Log in

View Full Version : Darwine: Startovanje Windows programa u Mac OS X (samo za x86 procesore)

kejkz
07-02-2008, 12:16 PM
Znam, mora da ovo zvuči pomalo otkačeno, ali je ponekada dobro imati mogućnost startovanja windows programa. Pod ovim procesom, ne misli se na instalaciju celokupnog ms win operativnog sistema. Iako se win mo?e vrlo lako, uz pomoć boot campa, instalirati na hard disk novih intel mac kompjutera, ili koristiti paralelno uz pomoć virtuelizacionog softvera, mislim da ovaj, alternativni način rada sa win programima ima svoje prednosti.
Na sreću, postoji re?enje za startovanje win programa pod osx-om, bez potrebe instalacije celokupnog sistema. I ne samo za starotvanje, nego i za njihovo nesmetano kori?ćenje u svakoj prilici. Za sve je odgovoran opensource projekat wine, i njegov mlađi brat, darwine, verzija posebno prilagođenja darwin podsistemu os x-a.
Za ovu operaciju vam je potreban Intel procesor i Tiger ili Leopard os x.
Procedura instalacije nije te?ka, ali traje prilično dugo i mora se uraditi po određenom redosledu. Pre svega, potrebno je instalirati jackosx (http://www.jackosx.com/). On predstavlja port linux-ovog audio servera za rutiranje zvuka u okviru sistema, od aplikacije do aplikacije, u realnom vremenu. Ne?to kao ?to je soundflower ili audiiohijack, samo jo? moćnije i ozbiljnije.
Sledeće, potreban vam je sam Darwine. Postoji nekoliko prekompajliranih verzija, a ja vam preporučujem Leopard (http://thisismyinter.net/Files/Darwine/Leopard/Installers/Darwine%200.9.53.dmg) i Tiger (http://thisismyinter.net/Files/Darwine/Tiger/Installer/Darwine%200.9.53.dmg) verzije, po?to nema potrebe da se petljate sa fontovima i ostalim glupostima.
Sledeći korak je posebno bitan ako ?elite kori?ćenje asio programa. JackWASIO CrossOver version (http://www.meskalina.it/dev/JackWASIO-CrossOver.zip). će vam to omogućiti.
Instalacije su jednostavne. Bitno je prvo instalirati jackosx po?to će posle ovog koraka biti potrebno restartovati sistem. Jedini korak u kome treba malo kucati je registracija wineasio drajvera pod darvinom.
Fajl koji otpakujete iz jackwasio cs verzije treba kopirati u folder:
/Applications/Darwine/Wine.bundle/Contents/lib/wine/wineasio.dll.so

To mo?ete uraditi i iz findera, otvorite darwine folder i kliknite drugim dugmetom mi?a na Wine.bundle i idite na opciju show package contents, pa onda idite u upisani folder. Ili jo? lak?e, otvorite terminal, koji se nalazi u utillities folderu i otkucajte

cp /Downloads/wineasio.dll /Applications/Darwine/Wine.bundle/Contents/lib/wineasio.dll.so

Posle kopiranja, otukajte ovu komandu u terminalu:

/Applications/Darwine/Wine.bundle/Contents/bin/regsvr32 wineasio.dll

I to je to, imate windows layer, a u njemu asio drajver koji koristi Jack za rutiranje zvuka od sistema do izlaza. preko koga mo?ete startovati asio programe pisane za win. I ne samo starotvati, nego i koristiti. Čim startujete bilo koji win program, jedino dodatno pode?avanje u okviru programa je odabir drajvera. Izabirite wineasio i sve bi trebalo raditi.
Pre startovanja programa, morate startovati jackosx. Startujte jackpilot i idite u preferences. Podesite radnu frekvenciju, du?inu bafera i kartu koju ?elite koristiti. Ako koristite bilo koju eksternu audio kartu, samo je dovoljno izabrati je u pode?avanjima. A u slučaju da na raspolaganju imate samo internu kartu, moraćete praviti tzv. aggregate device u Audio Midi Setup u utilities. U meniju izaberite audio-open aggregate device i izaberite built in output i built in input ili built in microphone, i to je sve. Sada u jackpilot-u samo izaberite aggregate device kao audio kartu.

Naravno, ne očekujte da će raditi slo?eni programi poput cubasea ili sonara, ali neki manji, jednostavniji će raditi gotovo sigurno. Vredi probati! Ako ni?ta drugo, vredi instalirati Jack OSX, zato ?to tako dobijate moćan sistem za rutiranje zvuka u okviru operativnog sistema.

Srećno

dexyco
07-02-2008, 03:32 PM
Auuu, neki novi momenti, verovatno mu devojka koristi win... :D

diviner
07-02-2008, 09:54 PM
To on rasipa tehnologije koje su primjenjene ili ce tek biti primjenjene u ruDAWima...Za ovo ima da leti iz firme :) !

kejkz
08-02-2008, 08:19 AM
Hahaha :) Pa mora sve to negde i da se testira valjda :D

Kakva crna nova tehnologija, sa ovime se ljudi pate već godinama. A nije zbog devojke, ona se brzo navikla na novi os. Mo?e se ovaj sistem primeniti za mnoge stvari... kome treba, znaće već kako se mo?e iskoristiti.

OFF
09-02-2008, 12:44 AM
Hahaha :) .. kome treba, znaće već kako se može iskoristiti.

Waves Api, V-series.......? 8-)

LACKY
09-02-2008, 02:05 AM
Ufff, to sam trazio.

marcetin
25-02-2009, 10:22 AM
i meni su kazali da nema sanse da pokrenem cubase sx 3 u mac os x .... ali pokrenuo sam ga za 15 min... i sad radim u njemu ;-) ... malo ima zezancija sa plugovima.. ali sve uglavnom radi :D

LACKY
26-02-2009, 05:45 AM
Jasta, pa pokreni i 5-ticu, mislim, zezanje sa plugovima negina. A zato imas 5!

Studiokoka013
26-02-2009, 08:53 AM
Da li to znaci da ce OS X videti sincrosoft kljuc iz Windowsa ?

To bi bio hit !

DADDY Z
26-02-2009, 09:27 AM
Da li to znaci da ce OS X videti sincrosoft kljuc iz Windowsa ?

To bi bio hit !
Da upravo to znači...zahvaljujući gos'n Marčetinu,SX3 ?ljaka pun gas

Studiokoka013
26-02-2009, 02:12 PM
Ovo je revolucionarno !!!!

Znaci nemoram da Startujem Nuendo.exe nego samo instaliram Syncrosoft dongle emulator i startujem Cubase.app a on vidi kao da ima dongl zaboden u Macu????

Onda ce da proradi jos dosta toga.

DADDY Z
26-02-2009, 07:05 PM

Znaci nemoram da Startujem Nuendo.exe nego samo instaliram Syncrosoft dongle emulator i startujem Cubase.app a on vidi kao da ima dongl zaboden u Macu????

pa ne ide to ba? tako...sve je re?eno preko crossover-a,no to ti sve potanko mo?e Marčetin napisati...:da:

lesha
26-02-2009, 07:15 PM

:rolleyes:

kravadinka
26-02-2009, 08:27 PM
Mora li to da bude Darwine, ili moze CrossOver?!
I hoce li neko napokon reci kako da proradi dongle?!

Everbeatz
26-02-2009, 09:07 PM
Ma dosta vise s tim bogohuljenjem:D

Studiokoka013
26-02-2009, 09:08 PM
Probao sam ali nece da se instalira Sincrosoft dongle emulator?

Nece ni Nuendo da se otvori trazi mi kljuc ?

Mora da mi nesto fali u samom OS X-u, crossover dize sve ostale programe bez problema ali sve sto trazi sincrosoft nece.

Ako neko moze da pomogne neka se javi ?

lesha
26-02-2009, 10:42 PM
molim da ako vec morate, nacin na koji cete krekovati neki program zadrzite van vidljivog dela foruma. :banghead:

kejkz
27-02-2009, 12:35 PM
hehe, izmislili su irc pre nekoliko godina :) vozdra, zakljucavam tred, sve bitne informacije su vec u njemu.

branoy
29-04-2010, 09:34 PM
http://winebottler.kronenberg.org/
<!--/ust--><!--/uSpoiler-->