View Full Version : Druga strana ugovora...?
Nema direktno veze sa muzikom, ali da pitam.....
Ako potpisete neki papir, a na poledjini se nalaze neki uslovi koje ne vidite (nemate priliku, tj, druga strana vam ne kaze to)..... moze li se osporiti nesto iz takvog ugovora?
konkretno potpisao sam list da sam Cityexpressu dao uredjaj na transport, a na poledini papira (za koju nisam znao, a ni gledao) ima gomila tacaka koja mi ne daje gotovo nikakva prava u slucaju gubljenja ili ostecenja tereta
Rhino
25-01-2008, 05:24 PM
Vjerovatno ce neko da zna bolje od mene jer nisam pravnik, ali mi to ne mirise na dobro iskreno.:(
Vjerovatno ce neko da zna bolje od mene jer nisam pravnik, ali mi to ne mirise na dobro iskreno.:(
Da je korektno, nije sigurno..... pogotovo sto se njihov vozac u proseku zadrzi 5 sekundi, tako da ne postoi sansa da budem upoznat sa onim sto potpisujem, i samim tim kakva su mi prava u slucaju stete.
E sad, da li su oni tada i pravno zasticeni, to je pravo pitanje
DaBear
25-01-2008, 06:54 PM
Da je korektno, nije sigurno..... pogotovo sto se njihov vozac u proseku zadrzi 5 sekundi, tako da ne postoi sansa da budem upoznat sa onim sto potpisujem, i samim tim kakva su mi prava u slucaju stete.
E sad, da li su oni tada i pravno zasticeni, to je pravo pitanje
To se u naredu zove "small print" !
Procita se sve lepo i posle si miran...u velikom broju slucajeva, samo kazu: " sorry, vidi sta pise ovde!"
Braca
21-04-2008, 11:34 AM
Malo sa zakasnjenjem, ali to o cemu pricas koristi se dosta u pravnom prometu danas, i kod trgovaca, i kod osiguranja i kod banaka. To su takozvani opsti uslovi ugovora, a takvi ugovori su ustvari ugovori po pristupu. Takvi ugovori ukidaju nacelo jednakosti strana u obligacionim odnosima, a firme koje takve odredbe stavljaju koriste neznanje ugovaraca koji ne gledajuci, potpisuju takve ugovore.
Moj savet svima jeste:ljudi citajte sve sto pise u ugovorima, narocito sa bankama, osiguranjima ili firmama koje pruzaju usluge- kao sto je ovaj city expres, narocito citajte ono sto je sitno napisano. Ponekad opsti uslovi ne moraju da budu na samom ugovoru ali stoje navodno okaceni na zidovima i tamo pisu razna ogranicenja nepovoljna po stranke, zato obavezno trazite da vam uz ugovor dostave i opste uslove poslovanja, nemojte njima da verujete i ne budite lenji CITAJTE, eto toliko
Braca
30-05-2008, 10:21 PM
Ajde pravnici javljajte se!!! dama je nestrpljiva
Braca
01-06-2008, 05:46 PM
Hm, hm, nesto mi govori da se iza tvog nicka i simpaticnog avatara krije neko drugi, ako je tako tuzicu te da znas!!!! ako gresim onda ja castim
zoolander
29-10-2009, 04:59 AM
Po meni stvari s poleđine ugovora se mogu pobijati samo ako nisu u skladu sa zakonom.
Npr. postoje zakonske odredbe koje se odnose na garanciju i popravak u slučaju materijalnog o?tećenja stvari u kojem slučaju (po hrvatskom) zakonu ti mo?e? tra?iti popravak ili od proizvođača ili od prodavača, u cijenu također ulazi i tro?ak transporta (vraćanje pokvarene robe), no u svojoj klauzuli jedna hrvatska firma ka?e da ona ne snosi tro?kove prijevoza ili o?tećenja stvari prilikom toga i ta njihova klauzula bi bila suprotna zakonu i stoga podlo?na pobijanju.
Ako je sve u redu i ti si potpisao, nema se ?to pobijati, nisi bio u zabludi, nego nisi postupao s du?nom pa?njom...:)
Pa da, manje vise sve je receno... s obzirom da nisi doveden u zabludu koliko sam razumeo (lepo pise, a ti nisi procitao), nisi bio pod prisilom, nisi odlepio (poslovno nesposobno lice), odredbe nisu protivzakonite, to je onda cist zajeb... po tebe:(
Au... tek sad vidim koliko je mator post... @ZOOLANDER de ga iskopa?!:grin:
VladaNS
12-02-2010, 06:31 PM
Evo ja kao pravnik: Opsti uslovi poslovanja su na neki nacin sastavni deo ugovora. Ipak, s obzirom na to da se oni cesto nalaze na poledjini ugovora i da su ispisani sitnim slovima, u duhu je dobre poslovne saradnje da ponudilac ugovora predoci drugoj strani da su ti uslovi sadrzani u ugovoru a posebno ako su neki uslovi netipichni za tu vrstu ugovora. Opsti uslovi se mogu napadati pred sudom (zabluda tj. mane volje i sl) a stvar je vidjenja suda tj. sudske prakse da li ce to proci.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.