na telefon: "- Dobar dan, ne mogu ocarinit robu jer nema atesta. - Hmmm ... nisam znao da treba atest. - Na zalost, treba jer bez toga necete moci prodati robu. Ja vam to cak i mogu ocarinit, ali necete moci prodati. - Hmmm ... pa nisam ni mislio prodati, to mi je za opremu. - A, za opremu je, onda nema problema. Hvala. Dovidjenja." Ispostavilo se da je spediter zabunom oznacio da je roba za daljnju prodaju, a ne za opremu. No, carinik je bio toliko kulturan da osobno nazove i proba razrijesit situaciju.
Disclaimer: Ovo je samo moje osobno iskustvo i misljenje te ni u kojem slucaju ne predstavlja univerzalnu istinu.
redroom
03-03-2008, 04:07 PM
Evo friškog primjera: danas mi stigao polovni synth iz Japana, dobio telegram da se javim na taj i taj broj na Carini, dobio neku ljubaznu gospođu tamo koja je zatražila da joj pošaljem mailom PayPal račun i eBay link aukcije za navedeni synth i za manje od 2 minute se javila i rekla iznos. Carina i ostali troškovi na 3.138,00kn bili su 737,00kn, šta je skoro kao da sam platio PDV-a (točnije, 23,5%). Nitko nije spominjao ni UCD ni špeditera :wink:
Eto, izgleda da ne mora svaki put bit tarapana na Carini :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.