PDA

View Full Version : Cakewalk Sonar 7

Plonk
29-01-2008, 12:50 PM
zanima me vase misljenje o ovom programu, da li ima ljudi koji ga koriste, prednosti i mane u odnosu na cubase i sl. po nekima je on trenutno najmocniji sekvencer za pc...

Rhino
29-01-2008, 01:35 PM
Ja se licno nikad nisam mogao istripovati na njega!
Navika je jaka stvar, ovako naviknut na cubendo jedino bih mogao da predjem na logic i na meka cini mi se.

Ako se izuzme prica o protoolsu, khmmm HD naravno:rolleyes:

dede
29-01-2008, 02:22 PM
Koristim odavno Cakewalk proizvode. Od Sonara 5 su u funkcijama skoro identicni sa Cubase.

Sonar 7 je super sekvencer. Kao sto rekoh sve sto moze da se uradi u Cubasu moze i u Sonaru (mozda su nacini za to malo drugaciji - ali i to postaje polako standard kod svih proizvodjaca). Prednost Sonara, po misljenju nekih "kolega" koji se koriste Cubasom, su efekti koji su sadrzani u programu (pre svega mislim na Sonitus FX:comprss(sa "side chaining"), eq("per Track"), reverb,gate (sa "side chaining")...onda Vintage Chanel 64(bit) (super alatka) onda impulsni reverb Perfect Space (super prostori!!!))
Takodje, podrzava 64-bitne procesore i programe.

"Mana" Sonara je sto je vezan za Windows platformu (nema ga za Mac OSX). Alternativa su sad ovi Mac Pro/ Intel procesori, ali neznam koliko je to efikasan sistem....

Ja nikad ne bih menjao Sonar za Cubase jer ga poznajem toliko dobro da mogu (i kada nisam pred kompjuterom) sve "iz glave" da uradim...Bitno je naravno da covek stekne rutinu u svakom programu...Sve je stvar navike i budzeta. A razliku u funkcijama ili kvalitetu zvuka (ili audio mashine) neces naci...

Od nedavno pripadaju (delom ili u celini - neznam) Rolandu, tako da ce ponuda FX-ova i VSTi/ DXi Instrumenata biti sigurno jos zanimljivija u nekoj sledecoj verziji

Tolerancija
08-02-2008, 02:07 AM
Dede,
jel moram deinstalirati šesticu prije instalacije sedmice, ili ću samo prejahati preko (u isti dir.)? Ja radim u šestici, sedmicu tek skidam i za neki dan ću je instalirati. Isto me zanima, nestrpljiv sam, koja je razlika u odnosu na sonar 6? Je li mala ili primetna? Je li interfejs bitno različit da se moram navikavati ili je uglavnom sve slično kao na šestici?

Plonk,
Sonar je izuzetno dobar, inteligentno rešen i za rad lak sekvencer.

66musicman
08-02-2008, 02:50 AM
Slobodno instaliraj 7, bez deinstalacije 6, razliciti su, ali za svaki slucaj da me ne bi posle kudio, uradi backup projekata.

dede
08-02-2008, 09:11 AM
Nemoras da deinstaliras Sonar 6, mozes da je ostavis na compu (ali ti ustvari vise nije potrebna, jer 7 funkcionise odlicno (moje iskustvo)

A sto se tice toga da li trebas da uradis upgrade sa S6 na S7...neznam tacno koliko "crpis resurse" tog sekvencera.... Ali prednost S7 su nesumnjive...side chaining, step seq, kompenzacija latencije za externe hardware, nove midi funkcije...Znam par ljudi koji su npr. gitaristi i ne ulaze mnogo u finese i kojii su jos na Sonaru 5 jer su "navikli" na izgled, layout...Neznam, opticki se svi oni malo razlikuju ali je work flow uglavnom isti. Ali,svakako, "toplo preporucujem" upgrade na Sonar 7

Pozzz

Tazman
11-02-2008, 12:31 AM
meni bas taj "workflow" sonara nije odgovarao, sve mi je nekako bilo "klimavo" "zbrljano" i bezveze ( u nedostatku boljih izraza ).. secam se recimo da me je izludjivalo sto automatizacije za sve parametre iscrtavas na istoj traci pa kad ih iscrtas jedno 3,4 a negde se preklapaju nastane haos, nemas vise pojma gde sta kako zasto..
kvalitet bundlovanih plagova je sasvim ne bitan obzirom na "dostupnost" svih ostalih, mnogo boljih. inace taj vintage chanel ili kako se vec zove je kjaerhus golden chanel samo sa drugacijim gui-jem..
ne vidim ni neki preterani znacaj u cinjenici sto je sonar 64bit-an jer 95% plugova nije..

Inovative_kg
14-02-2008, 07:01 PM
Ja licno ne preporucujem nikakav upgrade, jer sam ja nesto tu cackao i imao sam problema..Naime, kada sam kasnije importovao neke MIDI trake koje su ostale iz 6ice (obavezno backup!) i njima dodelio odredjene VSTi, dobijao sam neki izlazni zvuk koji ne odgovara nicemu sto sam do sada cuo:S..Onda sam skinuo tu 'upgradeovanu' verziju i instalirao cistu 7icu i sve je sljakalo extra...U Cubase nisam nikada toliko radio da bih mogao da ga uporedjujem sa Sonarom, za sada mi je S7 ultra i ne pada mi napamet da experimentisem sa drugim programima:)..Pozz