View Full Version : monitori - savjet molim
funksoulbrother
24-02-2008, 12:29 PM
kupujem monitore, i do nedavno sam bio odlucan kupiti ALESIS m1 mkII,
no saznao sam za MACKIE HR 624 MKII. jel imao netko priliku cuti ih?
takodjer zapeli mi za oko i YAMAHA MSP5A.
alesis sam cuo vise puta, radio na njima, i okej su mi skroz za te pare
i za muziku koju radim, a to je house/techno najvise.
moze netko usporediti alesis s ovim mackie i/ili yamahama?
mackie jesu nesto skuplji, al sam spreman dati i toliko ako su za taj stil
i za moj studio (2.80 x 2.80 x 2.50) bolji izbor.
unaprijed zahvalan na svakom savjetu. :wink:
InsaneEyes
24-02-2008, 01:31 PM
koristim yamahe oko godinu dana, uglavnom za elektro dancey cyber fazon...
imam utisak da za jednostavne aranzmane bez previse
layera rade solidno posao prevodjenja iz sobe u klub, ne znam mozda se
tripujem ili jednostavno ne znam da miksujem nista sto ima preko 6 kanala :banghead:
sve u svemu ekstra male kutijice koje rade sto treba da rade, i mnogo mi
se svidja sto imaju grill pa su mi ekstra kad upadnem u punk mood :beer:
funksoulbrother
24-02-2008, 04:20 PM
hvala! idem na alesis ipak.
Poslusaj sam , pa odluci .....
Moj izbor bi bio 624 ..... ali to je moj izbor
Pozdrav
gregor z
24-02-2008, 08:23 PM
yamaha MSP 5....:D....vecina klubskih mixeva koje dobijam u mastering radjene na msp 5 imaju veoma dobar balance izmedju soundova......imao sam ih i sam veoma dugo umjesto NS 10....
Arthur
24-02-2008, 10:27 PM
jos jedan glas za 624
Color
25-02-2008, 06:19 AM
4:2 za Yamahe :D
Steka
25-02-2008, 06:57 AM
Ako imas malo vise kinte uzmi dynaudio bm6 ima roll off na 50 hz ali posto sigurno imas malu sobicu onda ceti to biti dovoljno za neki bottom end, ako ti bude malo onda kupi sub sa njime.
Ove kutije su mid field / near field range.
U protivnom ako imas malo vecu sobu uzmi Dynaudio bm5, opet zavisi sa koliko para baratas.
Takodje ne znam koliko kostaju Adam S2, ovde su prilicno jeftinije nego u evropi pa pogledaj i to.
Arthur
25-02-2008, 11:56 AM
u svakom slucaju ovo sto si mu preporucio je oko 70% skuplje nego ono sto je on pitao
mandrak
25-02-2008, 12:00 PM
5:2 za yamahe:D
Steka
25-02-2008, 04:04 PM
Pa koliko znam ili ce da se ozbiljno bavi muzikom ili ce da uzima Behringer Truth i sve ostalo ... pa sta ako je skuplje neka stedi.
Po tome moze da uzme onda i yorkville ysm1 ili ne znam alesis ili
tannoy koji su njesra ..... ili m-audio , edirol male ...
u svakom slucaju ovo sto si mu preporucio je oko 70% skuplje nego ono sto je on pitao
Steka
25-02-2008, 04:05 PM
Pa koliko znam ili ce da se ozbiljno bavi muzikom ili ce da uzima Behringer Truth i sve ostalo ... pa sta ako je skuplje neka stedi.
uzgred ovde su dynaudio bm6 svega $920.
Arthur
25-02-2008, 08:25 PM
zato sto si na osnovu post-a koji je napisao mogao da vidis koji rang cena je u pitanju.
sto mrzim kad neko ne cita post-ove a odgovara na iste!
funksoulbrother
25-02-2008, 10:52 PM
ok, hvala svima, i bez ljutnje molim. :wink:
soba je dimenzija (kao sto sam vec i napisao hehe) 2.80x2.80x2.55.
moze mi netko reci kako to da je na ovom forumu toliko protivnika
alesisovih m1 mkII, a sve ozbiljne recenzije u ozbiljnim casopisima su ih
proglasile za najbolje sto se za te pare moze dobit?
ponavljam, i cini mi se to jako bitnim, stil mjuze je house/techno.
nemam namjeru davati za monitore 1000$. a i mackie otpadaju jer kako sam
juce skontao cijena koju sam ja zabrijao kao malo vecu od one za alesis
je bila samo za jedan monitor. :rolleyes:
yamahice dodju cak i manje od alesisa. alesis sam probao i zadovljan sam
onime sto za te pare dobivam i za kakvu mjuzu cu ih koristiti.
yamahe bih trebao isprobat. ima netko iz istre/rijeke tko ih ima i tko
bi dopustio da ih se cuje malo? :)
funksoulbrother
25-02-2008, 10:55 PM
nekako mi se cini da je tu nabacano svega - alesis u loncu s m-audio, edirolom i BEHRINGEROM? nijesam strucnjak, ali... cuo sam neke od ovih
i ne bih se bas slozio s trpanjem u isti kos.
Arthur
26-02-2008, 02:06 AM
zato sto sam generalno protivnik jeftinog monitoringa. Ako si Pro, das pro pare, ako nisi, radi na cemu imas dok ne dodjes dotle. Ja sam pre par godina umesto zvucnika kupio UAD-a za 600e, a nastavio da mixam na HiFi zvucnicima koje sam dobro poznavao. Alesis nisu pro, i samo mislim da je bolje da te pare stavis u banku i strpis se jos godinu dana stednje pa kupis nesto sto ti zapravo moze pomoci u radu.
funksoulbrother
26-02-2008, 06:38 AM
zato sto sam generalno protivnik jeftinog monitoringa. Ako si Pro, das pro pare, ako nisi, radi na cemu imas dok ne dodjes dotle. Ja sam pre par godina umesto zvucnika kupio UAD-a za 600e, a nastavio da mixam na HiFi zvucnicima koje sam dobro poznavao. Alesis nisu pro, i samo mislim da je bolje da te pare stavis u banku i strpis se jos godinu dana stednje pa kupis nesto sto ti zapravo moze pomoci u radu.
made ur point. :D nisam pro, bar za sada :) , a i ne mogu cekati,
monitori idu sada i to je to.
imam 3000kn. alesis mi koristi dosta kolega i znam kako im uspjevaju
mixevi i uopce ne mogu reci da su mixevi losi, dapace. no naravno da je stvar u tome na cemu je covjek sve u zivotu radio.
ovo ce mi bit prvi monitori i naravno da imam namjeru kasnije podignut
kvalitetu na tom polju. no sada, 3 milje je to s cim igram.
morat cu i te yamahe isprobati ocito.
@ arthur - tvoje misljenje, alesis m1 mkII ili yamaha msp5?
HrastProgrammer
26-02-2008, 07:13 AM
imam 3000kn. alesis mi koristi dosta kolega i znam kako im uspjevaju mixevi i uopce ne mogu reci da su mixevi losi, dapace.
I ja sam trenutno u slicnoj situaciji jer namjeravam nabavit nekakve monitore. Iz iskustva znam da misljenja izrecena na forumima nisu nesto posebno relevantna (pa tako ni ovo moje :) ) - koliko god ima onih ZA toliko ih je i PROTIV pa na kraju ne znas NISTA i ne mozes se pouzdati u forume.
Ako si monitore cuo kod kolega i ako ti se svidja zvuk onda smatram da nemas sto vise razmisljati. Na kraju krajeva, ako ti se nakon nekog vremena poboljsa financijska situacija i krenes u profesionalne vode onda uvijek mozes prodati stare monitore za neke umjerene pare (cime ces usreciti njihovog novog vlasnika) i kupit bolje ...
Za 3000 kn u HR mozes nabavit slijedece:
Alesis M1 Active 520:
http://www.novaglazbala.hr/ALESIS_MONITOR.htm
Gornji ima jako dobre ocjene u SOS:
http://www.soundonsound.com/sos/aug06/articles/alesism1.htm
Behringer Truth B2030A:
http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=266
(osobno ne bih Behringer-a, ali to ne mora nista znaciti)
Event ALP5:
http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=3999
Takodjer dobre ocjene u SOS i dosta dobar izbor za velicinu tvog studija:
http://www.soundonsound.com/sos/jan07/articles/eventalp5.htm
Event TR6 (ako uzmes u obzir popust za gotovinu):
http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=4001
KRK RP5:
http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=2616
M-Audio Studiophile BX5a:
http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=2620
Tannoy Reveal 5A (ako uzmes u obzir popust za gotovinu):
http://www.audiopro-croatia.com/mex/artikal.php?art=2632
Vjerojatno ih ima jos ...
Napomena: Nemam nikakve veze s gornjim stranicama - jednostavno sam te podatke pronasao dok sam trazio po Internet-u ...
@ - tvoje misljenje, alesis m1 mkII ili yamaha msp5?
Imao nekad pasivne alesise, sad imam msp5...
U studiju gde sam cesto usnimavao bubanj, gitare i sl. imaju aktivne alesise mk2... od kada sam nabavio yamahe, stalno ih nosim sa sobom u taj studio, jer je razlika ogromna. ALesisi su jako muljavi, posebno losi u losim prostorima, akusticki neobradjenim, a licno mi se uvek vise svidjala kombinacija pasivnih alesisa i solidnog hifi pojacala, nego aktivnih mkII.
Daleko od toga da se na Alesisima ne moze raditi, ali ako si u mogucnosti da uzmes Msp5, iako manji i prividno 'tanji', klasa su za sve pobrojano i u postu iznad. Samo me cudi da su u HR u ispoj cenovno kategoriji, kod nas su Yamahe bar 50% skuplje, a i vise
funksoulbrother
26-02-2008, 03:58 PM
necu uzimati u RH robu. totalna pljacka. u susjednoj sloveniji su cijene
puuuuuno prizemnije. a na granici riskiram uvijek i uvijek je sve 5.
http://www.underground-grooves.com/index.php?cPath=39_63&osCsid=f28a6d4e2ccda9bb3a55789e9da9cca6
a nista, morat cu poslusat te yamahe... ako se pruzi prilika.
hvala svima!
a to da te forumi samo izblesave jos vise i bace jos u vecu nedoumicu,
to stoji. poslusati savjet - o.k., ali i sam probat, to je jasno.
Ja sam pre manje od godinu dana uzeo od Leshe Alesis monotire M1 Active Mk2 za lepu cenu i evo skoro godinu dana radim na njima i okej su mi za sada, umeju da me slazu po nekad ali su mi generalno vise nego okej u odnosu na ono na cemu sam pre radio i btw okej su i samo za slusanje muzike...A inace planiram da uzmem Mackie HR 624 u bliskoj buducnosti ali cu zadrzati i Alesise, monitora nikad dosta...
Rhino
26-02-2008, 06:25 PM
Ja bih uzeo msp5 mnogo prije nego li alesise...
Arthur
26-02-2008, 07:57 PM
pa onda definitivno predlazem te yamahe, nije da sam ih slusoa, ali sam video da su dosta manji od alesisa, te pretpostavljam da su zahvalniji za kucne uslove.
A forum ponekad zaista pomogne, ali za zvucnike ne. Jedino detaljne recenzije ljudi kojima verujes, a rade slicne stvari kao ti u slicnom okruzenju.
Moja logika mi se isplatila, jer sam na kraju ne kupujuci nista, uleteo u kombinaciju sa drugarom koji je uzeo Mackie 824, a ja za ostatak kesa pokupovao stosta i sredio studio ;)
funksoulbrother
26-02-2008, 09:18 PM
Jedino detaljne recenzije ljudi kojima verujes, a rade slicne stvari kao ti u slicnom okruzenju.
ma to sam i ja zakljucio. ide alesis. buducnost ionako ceka iza ugla :D
i tada ce se nadam se moc dat i bolje lovu za mackie.
player
27-02-2008, 01:17 AM
uzgred ovde su dynaudio bm6 svega $920.
Gte to nadje za te pare?Da se nisi z....malo sa brojevima:D
Arthur
27-02-2008, 12:35 PM
Gte to nadje za te pare?Da se nisi z....malo sa brojevima:D
steka je u kanadi il tako nesto.
InsaneEyes
27-02-2008, 08:04 PM
ja bihpa onda definitivno predlazem te yamahe, nije da sam ih slusoa, ali sam video da su dosta manji od alesisa, te pretpostavljam da su zahvalniji za kucne uslove.
istina. yamanini lo/hi cut&boost switchevi deluju smesno na prvi ugriz,
ali evo ja sam skoro presao u drugi (manji i naguraniji) prostor gde
pri istom setingu zvuce kao druga kutija i opet mogu da ih namikarim sa switchevima da mi isto rade posao.
prostim recima...
psiholoski i metafizicki su kutije odradjene ekstra, sto ne cudi
jer ih je radio isti Akira lik koji je radio ns10-ke
mada ja bih voleo blue sky system one najradije :da:
Arthur
27-02-2008, 08:23 PM
neko mi rece da je to dosta fragilna stvar taj blue sky
mandrak
29-02-2008, 03:13 PM
necu uzimati u RH robu. totalna pljacka. u susjednoj sloveniji su cijene
puuuuuno prizemnije. a na granici riskiram uvijek i uvijek je sve 5.
http://www.underground-grooves.com/index.php?cPath=39_63&osCsid=f28a6d4e2ccda9bb3a55789e9da9cca6
a nista, morat cu poslusat te yamahe... ako se pruzi prilika.
hvala svima!
a to da te forumi samo izblesave jos vise i bace jos u vecu nedoumicu,
to stoji. poslusati savjet - o.k., ali i sam probat, to je jasno.
Cijene koje su na onom linku u Sloveniji su i kad se oduzme porez od 22% koji dobije? ako ih ?vera? u Hrvatsku potpuno iste kao da istu robu kupi? u Hrvatskoj i ne mora? brinut za carinu i ostale stvari:wink:
funksoulbrother
01-03-2008, 02:27 PM
Cijene koje su na onom linku u Sloveniji su i kad se oduzme porez od 22% koji dobiješ ako ih šveraš u Hrvatsku potpuno iste kao da istu robu kupiš u Hrvatskoj i ne moraš brinut za carinu i ostale stvari:wink:
ajd mi reci ime trgovine u RH u kojoj alesis m1 mkII mogu dobiti za 300 eura?
ja sam nazalost najjeftinije nasao za 3000kn, a to nije mala razlika.
ako ima negdje kod nas, naravno da cu radije kod nas uzeti.
inace dosta sam upucen u cijene u slo i u rh i u slo je roba jeftinija, i to ne samo audio oprema.
lesha
01-03-2008, 07:07 PM
imao sam alesise i danas sam ih cuo po prvi put posle godinu dana, imas utisak kao da nesto fali...
bolje skupi pare i kupi te yamahe ili nesto bolje.
Ja sam svoje alesise kupio pred godinu dan i ne mogu se naci u hr za 300? novi, bar koliko ja znam. U thomannu su 295? sto znaci da su u hr bar za 50? vise.:(
Ja sam sa svojima zadovoljan iako je istina da su to monitori za tu lovu (za razliku od nekih koji kostaju duplo ili triput vise), znaci ne ocekuj cuda. Ako mislis raditi ista sa rock prizvukom onda ih nemoj nikako uzimat, za takve zanrove su grozni.
Ocito da na ovom forumu ima ljudi koji ne shvacaju da je nekim ljudima tesko ustedjeti jos 300? za bolje monitore.:banghead:
Ako imas mogucnosti u par mjeseci ustedjeti nest love onda se bolje strpi pa uzmi neke druge monitore iz viseg cijenovnog ranga a ak ne onda kupi alesise. Bolje ti je kupit njih neg radit godinu dana na nicemu.
lesha
01-03-2008, 08:46 PM
Ocito da na ovom forumu ima ljudi koji ne shvacaju da je nekim ljudima tesko ustedjeti jos 300€ za bolje monitore.:banghead:
znam, i ja sam u toj istoj situaciji, ali uvek se na kraju skupi, makar to bilo i za pola godine.
Ako imas mogucnosti u par mjeseci ustedjeti nest love onda se bolje strpi pa uzmi neke druge monitore iz viseg cijenovnog ranga a ak ne onda kupi alesise. Bolje ti je kupit njih neg radit godinu dana na nicemu.
bolje radi na hifi i skupi dovoljno love za nesto bolje.
mandrak
03-03-2008, 10:40 AM
ajd mi reci ime trgovine u RH u kojoj alesis m1 mkII mogu dobiti za 300 eura?
ja sam nazalost najjeftinije nasao za 3000kn, a to nije mala razlika.
ako ima negdje kod nas, naravno da cu radije kod nas uzeti.
inace dosta sam upucen u cijene u slo i u rh i u slo je roba jeftinija, i to ne samo audio oprema.
Pa konkretno taj model alesis monitora i je ne?to jeftiniji tamo ali sve ostalo iz ponude nije.
funksoulbrother
04-03-2008, 05:16 PM
Pa konkretno taj model alesis monitora i je nešto jeftiniji tamo ali sve ostalo iz ponude nije.
mah, idi mi dodji mi... kako koja stvar, al je stvar u tome da tip zna i fini popust dati jos na onu cijenu. al dobro, uopce mi nije namjera bila reklamirat nekog neg samo predlozit ljudima di mogu jeftinije proc.
anyway, to da ljudi tesko kontaju da je problem skupit jos 300 eura to stoji,
steko sam i ja tako dojam ovdje. al ipak, treba biti zahvalan na svakom
savjetu jer ljudi koji to savjetuju ipak samo zele dobro.
alesis monitori su skroz okej za te pare i za ono za sto meni trebaju - house/techno. za rock znam da nisu nikako, al to ni necu radit.
na njima sam radio i zadovoljan sam i cijena je odlicna. uopce nije problem
kasnije u zivotu kupit i nesto bolje.
Arthur
05-03-2008, 10:36 AM
ja ipak mislim da je teze potrositi 300 e sada na nesto sto ce dati tek malo vise funkcionalsnosti od violjenog i poznatog HIFI-ja
Mnogo je po meni isplatljivije raditi na onome na cemu znas, i potrositi jos isto toliko vremena da se skupi dovoljno kinte do onoga sto ce ti zapravo pomoci u radu
stigma
05-03-2008, 03:06 PM
Ja imam yamahe HS50 i da imam para vjerovatno bih nalozio finu vatricu s njima jer je sve ispod 200-300 hz mutljavina...
Niko ne prica o HS50, nego msp5.... to su 2 potuno razlicite klase monitora
stigma
05-03-2008, 04:07 PM
Niko ne prica o HS50, nego msp5.... to su 2 potuno razlicite klase monitora
Hvala, znam to... nije zgorega napomenuti ako mu dodju pod ruku.
Ko zna koji vec glas za msp5....trebalo bi da je rezultat ove trke do sada vec sasvim jasan.
mandrak
05-03-2008, 05:37 PM
[QUOTE=funksoulbrother;193903]mah, idi mi dodji mi... kako koja stvar, al je stvar u tome da tip zna i fini popust dati jos na onu cijenu. al dobro, uopce mi nije namjera bila reklamirat nekog neg samo predlozit ljudima di mogu jeftinije proc.QUOTE]
Ma majstore kupi ti fino te monitore ako su ti napeti i nek ti čovjek da popust i vozi 8-)
Danny Lou
05-03-2008, 10:14 PM
ma baci ti to sve u cosak i otidji i uzmi krk rp-5 i miran si! :)
funksoulbrother
15-03-2008, 04:23 PM
slusao krk i nisu mi za techno/house.
i na kraju - kupio alesis m1active 620.
zadovoljan!
perun
15-03-2008, 04:47 PM
slusao krk i nisu mi za techno/house.
i na kraju - kupio alesis m1active 620.
zadovoljan!
Sta znaci da neki monitor nije za nesto!? KRK je realno krsh, ovi novi modeli, ali monitor koji nije za HOUSE, nije ni za hiphop, ni rock ni itd... Znaci da je dresh.
Ozbiljan monitor, sa ozbiljnim odzivom, ozbiljnim komponentama itd. je ZA SVE!!! Niko ne pravi monitore posebno za house, posebno za rap, posebno za folk... Priznajem da mali zvucnici nisu dobri za klubsku muziku, ali ne moze se sve raditi samo na mainu!
Ako savetujete nekoga, bar ne lupetajte! Pozz...:wink:
funksoulbrother
16-03-2008, 09:20 AM
Sta znaci da neki monitor nije za nesto!? KRK je realno krsh, ovi novi modeli, ali monitor koji nije za HOUSE, nije ni za hiphop, ni rock ni itd... Znaci da je dresh.
Ozbiljan monitor, sa ozbiljnim odzivom, ozbiljnim komponentama itd. je ZA SVE!!! Niko ne pravi monitore posebno za house, posebno za rap, posebno za folk... Priznajem da mali zvucnici nisu dobri za klubsku muziku, ali ne moze se sve raditi samo na mainu!
Ako savetujete nekoga, bar ne lupetajte! Pozz...:wink:
naravno, ozbiljni monitori su za svaku vrstu muzike, al ne i za svaciji dzep.
alesis 620 nisu ti ozbiljni zvucnici, kao ni ovi krk o kojim govorimo, ali su zato za svaciji dzep i za te pare i jedni i drugi su jako dobri.
no sama cijena govori da su odredjeni kompromisi napravljeni
kako bi zvucnici imali pristupacniju cijenu. na alesis zvucnicima sam radio elektronicku glazbu i znam da mi njihov zvuk pase za taj stil,
dok mi zvuk krkana nije toliko odgovarao u tom stilu.
a citam i na forumima i u reviewima po netu da nisam prvi koji je primijetio da alesis monitorima lezi elektronika, konkretno techno/house.
i jos jednu sam stvar osobno isprobao, a to je kombinacija rock glazba i alesis monitori, i rezultat je bio porazavajuci. treba probat za znat.:wink:
Danny Lou
17-03-2008, 07:59 AM
pa ako covjek ima ogranicen budzet onda treba od vise zala da izabere najmanje... ako se tako gleda onda su svi monitori ispod 1000 e krsh (sto i jeste tako) ali opet... jebem ga ide u krug
funksoulbrother
17-03-2008, 05:04 PM
pa ako covjek ima ogranicen budzet onda treba od vise zala da izabere najmanje... ako se tako gleda onda su svi monitori ispod 1000 e krsh (sto i jeste tako) ali opet... jebem ga ide u krug
ma ja se slazem da je nekom tko radi na monitorima skupljim od 1000eura
sjesti pred zvucnike od 300eura poprilicna kontracepcija - to je ona stara
o konju i magarcu. al onaj tko svoje prve bolje monitore kupuje za 300eura,
i ne zna za bolje, radit ce na njima i nece se zalit. :wink:
ma mene zanima, iskreno, mogla bi se i anketa jedna napravit, koliko je ovih
koji zagovaraju stednju i kupovinu monitora od 1000eura na vise, koliko je tih na svojim producentskim počecima adakle i imalo monitore skuplje od 1000eura. ili su to ipak u vecini slucajeva bili neki kudikamo jeftiniji monitori.
a uvijek se moze krenuti od jeftinijeg pa s vremenom doci od tog magarca
i do konjine. tu je i varijanta s bogatim tatom, al mislim da su ipak rijetki takvi
sinovi ovdje. :D
Danny Lou
18-03-2008, 11:59 AM
imas para uzmi bolje, nemas para uzmi losije! i nema puno filozofije... 8-)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.