PDA

View Full Version : Strukovna udruzenja u Srbiji i regionu

OFF
24-01-2008, 06:30 PM
Pre par dana sam citao neki informator o zaposljavanju. Mogu da se zaposlim (prijavim) i kao samostalni umetnik, sto mi je bolja varijanta od osnivanja agencije ili zaposljavanja kod 3. lica, a uslov je izmedju ostalog clanstvo u udruzenju. Koja su sad vazeca i legalna muzicarska udruzenja u Srbiji? Sta se desava sa udruzenjem snimatelja? Postoje li pri udruzenjima jos kakve beneficije (uvoz opreme, neko pomenu) ?

Braca
24-01-2008, 09:14 PM
Ja sam nekada bio clan udruzenja jos pre 25 godina, tada su se sve svirke radile i isplata honorara preko udruzenja, dalje davali su mi potvrde da sam clan kad sam uvozio opremu, tada nije bilo bas prodavnica muzicke opreme osim nesto u robnim kucama beograd. Treba videti, a to ne znam, sta je ostalo od tih udruzenja i da li su aktivna i da li uopste rade u interesu svojih clanova. Ako neko ima iskustva neka malo postuje na ovu temu, interesantna je, mozda treba oziveti tu pricu i recimo vratiti bubnjare u zivot, i zabraniti idiote klavijature koje sve rade same hehehehe

AVaX
25-01-2008, 12:53 AM
Pa ako se radi o udruzenju muzicara, onda ti se bas i ne isplati, jer ono koje je sigurno priznato (a to je udruzenje na cijem je celu Branimir Djokic) dere kozu.
Za ova druga ne znam, ni koliko su priznata niti koliko se placa.
Ako si primetio, i ovde je pokrenuta inicijativa o svojevrsnom udruzenju, videcemo...

@Braca
Zive bubnjare i "idiote klavijature" pretpostavljam da stavljas u ovaj kontekst zbog razlike u oporezivanju ili?

Braca
25-01-2008, 04:43 PM
Ne, opaska je u cinjenici da se americki sindikat muzicara izborio, da bunjari uprkos pojavi ritam masina i dalje imaju posao, a kod nas linijom manjeg otpora unistismo bubnjare, gitariste i basiste, koj ce nam to kad sve radi idiot klavijatura

AVaX
25-01-2008, 08:09 PM
Dobro, jasno mi je to, ali kojim mehanizmima se taj sindikat izborio?
Koliko sam ja upucen, to se postize upravo razlikom u oporezivanju viseclanog benda i one-man benda, odnosno bubnjara i "idiota klavijature".
Logicno, "one-man band" se oporezuje mnogo vise.

Braca
25-01-2008, 10:11 PM
To opet u Srbiji funkcionise na los nacin. Jedan od tih losih nacina je da se udruzenje izbori za status kod drzave, a onda drzava donese zakon kojim udruzenju da ''javna ovlascenja'', recimo jedno od udruzenja-valjda je predsednik Branimir Djokic (onaj harmonikas sto je uvek nasmejan i cija je zena bivsa mis Daliborka Stojisic-pa posle nemojte da svirate harmoniku heheehehe) na celu tog udruzenja, a i folk pevac Kanarinac iz Nisa, izborili su se da muzicari moraju da imaju licencu da bi mogli da se time bave profesionalno, a onda sam cuo da se polaganje za licencu placa i eto biznisa (ovo nije do kraja provereno ali sam cuo). Prosto udruzenja jesu dobra stvar kad su ljudi organizovani, jer se kroz udruzenja artikulisu interesi muzicara, stvara nekakav profesionalni kodeks i onda se od drzave snagom autoriteta udruzenja i brojnosti clanstva i pravih argumenata to uvede kroz neki zakon, koji ce na primer da zabrani ljudima koji nemaju sluha da se bave muzikom, ili recimo da zabrani projekte gde neko otvara usta, a u pozadini se recimo cuje Marija Mihajlovic npr.jer takvi ljudi ustvari cine nelojalnu konkurenciju onim koji se time profesionalno bave i od toga zive. Da ne pominjem NAM i udruzenje audio inzenjera koji ustvari usvajaju profesionalne tehnicke i audio standarde kojih se onda proizvodjaci pridrzavaju. Naravno da je siroka lepeza udruzenja u oblasti muzike i muzickog biznisa, pa bih molio ljude sa foruma da napisu nesto ako su clanovi takvih udruzenja i aktivnosti vezanih za ovaj forum

Danny Lou
26-01-2008, 10:33 AM
Poneseni razmiljsanjima koja se nalaze u prethodnom Bracinom postu osnovali smo udruzenje "Muzicka kreativna inicijativa", skr. MKI u Banja Luci.
S obzirom da je kod nas HAOTICNA situacija sto se tice muzike (bukvalno) sa blagim izuzetkom udruzenja estradnih umjetnika "Estrada" koje je vise fokusirano na zive svirke i nedostatak udruzenja koja bi promovisala prije svega autorsku muziku iszabrani su slijedeci programski ciljevi:
-Iz statuta udruzenja-
Programski ciljevi MKI su :
-Promocija značaja zaštite autorskih prava na teritoriji države,
-Saradnja sa drugim udruženjima građana i nevladinim organizacijama iz zemlje i inostranstva u sektoru kulture i umjetnosti,
-Podsticanje i razvoj kulturnog života BiH,
-Podrška razvoju i izgradnji kapaciteta nevladinih organizacija putem medijskih aktivnosti, treninga i seminara;
-Razvoj medijskih programa koji će doprinjeti podizanju svijesti, edukacije javnog mjenja i
-Razvoj kulturnih i rekreativnih sadržaja koji mogu motivisati ljude za aktivno učešće u društvenim odnosima.

Udruzenje je mlado i shvatajuci znacaj organizovanja i umrezavanja otvoreno za sve vrste saradnje: umrezavanja, razmjene iskustva, ideja, planova itd.
Ovom prilikom pozivam sve sa foruma iz Bih da se uclane tako sto ce poslati svoje podatke (Ime i prezime, grad, i br.lk.) na slijedeci e-mail: mkibih@gmail.com
A naravno i kolege koje su u udruzenjima u zemljama okruzenja da nam se jave da ostvarimo kontakt i zajednicku saradnju.

Ovo je nas logo:

http://www.rumski.com/forum/%5BIMG%5Dhttp://i268.photobucket.com/albums/jj13/louwang/logo-radni.jpg%5B/IMG%5Dhttp://i268.photobucket.com/albums/jj13/louwang/logo-radni_resize.jpg

Puno pozdrava

boggy
26-01-2008, 03:31 PM
......Da ne pominjem NAM i udruzenje audio inzenjera koji ustvari....

Da li pod "udruzenjem audio inzenjera" podrazumevas Audio Engineering Society - AES (http://www.aes.org/)?

Ako da, onda regionalini ogranak AES-a postoji u Srbiji, i ima neki broj clanova... sekretar udruzenja je Dejan Todorovic iz RTS-a, pa ako vas zanima clanstvo... mozete se njemu obratiti.

pozdrav

bogi

Braca
26-01-2008, 04:54 PM
Da mislio sam na AES, eto to je dobra vest i nisam znao da to postoji, na zalost ja sam advokat tako da tesko mogu da se uclanim i budem u okruzenju profesinalnih audio inzenjera, ali bas me raduje ta vest, kako to funkcinise, ako ima neko da malo da informacija ne bi li se forumasi zainteresovali, ne skodi, a cim ne skodi znaci prija.Mislim tema je dosta siroka, namerno tako postavljena da se sto vise ljudi ukljuci i iznese svoja rasmisljanja

boggy
26-01-2008, 05:28 PM
Da mislio sam na AES, eto to je dobra vest i nisam znao da to postoji,

Mislim da AES postoji "oduvek", samo je bio mozda problem razdeliti i definisati nove regionalne organizacije posle "razdruzivanja" Jugoslavije.

na zalost ja sam advokat tako da tesko mogu da se uclanim i budem u okruzenju profesinalnih audio inzenjera,

Zasto? Mrzi te? :p
Mislim da u aplikaciji ne traze to sto ti mislis da traze... ja recimo NISAM audio inzenjer... nego inzenjer elektrotehnike... i clan sam AES-a.
Znaci... audio kao oblast je sirok pojam,... i naslanja se na sve delatnosti.
Evo ti pa se informisi...

About the Audio Engineering Society (http://www.aes.org/info/about_AES.cfm)

Membership Application Form (http://www.aes.org/info/AESap.pdf)

ali bas me raduje ta vest, kako to funkcinise, ako ima neko da malo da informacija ne bi li se forumasi zainteresovali, ne skodi, a cim ne skodi znaci prija.Mislim tema je dosta siroka, namerno tako postavljena da se sto vise ljudi ukljuci i iznese svoja rasmisljanja

Pa ovako, sam AES u Srbiji postoji odavno, i to je regionalni ogranak velike svetske organizacije... u samoj zemlji Srbiji ne znam sta konkretno moze da doprinese njegovim clanovima, a internacionalno, pa zavisi od toga sta konkretan clan zeli da radi...

Sto se tice opaske o radu na standardima, to je manje vise tacno, radi se... postoje radne grupe za pojedine probleme u audiu... samo je pitanje koliko to brzo ide i koliko realno proizvodjaci postuju te sirote standarde... (ako ih vec ima)

Primer: do pre neku godinu nije ni bilo standarda po kome se zna STA raditi sa pinom 1 na Cannon konektoru(!?)... a znamo da je postojala cela generacija uredjaja sa tzv. "Ground Lift" prekidacem. Znaci, ne treba imati "revolucionarna" predubedjenja... industrija audio opreme je solidna grana delatnosti, znaci,... nije za potcenjivanje... a audio je opet oblast... gde najcesce "avioni ne padaju zbog loseg zvuka"... te tako to i treba posmatrati...

Znaci.. u telekomunikacijama (recimo telefonija, ne audio!), ako neka firma napravi nesto, sto inace zadovoljavajuce radi, i to jos u ogromnoj kolicini, a ne zadovoljava recimo ITU-T ili ETSI standarde, ili bilo koji segment standarda (pa zbog toga to niko NECE DA KUPI)... to moze znaciti bankrot firme (to se desilo Mitel-u, koji se sada zove Zarlink... nema veze sa pro audiom... ali ima sa digitalnom telefonijom)

U audiu (muzika/film recimo) to se tesko moze desiti... ja barem ne znam... da je neko bankrotirao zbog toga sto je napravio spravu kod koje nesto NIJE po nekom od AES standarda... imate ih gomilu po studijima... "pravilo je da nema pravila"... itd... prilican broj AES standarda je precizno ustanovljen tek pre nekoliko godina, iako je tehnologija u upotrebi znatno duze... (recimo AES3 - digital interconnection, posebno deo o jitteru - DARS, zatim uzemljavanje sprava, interno i eksterno... tzv. "famozni pin 1")

Pored navedenih AES, ITU-T i ETSI, postoji i EBU (European Broadcast Union)... recimo... i svi se oni manje vise bave audiom u smislu donosenja nekakvih standarda...

Zatim postoje i "privatni" standardi... recimo THX, gde je neko (spekulisem) nezadovoljan sto je sve tako sporo i "neozbiljno"... napravio "svoj" standard i nametnuo ga.... na neki nacin na koji je to moglo...

Zatim postoje i, nesto siri, i "de facto" industrijski standardi iza koje ne stoji neka standardizaciona organizacija nego firma ili nekoliko firmi... ADAT (Alesis), SuperClock (Digidesign)... CobraNet (Cirrus Logic sa jos nekoliko partnera) su neki primeri... Tu nametanje "standarda" je prakticno ulaganje u dodatni izvor prihoda.... jer se placa koriscenje standarda (da li "porezom" ili prodajom chipa/tehnologije... svejedno... interkonektivnost i kompatibilnost je problem koji se i tako resava, isto kao i PCI, USB i FireWire)... hm... mozda bi ipak i THX trebalo svrstati u ovu grupu...

Word Clock postoji na svim digitalnim audio spravama... interfejsi i karakteristike nisu specificirani u AES dokumentu koji se tice Digital Audio Interconnection... cak ni u "as is" formi... jer takvih "as is" formi ima previse razlicitih... samo se navodi da to postoji ... i eto tako... to vam je to... Word Clock :rolleyes: "sitan" je problem sto kada zazelite da negde nadjete preciznu definiciju kako to radi i kako se to pravi (nije problem napraviti, nego napraviti da bude STANDARDNO) onda vidite da nemate GDE tu informaciju da nadjete.... i da vam jedino preostaje reverzni inzenjering nekog postojeceg resenja, da ne bi imali problema sa kompatibilnoscu ako ste suvise "mastoviti". I tako SVI rade! I zato i postoji tolika kolicina "jitter turbo cleaner 4WD" (patent "pending") nazovi metoda i algoritama... iako je, barem sto se jittera tice, u digitalnoj telefoniji, to standardizovano... jaaaaako dugo.... ovde (audio industrija) nema takve prakse...

Znaci... stvari nisu bas takve , problemi i otpori postoje, ljudska priroda... e sad, tamo gde steta moze biti velika... materijalna... ili ne daj Boze, ljudski zivoti u pitanju... tamo se ostrije nastupa prema proizvodjacima... nemilosrdno... za audio industriju o kojoj mi sada pricamo TO NE VAZI! Niti vidim ista sto bi to stanje promenilo.

pozdrav

bogi

p.s. Da me ne shvatite pogresno, nije AES "kriv" sto je takva situacija... oni su u stanju intelektualno i profesionalno da napisu standard kakav god hoce... ali medjusobna usaglasavanja znaju da potraju, zatim neko ko je veliki donator moze celu stvar usporiti/zaustaviti zbog svojih licnih interesa... itd... AES je ipak organizacija koja funkcionise na principu donacija i glavni izvor prihoda su proizvodjaci audio opreme... sajmovi itd... tako da to sve treba imati u vidu.

Tazman
26-01-2008, 07:04 PM
pored, da tako kazem, "normalnog" AES-a kod nas ( kao i svuda ) postoji i studentski ogranak ciji sam i ja clan. sta imam od toga ? pa po mom misljenju nista.. celokupan rad organizacije se zasniva na organizovaanju nekih predavanja s'vremena na vreme i medju sastanaka na kojima se odlucuje sta bi bila interesantna tema za sledece predavanje.. i to je to.. nema nikakvih povlastica, beneficija niti bilo cega slicnog.. da li je preko nesto drugacije ne znam..
takodje sam cuo da bi uskoro kod nas trebalo da bude osnovano udruzenje tonskih snimatelja bez cijeg clanstva nigde nece moci da se radi kao tonac bilo koje vrste...

boggy
26-01-2008, 07:10 PM
pored, da tako kazem, "normalnog" AES-a kod nas ( kao i svuda ) postoji i studentski ogranak ciji sam i ja clan. sta imam od toga ? pa po mom misljenju nista.. celokupan rad organizacije se zasniva na organizovaanju nekih predavanja s'vremena na vreme i medju sastanaka na kojima se odlucuje sta bi bila interesantna tema za sledece predavanje.. i to je to.. nema nikakvih povlastica, beneficija niti bilo cega slicnog.. da li je preko nesto drugacije ne znam..
....
Heee... jos jedan! :trchi:
Slicno je svuda.... clanstvo u AES-u najcesce ljudima sluzi za pristup biblioteci AES-a, naravno, ako neko ima problem cije ce potencijalno resenje naci u toj biblioteci... a za to treba ili da se "zaglibi" poprilicno u nekoj oblasti... ili da odradi diplomski... ili sta vec...

Regionalno udruzenje se jos bavi organizacijom putovanja clanovima na AES Convention, ako neko ima zelju i para da tamo ode... ili ako ima zelju i sponzora... svejedno...

Uglavnom je sve to opisano na "About the...." linku, koga sam prilozio.
Podaci o regionalnom AES-u u Srbiji se mogu naci ovde (http://www.aes.org/sections/view.cfm?section=110).

pozdrav

bogi