PDA

View Full Version : panning

balthazaar
22-02-2008, 04:15 PM
ljudi, tripujem li ja da su u večini savremene i modernije produkcije hi-hatovi mahom pomjereni u lijevo...znam ja da se na hatovima radi cesto panning, al zašto u lijevo?

Max
22-02-2008, 05:09 PM
ljudi, tripujem li ja da su u večini savremene i modernije produkcije hi-hatovi mahom pomjereni u lijevo...znam ja da se na hatovima radi cesto panning, al za?to u lijevo?

Pa imas dva ustaljena vidjenja ..... sa mesta bubnjara .... ili kao da gledas u bubnjara , nema pravila ....... verovatno je krenulo od varijante gde se zapravo prenosi prava slika panorame bubnja ...... kao sto se paniraju timpani .... ili OH micovi ....

Pozdrav

kejkz
22-02-2008, 06:01 PM
?ta ka?e?, svi odo?e u levo? ili je to neka skrivena poruka, ili mo?da bolje čuje? na levo uvo :grin:

Arthur
23-02-2008, 08:54 PM
ja sam radio obrnuto dok sam mixao TV nastupa bendova, panoramisao sam onako kako kamera vidi bend. Vidim da je cesci ovaj drugi princip, ali generaln, potpuno normalna pojava.

milanCHE
24-02-2008, 12:13 AM
Pa imas dva ustaljena vidjenja ..... sa mesta bubnjara .... ili kao da gledas u bubnjara , nema pravila ....... verovatno je krenulo od varijante gde se zapravo prenosi prava slika panorame bubnja ...... kao sto se paniraju timpani .... ili OH micovi ....

Pozdrav

a cela prica dobija dodatno na zapletu i dramatici ako je bubnjar jos i levoruk(da ne kazem "levak"):D
pa ti vidi,kombinacija do mile volje....
poz....

nenad
24-02-2008, 12:18 AM
Ja bubanj radim onako kao da sam iz publike !!!! u vecini slucajeva .... kontra desno pa cak i malo dobos izmestim ako ga "podmetnem" sa nekim "plicim" ili "dubljim", tako da mi se dva dobosa srecu u centru....jedan malo levo, jedan malo desno.... to se na sluskama cuje ali u prostoru je o.k. Tomovi siroko levo-desno
Gitare po potrebi...zavisi od aranzmana.... nekad gitara samo popunjava "rupe" a nekad je perjanica....nekad ides siroko levo-desno a nekad je trazis tu blizu sredine..... tako i radis eq na istoj... u zavisnosti gde je postavljs. Bas i vokal...sredina. Eto ja tako radim...mozda gresim...ali cepam dalje dok ne naucim drugacije .....i ziva istina je da je pravilo, da nema pravila.........
U principu sa bubnjem je najlakse raditi kada sve komponente koje imas (osim OH i ROOM-a) snimljene bacis u grupu koju negde vec postavis u prostoru, a koponente razmestas onako kako ti zelis u sklopu te grupe, dakle panujes unutar grupe a grupu si vec postavio.
Eto ja imam neku referencu za bubanj slusajuci song FRANK (Steve Vai) tu je doduse kontra pomerena ulevo ali generalno mi se svidja kako je uradjen bubanj. Ustvari ovo ti je postavka za neki ROCK, gde drmaju: bubanj, glas, bass i gitare.......eksperimentisi, pa sta ti se najvise svidi to je to !! Uvo odlucuje :wink: !

HeatMan
24-02-2008, 12:35 AM
a brate minli..

Oggy
24-02-2008, 12:36 AM
Ja imam misljenje da se muzika pravi zbog slusaoca, a ne zbog bubnjara, pa tako kada sednes, da slusas nekog bubnjara, ti vidi odakle ti dolazi koji zvuk (osim ako mu ne sednes iza ledja).
Ja sam svasta slusao u skorije vreme, ali se levi hi hat najvise cuje na demo snimcima sa gearslutza.
Na kraju, nema pravila, pa ti radi kako ti drago. Ja licno imam blagu teskobu kada hi hat slusam "odakle ne treba" :)

OFF
24-02-2008, 01:08 AM
I meni logicno da panujem kao iz publike, a koliko, to mi uglavnom odrede overhead mikrofoni....tad hihat, obicno bude polu- desno (ako je bubnjar desnjak)

clusterchord
26-02-2008, 03:58 AM
ako radim sa samples pravog bubnja, i idem na siroviji sound, onda dosta usko stavljam hihat, da ima tu medjuigru sa snareom, kao kad stojis u sobi i slusas bubnjara. to mi je kompaktnije. ako sad ispod toga jos idu kozmeticki dodaci, neki elektronicki kratki hihat i sl, oni obicno ekstremnije lijevo ili desno.