View Full Version : Početnički mastering
newbieOP
21-01-2008, 02:36 PM
Recimo da sam zadovoljan mixom i sada ?elim napraviti master. Koje plug-inove od wavesa da koristim da dobijem neki sound, a da mi stvar ne zvuči kao demo?
dodu?e, zadovoljan sam frekvencijama i mixom, cijelu stvar sam u L2 ''nabrijao'' do -12dB, ali fali mi topline zvuka i stvar mi jo? uvijek zvuči suho , kao demo...
Ako netko ima volje u nekoliko riječi napisati kroz ?to ''provući'' pjesmu, bio bih zahvalan... ( samo molim bez spominjanja skupih sprava, znam da je to bolje, kako imam Wavese, volio bih znati ?to iz njih izvući , a da zvuči konkretno... )...Eto, hvala...:wink:
DrumstickBass
21-01-2008, 03:18 PM
Kad naguras limiter i compressor prejako dobit ces kontra efekat, sve ce bit spljosteno i neces imat osjecaj da je glasno. Onaj waves R-Comp je meni ok za neke manje intervencije u masteru jer mi dosta transparentno zvuci ili jaci comp. sa vise karaktera SSL ili APi. Malo dogni nivo compressorom ako ti fali i odrezes nekih par db sa L3 i to je to ako je mix dobar. Ako ti je mix suv i hladan bolje na mix-u poradi. Toliko od mene ovako bez slusanja.
P.S. PSP ima odlican plug - Vintage Warmer.
Everbeatz
21-01-2008, 08:13 PM
Ako ti stvar zvuci kao demo nakon mixa onda ti tu mastering sa Waves nece puno pomoci..
lesha
21-01-2008, 09:29 PM
"pocetnicki mastering" :D
oksimoron
Everbeatz
21-01-2008, 10:32 PM
"pocetnicki mastering" :D
oksimoron
:D u pravu si, nisam ni primetio..
buzUki
21-01-2008, 10:38 PM
Za prvu ruku moze dobro doci i Ozone ili T-racks u masteru. . .
na primer cd master jedan od Ozone-ovih preseta,ima ih dosta...mada je naravno uvek u zavisnosti od pesme i toga sta ti treba podesiti kompresiju i eq ...
olivio
21-01-2008, 10:43 PM
Recimo da sam zadovoljan mixom i sada želim napraviti master. Koje plug-inove od wavesa da koristim da dobijem neki sound, a da mi stvar ne zvuči kao demo?
doduše, zadovoljan sam frekvencijama i mixom, cijelu stvar sam u L2 ''nabrijao'' do -12dB, ali fali mi topline zvuka i stvar mi još uvijek zvuči suho , kao demo...
Ako netko ima volje u nekoliko riječi napisati kroz što ''provući'' pjesmu, bio bih zahvalan... ( samo molim bez spominjanja skupih sprava, znam da je to bolje, kako imam Wavese, volio bih znati što iz njih izvući , a da zvuči konkretno... )...Eto, hvala...:wink:
Uzmi IzotopOzone, presetove za master i pogledaj tutorial u kojem ti je sve potanko objašnjeno kako i zašto?. Ali zapamti ako ti mix nije dobar nečeš nišata postići ni sa jednim VSTplug...
Post editovan zbog piraterije!
Još jednom Vas molim da to više ne radite!
Idekius
newbieOP
21-01-2008, 11:50 PM
Hvala puno svima koji su odgovorili... nabavit ću te VSTi i probati pa javim kako je ispalo... čak sam se danas malo poigrao sa psp vintage warmerom i izotope ozoneom i moram reći da sam puno zadovoljniji jer sam dobio na toplini zvuka i punoći zvučne slike, upravo ono što mi je nedostajalo...
Ne znam samo da li sam kasnije postupio ispravno kada sam na to još nafrljio L2 i stavio snimku na -12dB...
Sound forge ne podržava izotope, pa sam to morao napraviti u Cubaseu, a normalizaciju i L2 sam napravio u Soundforgeu( tako sam naučio)... neka me netko ispravi da li sam krivo postupio...
PS... ovdje ima tutorial za izotope?
Mozes sve to zavrsiti u Cubase u .....
Mada , ako ti stvar zvuci kao demo u mixu , zvucace i kao demo u masteringu .....
..... samo glasniji demo ......
Pozabavi se radije mixom , a neki zeljeni nivo mozes postici bilo kojim multiband om ( Ozone , Waves C4 ) i mozda nekim limiterom .....
Pozdrav
newbieOP
22-01-2008, 05:55 PM
Ma nije stvar snage snimke, to nije problme postići...stvar je finoće, ili da se izrazim onako kako ja to nazivam : ''fali jaja'' u zvuku...
Poku?at ću opet otvoriti mix i malo se igrati tim ozoneom i vintage warmerom, svi mi to nekako preporučaju...
Iako mastering nije uključiti preset i gotovo... za to ljudi u ?kole idu...a ovdje vidim da ima fer ljudi koji se itekako u to ku?e i voljni su pomoći zbog čega sam izrazito sretan i zahvalan... :)
Opet cu ti ponoviti ....... uradi to u mixu ....
Pozdrav
newbieOP
24-01-2008, 12:11 PM
Čini se da na samim instrumentima koji daju one potrebne frekvencije treba poraditi...
Kako mi je ovo prvi mix i master u svom vlastitom home studiju, mogu reći da sam mislio da će i gore ispasti... ali jo? puno toga moram naučiti... kori?tenje kompresora, kako , za?to... reverbi i delayi...
Jedini način da ne?to čovejk nauči su sati sjedenja ispred snimke, eksperimentiranje i vlastito uho... i dakako, savjeti iskusnijih kolega...:wink:
debrex
23-07-2008, 05:43 PM
Čini se da na samim instrumentima koji daju one potrebne frekvencije treba poraditi...
Kako mi je ovo prvi mix i master u svom vlastitom home studiju, mogu reći da sam mislio da će i gore ispasti... ali još puno toga moram naučiti... korištenje kompresora, kako , zašto... reverbi i delayi...
Jedini način da nešto čovejk nauči su sati sjedenja ispred snimke, eksperimentiranje i vlastito uho... i dakako, savjeti iskusnijih kolega...:wink:
WORD!:wink:
balthazaar
24-07-2008, 12:48 AM
Prvi snimak, a ti bi ondma i "master" ;) Razumijem te ja šta ti hoćeš, ti bi da daš malo "muda" miksu - al to ne mora da je mastering...oćeš da izdaješ disk? singl? džingl? Ako nećeš - onda šta treba uopšte da se drkaš sa "masteringom"?...Sve ti je to, druže u domenu miksa...na daje mastering "jaja" niti "muda", a ako nisam u pravu - nek me iskusniji isprave! Nego ti fino napravi dobar miks, miks koji će da radi i da ima "muda", a mastering ostavi za posle...nema toga plagina koji če od demolikog miksa napraviti masteroliki miks ;) Masteringom se dobar miks finalizuje i sprema "za tržište"... nije kad staviš multi band limiter ili kompresor na master kanal "mastering", sve je to još uvijek miks! Nije "mastering" kad limiterom tjeras signal "do nule" i tako peglaš nesretne pikove...mastering je proes koji se radi u posebnim uslovima, a najbitnija stvar za mastering je akustički odlično sređena soba sa vrhunskim zvučnicima...to je oprema za mastering :)
Prvi snimak, a ti bi ondma i "master" ;) Razumijem te ja ?ta ti hoće?, ti bi da da? malo "muda" miksu - al to ne mora da je mastering...oće? da izdaje? disk? singl? d?ingl? Ako neće? - onda ?ta treba uop?te da se drka? sa "masteringom"?...Sve ti je to, dru?e u domenu miksa...na daje mastering "jaja" niti "muda", a ako nisam u pravu - nek me iskusniji isprave! Nego ti fino napravi dobar miks, miks koji će da radi i da ima "muda", a mastering ostavi za posle...nema toga plagina koji če od demolikog miksa napraviti masteroliki miks ;) Masteringom se dobar miks finalizuje i sprema "za tr?i?te"... nije kad stavi? multi band limiter ili kompresor na master kanal "mastering", sve je to jo? uvijek miks! Nije "mastering" kad limiterom tjeras signal "do nule" i tako pegla? nesretne pikove...mastering je proes koji se radi u posebnim uslovima, a najbitnija stvar za mastering je akustički odlično sređena soba sa vrhunskim
zvučnicima...to je oprema za mastering :)
Tocno ovako, Gledaj da dobijes miks u redu. Masterin u tovojo fazi nema potrebe:wink:
Pa nije bas tako...
U masteringu se utice na sve signale zajedno i na taj nacin se postizu stvari koje uglavnom ne mozes dobiti u mixu, a ticu se "lepljenja"...
Svakako je neophodno i jedno i drugo. Pitanje je samo mere, ukusa i znanja.
Everbeatz
24-07-2008, 02:57 PM
Ne bih se bas slozio u potpunosti sa ovom konstatacijom...ako mastering inzinjer treba da ima toliko posla, u smislu "lepljenja" mixa, onda onaj koji je mixao nije odradio posao kako treba.
Mastering bi trebao samo da podigne sveukupni gain mixa i da odradi sitne eq korekcije radi translacije mixa i opste sonicne harmonije svih pesama..naravno da to u vecini slucajeva nije uvek tako
Hollywood
24-07-2008, 06:08 PM
Ne bih se bas slozio u potpunosti sa ovom konstatacijom...ako mastering inzinjer treba da ima toliko posla, u smislu "lepljenja" mixa, onda onaj koji je mixao nije odradio posao kako treba.
Mastering bi trebao samo da podigne sveukupni gain mixa i da odradi sitne eq korekcije radi translacije mixa i opste sonicne harmonije svih pesama..naravno da to u vecini slucajeva nije uvek tako
sto se mene tice ova "definicija" treba da se metne negde na ovom forumu kada neko pita sta je mastering.
kejkz
24-07-2008, 11:18 PM
Mastering bi trebao samo da podigne sveukupni gain
Vala kako ga danas "dizu", i najbolje bi im pozavidele...
nije to bas sve tako jednostavno, draga gospodo, tako da bih ja taj pocetnicki mastering skroz izbacio kao mogucnost, jerbo masteringa ili ima ili nema. Mastering u smislu ujednacavanja jacine vise pesama je jedno, mastering u smislu ostavljanja licnog pecata na gotov miks je nesto sasvim drugo. A posto se masteringom nikad nisam bavio (niti me zanima u ovom periodu mog zivota) povlacim se iz diskusije, jer nisam cak ni pocetnik.
I sad jedna zivotna istina: ne mesajte alkohol i kisu, ne idu dobro zajedno! Kad pokisnes iznutra, vidi da spolja budes suv... i obrnuto!
Eye
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.