View Full Version : Dobar koncept....?
Da sada krecete od nule sa novim studijom, kakav bi ste koncept izabrali?
DAW kao centar za tracking/mixing.... ili daw + analogna suma, ili daw + mixer i outboard.... koji seq? PT HD? neki kontroler..?
Prakticno, brzo, kvalitetno.....
budzet neogranicen, ali realan (svako po svojoj mogucnosti i potrebi i malo preko toga:D )
ajmooo:wink: :)
DaBear
19-01-2008, 09:53 PM
Ovo su pitanja tipa "Gearslutsz"..sta bi ste kupili da imate puno para?
Koji budzet, da ne lupaju ljudi (ili se iznerviraju) posto se zna da niko nema para!!:mad:
Ovo su pitanja tipa "Gearslutsz"..sta bi ste kupili da imate puno para?
Koji budzet, da ne lupaju ljudi (ili se iznerviraju) posto se zna da niko nema para!!:mad:
ma ne pitam zbog sebe........cisto onako da diskutujemo
ne verujem da iko moze da krene od nule sa par desetina ili stotina hiljada necega
i nije bitan budzet, vec koncepcija studija
Evo ja bas u toj situacion:) moja opcija: mac + outboard +logic + ssl alfa link+ analogni mixer koji ipak stoji pokraj, jer MUC vodi glavnu rijec:) PT 002r stoji sastrane za neko editiranje audia ili slicno...
Arthur
19-01-2008, 09:58 PM
sto kvalitetniji inputi, znaci micpreampi +AD konverzija, tu bi najvise para bio spreman da ostavim. I kvalitetna DA konverzija za monitoring.
dalje, akustika i sam prostor/monitoring , pa tek negde na kraju liste oprema (software/hardware) za obradu samog signala.
Nuendo licno najbolje poznajem i najbrze radim u njemu, te ga ne bih menjao . Kontroleri su simpa, ali mi uglavnom potreba za njima ne opravdava njihovu cenu.
Hollywood
19-01-2008, 11:38 PM
sto kvalitetniji inputi, znaci micpreampi +AD konverzija, tu bi najvise para bio spreman da ostavim. I kvalitetna DA konverzija za monitoring.
dalje, akustika i sam prostor/monitoring , pa tek negde na kraju liste oprema (software/hardware) za obradu samog signala.
Nuendo licno najbolje poznajem i najbrze radim u njemu, te ga ne bih menjao . Kontroleri su simpa, ali mi uglavnom potreba za njima ne opravdava njihovu cenu.
word...
word...
+ ssl lunchbox
slowstar
20-01-2008, 02:43 AM
Mislim da je GRDI najblizi realnij situaciji, MAC + LOGIC STUDIO 8, i neki mixer ili sabirnica, uz naravno preamp koji je vise stvar ukusa nego realnosti, jer 90% preampa na trzistu NE RADI TACNO, nego "krivi" zvuk na nacin koji se ljudima, ili mladjoj generaciji dopada. MAC + LOGIC je dobro resenje, jer za najmanje para nudi najstabilnije resenje, sa najvise (legalnih) plug/inova, kako za rad, tako i za master. Ne znam koliko ce da traje ova 'pomama' za analognim, "prljavim" preampima sa cevima (tubes), ali ja bih preporucio nesto "clean" kao sto je RNP, ili SPL, ili Focusrite, ili cak AVALON (tranzistor, ne lampa)
kao i neki pouzdan, a jeftin mikrofon, u smislu RODE, Earthworks, NEUMANN TLM (ne izvikani lampas)c ili nesto slicno u "clean" varijanti...
Naravno da je akustika prostorije, i samim tim odabir monitora od PRESUDNE vaznosti, ali zbog subjektivnog stava, ja u to ne bih ulazio...
Preporuka: Cuvaj se "fancy" lampaskih i quasi ezotericnih uredjaja, jer te u najmanju ruku mogu "suziti" ili zatvoriti, idi ka realnim i "cistim" spravama, pa naknadno ubacuj svoj "personality" u produkciju, naci ce se vec nacin za to...
+2
Prostorija
Dobri mikrofoni ( ne TLM ) ima mnogo boljih resenja ......ali to i sam znas
Dobri preampi i AD konverzija ......
Nekoliko karakternih kompresora eq a .....
Sve nabijes u Nuendo/Logic ...... i pomesas .....
TO je super resenje za srednje pare ..... a ako imas mnogo para ..... onda standardno ...... sve najbolje x 2 :D
Pozdrav
kejkz
20-01-2008, 02:25 PM
Ja sam upravo opet krenuo od nule:)
Rasprodao sam sve od opreme sto mi vise ne odgovara. Za moje skromne potrebe je dosta laptop i dobri AD/DA konvertori. Laptop sam kupio, jos samo konvertore tj. zvucnu da pazarim i to ce mi biti dosta za jedno duze vreme.
Danny Lou
20-01-2008, 08:55 PM
Ja sam upravo opet krenuo od nule:)
Rasprodao sam sve od opreme sto mi vise ne odgovara. Za moje skromne potrebe je dosta laptop i dobri AD/DA konvertori. Laptop sam kupio, jos samo konvertore tj. zvucnu da pazarim i to ce mi biti dosta za jedno duze vreme.
e ovo je moja situacija... za trenutne potrebe laptop, eksterni veliki hdd, dobra zvucna, mikrofofon, monitori... i ne bi bilo losho da rijeshim neku "pokretnu" akustiku...
kejkz zasto se laptop ovoliko grije??? podigao sam ga na neku plasticnu resetku ali opet se zagrijava...
allegrosteva
20-01-2008, 09:38 PM
A ja sam krenuo kako ne treba-pravim situaciju u hodu.Uradim pesmu-kupim spravu...E, sad mozda bi i napravio koncepciju kad bi imao konstantan izvor prihoda, onda bi mogao da planiram.Ovako jedino mi preostaje da sacekam koju godinu pa prodam brdo sprava od 100-200 evrica i kupim prave stvari.
kejkz
21-01-2008, 07:38 AM
kejkz zasto se laptop ovoliko grije??? podigao sam ga na neku plasticnu resetku ali opet se zagrijava...
Ne znam ?ta da ti ka?em, to pre svega zavisi od modela i internog načina hlađenja. Eksterno hlađenje tu mo?e samo malo, ili nimalo pomoći. Čuo sam da dosta ljudi koji su kupovali novije laptop kompjutere imaju sličan problem, te da je gotovo nemoguće raditi. A opet, ja sam imao iskustva sa nekoliko njih, u pitanju su mahom hp modeli, koji i posle celodnevnog rada jedva da su se zagrejali.
Izvinjavam se za off topic...
Reinhardt
23-01-2008, 09:30 PM
imao sam srechu u nesrechi da neke stvari nauchim na najtezi nacin-na svojoj kozi, sto je tvrdoglavim tipovima poput mene mozda i jedino rijeshenje..
...ali, siguran sam da bi u prostor (akustiku) ulozio vecinu novaca, jer ne kraju krajeva, nije bitan medij pohrane/obrade,nije bitno koji DAW, ako ne znash stvar uradit sa fuckin behringerom, neces znat ni sa kojom ozbiljnijom spravom (pri tom ne mislim da je behringer jako losha firma)
silicon science
24-01-2008, 10:20 PM
Iz razloga sto se ne bavim snimanjem itd. ja bi uz'o MacPro custom od jedno 7.000 evra (1 terabajt hardovi, 8 giga rama, grafika ludilo), 2 Aplle cinema displey 24 Incha, Logic 8, malo Sony oxford i tako to, konverziju nisam siguran ali nesto tako dobro, Neve sabirnica mi je super i to bi i uzeo i to je to..:) K & H monitore pod obavezno:wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.