PDA

View Full Version : 3 klasichna pitanja - molim za pomoc

HeatMan
07-02-2008, 01:59 PM
1. da li je moguce kashnjenje signala zbog ~30 metara multikor kabla razvuchenog izmedju rezije i studia? studio i reziju mi deli hodnik od 5 metara + sam kablove zavukao iza akustike tako da sam bash morao da ih petljam..

- kablovi su klotz studio link 16/4.. ako vam znachi neshto.. :) poshto kapiram da je kvalitetan kabl, i da to znachi neshto (stvarno nisam struchnjak za kablove, otud i ova pitanja..) :)

2. da li ce mi trebati pojachalo za slushke? iz emu 1920m (monitor out) mi je uboden kabl u mackie big knob.. odalte ide preko adapter/kabla u multikor, pa do studija, pa opet u adapter/kabl... na kraju cu ubosti slushke.. ili ce mi trebati preamp? Slushke su neke audiotehnika.. uhh.. zaboravih ime... direktno kad ih ubodem je dovoljno jak signal.. ali me interesuje koliko slabljenje da ochekujem..?

3. da li je moguce da mi je potpuno novi big knob s*eban? uzeo sam ga pre nedelju dana, i ne znam.. ubo sam monitore u njega i neshto pucketa.. monitori ne crvene.. on ne ulazi (na njegovom pikmetru) u crveno nikad.. izlaz iz zvuchne je bio +4 max, pa sam ga smanjio na -10.. ali opet pucketa..

bonus pitanje: :)

probao sam napraviti eksterni instrument u cubaseu.. ushtekao sam u moj e piano midi in i out.. i isto to i u kartu.. selektovao sam ulaze i izlaze u cubaseu.. ali se nishta ne deshava.. bar da imam bilo kakav zvuk.. pa chak i da to nije to.. ali ne.. zvuka nema.. a sve sam lepo namestio.. midi i/o.. input na karti.. i imenovao klavir.. :) ne znam u chemu je problem..

HeatMan
07-02-2008, 03:55 PM
i josh jedno pitanje.. gde mogu nabaviti kvalitetniji stalak za mikrofon? da je tezi.. i po mogucnosti da nije tripod.. poshto imam izuzetno tezak mikrofon, a sa tripodima bash imam losha iskustva..

hvala

Edi Prog
07-02-2008, 09:40 PM
1. da li je moguce kashnjenje signala zbog ~30 metara multikor kabla razvuchenog izmedju rezije i studia? studio i reziju mi deli hodnik od 5 metara + sam kablove zavukao iza akustike tako da sam bash morao da ih petljam..

- kablovi su klotz studio link 16/4.. ako vam znachi neshto.. :) poshto kapiram da je kvalitetan kabl, i da to znachi neshto (stvarno nisam struchnjak za kablove, otud i ova pitanja..) :)

Elektroni putuju u ?ici pribli?no brzini svjetlosti tako da te to ne mora zabrinjavat. Odgovor je ne.

diviner
07-02-2008, 10:18 PM
Ne putuju elektroni brzinom svjetlosti, niti blizu ! Napon je taj koji se uspostavlja trenutno, iliti kako je ovdje objasnjeno:

http://www.jimloy.com/physics/electric.htm

Ono sto moze da izazove smetnje kod kablova jeste njihova konduktansa i rezistansa (otpor koji pri promjenljivom naponu kakav je audio signal predstavlja kapacitivnost ili induktivnost provodnika), a on se manifestuje nesto malo izoblicenijem signalu, cesto van cujnih granica ljudskog sluha! Zato se i preporucuju da kablovi imaju iste duzine, kako bi ovi otpori bili u skladu!

Edi Prog
07-02-2008, 10:58 PM
Ne putuju elektroni brzinom svjetlosti, niti blizu ! Napon je taj koji se uspostavlja trenutno, iliti kako je ovdje objasnjeno:

http://www.jimloy.com/physics/electric.htm

Ono sto moze da izazove smetnje kod kablova jeste njihova konduktansa i rezistansa (otpor koji pri promjenljivom naponu kakav je audio signal predstavlja kapacitivnost ili induktivnost provodnika), a on se manifestuje nesto malo izoblicenijem signalu, cesto van cujnih granica ljudskog sluha! Zato se i preporucuju da kablovi imaju iste duzine, kako bi ovi otpori bili u skladu!

Pardon, istina. Elektroni se gibaju puno sporije. Brzopletost mi je vrlina :cry:
Iako su nas u ?koli učili da se struja mo?e obja?njavati kao voda ?to putuje u cijevi ja bi to u ovom slučaju objasnio kao metalne kuglice u cijevi. Ako lupi? batićem na jednom kraju kuglicu, trenutno će se pomaknuti ona krajnja kuglica u cijevi.
Međutim, mislim da se taj delay koji spominje mo?e smatrati zanemarivim. Čak i u puno većim du?inama kabela se zanemaruje.

bole
07-02-2008, 11:51 PM
neces na toj duzini kabla nista izgubiti sto se tice jacine signala ...

ako ti rade slusalice dobro u reziji na mackieu radice i na kraju multikora....

HeatMan
08-02-2008, 01:30 AM
da, to znam shto se jachine tiche.. to sam pitao zbog silnih konektora (chitaj: mackie/kabl, kabl/multikor, multikor/kabl, kabl/ slushke).. zato.. a chitao sam negde (davno) da moze doci i do 10 db drop-a kod konekcija i da ih treba izbegavati.. pa sam zato pitao.. ne zbog duzine multikora..

shto se tiche rezistance, sve ja to znam i hvala divineru.. uchio sam fiziku, pa chak i ishao na takmichenja.. ali u praksi.. :) to je druga stvar.. ne znam da li cu imati probleme, i da znam kako da ih se reshim kad se susretnem sa njima.. kapiram da shuma necu imati jer je konekcija balansirana..

hvala na odgovorima... al me zanima josh shta mi je sa big knobom i gde mogu nabaviti neki otezani stalak? ili jednostavno da uzmem neki stabilniji tripod? jbg, imam SE Gemini a on tezi oko kilo i neshto, a o evrima da ne spominjem.. pa ne bih bash da ga upropastim na ovako glup nachin.. a vec mi je jedan dinamichki, i jeftini dodushe, pao i ulubio se sav jadan..

spidermusic
08-02-2008, 12:37 PM
Mislim da ce za tvoj mikrofon (Gemini) biti dobar i onaj stalak koji ja koristim za moje kondenzatorske mikrofone, a to je K&M. Tripod je ali je masivan i jak. Mozes se u njegov kvalitet uveriti kod mene, a kupiti ga mozes u Artistu po ceni od oko 50 eura.

Pozz Heat i cujemo se uskoro, a nada se i vidimo!

spidermusic
08-02-2008, 12:39 PM
Verujem da je Big Knob ispravan, a sumnjam da imas neki problem u kablazi ili u promenljivom naponu struje, koji se moze manifestovati u puckanju. Ponesi spravu kod mene, da je probamo, pa da onda preduzmemo prave korake u resavanju tvog problema. Pozz jos jednom.

HeatMan
08-02-2008, 11:57 PM
hvala puno.. bash sam danas kupio taj k&m stalak.. shto se tiche big knoba, menjao sam dosta kablova na njemu i svi pucketaju.. a nishta ne pikuje, a pogotovo ne moje stvari.. stvarno ne znam.. svrati do mene pa cesh chuti, jbg.. ne znam shta se deshava..

HeatMan
09-02-2008, 11:02 PM
a shta da radim sa eksternim instrumentom? i hoce mi neko reci da li ce sve shljakati ok posle toliko konekcija?

hvala

Miha Blaze
10-02-2008, 12:09 AM
sto duzi kablovi i sto vise "kontakata" tj spojeva kablova to ce ti signal imati losiji odnos signal shum... sto svakako ne zelis...

pozdrav!

HeatMan
10-02-2008, 02:39 PM
au.. to ja sve znam.. ali ne znam na koliko se konektora to odnosi.. ovde imam (pratim samo mikrofonsku liniju) output/kabl, kabl/multicore, multicore/kabl, kabl/zvuchna.. iliti 4 konekcije.. mogu ovu bar da smanjim za jednu, ali ako mi ovo nece praviti vece probleme, onda kul..

Miha Blaze
10-02-2008, 04:39 PM
au.. to ja sve znam.. ali ne znam na koliko se konektora to odnosi.. ovde imam (pratim samo mikrofonsku liniju) output/kabl, kabl/multicore, multicore/kabl, kabl/zvuchna.. iliti 4 konekcije.. mogu ovu bar da smanjim za jednu, ali ako mi ovo nece praviti vece probleme, onda kul..

pa covece to ti je najkraci tok signala kada ides preko multikora... nema sta... to ti ne bi trebalo praviti probleme ;)

HeatMan
11-02-2008, 04:42 AM
pa to pitam.. hvala.. :)