View Full Version : Pitanje je sad(da pukne? od muke)
Lordcuprija
23-01-2008, 09:36 AM
Najstarija klinka hoce da upi?e srednju muzičku u KG.Ja nisam za to ali ...
Zavr?ava ni?u muzičku - solo pevanje.Bili smo do KG da je čuje neka profesorka , savet je da saćeka jo? jednu godinu ,premlada je.
Da ne bi sedela bez veze kod kuće re?ila je da upi?e teoriju pa kasnije da se prebaci na solo pevanje ili ako mo?e da postigne da ide uporedo.
E tu počinje zez.
Do direktora nisam uspeo da dođem, sekretarica me prebacuje kod nekih profesora
a svaki od njih ima neku drugu priču.Te mo?e te ne mo?e,treba da pola?e ovo treba ono ...:cry: :banghead: :confused: :shock: :mad:
Zna li neko da mi objasni - dete sa zavr?enom ni?om muz. odsek solo pevanje (traje dve godine) mo?e da upi?e srednju muzičku - odsek teorija?Ako mo?e, ?ta tačno pola?e za prijemni ispit?
Malo je hitno da bih znao ?ta dalje
Častim pićem i ićem kad se upi?emo :)
Danny Lou
23-01-2008, 09:54 AM
kod nas u Bih dijete moze da upise srednju muzicku iako nije islo u osnovnu ali treba da prodje na prijemnom ispitu (zato sto postoji varijanta privatnih casova).
tako da bi tvoja cerka trebala da moze da se upise bez obzira jer ima prijemni ispit a svakome je dozvoljeno da izadje na prijemni.
mislim da je na primjemnom iz teorije solfedjo i harmonija ali nisam potpuno siguran jer ipak ste druga drzava :)
Kakva crna harmonija Lou, za dete koje polaze prijemni za srednju skolu, kada se harmonija dobija tek u drugom srednje?!?!
Cerkica moze da upise T.O. i da se kasnije, kada joj se formira glas, samo prebaci na pevanje. Sve joj se priznaje od strucnih ispita, jedino mora da polaze eventualnu razliku od par predmeta koje (ako uopste) imaju solo pevaci, a nemaju teoreticari.
Na prijemnom se polaze solfedjo i (usputna) teorija muzike. Ne znam za klavir, ali ce ti to najbolje reci u skoli.
Nista komplikovano.
Moja licna opaska: Nikada ne bih dozvolio da mi dete upise "solo pevanje" pogotovu, ako je muzikalno i lepo peva ;) (ali posto sam namcor, ovo je samo moj licni stav :D )
Lordcuprija
23-01-2008, 05:24 PM
Lou ,Oggy , hvala bilo bi lepo kad bi se neko javio koje skoro upisao klince ili sebe u ?kolu.
Prema jednoj verziji koju sam iskopao iz ?kole, ti si Oggy u pravu,ali druga verzija je da ima dva ispita iz teorije i dva iz solfeđa, a treća da uop?te ne mo?e da upi?e srednju(jer solo p. traje dve godine) , a ima jo? podverzija verovali ili ne.
p.s. ni meni se ne sviđa solo pevanje iz vi?e razloga, ali pre svega ?to za desetak godina glas mo?e da joj se promeni na gore ali ona sada ima lep glas, fin raspon, radne navike i ogromnu ?elju tako da ne mogu da ka?em ne
- .ebi ga, ?ivela demokratija -
Danny Lou
23-01-2008, 06:24 PM
:banghead: mislio sam na teoriju... ustvari mislio sam na kibernetiku :wink:
da budes siguran uzmi nekog provjerenog za par privatnih casova (solfedjo i teorija) cisto da se spremi kako treba za prijemni. Sretno!
Ljudi, prijemni za srednju muzicku je stvar formalnosti, pogotovu, ako dete vec ima nizu muzicku skolu iza sebe i upisuje teoretski odsek.
Sa izvodjacima je malo drugacije i tu mora da se svira, ali i to je mnogo manje zahtevno od godisnjeg ispita koje dete ima na kraju nize muzicke.
Taj prijemni je manje-vise (za TO) da se utvrdi da dete ima sluha, oba uha... :)
ghostarbeiter
23-01-2008, 09:15 PM
hm, mogao bih da dodam iz skromnog iskustva:
(i ni?u i srednju sam zavr?io, dodu?e davno)
1 ako si zavr?io ni?u, srednju upisuje? po automatici, naravno u slučaju da ne menja? odsek.
2 u slučaju da menja? odsek (a to je pitanje, je l'), pola?e? prijemni za taj odsek - ovo se de?ava i u slučaju menjanja ?kole, grada itd. mada nije uvek pravilo.
- to je takoreći sistemska (zakonska) stvar i mogu profesori da pričaju do mile volje, ?ta bi bilo bolje zbog prakse, slu?anja solfeđa itd. ona, kao i svako drugi ko je zavr?io ni?u ?kolu, mo?e da se upi?e u srednju ako hoće. prijemni ne mora da pola?e ako nastavlja srednju u istoj ?koli u kojoj je učila ni?u (mada to zavisi od prakse same ?kole - ja nisam polagao prijemni, a učio sam dvogodi?nju ni?u, ali ja nisam menjao odsek).
ne vidim za?to bi i?la na teoretski uop?te ... ako hoće dobro da nauči teoriju muzike, ni?ta joj neće faliti ni kao pevaču. ne postoji razlika u broju teorijskih predmeta (izuzev dirigovanja koje imaju teoretičari u četvrtoj godini). dodu?e, tendencija je da teoretičare vi?e gnjave na harmoniji, kontrapunktu itd. ali sve je stvar ?ta sam hoće?...
a gubiće kontinuitet u časovima pevanja, ili će morati da ide na privatne časove, dok je samo na teoriji.
1 ako si zavr?io ni?u, srednju upisuje? po automatici, naravno u slučaju da ne menja? odsek.
Nije istina. Sta ako se u odelenju prima 24 teoreticara, a prijavljuje se 47?
Prijemni polazu svi, bez izuzetka.
Jedino stoji da je lak, ako imas nizu muzicku skolu.
Iz prijemnog se nosi odredjen broj bodova koji se sabira sa brojem bodova koje nosis "na uspeh" iz osnovne skole.
2 u slučaju da menja? odsek (a to je pitanje, je l'), pola?e? prijemni za taj odsek - ovo se de?ava i u slučaju menjanja ?kole, grada itd. mada nije uvek pravilo.
Pa ako je zavrsila Nizu muzicku, a upisuje teoretski, naravno da menja odsek, jer je niza muzicka ISKLJUCIVO izvodjacki smer.
- to je takoreći sistemska (zakonska) stvar i mogu profesori da pričaju do mile volje, ?ta bi bilo bolje zbog prakse, slu?anja solfeđa itd. ona, kao i svako drugi ko je zavr?io ni?u ?kolu, mo?e da se upi?e u srednju ako hoće.
Ako polozi prijemni ispit i ako zbir bodova sa prijemnog i iz osnovne skole bude dovoljan da bude medju "odabranima" na rang listi.
Prijemni se polaze u SVIM cetvorogodisnjim srednjim skolama (sa razlikom u predmetima)
prijemni ne mora da pola?e ako nastavlja srednju u istoj ?koli u kojoj je učila ni?u (mada to zavisi od prakse same ?kole - ja nisam polagao prijemni, a učio sam dvogodi?nju ni?u, ali ja nisam menjao odsek).
Tzv. nepostovanje zakona (ili si upisivao srednju skolu pre '90. dok jos nije bilo OBAVEZNIH prijemnih ispita)
ne vidim za?to bi i?la na teoretski uop?te ... ako hoće dobro da nauči teoriju muzike, ni?ta joj neće faliti ni kao pevaču. ne postoji razlika u broju teorijskih predmeta (izuzev dirigovanja koje imaju teoretičari u četvrtoj godini). dodu?e, tendencija je da teoretičare vi?e gnjave na harmoniji, kontrapunktu itd. ali sve je stvar ?ta sam hoće?...
a gubiće kontinuitet u časovima pevanja, ili će morati da ide na privatne časove, dok je samo na teoriji.
Solo pevanje je malo specificno jer zahteva da dete ima vec formiran glasni aparat, sto u velikom broju slucajeva dodje posle 16.-17. godine. U tom slucaju se preporucuje da dete ide na TO, a naknadno polaze samo (eventualnu) razliku u predmetima i strucni predmet, tj. solo pevanje. Tada se u 2 skolske godine daju 4 ispita (sto je zakonom maximalno dozvoljeno) i sve bude OK ili se skolovanje produzi za godinu ili dve vanredne nastave, ako razvoj glasa zakasni.
LACKY
24-01-2008, 03:27 AM
Po zakonu o obrazovanju u Srbiji, srednje skole se upisuju tako sto se u obzir uzima uspeh u osnovnoj skoli (jer je srednja skola prvi stepen koji obrazuje neku struku, tako da je to pocetni stepen i pri upisu svi imaju ista prava). Tako da slobodno konkurisite.
Lordcuprija
24-01-2008, 08:43 AM
Poslepodne idem kod profesorke solfeđa da se dogovorimo oko pripreme.
?ta da Vam ka?em - hvala.
Skinuli ste mi veliku brigu sa leđa.
Pozdrav :grin: :grin: :grin:
dexyco
25-01-2008, 10:03 PM
Iskreno, ako nije u pitanju izvodjacki smer ne bi trebalo da bude problema pri upisu u srednju, jer je sest godina nize muzicke vezano iskljucivo za instrument, i nesto malo solfedja i teorije, e sad sto je nama prosveta u raspadu, pa je svaki profesor direktor, a svaki direktor i ministar prosvete, to je druga stvar. To sto te sekretarica seta od profe do profe samo pokazuje ozbiljnost te skole, mada je jako malo ozbiljnih skola. Probaj da kontaktiras neku skolu u BG-u, tamo je verovatno nesto bolja situacija, mada, da cerka bude u poprilicno udaljenom gradu u tim godinama, ne znam... Mada bih ti u svakom slucaju preporucio da informaciju dobijes iz BG-a, a da probas da je primenis u KG-u...
Ljudi...!!!!
Zakon je isti na teritoriji cele Srbije!
Nemojte sad kretati sa teorijama zavere i "sta ce ti reci na kom mestu" jer ce svuda dobiti istu informaciju.
Drugo...
"Nesto malo solfedja" u nizoj nije nista manje od "nesto malo instrumenta" jer je broj casova instrumenta i solfedja IDENTICAN u nizoj muzickoj skoli. Teorija, orkestri, kamerne i horovi se dobijaju u kasnijim razredima, ali broj casova instrumenta i solfedja je jednak.
Ovde se dosta reklo i ostaje samo da padne ona cast kad cerkica upise tu skolu.
dexyco
26-01-2008, 12:23 AM
Oggy burazeru, i ja sam zavrsio nizu muzicku i to relativno skoro, a kod solfedja sam se pogresno izrazio... "nesto malo solfedja" ne podrazumeva broj casova koji je kako si i ti vec rekao identican, vec na to da je solfedjo daleko lakse spremiti u ovom slucaju s obzirom da je ona zavrsila nizu odsek pevanja, nego da zeli da upise neki instrument... Teorija je predmet koji postoji samo u sestoj godini, ali i on zna da zada glavobolju, jer je gradivo poprilicno siroko, a ni jedna lekcija nije radjena detaljnije...
Zakon je isti na teritoriji cele Srbije!
Nemojte sad kretati sa teorijama zavere i "sta ce ti reci na kom mestu" jer ce svuda dobiti istu informaciju.
Sto se ovog tice, opste je poznato da razne skole i fakulteti definisu svojim statutima na svoj nacin ono sto je vec zakonom definisano, tipican primer je primenjivanje bolonje na fakultetima, gde svaki fakultet koristi svoju verziju bolonje, neki originalnu, neki update-tovanu, neki crack-ovanu, itd... Zato sam i predlozio coveku da kontaktira neku skolu u BG-u, jer bi u glavnom gradu ipak trebalo da se najvise postuje ono propisano zakonom, a da zatim tu informaciju primeni u KG-u, gde se malo bezi od tog zakona...
P.S. Nesto mi ne ide jezik danas, pa mi zato nesporazumi idu od ruke, nadam se da je sad ok... :)
Lordcuprija
26-01-2008, 12:34 PM
Pratim postove - hvala vam na pomoci
Do?ao sam u neku pat poziciju - njena profesorka solfeđa neće ili
ne mo?e da je sprema.Danas ili u ponedeljak idem kod druge (ona vodi hor i predaje teoriju):(
Oggy burazeru, i ja sam zavrsio nizu muzicku i to relativno skoro
I ja isto zavrsio... I radio (predavao) ... :wink:
Univerzitet ima svoju autonomiju i pravo na statut, kao i svaka srednja skola, ali U SKLADU SA ZAKONOM koji kaze "OBAVEZAN JE PRIJEMNI ISPIT ZA SVE CETVOROGODISNJE SKOLE".
Da bude zanimljivije, upravo razgovaram sa prijateljem koji je slucajno nacelnik skolske uprave (Ministar, pa nacelnik...) i upravo je onako od reci do reci kako sam napisao.
Pozdrav svima :)
Oggy burazeru, i ja sam zavrsio nizu muzicku i to relativno skoro
I ja isto zavrsio... I radio (predavao) ... :wink:
Univerzitet ima svoju autonomiju i pravo na statut, kao i svaka srednja skola, ali U SKLADU SA ZAKONOM koji kaze "OBAVEZAN JE PRIJEMNI ISPIT ZA SVE CETVOROGODISNJE SKOLE".
Da bude zanimljivije, upravo razgovaram sa prijateljem koji je slucajno nacelnik skolske uprave (Ministar, pa nacelnik...) i upravo je onako od reci do reci kako sam napisao.
Pozdrav svima :)
dexyco
26-01-2008, 10:03 PM
OK, onda imamo informacije iz prve ruke... :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.