View Full Version : Video/audio multitraking sinhronizacija
Dragi moji Rumovci...
Kako sam poslednjih desetak meseci zaokupljen osmi?ljavanjem, snimanjem i delimično monta?om autorske emisije na Televiziji Vojvodine, shodno novim izazovima, javljaju se i novi problemi, prohtevi...
Znate da svoje priče na ovom forumu počinjem izokola, tako da vam ni ovoga puta neću ostati du?an. Naime, emisija ima svog monta?era, ali, procena je bila da moja malenkost raspola?e sa dovoljno spretnosti i brzine da na sebe preuzme seckanje i editovanje izjava sagovornika, snimanje sinhrona, te postavljanje istih u projekat (Premiere Pro 2). Naravno, znam da je ovo mesto gde se raspravlja o zvuku, a kao ?to znate, svaki video klip ima i audio track koji se zarad preciznije obrade mora exportovati te importovati u neki od sound editora.
Raspola?em ?arolikom paletom programa u kojima se pomenuta akcija mo?e sprovesti u delo, i, naravno, stvar je ličnog izbora kakav će vam biti, uslovno rečeno, chain. Po?to je reč o obradi govornih delova u emisiji, ja sam odabrao Wavelab 5 sa Waves Q10 i VST Dynamic Compresor pluginovima, a nekada, kada je externi ?um iritantan, pomenutom lancu pridodam i Waves Noise X-om.
Nije problem uraditi ono ?to se mora uraditi, ali tehnologija napreduje, pa sam se u jednom trenutku gubljenja u pra?umi fajlova, foldera i njima sl. upitao postoji li software koji je u sprezi sa Premierom tako da mogu exportovati audio kanale onakve kakvi jesu, uvezem ih u audio sekvenceru, obradim i vratim u Premiere. Silno sam se obradovao kada sam nanju?io Adobe Audition 3, ali tu se mogu "linkovati" isključivo pojedinačni fajlovi, ?to ne radi posao, jer tako nemam live kontrolu odnosa između nekoliko različitih traka. Na primer, odnos muzičke podloge, efekta, glasa i it tona...
Nisam optimista, ali nisam ni lenj da, makar, poku?am...
Ajd sad...
nucleus
12-02-2008, 11:44 PM
Cao Igore,
Obavezno probaj Algorithmix pluginove! To ti je nesto najbolje sto ces naci za ciscenje zvuka pa ako ti procesor nije problem, samo napred! Onda dalje, sonnox limiter je dosta cist... ....i to bi bilo to... Trebalo bi da mozes u premier da ucitavas VST pluginove (skoro sam siguran da sam to uspevao sa verzijom 2 davno....)
Pozdrav
zvincic
13-02-2008, 01:15 AM
za to sto si opisao uopce ne trebas ici van premiera
premiere cita vst pluginove i uredno radi sa njima...dakle, ostavi se wavesa i na konju si
profesionalno se bavim montazom (3 emisije izbacujem u tjednom ritmu)...i gdje bih stigao da stalno izlazim iz premierea kada treba audio srediti...
ako trebas nesto osim standardnog eq/comp/noise lanca lijepo nestas novu sekvencu, unutar nje kreiras audio trake i radis sto te mila volja...poslije samo vratis tu sekvencu u onu na kojoj montiras i bok...
kao i u svakom poslu, ne kompliciraj ako ne trebas!
a ako bas inzistiras na kompliciranju....imas export AAF-a kojeg ti cita nuendo, samo ne zaboravi prije odraditi "render and replace audio" u premiereu inace te cekaju glavobolje...
inace, ovo je praksa samo kada na istom projektu rade razliciti timovi ljudi....dakle, jedna kuca radi montazu, druga obradu zvuka...
ako ste all in one produkcija, samo ces si bespotrebno komplicirati situaciju...
Dobro, s jedne strane to jeste komplikovanje ?ivota, ali moglo bi doprineti boljem utisku onoga sa druge strane malog (ili već kakvog) ekrana, ?to je u mom slučaju, i u slučaju svakog iole posvećenog novinara jedini cilj.
Mislim da je upotreba plaginova na margini ove priče, jer potrebu da radim vi?ekanalnu obradu zvuka imam upravo zbog toga ?to mi plaginovi ne dozvoljavaju parcijalnu kontrolu zvuka na vi?e traka odjednom. Da, znam, zakuvao sam bez veze, ali, da probamo ovako...
U isto vreme, dok sagovornik odgovara na pitanje, ispod je muzička podloga, a po?eljno je da i od it tona ostane, na primer, zvuk prolaznika koji slučajno komentari?u taj razgovor. Dakle, podloga ide malo dole, it ide gore, pojačavam uzdah sagovornika nakon reakcije prolaznika koju sam naglasio radi prepoznavanja autentičnosti, i to je to... U redu, mo?e to i u Premijeru, ali, bez mogućnosti da naspektormetru vidite koje vam se frekvencije poklapaju, ?ta biste eventualno skinuli, ?ta dodali.
Ne znam kako je Zvinčiću kod tebe, ali ovde u Srbiji kada montira? zvuk za televiziju mora? voditi računa da bude mono, bez nepotrebnih visokih i niskih frekvencija, takoreći, kao u vreme Miće Orlovića. Drugim rečima, manji frekventni opseg - veće su ti ?anse da se u zbiru ne?to oduzme, a to, naravno, nije cilj...
...mada, sada kada ponovo pročitam Zvinčićevu opservaciju, mislim da je prebacivanje u novu kompoziciju dobra opcija.
Znam da je na?e uho ono koje bi trebalo određivati ?ta je ?ta, ali, iskreno, sviđa mi se opcija koju nude, n.p. Audition 3, Cu Base i Wavelab, kada selektovani deo klipa grafički pokazuje ono ?ta pojačavam. Nije u pitanju moja lenjost, već komfornost.
Za razliku od Steinbergovog softvera, Adobeov u tom slučaju nudi bolji "crosfejding" na spojevima selekcije, dakle, nema pucketanja već se smiksa, ali, je, s druge strane, rad u Auditionu generalno noćna mora. Hm?
zvincic
13-02-2008, 09:46 AM
Dakle, podloga ide malo dole, it ide gore, pojačavam uzdah sagovornika nakon reakcije prolaznika koju sam naglasio radi prepoznavanja autentičnosti, i to je to... U redu, može to i u Premijeru, ali, bez mogućnosti da naspektormetru vidite koje vam se frekvencije poklapaju, šta biste eventualno skinuli, šta dodali.
kako si sam rekao, moze to sve i u premiereu....a za spektometar...citaj dalje
Ne znam kako je Zvinčiću kod tebe, ali ovde u Srbiji kada montiraš zvuk za televiziju moraš voditi računa da bude mono, bez nepotrebnih visokih i niskih frekvencija, takoreći, kao u vreme Miće Orlovića. Drugim rečima, manji frekventni opseg - veće su ti šanse da se u zbiru nešto oduzme, a to, naravno, nije cilj...
mislis da je kod nas drugacije?
eventualno to sto smo se ipak makli od mono zvuka...
sa vremenom naucis slusati sto se dogadja sa zvukom, a ne gledati spektrometar.
naravno, ja ne radim na kompjuterskim zvucnicima ili mini liniji vec sa adam s2a monitorima...
i jos mi se nije desilo da sam dobio emisiju nazad zbog tehnicke neispravnosti :wink:
ali mi se desilo da bi probio deadline kad bi isao bespotrebno komplicirati... :ups:
e, da...sjetih se jos jedne stvari...ako bas ne mozes bez spektrometra....spucaj elemental audio inspector na master (ili gdje vec hoces) i eto ti i spektrometra u premiereu
LACKY
13-02-2008, 10:39 AM
Ja bih ti predlozio Sont Vegas, soft. iz kojeg uopste nemoras da izlazis nigde. Apsolutno mozes u njemu sve da zavrsis, editing i videa a sto se tice audia mnogo je bolji od Premiera za editing i obradu bez obzira na zahteve. Ima i VST pdrsku tako da malte ne ima mogucnosti kao npr. Nuendo.
zvincic
13-02-2008, 10:48 AM
Ja bih ti predlozio Sont Vegas, soft.
ja ne bi, ali to sam samo ja :)
LACKY
13-02-2008, 11:02 AM
Sto da ne vrlo (sto bi se reklo) userfrend. softver. Ja koji sam totalni durdubak za video sam u njemu za neverovatno kratko vreme izmontirao video i napravio mixsic visekanalnog audia.
zvincic
13-02-2008, 11:48 AM
vidis, meni je premiere puno puno vise userfriendly, pogotovo sa novim suceljem od verzije cs2
ali, to sam samo ja :)
Ja bih ti predlozio Sont Vegas, soft. iz kojeg uopste nemoras da izlazis nigde. Apsolutno mozes u njemu sve da zavrsis, editing i videa a sto se tice audia mnogo je bolji od Premiera za editing i obradu bez obzira na zahteve. Ima i VST pdrsku tako da malte ne ima mogucnosti kao npr. Nuendo.
..Stojim iza svake tvoje...rijeći:wink: Vegas pro je meni osobno ucinio život ljepšim.Radio sam i u Premieru i nema tu šta da se doda ali...Sony Vegas je stvarno (meni) i više nego super..toplo preporućam svakome..!:grin:
Instaliraš i Sound Forge dobiječ pluginove poslje kojih ti ne trebaju drugi...znam da sam njegovim Wave Hammer-om (sa Smoot compresion presetom) mnoge izluđivao jer nisu mogli pogoditi koji je to dobar "commpresor":da:
...radim upravo slićne stvari i on je stvarno to...!
zvincic
13-02-2008, 01:02 PM
ljudi, ja vas stvarno ne razumijem
covjek je lijepo rekao na cemu radi i iznio konkretan problem
umjesto da se potrudite pomoci mu, vi mu savjetujete drugi softver?
sta, sad da zguzva licencu premierea i frkne je u kantu, samo zato sto je na rumskom procitao da mu je bolje da montira u vegasu?
ko da covjek pita kako da prenese 10 tona materijala sa teretnjakom, a netko mu savjetuje da ide karavanom jer je udobniji za voznju...
zbilja ne kuzim...
...po necemu smo to zakjlucili...idem procitati sve:ups:
zvincic
13-02-2008, 01:08 PM
..... zbilja ne kuzim... :grin: pa kaj nisi ti iz Splita:da::da::D
da sam napisa "ne kontan" onda bi pita sta to znaci :)
ljudi, ja vas stvarno ne razumijem
covjek je lijepo rekao na cemu radi i iznio konkretan problem
umjesto da se potrudite pomoci mu, vi mu savjetujete drugi softver?
sta, sad da zguzva licencu premierea i frkne je u kantu, samo zato sto je na rumskom procitao da mu je bolje da montira u vegasu?
ko da covjek pita kako da prenese 10 tona materijala sa teretnjakom, a netko mu savjetuje da ide karavanom jer je udobniji za voznju...
sory...greška dva puta upiao...a jesam šempja (tako to ide)
zbilja ne kuzim...
....U redu, može to i u Premijeru, ali...(njegov citat) pa po tome smo zakljucili da mozda zeli nesto drugo..:)
Tomislav
13-02-2008, 01:46 PM
vidis, meni je premiere puno puno vise userfriendly, pogotovo sa novim suceljem od verzije cs2
ali, to sam samo ja :)
+1
Imao sam nekakvih sitnijih problema sa ru?enjem, ali samo radi "popusta". Ostalo je kul.
Ej, alo...
Da ne bih (li)citirao sebe, poku?aću da vam objasnim za?to Premiere.
Prvo i osnovno: da li ste poku?ali da SONY Vegasov projekat importujete (linkujete) u Adobe After Efectsu? M?
Kakve god tehnike primenjivali, sumnjam da cete odmaknuti dalje od stare napu?tene betonske ru?evine na kraju grada!?! Koliko znam, fiktivno mesto je najbli?e va?oj maloj psihoakustičnoj radionici, i tu slobodno mo?ete vikati od muke, ne remeteći, pritom, kućni red i mir.
Ko god se bavi video produkcijom, makar iz radoznalosti, ima potrebu da manipuli?e s naprednijim alatima koje nudi After. A kada smo već tu, pomenimo da između Premiera 2 i Efectsa 7 postoji takozvani Dynamic Link, koji vam omogućava da projekat iz Premijera jednim klikom uvezete u drugi program koji svaku promenu automatski bele?i u prvom. Zgodno, zar ne?
Naravno, sve bi bilo u redu da postoji istovetna veza sa Audition 3, jer bi se na taj način zatvorio produkcijski krug, ali globalisti ne bi bili to ?to jesu kada nam po ko zna koji out ne bi pokazali svoje granice. A kao fol, lo?imo se na liberalni pacifizam. Fuj!
zvincic
13-02-2008, 09:17 PM
Naravno, sve bi bilo u redu da postoji istovetna veza sa Audition 3, jer bi se na taj način zatvorio produkcijski krug, ali globalisti ne bi bili to ?to jesu kada nam po ko zna koji out ne bi pokazali svoje granice. A kao fol, lo?imo se na liberalni pacifizam. Fuj!
da su audio mogucnosti ostale na nivou premierea 6(.5) onda bih i ja rekao fuj...no ovako zbilja nema potribe :wink:
jedino bih jos volio da ubace i rad sa aux sendovima....sto sam i napisao u jednom "feature request" mailu adobeu...
sa tim bi zavrsio pricu oko audija za TV....zbilja ne bih imao niti najmanju potrebu da izadjem iz pr. u neki eksterni audio sekvencer
Uklavirio.
Mada, poenta je u zatvorenom softerskom krugu programa koji bi nam omogućili neku vrstu video-audio rewirea, gde bi svaki nadgledao svaki - dovoljno drugačiji da na na onaj drugi nadogradi kvalitet vi?e. No, to ćemo sasvim sigurno sačekati.
zvincic
14-02-2008, 01:16 AM
jednostavnije vam je malo educirati gospodu montazere tako da samo za kontrolu napravis, sto bi ameri rekli...kiss the tops and wave goodbye :wink:
LACKY
14-02-2008, 02:48 AM
Ej, alo...
Da ne bih (li)citirao sebe, poku?aću da vam objasnim za?to Premiere.
Prvo i osnovno: da li ste poku?ali da SONY Vegasov projekat importujete (linkujete) u Adobe After Efectsu? M?
Kakve god tehnike primenjivali, sumnjam da cete odmaknuti dalje od stare napu?tene betonske ru?evine na kraju grada!?! Koliko znam, fiktivno mesto je najbli?e va?oj maloj psihoakustičnoj radionici, i tu slobodno mo?ete vikati od muke, ne remeteći, pritom, kućni red i mir.
Ko god se bavi video produkcijom, makar iz radoznalosti, ima potrebu da manipuli?e s naprednijim alatima koje nudi After. A kada smo već tu, pomenimo da između Premiera 2 i Efectsa 7 postoji takozvani Dynamic Link, koji vam omogućava da projekat iz Premijera jednim klikom uvezete u drugi program koji svaku promenu automatski bele?i u prvom. Zgodno, zar ne?
Mozda sam pogresio, ali ja sam shvatio da se covek bavi videom vise priuceno a da mu je audio mnogo bitniji (kao meni naprimer). A Vegas zadovoljava u vidu zahteve i bolji montazera od nas, a za audio je jako upotrebljiv sa N kanala VST-om ilaganim i brzim editingom.
Dobro, mo?da je zatucanost, mo?da nedovoljna naspavanost, mo?da ravni tabani, mo?da ni?ta od toga. Jednostavno, NEEEEEEEEEEEĆĆĆĆĆĆĆUUUUUUUUUUUUUUUUU vegas!
Budimo ozbiljni, moj monta?er radi u Premijeru, i to je to.
LACKY
14-02-2008, 10:48 AM
Sta urlas covece, pitao si za savet. U uvodnom postu si rekao da sam montirasa, i da trazis nesto gde mozes obradjivati visekanalno zvuk, a sada ispade da imas montazera koji radi u Premieru.
Predlozio sam ti Vegas jer je definitivno najupotrebljiviji za montazu visekanalnog audia bez obzira na video.
I pri tome imas (nakraju) vrlo jasan stav sta hoces a sta neces. Koji djavo si onda ista i pitao?
kejkz
14-02-2008, 11:50 AM
Budimo ozbiljni, moj monta?er radi u Premijeru, i to je to.
Ako je tako, nastavi i ti da radi? u Premijeru, jer je svako eksportovanje gubljenje vremena. Prouči ga jo? malo, verovatno će? vremenom shvatiti njegov kompletan način rada, tj. doći do toga da sve mo?e? uraditi u njemu.
zvincic
14-02-2008, 12:54 PM
Sta urlas covece, pitao si za savet. U uvodnom postu si rekao da sam montirasa, i da trazis nesto gde mozes obradjivati visekanalno zvuk, a sada ispade da imas montazera koji radi u Premieru.
Predlozio sam ti Vegas jer je definitivno najupotrebljiviji za montazu visekanalnog audia bez obzira na video.
I pri tome imas (nakraju) vrlo jasan stav sta hoces a sta neces. Koji djavo si onda ista i pitao?
citat iz prvog Igorovog posta
"Naime, emisija ima svog monta?era, ali, procena je bila da moja malenkost raspola?e sa dovoljno spretnosti i brzine da na sebe preuzme seckanje i editovanje izjava sagovornika, snimanje sinhrona, te postavljanje istih u projekat (Premiere Pro 2)"
:banghead:
LACKY
14-02-2008, 05:52 PM
Verovatno nisam shvatio sta covek hoce. pa procitah ponovo. Izvinjavam se kada nadjete takav multikanalni softver, koji je u direktnoj interakciji sa Premijerom ili bilo kojim drugim, obavestite i mene.
Nema brige. :D
Jednoga dana svi ćemo biti srećni!
zvincic
14-02-2008, 10:46 PM
Nema brige. :D
Jednoga dana svi ćemo biti srećni!
jednog dana cemo samo pomisliti da bi nesto trebalo napraviti i to ce biti napravljeno...
ali daleko je taj dan :wink:
Da, da.
Ne bih da kvarim tvoje optimističke prognoze, ali, budi uveren, to nećemo biti mi!
Suvi?e smo nezadovoljni softverom koji nam se nudi :ups: , previ?e osvetoljubivi, samoljubivi, nesvesni sopstvenih bagova, da bi haker ispravio gre?ku.
P.S.
Moj stari sa manom ala "be?i taj daljinac od mene", nedavno je izjavio da se čovečanstvo tehnolo?ki razvija nesvesno da će u jednom trenutku razjedinnjeno morati da se ujedini u projektu "spa?avanja sveta" (od komete, meteorita, lignita, d?inovskog jogurta, nebitno!?!).
Rasta
15-02-2008, 09:23 AM
Kada sam radio u toj bransi, video montazeri su sve radili ili u Avidu ili u Final Cut Pro. Premiere se smatrao cistim gubitkom vremena, ondnosno rad u njemu izuzetno spor. Ne znam da li se situacija promijenila u zadnje tri godine.
SLika bi se exportirala u MPEG1 ili sorensen u pola rezolucije, audio u omf. Spojis sve nazad u Pro Toolsima ili Nuendu i vozis. Pro Toolsi su posebno zanimljivi za sound for picture rad, zbog svoje izuzetne brzine manipuliranja audio klipovima. Ako je nekome bitnije vrijeme od novca, toplo preporucam. Teoretski bi trebali citati i AAF (uz nadoplatu), medjutim, nisam jos sreo dva softwarea koji kvalitetno medjusobno pricaju AAF. S OMF-om je vec druga prica, ali neznam jeli Premiere prica OMF.
LACKY
15-02-2008, 11:41 AM
OMF je posebna prica, kada god sam to pokusao, nikada nije uspelo. Jednostavno (posle N-tog pokusaja) exportujes OMF iz PTL-a i u Nuendu haos. Tre4kovi se ispomeraju da nemozes da sastavis sesiju satima, blagi uzas.
Neznam da li sam negde gresio ali nikada mi nije uspelo.
Bitch
15-02-2008, 04:22 PM
Verovatno nisam shvatio sta covek hoce. pa procitah ponovo. Izvinjavam se kada nadjete takav multikanalni softver, koji je u direktnoj interakciji sa Premijerom ili bilo kojim drugim, obavestite i mene.
Final Cut i Soundtrack Pro :) rade to odavno - izeditujes sve, desni klik - Send to Soundtrack pro (najvise podseca na Acid na PC-u, ima drag and drop AU efekte, i radi super) na kraju Save, vratis se nazad u final cut (Apple-Tab) i sve je OK.
OMF radi izmedju ProToolsa i Final Cut-a bez problema. Pa kod Kusturice ekipa svaki dan bar pet puta odradi export, sibnu mejlom omf i kolega nastavi da radi.
Mislim da je najveci problem oko nestandardizacije. Evo mi bas pre neki dan ista fora - radimo EDL liste (koje kao rade svugde do jaja, postoji brdo formata za edl (cmx 360, 3600, bv9300....)) i stalno neki problemi, i na kraju Edius nikako nije hteo da razmeni EDL sa FinalCut, a Premiere je uspeo, ali mora da se ispostuje milion parametara (a pola toga ne pise u User Manual.... nego ono, dodji u Avid na kurs, ili se ogrebi od iskusnih worldwide montazera)
p.s. mislim da i Adobe uvodi tu foru sad u CS3 izmedju Auditiona i Premiere-a (mislim da se zove Dynamic Link, a ta fora je i za AfterEffects, Photoshop.... sve Adobe... bas kao sto to ima u Final Cut Studiju - maznuli su - svaki program radi sa svakim, bez potrebe da se pale i gase aplikacije, sve se oma update-uje...)
...cinjenica je da nesto radi a nesto ne - samo treba provaliti i imati zivaca :wink: :D
zvincic
16-02-2008, 12:35 PM
Kada sam radio u toj bransi, video montazeri su sve radili ili u Avidu ili u Final Cut Pro. Premiere se smatrao cistim gubitkom vremena, ondnosno rad u njemu izuzetno spor. Ne znam da li se situacija promijenila u zadnje tri godine.
itekako se promijenila, premiere je JAKO evoluirao od verzije 6.5 :wink:
OK, da "zumiramo"...
Vodjen vasim savetima, proteklih dana sam experimentisao i dosao do sledecih zakljucaka.
Ako zelite da odredjenu visekanalnu postavku audio fajlova editujete u nekom drugom programu, a da pritom to ne radite fajl po fajl, nego onako kako to vec izgleda u Adobeovoj video-editing perjanici (multichanel), jedino je resenje kombinacija Premiere-Nuendo sa exportingom u AAF formatu i prethodnim, kako je neko vec pomenuo, renderiingom. Pritom, najva?nije je da dobro organizujete fajlove u binovima, jer vam se veoma lako moze dogoditi da se izgubite u sumi novokreiranih "izdanaka" za finu glazuru u Steinbergovoj "saksiji".
Misilm da je ovakav rad zgodan ako vam je potrebno da celu stvar (projekat) vizualno drzite na oku, medjutim, ne i ako ste kadri da kontrolisete sta se desava na nivou interakcije grupe fajlova.
U tom slucaju preporucujem Audition 3 jer, koliko mi je poznato, ovaj software vam moze uraditi ono sto ne moze nijedan drugi. Prilikom selektovanja odredjenog dela fajla, iznad selekcije pjojavljuje se mali potenciometar kojim dizete decibelazu koliko vam je potrebno, a da, pritom, to vidite. I to nije sve... Na in i out tacki Audition 3 ce vam sam odraditi mikro mix (mikro crossfading), tako da nema pucketanja na spojevima, sto, naravno, nije neresiv poblem, ali trazi dodatno vreme.
Postupak editinga sastoji se od desnog klika na audio fajl u Premieru i odabira "edit in Audition" opcije. Nakon toga vam se isti fajl renderuje i otvara u projekt baru, odakle ga sa "edit original" saljete u Audition. Ostalo cete se snaci.
U iscekivanju da Audition moze importovati audio multisession, svima vama, veliko HVALA!
nenad
17-02-2008, 02:00 PM
glas za VEGAS !!!!
uf...sorry... teka sada sam video neeeeeeeeeeeeeecuuuuuuuuuu VEGAS !
nista od preporuke !!!!
pozdrav
stormwatch
17-02-2008, 02:43 PM
Zavisi na koji nacin se pristupa tom problemu, jao kao montazer od nekih 13 godina staza koristim iskljucivo Premiere 6.5, Vegas i WaveLab i sa tonom nikada nisam imao ni najmanjih problema u postprodukciji ali posto sam i ja mislio da preporucim Vegas, nista od toga :grin:
Bitch
17-02-2008, 04:10 PM
Zavisi na koji nacin se pristupa tom problemu, jao kao montazer od nekih 13 godina staza koristim iskljucivo Premiere 6.5, Vegas i WaveLab i sa tonom nikada nisam imao ni najmanjih problema u postprodukciji ali posto sam i ja mislio da preporucim Vegas, nista od toga :grin:
niko ne kaze da covek moze imati problema sa tvojom gorenavedenom konfiguracijom, dabome to sljaka dobro nema sta, radi se samo o profesionalnijem i sto je moguce bezbolnijem okruzenju - uglavnom namenjenom pro radu na filmu i serijama, gde su svakodnevne mnogobrojne izmene kao dobar dan (ovim ne potcenjujem rad na televiziji i informativnom programu - samo pravim razliku u kompleksnosti radnog okruzenja). Ovih dana sam isto tako u toku da demistifikujem sve licne nedoumice oko odredjenih workflow-a, ali sa dva dugometrazna filma iza sebe, tvrdim da je nocna mora raditi sve "peske". Dabome da moze, to niko ne osporava, samo kosta vremena i zivaca. Zato ljudi smisljaju sve te OMF, AAF, MXF, XML i ostale inovativne formate. Nesto od toga sljaka a nesto ne, ali cilj je da se posao zavrsi sto je moguce pre i da je sto bezbolniji postupak.
...u svakom slucaju svako ima pravo da izabere alatke i workflow koji njemu odgovara. Problem jedino zna da nastane ako se stvore navike koje su destruktivnog tipa za upgrade posla (tipa montazer sa lokalne TV dobije posao da montira film - nije nemoguce kod nas, mada se to retko desava, bas zbog tog backgrounda organizacije i poznavanja filmskog nacina rada)
pozzz :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.